proteinele din lapte
Obezitatea la copii si sportul
Dr. Carmen Mihalache
Director medical
Cand vorbim despre obezitatea la copii, consider ca exista vinovati in cazul cand nu sunt cauze medicale. Acestia sunt parintii. Da, ei sunt exemplul cel mai apropiat de copil si ei sunt si autorii construirii regimului igieno-dietetic al acestuia. Inca din primul an de viata, mama poate jongla cu alimentatia, in asa fel incat sa aiba un copilas care atunci cand implineste varsta de un an, sa nu depaseasca greutatea pe care ar trebui sa o aiba. Nu trebuie sa il hranim cu fainoase in exces, trebuie sa urmarim sfaturile medicului pediatru pentru a respecta cantitatile si calitatea alimentelor. Si chiar daca nu pare, gimnastica pasiva din primul an de viata , este foarte importanta. Ea se poate face atunci cand il schimbam, inainte de masa, oricand il pridem in perioada de veghe si bine dispus. Apoi, cand copilul va creste, va trebui sa fim un exemplu pentru el. Noi vom fi cei pe care copilul ii va copia. Daca noi vom aplica un regim de viata echilibrat, acesta va fi copiat... [continuare]
Hipercolesterolemia si strategii de prevenire a bolilor cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta chimica ceroasa, asemanatoare grasimii, sintetizata in ficat si care se gaseste in anumite alimente, precum cele de origine animala, produsele lactate (laptele integral), oua si carne. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de colesterol pentru diverse functii. Membranele celulare contin colesterol, organismul folosind de asemenea colesterolul pentru a sintetiza hormoni, vitamina D si acizii biliari necesari digestiei lipidelor. Cu toate acestea, organismul are nevoie doar de o cantitate mica de colesterol pentru a-si satisface aceste nevoi. Atunci cand cantitatea de colesterol din organism este prea mare, pot aparea anumite probleme de sanatate, precum boala coronariana. Boala coronariana Atunci cand exista o cantitate mare de colesterol in organism se formeaza placile de aterom (un depozit dur si gros) la nivelul vaselor ce iriga inima(arterele coronare), ingustandu-se astfel lumenul vascular, iar fluxul sangvin spre tesutul... [continuare]
Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este rinita alergica Rinita alergica (adesea supranumita "febra fanului") este o reactie exagerata a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. In mod normal, sistemul imunitar protejeaza corpul impotriva virusurilor si a bacteriilor prin producerea de anticorpi care sa lupte impotriva acestora. In cazul rinitei alergice, sistemul imunitar incepe sa lupte impotriva substantelor care in mod normal nu sunt nocive, cum ar fi acarienii si polenul (alergeni), ca si cand acestea ar incepe sa atace organismul. Aceasta reactie exagerata cauzeaza inflamatie si simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, gatul si gura. Este posibil ca organismul sa nu aiba o reactie alergica din primul moment in care este inhalata o substanta alergena precum polenul de iarba. Cu toate acestea, data urmatoare in care are loc o inhalatie de polen poate aparea o senzatie de nas infundat sau de respiratie anevoioasa. Acestea apar ca raspuns al sistemului imunitar. Este... [continuare]
Regim pentru cresterea masei musculare
Dr. Laura Bara
Medic medicina sportiva
Generalitati A avea muschi bine definiti a devenit o constanta in dorintele tinerilor din ziua de astazi. Mersul la sala de fitness este o preocupare frecvent intalnita in randul lor. Sigur, ca si in cazul oricarui alt sport exista metode asociate care faciliteaza performanta, cum ar fi suplimentele nutritive, substante de care se abuzeaza frecvent. Acestea insa trebuie doar sa completeze un regim alimentar echilibrat, sarac in calorii si sa fie atent dozate. Muschii si compozitia lor Atunci cand vorbim de cresterea masei msuculare, ne referim in principal la cresterea in volum a muschilor striati (40% din greutatea corpului), care realizeaza deplasarea sau imobilizarea unor segmente sau a intregului organism. Muschiul contine: - apa 75-80% - substante anorganice: saruri de potasiu, magneziu, sodiu, calciu, clor etc. cu rol important in contractie; - substante organice: proteinele din miofibrile (actina si miozaina si proteine reglatoare, toate cu rol in contractie) si... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor este cea mai buna metoda pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor ajuta la calcularea cantitatii de zahar si alte glucide (carbohidrati) din mancare, ceea ce este foarte important pentru ca acestia influenteaza glicemia mai mult decat alte substante nutritive. Masurarea carbohidratilor ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Testarea glicemiei se recomanda sa fie facuta si dupa mese pentru a vedea influenta diferitelor alimente ce contin carbohidrati asupra nivelului glicemiei. Masurarea carbohidratilor este metoda recomandata pentru planificarea meselor la o persoana cu diabet zaharat gestational. Masurarea carbohidratilor inseamna insumarea cantitatii de carbohidrati din alimente si... [continuare]
Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]
Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]
Generalitati Imbatranirea este un proces normal de modificari fizice in timp - se poate imbatrani pasiv, fara a se da mare atentie procesului sau activ, facandu-se constient anumite alegeri si avand mare grija de propriul corp si propria minte. Nu este niciodata prea tarziu sau prea devreme sa alegem calea unei imbatraniri sanatoase. La persoanele sanatoase si pline de viata o ingrijire adecvata poate incetini sau preveni aparitia multora din problemele legate da varsta. La persoanele cu boli cronice, la cele cu dizabilitati sau la cele care se simt obosite adoptarea unor masuri sanatoase poate avea un impact mare asupra sanatatii fizice si mentale. Indiferent de momentul adoptarii unui stil de viata sanatos acesta imbunatateste calitatea vietii si poate prelungi speranta de viata. Schimbari care apar odata cu inaintarea in varsta Semnele normale ale imbatranirii sunt in general aceleasi pentru toti desi ele nu apar neaparat la o anumita varsta. Fiecare din noi are... [continuare]
Generalitati Soia este un aliment comun care poate provoca alergii. In multe cazuri, alergia la soia debuteaza inca din primii ani de viata prin alergia la formulele de lapte care includ soia. Desi majoritatea copiilor depasesc alergia la soia, manifestarile acesteia pot persista si la varsta adulta. De cele mai multe ori, semnele si simptomele alergiei la soia sunt usoare: urticarie sau mancarime in jurul gurii. In cazuri rare, alergia la soia poate provoca inclusiv reactii alergice grave, care pot pune viata unei persoane in pericol (anafilaxia). Medicul trebuie sa stie daca un individ are diverse reactii in urma consumului de soia. Alergia la soia poate fi depistata cu ajutorul analizelor specifice. Oricine manifesta o astfel de alergie trebuie sa evite orice produs care contine soia. Acest lucru poate fi dificil, intrucat soia se gaseste in compozitia multor produse alimentare: carne, produse de panificatie, ciocolata, cereale. Cauze Toate alergiile alimentare sunt... [continuare]
Analiza sucului gastric si analiza bilei
Autor: SfatulMedicului
Analiza sucului gastric Sucul gastric este secretat de stomac, fiind compus din apa, acid clorhidric, pepsina (enzima), mucus si minerale. El contribuie la digestia alimentelor din stomac, in special a acelora care contin proteine: carne, lapte, oua. In mod normal sucul gastric este acid. In gastrita cronica, pelagra, in unele anemii, in tumorile stomacului, aciditatea gastrica este scazuta sau chiar lipseste. Scaderea aciditatii gastrice se intalneste si la unele persoane sanatoase, mai ales dupa varsta de 60 ani, dupa un stres care poate opri secretia gastrica etc. Un suc gastric cu aciditate scazuta nu mai are capacitatea de a digera suficient alimentele care contin proteine. Acestea trecand nedigerate in intestin produc o serie de tulburari digestive (enterocolita). Cresterea aciditatii gastrice (hiperaciditate) care se intalneste in gastritele acute, in [continuare]
Generalitati Dieta ABS este un program de slabit de 6 saptamani care se caracterizeaza pe combinarea exercitiilor fizice cu regimul alimentar. Aceasta dieta urmareste cresterea masei musculare prin antrenamentele de forta si aerobic si adoptarea unei diete echilibrate intre consumul de proteine, carbohidrati si grasimi. Dieta ABS a fost descoperita in 2004 de catre David Zinczenko, editor la Men’s Helth. Prima data dieta a aparut in revista Men’s Health dupa care Zinczenko a scris o carte pe care a intitulat-o “The Abs Diet: The Six-Week Plan to Flatten Your Stomach and Keep You Lean for Life” / “Dieta ABS: program alimentar de 6 saptamani pentru aplatizarea abdomenului”. Trebuie mentionat ca dieta ABS asigura necesarul zilnic de vitamine, minerale si fibre pentru o viata sanatoasa, in timp ce ajuta la dezvoltarea musculaturii si la arderea grasimilor din zonele nedorite. Program alimentar La baza acestei diete stau 6 principii: - servirea a 6... [continuare]
Generalitati Vorbim despre sare, cafeina, sucuri carbogazoase…Alimentele obisnuite din dieta ne predispun oare riscului de a dezvolta osteoporoza? Osteoporoza inseamna practic 'oase poroase' si descrie situatia patologica in care oasele noastre isi pierd din minerale si saruri si o data cu acestea si din rezistenta si forta si devin sfarmicioase, tasabile si foarte fragile si sunt predispuse riscului de fracturi, microarhitectura lor fiind foarte modificata. Uneri procesul este atat de avansat incat chiar si un traumatism minor le poate rupe. Cauza de baza a osteoporozei ? Pierderea de calciu, fosfor si alte minerale esentiale din os, aceasta fiind determinata de foarte multi factori. De aceea se considera ca etiologia osteoporozei este multifactoriala. Cele mai frecvente complicatii ale osteoporozei sunt fracturile: de sold, de humerus, dar si tasarile vertebrale. Desi se credea ca osteoporoza este o boala exclusiv a femeilor, din ce in ce mai multi barbati sunt... [continuare]
Generalitati Alaptarea si beneficiile ei Alaptarea reprezinta hranirea copilului direct de la san sau cu biberonul dupa extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe. Laptele de mama este hrana ideala pentru copil, fiind cea mai completa si mai nutritiva sursa necesara copiilor pana la varsta de 6 luni. De asemenea, alaptarea reduce riscul copilului de a dezvolta: - diverse tipuri de infectii - eczeme si astm bronsic - obezitatea - hipertensiune arteriala - diabet zaharat - dislipidemii Alaptarea este utila mamei pentru: - refacerea dupa stresul sarcinii, travaliului si nasterii - crearea unei legaturi afective cu copilul - reduce riscul de cancer mamar Este cea mai rapida si convenabila masura de a hrani copilul. Durata de alaptare Asociatiile internationale specializate sustin cu tarie alaptarea. Acestea recomanda alaptarea copiilor timp de cel putin un an. Nou-nascutii si copii mici primesc multi nutrienti din laptele de mama, ceea ce sustine continuarea... [continuare]
Indicatiile interferonului in tratamentul hepatitei cronice b
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Hepatita este de fapt termenul generic care defineste inflamatia parenchimului hepatic. Ea poate fi de diverse cauze (autoimune, alcoolice, toxice, virale). Hepatita B este inflamatia determinata de infectia cu virusul hepatic B. Hepatita are 2 faze: acuta si cronica. Faza acuta apare la scurt timp dupa expunerea la virus si la un numar redus din pacienti poate fi insotita de manifestari grave (este hepatita fulminanta). Faza cronica este infectia persistenta cu virus ce are durata mai lunga de 6 luni. Aproximativ 90-95% din pacientii infectati au un sistem imun competent care poate indeparta virusul din organism. La 5-10% din pacienti insa, infectia se cronicizeaza si pacientii trebuie sa fie inclusi intr-un program adecvat de tratament. Hepatita B este cea mai importanta infectie a ficatului (din punct de vedere al gravitatii si prevalentei). Se pare ca in lume sunt peste 350 milioane de persoane infectate cronic cu virus hepatic B, dintre care mai mult de 500... [continuare]
Generalitati Lactatele degresate ofera multe beneficii pentru sanatate. Probabil ca multe persoane prefera consumul de lapte. Totusi, multi dintre tinerii din zilele noastre aleg sa serveasca mancarea de tip fast-food sau iau masa la restaurantele din centrul orasului. Cu siguranta, in aceste conditii lipseste din meniu paharul cu lapte rece, indiferent de perioada zilei. Important este un lucru: mamele au dreptate. Produsele lactate sunt foarte sanatoase (mai ales cele cu un continut scazut de grasime). Statisticile au demonstrat ca preferintele pentru branza si inghetata au crescut in ultima perioada, in timp ce interesul pentru consumul de lapte integral si unt s-a diminuat. Vestea buna este ca pot fi comercializate produse lactate din ce in ce mai diversificate pentru gusturile tuturor: de la sortimente cat mai variate de iaurturi, la branzeturi cu un continut redus de grasime. Secretul este un nivel scazut de grasime. Un studiu recent a demonstrat ca in... [continuare]
Alimentatia corecta in bolile hepatice
Autor: SfatulMedicului
Functiile ficatului Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului. Dieta hepatoprotectoare Prin adoptarea unei diete corespunzatoare, pacientul cu diverse hepatopatii poate evita instalarea... [continuare]
Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de fasole boabe, lintea sau mazarea si ca soia si-a castigat si ea definitiv locul in alimentatia sanatoasa. Atunci de ce sa uitam de ele? Aceasta categorie de alimente (leguminoasele) este formata din familia fasolei: fasole, linte, mazare, soia, naut etc. Leguminoasele (la fel ca si cerealele de altfel) tind sa dispara din meniul omului modern. In plus, la noi in tara, datorita usurintei cu care se cultiva si deci disponibilitatii lor foarte mari, leguminoasele si-au castigat reputatia de hrana a saracului. De unde si ideea ca ele sunt un aliment de calitate inferioara, de mana a doua, spre deosebire de produsele animale, care sunt privite ca fiind cele mai valoroase. Beneficiile leguminoaselor [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Generalitati Galactozemia este o boala metabolica genetica, ce este caracterizata prin incapacitatea organismului de a utiliza galactoza din zahar. In galactozemia clasica, defectul de baza este o deficienta a unei enzime cunoscute sub denumirea de GALT. Aceasta provoaca o acumulare de galactoza 1-fosfat care afecteaza ficatul, ochii, rinichii si creierul. In mod normal, la nou nascuti se face screeningul galactozemiei. Daca nu este detectata, dar e prezenta, boala poate fi fatala. Identificata, afectiunea poate fi tratata prin evitarea galactozei in dieta. Galactozemia este mostenita ca trasatura autozomal recesiva. Exista doua forme ale bolii: deficitul GALT (galactozemia clasica) si deficitul de galactokinaza. Dintre cele doua tipuri de deficiente, prima este mai severa. Gena GALT se afla in cromozomul 9p13. Persoanele care sufera de galactozemie nu pot metaboliza galactoza din zahar. Galactoza provine in principal, din zaharul numit lactoza care se regaseste in... [continuare]
Dieta pentru boala polichistica renala sau rinichii polichistici
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala polichistica renala poate fi atat mostenita, cat si dobandita. Din punct de vedere genetic, exista doua conditii care provoaca chisturile renale: boala renala polichistica autosomal recesiva si boala renala polichistica autosomal dominanta. Principala cauza dobandita a bolii chistice renale este dializa. Chiar daca dieta nu poate opri formarea chisturilor, aceasta poate minimiza unele dintre simptomele bolii renale aflate in stadii avansate. Potasiu Indiferent de tipul bolii polichistice renale, medicul va masura nivelul de potasiu din sange. Acest lucru este necesar intrucat bolnavii la care conditia se afla intr-un stadiu avansat au adesea valori ridicate ale potasiului, care sunt periculoase, deoarece pot provoca tahicardie sau batai neregulate ale inimi. Tratamentul implica in primul rand adoptarea unui regim alimentar scazut in potasiu, din care sa se elimine sau sa se consume cu moderatie alimentele bogate in potasiu, cum ar fi: linte, rosii, sucuri de... [continuare]
Generalitati Hipotiroidismul reprezinta conditia medicala in care glanda tiroida nu produce destul hormon tiroidian. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza modul in care organismul foloseste energia. Un nivel scazut de hormoni tiroidieni afecteaza intregul corp. Persoanele cu hipotiroidism experimenteaza senzatii de slabiciune si oboseala. Atunci cand afectiunea nu este tratata, este posibil sa apara cresterea nivelului de colesterol. Astfel se maresc riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral. In timpul sarcinii, hipotiroidisumul netratat poate afecta sanatatea copilului dumneavoastra. Cea mai buna dieta pentru gestionarea hipotiroidismului include consumul anumitor produse alimentare si eliminarea altora (chiar daca acestea sunt considerate, in general, sanatoase). Dieta mai trebuie sa contina suplimente naturale specifice si remedii pe baza de plante care ajuta la diminuarea... [continuare]
Bună Am o întrebare pentru persoanele care s au confruntat cu aceste simptome la bebeluși. Al meu bebe are 4 luni in prezent, hrănit cu lapte praf. A avut colici încă din prima lună însă era ok atâta timp cat îi administram picături pentru ameliorare. De cateva săptămâni mă confrunt cu durerile de burtică care se manifestă în timp ce mănâncă. Îi dau să mănânce, se vede ca își dorește și pe la jumătatea laptelui se aud în stomacelul lui zgomote și deranjamente, până la terminarea laptelui i se ameliorează. De altfel, în continuare i am dat picături pentru colici, însă ce îl calma înainte, nu îl mai calmează acum. Menționez ca aceste dureri se manifestă prin plâns, arcuiri de spate, zgomote mari în burtică și sunt prezente doar când mănâncă, în rest nu prezintă alte simptome de durere. A mai trecut cineva prin așa ceva? Sunt tot un fel de colici? În primele 3 luni cu colici nu se auzea niciun zgomot în stomăcel însă... [continuare]
DE CE NU REUSESC SA MAI SLABESC ,MANANC PUTIN ADICA DE APROAPE DOI ANI EU MANANC DOAR LEGIME SI FRUCTE.PAINEA ,PASTELE FAINOASE ,GRASIMILE NICI NU SE DISCUTA LE-AM ELIMINAT ACUM CATIVA ANI CAND AM INCEPUT SA SLABESC ,APROPO AM UITAT SA PRECIZEZ CA AM SLABIT APROAPE 30 DE KG ACUMA NU SUNT GRASA DOAR CA AS VREA SA MAI DAU JOS DE PE SOLDURI CAM 3KG DAR NU REUSESC .alimentatia mea este doar legume fructe probabil problema este ca beau cam multe ceaiuri(cel verde)dar din comert.O avea prea mult zahar!multumesc [continuare]
este normal sa imi curga din zona genitala un lichid galben-verzui,fiind cusuta si in int si in ext?ce tratament ma sfatuiti sa iau? [continuare]
Greutate fetita 5 luni , motiv de ingrijorare ?
Buna ziua , Am o fetita de 5 luni ( face pe 10 decembrie ) , am nascut-o cu 3100 kg , 65 cm. Am alaptat-o pana la 3 luni , dupa care am trecut pe lapte Milupa . In prezent are 5 luni , 6000 kg , 65 cm , este foarte vioaie si activa . In 24 de ore mananca 6 biberoane , dintre care 2 sunt cu cereale ( 100 ml ) , si restul de 4 biberoane sunt cu lapte praf ( 120 - 140 ml ) . La ora 10.30 si ora 17.000 ii dau piure de fructe ( mar ) sau suc de mandarina ( cateva lingurite ) . Mentionez ca i-am administrat vitamine polivital 4 pic / zi in luna a 4 - a / 14 zille , calciu sirop 5 ml /zi / 10 zile /luna . Pana in prezent nu a avut febra niciodata sau alte boli . Va rog frumos sa imi dati un sfat in ceea ce priveste alimentatia si sa imi spuneti daca este nevoie sa ii fac analize pentru a depista de ce nu se ingrasa mai mult fetita . Multumesc anticipat , Luiza Mocanu [continuare]
buna.am 21 de ani si sufar de un sindrom nefrotic.nu stiu prea multe despre aceasta boala.in luna decmbrie mi s-a descoperit acest diagnostic.am facut un tratament cu predison(am inceput cu 9 capsule pe zi),lipanthyl(pt. ca din cauza sindromului mi se marise colesterolul)spironolactona,aspenter,calciu cu vit. D3 si ferrogradumet.timp de 5luni am facut acest tratment si nu s-a vazut nici o schimbare din contra imi era din ce in ce mai rau.insa de 2 luni fac un tratament lunar cu solu_medrol.intradevar ma simt un pic mai bine ,dar trombocitele tot nu a scazut acestea fiind de 714000/mm3,iar fibrinogenul este de 1036 mg/dl,numai proteinuria am mai scazut de la 13.8g/24h la 5.25g/24h.Mi s-a mai spus in urma efecuarii unei biopsii renale ca sufar si de AMILOIDOZA RENALA despre care nu stiu apsolut nimic . daca stie cineva ceva despre aceste 2 boli va rog sa imi raspundeti la acest mesaj.va multumesc [continuare]
Buna ziua , am si eu o problema si 6 retete la activ pana acuma . am avut un reflux deudo-gastric am facut endoscopie ca sa se ajunga la aceasta concluzie , am luat tratament ptr durerea de stomac si in 10 zile nu am mai avut probleme dar ... problema mare este ca de 75 de zile sunt stricat la burta si in fiecare dimineata ma trezesc cu dureri de burta , intre orele 8:30 si 9:30 ma trezeste durerea din somn si trebuie sa ajung pe toaleta , scaunele sunt moi si cate odata apoase , au culoarea galbuie , scaun plutitor si urat mirositor si cate odata am si frisoane si sunt balonat . dupa ce am eliminat tot scaunul ma mai doare burta cel mult 40 min si in cursul zilei nu pot sa ies afara de loc chiar daca ma chinui . tin regim alimentar de 4 luni deja nu beau alcool nu fumez si nu am mai baut nici cafea de 4 luni jumate . Am facut analize la sange si au iesit ok am facut copro de 2 ori si au iesit ok am facut analize la glanda si au iesit ok si totusi doctorii imi dau niste... [continuare]
Buna ziua! Ce credeti e bn de luat proteine si din care?merg la sala de cateva zile si nu stiu daca e bn de luat proteine ,sau sunt daunatoare organismului? [continuare]
ma confrunt cu o problema de stomac din anul 94 si nimeni nu ii da de cap nu pot manca faina si tot ce contine faina ,paste,lapte,nuci,alune ,varza ,pui ,prajituri de nici un fel ,zahar,numai daca gust din ceva care contin produsele numerotate imi ramane ca un ghem in capul pieptului si fac scaunul cu sange si am dureri in dreptul rinichilor ,nu pot dormi noaptea ma agita si de un an scad in greutate nu mult dar e datorita faptului ca imi e frica sa mai mananc ceva ce imi fce rau si nu stiu ce analize sa mai fac,caci endoscopia am facut-o si e bine ,colonoscopia la fel poate imi da cineva un sfat ca nu stiu ce sa mai fac, multumesc din suflet [continuare]
La penultima masea de sus am avut o lucrare de 2 lei. Mi-a fost plombata si maseaua s-a macinat din interior, ramanand din ea numai un perete care si ala e sub orice critica. De curand mi-a aparut pe gingia de langa falca un super abces. Nici maseaua nici abcesul nu ma dor decat daca le zgandaresc. ce as putea face ? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter