Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

proteine vegetale cu soia

De cate proteine ​​are nevoie o persoana?

De cate proteine ​​are nevoie o persoana?

Actualizat la data de: 10 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Proteinele sunt o parte importanta a oricarei diete. Cantitatea de proteine de care are nevoie un individ depinde de varsta si sex. Proteina este o parte a fiecarei celule din organism. Ajuta organismul sa construiasca si sa repare celulele si tesuturile. Proteina este o componenta majora a pielii, muschilor, oaselor, organelor, parului si unghiilor. Potrivit Food and Drug Administration, majoritatea oamenilor din Statele Unite primesc suficiente proteine din dieta lor pentru a-si satisface nevoile. Ce este proteina? Proteina este unul dintre cei trei macronutrienti, care sunt nutrienti de care organismul are nevoie in cantitati mai mari. Ceilalti macronutrienti sunt grasimile si carbohidratii. Proteina este formata din lanturi lungi de aminoacizi. Exista 20 de aminoacizi. Ordinea specifica a aminoacizilor determina structura si functia fiecarei proteine. Cei 20 de aminoacizi pe care organismul ii foloseste pentru a crea proteine sunt: Alanina, arginina,... [continuare]

Proteinele: mit si realitate

Proteinele: mit si realitate

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2021

Dr. Nicolae Dan
MPH

Proteinele au fost denumite asa de catre Mulder, in anul 1838. Aceasta denumire provine din limba greaca si inseamna „a fi pe primul loc”. Dr. Liebig, un faimos chimist german din secolul al IX-lea, a crezut ca, deoarece muschii sunt alcatuiti in principal din proteine, acestea trebuie sa fie „hrana” muschilor. El a emis o ipoteza care influenteaza si acum gandirea populara, si anume ca forta si energia musculara depind de cantitatea de proteina consumata. Dr. Carl Voit, un elev de-al lui Liebig, a promovat ideile acestuia, recomandand o alimentatie foarte bogata in proteine, aproximativ 120 g pe zi, cantitate consumata de minerii studiati de el. Aceste idei au intretinut pana astazi o ingrijorare obsesiva in legatura cu insuficienta consumului de proteine. Ce sunt proteinele si la ce ajuta ele? Proteinele sunt molecule mari, alcatuite din aminoacizi. In organism, exista 22 de aminoacizi din a caror combinatie rezulta o varietate infinita de proteine. Dintre... [continuare]

Adevarul despre soia

Adevarul despre soia

Actualizat la data de: 23 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soia este considerata un aliment miracol. Totusi, care este adevarul despre soia? Aceasta contine o cantitate mare de proteine si substante nutritive si, are colesterol. Unii specialistii sustin ca o dieta bogata in proteine de soia poate contribui la prevenirea aparitiei bolilor de inima, iar izoflavonele continute de aceasta planta pot ajuta la preintampinarea anumitor forme de cancer. Cu toate acestea, exista cercetatori care au inceput sa caute raspunsuri daca soia ofera intr-adevar atat de multe beneficii pentru sanatate. Beneficiile consumului de soia Soia este incontestabil un aliment sanatos, care ar trebui sa faca parte din dieta oricarei persoane. In soia se gasesc o multime de grasimi sanatoase, fibre si proteine. Alimentele care deriva din soia (tofu sau lap [continuare]

Boli cauzate de deficitul de proteine

Boli cauzate de deficitul de proteine

Actualizat la data de: 22 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Deficitul de proteine poate fi cauzat de malnutritie, obiceiuri alimentare nesanatoase, dar si de consumul produselor alimentare care nu contin proteine. Desi, de cele mai multe ori nivelul scazut al acestor substante organice este urmarea unei diete care nu contine o cantitate suficienta de proteine, exista o categorie de persoane care sufera de deficit congenital de proteina C sau S. Proteinele din organism sunt defalcate in aminoacizi, care intra in compozitia muschilor si a sangelui, necesari pentru formarea acestora. Rolul proteinelor Proteinele au un rol important in refacerea tesuturilor - proces important in vindecarea ranilor, leziunilor. Totodata, proteinele contribuie la intretinerea corespunzatoare a sistemului imunitar. Deoarece actiunea acestora este esentiala pentru desfasurarea anumitor functii din organism se recomanda consumarea unei cantitati adecvate de proteine, zilnic. In anumite situatii, deficitul de proteine favorizeaza aparitia mai... [continuare]

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]

Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]

Dieta bogata in proteine

Dieta bogata in proteine

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dietele bogate in proteine au devenit un mod popular de a pierde in greutate, ca urmare a studiilor care au sugerat ca proteinele ar putea satisface senzatia de foame mai bine decat grasimile si carbohidratii. Proteina este un macro-nutrient compus din aminoacizi, necesari pentru o dezvoltare optima a organismului si o functionare normala a corpului uman. Desi organismul poate crea cativa aminoacizi necesari pentru producerea proteinelor, exista o serie de aminoacizi esentiali care trebuie furnizati organismului din surse animale si/sau vegetale de proteine. Un numar semnificativ de proteine ajuta la pierderea in greutate Adevarul este ca dieta bogata in proteine este eficienta si va poate ajuta sa slabiti. Planul dietetic bogat in proteine functioneaza ca urmare a unor motive intemeiate. Printre acestea se numara faptul ca proteinele induc o stare rapida de satietate si de aceea, veti manca mai putin. In plus, este nevoie de mai multa energie pentru a fi... [continuare]

Laptele de soia

Laptele de soia

Actualizat la data de: 09 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Laptele de soia este o alternativa la produsele lactate si a fost mult timp o bautura traditionala in China, Japonia si alte parti ale Asiei. Unii oameni aleg sa bea lapte de soia intrucat sufera de intoleranta la lactoza sau sunt sensibili la lactoza, in timp ce altii il aleg din motive etice (cum ar fi interesul pentru bunastarea animalelor sau diminuarea efectelor negative asupra mediului) ori din motive de sanatate (cum ar fi dorinta de a reduce aportul de colesterol sau de a consuma alimente mai sanatoase). Beneficiile pentru sanatate ale laptelui din soia sunt controversate intrucat soia este un alergen alimentar destul de important. Totusi este general acceptat faptul ca laptele de soia este o alternativa sanatoasa la laptele de vaca. Laptele de soia versus laptele de vaca - grasimi si protenie In mare parte, din cauza campaniilor publicitare duse de companiile din industria lactatelor, in mod eronat multi oameni presupun ca orice fel de lapte este... [continuare]

Legume bogate in proteine

Legume bogate in proteine

Actualizat la data de: 06 Ianuarie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteina este unul din cei mai importanti nutrienti de care are nevoie organismul uman si trebuie sa faca parte din dieta oricui. Aceasta este elementul fundamental din care sunt realizate multe dintre sistemele si structurile corpului. Desi majoritatea oamenilor stiu ca proteinele pot fi gasite mai ales in compozitia carnii, multe persoane asimileaza proteine prin consumul de legume. Un adult se pare ca are nevoie de doar 45-55 grame de proteine pe zi, care pot fi dobandite cu usurinta dintr-un regim alimentar obisnuit. Persoanele care consuma carne si lactate vor avea cantitati normale de proteine in organism. Chiar si vegetarienii sau persoanele care mananca oua reusesc sa acopere necesarul de proteine. Beneficii ale legumelor bogate in proteine Termenul de proteine se refera la oricare din cele 20 de lanturi de aminoacizi conectati prin legaturi peptidice. Acestea sunt folosite de [continuare]

Cum puteti pierde in greutate cu ajutorul dietei cu un continut ridicat de proteine

Cum puteti pierde in greutate cu ajutorul dietei cu un continut ridicat de proteine

Actualizat la data de: 05 Iunie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dietele cu un continut ridicat de proteine au devenit un mod popular de a pierde in greutate, intrucat cercetari in curs au sugerat ca proteinele pot fi capabile de a satisface foamea mai bine decat grasimile sau carbohidratii. Oamenii au nevoie de proteine, in diverse cantitati, in toate etapele vietii, pentru buna desfasurare a multiple functii ale corpului. Proteinele sunt utile pentru crestere, dezvoltare, stimularea imunitatii, lupta impotriva infectiilor si protectia organismului. Necesarul de proteine Specialistii recomanda ca proteinele sa reprezinte intre 10-35% din totalul caloriilor pentru adultii sanatosi. Totusi, este posibil ca o persoana sa consume prea multe proteine. Nu exista pericole asociate cu cantitatile prea mari de proteine - cu exceptia cazului in care suferiti de boli renale. Pentru a beneficia de scaderea in greutate cu ajutorul proteinelor, expertii recomanda sa sa consume aproximativ 120 de grame de proteine pe... [continuare]

Intoleranta la proteinele laptelui de vaca

Intoleranta la proteinele laptelui de vaca

Actualizat la data de: 17 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Corpul uman este capabil, din fericire, sa lupte cu afectiuni diferite si substante chimice care ar putea fi periculoase. Totusi, uneori, sistemul de aparare al organismului reactioneaza gresit si apar reactiile alergice la anumite substante, cum ar fi alimentele. Proteinele laptelui de vaca pot determina un set de reactii alergice la unii sugari. Alergia la laptele de vaca sau intoleranta la proteinele laptelui de vaca este de multe ori considerat motivul pentru care copilul nu este sanatos, nici fericit. Aproximativ 1 din 50 de sugari pot prezenta aceasta problema – majoritatea trec peste aceasta problema pana la varsta de 4 ani iar alergia la laptele de vaca se intalneste foarte rar la adult. Semnele si simptomele intolerantei la proteinele laptelui de vaca Exista multe simptome posibile ale alergiei la laptele de vaca: 1. Simptome care apar la scurt timp dupa ce sugarul a fost alimentat: - reactii cutanate (eruptii, eczema); - simptome respiratorii; [continuare]

Regimul puterea proteinelor

Regimul puterea proteinelor

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]

Beneficii oferite de consumul de soia

Beneficii oferite de consumul de soia

Actualizat la data de: 08 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai importante studii realizate recent au fost cele care au descoperit fitochimicalele si beneficiile pe care soia le aduce organismului uman - printre acestea se afla: imbunatatirea functionarii sistemului cardiovascular si osos, prevenirea cancerului si ameliorarea simptomelor de la menopauza. Soia este singura sursa naturala de aminoacizi esentiali – valina, leucina, lizina, treonina, metionina, histidina, izoleucina, triptofanul si fenilalanina. Pe langa acesti amonoacizi, soia mai contine: - calciu, - fier, - zinc, - fosfor, - magneziu, - complexul de vitamine B, - fibre si acizi grasi omega-3. 1. Afectiunile cardiovasculare Laptele din soia are capacitatea de a reduce cantitatea de colesterol din organism. Acest efect asupra afectiunilor cardiovasculare a fost descoperit la mijlocul anilor ’90 cand au fost publicate rezultatele de la 38 de studii clinice, care sustineau ca proteinele din soia reduc nivelul... [continuare]

12 gustari bogate in proteine care inhiba senzatia de foame

12 gustari bogate in proteine care inhiba senzatia de foame

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Solutia mentinerii unei greutati ideale pot fi gustarile bogate in proteine, alcatuite din alimente care furnizeaza energie organismului si inhiba senzatia de foame, precum si pofta de a consuma dulciuri si alte produse nocive. Gustarile satioase ajuta la reglarea greutatii corporale Un studiu facut public de Universitatea din Missouri, SUA, in anul 2012 a descoperit ca femeile fara probleme de sanatate, care consuma gustari bogate in proteine (circa 24 de grame), reusesc sa isi mentina greutatea corporala pe termen lung, intrucat nu se confrunta cu senzatia de foame persistenta de-a lungul zilei. Pe de alta parte, studiul a scos in evidenta si faptul ca femeile care obisnuiesc sa consume gustari sarace in proteine se lupta de regula cu kilogramele in plus, intrucat sunt mai predispuse exceselor alimentare pe fondul unui apetit crescut si dificil de controlat. Specialistii in nutritie mentioneaza ca, desi gustarile care furnizeaza un numar mare de proteine ajuta... [continuare]

Rolul proteinelor in dieta: cat avem nevoie zilnic?

Rolul proteinelor in dieta: cat avem nevoie zilnic?

Actualizat la data de: 19 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt proteinele? Proteinele sunt considerate elementele de baza ale vietii. Fiecare celula din organism le contine, iar fara aportul lor constant nu ar putea avea loc procese esentiale precum cresterea, repararea tesuturilor si producerea de enzime si hormoni. In ciuda acestui rol vital, de multe ori proteinele sunt intelese gresit: unii cred ca este suficient sa le consume doar sportivii, altii considera ca orice exces este benefic pentru sanatate. Realitatea este mult mai nuantata, iar intelegerea corecta a rolului proteinelor in dieta este esentiala pentru mentinerea echilibrului si prevenirea bolilor. Cum functioneaza proteinele Proteinele sunt macronutrienti formati din lanturi de aminoacizi, elementele structurale ale corpului uman. Exista douazeci de aminoacizi principali, dintre care noua sunt considerati esentiali, adica organismul nu ii poate produce singur si trebuie sa ii obtina din alimentatie. In functie de combinatia lor, proteinele indeplinesc functii... [continuare]

Soia (glycine hispida)

Din Plante medicinale

Planta anuala, de origine din Asia; de cultura la noi in tara. Florile au culoare de la alb pana la violet. Fructul este o pastaie cu seminte ovale. Tulpina si pastaia, sunt acoperite de peri maronii. Soia contine proteine, steroli, glucide, grasimi, vitamine (A, B, C, D, E, K, P), saruri minerale, isovlavone. In scop fitoterapeutic se utilizeaza semintele (boabele), radacinile sau planta intreaga. Planta are actiune emolienta, neurotona, hepatoprotectoare.Soia se utilizeaza in industria alimentara in prepararea uleiurilor, dar si in alte scopuri: fabricarea vopselelor, sapunurilor, lecitinei, etc. Uz intern: - diabet, guta, boli reumatice, surmenaj, anemie, hipercolesterolemie, boli hepatice, afectiuni vasculare, astenie, tulburari ale menopauzei. Efecte adverse: - Supradozajul poate determina iritatii gastrointestinale, stari de voma, tulburari ale mensturatiei, dezechilibre tiroidiene. [continuare]

Comunitate medicala

Despre proteine

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Buna seara As avea si eu nevoie de cateva informatii despre suplimentul alalimentar ce contine proteine , mentionez ca am un baiat de 18 ani care merge la sala de 3 ori pe saptamana a slabit si cateva kg.si de ceva timp vrea sa consume suplimentul alimentar ce contine proteine ,eu nu prea sunt de acord nu prea stiu daca e bine sa consume sa nu-i afecteze ceva ,rinichi ,ficat ,daca poate cineva sa-mi dea un sfat si ce fel de proteine sunt mai indicate fara efecte secundare.Desi consuma alimente ce contin proteine (soia ,albus de ou ,tofu )spune el ca nu e suficient si mai comod ar fi sa-si ia doar suplimentul de proteina .Va multumesc . [continuare]

Proteine iti pot afecta ceva?Eu vreau sa iau aceste proteine dar vreau sfatul unui medic daca sa iau sau nu! Ce ingrediente conține Mutant Whey? NITROSERUMTM este o nouă proteină din zer, care ajută la creșterea masei musculare mai repede și de, de asemenea, a secreției hormonului de creștere. Cu siguranță se știe că proteinele izolate din zer sunt rapid absorbabile, dar nu toate pot fi absorbite. NITROSERUMTM absoarbe aceste proteine într-un ritm constant, asigurând o aprovizionare treptată a construcției musculare. Acesta include fosfolipide naturale și factorul de creștere colostru (IGF-1, IGF-2), care susțin creșterea musculaturii organismului. Cu Mutant Whey veți simți cum corpul dvs. devine și mai puternic! ActiNOS este hidrolizat proteic din zer cu izolarea peptidei bioactive. Sistemul patentat e un produs care stimulează rapid NOS (oxid nitric), până la 950%. Acest lucru îmbunătățește fluxul sanguin și, astfel, asigură o nutriție... [continuare]

Buna ziua , as dori sa stiu daca imi afecteaza in vreun fel organismul daca iau proteine.Tin sa mentionez ca am o dieta echilibrata , dar din cate am vazut pe internet nu imi afecteaza cu nimic daca le iau dupa indicatii , dar am vorbit cu un medic nutritionist pe net si a spus ca nu sunt deloc bune... Acum nu stiu ce sa cred... Plus ca si parintii mei sunt impotriva.Tin sa mentionez ca am o dieta echilibrata. [continuare]

Proteina s plasmatica (sange)

Din Analize Medicale

Proteina S plasmatica este o proteina vitamina K-dependenta, sintetizata predominant la nivelul hepatic. De asemenea, proteina S este sintetizata de celulelele endoteliale si se gaseste in trombocite. Proteina C amplifica efectul anticoagulant al proteinei C, fiind considerata cofactor al acesteia si accelereaza inactivitatea proteolitica a FVa si FVIIIa indusa de catre proteina C. Proteina S prezinta o activitate anticoagulanta independenta de proteina C, prin inhibarea directa a complexelor enzimatice procoagulante. Aproximativ 40% din proteina S circula neconjugata, restul fiind fixata de o proteina din sistemul complement (C4b-BP). Numai forma neconjugata asigura activitatea anticoagulanta. Deficitul congenital de proteina S este un deficit autozomal dominant si se intalneste la aproximativ 1%-3% dintre pacientii cu tromboembolism venos. Alte simptome ale deficitului congenital de proteina S la indivizii heterozigoti includ: avorturi recurente, complicatii ale sarcinii... [continuare]

Proteinele bence jones (urina)

Din Analize Medicale

Testul proteinei Bence Jones (BJP) masoara nivelul de BJP in urina. Aceste proteine nu sunt prezente in probele de urina la pacientii clinic sanatosi si sunt de obicei un semn al mielomului multiplu. Mielomul multiplu este un tip de cancer al maduvei osoase, cel mai frecvent intalnit la persoanele cu varsta de peste 60 de ani. Intre 50 si 80% dintre persoanele cu mielom multiplu vor prezenta proteina Bence Jones in urina. Este de asemenea legat de cancerele sistemului limfatic. Testul de urina al proteinei Bence-Jones este utilizat in principal pentru diagnosticarea si monitorizarea mielomului multiplu. Un rezultat anormal al testului Bence-Jones este corelat cu prezenta limfoamelor maligne. Acestea sunt cancerele sistemului limfatic. Mielomul multiplu este un cancer de sange al celulelor plasmatice. Acestea sunt celulele sistemului imunitar, care ajuta la combaterea infectiilor. Deoarece majoritatea celulelor plasmatice sunt depozitate in maduva osoasa, tumorile mielomului... [continuare]

Proteina c plasmatica (sange)

Din Analize Medicale

Proteina C plasmatica este o proteina vitamina K-dependenta, sintetizata predominant la nivelul ficatului. Proteina C circula sub forma inactiva in plasma si este activata de trombina, in prezenta unui receptor de la suprafata endoteliului vascular (trombomodulina). Proteina C activata inactiveaza ireversibil cu FVa si FVIIIa. Se cunosc doua tipuri ale deficitului de proteina C: - tipul I, caracterizat prin deficit cantitativ de proteina C; - tipul II, mai rar intalnit, caracterizat de functionarea anormala a proteinei C. Principalele cauze ale deficitului dobandit de proteina C sunt: - deficitul de vitamina K; - terapie anticoagulanta orala cu diversi compusi de curmarina; - boli hepatice; - coagulare intravasculara diseminata. [continuare]

Electroforeza proteinelor serice este o metoda simpla de a separa proteinele pe baza incarcarii, marimii si formei lor nete. Proteinele serice se impart in doua mari categorii: albumina si globulinele. Albumina serica este sintetizata de ficat, fiind utila in mentinerea volumului plasmatic, avand rolul de a mentine presiunea coloidosmotica, dar si un rol important in transportul unor substante, precum hormoni, enzime, metale, medicamente etc. Globulinele se impart in: alfa 1 si alfa 2 globuline, beta globuline si gama globuline. Electroforeza proteinelor urinare este recomandata pacientilor cu varsta mai mare de 50 ani, ce prezinta proteinurie (prezenta proteinelor in urina). [continuare]

Proteinuria este o afectiune caracterizata prin prezenta proteinelor in urina. Acesta este de obicei asociata cu un anumit tip de boala sau anormalitate, dar poate fi intalnita ocazional si la persoanele sanatoase. Plasma, portiunea lichida din sange, contine multe proteine diferite. Una dintre multiplele functii ale rinichilor este aceea de a conserva proteina din plasma, astfel incat sa nu fie eliminata impreuna cu deseurile atunci cand se produce urina. Exista doua mecanisme care, in mod normal, impiedica excretia proteinelor in urina: - glomerii asigura o bariera care mentine cele mai mari proteine plasmatice in interiorul vaselor de sange; - proteinele mici care trec sunt aproape in intregime reabsorbite de tubulii renali. In timp ce o cantitate mica este normala, o cantitate crescuta de proteine in urina poate indica boala renala. Proteinuria apare cel mai frecvent atunci cand glomerulul sau tubulii din rinichi sunt afectati. Inflamatia si/sau cicatrizarea glomerulilor... [continuare]

Proteina C reactiva (CRP) este o proteina sintetizata in ficat, ale carei niveluri in sange cresc in inflamatie. Ea nu este insa specifica, adica nu poate indica natura sau localizarea respectivului proces inflamator. Nivelurile proteinei C reactive cresc in cazul existentei unei inflamatii, fie ca este vorba de un proces acut, fie ca este o activare a unei afectiuni cronice, determinarea ei avand rol si in evaluarea tratamentului acestor afectiuni. Un nivel ridicat de CRP din sange este un marker al unei inflamatii. Aceasta poate fi cauzata de o varietate larga de afectiuni, de la infectie la cancer. Nivelurile ridicate ale CRP pot indica, de asemenea, ca exista inflamatie in arterele inimii, ceea ce poate insemna un risc mai mare pentru atac de cord. Cu toate acestea, este important de subliniat ca testul CRP nu este un test pentru boli de inima, ci unul pentru determinarea inflamatiei din organism. Exista mai multe variante ale testului si anume, proteina C-reactiva de... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)