Fenicul (foeniculum vulgare)
In scop medicinal se folosesc fructele si radacina plantei. fructele contin ulei volatil (anetol) ulei gras, substante proteice, zaharuri. fructele de fenicul se folosesc si in gastronomie dar si in industria alimentara pentru aromatizarea preparatelor. Fructele de fenicul au efect carminativ, antispastic, galactogog, antiinflamator, sedativ, antiseptic, sudorific, expectorant.
Uz intern:
- fructele - colici abdominale, dispepsie, astm bronsic, bronsite, meteorism abdominal, enterocolita, stimularea secretiei lactate, frigiditate, impotenta sexuala, insuficienta pacreatica, laringite, faringite - sub forma de infuzie, pulbere
- radacina - edeme - sub forma de infuzie
Uz extern:
- fructele - abcese subcutanate, ulceratii cutanate, eczeme acute, conjunctivita - sub forma de comprese sau ulei.
Contraindicatii:
- Este interzis consumul in caz de ulcer gastric, duodenal, enterocolite acute si cronice. Utilizata intern in cantitati mari, planta poate determina hemoragie uterina, la femei.
Citeste si
Arhiva-
Screening non-invaziv pentru cancer colorectal si gastric
Screeningul unei boli presupune efectuarea unor investigatii cu scopul de a detecta o afectiune cat mai devreme in evolutia acesteia, pentru a asigura o sansa mai mare de supravietuire si un tratament eficient. In general screeningul se face la pacienti asimptomatici si...citeste mai mult
-
De ce noile generatii au un risc mai mare de cancer
Incidenta a 14 tipuri de cancer in randul persoanelor sub 50 de ani a crescut, cercetatorii sustinand faptul ca un individ nascut in 1990 are acum un risc de patru ori mai mare de a dezvolta cancer rectal si un risc de peste doua ori mai mare de a dezvolta cancer de...citeste mai mult
-
Legatura intre micul dejun si sindromul metabolic
Sindromul metabolic este un termen-umbrela care descrie asocierea a cel putin trei dintre urmatoarele conditii: obezitate abdominala, hipertensiune arteriala, trigliceride crescute, nivel scazut al HDL-colesterolului si glicemie a jeun ridicata.citeste mai mult


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter