Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

proteina c activa

Afectiuni lombare care necesita interventie chirurgicala

Afectiuni lombare care necesita interventie chirurgicala

Actualizat la data de: 06 Mai 2021

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Chirurgia lombara In functie de diagnostic, interventiile chirurgicale in sfera lombara pot reprezenta fie prima varianta de tratament, ceea ce se intampla in rare cazuri, fie alternativa de electie in durerile lombare refractare la majoritatea tratamentelor medicale. Daca aveti dureri constante sau daca durerile apar frecvent si interfera cu somnul, cu indeplinirea atributiilor de la serviciu sau cu restul activitatilor zilnice, atunci este posibil sa fie necesar tratamentul prin interventie chirurgicala in zona coloanei vertebrale lombare. In general, pacientii care au nevoie de o interventie chirurgicala lombara se impart in doua mari grupuri: un grup de pacienti care sufera de dureri lombare cronice si nevralgii sciatice si care sunt de obicei diagnosticati cu hernie de disc, stenoza spinala, spondilolisteza sau fracturi vertebrale, si un al doilea grup, acela al pacientilor care prezinta doar dureri in zona lombara, neinsotite de afectarea nervului sciatic; in acest ultim... [continuare]

Boala von willebrand

Boala von willebrand

Actualizat la data de: 24 Martie 2022

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Generalitati Boala von Willebrand reprezinta cea mai frecventa coagulopatie ereditara (mostenita) ce se caracterizeaza prin aparitia unor sangerari recurente. Acestea se datoreaza existentei unor deficiente calitative sau cantitative ale factorului von Willebrand (o proteina cu rol foarte important in aderarea trombocitelor in primele etape ale coagularii). Cat timp organismul are factor von Willebrand, aceasta faza foarte importanta in procesul coagularii se poate desfasura in parametri normali si, astfel. nu apar sangerari necontrolate. Factorul von Willebrand este o glicoproteina sintetizata de endoteliu (tunica interna sau intima vaselor sangvine), de megacariocite, dar si de tesutul conjunctiv subendotelial si are roluri importante in hemostaza atat prin el insusi si prin capacitatea sa de a se lega de colagen, cat si prin faptul ca prezinta un loc de legare a factorului VIII. Astfel, in deficitul de factor von Willebrand nu se produce nici legarea si activarea... [continuare]

Stenoza mitrala

Stenoza mitrala

Actualizat la data de: 30 Mai 2023

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Generalitati Stenoza mitrala este o afectiune cardiaca care consta in ingrosarea valvei mitrale. Aceasta devine rigida, nu se mai poate deschide in totalitate, astfel ca sangele trece cu greutate in timpul diastolei prin orificiul stenozat. Afectiunea poate cauza diferite complicatii, precum aritmii cardiace (anomalii ale activitatii electrice, care sunt percepute de pacient sub forma palpitatiilor cardiace), insuficienta cardiaca, edem pulmonar sau accident vascular cerebral (prin formarea de emboli la nivelul atriului stang, cu mobilizarea ulterioara a acestora). Anatomia si fiziologia valvei mitrale Valva mitrala este una din cele 4 valve ale inimii. Aceasta este un inel conjunctiv-fibros care separa atriul stang de ventriculul stang (camerele inimii drepte) si care pompeaza sange spre restul organismului. O valva mitrala sanatoasa are 2 valve mici (bicuspida) care se deschid in momentul in care sangele trece spre ventricul (camera inferioara a inimii, din care sangele... [continuare]

Ficatul

Ficatul

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2021

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Ficatul ocupa locul doi ca greutate, dupa piele, intre organele corpului uman, la adult acesta putand ajunge sa cantareasca aproximativ 1,5 kg. El este situat in cadranul drept superior al abdomenului, imediat sub diafragm (muschiul care delimiteaza cutia toracica de abdomen). Ficatul este o parte componenta a sistemului digestiv, participarea sa la procesul digestiei realizandu-se prin intermediul venei porte, care colecteaza substantele absorbite din intestin si prin intermediul bilei, secretata de catre celulele hepatice si depozitata in colecist (vezica biliara). Functiile ficatului Pana in prezent au fost identificate mai mult de 500 de functii, realizate de catre ficat. Putem enumera cateva dintre acestea: - prin intermediul bilei, care ajunge in intestin, sunt eliminate substante reziduale din organism sub forma materiilor fecale - bila participa in metabolismul lipidelor, scindandu-le in substante mai simple, ce pot fi absorbite in sange - sinteza... [continuare]

Alzheimer

Alzheimer

Actualizat la data de: 21 Decembrie 2018

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Boala Alzheimer este o boala degenerativa ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul. Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mental sau dementa la persoanele in varsta. Boala Alzheimer este o afectiune mai grava decat pierderea moderata a memoriei care apare la persoanele in varsta. Aceasta boala se asociaza si cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si abilitatii de a efectua activitatile zilnice. Persoanele apropiate, de obicei membrii familiei observa modificarile la inceput, desi aceste modificari pot fi sesizate si de catre bolnavi. Factori de risc Varsta inaintata este factorul de risc cel mai important. Alti factori de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer sunt: - istoricul familial de Alzheimer, in special daca boala a aparut la rudele de gradul I (mama, tata, frati) si a aparut la mai multi membrii ai familie; -... [continuare]

Pancreatita acuta

Pancreatita acuta

Actualizat la data de: 24 Martie 2022

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Pancreatita acuta este considerata a fi rezultatul “evadarii” enzimelor pancreatice activate din celulele acinare in tesuturile inconjuratoare. Majoritatea cazurilor sunt legate de o afectiune a tractului biliar (un calcul migrat din tractul biliar, de obicei cu diametrul mai mic de 5mm) sau de ingestia masiva de alcool. Mecanismul fiziopatogenic nu este cunoscut cu exactitate dar, pot fi implicate edemul sau obstructia ampulei Vater, care duc la reflux biliar in ductele pancreatice, sau uneori poate fi vorba de lezarea directa a celulelor acinare. Cauze Pe langa aceste cauze frecvente de pancreatita acuta exista numeroase alte cauze cum ar fi: - hipercalcemie - traumatisme abdominale - hiperlipemiile (chilomicronemia, hipertrigliceridemia) - medicamente (sulfonamide, diuretice tiazide) - vasculite - infectii virale (oreion) - pancreatita postcolangiopancreatografie endoscopica retrograda (CPER) care apare la 5-10 % dintre pacientii care fac aceasta... [continuare]

Despre tiroida si afectiunile ei

Despre tiroida si afectiunile ei

Actualizat la data de: 21 August 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Generalitati Tiroida este una din cele mai mari si importante glande endocrine ale organismului. Activitatea ei este reglata prin influenta hormonilor hipofizari (TSH) si hipotalamici (TRH). Este localizata in loja cervicala anterioara, inferior de cartilajul tiroid ('marul lui Adam' cum este numit la barbati) si secreta mai multi hormoni, in principal tiroxina( T4), triiodotironina(T3) si calcitonina (hormon important in homeostazia calciului). Cei doi hormoniT3 si T4, au urmatoarele roluri: • cresc activitatea metabolica in aproape toate tesuturile; • intervin in producerea de proteine, la copii stimuland cresterea scheletului; • in metabolismul glucidic si lipidic; • influenteaza termoreglarea organismului; • intervin in dezvoltarea si maturizarea sistemului nervos. Orice modificare in secretia hormonilor tiroidieni si a hormonilor reglatori TSH(hormon tireotrop)si TRH(hormoneliberator de tireotropina), duce la instalarea unor dezechilibre, ceea ce clinic se... [continuare]

Sindromul down - mongolismul

Sindromul down - mongolismul

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2023

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Sindromul Down sau mongolismul este o afectiune permanenta in cadrul careia o persoana se naste cu anumite trasaturi fizice distincte, de exemplu facies aplatizat, gat scurt, si un grad de intarziere mintala (retard psihic). Desi Sindromul Down este permanent, majoritatea pacientilor pot duce o viata normala, activa. Beneficiind de ingrijirea adecvata si ajutorul de care au nevoie, copiii cu Sindrom Down pot avea crestere si dezvoltare spectaculoase si pot deveni adulti sanatosi si fericiti. Majoritatea parintilor ai caror copii au Sindrom Down, au probleme legate de varsta copilului: - problemele specifice nou-nascutului, includ frecvent obtinerea suportului emotional si informarea in legatura cu Sindromul Down; - problemele specifice sugarului, se axeaza frecvent pe profilaxia racelilor si a infectiilor; de asemenea, pot fi incercate diferite tipuri de terapii, in functie de ritmul de crestere si dezvoltare al copilului; - problemele specifice primei... [continuare]

Afectiuni ale sistemului digestiv

Afectiuni ale sistemului digestiv

Actualizat la data de: 09 Decembrie 2024

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Tractul gastrointestinal este format dintr-un tub muscular care incepe la nivelul cavitatii bucale si se continua cu faringele, esofagul, stomacul, intestinul, rectul si anusul. In sistemul digestiv sunt cuprinse o serie de organe auxiliare pentru ca acesta sa isi poate indeplini activitatile zilnice; astfel, glandele salivare, ficatul, pancreasul si vezica biliara detin functii importante in desfasurarea digestiei. Componentele individuale ale sistemului gastrointestinal sunt: cavitatea bucala, faringele, glandele salivare (parotide, sublinguale si submandibulare), esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros, ficat, vezica biliara si pancreas. Principala activitate a tractului gastrointestinal este transformarea alimentelor in nutrienti, care pot fi absorbiti de catre organism pentru a produce energie - atat de necesara in fiecare zi. Digestia propriu zisa a alimentelor are loc in stomac si in intestinul subtire, unde proteinele, grasimile si... [continuare]

Degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Degenerescenta maculara este o boala oftalmologica in urma careia apare distrugerea vederii centrale. Se produc leziuni la nivelul maculei, o zona mica aflata in partea posterioara a globului ocular. Macula are rol in vederea culorilor si detaliilor obiectelor, necesare pentru vederea centrala. Vederea centrala este necesara in desfasurarea unor activitati ca cititul, condusul de autovehicule si recunoasterea persoanelor. Intrucat degenerescenta maculara nu afecteaza si vederea periferica, nu apare orbirea completa. Riscul de aparitie al degenerescentei maculare creste pe masura avansarii in varsta, incepand cu 50 de ani. Exista doua forme de degenerescenta maculara. Ambele forme afecteaza doar un singur ochi, dar daca boala apare la un ochi, in cele din urma va aparea si la celalalt. Degenerescenta maculara uscata (nonexudativa) este cea mai frecventa forma (90% din cazuri). Apare treptat si de cele mai multe ori nu produce pierderi severe de vedere. In... [continuare]

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2024

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]

Intrebari frecvente legate de exercitiul fizic regulat

Intrebari frecvente legate de exercitiul fizic regulat

Actualizat la data de: 06 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Cat de mult interfera aerobicul cu exercitiile la sala de forta? Exercitiile fizice de induranta, precum pregatirea pentru un concurs de cros sau maraton, necesita antrenamente care consta in alergarea a peste 60 de mile (96,5 km), zilnic. Acest tip de antrenament este un mare consumator de energie si scade in timp masa musculara (alergarea este un tip de miscare in care predomina contractia izometrica si nu cea izotona, care creste masa musculara). Cu toate acestea, un astfel de antrenament poate fi efectuat doar de sportivii de performanta. Persoanele care fac sport de intretinere nu trebuie sa-si faca griji in legatura cu pierderea masei musculare, deoarece in acest caz catabolismul muscular (pierderea proteinelor din muschi cu scaderea volumului muscular) este absent sau minim. Persoanele care doresc sa-si tonifice musculatura si sa evite pierderea masei musculare sunt sfatuite sa efectueze cate 20-30 de minute de exercitii intense de aerobic (la o intensitate de 50-70% din... [continuare]

Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste

Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste

Actualizat la data de: 11 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Mercurul este un metal care se gaseste in mod natural in mediul inconjurator. Activitati umane cum ar fi agricultura, mineritul si arderea carbunilor sau folosirea industriala a mercurului cresc pasajul mercurului prin aer, apa si sol. In apa, mercurul isi schimba structura si se transforma in metil-mercur. Pestii absorb aceasta forma de mercur. Atunci cand oamenii consuma pesti care au absorbit mercur, acesta se absoarbe in organism si la concentratii mari devine toxic. In timp, mercurul va fi eliminat prin urina, fecale sau lapte matern. Factori de risc Pentru majoritatea oamenilor care consuma peste si scoici, mercurul ingerat nu prezinta o problema de sanatate. In general, produsele din peste si scoici sunt alimente sanatoase, pentru ca ele contin proteine de inalta calitate si alte substante nutritive esentiale, au continut scazut in grasimi saturate si contin acizi grasi Omega-3, care sunt acizi grasi esentiali. O dieta echilibrata care include si peste [continuare]

Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria)

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sangele omului are o structura extrem de complexa, continand numeroase substante organice (proteine, grasimi, glucoza, enzime, hormoni, vitamine) si substante minerale (calciu, fosfor, sodiu, potasiu etc). Analizele biochimice cerceteaza compozitia chimica fie a sangelui total, fie numai a serului sau plasmei sanguine. Zaharurile din sange Exista mai multe feluri de zaharuri in organismul omului: glucoza, fructoza, lactoza etc. Glucoza este cea mai importanta zaharida care se gaseste in mod normal in organele si sangele omului si constituie combustibilul cel mai pretios pentru obtinerea energiei necesare activitatii omului. Din arderea unui gram de glucoza de catre organism rezulta 4 calorii. Glucoza in organism provine din alimentele consumate de catre om. Cele mai bogate alimente in glucoza sunt dulciurile (zaharul, produsele zaharoase, mierea), precum si alimentele care contin amidon (faina de cereale si produsele cerealifere, cartofii etc.), care in... [continuare]

Alimente pentru o dieta sanatoasa

Alimente pentru o dieta sanatoasa

Actualizat la data de: 23 Mai 2024

Autor: SfatulMedicului

Alimente sanatoase Un regim alimentar sanatos contine carbohidrati si calorii (in functie de varsta, sex si intensitatea activitatilor zilnice) si o cantitate considerabila de legume si fructe. Modul in care ne pregatim mancarea atunci cand suntem la dieta este la fel de important ca ceea ce mancam, deoarece exista probabilitatea sa iti cumperi numai alimente sanatoase, dar daca parjesti tot ce mananci, atunci tot efortul tau de a urma un anumit regim este in zadar. Cateva exemple de alimente sanatoase: 1. Legumele si fructele Asigurand cantitatea necesara de vitamine si fibre, legumele si fructele aduc cele mai multe beneficii dietei – pierderea in greutate. Acest lucru este posibil deoarece majoritatea fructelor si legumelor sunt mai greu digerate, fapt care le da denumirea de alimente ce ajuta la arderea caloriilor. Transformate in bauturi sau salate, fructele reprezinta o optiune sanatoasa de alimentatie, putand fi consumate oricand. 2. Cerealele Cerealele constituie o... [continuare]

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte... [continuare]

Informatii esentiale despre hemodializa

Informatii esentiale despre hemodializa

Actualizat la data de: 10 Ianuarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hemodializa este una din cele mai eficiente metode pentru tratamentul insuficientei renale avansate. Aceasta procedura terapeutica este foarte populara si ajuta sute de mii de pacienti sa isi desfasoare activitatile curente, sa se bucure de viata si sa isi exercite profesiile si hobby-urile, in ciuda suferintei renale cronice. Boala renala cronica si insuficienta renala acuta sunt afectiuni care reduc capacitatea rinichilor de a-si indeplini in mod corespunzator functiile in organism, in principal cele de metabolizare si excretie a unor substante cu potential toxic. Daca aceste substante sau metabolitii lor nu sunt eliminati prin urina, se pot acumula in interiorul organismului si pot influenta nefavorabil alte organe si sisteme. Hemodializa este un proces care foloseste o membrana artificila (facuta de om) pentru a: - Elimina din organism produsi metabolici precum uree; - Restabili echilibrul electrolitic in sange; - Elimina fluidele in exces din... [continuare]

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient

Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient

Actualizat la data de: 08 Decembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tumora carcinoida a tractului digestiv ia nastere din tesutul care captuseste (mucoasa) tractului digestiv. Tractul gastrointestinal (digestiv) este format din stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste structuri formeaza tractul digestiv in care elementele nutritive (vitaminele, mineralele, carbohidratii de carbon, grasimile, proteinele si apa) rezultate din alimentele ingerate sunt prelucrate si excretate de organism. Tumorile carcinoide gastrointestinale se dezvolta dintr-un anumit tip de celule secretoare de hormoni de la nivelul mucoasei digestive (mucoasa ce captuseste intreg tractul gastrointestinal). Aceste celule produc hormoni care ajuta la reglarea sucurilor digestive si a musculaturii implicate in transportul alimentelor, la nivelul stomacului si a intestinului. De asemenea tumorile carcinoide digestive pot produce hormoni. O tumora carcinoida cu punct de plecare la nivelul rectului (ultimul segment al intestinului gros) de obicei nu... [continuare]

Intepaturile de tantari: reactii alergice

Intepaturile de tantari: reactii alergice

Actualizat la data de: 25 August 2020

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Tantarii sunt specii de insecte zburatoare, de mici dimensiuni, ce apartin familiei Culicidae. In general, tantarii se hranesc cu nectarul din plante. Doar femelele depind de sangele uman (sau animal), de care au nevoie pentru a extrage proteinele necesare maturizarii si depunerii oualor; in timpul procesului de hranire, femela tantar inteapa pielea si injecteaza saliva. Saliva contine numeroase proteine, enzime digestive si anticoagulanti, care impiedica coagularea sangelui si favorizeaza trecerea acestuia in aparatul bucal al insectei, special creat pentru extragerea sangelui. In urma procesului, care dureaza doar cateva secunde, o parte din saliva ramane in piele, cauzand reactii ale sistemului imunitar, inclusiv reactii alergice: eritem (inrosirea pielii), senzatie de mancarime, tumefiere. Interesant este faptul ca prima intepatura de tantar nu declanseaza nicio reactie din partea organismului; odata cu urmatoarele intepaturi, apare raspunsul imunitar,... [continuare]

Cum tratam febra musculara?

Cum tratam febra musculara?

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Febra musculara este rezultatul incordarii excesive a muschilor, a suprasolicitarii acestora. Febra musculara sau inflamatia muschilor este o situatie des intalnita si experimentata de majoritatea persoanelor, cel putin o data pe parcursul vietii lor. Febra musculara este definita ca disconfortul sau durerea muschilor scheletici in urma unei activitati fizice intense, de obicei, in cazul persoanelor care nu fac in mod constant efort fizic. Desi febra musculara este des intalnita, exista destule controverse legate de originea, etiologia si tratamentul acesteia. Febra musculara este rezultatul incordarii excesive a muschilor, ca urmare a unei activitati fizice la care muschii unei persoana nu se pot adapta. Orice activitate fizica desfasurata o anumita perioada de timp, care presupune efortul intens al muschilor, mai accentuata decat in mod normal, poate provoca febra musculara. Gradul de inflamatie musculara depinde de intensitatea contractiei muschilor in... [continuare]

Importanta lipidelor (grasimilor) in organism Grasimile sau lipidele sunt substante organice grase, care constituie cea mai mare sursa de energie pentru organism, deoarece prin "arderea" unui gram de grasimi se elibereaza 9 calorii. Aproximativ 15% din greutatea corpului uman este constituita, in mod normal, din grasimi. Marea majoritate a grasimilor sunt depozitate sub forma solida in diferite organe sau piele, iar o mica parte circula in sange sub forma lichida. Grasimile depozitate constituie rezerve de energie pentru situatiile in care omul este subalimentat din diferite cauze si sursa de energie pentru eforturile fizice. In aceste situatii, grasimile stocate se mobilizeaza, intra in sange si prin arderea lor contribuie la eliberarea de energie, necesara pentru activitatea vitala a organismului. Cand depozitarea grasimilor se face in cantitati mult mai mari decat necesitatile organismului apare obezitatea de diferite tipuri si grade, iar cand cantitatea de lipide din... [continuare]

Fibrele alimentare: regim de slabit

Fibrele alimentare: regim de slabit

Actualizat la data de: 18 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Ce sunt fibrele alimentare? Fibrele dietetice sau alimentare se refera la toate tipurile de vegetale pe care organismul nu le poate digera sau absorbi. Spre deosebire de alte produse alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii, pe care organismul le descompune si le absoarbe, fibrele nu sunt digerate de catre organism. Prin urmare, traverseaza relativ intacte stomacul, intestinul subtire, colonul si apoi sunt evacute din organism. Desi e greu de crezut, fibrele alimentare au un rol major in mentinerea sanatatii. Tipuri de fibre alimentare Fibrele sunt de doua tipuri: cele care nu se dizolva in apa (insolubile) si fibrele care se dizolva in apa (solubile). Fibrele insolubile Ajuta continutul colonului sa avanseze in timpul miscarilor peristaltice ale acestuia, usureaza activitatea sistemului digestiv si contribuie la curatarea colonului. Datorita acestor proprietati fibrele sunt apreciate si utilizate mai ales de catre persoanele care sufera de... [continuare]

Diagnosticul infertilitatii masculine

Diagnosticul infertilitatii masculine

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In cadrul procedurilor de pregatire pentru fertilizare, ambii parteneri sunt supusi unor investigatii si examene clinice amanuntite. Este important de precizat ca diagnosticul de infertilitate a cuplului se poate pune doar dupa minim 1 an de incercari de concepere a unui copil, avand activitate sexuala normala, regulata si in absenta metodelor contraceptive. Totusi, daca femeia are peste 35 de ani sau daca exista factori de risc asociati oricarui partener, perioada de timp de incercare se va reduce considerabil. Evaluarea initiala a pacientului include istoricul complet, examenul fizic general si teste specifice de laborator, iar daca este realizata corect poate sa suspicioneze cauza infertilitatii (sau chiar sa o diagnostice cu certitudine), poate sa descopere alte probleme medicale ce nu au inca rasunet clinic (de exemplu: mutatii genetice, neoplazii, diabet zaharat). Istoricul complet al pacientului Pacientul este sfatuit sa fie sincer cu medicul ce il... [continuare]

Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice

Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice

Actualizat la data de: 17 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta, pe langa energie, si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este prea mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila,... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Tot ce trebuie sa stiti despre consumul de oua

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale sunt consumate mai ales la micul dejung, insa sunt utilizate si la prepararea mai multor rete culinare. Aceste produse alimentare au un continut bogat de vitamine, proteine dar si grasimi. Un singur ou contine peste 6 g proteine si mai multi nutrienti importanti pentru buna functionare a organismului, insa, din nefericire, tot un singur ou contine aproximativ 212 mg colesterol. Deoarece cantitatea zilnica de colesterol din organism nu trebuie sa depaseasca 300 mg, majoritatea persoanelor renunta sa mai includa ouale in meniul zilnic. Cu toate acestea, specialistii ne sfatuiesc sa nu renuntam la oua, deoarece cea mai mare parte a colesterolului din organism este produs la nivelul ficatului, iar colesterolul provenit din alimentele consumate nu are un impact major asupra vaselor sanguine, asa cum cred oamenii. Totodata, acestia sustin ca oamenii pot consuma un ou in fiecare zi, fara sa se inregistreze o crestere a colesterolului din sange. Deoarece... [continuare]

Dieta cu limonada si sanatatea

Dieta cu limonada si sanatatea

Actualizat la data de: 18 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Introducere Realizata in urma cu 50 de ani de Stanley Burroughs ca program rapid de detoxifiere si repaus alimentar, dieta cu limonada a devenit populara in urma cu cativa ani, dupa ce Beyonce a anuntat o scaderea in greutate de aproximativ 9 kg urmand principiile acestei diete. Desi initial a fost creata cu intentia de a elibera organismul de toxine si reziduuri interne rezultate in urma unei diete gresite, lipsei activitatii sportive si a unei atitudine mentale negative, dieta cu limonada a devenit in timp un program rapid de scadere in greutate. Bazata in special pe consumul de limonada, dieta promite o scaderea in greutate de aproximativ 9 kg, un aspect intinerit, ameliorarea durerii cronice, detoxifierea organismului si cresterea nivelului de energie dupa numai 10 zile. Nutritionistii avertizeaza insa: acest program priveaza organismul de majoritatea nutrientilor esentiali: calorii, vitamine, minerale, proteine, carbohidrati, fibre si grasimi; totodata, scaderea in... [continuare]

Alcoolul etilic

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Etanolul, cel mai vechi drog utilizat, a fost consumat constant, inca de la inceputurile civilizatiei, fiind folosit, de-a lungul timpului, ca aliment, medicament sau in scopuri religioase si sociale. A fost considerat un dar al zeilor (credinta care a persistat de-a lungul secolelor). Desi era privit ca tamaduitor si tonic al organismului, abuzul era incriminat, iar cei care abuzau de alcool erau priviti ca niste pacatosi (victime ale propriei lor lipse de tarie). Primele bauturi alcoolice au fost cele de fermentatie naturala, vinul si berea; distilarea a aparut prima data in cursul secolelor VIII - IX, dar obtinerea whiskey-ului a devenit curenta la sfarsitul anilor 1500. Etimologic, cuvantul "alcool" provine de la verbul ebraic kakhal (a vopsi, a pudra), asociere de idei cu pulberea colorata folosita in acea vreme, avand proprietatea de a fi usor antrenabila in aer, "volatila"; in forma actuala, termenul este adus se pare de arabi, care au adaugat cuvantului cohl... [continuare]

Morfina

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Morfina este principalul agent activ din opiu, concentratia sa in extractul de opiu fiind de 8-14%. Dupa extractie se prezinta ca prisme albe sau usor galbui fiind putin solubila in apa si eter, solubila in alcool amilic, etanol, benzen, cloroform, apa de var si mai putin solubila in amoniac. Morfina bruta de pe piata ilicita poate avea diferite concentratii, in functie de metodele de obtinere si procedeele de purificare. Morfina este absorbita rapid dupa administrarea parenterala (iv si/sausc), sau inhalatorie (pulberi). Dupa administrarea orala are loc un prim pasaj hepatic, cu o biodisponibilitate de 20-30% (potenta fiind mai mica po, doza orala echianalgezica fiind de 6 ori mai mare decat cea pe cale injectabila). Concentratia plasmatica maxima este atinsa la 10-20 minute de la administrarea iv sau sc. Morfina este legata de proteinele plasmatice in proportie de 35% si are un timp de injumatatire de 2-3 ore. Absorbtia de la nivelul intestinului este lenta si se... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)