principiile alimentare
Anorexia nervoasa
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Anorexia nervoasa consta intr-o tulburare de alimentare cu implicatii fizice si emotionale. O persoana cu anorexie prezinta o greutate mult sub limita greutatii standard, impunandu-si limite foarte drastice pentru cantitatea de alimente pe care are voie sa o consume, deoarece prezinta o imagine distorsionata a corpului, neputand sa-si mentina greutatea corpului in limite normale, temandu-se de castigul in greutate. Anorexia pe termen lung sau formele grave pot duce la infometare, alterarea importanta a starii de sanatate si chiar la deces. Anorexia netratata la timp sau nesupravegheata poate deveni o boala cronica, chiar daca este posibila recuperarea completa cu un tratament adecvat. Cauze Cauzele anorexiei nu sunt pe deplin intelese. Se poate dezvolta printr-o combinatie de factori declansatori: biologici, psihologici si sociali. Chiar daca nu s-a demonstrat, persoanele cu anorexie prezinta un nivel crescut de serotonina, un neurotransmitator, care poate... [continuare]
Pancreatita cronica (inflamatia cronica a pancreasului)
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Pancreatita cronica este afectiunea inflamatorie persistenta a pancreasului ce se defineste prin modificarea tesutului glandular a pancreasului si cicatrizarea (fibroza) acestuia, determinand de alterarea secretiei enzimelor pancreatice si a hormonilor. In consecinta pacientii cu pancreatita cronica vor avea perturbari in digestia alimentelor, malabsorbtie si diabet. Pancreatita cronica nu este o afectiune frecventa, insa in ultimii 20 de ani s-a constat o crestere usoara a numarului de cazuri mai ales in tarile unde este crescut consumul de alcool. Spre exemplu, in Europa de Vest, incidenta pancreatitei cronice este intre 4 si 10-12 cazuri la 10.000 locuitori/an. Cauze Modificarea cea mai frecventa in pancreatita cronica este calcificarea, cel mai frecvent cauzata de consumul de alcool. Cauzele cele mai frecvente de calcificari cronice pancreatice sunt consecinta consumului de alcool, acesta fiind implicat intr-un procent de 70-90%. De asemenea, un rol... [continuare]
Alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Nutritia copilului Nutritia pentru copii se bazeaza pe aceleasi idei ca si alimentatia pentru adulti. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestia se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model de alimentatie pentru cresterea si dezvoltarea copilului ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Deficientele nutritionale Din pacate, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de bunatati (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau in alimente care au fost procesate. Copiii care nu consuma o dieta variata care include suficiente alimente proaspete si integrale risca consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Semne si simptome Simptomele unei diete proaste pot... [continuare]
Suplimentele nutritionale
Dr. Corina Zugravu
Medic primar igiena alimentatiei si nutritie
Generalitati Desi in ziua de azi nu am ajuns sa substituim alimentele cu substantele nutritive, asa cum profeteau povestirile stiintifico-fantastice ale secolului al XX-lea, tot mai multi oameni recurg la suplimente urmarind, de regula, sa isi amplifice capacitatile neuro-psihice si fizice si sa faca fata mai bine stresului si solicitarilor din traiul de zi cu zi. Intrebarea care se ridica in aceasta situatie este daca aceste suplimente sunt necesare, in masura in care o persoana incearca sa manance echilibrat si daca nu cumva ele pot avea chiar efecte negative, mai ales daca sunt luate fara o indrumare de specialitate. Este adevarat ca, din nefericire, datorita solicitarilor vietii moderne, oamenii au tendinta la o alimentatie dezechilibrata care nu reuseste sa le aduca toate principiile nutritive de care au nevoie. Mesele traditionale , compuse din mai multe feluri de mancare si obtinute dintr-o varietate de materii prime sunt inlocuite cu snack-uri sau mancare de tip... [continuare]
Infectii nozocomiale - infectii dobandite in cursul spitalizarii
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Infectia nozocomiala este infectia dobandita de pacient in cursul spitalizarii pentru o alta afectiune (contaminarea bacteriana anterioara internarii cu manifestare clinica intraspitaliceasca nu reprezinta o infectie nosocomiala), cel mai adesea manifestata clinic pe parcursul internarii actuale, dar posibil si dupa externare. Rata acestor infectii in patologia infectioasa generala este de 5-20% (incidenta maxima, de 28-30%, in serviciile de reanimare), fiind responsabile de 70% din decesele inregistrate in serviciile de chirurgie generala. Infectia nozocomiala determina consecinte importante atat in plan medical, cat si in plan economic (sanitar si nu numai): infectii respiratorii grave la cei intubati mai multe zile, complicatii postoperatoarii tardive (peritonite postoperatorii tardive, abcese intraperitoneale, granuloame de corp strain, etc.), posibile interventii chirurgicale ulterioare, prelungire a duratei de spitalizare, incapacitate temporara, prelungita... [continuare]
Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale. Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces. Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare. Regulile Dietei Montignac Consumul de carbohidrati si grasimi - "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual; -... [continuare]
Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]
Nutritia si alimentatia rationala la copil
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia sanatoasa Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului? O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei. Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului? [continuare]
Generalitati Constipatia reprezinta o afectiune de care sufera aproximativ 2% din populatie si reprezinta de fapt, evacuarea neregulata si cu dificultate a unor materii fecale deshidratate, dure, care in unele cazuri grave pot determina chiar obstructie intestinala prin prezenta lor. Constipatia poate avea caracter tranzitorui sau poate fi cronica. Cauzele constipatiei pot fi legate de dieta, de activitatea hormonala anormala (de exemplu, hipotiroidismul este o boala ce se insoteste frecvent de constipatie sau sarcina), administrarea de medicamente (compusi cu fier, bismut, beta-blocante, unele analgetice) sau de existenta unei patologii de fond, gastro-intestinale, care sa se manifeste astfel. De asemenea, exista o variatie individuala in ceea ce priveste tranzitul intestinal al fiecarei persoane in parte, in cazul unora fiind in mod fiziologic mai lent. In cazul in care pacientul nu prezinta o problema medicala care sa fie cauza constipatiei, unul dintre cele mai utile... [continuare]
Generalitati Oamenii au tendinta de a dezvolta un caracter obsesiv pentru aspectul fizic, astfel, pierderea in greutate si mentinerea siluetei pot deveni ritualuri, cicluri compulsive. Anxietatea si depresia favorizeaza aparitia tulburarilor comportamentului alimentar, care se manifesta prin nevoia greu de controlat de a manca; astfel, individul este cuprins de o stare de slabiciune in fata tentatiilor alimentare si este acaparat apoi de sentimentul de vinovatie (auto-culpabilizare). Apoi, ciclul de abuz se repeta; in mod ironic, cei ce devin obsedati de reducerea greutatii corporale, ajung in cele din urma sa-si saboteze propriile obiective. Gandirea si comportamentul autodistructiv tind sa favorizeze aparitia obiceiurilor alimentare nesanatoase, iar persoana devine coplesita de sentimentul de vina; treptat intervin problemele de autoapreciere, de dispozitie si de relationare cu cei din jur. Persoanele obsedate de slabit vor ajunge sa se considere grase indiferent de numarul... [continuare]
Generalitati Dieta "colorata" este o dieta sanatoasa, mai ales una pentru prevenirea cancerului. Nu este in mod deosebit o dieta pentru pierderea in greutate. Aceasta avertizeaza impotriva zaharului si grasimilor, promoveaza efectuarea exercitiului fizic si incurajeaza consumul unor portii echilibrate de alimente sanatoase; de asemenea o persoana care urmeaza aceasta dieta, ar putea sa piarda si in greutate. Autorul dietei este doctorul David Heber, directorul Centrului UCLA de Nutritie Umana. Alimente permise Orice aliment care este intens colorat, poate fi consumat. Autorul se refera bineinteles la rosii intens colorate, nu la carne rosie. Ideea de baza este sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete. Sunt permise: - soia - carnea alba de pui - albus de ou - fructe si legume - cereale integrale - floricele de porumb (preparate la aer) - ulei de masline sau de avocado. Alimente interzise Sunt interzise: - carnea cu... [continuare]
Generalitati O dieta in doi poate fi mult mai eficace decat incercarile pe cont propriu de a renunta la kilogramele in plus. Motivatia si sustinerea reciproca sunt secretele dietei in cuplu. Dieta sanatoasa pentru scaderea in greutate poate fi greu de mentinut in conditiile in care intalnesti la orice pas tentatii alimentare in dieta partenerului. Prin stabilirea unor principii comune, membrii unui cuplu pot slabi mai usor, bucurandu-se de sustinere reciproca. Motivatia, importanta pentru orice dieta Unul dintre cei mai importanti factori [continuare]
Generalitati In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli. Dieta cu alimente crude Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism. Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie. Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie... [continuare]
Generalitati Noua dieta Beverly Hills se bazeaza pe "combinarea inteligenta a alimentelor" - a manca mancarea potrivita la momentul potrivit. Dieta clasica consta dintr-o faza foarte severa care se intindea pe 42 de zile. Noua dieta nu mai cuprinde faza restrictiva si se bazeaza pe o alimentatie echilibrata pe parcursul intregii saptamani. A se nota expresia "dieta echilibrata saptamanal". Dieta consta in adoptarea unui plan format din 3 mese pe zi, in care nu trebuie sa combinam carbohidratii cu proteine si invers, iar fructele trebuie consumate separat. "Nu conteaza ceea ce mananci sau cat mananci, explica Mazel, un consilier pe probleme de viata si dieta, conteaza cand mananci si cum sunt combinate alimentele". Cei care sunt adeptii dietelor revigorante, carora le plac fructele si care reusesc atunci cand sunt inarmati cu explicatii, vor putea adopta acest tip de dieta. Alimente permise In cadrul noii diete Beverly Hills, proteinele pot fi combinate... [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Importanta nutritionistului in perioada de sarcina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Importanta nutritionistului in perioada de sarcina consta in monitorizarea atenta a alimentatiei si consilierea personalizata de care femeia insarcinata beneficiaza pe tot parcursul graviditatii. Sfaturile si indrumarea specialistului in materie de nutritie contribuie la prevenirea complicatiilor frecvente cu care se confrunta viitoarele mame. Rolul nutritionistului in sarcina Expert in nutritie si principii sanatoase de viata, nutritionistul detine cunostinte vaste si in anatomie, fiziologie si biochimie. Pe langa toate acestea, specialistul detine si abilitati de comunicare superioare, utile pentru partea de consiliere a pacientelor gravide. Este recomandat ca femeile insarcinate sa viziteze cat mai curand posibil specialistul, astfel incat se bucure de beneficiile unui program nutritional corect inca de la inceput. Meniurile echilibrate, dificil de stabilit pe cont propriu, vor fi furnizate de medic. In plus, gravida va scapa de [continuare]
Generalitati Ouale contin nutrienti esentiali organismului, dar cand o persoana sufera de alergie la acest aliment, corpul sau crede ca ouale sunt periculoase. Cand o persoana este alergica la oua, sistemul imun al acesteia reactioneaza la proteinele din ou. Cum se manifesta alergia la oua? De fiecare data cand un aliment ce contine ou ajunge in sistemul digestiv, organismul crede ca aceste proteine sunt invadatori periculosi. Sistemul imun raspunde prin crearea de anticorpi specifici impotriva acestui aliment, care sunt facuti special pentru a lupta cu “invadatorul”. Acesti anticorpi – numiti imunoglobuline E – declanseaza eliberarea de anumite substante in organism, una dintre ele fiind histamina. Deci, cand un copil cu alergie la ou ingereaza un aliment care contine oua, sistemul imun elibereaza o serie de substante pentru a proteja organismul. Eliberarea acestor substante poate afecta sistemul respirator, tractul gastrointestinal, pielea si sistemul... [continuare]
Generalitati Aceasta dieta se bazeaza pe faptul ca oamenilor le place sa manance. Daca ar trebui sa aleaga intre a manca mai mult sau mai putin, ei vor prefera sa manance mai mult. Spre deosebire de alte diete care au la baza deprivarea alimentara, dieta aceasta nu incearca sa limiteze tendintele naturale ale oamenilor. Autorul dietei, nutritionista Babara Rolls, afirma ca limitarea severa a ingestiei de alimente nu da rezultate pe termen lung. Cei care isi limiteaza sever alimentatia vor fi tot timpul infometati, nemultumiti si se vor intoarce la vechile obiceiuri alimentare. Abordarea lui Rolls consta in consumul unor alimente care sa permita aparitia senzatiei de satietate, dar care determina in acelasi timp pierderea in greutate. Cheia dietei consta in atingerea senzatiei de satietate si asentimentului de plenitudine. Rolls afirma ca oamenii se satura in functie de cantitatea de alimente consumate, nu datorita numarului de calorii consumate sau datorita procentului de... [continuare]
Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli
Autor: SfatulMedicului
CAPITOLUL I – Definitii Legea 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOLUL 1. In sensul prezentei legi, prin alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati. ARTICOLUL 2. In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. ARTICOLUL 3. In sensul prezentei legi, prin colectivitati se inteleg toate unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particulare, inclusiv centrele de vacanta, unitati ce asigura servicii similare, cresele si unitatile destinate... [continuare]
Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]
Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale
Autor: SfatulMedicului
Ce este dieta BRAT? Daca o persoana a avut diaree sau alte tulburari gastrointestinale, medicul specialist ii va recomanda sa consume anumite alimente care nu ii vor irita stomacul. Dieta BRAT este o dieta care incurajeaza consumul de banane, orez, mere si paine prajita. Cu ajutorul acestora, durerile stomacale sau diareea vor fi ameliorate din cel putin doua motive: - aceste alimente au un continut scazut de fibre, fapt ce creste consistenta scaunului - bananele sunt bogate in potasiu si contribuie la inlocuirea nutrientilor pierduti de organism in caz de varsaturi sau diaree. Cand ar trebui sa fie urmata dieta BRAT? Dupa ce o persoana a manifestat varsaturi sau diaree, acest regim alimentar trebuie introdus pentru a ajuta organismul sa se readapteze la alimentatia normala. Dieta poate calma starea de greata dar si varsaturile pe care unele femei le au in timpul sarcinii. La dieta BRAT se pot adauga si alte alimente cum ar fi: biscuiti sarati, cartofi... [continuare]
Ce este dieta South Beach? Desi par asemanatoare, dieta South Beach este mai mult decat o varianta a dietei Atkins. Cu toate acestea, ele au multe lucruri in comun: - sunt creatii ale unor medici specialisti; autorul dietei South Beach este medicul cardiolog Arthur Agatston, doctor in medicina, director al Centrului Mount Sinai de Prevenire a Bolilor Cardio-Vasculare situat in Miami Beach, Florida - ambele diete, South Beach si Atkins sunt best-sellere: numai cine locuieste intr-o pestera nu a auzit inca despre dieta South Beach a doctorului Agatston (plina de alimente delicioase, creata de un medic, un proiect sigur de pierdere in greutate rapida si sanatoasa) - constau in limitarea consumului de carbohidrati nesanatosi (cu indice glicemic ridicat); carbohidratii potriviti, cu indice glicemic scazut sunt permise; in primele doua saptamani ale dietei South Beach, pacientii nu au voie sa consume paine sau produse de patiserie de orice fel, cereale, orez, cartofi, fructe,... [continuare]
Introducere Realizata in urma cu 50 de ani de Stanley Burroughs ca program rapid de detoxifiere si repaus alimentar, dieta cu limonada a devenit populara in urma cu cativa ani, dupa ce Beyonce a anuntat o scaderea in greutate de aproximativ 9 kg urmand principiile acestei diete. Desi initial a fost creata cu intentia de a elibera organismul de toxine si reziduuri interne rezultate in urma unei diete gresite, lipsei activitatii sportive si a unei atitudine mentale negative, dieta cu limonada a devenit in timp un program rapid de scadere in greutate. Bazata in special pe consumul de limonada, dieta promite o scaderea in greutate de aproximativ 9 kg, un aspect intinerit, ameliorarea durerii cronice, detoxifierea organismului si cresterea nivelului de energie dupa numai 10 zile. Nutritionistii avertizeaza insa: acest program priveaza organismul de majoritatea nutrientilor esentiali: calorii, vitamine, minerale, proteine, carbohidrati, fibre si grasimi; totodata, scaderea in... [continuare]
Generalitati "Eliminati zaharul pentru a echilibra cantitatea de grasimi din corp", este sloganul pe care il gasim pe coperta acestei carti. Din carte aflam ca zaharul este toxic si ca sloganul de mai sus este principiul de baza al acestui regim de slabit. Trebuie sa eliminam toate dulciurile preparate pe baza de zahar rafinat si anumite fructe si legume cu continut ridicat de glucide, deoarece acestea distrug echilibrul biochimic al organismului. De asemenea, dieta reduce nivelul colesterolului, asigura obtinerea unei sanatati optime, creste energia organismului si contribuie la tratarea diabetului si a altor afectiuni. Cei patru autori ai dietei sunt H. Leighton Steward, un mare director si trei medici de la Big Easy: Dr. Morrison C. Bethea - chirurg cardiovascular, Dr. Samuel S. Andrews - medic endocrinolog si Dr. Luis A. Balart - medic gastroenterolog. Desi autorii sustin ca numararea caloriilor si masurarea cantitatii de alimente ingerate nu este o parte a acestei diete,... [continuare]
Clinica terapiam
Clinica TerapiaM se defineste prin profesionalism, seriozitate si eficienta in abordarea problematicii psihologice si psihiatrice, adaptandu-se nevoilor si specificului fiecarui individ. Accesibilitatea serviciilor de psihoterapie reprezinta principiul fundamental al Clinicii noastre. Ne adresam copiilor, adolescentilor, adultilor, cuplurilor si familiilor, venind in sprijinul dificultatilor lor cu o echipa specializata in forme diverse de psihoterapie. Serviciile de consiliere si psihoterapie pot ajuta in situatiile: Probleme de relationare, in familie, in grup, la locul de munca Probleme legate de viata sexuala, abuz emotional si/sau sexual Tulburari alimentare Stress, tulburari de stress post-traumatice Pierdere (doliu) si separare Fobii, anxietate atacuri de panica Depresie Sentimente de invidie si gelozie Sentimentul de a fi confuz Sentimente de vinovatie Simptome psihosomatice Servicii oferite de Clinica... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter