proteina de soia
Alternative sanatoase la proteinele din carne
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Ce sunt aminoacizii Unul dintre motivele pentru care vegetalele sunt considerate inferioare, produselor de origine animala, in ceea ce priveste continutul in proteine se datoreaza faptului ca vegetalele nu contin toti aminoacizii esentiali (acei aminoacizi pe care organismul nostru nu ii poate produce). Aminoacizii sunt compusii chimici care formeaza proteine. Exista doua clase principale de aminoacizi: esentiali si neesentiali. Aminoacizii esentiali, nu pot fi produsi de organismul uman, ca atare, este important sa-i obtineti prin dieta. Aminoacizii neesentiali, sunt aceia, pe care organismul ii poate sintetiza in functie de necesitati, pe langa obtinerea lor prin dieta. Produsele de origine animala, contin toti aminoacizii esentiali de care are nevoie organismul, de aceea sunt considerate proteine complete, pe cand produsele de origine vegetala nu contin intotdeauna toti aminoacizii esentiali in proportiile necesare, de aceea sunt considerate surse de proteine incomplete.... [continuare]
Dermatita de contact cu proteine
Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta
Ce este dermatita de contact cu proteine Dermatita de contact cu proteine este o reactie alergica la nivelul pielii care este indusa de proteine ( de origine animala sau vegetala). Criteriile pentru a stabili daca e dermatita cauzata de contactul cu proteinele sunt : • Dermatita cronica cauzata de materialul proteic • O eruptie acuta ce apare la cateva minute de la contactul cu proteina cauzatoare • Senzatia de intepatura imediata • Rezultatele testului de plasture care sunt frecvent negative. Proteinele care pot cauza aceasta afectiune sunt: 1. Enzime vegetale 2. Enzime animale 3. Fainoase 4. Enzime proteolitice ( induc liza/ distrugerea proteinelor) Etiologie Primul grup cauzator este format din fructe si legume , mirodenii i plante : • Mar • Sparanghel • Banana • Fasole • Morcov • Faina • Latex • Piersica • Paprika • Para • Soia • Al doilea grup cuprinde proteine animale i cel mai adesea se observa la persoanele care... [continuare]
De cate proteine are nevoie o persoana?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Proteinele sunt o parte importanta a oricarei diete. Cantitatea de proteine de care are nevoie un individ depinde de varsta si sex. Proteina este o parte a fiecarei celule din organism. Ajuta organismul sa construiasca si sa repare celulele si tesuturile. Proteina este o componenta majora a pielii, muschilor, oaselor, organelor, parului si unghiilor. Potrivit Food and Drug Administration, majoritatea oamenilor din Statele Unite primesc suficiente proteine din dieta lor pentru a-si satisface nevoile. Ce este proteina? Proteina este unul dintre cei trei macronutrienti, care sunt nutrienti de care organismul are nevoie in cantitati mai mari. Ceilalti macronutrienti sunt grasimile si carbohidratii. Proteina este formata din lanturi lungi de aminoacizi. Exista 20 de aminoacizi. Ordinea specifica a aminoacizilor determina structura si functia fiecarei proteine. Cei 20 de aminoacizi pe care organismul ii foloseste pentru a crea proteine sunt: Alanina, arginina,... [continuare]
Alimente si exercitii pentru cresterea masei musculare
Autor: SfatulMedicului
Ce este masa musculara Masa musculara reprezinta totalitatea tesutului muscular din corpul uman. Aceasta poate fi dezvoltata si intretinuta prin exercitii fizice regulate, precum si prin aportul adecvat de proteine si nutrienti in dieta. Desi majoritatea persoanelor se concentreaza preponderent pe programul de antrenamente saptamanale, nutritia si dieta zilnica sunt la fel de importante. Studiile realizate de catre specialisti, in special cele din ultimii ani, arata dovezi clare privind rolul unor alimente cheie in cresterea masei musculare.. Alimente ce cresc masa musculara Unele dintre cele mai eficiente alimente ce promoveaza cresterea masei musculare includ: Pieptul de pui O singura portie de piept de pui slab, dezosat, contine 55 grame de proteine, ceea ce il face un aliment bun pentru a atinge necesarul zilnic de proteine si pentru a promova cresterea masei musculare. Carnea de pui este de asemenea o sursa excelenta de micronutrienti precum fierul si vitamina B12.... [continuare]
Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Riscul cardiovascular poate fi inteles ca posibilitatea ca o persoana sa dezvolte o afectiune cardiovasculara cu potential fatal sau non-fatal intr-un anumit interval de timp. Printre factorii clasici de risc se enumera:varsta, sexul, ereditatea, fumatul, alcoolul, obezitatea, hipertensiunea arteriala, dislipidemia, diabetul zaharat, sedentarismul, factori psihosociali; dintre noii factori de risc enumeram homocisteina, lipoproteina (a), factorii proinflamatori, factorii protrombotici. Factorii de risc majori modificabili Acest articol isi propune sa ofere informatii cu privire la factorii majori de risc modificabili. 1. dislipidemia – dezordini legate de colesterol, trigliceride si lipidele totale din ser 2. fumatul 3. hipertensiunea arteriala esentiala 4.diabetul zaharat 5. sedentarismul 6. obezitatea 7. factorii de risc psihosociali – stresul. Dovezile cele mai puternice de asociere a unor factori de risc cu boala coronariana ischemica (BCI) sunt... [continuare]
Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]
7 retete de smoothie pentru suplimentarea aportului de proteine
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentarea aportului de proteine se poate realiza cu ajutorul mai multor retete de bauturi de tip smoothie, utile mai ales in cadrul dietelor vegane. Persoanele care exclud produsele de origine animala din meniul zilnic au nevoie de surse vegetale bogate in proteine, nutrienti esentiali pentru buna functionare a organismului. Proteinele de origine vegetala, consumate din surse diversificate, pot asigura aportul necesar de aminoacizi esentiali din hrana zilnica. Pentru a evita excesul de zahar din smoothie-urile comercializate pe piata, preparati-le acasa, din ingrediente naturale care furnizeaza nutrienti pretiosi in forma lor nealterata. Retete de smoothie bogate in proteine Smoothie-uri cu seminte de canepa Semintele de canepa sunt o sursa excelenta de proteine complete si acizi grasi omega-3, conferind bauturilor o textura cremoasa si o aroma asemanatoare nucilor. Naturale, usor de digerat si bogate in vitamine si minerale, aceste seminte au si... [continuare]
Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine
Autor: SfatulMedicului
Proteinele sunt substante organice, formate aproape integral din aminoacizi si prezente in toate celulele vii. Ele indeplinesc in organism functii fundamentale variate, fiind indispensabile vietii. Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, branza, oua) contin toti cei 25 de aminoacizi existenti si se numesc proteine complete, de mare calitate. Proteinele vegetale nu contin toti aminoacizi, dar sunt mai sanatoase si pot fi combinate intre ele pentru o alimentatie completa. Iata topul celor mai bogate alimente in proteine: Pestele In functie de specie, pestele poate contine pana la 94% proteine, cum este cazul tonului. Somonul, pe de alta parte, contine 46% proteine. Pestele este totodata bogat in grasimi esentiale (Omega 3 si 6), care reduc inflamatiile, fluidizeaza sangele si sustin buna functionare a creierului. Carnea slaba Carnea reprezinta cea mai cunoscuta sursa de proteine, insa trebuie aleasa si preparata cu grija, pentru a nu da peste cap... [continuare]
Sa fie alergie la proteina laptelui de vacă ?
Bună ziua. Am un băiețel de 3 lunite si de la 5 săptămâni suntem pe refuz de hrana. Ne chinuim sa papam mililitru cu mililitru. Plange cum simte biberonul in gurita. Am schimbat laptele praf, nu a mers. Am schimbat biberoane si tetine .. degeaba. Am fost la 6 doctori pediatri si aproape fiecare mi-a dat un alt diagnostic... pana la 5 săptămâni bebe manca foarte bine. In prima luna a luat peste 1kg in greutate. Simptomele lui sunt: -refuzul de a mânca, plange, se arcuieste de spate, da din manute la masa. Trage, inghite si zbiara. -dupa masa se tot freaca la nas si ochisori cu manutele sau de pieptul meu daca e in brate. -uneori pleoapele de jos ii sunt usor rosii. -scaune verzui cu mucus sau verzi apoase. -tuse seaca, se aud horcaieli in gat. -intestinele ii borborosesc la fiecare gurita de laptic inghitit. La ecografie abdominala i s.a pus diagnostic de reflux gastroesofagian silentios, pt ca nu vomita. Suntem pe tratament cu debridat si nexium, dar degeaba. Sa... [continuare]
Cum sa mananci inainte si dupa sala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Modul in care te hranesti este extrem de important pentru nivelul de energie al corpului tau inainte si dupa ce faci sport, dar si pentru capacitatea lui de a arde calorii. Atunci cand nu faci sport de performanta nu ai nevoie de cantitati impresionante de proteine pentru cresterea masei musculare. Daca vrei sa te mentii in forma si sa arzi cat mai multe calorii atunci cand faci sport, va trebui sa urmezi cateva reguli simple. Ce sa mananci inainte [continuare]
Principii de alcatuire a meniurilor vegetariene. leguminoasele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Incercam sa reabilitam in acest articol familia fasolei, pentru ca pe nedrept, mai degraba din snobism, alimentele din aceasta categorie incep sa fie uitate. Dorim sa va spunem doar ca la restaurantele marilor hoteluri nu lipsesc niciodata: mancarea de fasole boabe, lintea sau mazarea si ca soia si-a castigat si ea definitiv locul in alimentatia sanatoasa. Atunci de ce sa uitam de ele? Aceasta categorie de alimente (leguminoasele) este formata din familia fasolei: fasole, linte, mazare, soia, naut etc. Leguminoasele (la fel ca si cerealele de altfel) tind sa dispara din meniul omului modern. In plus, la noi in tara, datorita usurintei cu care se cultiva si deci disponibilitatii lor foarte mari, leguminoasele si-au castigat reputatia de hrana a saracului. De unde si ideea ca ele sunt un aliment de calitate inferioara, de mana a doua, spre deosebire de produsele animale, care sunt privite ca fiind cele mai valoroase. Beneficiile leguminoaselor [continuare]
Nutrientii din diferite tipuri de lapte
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor stiu ca laptele contine calciu, care contribuie la consolidarea oaselor, dar oare toate tipurile de lapte au aceleasi efecte asupra organismului? Exista mai multe opinii si toate sunt diferite. Ce este laptele de soia? Are aceleasi beneficii pentru sanatate ca si laptele de vaca? Dar laptele de cocos? In mod traditional, laptele este definit ca fiind un lichid secretat de glandele mamare ale femelelor in scopul de a-si hrani puii - cum este cazul laptelui de vaca. Cu toate acestea, laptele poate fi si un lichid derivat dintr-o sursa de plante cum ar fi nuca de cocos sau soia. Laptele care provine din plante a castigat popularitate in ultimii ani, fapt ce a dat nastere la o serie de intrebari cum ar fi care sunt diferentele din punct de vedere nutritiv dintre laptele de vaca si substitutul de lapte. Nutrientii din lapte Calciul - laptele de vaca din dieta unei persoane constituie o sursa importanta de calciu si proteine. Doar o... [continuare]
Generalitati Dieta Dukan a fost initiata de medicul francez Pierre Dukan. Potrivit acestuia, secretul acestei diete consta in consumul exclusiv de proteine intr-una din zilele saptamanii, de preferat Joi. Dieta Dukan a ajutat foarte multi francezi sa isi controleze greutatea corporala, iar autorul acesteia face inconjurul lumii pentru a oferi sfaturi nutritionale unor vedete precum, Jennifer Lopez sau Giselle Bundchen. Aceasta dieta garanteaza o pierdere rapida in greutate, aproximativ 6 kg pe luna, desi adeptii ei pot consuma aproape orice, cu exceptia unei singure zi pe saptamana cand trebuie sa consume numai proteine. Dieta Dukan este considerata noua dieta Atkins, si inca se fac studii pentru a se stabili daca acest program alimentar revolutioneaza stiinta nutritionala. Dieta Dukan este formata din patru etape; in primele 2 faze se urmareste scaderea semnificativa in greutate, iar in ultimele 2 faze mentinerea greutatii corporale. Faza de atac Prima faza,... [continuare]
Generalitati Cand se poate incepe o dieta sanatoasa? O alimentatie sanatoasa inseamna consumarea diferitor alimente apartinand grupurilor alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un regim adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in mese o varietate de alimente. Majoritatea persoanelor nu consuma suficiente substante nutritive deoarece nu includ in mese o cantitate corespunzatoare din fiecare grup alimentar. Este important sa se acorde atentie nu numai la ce se consuma, dar si la ce anume se indeparteaza din dieta. Pentru aceasta ar fi recomandat elaborarea unui jurnal in care sa se noteze tot... [continuare]
Gerocossen s.r.l.
GEROCOSSEN S.R.L., companie privata infiintata in 1990, cu sediul in Bucuresti, este in prezent una dintre cele mai moderne firme producatoare de cosmetice din Romania. Managementul firmei este asigurat de trei asociati cu indelungata experienta in domeniul industriei cosmetice. GEROCOSSEN ofera consumatorilor linii complete de produse pentru ingrijirea si infrumusetarea tenului si parului, in formule unice, cu principii active naturale extrase din plante, flori si cereale, cunoscute pentru proprietatile lor miraculoase in cosmetica, in asociere cu ingrediente cosmetice moderne, cu proprietati deosebite de ingrijire si infrumusetare. Linia GEROCOSSEN EUROPEAN SKIN CARE PRODUCTS cuprinde cosmetice pentru ingrijirea si infrumusetarea tuturor tipurilor de ten (gras, uscat, devitalizat) avand la baza principii active din plante si vitamine in asociere cu ingredienti cosmetici moderni, cu proprietati deosebite de hidratare si hranire a pielii. Linia GEROCOSSEN NATURAL... [continuare]
Nutriflex lipid peri, emulsie perfuzabila
Forma de prezentare: Emulsie perfuzabila aminoacizi 32 g, glucide 64 g, lipide totale 40 g; ct. x 5 pungi tricamerale x 1250, 1875 sau 2500 ml Forma de prezentare: Emulsie perfuzabila aminoacizi 38,4 g, glucide 120 g, lipide totale 40 g; ct. x 5 pungi tricamerale x 1250, 1875 sau 2500 ml Indicatii: Furnizarea necesarului zilnic de energie, acizi grasi esentiali, aminoacizi, electroliti si lichide, pentru pacienti cu catabolism mediu-sever care necesita nutritie parenterala, atunci cand nutritia orala sau enterala nu este posibila, este insuficienta sau contraindicata. Doze si administrare: Perfuzabil intravenos in vene periferice. Dozele se adapteaza in functie de starea clinica. Aport energetic max. 40 kcal/kg corp si zi. Doza max. zilnica 40 ml emulsie perfuzabila/kgc (corespunzand la 1,28 g aminoacizi/kg corp si zi, 2,56 g glucoza/kg corp si zi, 1,60 g lipide/kg corp si zi). rata max. de perfuzie 2,5 ml/kg corp si ora. Durata tratamentului nu trebuie sa... [continuare]
Nutriflex lipid plus, emulsie perfuzabila
Forma de prezentare: Emulsie perfuzabila aminoacizi 38,4 g, glucide 120 g, lipide totale 40 g; ct. x 5 pungi tricamerale x 1250, 1875 sau 2500 ml Indicatii: Furnizarea necesarului zilnic de energie, acizi grasi esentiali, aminoacizi, electroliti si lichide, pentru pacienti cu catabolism mediu-sever care necesita nutritie parenterala, atunci cand nutritia orala sau enterala nu este posibila, este insuficienta sau contraindicata. Doze si administrare: Perfuzabil intravenos in vene periferice. Dozele se adapteaza in functie de starea clinica. Aport energetic max. 40 kcal/kg corp si zi. Doza max. zilnica 40 ml emulsie perfuzabila/kgc (corespunzand la 1,28 g aminoacizi/kg corp si zi, 2,56 g glucoza/kg corp si zi, 1,60 g lipide/kg corp si zi). rata max. de perfuzie 2,5 ml/kg corp si ora. Durata tratamentului nu trebuie sa depaseasca 7 zile. Contraindicatii: Anomalii ale metabolismului aminoacizilor, lipidelor, hiperkaliemie, hiponatriemie, metabolism instabil (sindrom... [continuare]
Merz spezial dragees, drajeuri
Compozitie - vitamina c 120.00 mg - nicotinamida 30.00 mg - vitamina e 13,4 mg - vitamina b6 3,2 mg - vitamina b2 2,6 mg - vitamina a 2666,7 UI - vitamina b12 0.2 mg - vitamina b1 2,4 mg - acid folic 0,400 mg - biotina 0,60 mg - acid pantotenic 7,2 mg - fier 5 mg, zinc 5 mg - proteine de soia pulbere 50 mg Indicatii Merz Spezial Dragees contin o combinatie bine echilibrata de substante esentiale si nutrienti, care sunt importanti pentru piele, par si unghii. Mod de administrare 1 drajeu de 2 ori pe zi. Producator Merz Pharma [continuare]
Stop apetit (cu arome de capsuni, vanilie, ananas si ciocolata)
Compozitie Sucroza, dextroza, fructoza, lapte degresat, pudra de zer, calciu caseinat, proteine din soia, celuloza purificata, fibre din tarate, carrageen, malto-dextrina, lecitina, DL-metionina, aspartam, arome naturale si artificiale, precum si urmatoarele vitamine si minerale: vitamina E acetat, acid ascorbic, niacinamida, vitamina A palmitat, pyridoxina hidroclorida, thiamina mononitrata, vitamina D3, riboflavina, biotina, acid folic, vitamina B12 calciu pantotenat, oxid de magneziu, calciu fosfat, potasiu clorid, calciu carbonat, ortofosfat feric, oxid de zinc, sulfat de mangan, sulfat de cupru, iodura de potasiu. Actiune terapeutica Este hrana delicioasa, dietetica si sanatoasa care va ajuta sa pierdeti din greutate repede, natural si placut. 3 pahare cu Stop Apetit asigura 100% necesarul nutritiv zilnic recomandat pentru adulti, continand cele 11 vitamine esentiale, 7 minerale importante, calciu si potasiu naturale, proteine, tarate, fibra. Fibra vegetala, taratele si... [continuare]
Polygynax, capsule vaginale
Ce este Polygynax si pentru ce se utilizeaza Polygynax este indicat: in tratmentul local al vaginitelor cu germeni sensibili (germeni banali, Candida albicans); profilactic: - inainte de interventii chirurgicale in zona micului bazin; inainte de nastere; inainte si dupa electrocoagularea colului uterin; inaintea investigatiilor uterine (histerografie). Mod de administrare Doza uzuala recomandata este de o capsula moale vaginala Polygynax, administrata seara, timp de 12 zile. Cale de administrare: vaginala. Tratamentul trebuie insotit de masuri de igiena (folosirea lenjeriei din bumbac, evitarea dusurilor vaginale, folosirea tamponului intern in timpul tratamentului) si, daca este posibil, suprimarea factorilor favorizanti. Tratamentul partenerului variaza in functie de caz. In timpul ciclului menstrual nu trebuie intrerupt tratamentul cu Polygynax. Atentionari si precautii Hipersensibilitate la oricare dintre componentele medicamentului.... [continuare]
Polygynax, caps.vag.
Forma de prezentare Cutie cu un blister din Al/PVC a 6 capsule moi vaginale Compozitie O capsula moale vaginala contine sulfat de neomicina 35000 UI, sulfat de polimixina B 35000 UI, nistatina 100000 UI si excipienti: continutul capsulei - stearat de polioxietilenglicol 300 si stearat de etilenglicol 1500, ulei hidrogenat de soia, dimeticona 1000; capsula – gelatina, glicerol, dimeticona 1000, apa purificata, trigliceride cu lant mediu, lecitina din soia. Grupa farmacoterapeutica: antiinfectioase si antiseptice (exclusiv combinatii cu corticosteroizi), antibiotice. Indicatii terapeutice Polygynax este indicat: - in tratmentul local al vaginitelor cu germeni sensibili (germeni banali, Candida albicans); - profilactic: - inainte de interventii chirurgicale in zona micului bazin; - inainte de nastere; - inainte si dupa electrocoagularea colului uterin; - inaintea investigatiilor uterine (histerografie). Doze si mod de administrare Doza uzuala recomandata este de o capsula... [continuare]
Surse ascunse Desi glutamatul monosodic (E 621) este afisat pe produs (asa cer regulamentele), multi producatori de alimente sunt constienti de faptul ca la ora actuala oamenii privesc cu suspiciune un produs care contine glutamat monosodic (E 621) si cauta sa foloseasca alte cai legale pentru a introduce aceasta substanta in produsele lor. Cel mai des intalnit ingredient care contine glutamat monosodic "la greu" este carrageenan. Conform legilor in vigoare, nu este obligatorie afisarea pe produs a continutului de glutamat din carrageenan. Iata mai jos o lista cu surse ascunse de glutamat. Elementele listei sunt in ordinea descrescatoare a cantitatii de glutamat continute. Cele mai bogate surse de glutamat sunt: 1. drojdie autolizata 2. caseinat de calciu 3. gelatina 4. proteine hidrolizate 5. caseinat de sodiu 6. extract de drojdie Alte surse de glutamat: 7. proteine texturate 8. carrageenan 9. guma... [continuare]
Lactoflavina
vitamina b2, cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, are un rol determinant in reglarea respiratiei celulare, in procesul de fixare a fierului in hemoglobina, in sinteza proteinelor, precum si in catabolismul lipidelor si glucidelor. Ea grabeste reactiile din organism si este necesara pentru producerea de globule rosii in sange. Toate actiunile care suprasolicita organismul, precum si dezvoltarea fizica, au nevoie de un aport suplimentar de vitamina b2 (sarcina, alaptare). Ca toate celelalte componente ale grupei B, riboflavina este solubila in apa, asadar trebuie consumata zilnic. Aceasta vitamina este rezistenta la caldura, dar foarte sensibila la lumina si pH-ul alcalin - ea poate disparea partial in apa de fierbere a alimentelor. Necesarul zilnic de vitamina B2 variaza intre 1,5 si 1,8 mg/zi la adult. Dozele mari pot genera sensibilitate la razele solare si simptome precum: mancarimi, senzatii de arsura, furnicaturi. Carenta de riboflavina provoaca leziuni ale pielii... [continuare]
Ratie alimentara
Cantitate de alimente care permite satisfacerea necesitatilor energetice, in macronutrimente (proteine, lipide, glucide), in micronutrimente (vitamine, minerale) si in apa, ale unui individ sau ale unui grup de persoane. Stabilirea unei ratii alimentare tine cont de repartitia de dorit a macronutrimentelor: 12% aproximativ din aportul energetic trebuie sa fie furnizat de proteine (carne, peste, lactate, soia, legume uscate), 30-35% de catre lipide (unt, margarina, ulei) si 53-58% de catre glucide, din care maximum 10% glucide rapide (alimente zaharate). Ratiile alimentare sunt stabilite plecand de la diferite grupe de alimente (fructe si legume, corpi grasi, produse lactate, cereale, legume uscate si cartofi, carne, peste, oua etc.) si contabilizeaza eventualul aport furnizat de catre bauturile alcoolice (10% maximum din aportul energetic total). Ele mai trebuie sa tina cont si de obiceiurile de consum (portie, frecventa, preferinte, repartitia intre mese), de eventualele... [continuare]
Zyvoxid, granule pentru suspensie orala
Compozitie Substanta activa este linezolidul. Dupa constituire cu 123 ml apa se obtin 150 ml suspensie orala,. Fiecare 5 ml de suspensie reconstituita contine 100 mg linezolid. Celelalte componente sunt: zahar, manitol (E 421), celuloza microcristalina (E 460), carboximetilceluloza sodica (E 466), aspartam (E 951), dioxid de siliciu coloidal, anhidru (E 551), citrat de sodiu (E 331), guma Xanthan (E 415), benzoat de sodiu (E 211), acid citric anhidru (E 330), clorura de sodiu, edulcoranti (fructoza, maltodextrina, glicirizinat de monoamoniu, sorbitol), aromatizanti Orange, Orange Cream, Peppermint, Vanilla (acetoin, alfa-tocoferol aldehida, aldehida anisica, beta-cariofilen, acid n-butiric, lactat de butil butiril, delta-decalactona, dimetil benzil carb acetat, alcool etilic, butirat de etil, etil maltol, etil vanilin, furaneol, terpeni de grapefruit, heliotropina, maltodextrina, amidon alimentar modificat, succinat de monometil, aldehida de portocale, ulei de portocale FLA CP,... [continuare]
Aller care
Efecte - amelioreaza simptomele in alergii cutanate, oculare, oto-rino-laringologice, pulmonare, digestive: prurit, eruptii cutanate, eritem, angioedem, tumefactia pleoapelor, inrosirea conjunctivei si lacrimare, stranut, obstructie nazala, rinoree apoasa, disfonie, tuse, senzatie de urechi infundate, otalgie si hipoacuzie provocata de drenajul insuficient al trompei lui Eustachio, respiratie dificila, wheezing, dispnee, astm bronsic si bronsite alergice, greata, varsaturi, diaree, dureri abdominale, etc. - inhiba productia de histamina si blocheaza receptorii histaminici ... [continuare]
Vitamax, capsule
Indicatii Vitamax este indicat ori de cate ori starea mentala sau fizica trebuie sustinuta: tratamentul oboselii, slabiciunii, epuizarii; ameliorarea eficientei mentale si intelectuale si combaterea tulburarilor de concentrare; ameliorarea rezistentei organismului la infectii; pentru scurtarea perioadei de convalescenta dupa diverse boli, interventii chirurgicale, radioterapie; pentru cresterea performantei fizice, in special la atleti; in tratamentul menopauzei si al impotentei psihogene; pentru intarzierea proceselor degenerative ale imbatranirii; pentru alinarea tensiunilor datorate surmenajului; ca parte integranta a tratamentului: neurasteniei si nevritelor, anemiilor prin deficite nutritionale, afectiunilor hepatice, artritelor, ulcerului gastro-intestinal, hiperlipidemiei, diabetului, distrofiilor pielii si anexelor cutanate, parului si unghiilor; in timpul sarcinii si al lactatiei; pentru inducerea starii de confort si stabilitate. Doze si mod de administrare In absenta... [continuare]
Smoflipid, emulsie perfuzabila
Forma de prezentare si compozitie: Emulsie perfuzabil continand la 1000 ml: ulei de soia purificat 60,0 g, trigliceride cu lant mediu 60,0 g, ulei de masline rafinat 50,0 g, ulei de peste purificat bogat in acizi omega-3 30,0 g, excipienti: DL-alfa-tocoferol, lecitina din ou, glicerol, oleat de sodiu, hidroxid de sodiu pentru ajustarea pH-ului, apa pentru preparate injectabile; continut energic total: 8,4 MJ/l (= 2000 kcal/l); cutie x 10 fl. sau pungi x 100, 250 sau 500 ml Indicatii: Aport de energie, acizi grasi esentiali si acizi grasi omega-3 pentru pacientii adulti, ca parte a unui regim de nutritie parenterala, atunci cand alimentatia pe cale orala sau enterala este imposibila, insuficienta sau contraindicata. Doze si mod de administrare: Doza si viteza de perfuzare trebuie stabilite in functie de capacitatea pacientului de a elimina grasimile perfuzate. Doza uzuala este 1-2 g lipide/kg si zi, corespunzator la 5-10 ml SMOFlipid/kg si zi. Viteza de perfuzare... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter