reactii chimice in organismul uman
Virusurile: cum actioneaza?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Majoritatea oamenilor se confrunta cu raceala si gripa cu precadere in sezonul rece, cand vulnerabilitatea organismului creste. Simptomele precum: febra, congestia, tusea, durerea in gat sunt raspandite prin birouri, scoli, locuinte, indiferent de zona in care traim. Raceala si gripa sunt cauzate de virusuri. Acestea sunt responsabile de aparitia nenumaratelor boli, unele dintre ele chiar letale, printre care se afla: SIDA, febra hemoragica, hepatita infectioasa si herpes. Cum pot provoca virusurile atat de multe afectiuni ale sanatatii? De ce suntem vulnerabili la virusuri si cum se transmit acestea? Raspunsurile le gasiti in continuarea articolului. Ce este un virus In mod natural, in organism traiesc o serie de celule bacteriene. O celula este un organism de sine statator, care se hraneste, se dezvolta si se reproduce. Virusurile sunt particule minuscule, de la 7 pana la 500 de nanometri, de aproximativ o mie de ori mai mici decat bacteriile; iar la randul lor... [continuare]
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]
Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Ce este stafilococul auriu Stafilococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara (coci), gram pozitivi (se coloreaza cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 mm, dispusi caracteristic in gramezi (ca si ciorchinele de strugure). Genul Staphylococcus cuprinde aproximativ 33 de specii de stafilococi, dintre care cele mai des asociate cu infectii umane sunt in ordinea frecventei: Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus lugdunensis, Staphylococcus saprophyticus si Staphylococcus schleiferi. Pot produce o gama larga de infectii, a caror gravitate si localizare variaza de la infectii superficiale ale pielii pana la infectii ce pun viata in pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita. Epidemiologie In functie de capacitatea de a secreta o enzima numita coagulaza (care poate coagula plasma), stafilococii se impart in coagulazo-negativi si coagulazo-pozitivi. Stafilococii coagulazo-negativi sunt ubicuitari (se gasesc peste tot), facand parte din flora normala a... [continuare]
Sunt vitaminele si mineralele singurele benefice pentru energie si imunitate?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Cu fiecare anotimp organismul mobilizeaza resurse importante pentru a se adapta trecerii de la temperaturi ridicate la frig, la umezeala si precipitatii, la un alt program de alimentatie, precum si la un alt ritm al activitatilor. Pentru a ne mentine sanatatea in contextul unor solicitari diverse, specifice fiecarei perioade, trebuie sa acordam o atentie deosebita anumitor aspecte in functie de sezonul pe care il traversam. Atentie la energie si imunitate In perioadele cu temperaturi scazute, iarna si inceputul primaverii, apar probleme din cauza numeroaselor virusuri care pot sparge bariera de aparare a sistemului imunitar. Actiunea lor este favorizata de vanturile puternice, care usuca mucoasa nazala si favorizeaza patrunderea agentilor patogeni in organism. Trecerea frecventa de la temperaturile scazute de afara la cele mai ridicate din interior si viceversa, permit de asemenea instalarea mai usoara a virozelor si a racelilor. Rezultatul este o stare generala... [continuare]
Infiltratiile cu ozon
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce sunt infiltratiile cu ozon Infiltratiile cu ozon, numite si ozonoterapie sau terapia cu ozon, sunt o forma de tratament alternativ cu scopul de crestere a cantitatii de oxigen din organism prin introducerea ozonului in interiorul corpului. Beneficiile acestui tip de terapie includ tratarea mai multor afectiuni, printre care se numara si cancerul, SIDA si scleroza multipla. Studiile stiintifice au demonstrat ca ozonul, introdus corect in organismul uman in serii repetate, inactiveaza virusurile, bacteriile, fungii, protozoarele si carcinoamele din celulele bolnave. Cum functioneaza ozonoterapia Infiltratiile cu ozon sunt folosite de ani buni de mii de medici din Germania care sustin, in sute de studii stiintifice si clinice, ca acestea pot anihila virusul HIV si alte virusuri, inclusiv celulele cancerigene. Atunci cand o celula bolnava este analizata din punct de vedere electrochimic, primul lucru care o diferentiaza de celulele sanatoase este invelisul de proteine, cu un... [continuare]
Alergii sezoniere - alergia de primavara
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Alergiile reprezinta o componenta a reactiei sistemului imunitar, intr-o maniera mult mai accentuata si mai agresiva. Sistemul imunitar este sistemul care se preocupa de combaterea agentilor patogeni : virusi, bacterii, paraziti sau alte componente. Sistemul imunitar, sistemul care se ocupa de apararea organismului uman va reactiona prin masuri specifice la orice stimul care este identificat ca fiind un agresor. Insa aceasta reactie poate sa aiba loc uneori la stimuli care nu sunt in mod uzual catalogati ca fiind agenti daunatori. Cand acest lucru se produce si mai ales cand la acesti stimuli reactia sistemului imunitar este una mult mai accentuata fata de cum ar trebui ea sa fie, se va denumi hipereactie a sistemului imunitar. Cum actioneaza sistemul imunitar la stimuli In cazul patrunderii unui organism strain (cand facem referire la organism ne putem referi si la ceva la fel de mic precum o molecula, particula microscopica), in acest moment exista o componenta... [continuare]
Alergia la materialele dentare
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce este alergia? Fie ca este vorba despre substante chimice, praf, polen, intepaturi de insecte sau medicamente, orice alergen provenit din mediul extern care patrunde in corpul uman produce o reactie la nivelul acestuia. Practic, organismul incearca sa se protejeze de structurile non-self punand in garda sistemul imun. Intensitatea reactiei imune , in functie de trigger sau alti factori interni, poate fi de la moderata pana la severa, moment in care apar reactiile alergice, unele cu rezultate nefaste pentru pacient. Cum se manifesta o alergie de cauza stomatologica? Asa cum se intampla in mai toate alergiile, organismul uman raspunde la alergeni prin reactii de hipersensibilizare manifestate prin urticarie, eczeme, edem si eritem local sau generalizat, catar ocular sau nazal, iar in formele mai severe se poate produce chiar obstructie laringo-traheala, dispnee de diferite grade, asfixie si colaps. La scurt timp, simptomatologia usoara se remite, formele mai dificile insa pot... [continuare]
Consumul nociv de etanol - implicatii si preventie
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este etanolul? Etanolul reprezinta o substanta chimica apartinand categoriei alcoolilor. Este principalul ingredient activ din bauturile alcoolice, rezultat in urma fermentarii zaharurilor din diverse surse vegetale. Aceasta molecula simpla are capacitatea remarcabila de a traversa bariera hemato-encefalica, ajungand astfel la creier si producand efecte imediate asupra sistemului nervos central. Desi multi considera consumul ocazional ca fiind inofensiv, etanolul ramane o substanta toxica pentru organismul uman, iar efectele sale pot fi devastatoare atunci cand este consumat in cantitati mari sau pe perioade indelungate. Etanolul - prieten versus inamic Imaginati-va un inamic tacut care se ascunde in paharul de la petrecere, in sticla de pe masa restaurantului sau chiar in racoritorul din frigiderul de acasa. Un inamic care, la inceput, pare un prieten ce aduce bucurie, relaxare si socializare, dar care in realitate poate deveni unul dintre cei mai mari dusmani ai... [continuare]
Generalitati Stranutul nu este intotdeauna un simptom de raceala. Uneori este o reactie alergica la ceva din aer. Expertii estimeaza ca 35 de milioane de americani sufera de simptome ale tractului respirator superior care sunt de fapt reactii la diverse polenuri din aer. Alergia la polen, denumita frecvent „febra fanului”, este una dintre cele mai frecvente boli cronice. Oriunde in lume, praful din aer produce cele mai frecvente probleme persoanelor cu alergii. Simptomele respiratorii de astm, care afecteaza foarte multe persoane, sunt cel mai frecvent provocate de alergenii din aer (substante care produc reactii alergice). Despre alergii Ce este o alergie? Alergia este o reactie imunologica specifica la o substanta inofensiva in mod obisnuit, o substanta care nu deranjeaza majoritatea persoanelor. Persoanele care au alergii sunt sensibile la mai mult de o substanta. Tipurile de alergeni care produc reactii alergice includ polenurile, particulele de praf, sporii de pamant,... [continuare]
Indulcitorii artificiali: zaharina, aspartamul, sucraloza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Indulcitorii artificiali sunt substante chimice sau compusi naturali care asigura alimentelor gustul dulce fara a transmite organismului un numar ridicat de calorii. Deoarece inlocuitorii au gust mai intens decat zaharul este suficient sa utilizati o cantitate mica pentru a obtine acelasi rezultat. Produsele alimentare care au in compozitie indulcitori artificiali au mai putine calorii decat cele cu zahar, din aceasta cauza deseori sunt recomandate in timpul dietelor pentru slabit sau pentru mentinerea greutatii corporale. Pacientii cu diabet zaharat pot utiliza indulcitori artificiali, deoarece acestia asigura alimentelor gustul dulce, fara sa creasca nivelul zaharului din sange. Totodata, este bine de stiut ca unele alimente (prajituri, biscuiti, ciocolata), pe a caror eticheta apare informatia "fara zahar", pot contine indulcitori precum sorbitol sau manitol, care contin un numar mare de calorii, favorizand cresterea in greutate si nivelul de zahar din... [continuare]
Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]
Vitamine si minerale esentiale pentru o piele frumoasa
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Specialistii in dermatocosmetica ne ofera foarte multe sfaturi utile si ne pot fi alaturi ori de cate ori avem probleme cu tenul sau pielea, in general. Ne pot orienta cu multa exactitate spre necesitatile tenului nostru, dar si ale pielii corpului si ne pot ajuta sa obtinem acea piele catifelata pe care ne-o dorim. Totusi, chiar daca in prezent exista o gama foarte diversificata de produse care ne pot veni in ajutor, natura are, la randul sau, un rol foarte important. Toate vitaminele si mineralele de care are nevoie tenul nostru se gasesc in natura. Fructele proaspete si legumele ne pot ajuta chiar mai mult decat o fac produsele cosmetice. Fortificarea organismului cu vitamine este primul pas pentru un ten si o piele frumoasa. Restul ar trebui sa ne fie doar adjuvanti, sa ne ajute sa finisam ce obtinem pe cale naturala: o piele sanatoasa. O piele radianta, o piele frumoasa, nu se obtine doar cu crema potrivita, ci si cu o dieta care sa intareasca rezultatele.... [continuare]
Indispozitia emotionala si gandurile negative
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Indispozitia defineste o stare generala temporara de disconfort si neliniste. Atunci cand ne referim la starile de indispozitie, este important de specificat faptul ca nu un eveniment in sine produce aceasta stare, ci mai degraba reactia individului fata de respectivul eveniment. Starea de spirit este determinata de reactiile chimice interne; creierul este responsabil de eliberarea unui numar mare de hormoni si chimicale care cauzeaza reactia organismului ca raspuns la stimulii externi. Aceste modificari nu pot fi controlate sau evitate, motiv pentru care schimbarile de dispozitie sunt imposibil de evitat. Cu toate acestea, prin cunoasterea cauzelor principale ale modificarilor emotionale se poate reduce recurenta indispozitiei. Indispozitie sau depresie? Depresia a devenit o problema de sanatate comuna la nivel mondial, afectand nu doar persoanele adulte, ci si copiii. Conform specialistilor, femeile sunt de 2 ori mai predispuse depresiei decat... [continuare]
Broccoli ofera multe beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Unii oameni iubesc broccoli, iar altii il urasc, dar nimeni nu poate nega faptul ca broccoli este un produs alimentar extrem de bogat in substante nutritive esentiale pentru functionarea intregului organism. In continuare, puteti descoperi cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale acestei legume din familia cruciferelor. Efectele pozitive ale broccoli asupra sanatatii Iata cateva dintre calitatile si beneficiile pe care le ofera broccoli pentru sanatatea organismului uman - Previne cancerul. Broccoli contine glucorafanin, un compus chimic pe care organismul il prelucreaza sub forma unor compusi anti-cancer numiti sulforafani. Aceasta substanta curata organismul de H.pylory, o bacterie care este cunoscuta pentru cresterea semnificativa a riscului aparitiei de cancer gastric. In plus, broccoli contine si un antioxidant numit idol-3-carbinol. Acest compus are puternice capacitati anti-cancer. Printre tipurile de cancer pe care acesta le poate impiedica sa se... [continuare]
Generalitati Aditivii sunt substante chimice adaugate (intentionat sau nu) in alimente in cursul procesului de procesare si productie, cu scopul de a le spori aroma, gustul, pentru a le imbunatati aspectul si pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Exista mai multe categorii de aditivi alimentari ce servesc diferitelor scopuri: indulcitori artificiali (edulcoranti), coloranti, corectori de aciditate (acestia fie cresc, fie scad aciditatea produsului), corectori de gust si miros, conservanti (intarzie alterarea alimentelor), antioxidanti (reduc oxidarea alimentelor la contactul cu aerul) si multi altii. Aditivii alimentari sunt marcati prin litera E, ceea ce semnifica faptul ca sunt aprobati spre a fi folositi in Europa (dupa ce au fost testati minim 6 ani). Rolurile aditivilor alimentari E-urile sunt adaugate in alimente cu 5 scopuri principale: 1. Mentinerea consistentei produsului Substantele folosite in acest scop se numesc emulgatori si au rolul de a asigura un... [continuare]
Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca va numarati printre femeile preocupate de sanatatea lor, cu siguranta deja cunoasteti care sunt necesitatile nutritionale ale organismului dumneavoastra, indiferent de stadiul evolutiv in care se afla. Insa, chiar si in aceste conditii, este bine de stiut faptul ca echilibrul nutritional se poate modifica. Daca sunteti la varsta la care va doriti un copil, organismul trebuie suplimentat cu acid folic pentru prevenirea aparitiei defectelor congenitale. Daca ati ajuns la menopauza, ar fi bine sa cresteti aportul de calciu si vitamina D pentru a va pastra oasele puternice. Un deficit cat de mic se poate repercuta asupra organismului in moduri la care nici nu ne gandim, iar uneori efectele negative apar atat de repede incat ne iau si pe noi prin surprindere. Organismul nu poate face intotdeauna provizii de vitamine, chiar daca intr-un anumit moment consumam mai multe produse bogate in vitamina C, de exemplu, el nu o va depozita. Astfel, daca dorim sa... [continuare]
Medicamentul - extras din legea privind reforma in domeniul sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Capitolul I - Delimitari conceptuale Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 - privind reforma in domeniul sanatatii – extras – TITLUL XVII: Medicamentul ARTICOLUL 695 In intelesul prezentului titlu, termenii si notiunile folosite au urmatoarele semnificatii: 1. medicament: a) orice substanta sau combinatie de substante prezentata ca avand proprietati pentru tratarea sau prevenirea bolilor la om; sau b) orice substanta sau combinatie de substante care poate fi folosita sau administrata la om, fie pentru restabilirea, corectarea sau modificarea functiilor fiziologice prin exercitarea unei actiuni farmacologice, imunologice sau metabolice, fie pentru stabilirea unui diagnostic medical; 2. substanta - orice materie, indiferent de origine, care poate fi: - umana, precum: sange uman si produse derivate din sangele uman; - animala, precum: microorganisme, animale intregi, parti de organe, secretii animale, toxine, extracte, produse derivate din sange; - vegetala, precum:... [continuare]
Ce se intampla in corpul tau daca reduci consumul de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tot mai multi specialisti atrag atentia asupra efectului nociv pe care zaharul rafinat il are asupra corpului uman. Aceasta toxina, la fel de periculoasa ca alcoolul sau drogurile, este responsabila de foarte multe afectiuni precum bolile de inima, cancerul sau diabetul zaharat. Afla mai multe despre beneficiile aduse organismului prin reducerea consumului de zahar si bolile pe care le poti preveni. Cum poti reduce consumul de zahar Atunci cand mancam alimente bogate in zahar, nivelul glicemiei in sange creste brusc. Pentru a-l readuce la un nivel normal, pancreasul secreta insulina, un hormon care favorizeaza depunerea de grasimi. Prin reducerea consumului de zahar, ne protejam atat pancreasul, cat si silueta. Alege sa consumi alimente proaspete, in special fructe si legume. Cand cumperi produse ambalate, citeste atent eticheta: ingrediente precum dextroza, fructoza, maltoza sau sorbitol nu sunt altceva decat derivate de zahar. Mezelurile, de exemplu, contin... [continuare]
Generalitati Toamna aduce cu sine fluctuatii de temperatura si umiditate dar si schimbarea presiunii atmosferice. Conform cercetatorilor, presiunea atmosferica poate influenta activitatea mentala umana, cauzand schimbari semnificative la nivelul atentiei si memoriei pe termen scurt. Factorii de mediu: schimbarea umiditatii si a temperaturii, cauzeaza mai mult de jumatate dintre durerile de cap si favorizeaza dezvoltarea virusurilor respiratori, migrenelor, afectiunilor reumatice, insomniei, etc. Racelile comune Ploile, vantul puternic si variatiile de umiditate contribuie la slabirea sistemului imunitar, favorizand contactarea racelilor. Cunoscute si sub denumirea de infectii virale ale tractului respirator superior, racelile pot fi cauzate de peste 200 de tipuri de virusuri si, de regula, nu au acelasi grad de severitate comparativ cu racelile specifice sezonului de iarna. Din cauza numarului foarte mare si in permanenta dezvoltare de virusuri care pot cauza raceala, ... [continuare]
Generalitati Acupunctura se considera a fi un sistem antic de vindecare dezvoltat de-a lungul a sute de ani ca parte a medicinii traditionale din China. Scopul tratamentului este sa restabileasca echilibrul dintre energia universala Qi din organism, prin aplicarea nedureroasa a unor ace fine in puncte strategice ale corpului. Qi consta in Yin si Yang, iar aceste doua forte opuse, dar complementare, trebuie sa fie echilibrate, altfel pot apare diferite afectiuni. Acele de acupunctura sunt folosite in puncte specifice care ofera acces la meridianele corpului prin care circula fluxul Qi, astfel incat sa poata fi echilibrate Yin si Yang, restaurand astfel armonia si sanatatea. Teoria din spatele acupuncturii moderne Principiul acupuncturii se bazeaza pe conceptul ca in spatele bolilor ar fi dezechilibrele sau blocajele de Qi, energia naturala a universului care circula liber prin organismul sanatos. Se presupune ca, Qi circula prin 14 canale ale organismului uman, cunoscute ca... [continuare]
Descriere Utilizarea toxicelor de razboi dateaza din primul razboi mondial. Exista dovezi ca asemenea practici erau folosite si inaintea izbucnirii acestuia. In ultimii ani au fost semnate mai multe conventii prin care se interzice utilizarea substantelor chimice in caz de razboi. Ultima din aceste conventii a fost semnata la Paris in 1993. Recent, se vorbeste despre posibilitatea utilizarii substantelor chimice in atacuri teroriste impotriva civililor, lucru ce s-a petrecut deja la gara din Tokyo avand ca rezultat uciderea a 12 persoane si ranirea a mai mult de 5000. Clasificare Toxicele de razboi pot fi clasificate in mai multe categorii. In general ele sunt impartite in doua grupuri principale, cele letale si cele non-letale. Toxicele letale - provoaca moartea sau cauzeaza stari patologice grave care nu pot fi solutionate decat prin aplicarea unor masuri terapeutice complexe si de durata. In cazul supravietuirii, victima ramane, cel mai probabil, cu sechele, mai mult... [continuare]
Intoleranta la proteinele laptelui de vaca
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Corpul uman este capabil, din fericire, sa lupte cu afectiuni diferite si substante chimice care ar putea fi periculoase. Totusi, uneori, sistemul de aparare al organismului reactioneaza gresit si apar reactiile alergice la anumite substante, cum ar fi alimentele. Proteinele laptelui de vaca pot determina un set de reactii alergice la unii sugari. Alergia la laptele de vaca sau intoleranta la proteinele laptelui de vaca este de multe ori considerat motivul pentru care copilul nu este sanatos, nici fericit. Aproximativ 1 din 50 de sugari pot prezenta aceasta problema – majoritatea trec peste aceasta problema pana la varsta de 4 ani iar alergia la laptele de vaca se intalneste foarte rar la adult. Semnele si simptomele intolerantei la proteinele laptelui de vaca Exista multe simptome posibile ale alergiei la laptele de vaca: 1. Simptome care apar la scurt timp dupa ce sugarul a fost alimentat: - reactii cutanate (eruptii, eczema); - simptome respiratorii; [continuare]
Ce spun mainile despre sanatatea unei persoane
Autor: SfatulMedicului
Introducere Corpul uman este capabil sa transmita diverse semnale de atentionare atunci cand ceva nu este in regula din punctul de vedere al sanatatii – cum ar fi febra cauzata de o infectie sau eruptia cutanata in cazul unei reactii alergice. Uneori insa, mesajele pot fi inselatoare sau usor de ignorat, chiar si atunci cand apar la unele dintre partile corpului pe care le privim destul de des: mainile. Este bine de stiut faptul ca lungimea degetelor, aspectul unghiilor si chiar liniile palmelor pot preciza starea de sanatate din viitor. Semne si simptome Degete umflate Semnificatie: Toata lumea stie ca gustarile sarate si sindromul premenstrual pot determina edeme. Dar la persoanele care nu consuma astfel de alimente si nu sunt in perioada premergatoare ciclului menstrual, acest tip de edem poate sugera hipotiroidism, care este caracterizat de faptul ca glanda tiroida nu secreta suficienti hormoni necesari pentru reglarea metabolismului si a unei bune functionari a... [continuare]
Buna ziua. Pentru o slujba care presupune multe calatorii trebuie sa fac mai multe vaccinuri in maxim 2 saptamani: polio, diphteria, tetanus, tifoid, hepatita A si B, MMR, febra galbena, meningococcal, varicela. Este ok sa imi supun organismul atator vaccinari in doar 2 saptamani? Multumesc mult. [continuare]
Am incercat acum 2-3 ani de mai multe ori ,sa ma sinucid ..pentru ca am suferit foarte multi din cauza familiei ,persoanelor din jur ,si a problemelor . Nu s-a ajuns chiar asa grav , atunci incat sa ma duc la spital ptr ca am avut grija sa nu stie nimeni ce incercam sa fac . Nici acuma nu stie nimeni ...dar acuma daca stau bine sa ma gandesc , pirulele multe pe care le-am inghitit mai demult, si-au facut efectul in timp si cred ca mi-am distrus organismul. Se pare ca viata imi da acum o lectie dura ..-rasplata- ...Nu am nevoie de o trimitere la doctor ,in schimb as vrea sa stiu daca s-a mai simtit cineva ca mine in situatia mea . Am 19 ani acum ,dar va rog nu judecati dupa asta [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter