Clickmed
programare rapida la medic

Radiologia dentara, o alegere fara riscuri

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2014

Generalitati

Sus
Radiologia dentara, o alegere fara riscuri

Radiografia dentara reprezinta o imagine a dintilor si maxilarelor, obtinuta prin expunerea la radiatiile X. Radiografiile dentare, element esential al diagnosticului stomatologic, sunt efectuate cu scopul de a identifica anumite detalii nedetectabile la examenul clinic, leziuni carioase in stadii incipiente, chisturi sau granuloame, fracturi ale dintilor, fracturi de maxilar, tumori, dinti inclusi.

Aceasta manopera conduce deci medicul stomatolog catre un diagnostic cat mai precis si totodata ajuta medicul sa verifice succesul tratamentului in toate etapele de lucru.

Cel mai utilizat tip de radiografie dentara poarta numele de radiografie retroalveolara si este un film de dimensiuni mici, in care pot fi vizualizate 2-3 elemente dentare. Rezultatul radiografiei se elibereaza pe loc,in cateva minute.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Radiografia dentara nu prezinta riscuri pentru sanatate
  3. Citeste pe aceeasi tema

Radiografia dentara nu prezinta riscuri pentru sanatate

Sus

Contrar parerii pacientilor mai putin informati, radiografia dentara nu prezinta riscuri pentru sanatate. Pacientul trebuie sa inteleaga limitarea impusa de lipsa unei radiografii si faptul ca avantajele aduse de informatiile culese prin examenul radiologic, depasesc cu mult riscul dat de expunerea la o doza minima de radiatii ionizante.

Astazi, multe dintre cabinete au achizitionat aparatura noua, performanta, prevazuta cu multe sisteme de filtrare a radiatiei X. Utilizarea tehnicilor moderne scade riscul radiografiilor dentare pana aproape de zero. In conditiile de siguranta actuale, cantitatea de raze X primite in urma unei examinari este foarte mica, iar riscul este neglijabil.

Radiografia dentara prezinta un risc mult mai mic decat o problema dentara neidentificata si netratata. Doza de radiatie primita in timpul efectuarii radiografiei dentare se masoara in unitati "rem", sau unitati "sievert".

In mod curent, noi ne expunem zilnic radiatiilor din diferite surse naturale (atmosferice, cosmice, terestre) dar si surse artificiale (cuptor cu microunde, televizor, monitor, telefon mobil, etc.). Toate acestea reprezinta o cantitate de radiatie cu mult, mult mai mare decat cea primita cu ocazia efectuarii uneia sau mai multor radiografii dentare, fie ele digitale sau pe film.

Dintre toate investigatiile cu raze X, radiografia dentara este cel mai putin iradianta, doza de radiatie emisa fiind de numai 0,02 mSv. Iata o simpla comparatie, insa foarte relevanta:

Sursa de radiatii Doza
Radiografie dentara 0,02 mSv
Mamografie 1-2 mSv
CT toracic sau pelvis 4-8 mSv
CT complet 10-12 mSv
Radiatii din mediu (surse naturale) 3 mSv/an

Doza maxima admisa este de 20 mSv/an.

Primim suplimentar si o cantitate de radiatie de la sursele artificiale, dar pe care nu o putem calcula ca studiu general, deoarece cantitatea variaza in functie de stilul nostru de viata - timpul petrecut in fata monitorului, la telefonul mobil,etc.

O atentie sporita trebuie acordata gravidelor si mamelor care alapteaza. Este important de stiut ca radiografiile dentare nu afecteaza embrionul, procesul de organogeneza sau nasterea. Radiatiile emise de aparatele roentgen dentare, asa cum am mai mentionat, sunt extrem de mici, tintite inspre dinti, iar reflexia lor inspre zonele considerate cu risc (abdomen, ovare, sani) sunt protejate printr-un sort special conceput din plumb. Totusi, ca o precautie suplimentara,este recomandabil sa se evite pe cat este posibil efectuarea radiografiilor in perioada primului si ultimului trimestru de sarcina.

De mentionat ca in centrele de radiologie dentara sortul de plumb (sortul special pentru protectie), prevazut si cu un guler pentru protectia glandei tiroide, se utilizeaza fara exceptie.

Dr. Flavia Strat
Medic stomatolog, competenta radio-diagnostic
www.dentist-constanta.com


Medici specialisti Imagistica Medicala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate