Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

ratii alimentare

Suplimentele nutritionale

Suplimentele nutritionale

Actualizat la data de: 06 Aprilie 2021

Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie

Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu substantele nutritive, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului al XX-lea, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile neuro-psihice si fizice si sa faca fata mai bine stresului si solicitarilor din traiul de zi cu zi. Intrebarea care se ridica in aceasta situatie este daca aceste suplimente sunt necesare, in masura in care o persoana incearca sa manance echilibrat si daca nu cumva ele pot avea chiar efecte negative, mai ales daca sunt luate fara o indrumare de specialitate. Este adevarat ca, din nefericire, datorita solicitarilor vietii moderne, oamenii au tendinta la o alimentatie dezechilibrata care nu reuseste sa le aduca toate principiile nutritive de care au nevoie. Mesele traditionale , compuse din mai multe feluri de mancare si obtinute dintr-o varietate de materii prime sunt inlocuite cu snack-uri sau mancare de tip... [continuare]

Acizii grasi omega 3

Acizii grasi omega 3

Actualizat la data de: 29 Mai 2024

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce sunt acizii grasi omega-3 Acizii grasi omega-3 sunt considerati acizi esentiali, necesari pentru sanatatea umana dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural: acestia trebuie furnizati prin intermediul alimentelor. Acizii grasi omega-3 pot fi gasiti in anumite tipuri de peste cum ar fi somnul, tonul, halibut, fructe de mare, unele plante, seminte si nuci. Acizii grasi polinesaturati sau acizii grasi omega-3 joaca un rol important in functionarea creierului precum si in dezvoltarea normala a organismului. Acestia pot reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Consumul de peste se recomanda de cel putin doua ori pe saptamana. Cercetarile au demonstrat ca acizii grasi omega-3 reduc inflamatia si diminueaza riscul dezvoltarii bolilor cardiovasculare, cancerului si artritei. Acizii grasi omega-3 sunt foarte concentrati la nivelul creierului si se pare ca sunt esentiali pentru buna desfasurare a proceselor cognitive (performanta creierului si a memoriei) si a... [continuare]

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate

Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Comportamentele alimentare anormale sunt cauzate de obicei de o combinatie de factori, care includ: - norme sociale care favorizeaza caractere delicate; - personalitatea vulnerabila; - distorisiuni ale perceptiei; - supraevaluarea beneficiilor cresterii sau scaderii in greutate sau modificarii formei; - regimul alimentar, in special la varste critice. Acesti factori pot duce la tulburari de dezvoltare semnificative si la tulburari de alimentatie sustinute de insusi bolnavul, in principal anorexia nervoasa si bulimia nervoasa. Tulburarile de alimentatie, care incep ca un raspuns la restrictia calorica stricta, se transforma treptat in probleme de autoapreciere, in relatiile interpersonale si de dispozitie. Aceste comportamente alimentare sunt sustinute de preocuparile bolnavului in legatura cu greutatea si de o teama irationala de a deveni supraponderal, precum si de distorsionarea imaginii propriului organism. Medicii specialisti trebuie sa fie capabili sa... [continuare]

Infectii nozocomiale - infectii dobandite in cursul spitalizarii

Infectii nozocomiale - infectii dobandite in cursul spitalizarii

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Infectia nozocomiala este infectia dobandita de pacient in cursul spitalizarii pentru o alta afectiune (contaminarea bacteriana anterioara internarii cu manifestare clinica intraspitaliceasca nu reprezinta o infectie nosocomiala), cel mai adesea manifestata clinic pe parcursul internarii actuale, dar posibil si dupa externare. Rata acestor infectii in patologia infectioasa generala este de 5-20% (incidenta maxima, de 28-30%, in serviciile de reanimare), fiind responsabile de 70% din decesele inregistrate in serviciile de chirurgie generala. Infectia nozocomiala determina consecinte importante atat in plan medical, cat si in plan economic (sanitar si nu numai): infectii respiratorii grave la cei intubati mai multe zile, complicatii postoperatoarii tardive (peritonite postoperatorii tardive, abcese intraperitoneale, granuloame de corp strain, etc.), posibile interventii chirurgicale ulterioare, prelungire a duratei de spitalizare, incapacitate temporara, prelungita... [continuare]

Atacul de cord si bolile cardiace

Atacul de cord si bolile cardiace

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati La nivel global, aproximativ 200 milioane de oameni sunt diagnosticati cu boala coronariana, iar rata anuala de deces este de aproximativ 9 milioane. Un atac de cord sau infarct miocardic presupune deteriorarea permanenta a muschiului inimii prin moartea tesutului ca urmare a lipsei de alimentare cu sange. Ce se intampla in timpul unui atac de cord? Pentru ca muschiul cardiac sa functioneze normal, trebuie sa i se furnizeze in mod constant, o cantitate de sange bogata in oxigen, care ajunge la inima prin intermediul arterelor coronare. Daca este prezenta o boala coronariana, acestea se ingusteaza si fluxul de sange devine insuficient. Grasimile, calcul, proteina, celulele inflamatorii existente in interiorul arterelor formeaza placi de diverse dimensiuni. Daca un cheag de sange obstuctioneaza complet artera, muschiul inimii va fi privat de oxigen, iar in scurt timp va avea loc moartea miocitelor (celulele muschiului inimii), iar leziunile vor fi permanente. Astfel... [continuare]

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Carnea de porc: beneficii si riscuri

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Carnea de porc a devenit in ultimul timp unul dintre alimentele cele mai iubite si consumate, in ciuda efectelor daunatoare. Unele persoane considera carnea de porc o alternativa sanatoasa la carnea de vita, insa specialistii avertizeaza ca aceasta optiune culinara solicita precautii speciale: carnea de porc poate dauna starii de sanatate sau poate provoca chiar deces. Asadar, care este realitatea? Este carnea de porc unul dintre alimentele de care trebuie sa ne ferim? Beneficiile nutritive Carnea de porc in stare naturala este saraca in clorura de sodiu si are un continut bogat de proteine. Reprezinta de asemenea o sursa buna de vitamine si minerale, necesare unui organism sanatos: fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc, si o serie de vitamine din grupa B, cum ar fi vitamina B6, B12, acid nicotinic, tiamina, riboflavina. Valori nutritive ... [continuare]

Bulimia nervoasa - hiperfagie

Bulimia nervoasa - hiperfagie

Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Bulimia este tulburare de alimentatie, caracterizata de un consum alimentar excesiv. O persoana cu bulimie mananca o cantitate mare de alimente intr-o perioada scurta de timp, pentru ca apoi sa-si provoace varsaturi, sa se supuna unui exercitiu fizic exagerat, sa consume laxative, diuretice sau alte medicamente in scopul unei eliminari fortate a alimentelor. Persoanele afectate de bulimie sunt obsedate de propriul aspect fizic si nu au respect de sine. Persoana afectata de bulimie pierde controlul alimentar in timpul unui astfel de episod de infulecare; apoi este cuprins de rusine, vinovatie si frica intensa de ingrasare si reia comportamentul excesiv, realizand un cerc vicios. Nediagnosticata si netratata, boala conduce la probleme serioase de sanatate. Etiologia bulimiei este neclara, dar se pare ca apare ca rezultat al asocierii unui istoric familial (genetic) cu anumite influente sociale precum admirarea unei siluete longiline, dar si a unui tip de personalitate... [continuare]

Boala de reflux gastroesofagian

Boala de reflux gastroesofagian

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2024

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Boala de reflux gastroesofagian este o consecinta a slabirii mecanismelor naturale de anti-reflux ale esofagului si stomacului, rezultand in trecerea continutului gastric (eventual si a bilei) la nivelul esofagului, cu aparitia unor simptome neplacute pentru pacient. In mod normal, la trecerea dintre esofag si stomac se afla un sfincter esofagian inferior, un inel muscular ce se comporta ca o valva, asigurand trecerea continutului intr-un singur sens.  Cauze Refluxul continutului gastric in esofag se produce din cauza inchiderii deficitare a valvei ce desparte esofagul inferior de stomac (sfincterul esofagian inferior). In mod normal sfincterul se deschide pentru cateva secunde in timpul inghitirii. In momentul cand relaxarea sfincterului are loc in alt moment decat cel al deglutitiei si pentru o perioada indelungata, continutul gastric reflueaza inapoi in esofag si irita mucoasa de la acest nivel, producand in timp leziuni. Factorii alimentari joaca un rol... [continuare]

Intoxicatia alimentara

Intoxicatia alimentara

Actualizat la data de: 24 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]

Hipertiroidismul

Hipertiroidismul

Actualizat la data de: 25 Mai 2022

Dr. Paunescu Laura Bianca
Medic Rezident Endocrinolog

Generalitati Hipertiroidismul apare cand organismul este expus unui exces de hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni sunt implicati in buna functionare a  metabolismului (totalitatea reactiilor chimice prin care organismul degradeaza alimentele pentru producerea de energie dar si prin care sunt eliminate substante toxice sau care nu mai sunt necesare) si influenteaza rata batailor cardiace (alura ventriculara), digestia, tonusul muscular, rezistenta oaselor si nivelul colesterolului si nu numai. O persoana cu hipertiroidism prezinta o accentuare a metabolismului.. Cauze Boala Basedow-Graves este cea mai frecventa cauza de hipertiroidism. Aceasta boala consta in sinteza si secretia exagerata de hormon tiroidian. Boala Graves este ereditara in cele mai multe cazuri, ca multe alte boli tiroidiene. Alte cauze frecvente sunt: - nodulii tiroidieni - nodulii tiroidieni sunt formatiuni situate la nivelul tiroidei, formate din tesut tiroidian, frecvent descoperiti accidental. cel... [continuare]

Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala  de reflux gastroesofagian (gerd)

Arsurile gastrice, hernia hiatala si boala de reflux gastroesofagian (gerd)

Actualizat la data de: 07 Septembrie 2023

Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie

Generalitati Esofagul reprezinta o structura anatomica tubulara, prin intermediul careia alimentele trec din cavitatea bucala in stomac. La nivelul portiunii distale, acesta prezinta un orificiu (cardie) controlat de un muschi denumit sfincter esofagian inferior, cu rol de a preveni refluarea alimentelor si sucului gastric din stomac inapoi in esofag.  Boala de reflux gastroesofagian (gastroesophageal reflux disease- GERD) apare in momentul in care sfincterul esofagian inferior, cu rol de valva, nu se mai inchide eficient, continutul gastric patrunzannd la nivelul mucoasei esofagului. Odata intrat in contact cu mucoasa esofagiana, cu structura diferita de cea a stomacului, acidul gastric determina un efect iritativ asupra acesteia, generand pirozisul sau senzatia de arsura localizata in capul pieptului, retrosternal. Prin avansarea acidului de-a lungul lesofagului, acesta poate determina si o senzatie de gust acru la nivelul cavitatii bucale.  Simptome Asa cum este... [continuare]

Diabet

Diabet

Actualizat la data de: 12 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce este diabetul? Diabetul este o tulburare a metabolismului (metabolismul inseamna procesele prin care organismul nostru utilizeaza mancarea digerata pentru crestere si pentru obtinerea energiei). Majoritatea alimentelor pe care le ingeram sunt descompuse pana la glucoza, care este forma sub care exista zaharul in sange. Glucoza este principala sursa de combustibil pentru organism. Dupa digestie, glucoza trece in fluxul sangvin, acolo unde este folosita de catre celule pentru crestere i pentru obtinerea energiei. Pentru ca glucoza sa poata patrunde in interiorul celulelor este nevoie de prezenta insulinei.Insulina este un hormon produs de pancreas, care este o glanda de dimensiuni mari aflata in spatele stomacului. Atunci cand mancam, pancreasul produce in mod automat cantitatea adecvata de insulina pentru a deplasa glucoza aflata in sange, in interiorul celulelor noastre. La persoanele cu diabet, totusi, pancreasul fie produce prea putina insulina sau chiar deloc sau... [continuare]

Vitaminele si mineralele

Vitaminele si mineralele

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Definitie si tipuri Vitaminele sunt substante organice naturale de care organismul are nevoie in cantitati foarte mici, miligrame sau micrograme, dar de care nu se poate lipsi. Pentru ca nu le poate sintetiza singur, organismul trebuie sa si le procure din alimente. Vitaminele nu constituie o sursa de energie si nici nu sunt folosite ca elemente constructive ale materiei vii. Ele joaca un rol indispensabil in functionarea enzimelor, asigurand desfasurarea unor procese vitale. Se cunosc vitaminele liposolubile (care se dizolva in grasimi), si anume: A, D, E si K, si vitaminele hidrosolubile (care se dizolva in apa): C si vitaminele din grupul B. Vitamina A mai este numita si retinol deoarece este indispensabila vederii. Ea conditioneaza functia normala a pielii si a mucoaselor, imunitatea, dezvoltarea oaselor si a dintilor. Vitamina D (calciferol) actioneaza la nivelul intestinului, oaselor, rinichilor si muschilor, stimuland absorbtia calciului si a fosforului din intestin,... [continuare]

Dieta cu calorii negative

Dieta cu calorii negative

Actualizat la data de: 16 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]

Secrete ale pierderii in greutate din intreaga lume

Secrete ale pierderii in greutate din intreaga lume

Actualizat la data de: 11 Ianuarie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cartea publicata de Mireille Giuliano, "Frantuzoaicele nu se ingrasa", a fost considerata in scurt timp un succes, atunci cand a fost publicata, in 2004. Premisa ei este ca femeile din Franta mananca suficient, dar nu se ingrasa intrucat mentin controlul portiilor consumate si fac exercitii fizice. Francezii nu sunt singurii care au obiceiuri alimentare sanatoase. Multe culturi au diferite stiluri de viata datorita carora oamenii isi mentin greutatea. Secrete Incercati preparatele thailandeze Bucataria thailandeza poate fi considerata una in care se gatesc multe mancaruri condimentate si poate contribui la pierderea kilogramelor in exces. Cand o persoana consuma alimente picante, va manca mai putin, va bea mai multa apa si va interveni mai repede senzatia de satietate, considera expertii. Brazilienii savureaza orezul si fasolea Brazilienii mananca orez si fasole la aproape fiecare masa. Aceste alimente furnizeaza o multime de fibre si satura mai usor o... [continuare]

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Monitorizarea consumului de carbohidrati este o metoda utila care poate ajuta copilul si anturajul sa alcatuiasca o dieta potrivita, variata si care, in acelasi timp, sa mentina valorile glicemiei in limita normalului la copii suferinzi de diabet zaharat tip 2 (nu necesita insulina). Astfel i se va putea permite copilului sa consume o varietate de alimente, asemenea celorlalti copii, sa capete incredere in ceea ce priveste controlul bolii si sa devina responsabil si direct implicat in acest proces. Prin educarea copiilor suferinzi si a anturajului acestora in ceea ce priveste cantitatea de carbohidrati pe care o contin diferite alimente se va permite acestora sa gandeasca o dieta independent si sa o poata portiona echilibrat, de-a lungul unei zile, acest lucru facand posibila mentinerea glicemie in limite normale. Hipeglicemia (zahar mult in sange) poate provoca bolnavului senzatii de oboseala si sete, iar in timp acest fenomen poate duce la afectarea... [continuare]

Glucid

Din Dictionar Termeni

Substanta compusa din carbon, hidrogen si oxigen, de origine esentialmente vegetala. Impreuna cu proteinele si lipidele, glucidele, altadata numite hidrati de carbon, constituie cele trei principale macronutriente din alimentatie. Nevoile sunt de aproximativ 5 grame per kilocorp pe zi si trebuie sa reprezinte 50-55% din ratia calorica zilnica. Glucidele reprezinta o sursa energetica rapid mobilizabila si aduc 4 kilocalorii pe gram. Dupa lungimea si complexitatea moleculei lor, ele se clasifica in doua categorii. - Glucidele simple, denumite, de asemenea, zaharuri rapide pentru ca sunt rapid absorbite de catre mucoasa digestiva, au un gust dulce. Ele se gasesc mai ales in fructe, dulceturi, bomboane, prajituri etc. - Glucidele complexe sunt polizaharide, constituite din asamblarea a foarte numeroase molecule de glucide. Ele nu au, in general, un gust dulce. Polizaharidele hidrolizabile sunt, in principal, reprezentate de catre amidon, constituent principal al feculentelor,... [continuare]

Hidrat de carhon

Din Dictionar Termeni

Substanta compusa din carbon, hidrogen si oxigen, de origine esentialmente vegetala. Impreuna cu proteinele si lipidele, glucidele, altadata numite hidrati de carbon, constituie cele trei principale macronutriente din alimentatie. Nevoile sunt de aproximativ 5 grame per kilocorp pe zi si trebuie sa reprezinte 50-55% din ratia calorica zilnica. Glucidele reprezinta o sursa energetica rapid mobilizabila si aduc 4 kilocalorii pe gram. Dupa lungimea si complexitatea moleculei lor, ele se clasifica in doua categorii. - Glucidele simple, denumite, de asemenea, zaharuri rapide pentru ca sunt rapid absorbite de catre mucoasa digestiva, au un gust dulce. Ele se gasesc mai ales in fructe, dulceturi, bomboane, prajituri etc. - Glucidele complexe sunt polizaharide, constituite din asamblarea a foarte numeroase molecule de glucide. Ele nu au, in general, un gust dulce. Polizaharidele hidrolizabile sunt, in principal, reprezentate de catre amidon, constituent principal al feculentelor,... [continuare]

Aptivus

Din Medicamente

Ce este Abseamed si pentru ce se utilizeaza Indicatii Aptivus este un medicament antiviral. Se utilizeaza pentru tratamentul pacientilor in varsta de doi ani si peste infectati cu virusul imunodeficientei umane tip 1 (hiv-1), un virus care cauzeaza sindromul imunodeficientei dobandite (sida). Aptivirus se utilizeaza in combinatie cu ritonavir in doza scazuta (un alt medicament antiviral) si cu alte medicamente antivirale. Aptivus se administreaza numai pacientilor care nu au alte optiuni de tratament. Se utilizeaza la pacientii care au fost deja tratati pentru infectia cu hiv cu alte medicamente antivirale si la care numeroase medicamente din aceeasi clasa cu Aptivus (inhibitori de proteaza) nu au efect. Medicii trebuie sa prescrie Aptivus numai dupa ce au luat cunostinta de medicamentele antivirale administrate anterior pacientului si tinand cont de probabilitatea ca virusul sa raspunda la acest medicament. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta. Substanta... [continuare]

Enap, solutie injectabila

Din Medicamente

Ce este Enap, solutie injectabila si pentru ce se utilizeaza Indicatii Enap apartine unui grup de medicamente numita inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Actioneaza prin dilatarea vaselor de sange, ceea ce determina reducerea tensiunii arteriale si rezistentei periferice si, astfel, aportul de sange la nivelul miocardului si la nivelul altor organe cu sange este imbunatatita. Enap este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, atunci cand tratamentul pe cale orala nu este posibil. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Enap 1,25 mg/ml exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este de 1 fiola (1,25 mg) la interval de 6 ore. Enap solutie perfuzabila se administreaza intravenos (vezi pct. "Urmatoarele informatii sunt destinate numai medicilor si personalului medical"). Durata tratamentului este de obicei de 48 ore. Tratamentul ulterior... [continuare]

Compozitie Rispolept este un antipsihotic modern, apartinand unei noi clase de agenti antipsihotici, derivatii de benzisoxazol. Este disponibil sub forma de tablete orale filmate secabile de 1, 2, 3 si 4 mg. Ingredientele inactive pentru tabletele de 1 mg sunt lactoza, amidon de porumb, celuloza microcristalina, hipromeloza, stearat de magneziu, siliciu coloidal anhidru, laurilsulfat de sodiu, propilenglicol (formulare F 23). Tabletele de 2 mg contin in plus: talc, dioxid de titan, lac de aluminiu galben orange S (formulare F 37), tabletele de 3 mg: talc, dioxid de titan, galben de chinolina, iar tabletele de 4 mg: talc, dioxid de titan, galben de chinolina (formulare F 34), lac de aluminiu indigotin-disulfonat (formulare F 31). Farmacodinamica: Risperidone este un antagonist monoaminergic selectiv cu proprietati unice. Are o afinitate ridicata pentru receptorii serotoninergici 5-HT2 si dopaminergici D2. Risperidone se leaga de asemenea de receptorii alfa1-adrenergici si, cu o... [continuare]

Anxiar, comprimate

Din Medicamente

Ce este Anxiar si pentru ce se utilizeaza Indicatii Anxiar este folosit pentru: - tratamentul de scurta durata al starilor de anxietate, inclusiv al celor asociate cu depresie; - tratamentul de scurta durata al insomniei cauzate de anxietate; - prevenire si tratament in delirium tremens; - tratamentul sindromului de abstinenta la alcoolici; - sedare inaintea interventiilor cu scop diagnostic, inainte si dupa interventii chirurgicale generale sau dentare. Nu toate tulburarile de anxietate si emotionale, starile de tensiune sau insomniile necesita un tratament medical. Adesea, ele sunt o expresie a unor altor boli si pot fi rezolvate prin alte masuri sau prin tratamentul afectiunilor respective. Anxietatea si tensiunea, ca urmare a vietii obisnuite de zi cu zi, nu ar trebui sa fie in mod normal, tratate cu un tranchilizant. Ele trebuie tratate doar daca afecteaza semnificativ viata de zi cu zi.... [continuare]

Calibrum

Din Medicamente

Indicatii Vitaminele sunt substante necesare organismului, cu toate ca nu sunt produse de acesta. Din acest motiv, aportul vitaminic trebuie realizat prin intermediul alimentelor. Vitaminele influenteaza aproape intreaga activitate a organismului (de la sistemul imunitar pana la functionarea corecta a metabolismului), lipsa lor sau prezenta in exces putand produce tulburari de sanatate. Calibrum multivitamine si minerale este singurul produs ce contine nu numai toate vitaminele si mineralele necesare (13 vitamine, beta caroten, 14 minerale) dar si o substanta naturala unica ActiVin - un extract din seminte de struguri de California, care creste puternic efectul acestora. ActiVin, impreuna cu vitaminele si mineralele, intareste semnificativ mecanismul de aparare al organismului, asigurand o mai buna protectie impotriva racelii si gripei. Din acest motiv, utilizarea Calibrum multivitamine si minerale este recomandata de medicii specialisti. Calibrum este recomandat ca... [continuare]

Ce este Dolforin si pentru ce se utilizeaza Indicatii Fentanil apartine unui grup de analgezice puternice numite opioide. Analgezicul fentanil, trece lent din plasture prin piele si ajunge in organism. Adulti Fentanilul este utilizat in tratamentul durerii severe si de lunga durata care nu poate fi tratata adecvat decat cu analgezice puternice. Copii Fentanilul este utilizat pentru tratament pe termen lung a durerilor severe si de lunga durata la copii cu varsta de peste 2 ani, care au fost tratati anterior cu alte analgezice puternice. Mod de administrare Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum v-a spus medicul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Medicul dumneavoastra va decide ce concentratie de Dolforin este cea mai potrivita pentru dumneavoastra. Medicul dumneavoastra isi va baza rationamentul dupa: severitatea durerii dumneavoastra, starea dumneavoastra generala si tipul de tratament pe care l-ati primit pana... [continuare]

Ce este Atacand si pentru ce se utilizeaza Indicatii Hipertensiune. Atacand este un precursor destinat administrarii orale. Este convertit rapid in produsul activ, candesartan, prin hidroliza esterica pe parcursul absorbtiei din tractul gastro-intestinal. Candesartan este un antagonist al receptorilor pentru angiotensina II, selectiv pentru receptorii AT1, de care se leaga puternic si de care se disociaza cu dificultate. Nu are activitate agonista. Este putin probabil ca antagonistii receptorilor pentru angiotensina II sa determine tuse. Acest fapt a fost confirmat in cadrul studiilor controlate cu Atacand. Candesartan nu se leaga de si nu blocheaza receptorii altor hormoni sau canale de ion cu implicatie in reglarea cardiovasculara. In hipertensiune, Atacand determina o scadere de durata a presiunii sanguine arteriale dependenta de doza. Actiunea sa antihipertensiva se datoreaza scaderii rezistentei vasculare periferice, in timp ce frecventa cardiaca, volumul bataie si debitul... [continuare]

Enap, fiole

Din Medicamente

Ce este Enap, fiole si pentru ce se utilizeaza Indicatii Enap apartine unui grup de medicamente numita inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA). Actioneaza prin dilatarea vaselor de sange, ceea ce determina reducerea tensiunii arteriale si rezistentei periferice si, astfel, aportul de sange la nivelul miocardului si la nivelul altor organe cu sange este imbunatatita. Enap este utilizat pentru tratamentul tensiunii arteriale crescute, atunci cand tratamentul pe cale orala nu este posibil. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Enap 1,25 mg/ml exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. Doza uzuala este de 1 fiola (1,25 mg) la interval de 6 ore. Enap solutie perfuzabila se administreaza intravenos (vezi pct. "Urmatoarele informatii sunt destinate numai medicilor si personalului medical"). Durata tratamentului este de obicei de 48 ore. Tratamentul ulterior va fi prescris... [continuare]

Kivexa, comprimate filmate

Din Medicamente

Ce este Kivexa si pentru ce se utilizeaza Indicatii Kivexa este indicata in terapia antiretrovirala combinata pentru tratamentul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV) la adulti, adolescenti si copii cu greutatea de cel putin 25 kg. Inaintea inceperii tratamentului cu abacavir, trebuie realizata o evaluare pentru depistarea alelei HLA-B*5701 pentru toti pacientii infectati cu HIV, indiferent de originea rasiala. Abacavir nu trebuie utilizat in cazul pacientilor cunoscuti ca purtatori ai alelei HLA-B*5701. Mod de administrare Terapia trebuie recomandata de catre un medic cu experienta in tratamentul infectiei cu HIV. Doze Adulti, adolescenti si copii cu greutatea de cel putin 25 kg: Doza de Kivexa recomandata este de un comprimat o data pe zi. Copii cu greutatea mai mica de 25 kg: Kivexa nu trebuie administrata la copiii cu greutate sub 25 kg, deoarece este un comprimat ce contine o doza fixa, care nu poate fi scazuta. Kivexa se prezinta sub forma de comprimate... [continuare]

Ketek

Din Medicamente

Ce este Ketek si pentru ce se utilizeaza Indicatii Atunci cand se prescrie Ketek, se va tine seama de ghidul oficial cu privire la utilizarea adecvata a medicamentelor antibiotice si de prevalenta locala a rezistentei. Ketek este indicat in tratamentul urmatoarelor infectii: La pacienti cu varsta de 18 ani si peste: • Pneumonii comunitare, usoare sau moderate. • Cand se trateaza infectii determinate de tulpini cunoscute sau suspectate a avea rezistenta la betalactami si/sau la macrolide (in functie de antecedentele pacientilor sau informatiile nationale si/sau regionale referitoare la rezistenta), acoperite de spectrul antibacterian al telitromicinei: - Acutizari ale bronsitelor cronice, - Sinuzite acute. La pacienti cu varsta de 12 ani si peste: • Amigdalite/faringite determinate de Streptococcus pyogenes, ca o alternativa in situatia in care antibioticele beta lactamice nu sunt indicate in tarile/regiunile cu prevalenta semnificativa a S. pyogenes cu... [continuare]

Pagina 2 din 26 (756 rezultate)