Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

proteina c reacti

Boli inflamatorii intestinale

Boli inflamatorii intestinale

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Boala inflamatorie intestinala se refera la un grup de afectiuni ale sistemului digestiv, care au inflamatia ca principal simptom. Pricipalele boli inflamatorii intestinale sunt colita ulceroasa si boala Crohn. Colita ulceroasa se manifesta la nivelul intestinului gros, iar boala Crohn implica orice parte a tractului digestiv, de la gura pana la anus, dar frecvent se manifesta in zona intestinului subtire sau a colonului. Cand inflamatia este severa se consideraca afectiunea se afla intr-un stadiu activ, iar manifestarile sunt evidente. Cand gradul de inflamatie este scazut, bolnavul nu prezinta simptome, iar boala se afla in remisie. Cauze Etiologia bolilor inflamatorii intestinale nu este cunoscuta, din aceasta cauza bolile sunt considerate idiopatice - ale caror cauze nu se cunosc. Un agent necunoscut (sau o combinatie de factori) afecteaza sistemul imunitar al organismului. Rezultatul consta intr-o reactie inflamatorie la nivelul tractului intestinal, care nu... [continuare]

Cum se manifesta alergia alimentara

Cum se manifesta alergia alimentara

Actualizat la data de: 01 Iulie 2025

Dr. Neculae Adina
Medic specialist alergologie si imunologie clinica

Ce este alergia alimentara? Orice aliment poate cauza o reactie alergica, multe din alergiile alimentare aparand in primii ani de viata. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestari cutanate, respiratorii, gastrointestinale chiar anafilaxie. Alergiile alimentare afecteaza 2,2% pana la 5,5% din copiii pana intr-un an de viata, pana la 8% din copiii pana in 5 ani si aproximativ 3,5% din populatia generala. Alergia alimnetara la copii La multi copii, alergia alimentara coexista cu alte manifestari atopice ca dermatita atopica, astmul sau rinita alergica. Copiii sunt mai afectati decat adultii; majoritatea copiilor vor deveni toleranti in cativa ani, cu exceptia cazurilor de alergie la arahide, nuci, fructe de mare. Alergia alimentara trebuie deosebita de “reactii adverse la alimente” ce nu au mecanisme imune, dar mimeaza alergia alimentara in ceea ce priveste manifestarile clinice. Evitarea stricta a alergenului... [continuare]

Miocardita pediatrica

Miocardita pediatrica

Actualizat la data de: 18 Iulie 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Miocardita pediatrica este o boala inflamatorie ce afecteaza miocardul si care apare la copii, deseori fiind declansata de o infectie virala ce afecteaza si inima. Din punct de vedere histopatologic, ea se caracterizeaza prin aparitia necrozei miocitare si infiltrate inflamatorii asociate. Majoritatea cazurilor au etiologie virala, insa exista si cauze nonvirale. Miocardita este o complicatie care poate sa apara in foarte multe boli infectioase ale copilariei, insa poate fi indusa si de medicamente, reactii alergice, radiatii, reactii autoimune declansate impotriva propriilor antigeni. Factori de risc Severitatea acestei boli variaza de la asimptomatica pana la fulminanta, cu decesul pacientului . Studiile epidemiologice au demonstrat ca miocardita este o boala ce apare sporadic la copii, iar cel mai frecvent este cauzata de virusul coxsackie B. Nu se cunosc cu exactitate factorii de risc, insa varsta, sexul sau predispozitia genetica pot influenta severitatea... [continuare]

Artrita din bolile inflamatorii intestinale

Artrita din bolile inflamatorii intestinale

Actualizat la data de: 05 Octombrie 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Artritele din bolile inflamatorii sunt reprezentate de afectarea articulara inflamatorie care poate fi periferica si/sau axiala si care poate sa apara in asociere cu bolile intestinale (colita ulcerativa/boala Crohn, enterocolite acute microbiene, enteropatia glutenica, by-pass intestinal, colita colagenoasa, colita limfocitara). Posibilitatea ca anumiti antigeni alimentari sa se absoarba nemodificati si sa genereze reactii imune este sugerata in principal de observatia clinica asupra copiilor hraniti la san, care fac colici abdominale mult mai frecvent atunci cand mama consuma lapte de vaca. Factorii dietetici si socio-economici par a avea un rol important in aceste afectiuni. Tutunul pare a avea un rol protector in colita ulceroasa dar in acelasi timp este un factor agravant in boala Chron printr-un efect imunodepresor sau o influenta asupra mucinei protectoare a mucoasei intestinale. Atat in boala Crohn cat si in colita ulcerativa exista distributie similara de... [continuare]

Alergiile solare

Alergiile solare

Actualizat la data de: 08 Iunie 2023

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Alergia estre o afectiune sau un termen cu spectru larg.  Alergia descrie un spectru de afectiuni care provoaca formarea unor eruptii la nivel cutanat insotite de prurit ( mancarimi) uneori intens, cateodata insotite de mici vezicule pline cu lichid.  Alergia solara este o afectiune caracterizata de aparitia unor reactii cutanate in urma expunerii la soare. Adesea, alergia solara se manifesta prin eruptii care dau senzatia de mancarime. Alergiile severe pot provoca urticarie, vezicule dar si alte simptome neplacute. Tipuri Exista mai multe tipuri de alergii solare, si anume: - eruptia polimorfa la lumina (fotosensibilitate) - eruptia polimorfa ereditara (prurigo actinic) - dermatita actinica cronica si urticaria solara. Simptome Simptome generale ale alergiilor  - prurit  -intepaturi -denivelari observate ca piele in relief  - vezicule sau urticarie  - scurgeri - umflatura  -papule Simptomele alergiei solare depind de tipul acesteia: Eruptia... [continuare]

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala.  Ce este ateroscleroza Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]

Alergiile alimentare

Alergiile alimentare

Actualizat la data de: 22 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Alergia alimentara este un raspuns anormal la un aliment, mediat de sistemul imun. In mod obisnuit, sistemul imun contribuie la mentinerea sanatatii prin apararea organismului impotriva atacului daunator al bacteriilor si virusurilor. In cazul unei alergii alimentare, sistemul imun identifica anumite alimente ca fiind daunatoare si produce o reactie alergica in momentul ingestiei lor. Alergiile alimentare se intalnesc mai frecvent la copii decat la adulti. Un procent cuprins intre 6% si 8% in cazul copiilor, dar doar 2% in cazul adultilor, au astfel de alergii. Alergiile alimentare apar in special la persoanele cu teren atopic, ceea ce inseamna ca au o tendinta mostenita de a dezvolta reactii alergice. Aceste persoane sunt predispuse sa faca astm bronsic, diferite alergii si o afectiunea a pielii, numita dermatita atopica. Cauze Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imun reactioneaza anormal la substantele continute in alimentele ingerate, producand... [continuare]

Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale

Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale

Actualizat la data de: 03 Mai 2019

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Ce este rinita alergica Rinita alergica (adesea supranumita "febra fanului") este o reactie exagerata a sistemului imunitar la particulele inspirate din aer. In mod normal, sistemul imunitar protejeaza corpul impotriva virusurilor si a bacteriilor prin producerea de anticorpi care sa lupte impotriva acestora. In cazul rinitei alergice, sistemul imunitar incepe sa lupte impotriva substantelor care in mod normal nu sunt nocive, cum ar fi acarienii si polenul (alergeni), ca si cand acestea ar incepe sa atace organismul. Aceasta reactie exagerata cauzeaza inflamatie si simptome care afecteaza in principal nasul, dar si ochii, urechile, gatul si gura. Este posibil ca organismul sa nu aiba o reactie alergica din primul moment in care este inhalata o substanta alergena precum polenul de iarba. Cu toate acestea, data urmatoare in care are loc o inhalatie de polen poate aparea o senzatie de nas infundat sau de respiratie anevoioasa. Acestea apar ca raspuns al sistemului imunitar. Este... [continuare]

Alergiile de primavara

Alergiile de primavara

Actualizat la data de: 30 Martie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Este primavara! In sfarsit ne bucuram de vremea mai frumoasa si de zilele mai lungi, insa primavara multe persoane se plang ca stranuta, le curge nasul, au ochii rosii si inlacrimati sauisi simt gatul inflamat. Aceste semne indica prezenta unei alergii, adica o reactie inflamatoare anormala sau o sensibilitate acuta a organismului fata de anumite substante numite alergene. Care sunt cauzele unei alergii Responsabili de producerea alergiilor sunt polenul florilor si praful. Se disting 3 tipuri de alergii sezoniere: - alergia de primavara cauzata de polenul pomilor si arbustilor – debuteaza la jumatatea lunii martie si se sfarseste in iunie; - alergia de vara cauzata de polenul graminatelor (gazon, fan, secara, porumb); - alergia de la sfarsitul verii cauzata de polenul erbaceelor. Cum se manifesta alergiile Asa cum am enumerat si in introducerea acestui articol, semnele alergiei pot fi ochii iritati si inlacrimati, stranuturi, congestia si curgerile nazale si... [continuare]

Peelingul chimic

Peelingul chimic

Actualizat la data de: 03 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Peelingul este o metoda dermato-cosmetica folosita cu scopul de a indeparta celulele moarte de la suprafata pielii in vederea stimularii functiei celor din straturile profunde. Cele mai multe tehnici nu modifica in mod dramatic arhitectura dermului, deoarece actioneaza cu precadere la nivelul epidermei (stratul superficial al pielii), insa exista si metode mai agresive prin care se poate modifica chiar si structura proteinelor din piele. Peelingurile (cunoscute si sub termenul de gomaj) pot fi incadrate in 2 categorii, in functie de actiune: mecanice si chimice. Peelingul mecanic foloseste actiunea exfolianta a granulelor si particulelor abrazive continute in diverse creme sau masti naturale, care prin masaj usor si superficial indeparteaza celulele moarte de la nivelul epidermei. Peelingul chimic insa, are la baza aplicarea pe piele a unei solutii chimice lichide sau avand o consistenta asemanatoare unei creme. Dupa aplicare solutiei, se lasa un timp pentru a... [continuare]

Dermatita alergica de contact

Dermatita alergica de contact

Actualizat la data de: 21 August 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este dermatita de contact Dermatita de contact este o inflamatie a pielii indusa de substante chimice care afecteaza in mod direct pielea si de sensibilitatea specifica la un alergen, in cazul dermatitei alergice de contact. Termenul de dermatita de contact uneori este utilizat incorect ca sinonim pentru dermatita alergica de contact. Cum se manifesta? Dermatita alergica de contact este un tip de alergie care rezulta din contactul cutanat cu un alergen specific la care o persoana a dezvoltat o sensibilitate specifica. Aceasta reactie alergica provoaca inflamatia pielii manifestata prin diverse grade de eritem, vezicule si edem. Importanta substantelor care cauzeaza dermatita alergica de contact variaza in functie de prevalenta acestor substante in mediul inconjurator. De exemplu, compusii de mercur pot sta la baza declansarii dermatitei alergice de contact dar acestia fac rareori parte din compozitia medicatiei topice si ca atare, sunt rareori cauza acestui tip... [continuare]

Alergia la soia

Alergia la soia

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soia este un aliment comun care poate provoca alergii. In multe cazuri, alergia la soia debuteaza inca din primii ani de viata prin alergia la formulele de lapte care includ soia. Desi majoritatea copiilor depasesc alergia la soia, manifestarile acesteia pot persista si la varsta adulta. De cele mai multe ori, semnele si simptomele alergiei la soia sunt usoare: urticarie sau mancarime in jurul gurii. In cazuri rare, alergia la soia poate provoca inclusiv reactii alergice grave, care pot pune viata unei persoane in pericol (anafilaxia). Medicul trebuie sa stie daca un individ are diverse reactii in urma consumului de soia. Alergia la soia poate fi depistata cu ajutorul analizelor specifice. Oricine manifesta o astfel de alergie trebuie sa evite orice produs care contine soia. Acest lucru poate fi dificil, intrucat soia se gaseste in compozitia multor produse alimentare: carne, produse de panificatie, ciocolata, cereale. Cauze Toate alergiile alimentare sunt... [continuare]

Testul de dozare a anticorpilor antinucleari

Testul de dozare a anticorpilor antinucleari

Actualizat la data de: 03 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Definitie Testul de dozare a anticorpilor antinucleari detecteaza niste proteine serice numite anticorpi antinucleari. Sistemul imun produce in mod uzual anticorpi pentru a lupta impotriva infectiilor, insa in cazul anticorpilor antinucleari aceste proteine sunt diferite fiind indreptate impotriva structurilor proprii ale organismului. Un test de dozare a anticorpilor antinucleari pozitiv indica faptul ca sistemul imunitar a initiat un atac impotriva propriilor tesuturi, numit in termeni medicali „reactie autoimuna”. Datorita faptului ca tesutul conjunctiv este deseori tinta reactiilor autoimune, afectiunile de acest tip poarta denumirea de boli de tesut conjunctiv sau colagenoze. Exemple de astel de boli: lupusul eritematos, artrita reumatoida si sclerodermia. Rezultatul testului de dozare a anticorpilor antinucleari nu arata insa cu certitudine prezenta unei boli de tesut conjunctiv. Testul de dozare a anticorpilor antinucle [continuare]

Distrofia musculara

Distrofia musculara

Actualizat la data de: 30 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sub denumirea de distrofie musculara sunt reunite un grup de boli musculare progresive, non-inflamatorii, fara o patologie a nervilor centrali sau periferici. Boala afecteaza muschii, producand degenerarea definitiva a fibrelor, dar fara dovezi de aberatii morfologice. Progresele in metodele de biologie moleculara au aratat ca la baza distrofiei musculare stau defecte genetice in codarea unei proteine musculare scheletice - distrofina. Aceste defecte determina diferitele prezentari asociate de obicei cu distrofia musculara, precum slabiciune musculara si pseudohipertrofie (falsa hipertrofie musculara prin care se realizeaza o crestere in volum a muschiului prin infiltrare fibrograsoasa, insa cu o valoare functionala redusa). Proteina distrofin se gaseste de asemenea in inima si in creier (ceea ce determina un usor retard mental asociat cu aceasta boala). Desi exista mici variatiuni, toate tipurile de distrofie musculara au in comun slabiciunea musculara... [continuare]

Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Beneficiile pentru sanatate ale orzului

Actualizat la data de: 17 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Orzul este un tip de cereala integrala bogata in fibre si proteine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate celor care il consuma. Fiert, orzul are o aroma delicioas de alune si textura gumata. in plus, orzul este o sursa excelenta de carbohidrati si poate fi consumat la micul dejun. Orzul este apreciat pentru continutul sau ridicat de fibre si proteine, care stimuleaza sanatatea metabolismului si ajuta la cresterea nivelului de energie. Continut nutritiv Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc si potasiu, insa cantitatea de calciu, vitamina C si acid pantotenic din compozitia sa, este destul de redusa. Orzul este bogat in vitamina B6, diamina, niacina, riboflavina si acid folic. Consumul a 100 grame de orz ofera unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si aminoacizi esentiali pentru sanatate. Mai mult, orzul este una dintr [continuare]

Alergia la cauciucul natural (latex)

Alergia la cauciucul natural (latex)

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Latexul este cauciucul natural, obtinut din arborele de cauciuc (Hevea brasiliensis). Unele persoane dezvolta o reactie alergica dupa contactul repetat cu latexul, in special cu manusile din latex. Alergia la latex este o problema de sanatate cu o incidenta in crestere. Simptome Reactia alergica la latex se poate manifesta sub mai multe forme, ca o reactie cutanata minora sau ca o afectiune amenintatoare de viata. De asemenea poate evolua de la o forma usoara la una foarte grava. Iata cateva exemple: - reactii cutanate cum sunt dermatita de contact sau pruritul (senzatia de mancarime) generalizat; - reactii respiratorii: cei care au o reactie respiratorie moderata prezinta tuse, stranut, rinoree (scurgerea de fluide din nas); cei care dezvolta o reactie respiratorie severa pot prezenta dispnee (dificultati in respiratie), angioedem (tesuturile ce formeaza gatul isi maresc volumul, se umfla) sau stranut sever (astm alergic); - reactie alergica amenintatoare de... [continuare]

Alergenii din aer

Alergenii din aer

Actualizat la data de: 16 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Stranutul nu este intotdeauna un simptom de raceala. Uneori este o reactie alergica la ceva din aer. Expertii estimeaza ca 35 de milioane de americani sufera de simptome ale tractului respirator superior care sunt de fapt reactii la diverse polenuri din aer. Alergia la polen, denumita frecvent „febra fanului”, este una dintre cele mai frecvente boli cronice. Oriunde in lume, praful din aer produce cele mai frecvente probleme persoanelor cu alergii. Simptomele respiratorii de astm, care afecteaza foarte multe persoane, sunt cel mai frecvent provocate de alergenii din aer (substante care produc reactii alergice). Despre alergii Ce este o alergie? Alergia este o reactie imunologica specifica la o substanta inofensiva in mod obisnuit, o substanta care nu deranjeaza majoritatea persoanelor. Persoanele care au alergii sunt sensibile la mai mult de o substanta. Tipurile de alergeni care produc reactii alergice includ polenurile, particulele de praf, sporii de pamant,... [continuare]

Remedii naturiste pentru astm

Remedii naturiste pentru astm

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Remedii Astmul este o afectiune inflamatorie cronica a cailor respiratorii si apare ca reactie a organismului la unul sau mai multi alergeni – praf, polen, par animale, mucegai. Tratamentul astmului se concentreaza pe eliberarea cailor respiratorii si controlarea inflamatiei. Iata cateva remedii naturiste pentru tratarea astmului! 1. Tratamentul cu miere Mierea este poate cel mai folosit remediu pentru astm. Pentru a beneficia de puterea mierii pacientul trebuie sa respire usor si profund deasupra unui recipient cu miere. 2. Tratamentul cu smochine Dintre toate fructele, smochinele sunt cele mai indicate in cazul pacientilor cu astm. Acestea imbunatatesc confortul pacientului prin drenarea sputei (flegmei). Pentru tratament 3-4 smochine se lasa in apa calduta peste noapte, iar dimineata acestea pot fi consumate. 3. Tratamentul cu lamaie Si lamaile fac parte din grupul fructelor permise pacientilor cu astm. Pentru tratament se dilueaza sucul de la o lamaie intr-un pahar... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Boala celiaca (enteropatia glutenica)

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Boala celiaca este o afectiune a sistemului imun, declansata de ingestia glutenului alimentar, in care apar leziuni la nivelul intestinului subtire. Glutenul este o proteina de origine vegetala care se gaseste in cereale precum graul, orzul sau secara. Leziunile provocate la nivelul intestinului subtire afecteaza absorbtia normala a nutrientelor, in special a grasimilor, calciului, fierului si folatilor (sindrom de malabsorbtie). Boala celiaca mai poarta numele de sprue celiac, enteropatie gluten sensibila, enteropatia glutenica sau sprue nontropical. Cauze Nu se cunoaste cauza exacta care determina boala celiaca, dar cercetarile medicale din ultimii ani au identificat anumite gene care definesc o predispozitie crescuta pentru boala. Au un risc crescut de a dezvolta boala persoanele care au o ruda de gradul intai cu sprue celiac (mama, tata, frate, sora, fiica sau fiu). Factorii de mediu, precum infectiile virale sau bacteriene, pot declansa diferite... [continuare]

Tratamentul alergiilor alimentare

Tratamentul alergiilor alimentare

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri imune directionate impotriva unor proteine din alimente. In unele situatii, astfel de reactii sunt extrem de severe si pot declansa moartea pacientului. Cel mai frecvent incriminate in declansarea alergiilor alimentare sunt: alunele, preparatele cu si din peste, ouale, la copii adaugandu-se si laptele. Se considera ca 6-8% dintre copii sunt alergici la astfel de produse. Exista insa si situatii cand starea de sanatate a pacientului se deterioreaza in urma consumarii anumitor alimente fara a fi vorba de alergie, ci doar de intoleranta digestiva (datorata prepararii necorespunzatoare a produselor). Principiile terapeutice in cazul alergiilor alimentare includ evitarea alimentelor declansatoare si combaterea simptomelor imediat ce apar. In general, in cazul in care episodul alergic nu este foarte grav, pacientul se poate trata si acasa, daca va urma intocmai recomandarile medicului curant. Orice agravare impune insa... [continuare]

Enzimele si organismul uman

Enzimele si organismul uman

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt enzimele? Elementul cu adevarat remarcabil pe care il contin alimentele vii, in special cele neprelucrate, sunt enzimele. Enzimele reprezinta cheia pentru o absorbtie buna a hranei, fiind eliberate odata ce incepem sa mestecam. In egala masura, toate procesele noastre fizice depind de enzime. Care este rolul enzimelor? Acestea sunt principalii catalizatori ai tuturor reactiilor chimice din organismul nostru, fara de care am inceta sa functionam sau sa existam. Enzimele determina digestia, detoxifierea, imunitatea si toate celelalte procese metabolice si regeneratoare. Calitatea enzimelor noastre este reflectata in propriul nivel energetic si in vitalitatea noastra. Enzimele, intalnite in toate organismele vii, sunt molecule de proteine care digera hrana, descompunand-o in fragmente suficient de mici incat sa treaca in sange prin porii minusculi ai intestinelor. Ele reprezinta „clasa muncitoare“ a organismului. Pe langa actiunea de digerare a hranei,... [continuare]

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Substantele pe care le aplicam pe piele sunt cel putin la fel de importante ca si cele pe care le introducem in organism prin alimentatie. Din fericire, natura ne furnizeaza din abundenta plante, radacini, flori si ierburi bogate in vitamine, enzime, proteine, minerale si alti compusi biologic activi care sunt utilizati de secole in ingrijirea pielii. Cunostintele despre puterea vindecatoare a plantelor si despre efectele acestora asupra pielii sunt utilizate din ce in ce mai mult in industria produselor de ingrijire a pielii. Exista din ce in ce mai multi producatori de cosmetice fabricate din cele mai pure si mai echilibrate ingrediente, compatibile cu pielea si care si-au dovedit eficacitatea. Cosmeticele naturale contin cele mai fine ingrediente care asigura nutrientii atat de necesari pielii si parului. Glosar de cosmetice naturale A Acid carboxilic: un acid organic ce contine una sau mai multe grupari de tip carboxil. Acizi grasi: acizi solubili in... [continuare]

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Fasolea alba. beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]

Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale)

Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale)

Actualizat la data de: 04 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Imunologia este stiinta care se ocupa cu studiul imunitatii organismului. Imunitatea este o stare de rezistenta a omului fata de bolile infectioase provocate de microbi, virusuri, etc. Unele persoane au o imunitate naturala adica sunt din nastere rezistente la o serie de boli. Alte persoane isi castiga imunitatea, rezistenta la boli fie facand o boala (pe care a doua oara nu o mai fac), fie vaccinandu-se contra unor anumite boli. La baza imunitatii sta formarea de substante protectoare numite anticorpi. Anticorpii Anticorpii sunt substante chimice complicate, pe care ii fabrica organismul ca raspuns la patrunderea in sange a numeroaselor substante straine organismului (antigene) asa cum sunt microbii, virusurile, parazitii etc. De asemenea, anticorpii se formeaza si atunci cand in organism patrund (pe cale digestiva sau prin injectii) diferite substante, cum sunt serurile si vaccinurile. Producerea anticorpilor incepe imediat dupa patrunderea substantei... [continuare]

Ghidul sanatatii

Ghidul sanatatii

Actualizat la data de: 20 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Avantajele investitiei in propria stare de sanatate Printre beneficiile pe care o persoana le poate avea ducand o viata sanatoasa ar fi: - se va simti bine si va avea o stare buna de spirit in urma alegerilor pe care le va face; - va fi energica si se va simti in forma; - isi va imbunatati sanatatea fizica; - va fi mai optimista si va descoperi mult mai multe aspecte placute ale vietii; - va fi un model pozitiv pentru familie si prieteni. Nu lasati stresul sa va domine Oricine se poate simti deseori stresat. Reactia unei persoane la stres va fi determinata de efectele pe care acesta le are asupra sa. Nimic nu este mai important decat grija de sine. De aceea, trebuie sa devina un obicei pentru orice individ sa fie activ, sa se bucure de hobby-uri si sa imparta timpul cu familia si prietenii. • Depuneti eforturi pentru a echilibra viata personala cu cea de la serviciu; • Incercati sa va faceti timp pentru relatiile importante din viata dvs; • Gasiti metode pentru... [continuare]

Consumul de gluten: benefic sau nociv

Consumul de gluten: benefic sau nociv

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Glutenul este o proteina care se gaseste in componenta boabelor de grau, orez sau secara. Multi oameni apreciaza glutenul intrucat acesta ofera o consistenta si gust special alimentelor: pizza devine mai elastica, painea are textura spongioasa iar supele si sosurile pot fi mai delicioase. Produsele alimentare fara gluten pot fi de un real ajutor celor care sufera de o tulburare digestiva cronica numita boala celiaca sau enteropatia glutenica. Organismul acestor persoane considera glutenul ca fiind un invadator si declanseaza raspunsuri imune. Aceasta reactie poate avea efecte negative la nivelul intestinului subtire cauzand tulburari gastrointestinale si deficit nutritional. Fara tratament, aceste raspunsuri imune pot duce inclusiv la cancer intestinal dar si la alte complicatii adiacente cum ar fi infertilitate sau osteoporoza. Boala Celiaca Boala celiaca este tot mai raspandita in ultima perioada, fiind constientizata tot mai des de multi dintre bolnavi,... [continuare]

Remedii naturiste pentru alergii

Remedii naturiste pentru alergii

Actualizat la data de: 03 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergia este un mod special de a reactiona al organismului sub actiunea unor microbi sau substante, numite alergeni. Pacientul intra in contact direct cu alergenii prin piele sau indirect prin mucoasele a diferite organe sau prin sistemul sanguin. Reactiile alergice pot fi cauzate de o gama variata de substante. Printre acestea se afla polenul, praful, produsele cosmetice, parul de animale, diferite plante, seruri, vaccinuri si droguri. Aceste reactii apar si din cauza unor agenti fizici cum ar fi: - frigul; - caldura; - lumina soarelui; - substante care se gasesc in alimente. Alimentele care declanseaza frecvent reactii alergice: portocalele, laptele, ouale, graul, pestele, fructele de mare, ciocolata, tomatele si capsunile. Simptome Simptomele alergice difera in functie de partea corpului care este afectata. Principalele simptome sunt: - dureri de cap; - migrene; - iritabilitate; - nervozitate; - depresie; -... [continuare]

Pagina 2 din 34 (1000 rezultate)