proteine ficat
Hepatita cronica cu virus b - cum se pune diagnosticul?
Dr Alecse Valerian Ditoiu
Medic specialist Medicina Gastroenterologie si Hepatologie, Doctor in Stiinte Medicale
Generalitati si alte informatii De multe ori, cercetarea existentei unei hepatite cronice cu virus B porneste de la descoperirea intamplatoare a cresterii transaminazelor; la un om fara simptome. Alteori (mult mai rar) in hepatita cronica cu virus B se intalnesc unele simptome: - astenie (oboseala) nejustificata; - scaderea capacitatii de munca; - aparitie de vanatai pe piele; - curgeri de sange din nas (epistaxis); - simptome datorate afectarii imunologice a altor organe in cadrul hepatitei cronice; - daca se asociaza si poliarterita nodoasa, pacientul are oboseala musculara, dureri musculare, ulcere ale pielii, proteine in urina si uneori insuficienta renala, hipertensiune arteriala; - daca se asociaza glomerulonefrita, pot sa apara edeme si modificari de analize in urina (hematii, proteine, cilindri). Cele mai frecvente cauze de crestere a transaminazelor fiind virusurile hepatitice, alcoolul si ficatul gras, se recomanda pacientului cu transaminaze crescute sa... [continuare]
Litiaza biliara - cauze si tratament
Dr. Costin Anca
Medic primar medicina de familie
Generalitati Litiaza biliara tine de simptomatologia ce afecteaza vezica biliara (colecistul sau, popular, fierea). Vezica biliara este un sac de mici dimensiuni, lung de aproximativ 9 cm, in forma de para, pozitionat imediat sub ficat. Are rolul de a depozita bila secretata de ficat si de a o elimina atunci cand, in procesul digestiei, este nevoie de ea. Bila ajuta la digestia grasimilor si este eliminata din vezica biliara in intestinul subtire, prin intermediul unor canale, numite cai biliare. Formare Bila este un lichid galben-verzui, format din apa, saruri biliare, acizi biliari si colesterol. In cazul in care compozitia bilei se modifica, in vezicula biliara se depun cristale de colesterol care, in combinatie cu sarurile biliare si pigmentii biliari, duc la formarea calculilor biliari (pietre de mici dimensiuni). Pot exista intre una si 200 de astfel de mici pietre (2-3 mm). Calculii biliari apar ca urmare a cristalizarii colesterolului si ai altor... [continuare]
Sangele si bolile de sange
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Sangele este un lichid rosu, vascos care transporta substante, precum hormonii, oxigenul si glucoza, la tesuturile organismului, iar de la nivelul acestora sunt preluate reziduurile si dioxidul de carbon. Vital pentru supravietuirea organismului, sangele transporta oxigenul prin artere catre plamani, si glucoza de la ficat catre toate celulele din componenta organelor si tesuturilor; apoi se reintoarce la plamani prin intermediul venelor, schimband oxigenul cu dioxid de carbon. O persoana adulta are aproximativ 4 l de sange, care este compus din celule sanguine si plasma. Exista trei tipuri de celule sanguine: • Globulele rosii (RBC) sau hematiile - contin hemoglobina si serveste la transportul dioxidului de carbon din organe (inima, muschi) catre plamani. Hemoglobina este proteina care confera culoarea globulelor rosii. Pigmentul acestei proteine este rosu-aprins, atunci cand este oxigenata (culoarea sangelui arterelor din marea circulatie), si albastru... [continuare]
Hipercolesterolemia: principii de baza
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa, produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente de origine animala, precum produsele lactate, ouale sau carnea. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Celulele parietale (ale peretelui) vasculare sau membranele celulare au in structura lor colesterol; de asemenea, este nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D sau acizii biliari, ce ajuta la digestia grasimilor. Dar, organismul are nevoie doar de o cantitate foarte mica de colesterol pentru aceste nevoi. Cand se acumuleaza niveluri crescute din aceasta substanta in organism (hipercolesterolemie) apar problemele medicale, precum bolile coronariene, bolile cerebrale. Cresterea valorilor colesterolului se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta un eveniment cardiovascular , potential fatal, intr-un interval de timp. Bolile coronariene Cand in organism se acumuleaza prea mult colesterol se... [continuare]
Simptomele deficientei de magneziu
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati O serie de elemente importante din organism, printre care si magneziul, sunt echilibrate in mod sistematic. Astfel, in cazul in care in celule se afla un nivel prea scazut de magneziu, organismul il inlocuieste din propriile sale rezerve, localizate in oase si ficat. Daca totusi, nivelul magneziului este prea scazut si acesta nu poate fi inlocuit, se vor manifesta simptomele deficientei de mangeziu. Lipsa grava de magneziu devine evidenta atunci cand organismul nu mai are capacitatea de a inlocui magneziul din propriile sale rezerve. Simptome Cele mai des intalnite simptome sunt constipatia, pierderea poftei de mancare, stare generala de rau, oboseala, crampe musculare, senzatie de intepaturi si ace in membre, tulburari de somn, dureri de cap, dificultati de concentrare si diverse modificari ale starii psihice. Simptomele neurologice determinate de valorile scazute ale magneziului sunt: - apatia, depresia, dificultati de concentrare, tulburari de memorie; -... [continuare]
Bolile pancreasului
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Pancreasul, organ esential pentru supravietuire, este localizat in cavitatea abdominala, in etajul superior al acesteia. Fiind un organ cu rol foarte important in digestie, este situat intre ficat (situat in dreapta si deasupra pancreasului), stomac (situat in stanga), coloana vertebrala (situata in spatele pancreasului) si splina (situata in stanga lui). Pancreasul este compus din cap, corp si coada. Capul pancreasului este inconjurat de duoden, care este prima portiune a intestinului subtire Pentru a-si indeplini functia, pancreasul are o structura speciala, fiind format din mai multe insule de celule, cu rol foarte bine stabilit. In interiorul pancreasului, intre aceste insule de tesut, exista mici ducte (canale) care transporta lichidele produse aici, printr-un canal colector numit ductul pancreatic, iar acesta le permite curgerea mai departe, de-a lungul pancreasului, de la coada la cap, catre duoden (intestin subtire). In acelasi timp, de la ficat si... [continuare]
Cauzele si complicatiile cirozei hepatice
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Ficatul, cel mai mare organ uman, este esential pentru mentinerea adecvata a functiilor organismului. El elimina sau neutralizeaza toxinele din sange, sintetizeaza anticorpi pentru a controla infectiile si elimina microorgansimele din circulatia sangvina. El sintetizeaza proteine care regleaza circulatia sangvina si produce bila, care ajuta la absorbtia lipidelor si a vitaminelor liposolubile. Nu putem supravietui fara un ficat functional. In ciroza hepatica, tesutul cicatriceal (nodulii, fibroza) iau locul tesutului sanatos, blocand circulatia sangvina prin organ, impiedicandu-l sa isi exercite functia normala. Ciroza este a 12-a cauza de moarte prin boala, ucigand aproximativ 26.000 de oameni anual. De asemenea, cheltuielile pacientilor cu ciroza ca si ale spitalelor care ii trateaza, sunt ridicate. Cauze Exista multe cauze de aparitie a cirozei hepatice, dar cea mai frecventa este alcoolismul cronic. Boala hepatica alcoolica - Pentru multi oameni, ciroza... [continuare]
Afectiuni ale sistemului digestiv
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Tractul gastrointestinal este format dintr-un tub muscular care incepe la nivelul cavitatii bucale si se continua cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul, rectul si anusul. In sistemul digestiv sunt cuprinse o serie de organe auxiliare pentru ca acesta sa isi poate indeplini activitatile zilnice; astfel, glandele salivare, ficatul, pancreasul si vezica biliara detin functii importante in desfasurarea digestiei. Componentele individuale ale sistemului gastrointestinal sunt: cavitatea bucala, faringele, glandele salivare (parotide, sublinguale si submandibulare), esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, ficat, vezica biliara si pancreas. Principala activitate a tractului gastrointestinal este transformarea alimentelor in nutrienti, care pot fi absorbiti de catre organism pentru a produce energie - atat de necesara in fiecare zi. Digestia propriu zisa a alimentelor are loc in stomac si in intestinul subtire, unde proteinele, grasimile si... [continuare]
Ciroza hepatica
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce este ciroza Ciroza este o boala care poate fi amenintatoare de viata si care apare atunci cand in tesutul hepatic se dezvolta fibroza. Tesutul fibrotic inlocuieste tesutul hepatic sanatos si il impiedica sa functioneze normal. Ciroza apare dupa multi ani de inflamare a tesutului hepatic. Pe masura ce se devolta ciroza, tesutul fibrotic inconjoara celulele hepatice normale, determinand aspectul nodular. Tesutul hepatic nodular poate bloca sau inflama ductele biliare, ceea ce determina refluxul bilei in ficat si in circulatia sangvina. Tesutul fibrotic poate bloca, de asemenea, circulatia sangvina dinspre intestine spre ficat, determinand cresterea presiunii in sistemul venos portal. Aceasta complicatie, denumita hipertensiune portala, duce la acumularea lichidului ascitic in cavitatea abdominala, sangerarea vaselor largite din tractul digestiv si alte complicatii serioase. Cauze Ciroza hepatica poate avea o multime de cauze. Unele persoane sufera de ciroza hepatica... [continuare]
Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, ldh, creatin kinaza)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]
Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]
Generalitati Alcoolul este asociat de mult timp cu afectiuni hepatice severe, cum ar fi hepatita – o inflamatie a ficatului, dar legatura dintre consumul de alcool si hepatita alcoolica este complexa. Nu toti bautorii cronici dezvolta hepatita alcoolica si boala poate aparea la persoane care consuma moderat sau au baut mult o singura data. Desi leziunile hepatitei alcoolice deseori pot fi reversibile prin stoparea consumului de alcool, afectiunea poate progresa spre ciroza si insuficienta hepatica daca acest consum nu se opreste. Motivul exact al dezvoltarii hepatitei alcoolice nu este cunoscut cu exactitate. Totusi, un lucru este clar, pacientul cu hepatita alcoolica trebuie sa evite alcoolul si alte substante care pot dauna ficatului. Pentru unii pacienti cu leziuni hepatice severe, transplantul hepatic poate fi o optiune de tratament. Simptome Formele usoare de hepatita alcoolica pot sa nu determine probleme evidente, dar pe masura ce boala avanseaza si ficatul este... [continuare]
Generalitati Dieta Dukan a fost initiata de medicul francez Pierre Dukan. Potrivit acestuia, secretul acestei diete consta in consumul exclusiv de proteine intr-una din zilele saptamanii, de preferat Joi. Dieta Dukan a ajutat foarte multi francezi sa isi controleze greutatea corporala, iar autorul acesteia face inconjurul lumii pentru a oferi sfaturi nutritionale unor vedete precum, Jennifer Lopez sau Giselle Bundchen. Aceasta dieta garanteaza o pierdere rapida in greutate, aproximativ 6 kg pe luna, desi adeptii ei pot consuma aproape orice, cu exceptia unei singure zi pe saptamana cand trebuie sa consume numai proteine. Dieta Dukan este considerata noua dieta Atkins, si inca se fac studii pentru a se stabili daca acest program alimentar revolutioneaza stiinta nutritionala. Dieta Dukan este formata din patru etape; in primele 2 faze se urmareste scaderea semnificativa in greutate, iar in ultimele 2 faze mentinerea greutatii corporale. Faza de atac Prima faza,... [continuare]
Generalitati Termenul de amiloidoza include un grup de afectiuni cauzate de formarea de palcuri (agregari) si/sau acumulari de anumite proteine specifice (amiloid, proteine fibroase si precursorii lor) in afara celulelor (in spatiul extracelular), dar in interiorul tesuturilor din diverse organe din corp. Amiloidul acumulat provoaca disfunctia progresiva a organului afectat. In mod normal, proteinele sunt degradate cu o rata apropiata de rata cu care sunt produse; totusi, aceste proteine enumerate mai sus sunt mult mai stabile decat restul proteinelor, astfel incat ele sunt depozitate cu o rapiditate mai mare decat viteza cu care sunt distruse. Acumularea lor poate fi localizata, generalizata sau sistemica. Acestea sunt enumerate mai jos. Clasificare Cea mai frecventa clasificare folosita a amiloidozelor se bazeaza pe natura biochimica a structurilor proteice fibrin-like (fibrile, adica fibre de dimensiuni foarte mici) si pe natura precursorilor proteici care vor... [continuare]
Sindromul ascitic (acumularea de lichid in abdomen)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ascita se defineste ca fiind acumularea de lichid liber in cavitatea peritoneala care poate fi seros, serohemoragic, chilos sau chiliform, gelatinos. Lichidul de ascita se acumuleaza in cazul peritonitei avand caracter purulent iar in hemoperitoneu lichidul este sangvin. Pentru a fi decelat clinic este necesara o cantitate de minim 2 litri. Cauze Acestea pot fi: - cauze generale - cardiace (insuficienta cardiaca dreapta sau globala, pericardita cronica constrictiva); renale (sindromul nefrotic si glomerulonefrita difuza acuta); carentiale (malnutritia, boli consumptive, enteropatia cu pierdere de proteine) - hipertensiunea portala - obstacol prehepatic ce este intalnit in tromboza de vena splenica, tromboza de vena porta, insa cel mai frecvent neoplazica; obstacol intrahepatic adesea intalnit in ciroza hepatica, hepatocarcinom si boala venoocluziva; obstacol suprahepatic se intalneste in tromboza venelor suprahepatice sau a venei cave inferioare (sindromul... [continuare]
Analize biochimice - analiza bilirubinei si a grasimilor sanguine (colesterol, lipide totale, trigliceride, lipoproteine)
Autor: SfatulMedicului
Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]
Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]
Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Primul produs biologic care s-a analizat in vederea punerii unui diagnostic a fost urina. Inca de acum 3000 de ani, medicii din antichtate stiau sa examineze urina si pe baza caracterelor sale fizice (cantitate, culoare, limpezime, sange, cheaguri, spuma, sediment) stabileau diagnosticul si chiar prognosticul bolilor. In evul mediu au aparut uroscopistii sau prorocitorii de urina care puneau diagnosticul tuturor bolilor numai pe baza examenului vizual al urinei. Uroscopistii aveau si ajutoare, "curieri de urina" care transportau urina de la bolnavi in "laboratorul" uroscopistilor. Urina este produsa de rinichi atat prin filtrarea sangelui (urina primara) cat si prin retinerea (reabsorbtia) din urina primara numai a acelor substante care mai pot fi necesare corpului (apa, zahar, minerale etc.). Ceea ce mai ramane neretinut din urina primara (o parte din apa minerala, reziduuri toxice rezultate din arderea alimentelor in organism) constituie urina finala care se... [continuare]
Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta, pe langa energie, si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este prea mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila,... [continuare]
Generalitati Hepatita este o inflamatie a ficatului, acuta sau cronica. Ficatul este un organ unic. Este singurul organ care se regenereaza. Ficatul are capacitatea de a inlocui celulele bolnave cu noi celule. Cineva cu hepatita ar putea: - avea o infectie virala sau bacteriana a ficatului; - avea o lezare a ficatului cauzata de o toxina (otrava); - avea o afectare a ficatului cauzata de intreruperea circulatiei sangvine catre acest organ; - avea o boala autoimuna, in care sistemul sau imunitar, propriu, ataca ficatul; - prezenta un traumatism la nivelul abdomenului, in zona ficatului. Cel mai des, boala hepatica este cauzata de unul dintre cei trei virusuri: 1. virusul hepatitei A; 2. virusul hepatitei B; 3. virusul hepatitei C; In unele cazuri rare, virusul Epstein Barr (care provoaca mononucleoza) poate, de asemenea, provoca hepatita prin inflamarea ficatului. Alte virusuri si bacterii care pot provoca hepatita, inclusiv hepatita D sau E, sunt varicela si... [continuare]
Vitamine si substante nutritive pentru cresterea parului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta sanatoasa, bogata in proteine, apa, fructe si legume proaspete este esentiala pentru a mentine aspectul sanatos si lucios al parului. Parul este alcatuit in principal din proteine (97%); deci, daca adoptati un stil sanatos de viata, nu doar organismul ci si parul dvs. va beneficia de acest lucru. Cand in organism exista un deficit de vitamine, implicate direct in sanatatea parului, acesta va arata lipsit de stralucire si degradat indiferent cat de des il spalati, daca folositi sau nu balsam, produse de ingrijire profesionale etc. Suplimentele nutritionale care contin vitaminele necesare pentru cresterea si stralucirea parului pot fi achizitionate din farmacii si din magazinele specializate. Stimularea cresterii parului Combinatia dintre proteine si o dieta bogata in vitamine va permite organismului sa produca si sa pastreze aspectul sanatos si lucios al podoabei dvs. capilare. Alimentatia de baza compusa din proteine va face firul de par mai gros, mai... [continuare]
Alimentatia corecta in bolile hepatice
Autor: SfatulMedicului
Functiile ficatului Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului. Dieta hepatoprotectoare Prin adoptarea unei diete corespunzatoare, pacientul cu diverse hepatopatii poate evita instalarea... [continuare]
Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tumora carcinoida a tractului digestiv ia nastere din tesutul care captuseste (mucoasa) tractului digestiv. Tractul gastrointestinal (digestiv) este format din stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste structuri formeaza tractul digestiv in care elementele nutritive (vitaminele, mineralele, carbohidratii de carbon, grasimile, proteinele si apa) rezultate din alimentele ingerate sunt prelucrate si excretate de organism. Tumorile carcinoide gastrointestinale se dezvolta dintr-un anumit tip de celule secretoare de hormoni de la nivelul mucoasei digestive (mucoasa ce captuseste intreg tractul gastrointestinal). Aceste celule produc hormoni care ajuta la reglarea sucurilor digestive si a musculaturii implicate in transportul alimentelor, la nivelul stomacului si a intestinului. De asemenea tumorile carcinoide digestive pot produce hormoni. O tumora carcinoida cu punct de plecare la nivelul rectului (ultimul segment al intestinului gros) de obicei nu... [continuare]
Mic dictionar de analize medicale, constante biologice (enzime, hormoni, substante organice etc.)
Autor: SfatulMedicului
Acid vanil mandelic Acid Vanil Mandelic (AVM sau VMA)urinar - valori normale: 1.7-7.4 mg/24h. In neuroblastom sau ganglioneuroni prezinta valori mai mari de 10mg/24h. Intre 26-66 exista certitudine de feocromocitom. Aglutinine, aglutinogene Aglutininele - anticorpi prezenti in unele seruri, capabili sa aglutineze microorganismele sau globulele rosii ce contin aglutinogenul (un antigen) corespunzator. Grupele sanguine - reprezinta o categorie in care se situeaza fiecare persoana dupa varietatea aglutininelor din sange, care ii sunt proprii, fiecare categorie apartinand unui sistem bine definit. Sistemul clasic al grupelor sanguine eritrocitare (dependent de aglutininele situate pe globulele rosii) este sistemul ABO, ce cuprinde 4 grupe: - A (prezenta de aglutinogen A) - B (prezenta de aglutinogen B) - AB (ambele aglutinogene) - O (absenta aglutinogenelor). Alanin-amino-transferaza Alanin-amino-transferaza (glutam-oxalacetica) TGO, AST - transferare in forma activa,... [continuare]
Generalitati Ficatul este un organ esential care ne ajuta in metabolizarea substantelor din forme mai complexe in forme adaptate necesitatii organismului, organ care este implicat in activarea medicamentelor sau a o serie intreaga de substante care ne pot afecta daca nu ar exista bariera hepatica. Aceasta bariera confera tocmai un alt rol esential al ficatului, si anume, ca intr-o exprimare mai rudimentara: este “statia noastra de epurare a deseurilor” preluand tot ce este nociv in organismul uman si transformand in compusi care sa poata sa fie eliminati prin scaun sau urina, fara a afecta restul organelor sau tesuturilor care le mai au de parcurs pana la eliminarea lor din organism. Evaluarea si analizarea bunei functionalitati a ficatului poate insemna o munca de finete, deoarece mici modificari in analizele hepatice pot ascunde afectiuni mai severe sau mai putin severe dar care in timp pot dauna serios ficatului si nu numai. Analizele hepatice se refera la un set de... [continuare]
Lipoproteina
Substanta chimica organica, prezenta in plasma sangvina si limfa, fiind formata dintr-o proteina combinata cu un lipid (care poate fi colesterol, triglicerid sau o fosfolipida). lipoproteinele au rol in transportul lipidelor in sange si in limfa. colesterolul este transportat in fluxul sangvin sub forma de lipoproteine cu densitate joasa (ldl -low density lipoprotein); alte forme de lipoproteine sunt proteinele cu densitate inalta (hdl- high density lipoprotein) care transporta colesterolul de la tesuturi la ficat si lipoproteinele cu densitate foarte inalta (vldl - very low density lipoprotein), care sunt precursorii ldl. [continuare]
Livial 2,5 mg, comprimate
Ce este Livial si pentru ce se utilizeaza Indicatii Livial este un medicament pentru terapia hormonala de substitutie (TSH). Livial contine tibolona, o substanta care are efecte favorabile asupra diferitelor tesuturi din corp, cum sunt cele din creier, vagin si oase. Livial este utilizat la femeile aflate in postmenopauza, care au cel putin 12 luni de la ultimul lor ciclu menstrual. Livial este utilizat pentru: Ameliorarea simptomelor care apar dupa instalarea menopauzei in timpul menopauzei, cantitatea de estrogeni produsa de corpul femeii scade. Acest lucru poate determina simptome cum sunt inrosirea fetei, gatului si pieptului („bufeuri”). Livial amelioreaza aceste simptome dupa intrarea la menopauza. Vi se va prescrie Livial doar daca simptomele va afecteaza serios viata de zi cu zi. Prevenirea osteoporozei Dupa instalarea menopauzei unele femei pot dezvolta fragilitate osoasa (osteoporoza). Trebuie sa discutati toate optiunile posibile cu medicul... [continuare]
Mircera
Compozitie MIRCERA este o solutie injectabila care contine substanta activa metoxi-polietilenglicol epoetina beta. Este disponibil sub forma de flacoane si seringi preumplute in concentratii diferite, care variaza intre 50 si 1000 micrograme per mililitru. Actiune terapeutica Hormonul denumit eritropoietina stimuleaza producerea celulelor rosii din maduva osoasa. eritropoietina este produsa la nivelul rinichilor, iar pacientii cu insuficienta renala cronica au un deficit de eritropoietina, ceea ce determina aparitia anemiei. Substanta activa din MIRCERA, metoxipolietilenglicol epoetina beta, poate stimula producerea de celule rosii in mod similar eritropoietinei. Acest lucru este posibil deoarece ea se poate lega de aceiasi receptori de care se leaga si eritropoietina. Modul in care substanta activa interactioneaza cu receptorul este usor diferit de cel al eritropoietinei naturale, aceasta determinand ca substanta activa sa aiba un efect de durata mai indelungata. De... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter