radiatii ionizante in industria alimentara
Radiodermita
boala cutanata provocata de radiatiile ionizante. Radiodermitele sunt cauzate, in general, de radioterapie si survin in cursul tratamentului unui cancer. Ele au devenit putin frecvente multumita unei mai bune stapaniri a tratamentului (reducerea dozelor de iradiere si a suprafetelor de aplicare, repartizarea dozelor in mai multe sedinte etc.). Ele afectau candva radiologii, mai ales la nivelul mainilor. [continuare]
Cancer bronhopulmonar
Tumora maligna cu punct de plecare din epiteliul bronsic glandular. Este localizata mai frecvent in plamanul drept, in bronhiile mari si lobii superiori. Poate fi primara sau secundara. Cancerul bronhopulmonar primar - Este cancerul cel mai frecvent din lume. tabagismul este cauza principala a cancerelor bronhopulmonare primitive. Chiar o expunere pasiva la fumul de tutun are efecte cancerigene: pentru un nefumator care traieste printre mari fumatori, riscul de aparitie a unui cancer bronhopulmonar primitiv este mai mare cu 35% decat riscul prezentat pentru un nefumator neexpus fumului de tutun. Mediul (nu poluarea atmosferica ci o expunere, profesionala sau nu, la radiatii ionizante sau la anumite materiale ca amiantul, cromul, nichelul, hidrocarburile) constituie un alt factor de risc. Tipuri histologice - Se deosebesc doua categorii de cancere bronhopulmonare primitive, in functie de marimea celulelor lor. - cancerele zise "altele decat cu celule mici" grupeaza tumorile... [continuare]
Organolepatic
Organolepatic se refera la modalitatea de evaluare a unui produs sau a unei marfi prin utilizarea simturilor. Aceasta metoda include examinarea gustului, mirosului, texturii si aspectului. Cuvantul "organolepatic" vine de la termenul grecesc "organon", care inseamna "instrument", si "lepsis" care inseamna "a lua cu mana". Metoda organoleptica este folosita in mod traditional in industria alimentara pentru a evalua calitatea si acceptabilitatea unui produs. Este o metoda extrem de subiectiva, deoarece depinde de perceptiile individuale ale persoanei care efectueaza evaluarea. Totusi, este esentiala in evaluarea caracteristicilor senzoriale ale produselor alimentare. Pe scurt, textul "organolepatic bazat pe simturi" se refera la o evaluare a unui produs sau a unei marfi bazata pe perceptiile senzoriale ale individului, explorand gustul, mirosul, textura si aspectul produsului. [continuare]
Radioterapie
Utilizare a radiatiilor ionizante in tratamentul anumitor boli, indeosebi al cancerelor. Termenul de radioterapie intrebuintat singur se refera mai ales la radioterapia externa, denumita inca si radioterapie transcutanata sau teleradioterapie, in care sursa radiatiilor este exterioara bolnavului si produce un fascicul care atinge tesuturile profunde dupa ce a traversat pielea si tesuturile superficiale. radioterapia externa face apel la doua tipuri de radiatii ionizante: radiatii electromagnetice (radiatii X, radiatii y) si radiatii constituite din particule elementare infime (electroni, protoni, neutroni). Ea utilizeaza doua surse de radiatii: fie radioelemente in sine (cobalt 60), care sunt adesea izotopi radioactivi ai unei substante; fie aparate (acceleratori de particule) care pun in miscare particulele elementare si trimit spre bolnav ori aceste particule, ori radiatia pe care acestea o produc. Indicatii - La doze slabe, radioterapia are un efect antiinflamator utilizat... [continuare]
Radioprotectie
Protectia persoanelor, bunurilor si mediului fata de radiatiile ionizante. Diferite tipuri de radioprotectie - Normele legislative si regulamentare sunt stabilite la scara nationala si internationala pentru a proteja persoanele fata de radiatii. Aceste norme sunt in legatura indeosebi cu radiatiile ionizante, cu instalatiile (localuri, perimetre interzise), cu transportul substantelor radioactive, cu limitarea iradierii populatiei in ansamblul ci si cu supravegherea persoanelor expuse profesional. Pot surveni leziuni atunci cand doza totala de radiatie pentru o expunere depaseste pragul de sievert. Evitarea expunerii constituie cea mai buna protectie. In afara radiatiei naturale, de origine telurica, solara si cosmica de riscurile de iradiere legate de instalatiile si de experimentele nucleare ci vile si militare, exista o iradiere legata de utilizarea medicala a radiatiilor ionizante. Prevenire - In caz de accident nuclear sau de expunere la gaze continand izotopi... [continuare]
Agrisul (ribes uva-crispa sau ribes grossularia)
Agrisul este un arbust cu o inaltime, la maturitate, cuprinsa intre 60 si 150 cm. In tara noastra se intalneste in zona subalpina si alpina, prin tufarisuri si paduri. Apartine familiei saxifragaceelor. Ramurile sunt spinoase, iar frunzele, paroase, au forma lobata. Florile, de culoare verzuie sau roscata, de mici dimensiuni, apar la baza frunzelor in lunile aprilie si mai. In scop fitotereapeutic se utilizeaza fructele, cunoscute sub numele de agrise, sunt comestibile, cu gust dulce-acrisor. Reduse ca dimensiune, agrisele au forma ovoidala sau chiar sferica. Culoarea poate fi verzuie, galbuie sau chiar rosietica. Recoltarea se face pe tot parcursul verii. Planta este intalnita si sub forma cultivata, agrisele fiind prelucrate, cu succes, in industria alimentara. Agrisele au si o mare valoare medicinala, fiind bogate in saruri minerale si vitamine. In practica naturista, si nu numai, se face cura de agrise, ajungandu-se sa se consume, in curele de dezintoxicare, pana la 1 kg de... [continuare]
Graul (triticum vulgare)
Graul este cultivat mai ales ca aliment, dar si ca planta medicinala. Radacina graului este lunga, frunzele sunt lineare, iar inflorescenta este un spic compus. Fructul graului este o cariopsa de culoare bruna si forma ovala. Planta este cultivat si creste mai ales in zonele de campie si stepa, la noi in tara. Graul infloreste in luna iunie sau iulie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza fructul (boabele). Planta contine: apa, lipide, proteine, glucide, fibre, saruri minerale, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, zinc, fosfor, cobalt, siliciu, iod, vitamina a, vitamina b, vitamina E, vitamina k, vitamina d, fermenti. Planta are calitati mineralizante, tonice, diuretice, antiinflamatorii. Graul este folosit si in industria alimentara si panificatie. Uz intern: - boli hepatice, renale, boli gastrointestinale, hipovitaminoze, stari febrile, dispepsie, acnee, convalescenta, tuse, afectiuni cardiace, tulburari neurovegetative, obezitate, sterilitate, afectiuni... [continuare]
Sofranul (crocus sativus)
Planta originara din Persia la noi in tara este intalnita doar ca planta de cultura. sofranul are bulbotubercul, frunze inguste si lungi, flori unice de culoare violet-albastra cu pistil de culoare portocalie si linii purpurii. Fructul este o capsula trioculara de dimensiuni reduse si culoare alba. In scop fitoterapeutic se utilizeaza stigmatele florilor. Florile raman inflorite maxim 3 zile, apoi se usuca: stigmatele trebuie recoltate in aceste trei zile de inflorire. Sofranul are miros intens, puternic aromat (usor amarui). Planta are calitati antispasmodice, stomahice, analgezice, antiasmatice, antitusive, tonic gastric si al sistemului nervos central. sofranul contine carotenoizi, ulei volatil, protocrocina. Planta se utilizeaza si in industria alimentara, ca si condiment. Uz intern: - depresie, isterie, tuse convulsiva, astm bronsic, dismenoree, amenoree, insuficienta ofariana, guta, febra, dureri lombare - sub forma de tinctura sau decoct. Uz... [continuare]
Menta sau izma (mentha piperita)
Planta des intalnita, care creste pe soluri afanate in toate zonele de relief. Menta infloreste incepand din luna iunie pana in septembrie. Se recolteaza in scop fitoterapeutic frunzele dau planta intreaga, in perioada de inflorire. Menta are proprietati dezinfectante, antiseptice, analgezice, antifermentative. Mirosul este placut si gustul mentolat. Planta contine taninuri, flavonoizi, ulei volatil compus din mentol, mentona, mentofuran, carvacrol, timol. Menta este utilizata si in industria alimentara ca si condiment. Uz intern: - colici abdominale, infectii gastrointestinale, greturi, varsaturi, meterorism abdominal, diaree, nervozitate, dischinezie biliara, litiaza renala, calculoza biliara, diuretic, vertij, sughit, bronsita, gripa, astm bronsic, laringita, faringita, tuse convulsiva, insomnii, cefalee, migrene, nevralgii,impotenta, ascaridioza, oxiuriaza - sub forma de infuzie, decoct. Uz extern: - inflamatii ale urechii, boli reumatice, prurit,... [continuare]
Ipcarige (gypsophila paniculat)
Planta este originara din Europa, creste ca flora spontana si apartine familiei Caryophillaceae.In Romania planta este intalnita pe locuri nisipoase, bine aerisite, insorite din Dobrogea, sudul Munteniei si al Olteniei. Planta are in pamant un rizom gros, din care pornesc mai multe radacini brun- galbui, care pot ajunge pana la 2 m lungime. Tulpinile sunt inalte de pana la 1 m, sunt ramificate inca de la baza. Frunzele cresc opuse, sunt lanceolate, ascutite, cu margini drepte si 3 nervuri paralele. Florile sunt grupate in inflorescente, sunt mici si au culoarea alba. Elementele chimice ce intra in compozitia acestei plante sunt: saponozide de natura triterpenica, gipsogenina -identic cu cel din sapunarita, ulei volatil, zaharuri reducatoare, gume, substante grase, saruri minerale. Principalele sale calitati sunt: expectorant, depurativ, cicatrizant extern. In fitoterapie sunt utilizate radacina si rizomii, ce trebuie recoltate in perioada august- noiembrie. In industria... [continuare]
Castravetele (cucumis sativus)
Castravetele este o planta comestibila, din familia Curcubitaceae si este originar din India. In Romania este cultivat in sere si culturi intense. Planta de castravete este taratoare, ajunge pana la 2 metri lungime si se agata pe suprafete de sustinere cu ajutorul carceilor. Frunzele sale sunt mari, aspre si acopera fructele. Florile sunt mici, de culoarea galben pal. Castravetele (fructul) este cilindric, alungit, poate ajunge si la lungimi de 50 cm, desi in mod normal are cca 10 cm lungime. Castravetele contine urmatoarele substante chimice: vitaminele A, B, C, sulf, magneziu, oxid de calciu, mucilagii, erepsina. Principalele sale calitati sunt: racoritor, depurativ, dizolvant al acidului uric si al uratilor, diuretic, hipnotic usor, astringent extern, stimuleaza pancreasul sa produca insulina. Este utilizat in industria alimentara si se comercializeaza si in forma murata, dar este un ingredient important utilizat in industria cosmetica datorita efectelor sale... [continuare]
Fenicul (foeniculum vulgare)
Planta bienala de cultura care poate atinge chiar si 2 metri inaltime, cu tulpina dreapta si cilindrica. Florile sunt mici, de culoare galben-auriu arajate in forma de umbele. fructele au culoare cenusie, sunt ovale, alungite, aromate cu gust dulceag si patrunzator. In scop medicinal se folosesc fructele si radacina plantei. fructele contin ulei volatil (anetol) ulei gras, substante proteice, zaharuri. fructele de fenicul se folosesc si in gastronomie dar si in industria alimentara pentru aromatizarea preparatelor. Fructele de fenicul au efect carminativ, antispastic, galactogog, antiinflamator, sedativ, antiseptic, sudorific, expectorant. Uz intern: - fructele - colici abdominale, dispepsie, astm bronsic, bronsite, meteorism abdominal, enterocolita, stimularea secretiei lactate, frigiditate, impotenta sexuala, insuficienta pacreatica, laringite, faringite - sub forma de infuzie, pulbere - radacina - edeme - sub forma de infuzie Uz extern: - fructele -... [continuare]
Soia (glycine hispida)
Planta anuala, de origine din Asia; de cultura la noi in tara. Florile au culoare de la alb pana la violet. Fructul este o pastaie cu seminte ovale. Tulpina si pastaia, sunt acoperite de peri maronii. Soia contine proteine, steroli, glucide, grasimi, vitamine (A, B, C, D, E, K, P), saruri minerale, isovlavone. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele (boabele), radacinile sau planta intreaga. Planta are actiune emolienta, neurotona, hepatoprotectoare.Soia se utilizeaza in industria alimentara in prepararea uleiurilor, dar si in alte scopuri: fabricarea vopselelor, sapunurilor, lecitinei, etc. Uz intern: - diabet, guta, boli reumatice, surmenaj, anemie, hipercolesterolemie, boli hepatice, afectiuni vasculare, astenie, tulburari ale menopauzei. Efecte adverse: - Supradozajul poate determina iritatii gastrointestinale, stari de voma, tulburari ale mensturatiei, dezechilibre tiroidiene. [continuare]
Orzul (hordeum vulgare)
Planta medicinala si alimentara (cereala) de cultura la noi in tara, intalnit in zone de campie si stepa. Tulpina este in forma de pai iar frunzele sunt liniare si late. Florile cresc sub forma de spic compus. Fructul este o cariopsa. Orzul infloreste in luna iunie sau iulie. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele. Recoltarea se face in faza de coacere deplina, de obicei toamna. Planta contine proteine, glucide, alcaloizi, maltina, amidon, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, vitamina a, B, C), enzime. Orzul are efect emolient, antidiareic, tonic, antiinflamator, febrifug. Planta se utilizeaza si in industria alimentara pentru fabricarea berii, glucozei, alcoolului, produselor de panificatie. Uz intern: - bronsite cronice, boli renale, convalescenta, boli hepatice, diaree, hipotensiune, hemoroizi, guta, tuberculoza, rahitism, febra, inflamatii ale cailor urinare (cistite, nefrite), boli ale aparatului respirator superior, diabet- sub forma de... [continuare]
Leukoscan
Ce este LeukoScan si pentru ce se utilizeaza Indicatii Acest medicament este utilizat numai in scop diagnostic. LeukoScan este indicat in diagnosticarea imagistica pentru determinarea localizarii si extinderii infectiei/inflamatiei la nivelul oaselor, la pacientii supectati de osteomielita, inclusiv la pacientii cu ulcer diabetic la nivelul piciorului. LeukoScan nu a fost utilizat pentru diagnosticul osteomielitei la pacientii cu siclemie. Mod de administrare Solutia marcata radioactiv trebuie administrata sub forma de injectie intravenoasa. Dupa injectare, orice cantitate de solutie astfel reconstituita trebuie aruncata. LeukoScan nu este recomandat pentru a fi utilizat la copii. Nu s-au efectuat studii oficiale la pacientii cu insuficienta renala sau hepatica. Cu toate acestea, datorita dozei scazute de proteina adminstrata, precum si timpului de injumatatire plasmatica scazut al 99mTc, este posibil ca ajustarea dozei sa nu fie necesara la acesti pacienti. Produsele... [continuare]
Oxsoralen
Compozitie Capsule gelatinoase: 8-metoxipsoralen 10 mg pe capsula. Solutie: se prepara in trei concentratii: Oxsoralen solutie 0,15%, continand 15 mg 8-methoxypsoralen la 10 ml. Oxsoralen solutie 0,75%, continand 75 mg 8-methoxypsoralen la 10 ml. Oxsoralen solutie 1,00%, continand 100 mg 8-methoxypsoralen la 10 ml. Actiune terapeutica Caracteristici: 8-metoxipsoralenul (8-MOP) apartine grupului furocumarinelor, avand sub influenta luminii ultraviolete (UV-A, lungime de unda 320-400 nm) un efect de fotosensibilizare. Formarea de legaturi dublu ramificate impiedica sinteza adn la nivelul epidermei si, prin aceasta, reduce conditiile hiperproliferative, patogenizante pentru psoriazis. Mecanismul terapeutic al tratamentului PUVA (psoralen si UV-A) nu a fost stabilit in detaliu. S-au observat reactii inflamatorii, urmate de cresterea sintezei de melanina si a numarului de melanocite, concomitent cu ingrosarea stratului cornos al epidermei. 8-MOP nu actioneaza ca atare; este... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter