Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

radiatii ionizante in industria alimentara

Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati

Alimente asa-zis sanatoase pe care sa le evitati

Actualizat la data de: 27 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe alimente au ajuns sa fie numite sanatoase, fara sa isi merite cu adevarat titulatura. Intr-o era in care populatia este tot mai preocupata de calitatea nutritiei, s-a nascut si tendinta producatorilor din industria alimentara de a induce consumatorii in eroare, cu etichete dominate de mesaje de tipul sarac in grasimi, bogat in proteine, cu multicereale, 100% natural sau dietetic. Aveti mai jos o lista cu alimente asa-zis sanatoase, pe care ar fi mai bine sa le evitati. Recunoasterea alimentelor sanatoase Pana si cei mai sofisticati clienti ai unui supermarket se pot lasa pacaliti de un ambalaj care anunta in principal ca produsul este unul sanatos, dietetic si natural. Specialistii in nutritie spun ca singura cale de a recunoaste cu adevarat un aliment ce merita sa fie consumat, este citirea amanuntita a listei ingredientelor. Asadar, nu va rezumati strict la a citi numarul de calorii ale unui produs si nu confundati titulatura de natural sau dietetic... [continuare]

Cand devine fosforul periculos pentru sanatate

Cand devine fosforul periculos pentru sanatate

Actualizat la data de: 16 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fosforul este singurul mineral din organismul uman care se regaseste in cantitati mai mari in corp decat calciul. Un aport optim de fosfor are numeroase efecte benefice pentru sanatate, insa excesul si deficitul acestui mineral predispun deopotriva la imbolnavire. Cercetatorii sunt preocupati in special de continutul ridicat de fosfor anorganic (fosfatii) regasiti sub forma aditivilor alimentari utilizati la scara larga in industria alimentara. Studiile de specialitate confirma ca aceste motive de ingrijorare sunt justificate. Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral care constituie aproximativ 1% din totalul greutatii corporale a unei persoane, prezent in toate celulele corpului si regasit preponderent la nivelul oaselor si al dintilor. Principalul rol al fosforului este sa participe la formarea dentitiei si a sistemului osos. Mineralul mai contribuie si la procesul prin care organismul utilizeaza carbohidratii si grasimile. Fosforul are un... [continuare]

Cat de nociva poate fi carnea la gratar?

Cat de nociva poate fi carnea la gratar?

Actualizat la data de: 25 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carnea preparata la gratar reprezinta una dintre cele mai des intalnite moduri de a gati, dar si comode totodata. Exista voci care sustin insa ca nu ar fi deloc sanatoasa carnea pregatita astfel, intrucat ar cauza cancer. Totusi, specialistii din industria alimentara arata ca este important modul in care este preparata carnea la gratar, astfel incat ea poate fi chiar un aliment de preferat. Specialisti de la Colegiul Medicilor Vancouver din Canada au sustinut, prin declaratii oficiale date presei, ca una dintre cele mai frecvente cauze de cancer o reprezinta consumul de carne rosie sau peste ori carne grasa de porc acoperita cu sare, condimente si ulei si gatita pe gratar cu fum. Cu toate acestea, gatitul la abur si la gratar au fost dovedite ca fiind cele mai indicate metode de preparare a carnii, iar cel din urma pastreaza cel mai bine savoarea alimentelor. Insa carnea fripta poate fi la fel de nociva pentru sanatate precum cea prajita, atunci cand se utilizeaza... [continuare]

Dermatita radica: simptome, tratament si prevenire

Dermatita radica: simptome, tratament si prevenire

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dermatita radica este unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale radioterapiei. Radioterapia este utilizata in tratarea cancerului. Aceasta foloseste radiatii ionizate si are ca scop micsorarea in volum a tumorii, dar si reducerea durerii, mai ales in cazul metastazelor osoase. Dermatita radica apare atunci cand radioterapia afecteaza straturile exterioare ale pielii pacientului. Aproximativ 95% dintre persoanele care folosesc radioterapia impotriva cancerului vor dezvolta o anumita forma de dermatita radica, inclusiv eritemul, deshidratarea sau descuamarea pielii. Ce este dermatita radica? Dermatita radica este un efect secundar al radioterapiei, tratament frecvent utilizat in cancer. Dermatita radica poate varia in functie de severitate. Unii pacienti pot experimenta un eritem usor si prurit, in timp ce altii pot suferi leziuni dureroase, predispuse la infectare. Efectele dermatitei radice apar de obicei la cateva zile sau saptamani de la expunerea... [continuare]

Buna ziua.am si eu o intrebare.tot imi ies trombocitele mici intre 110-120.am facut investigatii amanuntite inclusiv punctia madulara si mi-a zis doar sa le tim sub control nu e nevoie de tratament..intrebarea e alta.un medic specialist in hematologie imi poate da o scrisoare medicala in care sa scrie ca pot lucra in mediu cu radiatii ionizante?va multumesc [continuare]

Fosfor urinar

Din Analize Medicale

Fosforul este un element mineral, asimilat prin alimentatie in corpul uman, sub forma de fosfat. In industria alimentara, fosfatul este folosit ca antioxidant, conservant si agent de crestere sub forma de aditiv alimentar. Acesta este prezent in majoritatea alimentelor, insa un continut mai mare il au produsele de tip fast-food, dulciurile si sucurile carbogazoase. Fosforul asigura rezistenta oaselor si a dintilor, el aflandu-se in organism sub forma de fosfat de calciu, in jur de 85%. Restul se afla in stratul celular si in sange, facand parte din structura ADN-ului si contribuind la stabilizarea pH-ului in sange. Rinichii sunt cei care controleaza nivelul de fosfor din organism. Surplusul de fosfat este filtrat de rinichi, acesta fiind excretat la nivel renal. In cazul unui deficit de fosfor, glandele paratiroide secreta un hormon care elibereaza calciul din oase, concomitent cu fosforul. Excesul de fosfor poate fi determinat de alimentatia bogata in fosfor (in special cea... [continuare]

 boala radiatiilor

boala radiatiilor

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2022

Autor: SfatulMedicului

Ce este boala radiatiilor Boala radiatiilor este rezultatul unor leziuni produse in organism, in urma expunerii la o doza mare de radiatii, intr-un timp scurt. Asta inseamna ca expunerea este acuta, brusca, sub forma unui accident. Cantitatea de radiatii absorbita in organism constituie doza absorbita si va determina severitatea simptomelor si a leziunilor produse asupra organelor. Tipuri de radiatii Exista doua tipuri de radiatii: ionizante si neionizante. Radiatiile daunatoare organismelor, ce cauzeaza si aceasta afectiune, sunt radiatiile ionizante. - Radiatiile neionizante sunt cele ce vin sub forma luminii, undelor radio, microundelor si undelor de radar. Acestea sunt zilnic prezente in viata fiecarei persoane si nu cauzeaza leziuni tisulare acute, severe. - Radiatiile ionizante cauzeaza efecte imediate asupra tesutului uman si animal. Razele X, razele gamma, particulele de bombardament (neutroni, electroni, protoni si altele) constituie aceste radiatii. Desi sunt... [continuare]

Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate

Glutamatul de sodiu utilizat ca adaos alimentar - un pericol pentru sanatate

Actualizat la data de: 10 Iulie 2025

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Ce este glutamatul de sodiu Glutamatul de sodiu sau monosodic este una dintre cele mai cunoscute substante ce se regaseste in anumite alimente, dar si in industria alimenta cu rol de potentiator de arome. Mai este cunoscut ca fiind si un aminoacid non-esential si de aceea il gasim in mod natural in: rosii, lapte, peste, branzeturi si ciuperci. Prescuratrea glutamatului de sodiu in industria alimentara este MSG sau E621 si chiar daca in mod normal el nu are nici un gust, faptul ca in urma reactiilor combinate dintre anumite alimente si condimente isi modifica gustul si intensifica aroma este utilizat pe scara larga. Istoria glutamatului de sodiu a pornit de la un biochimist japonez ce a dorit sa obtina o substanta care sa “pacaleasca”creierul astfel incat gustul sa fie perceput mai puternic. Simptome ce pot aparea in urma consumului glutamatului de sodiu Intrebarea cea mai frecventa este daca ne face rau glutamatul de sodiu? Raspunsul este ca daca il consumam in... [continuare]

Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin

Aditivii alimentari - potential perturbator endocrin

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce sunt aditivii alimentari? Conform Codex Alimentarius, aditivii alimentari sunt substante folosite ca ingrediente in prepararea alimentelor, nefiind consumate ca atare. Rolul lor este de a spori proprietatile organoleptice ale alimentelor in timpul prepararii, ambalarii si transportului, pentru a imbunatati gustul, textura, culoarea, aspectul sau mirosul. Astfel, crescand calitatea si durata de valabilitate a produsului final, aditivii cresc rata de vanzare a produselor. Tipologie Aditivii alimentari se impart in mai multe categorii dupa cum urmeaza: • aditivi nutritionali – au rolul de a face produsele alimentare mai hranitoare, • agenti de aroma – utilizati pentru a imbunatati gustul, • agenti de colorare – folosite cu scopul de a face alimentele sa arate mai atractiv din punct de vedere vizual. Cum se manifesta? Perturbatorii endocrini sunt substante exogene care interfereaza fie cu hormonii naturali, fie cu receptorii acestora, perturband rolul... [continuare]

Ce ar trebui sa contina o masa sanatoasa

Ce ar trebui sa contina o masa sanatoasa

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce este regimul alimentar sanatos Un regim alimentar sanatos este, in cazul copiilor, baza cresterii si dezvoltarii lor armonioase si, in cazul adultilor, previne aparitia unor boli cronice. Ce trebuie sa contina Un regim alimentar de calitate contine o varietate mai mare de legume si fructe, cereale integrale, proteine, lactate semidegresate si uleiuri sanatoase. De asemenea, are un continut scazut de grasimi de tip saturat si trans, dar, si de sare si zahar. Toate aceste caracteristici duc la un aport corespunzator de vitamine, minerale si macronutrienti (adica proteine, glucide si grasimi). Importanta regimului alimentar sanatos Un consum scazut de legume, leguminoase si fructe, adaosul de zahar si glucide rafinate, un aport crescut de alimente procesate si sedentarismul sunt factorii care contribuie la aparitia obezitatii, atat in cazul copiilor cat si in cazul adultilor. Prevenirea si tratamentul obezitatii la populatia pediatrica poate reduce comorbiditatile pe... [continuare]

Lucruri pe care trebuie sa le stiti despre radiatiile x sau raze x

Lucruri pe care trebuie sa le stiti despre radiatiile x sau raze x

Actualizat la data de: 17 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Radiatiile X sunt o forma de radiatii prin ionizare. Acestea pot fi foarte periculoase. Cel mai important lucru este sa se cunoasca modul in care actioneaza fasciculul incident de raze x. Exista mai multe caracteristici ale razelor x care fac din acest tip de radiatii unele deosebit de periculoase pentru utilizarea lor in laborator (desi in timpul cercetarilor sunt analizate radiatii de intensitate redusa care nu sunt riscante pentru specialistii care le studiaza). Radiatiile x nu pot fi simtite de om, insa unele persoane pot simti furnicaturi la nivelul pielii atunci cand se afla in apropierea unui instrument de analiza cu raze x. Practic nu se simt fasciculele razelor x ci mai degraba senzatia rezultata in urma interactiunii particulelor ionizate de raze x cu aerul. Sunt sigure razele x? Cu ajutorul razelor x medicii pot investiga interiorul organismului bolnavului si pot pune diagnosticul in cazul unui traumatism sau boli. Cand sunt... [continuare]

Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari

Pericolele pentru sanatate aduse de colorantii alimentari

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colorantii alimentari sunt folositi in industria de profil de decenii intregi. In prezent, produsele pe care oamenii le cumpara din supermarket contin cel putin un colorant alimentar, producatorii din intreaga lumea folosind anual circa 7 milioane de kilograme de coloranti sintetici, potrivit statisticilor Centrului pentru Stiinta in Interes Public (CSPI). Pericolele pentru sanatate ale acestor substante raman un subiect aprins de dezbatere, cata vreme exista multi specialisti care scot la lumina o serie intreaga de riscuri, de la aparitia tulburarilor de comportament la copii, pana la declansarea cancerului mai tarziu in viata. Colorantii alimentari si bolile pe care le produc Multi coloranti naturali folositi in trecut in industria alimentara au fost interzisi de autoritati, din pricina toxicitatii lor despre care se discuta aprins in secolul XX. De atunci, companiile au inceput sa ii inlocuiasca treptat cu coloranti artificiali. Din pacate, acestia din... [continuare]

Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Ce boli pot declansa colorantii alimentari?

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colorantii sintetici sunt prezenti in sucuri si in majoritatea alimentelor din magazine, iar foarte multi coloranti alimentari sunt in stransa legatura cu boli precum ADHD la copii, diferite alergii, insomnii, astm sau cancer. Printre alimentele cele mai bogate in coloranti se numara: sucurile acidulate, branza si iaurtul. Principalii coloranti si afectiunile pe care le pot determina • Aspartamul - E 951. Este un indulcitor folosit frecvent in industria alimentara, dar responsabil de numeroase tipuri de cancer. Se gaseste in dulciuri, prajituri, guma de mestecat si sucuri. De asemenea, provoca boli pulmonare si infectii urinare. • Glutamatul de sodiu - E 621. Este aditivul alimentar care ofera gustul bun si irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor si al shaormei. Desi are capacitatea de a oferi savoare mancarii, acesta este toxic si dauneaza ficatului. • Bromatul de potasiu - E 924. Se gaseste in majoritatea produselor de panificatie. Consumat in... [continuare]

Cauze generale ale infertilitatii masculine

Cauze generale ale infertilitatii masculine

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista foarte multe cauze de infertilitate. In continuare sunt amintite cele mai frecvente cauze de sterilitate, asa cum au fost ele prezentate recent intr-un studiu de specialitate: - vasectomia: 56% din subiecti doreau anularea procedurii (prin vasovasostomie) - varicocel: 14% din barbatii inclusi in studiu au avut sau au varicocel (este o situatie patologica ce consta in dilatarea venelor spermatice, cauzand o suferinta importanta parenchimului testicular cu afectarea consecutiva a functiei si gametogenezei si instalarea in final a infertilitatii) - infertilitate idiopatica (8%) - azoospermie: absenta spermatozoizilor poate avea cauze foarte variate atat care tin de individ, cat si de interactiunea acestuia cu mediul. Situatiile mai des intalnite sunt: obstructia tubilor seminiferi, absenta congenitala sau dobandita a celulelor Sertolli (responsabile de producerea spermei) ce se pot datora infectiilor, medicamentelor sau radiatiilor. Varsta si influenta ei... [continuare]

Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide

Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Leucemia mieloida acuta la copii este un tip de cancer in care maduva osoasa produce un numar mare de celule sanguine anormale. Leucemia mieloida acuta la copii reprezinta cancerul sangelui si a maduvei osoase. Aceasta afectiune se agraveaza rapid daca nu este tratata. Leucemia mieloida acuta mai este numita leucemie mielogena acuta, leucemie mieloblastica acuta, leucemie granulocitara acuta sau leucemie nonlimfocitara acuta. Alte boli care afecteaza sangele si maduva osoasa sunt sindroamele mielodisplazice si leucemia mielomonocitara juvenila. Mecanism fiziopatogenetic In mod normal, maduva osoasa produce celule stem (celule imature) care se vor transforma in celule sanguine mature.Exista trei tipuri de celule sanguine mature: - celulele rosii (hematii), care transporta oxigen si alte substante nutritive la alte tesuturi ale organismului - celulele albe (leucocite), care lupta impotriva infectiilor si a altor boli - trombocitele, care ajuta la... [continuare]

Radiologia dentara, o alegere fara riscuri

Radiologia dentara, o alegere fara riscuri

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Radiografia dentara reprezinta o imagine a dintilor si maxilarelor, obtinuta prin expunerea la radiatiile X. Radiografiile dentare, element esential al diagnosticului stomatologic, sunt efectuate cu scopul de a identifica anumite detalii nedetectabile la examenul clinic, leziuni carioase in stadii incipiente, chisturi sau granuloame, fracturi ale dintilor, fracturi de maxilar, tumori, dinti inclusi. Aceasta manopera conduce deci medicul stomatolog catre un diagnostic cat mai precis si totodata ajuta medicul sa verifice succesul tratamentului in toate etapele de lucru. Cel mai utilizat tip de radiografie dentara poarta numele de radiografie retroalveolara si este un film de dimensiuni mici, in care pot fi vizualizate 2-3 elemente dentare. Rezultatul radiografiei se elibereaza pe loc,in cateva minute. Radiografia dentara nu prezinta riscuri pentru sanatate Contrar parerii pacientilor mai putin informati, radiografia dentara nu prezinta riscuri pentru... [continuare]

Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala

Sucul de sfecla rosie si hipertensiunea arteriala

Actualizat la data de: 13 Iunie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul zilnic de suc de sfecla poate participa la scaderea tensiunii arteriale, potrivit cercetatorilor londonezi. Motivul pentru care sfecla rosie influenteaza direct sanatatea sistemului cardiac este acela ca leguma are o concentratie crescuta de nitrati alimentari, care au o actiune directa asupra reglarii hipertensiunii arteriale, asadar contribuie la diminuarea riscului de dezvoltare a afectiunilor cardiace sau de aparitie a accidentului vascular cerebral. Beneficiile sucului de sfecla rosie Odata ajuns in organism, sucul de sfecla rosie stimuleaza circulatia sanguina si ajuta sangele sa patrunda mai bine prin artere. Continutul bogat de antioxidanti si nitrati naturali (diferiti de cei folositi in industria alimentara pentru procesarea hranei, cu impact negativ asupra sanatatii) din sfecla rosie stimuleaza secretia unei molecule (oxidul nitric), care largeste vasele de sange si contribuie astfel la scaderea tensiunii arteriale. Sucul de sflecla rosie... [continuare]

Radiologia in timpul sarcinii

Radiologia in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile din timpul unei sarcini se pot ivi oricand, iar uneori se cer radiografii pentru a preciza diagnosticul si pentru a oferi un tratament corespunzator. Pacienta si medicul sau ar trebui sa se ingrijoreze in legatura cu posibilele afectari ale fatului din cauza expunerii la radiatie. In timp ce multe diagnostice datorate razelor X sunt anticipate in timpul sarcinii, radiologia care nu se asociaza cu radiatii ionizante, cum ar fi razele cu ultrasunete si radiografiile prin rezonanta magnetica, ar trebui luata in considerare. Folosirea izotopilor radioactivi ai iodinei este contraindicata pentru uz terapeutic pe timpul unei sarcini. Alti agenti de acest fel nu au fost studiati indeajuns pe oameni, insa studiile pe animale au demonstrat ca ei ar afecta dezvoltarea fatului. Chiar daca tehnicile bazate pe imagistica pot fi benefice pentru un diagnostic corect, acestea ar trebui sa fie folosite in sarcina doar daca potentialele beneficii intrec potentialele riscuri... [continuare]

Expunerea medicala in radiologia pediatrica

Expunerea medicala in radiologia pediatrica

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

CAPITOLUL I Reglementare specifica referitoare la expunerea medicala in radiologia pediatrica, 2006 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr.3 din 03/01/2007 ARTICOLUL 1 Prezentele reglementari completeaza Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 14/2000 pentru aprobarea Normelor fundamentale de securitate radiologica, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordinul ministrului sanatatii si familiei si al presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 285/79/2002 pentru aprobarea Normelor privind radioprotectia persoanelor in cazul expunerilor medicale la radiatii ionizante si Ordinul presedintelui Comisiei Nationale pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 173/2003 pentru aprobarea Normelor de securitate radiologica in practicile de radiologie de diagnostic si radiologie interventionala, cu modificarile si completarile ulterioare, si stabilesc principiile generale de radioprotectie in cazul... [continuare]

Buna ziua, Poate un doctor sa-mi dea si mie un diagnostic informativ pentru rezultatele urmatoarelor analize? Analize 2009: 21.07.09 Rezultatul interpretarii analizelor InchideAnaliza a fost salvata Bilirubina totala Valoarea introdusa: 0.5 µmol/L (adult) Interval optim: 0 - 17.1 Bilirubina totala se incadreaza in intervalul considerat normal. Calciu ionic sau calciu ionizat (sange) Valoarea introdusa: 3.98 mg/dl ( mai mult de 16 ani) Interval optim: 3.82 - 4.82 Calciul ionic se incadreaza in intervalul considerat normal. Calciu seric Valoarea introdusa: 9.2 mg/dl ( 1-4 ani) Interval optim: - Datele introduse de dvs nu se incadreaza in informatiile noastre! Proteine totale (sange) Valoarea introdusa: 7.25 g/dl Interval optim: 6.6 - 8.7 Nivelul de proteine totale se incadreaza in intervalul considerat normal. Uree serica Valoarea introdusa: 17 mg/dL (Uree - 0-6 luni) Interval optim: - Datele introduse de dvs... [continuare]

as vrea sa stiu mai multe lucruri despre astm si ce tratamente naturiste as putea sa ii fac?De cate ori pe an se merge la salina pentru asta?Daca o sa se faca bine sau o sa trebuiasca tot timpul sa depinda de medicatie? [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)