Semne care arata existenta problemelor cu fierea
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusPrezenta unei dureri de intensitate crescuta in partea dreapta, sub coaste, este posibil sa fie primul simptom ce indica o problema la bila, popular numita si fiere. Vezicula biliara sau colecistul are forma unei pere, este legata de ficat si are rolul de a colecta secretia bilei pe care o va elibera la nivelul intestinului subtire in procesul de digestie.
Factori de risc
SusPrincipalii factori de risc sunt:
- obezitatea
- diabetul zaharat
- colesterolul marit
- ereditatea
- constipatia
- consumul de alcool
- dietele neechilibrate
- anumite boli inflamatorii intestinale
- colonul iritabil.
Simptome
SusSimptomele unei probleme ale veziculei biliare
Afectiunile veziculei biliare au simptome similare. Acestea includ:
-Durerea: apare de obicei in sectiunea mijlocie spre dreapta sus a abdomenului.
-Greata sau varsaturi: Boala cronica a vezicii biliare poate provoca probleme digestive, cum ar fi refluxul acid si gazele.
-Febra sau frisoane: aceasta poate indica o infectie si trebuie tratata imediat.
-Diaree cronica: definita ca scaune moale sau apoase care apar de mai mult de trei ori sau mai mult pe zi si dureaza 4 saptamani sau mai mult.
-Icter: marcat de pielea nuantata in galben, poate fi un simptom al unui blocaj sau pietre in canalul biliar comun.
-Anomalii ale scaunului: scaunul de culoare mai deschisa este un posibil simptom al unui blocaj comun al cailor biliare.
-Urina: urina inchisa la culoare este un simptom potential al unui blocaj comun al cailor biliare.
Cauze
SusUrmatoarele afectiuni sunt toate bolile veziculei biliare.
1.Colecistita
Colecistita este o inflamatie a veziculei biliare. Poate fi acuta (pe termen scurt) sau cronica (pe termen lung). Colecistita acuta apare de obicei daca aveti calculi biliari, dar poate aparea si daca aveti o infectie severa. Este posibil sa aveti dureri ascutite sau crampe surde. Colecistita cronica se refera la atacuri repetate de inflamatie a vezicii biliare care pot dura sau se pot repeta de la saptamani la luni.
2.Vezicula biliara din portelan
Vezicula biliara din portelan apare atunci cand depozitele de calciu intaresc peretii veziculei biliare, facandu-i rigizi. Acest lucru poate fi mai probabil sa apara daca ati avut o inflamatie cronica la nivelul ei. Unele tipuri de calcifiere va pot creste, de asemenea, riscul de a dezvolta neoplasm de vezicula biliara.
3.Infectie comuna a cailor biliare
O infectie se poate dezvolta daca canalul biliar comun este obstructionat. Obstructia apare de obicei din cauza calculilor biliari, dar poate avea si alte cauze care includ: inflamatia cailor biliare, traumatisme sau rani, o ingustare anormala a ductului, chisturi, paraziti, ganglionii limfatici mariti, pancreatita, tumori care au ajuns la ficat, vezicula biliara, pancreas sau caile biliare, infectii, inclusiv hepatita
leziuni hepatice, inclusiv cicatrici ale ficatului (ciroza).
4.Litiaza biliara
Calculii biliari sunt depozite mici, intarite, care se formeaza in vezicula biliara. Aceste depozite se pot dezvolta si ramane nedetectate ani de zile. Multi oameni au calculi biliari si nu sunt constienti de ei. In cele din urma provoaca probleme, inclusiv inflamatie, infectie si durere.
Alte probleme sau complicatii ale vezicii biliare legate de calculii biliari includ:
-pietre ale cailor biliare comune
-abces al vezicii biliare
-ileus biliar
-vezicula biliara perforata
Calculii biliari pot creste pana la cativa centimetri. Unii oameni dezvolta un singur calcul biliar, in timp ce altii dezvolta mai multi. Pe masura ce calculii biliari cresc, ei pot bloca canalele. Majoritatea calculilor biliari se formeaza din colesterolul gasit in bila. Un alt tip de calcul biliar, o piatra pigmentara, se formeaza din bilirubinatul de calciu. Bilirubinatul de calciu este o substanta chimica produsa atunci cand organismul descompune celulele rosii din sange. Acest tip de piatra este mai rar.
5.Abcesul vezicii biliare
Un mic procent de oameni cu calculi biliari pot dezvolta puroi si in vezica biliara. Aceasta afectiune se numeste empiem. Puroiul este o combinatie de globule albe, bacterii si tesut mort. Dezvoltarea puroiului, cunoscut si sub numele de abces, provoaca dureri abdominale severe. Daca empiemul nu este diagnosticat si tratat, poate pune in pericol viata pe masura ce infectia se raspandeste in alte parti ale corpului.
6. Ileus biliar
Un calcul biliar poate ajunge in intestin si il poate bloca. Aceasta afectiune, numita ileus biliar, este rara, dar poate fi fatala. Este cel mai frecvent in randul persoanelor care au peste 65 de ani.
7. Vezicula biliara perforata
Daca asteptati prea mult pentru a cauta un tratament pentru calculii biliari, acestea pot duce la o vezicula biliara perforata. Aceasta este o conditie care pune viata in pericol.
8. Polipii veziculei biliare
Acestea sunt cresteri tisulare anormale care pot fi benigne. Polipii mai mari ar putea fi nevoiti sa fie indepartati chirurgical inainte ca acestia sa provoace alte probleme.
Diagnostic
SusDiagnosticul se pune numai de medicul gastroenterolog in urma consultatiei de specialitate, dar si a ecografiei abdominale. Sunt cazuri in care pacientul va efectua si o endoscopie, RMN sau un CT in functie de gravitatea bolii si de recomandarile date de medic.
Tratament
SusPacientul care stie ca are probleme fie ele si minore legate de bila este bine sa evite consumul unor alimente precum: mezeluri, ciorbe grase, ceapa, cartofi, oua, carnea prajita, tocaturi, fasole, varza, condimente, unt, smantana, branzeturi grase, salata de vinete sau salata boeuf, sucurile carbogazoase, alune, dulciuri bogate in creme sau frisca.
Daca pacientul va respecta regimul alimentar este posibil sa impiedice aparitia altor pietre sau chiar cresterea in dimensiune a celor deja existente. In plus, printr-un regim alimentar stric durerea este estompata sau inexistenta.
Tratamentul este stabilit de doctor si poate sa fie sustinut cu ajutorul alimentatiei sau in cazuri mai grave pacientul va fi operat. De ajutor sunt si plantele medicinale. Astfel, infuzia de anghinare previne aparitia crizelor biliare, dar si formarea calculilor biliari.
Si rostopasca va ameliora durerile prezente in crizele biliare, fiind si un bun antiseptic. Se consuma sub forma de infuzie obtinuta din frunze uscate de rostopasca si apa fiarta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Medicina interna
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Petrescu Ligia - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Asist. univ. dr. Simona Hildegard Stancu - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Dr. Teodor Badescu - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Radu Alecsandru -
Articole recomandate
- Afectiuni ale cavitatii bucale
- Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Alaptarea
- Bolile renale cronice
- Boala Crohn - inflamatia colonului
- Cele mai bune surse alimentare de vitamina C
- Operatia vezicii biliare
- Scanarea HIDA in evaluarea functiei vezicii biliare