principiile alimentare
Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Principii in alimentatia copiilor Nutritia copiilor se bazeaza pe aceleasi idei ca si nutritia adultilor. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestea se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti. Concentrarea pe alimente bogate in nutrienti ii ajuta pe copii sa obtina nutrientii de care au nevoie, limitand in acelasi timp caloriile totale. Alimentatia in primul an de viata Alegerea alimentelor potrivite pentru bebelusul in primul an de viata este foarte importanta. Cresterea copilului dumneavoastra are loc mai mult in primul an decat... [continuare]
Chirurgia bariatrica - chirurgia obezitatii
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Ce este chirurgia bariatrica Chirurgia bariatrica implica procedurile chirurgicale prin intermediul carora se poate pierde in greutate sau procedura de by-pass la nivelul stomacului sau intestinului subtire. Cu ajutorul acesteia oamenii care sunt supraponderali pot sa slabeasca in mod semnificativ si permanent. Prin by-passul gastric si a altor interventii chirurgicale, se vor face modificari la nivelul sistemului digestiv in scopul diminuarii numarului de kilograme prin limitarea cantitatii de alimente ingerate sau prin reducerea absorbtiei de substante nutritive, ori ambele situatii. By-passul gastric si alte interventii de pierdere in greutate vor fi efectuate atunci cand dieta si exercitiile fizice nu au functionat sau cand persoana in cauza are probleme grave de sanatate din cauza greutatii. Procedurile bariatrice determina scadere ponderala prin restrictionarea cantitatii de alimente ce pot fi gazduite de stomac, producand malabsorbtia nutrientilor sau printr-o... [continuare]
Generalitati Stomacul este un organ in forma de litera "J" situat in abdomenul superior, rezervor pentru alimentele ingerate si implicat in digestia principiilor alimentare (vitamine, minerale, carbohidrati, proteine, lipide). Peretele sau este alcatuit din trei straturi: - mucoasa (stratul intern); - musculara (stratul mijlociu); - seroasa (stratul exterior). Cancerul care apare la nivelul stomacului se numeste cancer gastric. Cancerul gastric este o afectiune maligna, in care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice si apoi se extind dincolo de peretele gastric. Tipul histologic cel mai frecvent de neoplasm gastric este adenocarcinomul. Alte tipuri histologice rare, include: - limfoamele (cancerele care prind sistemul limfatic); - sarcoamele (cancerele tesutului conjunctiv), cu diferite variante: - leiomiosarcoame (muscular); - liposarcoame (adipos); - angiosarcoame (sarcomul Kaposi). Frecventa cancerului gastric Cancerul gastric este a treia... [continuare]
Toleranta alterata la glucoza (prediabetul)
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Prediabetul (toleranta alterata la glucoza, TAG) se caracterizeaza prin valori crescute ale zaharului (glicemiei) din sange, dar nu suficient de mari pentru a defini diabetul. La persoanele cu toleranta alterata la glucoza riscul de a evolua spre diabet in urmatorii ani este crescut. Majoritatea bolnavilor cu diabet zaharat de tip 2 prezinta un debut al bolii prin alterarea tolerantei la glucoza. Cauze Prediabetul apare cand organismul raspunde inadecvat la secretia de insulina, neputand mentine nivelul glicemiei sanguine in limite normale. Glicemia este mai mare decat limita superioara admisa dar nu suficient de crescuta pentru a defini diabetul. Alimentele ingerate sunt sursa de energie (de glucoza) pe care celulele organismului o utilizeaza pentru a functiona. In mod normal, pancreasul secreta o cantitate suficienta de insulina, care stimuleaza intrarea glucozei in celule. In cazul in care celulele organismului nu raspund la actiunea insulinei, situatie numita... [continuare]
Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]
Generalitati Nucile sunt un aliment care este la indemana oricarui om si datorita unui pret accesibil dar si datorita faptului ca au un continut bogat si in lecitina si in omega 3 dar si de proteine. O cantitate de 100 grame de nuci se poate stabili ca totusi 15 grame reprezinta proteine si 2,4 fibre (care ajuta la digestie sau la un tranzit fiziologic) dar si antioxidanti, vitamine sau minerale. Insa o cantitate de aproximativ 50 de grame din aceasta suta de grame reprezinta lipide (desi sunt lipide de natura vegetala tot in categoria lipidelor intra adica intr-o cantitate excesiva poate produce atat obezitate dar si o crestere a colesterolului). Faptul ca sunt lipide de natura vegetala si nu animala in prima faza va creste HDL-ul (Colesesterolul bun) iar tipul acesta de grasimi este mai solubil si mai usor digerabil asadar. Pe langa toate acestea daca nucile ajuta in preventia sau in terapia adjuvanta in cancerul de colon este inca in studiu si in analiza, daca acest lucru... [continuare]
Riscurile si beneficiile dietei raw vegane
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cu toate ca dieta raw vegana nu este noua, aceasta si-a castigat recent popularitatea. Aceasta dieta combina principiile din dieta vegetariana cu cele ale hranirii cu alimente crude. In timp ce unii oameni pot alege sa urmeze dieta din motive etice sau de mediu, majoritatea o fac pentru beneficiile pretinse de aceasta pentru sanatate. Aceste beneficii includ pierderea in greutate, imbunatatirea sanatatii inimii si reducerea riscului de diabet. Cu toate acestea, o dieta raw vegana poate prezenta si anumite riscuri pentru sanatate, mai ales cand nu este planificata corect. Ce este dieta raw vegana? Dieta raw vegana este o dieta desprinsa din dieta vegetariana. Ca si in aceasta, toate alimentele de origine animala sunt excluse. Pe langa acest lucru, in dieta raw vegana se adauga un concept alimentar ce presupune ca alimentele trebuie consumate complet crude sau incalzite la temperaturi de maxim 40-48 de grade Celsius. Ideea de a consuma doar alimente crude a aparut... [continuare]
Veganism si vegetarianism: diferente, beneficii si riscuri asociate
Autor: SfatulMedicului
Veganismul, mai strict decat vegetarianismul Veganii si vegetarienii aleg sa renunte complet la consumul de carne. Cu toate acestea, exista diferente intre aceste stiluri de viata, deoarece veganismul este mai strict, interzicand chiar si consumul de lapte, oua, miere de albine sau orice alte alimente de origine animala. In plus, veganii interzic utilizarea oricaror elemente derivate din produse de origine animala, de exemplu pielea si matasea. Atat veganismul, cat si vegetarianismul se bucura de o popularitate din ce in ce mai crescuta, dar, cu toate acestea, unii oameni le diferentiaza cu dificultate, mai ales ca exista mai multe variante de vegetarianism. Ce este vegetarianismul? Potrivit Societatii Vegetarienilor, vegetarienii sunt persoane care nu mananca produsele sau subprodusele ce implica sacrificarea animalelor. Astfel, vegetarienii nu consuma: - carne, precum carnea de vita, carnea de porc si de vanat; - carne de pasare, precum puiul, curcanul si rata; - peste si... [continuare]
Generalitati Tetralogia Fallot este cel mai frecvent intalnit defect cardiac congenital cianogen, si consta de fapt in asocierea a patru anomalii anatomice (chiar daca in general doar trei sunt clinic prezente). Afectiunea este incadrata in bolile cu potential cianogen, cele care induc bebelusului inca de la nastere aspectul albastrui, datorita faptului ca in urma acestui defect fluxul de sange oxigenat din circulatia sistemica devine necorespunzator nevoilor. Pacientii cu tetralogie Fallot prezinta cianoza (invinetirea extremitatilor, buzelor, unghiilor) chiar de la scurt timp dupa nastere, ceea ce atrage imediat atentia personalului medical din maternitate. Principalele caracteristici ale tetralogiei Fallot sunt: stenoza infundibulara (obstructia fluxului sangvin din ventriculul drept), defect de sept ventricular, aorta dextropozitionata si hipertrofie de ventricul drept. Ocazional, unii pacienti prezinta si defect septal atrial, atunci afectiunea fiind denumita pentada... [continuare]
Alimentatia naturala a sugarului - alaptarea
Autor: SfatulMedicului
Compozitia laptelui matern Conform specialistilor, alimentatia la san reprezinta folosirea exclusiva a laptelui matern fara utilizarea suzetei sau a biberonului in scopul hranirii sugarului. Laptele matern reprezinta sursa perfecta de substante nutritive pentru sugar deoarece contine toate principiile alimentare (proteine, lipide, glucide) in proportii ideale, astfel: contine 0,8-0,9% proteine, 3-5% lipide, 7-7,2% carbohidrati si 0,2% minerale. Laptele asigura sugarului si un aport corespunzator de minerale, oligoelemente, vitamine si chiar hormoni de are organismul acestuia are nevoie. Prin lapte, mama transmite sugarului proprii sai anticorpi, ceea ce contribuie la intarirea sistemului imun si ajuta copilul sa faca fata mai usor infectiilor. Printre substantele transferate se numara Ig A (cu rol in protejarea mucoaselor, in special cea a tubului digestiv), sau substante bacteriostatice (ce au proprietatea de a stopa inmultirea bacteriilor), cum ar fi lizozimul,... [continuare]
Generalitati Dieta este un regim alimentar special, recomandat in caz de boala pentru mentinerea sanatatii sau pentru pierderea in greutate. Din cauza numarului mare de diete aparute in literatura de specialitate, alegerea uneia dintre ele devine o sarcina destul de dificila pentru orice persoana. Pentru dvs,. am analizat la microscop toate dietele existente pentru a va usura aceasta sarcina si pentru a ne asigura ca fiecare persoana urmeaza o dieta sanatoasa si eficienta. Astfel, a luat nastere topul celor mai populare diete. Criteriile de selectare ale celor mai populare diete: 1. Numarul de articole/materiale aparute in media; 2. Cat de cunoscute sunt de persoane, in general; 3. Numarul persoanelor multumite de rezultate. Dietele se clasifica in trei categorii: • Dieta absoluta - consta in neabsorbirea nici de alimente, nici de bauturi pe cai naturale. In acest caz, aporturile esentiale organismului sunt furnizate sub forma diferitelor solutii administrate... [continuare]
Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]
Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic
Autor: SfatulMedicului
Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte... [continuare]
Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ati aflat ca sunteti, in sfarsit, insarcinata ! Dar, oare cat de vigilenta trebuie sa fiti la pericolele care sunt prezente in mediu? Poluare, substante toxice, virusuri si medicamente. Parca toate ameninta bucuria unei sarcini si evolutia normala a bebelusului. Desigur, stiti cu siguranta ca trebuie sa evitati tutunul, alcoolul si sa fiti mai retinuta in legatura cu mangaiatul si alintatul pisicutelor din vecini, oricat de dragalase ar fi. Dar oare ce alte pericole mai exista ? Cat de sigure sunt lacurile de unghii ? Dar produsele de menaj ? Aditivii alimentari si apa imbuteliata ? Mediul devine din ce in ce mai putin ospitalier, iar o viitoare mamica trebuie sa fie pregatita pentru orice. Ca sa nu va autoizolati intr-o camera perfect decontaminata si ferita de orice contact cu lumea inconjuratoare, va oferim cateva sfaturi in legatura cu ce este bine sa evitati cat timp sunteti insarcinata, ce este adevarat si ce este mit referitor la interactiunea... [continuare]
Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gastroenterita este un termen medical destul de nespecific, folosit pentru descrierea unor afectiuni foarte variate ale tractului digestiv. Elementul definitor al bolii este inflamatia epiteliului gastrointestinal, cu aparitia consecutiva a diareei. Daca exista o afectare predilecta a mucoasei gastrice, termenul folosit este cel de “gastrita”, iar daca este afectata mai ales mucoasa intestinala, afectiunea se numeste “enterita”. Inflamatia generalizata poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind cele infectioase (bacteriene sau/si parazitare). Acestea sunt adesea prezente in apa sau alimente contaminate, si astfel vin in contact cu organismul. In unele cazuri, agresiunea asupra epiteliului poate fi reprezentata chiar de anumite alimente in sine, iritatia aparand, in general, pe un teren predispozant. Un exemplu sugestiv de gastroenterita alimentara este cea datorata intolerantei la lactoza. Foarte multi dintre pacientii cu episoade diareice,... [continuare]
Aflubin - picaturi orale, solutie
Ce este AFLUBIN - picaturi orale si pentru ce se utilizeaza AFLUBIN - picaturi orale este un medicament homeopat pentru tratamentul gripei si racelii. Acest medicament este un compus format din diferite remedii homeopate unice. Combinatia specifica de componente care se completeaza unul pe altul in privinta eficacitatii conduce la o gama mai larga de indicatii, crescand siguranta si simplificand tratamentul. Homeopatia va fi inteleasa ca o terapie de reglare care amelioreaza si vindeca afectiunile acute si cronice. Indicatii: Acest medicament este utilizat in mod traditional, conform principiilor terapeutice homeopate, pentru ameliorarea simptomelor gripei, infectiilor gripale si racelii, precum si ca tratament adjuvant in dureri la nivelul membrelor si a altor simptome reumatice asociate. AFLUBIN - picaturi orale este indicat la adulti, peste 18 ani. Mod de administrare Luati intotdeauna AFLUBIN - picaturi orale exact asa cum se recomanda in acest prospect. Trebuie sa... [continuare]
Aflubin, comprimate sublinguale
Ce este Aflubin si pentru ce se utilizeaza Acest medicament este utilizat in mod traditional, conform principiilor terapeutice homeopate, pentru ameliorarea simptomelor gripei, infectiilor gripale si racelii, precum si ca tratament adjuvant in dureri la nivelul membrelor si a altor simptome reumatice asociate. Mod de administrare Utilizati intotdeauna Aflubin exact asa cum se recomanda in acest prospect. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur. 1. Initierea tratamentului (ziua 1 si ziua 2 de tratament) Adulti si adolescenti: 1 comprimat de 3 ori pe zi Copii cu varsta peste 6 ani: 1/2 comprimat de 3 ori pe zi Daca nu exista nicio ameliorare a simptomelor, administrarea trebuie continuata conform schemei: 2. Continuarea tratamentului Adulti si adolescenti: 1 comprimat de 2 ori pe zi Copii cu varsta peste 6 ani: 1/2 comprimat de 2 ori pe zi 3. Tratament preventiv Tratamentul preventiv la inceputul sezonului rece sau anterior... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter