Coronavirus Update

Boala radiatiilor

Actualizat la data de: 18 Aprilie 2022

Ce este boala radiatiilor

Sus
 Boala radiatiilor

Boala radiatiilor este rezultatul unor leziuni produse in organism, in urma expunerii la o doza mare de radiatii, intr-un timp scurt. Asta inseamna ca expunerea este acuta, brusca, sub forma unui accident. Cantitatea de radiatii absorbita in organism constituie doza absorbita si va determina severitatea simptomelor si a leziunilor produse asupra organelor.

Cuprins articol

  1. Ce este boala radiatiilor
  2. Tipuri de radiatii
  3. Semne si simptome
  4. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
  5. Cauze
  6. Complicatii
  7. Metode de preventie
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Tipuri de radiatii

Sus

Exista doua tipuri de radiatii: ionizante si neionizante. Radiatiile daunatoare organismelor, ce cauzeaza si aceasta afectiune, sunt radiatiile ionizante.

- Radiatiile neionizante sunt cele ce vin sub forma luminii, undelor radio, microundelor si undelor de radar. Acestea sunt zilnic prezente in viata fiecarei persoane si nu cauzeaza leziuni tisulare acute, severe.

- Radiatiile ionizante cauzeaza efecte imediate asupra tesutului uman si animal. Razele X, razele gamma, particulele de bombardament (neutroni, electroni, protoni si altele) constituie aceste radiatii. Desi sunt folosite si in industria medicala, ca metode de diagnostic si tratament, radiatiile ionizante sunt cele utilizate in fabricarea armelor, in scopuri industriale si de bombardament.

Boala radiatiilor se numeste si sindromul radiatiilor sau intoxicatia cu radiatii. Este important sa stim ca nu poate aparea in urma expunerii la radiatiile din testele de imagistica medicala, precum radiografii sau CT, aceste radiatii fiind atent controlate si dozate, pentru a minimiza riscul pentru pacient.

Desi boala radiatiilor este o problema severa, deseori fatala, aceasta apare rar. Majoritatea cazurilor de imbolnaviri din cauza radiatiilor au aparut in urma accidentelor industriale nucleare, precum explozia din anul 1986 de la Chernobyl, Ucraina.

Semne si simptome

Sus

Severitatea, momentul aparitiei si caracterul simptomelor depind de doza de radiatii absorbita. Desigur, in cadrul unui accident nuclear, nu se poate sti exact, de la inceput, care a fost doza. Aceasta doza depinde de puterea radiatiilor emise, durata expunerii si distanta fata de sursa de radiatii.

Unele sisteme si organe sunt mai sensibile la radiatii decat altele. Astfel, cele mai sensibile sunt sistemul gastrointestinal si maduva osoasa.

Simptomele initiale ale unei astfel de boli sunt greata si varsaturile, fiind simptome ale aparatului gastrointestinal. Acestea pot aparea imediat dupa expunere (la cateva minute) sau la un timp dupa, timp ce este foarte variabil. Cu cat apar mai repede cele doua simptome, cu atat cantitatea de radiatii a fost mai mare.

Dupa aceasta perioada initiala, o persoana cu boala radiatiilor va avea deseori o perioada asimptomatica, in care pare sanatos. Dupa aceasta perioada reincep simptomele, de data aceasta mai severe si relativ inexplicabile.

Simptomele posibile includ:
- Greata si varsaturi
- Diaree
- Durere de cap
- Febra
- Ameteala, confuzie, dezorientare
- Slabiciune, oboseala, fatigabilitate
- Caderea parului
- Hematemeza (voma cu sange)
- Melena (scaun cu sange)
- Infectii
- Hipotensiune arteriala
- Deformari ale tesuturilor moi
- Deformari osoase si de conformatie, in special la nivelul fetei

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

In mod evident, cat mai curand. Cu siguranta, in eventualitatea unui accident nuclear, acesta va fi considerat un dezastru atat industrial cat si medical. Medicii vor fi disponibili si gata sa intervina si sa monitorizeze orice pacient, in limita resurselor. In caz de un astfel de eveniment, ramaneti informat in legatura cu punctele medicale la care puteti merge, si alegeti un punct cat mai aproape de locatia dumneavoastra.

Chiar daca nu aveti simptome, daca stiti ca e posibil sa fi fost expus la radiatii ionizante, mergeti de urgenta la un medic.

Cauze

Sus

Radiatia este energia eliberata din atomi, sub forma unei mici particule sau a unei unde. Radiatiile, desi nu sunt vizibile sau palpabile, sunt capabile sa intre in organismele vii, sa fie absorbite si sa lezeze tesuturi. Cauza aparitiei bolii radiatiilor este o sursa mare, importanta de radiatii, care elibereaza brusc o cantitate mare de radiatii ionizante. Acest lucru se intampla sub forma accidentelor nucleare industriale.

Sursele posibile de radiatii ionizante in doza mare, sunt:
- Un accident intr-o unitate industriala nucleara
- Un atac asupra unitatii industriale nucleare
- Detonarea unui dispozitiv radioactiv
- Detonarea uneia sau mai multor arme nucleare standard

Intrucat sistemul gastrointestinal si celulele hematoformatoare din maduva osoasa sunt cele mai sensibile la radiatii, la acest nivel vor fi absorbite primele radiatii, producand distructii tisulare si simptome.

Complicatii

Sus

Odata ce apare boala radiatiilor, lucrurile vor evolua catre un prognostic negativ, intrucat nu exista un tratament specific, vindecator. Cele mai frecvente complicatii observate la persoanele ce au fost expuse la radiatii ionizante, includ tulburari cognitive si psiho-emotionale, pe termen scurt si lung.

Majoritatea acestor pacienti raman cu anxietate permenanta, in legatura cu:
- Aparitia unui nou accident sau atac nuclear
- Prieteni si rude care nu au supravietuit/au fost mai sever afectati
- Aparitia unei alte boli incurabile, fatale
- Aparitia cancerului din cauza radiatiilor

Metode de preventie

Sus

In posibilitatea unei urgente radiologice-nucleare, ramaneti informat, din surse oficiale si acreditate, in legatura cu masurile ce trebuie luate in acel moment, de catre cetateni. Masurile recomandate depind de fiecare situatie si vor fi alese de catre autoritatile locale. Cele doua optiuni vor fi fie de evacuare a spatiului actual (daca este aproape de sursa de radiatii) fie de neparasirea locuintei (daca este departe de sursa de radiatii).

Adapostire in locuinta

Daca sunteti sfatuiti sa ramaneti unde sunteti, fie ca sunteti acasa, la munca sau in alt loc, urmati urmatoarele recomandari:
- Inchideti si incuiati toate usile si ferestrele
- Inchideti ventilatoarele, aerul conditionat si orice alta sursa posibila de aer din exterior
- Inchideti focul din semineu sau din alte locuri
- Aduceti animalele de companie inauntru
- Mutati-va catre o camera cat mai interioara sau chiar la subsol
- Ramaneti informat si atent la alte recomandari si alarme de urgenta

Evacuare

Daca sunteti sfatuit sa evacuati locul in care sunteti, din diverse motive, urmariti instructiunile date de autoritatile locale. Incercati sa ramaneti cat mai calm cu putinta, sa va mobilizati repede si ordonat, impreuna cu ceilalti cetateni. In plus, nu luati cu dumneavoastra decat strictul necesar.

Trusa de prim ajutor trebuie sa contina materiale precum:
- Lanterna
- Radio portabil
- Baterii
- Kit medical de prim ajutor
- Medicamente absolut necesare
- Cateva conserve de mancare si sticle de apa
- Bani gheata
- Cateva haine potrivite pentru vremea de afara

Ce sa NU faceti?
- NU ramaneti in locul contaminat, daca este impusa evacuarea
- NU aplicati lotiuni pe zonele de piele arsa
- NU ramaneti in hainele contaminate
- NU ezitati sa cereti ajutor medical de urgenta

Concluzie

Sus

Boala radiatiilor survine in urma expunerii acute la o cantitate mare de radiatii ionizante. Desi accidentele radiologice si nucleare nu pot fi evitate si controlate de catre cetateni, intoxicatia cu radiatii poate fi evitata si prevenita, prin respectarea recomandarilor locale si prin masuri de decontaminare imediata.

Bibliografie:
https://medlineplus.gov/ency/article/000026.htm
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/radiation-sickness/symptoms-causes/syc-20377058


Medici specialisti Imagistica Medicala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate