potasiu organism
Deficientele nutritionale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Deficientele nutritionale apar atunci cand organismul nu absoarbe cantitatea necesara a nutrientilor esentiali pentru buna sa functionare. Carentele in nutrienti pot conduce la declansarea mai multor probleme de sanatate, precum tulburarile digestive, bolile dermatologice sau chiar dementa. In ciuda faptului ca oamenii consuma in prezent hrana in cantitati tot mai mari, incidenta deficientelor nutritionale creste in mod constant. Fenomenul se explica prin dietele cu valoare nutritiva scazuta urmate cu precadere de populatiile tarilor civilizate, in care alimentele procesate, dulciurile si bauturile carbogazoase inlocuiesc fructele, legumele si sucurile naturale bogate in vitamine, minerale si alti fitonutrienti importanti pentru mentinerea sanatatii. Cauze O alimentatie saraca in vitamine si minerale este cauza principala a deficientelor nutritionale care se instaleaza in urma privarii indelungate a corpului de unul sau mai multi nutrienti... [continuare]
Cum se previne si cum se trateaza retentia de apa?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Adesea se aude in doua domenii principale despre retentia de apa sau faptul ca organismul retine apa: aceasta este foarte des intalnita in ce priveste aspectul estetic, dieta sau incercarea de slabire si se precizeaza ca aceasta ar fi defectuoasa deoarece organismul retine apa. Iar un al doilea capitol in care se precizeaza despre retentia hidrica este cel al hipertensiunii. Explicatia care este cel mai des conferita este aceea ca nu exista o functionare adecvata la nivelul rinichilor si ca daca acestia nu asigura o diureza adecvata aceasta apa nu este eliminata si ajungem la fenomenul nedorit de retentie de apa. Continutul de apa al organismului Organismul uman are un procent foarte ridicat de apa care este prezent la toate nivelurile celulare din organism. Continutul de apa al unui nou nascut este de aproximativ 75-80% apa, dar care in doar primii trei ani de viata ating un procent de 65-70% apa. Un organism al unui adult senior (al unui batran) atinge un... [continuare]
Importanta examinarilor anuale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Este indicat ca o data pe an toate persoanele incepand de la varsta adulta sa isi efectueze o examinare anuala de rutina , care sa identifice la modul general posibilele modificari in starea de homeopatie a organismului. Aceste analize de rutina sunt indicate fie ca exista o patologie fie ca nu, ca si un test de screening. Prin acest examen anual pot fi depistate din timp orice fel de patologii si astfel ca este mult mai usor a fi tratate odata diagnosticate de la debut decat in pasii evolutivi ulteriori. In special daca exista si suspiciunea de anumite patologii, data fie de simptome ce incep sa isi faca simtita prezenta, sau daca exista antecedente in familie de patologii cu corespondenta ereditara. Ca si exemplu, un istoric al mamei, bunicii de cancer ovarian sau mamar, ori parinti cardiaci sau diabetici sunt indicatori pentru o precautie sporita ca si descendentii sa se focuseze in depistarea acestor patologii din timp. Aceasta nu inseamna ca daca ambii... [continuare]
Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]
Cele mai frecvente deficiente nutritionale si simptomele lor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Durerile de cap recurente sau oboseala constanta pot fi simptome ascunse ale unor deficiente nutritionale frecvente. Carentele in vitamine si minerale afecteaza in mod direct functiile organismului si cele mai importante procese de la nivel celular. Echilibrul lichidelor in corp, actiunea enzimelor, semnalele transmise de sistemul nervos, digestia sau metabolismul - toate depind de aportul minim al nutrientilor esentiali. De aceea, deficientele nutritionale sunt un prim pas catre instalarea diverselor boli dificil de tratat. Semne si simptome Deficientele nutritionale se instaleaza atunci cand organismul nu absoarbe cantitatea necesara a unui nutrient, devenind vulnerabil in fata mai multor probleme de sanatate, de la tulburari digestive si afectiuni cutanate, pana la dementa. O dieta saraca in nutrientii esentiali organismului este cauza principala a deficientelor nutritionale. Alte cauze posibile sunt alte afectiuni (inclusiv cancerul de colon sau... [continuare]
10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Plantele aromatice si condimentele sunt ingrediente culinare cu efecte pozitive asupra organismului. Acestea pot inlocui sarea cu succes, aromatizeaza mancarea fara sa creasca aportul de calorii si au diverse proprietati benefice. Condimente si plante aromatice sanatoase Ultimele cercetari efectuate de oamenii de stiinta arata ca ierburile aromatice si condimentele ajuta la reducerea cantitatii de sodiu din alimente, precum si a aportului de calorii si grasimi. Piperul rosu Mai rar utilizat in bucataria romaneasca decat cel negru, piperul rosu adauga un plus de aroma diverselor feluri de mancare, iar in acelasi timp actioneaza ca un stimulent excelent pentru metabolism. Efectul amintit se datoreaza capsaicinei, un ingredient activ din compozitia acestui condiment, despre care cercetatorii au descoperit ca accelereaza metabolismul si induce mai rapid starea de satietate dupa consum. Astfel, piperul rosu este un adjuvant excelent in arderea... [continuare]
5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Detoxificarea regulata a organismului nu este doar importanta, ci critica pentru sanatatea organismului. Eliminarea toxinelor in timpul iernii ar trebui sa constituie o prioritate pentru oricine, de vreme ce fructele si legumele nu mai sunt consumate in cantitati generoase, asa cum se intampla in sezonul cald. Cateva obiceiuri care contribuie la detoxificarea corpului sunt usor de adoptat iarna si asigura mentinerea unui echilibru fiziologic si mental pe tot parcursul anotimpului rece. Acumularea toxinelor in exces in sezonul rece In sezonul rece, zilele mult mai scurte predispun la instalarea depresiei sezoniere, pe fondul expunerii insuficiente la soare. Alimentatia axata pe un aport prioritar de grasimi si proteine creste riscul de ingrasare si acumulare excesiva a toxinelor in organism. Rinichii si glandele suprarenale au nevoie de o ingriire speciala in sezonul rece. Vezica urinara si rinichii lucreaza impreuna la procesul natural de detoxificare a... [continuare]
Cele 12 minuni ale bananelor pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Doar doua banane sunt suficiente pentru asigurarea rezervelor de energie necesare sustinerii unui antrenament sportiv de 90 de minute. Aceste fructe exotice energizeaza organismul instant, sustinut si substantial, avand o serie intreaga de efecte benefice asupra sanatatii. Bananele pot face cu adevarat minuni pentru organism, fiind cel mai consumat fruct de catre atleti. Nu doar energia provenita din consumul acestora le recomanda pentru consumul zilnic, ci si multe alte beneficii unice, inclusiv de prevenire a unei miriade de boli si afectiuni. Vitamine si minerale care pot fi preluate din banane Unii cercetatori sunt de parere ca bananele au fost primul fruct care a crescut vreodata pe Pamant. Dan Koeppel, autorul cartii "Banana: soarta fructului care a schimbat lumea", sustine ca bananierii sunt primii pomi fructiferi care au crescut in Gradina Edenului, si nu merii. Chiar daca ideea a ramas o simpla teorie, popularitatea acestor fructe tropicale este o... [continuare]
Valoarea nutritiva a principalelor alimente – cat? cum? si de ce? este bine sa mancam echilibrat
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]
Prin ce se caracterizeaza anumite simptome si ce vor sa ne transmita?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nu de multe ori am experimentat o serie de simptome in contextul unor boli asociate. Fie ca a fost vorba de o raceala, de tulburari gastrice sau alte probleme mai mult sau mai putin serioase fiecare situatie a fost insotita de un anumit simptom. Avem tendinta sa asociem o durere sau o cefalee ca fiind ceva rau, dar de cele mai multe ori daca organismul nostru nu ar reactiona astfel, noi nu am stii nimic in legatura cu o eventuala conditie care ne influenteaza negativ starea de sanatate. Pentru a intelege cat mai bine anumite manifestari trebuie inteles in primul rand substratul fiziopatologic prin care se produc acestea. La nivelul oricarui organ sau tesut din organismul nostru exista filete nervoase (nervi) care la nivelul organului poarta denumirea de cele mai multe ori de terminatii nervoase; In momentul in care organul respectiv este afectat fie de un factor infectios, fie de un traumatism sau alt factor agresogen, terminatiile nervoase de la acest nivel... [continuare]
Motive pentru care este bine sa beti apa
Autor: SfatulMedicului
Apa si beneficiile sale Apa este un element vital pentru oameni, animale si plante. Ea este prezenta mai mult de 65% in organismul uman. De fapt, reprezinta 85% din creier, 83% din sange, 70% din muschi, 22% din oase si 2% din smaltul dintilor. Trebuie sa beti intre 1 litru si jumatate si 2 litri pe zi, pentru a compensa pierderile cotidiene ca urina, transpiratia, evaporarea pulmonara. Astfel, ce mai asteptati de acum inainte sa incepeti de indata ce va treziti sa beti un pahar cu apa? Beti un pahar cu apa dimineata si veti avea numeroase beneficii. Metabolismul reprezinta ansamblul de reactii fizico-chimice care se produc in organismele vii. El este compus din doua fenomene: anabolismul, care constituie in trasformarea nutrientilor in tesuturi vii, si catabolismul, care reprezinta degradarea altor elemente pentru a oferi energia necesara pentru o buna functionare a corpului. Functionarea metabolismului variaza de la o persoana la alta, in functie de greutate,... [continuare]
Generalitati Gazele, eructatiile sau balonarea sunt toate conditii normale umane. Gazele se produc in stomac si intestine, organismul dumneavoastra descompunand alimentele in energie. Gazele si ragaitul pot fi uneori jenante. Balonarea, care este un sentiment de plenitudine in abdomen va poate face sa va simtiti la fel de inconfortabil. Eructatiile sau ragaitul sunt voluntare sau involuntare si inseamna eliberarea unor zgomote de aer de la stomac sau esofag prin gura. In timpul mesei, eructatiile sunt prezente de pana la patru ori si este de obicei cauzata de inghitirea aerului. Alte cauze ale ragaitului includ obiceiurile nervoase sau alte afectiuni medicale, cum ar fi ulcerul sau o problema a vezicii biliare. In unele culturi, o persoana poate avea astfel de manifestari dupa ce mananca, aratand astfel aprecierea pentru masa. Cauzele cele mai frecvente de gaze si balonare a. Inghitirea aerului – inghitirea aerului in exces poate provoca si sughituri; b. Produsele... [continuare]
Generalitati Telina se numara printre cele mai sanatoase legume, aducand nenumarate beneficii asupra sanatatii. Este bogata in vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului. Telina este o leguma cu o traditie veche in ceea ce priveste tratamentele medicinale. Se spune chiar ca frunzele de telina s-au numarat printre ramasitele gasite in mormantul faraonului Tutankhamon, care a murit in 1323 i.Hr. Oamenii consumau telina datorita proprietatilor de detoxifiere ale organismului, dar si pentru ca aceasta actiona ca un tonic, datorita bogatiei de minerale si vitamine. In Antichitate se foloseau leacuri pe baza de seminte de telina pentru ameliorarea durerii. Beneficiile telinei In prezent, in scop medicinal sunt folosite atat radacina, cat si frunzele si semintele. Poate fi utilizata sub forma de infuzie, suc, decoct, dar si sirop. Compozitie In 100 de grame de telina se gaseste 37% vitamina K, 9% acid folic si vitamina A, 8% potasiu, 5% vitamina C, dar i... [continuare]
8 beneficii uimitoare ale bananelor. iata de ce trebuie sa le introduci in dieta ta
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile bananelor Bananele se numara printre fructele preferate ale multora dintre noi, fiind ideale pentru micul dejun, cat si pentru gustarile din timpul zilei. Cei care aleg sa le consume frecvent aduc organismului un aport de vitamine si minerale esentiale. O banana de marime medie contine 400 mg potasiu, mineral care ajuta la buna functionare a sistemului nervos. De asemenea, in banane se mai gaseste vitamina C, aproximativ 15% din necesarul de care are nevoie un adult, vitamina B6 (35% din necesarul zilnic), dar si magneziu, calciu, fibre si vitaminele A si E. Nu contin colesterol si nici grasimi, fiind foarte usor de digerat de organism. Un ten stralucitor Bananele pot fi folosite si ca ingredient pentru masti cosmetice preparate in casa. Poti prepara o masca din jumatate de banana cu un albus, pe care o lasi sa actioneze 15 minute. Pielea devine mai stralucitoare, capatand un aspect sanatos. Acest lucru se datoreaza vitaminelor A si E. [continuare]
Ce spun picioarele despre sanatatea ta? afla ce afectiuni iti pot semnala!
Autor: SfatulMedicului
Cand organismul se imbolnaveste, simptomele nu sunt intotdeauna evidente. Pot exista insa schimbari care ne indica atunci cand ceva nu este in regula. Picioarele, in special degetele si talpa, pot semnala prezenta unor afectiuni sau deficiente de vitamine si minerale. Iata despre ce este vorba: Carceii si crampele musculare pot fi un semn ale deficientei de minerale Daca ti se intampla frecvent sa ai crampe musculare la picioare sau carcei, acest lucru poate insemna ca ai carenta de potasiu, de calciu sau de magneziu - minerale importante pentru sanatatea oaselor. Daca mergi des la sala de sport, hidrateaza-te corespunzator, pentru ca te poti deshidrata si din acasta cauza sa apara crampele musculare. Pielea uscata a calcaielor, probleme cu tiroida In momentul in care glanda tiroida nu functioneaza cum trebuie, acest lucru se poate vedea si pe talpa piciorului. Functionarea incorecta a tiroidei poate sa duca la probleme grave ale pielii si vei observa ca pielea de pe calcaie... [continuare]
Bautura cu efecte miraculoase care te tine departe de boli! iata de ce trebuie sa bei in fiecare zi un pahar!
Autor: SfatulMedicului
Daca vrei sa slabesti fara sa apelezi la o dieta drastica sau sa iti detoxifiezi organismul, solutia este un pahar de apa cu lamaie, pe care sa il bei dimineata, pe stomacul gol. Afla ce alte beneficii are apa cu lamaie asupra organismului: Reduce inflamatiile Lamaile sunt bogate in vitamina C, complexul de vitamine B, calciu, fier, magneziu, potasiu si fibre. Cum zeama de lamaie poate sa afecteze smaltul dintilor, este important sa o diluezi intr-un pahar cu apa calduta sau la temperatura camerei. Trebuie sa o bei la prima ora a diminetii si sa astepti intre 15 si 30 de minute pana cand sa iei micul dejun. Daca bei regulat apa cu lamaie (diluezi zeama de la o jumatate de lamaie intr-un pahar cu apa) vei reduce inflamatiile din organism. Aceasta are capacitatea de a ajuta la eliminarea surplusului de acid uric din organism, care este una dintre pricipalele cauze ale inflamatiilor. De asemenea, te ajuta sa lupti si cu infectiile virale, pentru ca stimuleaza imunitatea... [continuare]
7 gustari sanatoase si hranitoare pentru femeile insarcinate
Autor: SfatulMedicului
In momentul in care o femeie afla ca va deveni mama, va fi mult mai atenta la alimentele pe care le consuma, astfel incat sa nu puna in pericol sanatatea bebelusului, iar acesta sa se dezvolte armonios. Femeile insarcinate trebuie sa se asigure ca aduc un aport suficient de minerale si vitamine organismului si ca mananca diversificat, astfel incat sa nu duca lipsa de fibre, proteine si glucide. Si hidratarea este foarte importanta, de aceea trebuie sa bea apa din belsug. De asemenea, pe toata durata sarcinii trebuie sa se evite consumul de bauturi alcoolice, tutunul, dar si excesul de cofeina. Gustarile sunt foarte importante pentru viitoarele mamici, care trebuie sa manance trei mese principale si doua gustari. Iata cateva idei de gustari sanatoase: 1. Biscuiti din cereale integrale si mere Pentru femeile gravide, o alegere ideala este cea care combina alimente din cel putin doua grupe. O idee excelenta este combinatia dintre mere, bogate in fibre si unt de arahide si... [continuare]
Alimentatia ce ajuta creierul pentru o buna concentare si memorare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Creierul este organul principal al organismului uman s i este ceea ce ne defineste pe noi ca si mamifere inteligente capabile de sentimente, gandire si actiuni voluntare elaborate, practic ceea ce ne face oameni. Iar intreaga sa activitate de la gandire, pana la elaborarea de sentimente si actiuni voluntare se bazeaza pe un mecanism electrochimic de tipul sinapselor. Aceasta inseamna ca intre doi neuroni are loc o descarcare electrica, iar la imbinarea acestora are loc o descarcare de substante chimice. Creierul are o capacitate de memorare si de gandire mult mai mare decat orice computer elaborat pana la ora actuala, dar toata aceasta energie electrica intre doi neuroni si substante ce mediaza aceasta sinapsa (mediatori chimici de tipul: adrenalinei, noradrenalina si acetilcolina) solicita energie. Tipul de memorare si gandire pe varsta Sunt momente in care creierul este si mai solicitat , perioada copilariei fiind perioada de asimilare majora a... [continuare]
Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]
Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Carbohidratii fac parte din categoria macronutrientilor de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Daca proteinele si grasimile sunt necesare pentru productia de energie utilizata lent, carbohidratii satisfac necesitatile energetice imediate ale corpului. Prin urmare, excluderea totala a carbohidratilor din alimentatie poate avea consecinte importante asupra sanatatii pe termen lung. Invatati sa ii alegeti pe cei sanatosi, pentru a face fata cu brio unui stil de viata activ. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii sunt un tip de macronutrienti preluati din numeroase alimente si bauturi. Majoritatea sunt produsi in mod natural in hrana de origine vegetala, asa cum sunt cerealele. Producatorii de alimente adauga alte tipuri de carbohidrati in alimentele procesate, sub forma amidonului sau a zaharurilor. Printre sursele naturale de carbohidrati se numara - fructele; - legumele; - laptele; - nucile; - cerealele; - semintele; -... [continuare]
Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Strugurii se numara printre fructele cu cele mai importante beneficii pentru organism, tratand constipatia, indigestia, oboseala cronica, afectiunile renale sau degenerarea maculara si prevenind cataracta. Strugurii contin si antioxidanti puternici, care amana imbatranirea celulelor si protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancer. Numeroase retete sanatoase contin struguri, datorita aromei lor speciale. Informatii nutritionale Aceste fructe asociate cu sosirea toamnei sunt surse foarte bune de vitaminele A, C, B6 si acid folic, alaturi de minerale esentiale precum calciul, potasiul, fierul, magneziul, fosforul si seleniul. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de struguri sunt urmatoarele Calorii 69 kcal; Carbohidrati 18 g; Proteine 0,7 g; Grasimi totale 0,2 g; Fibre alimentare 1 g; Acid folic 2 mcg; Niacina 0,2 mg; Acid Pantotenic 0,05 mg; Piridoxina 0,1 mg; Riboflavina 0,1 mg; Tiamina 0,1 mg; Vitamina A 66 UI; Vitamina C 11 mg; Vitamina... [continuare]
Corcodusele, un elixir pentru sanatate. iata ce boli pot preveni!
Autor: SfatulMedicului
Trecute cu vederea de multi dintre noi, corcodusele sunt insa unele dintre cele mai bune fructe ale verii. Pot fi consumate in stare proaspata, dar si sub forma de compot, oferind organismului minerale importante, precum magneziu si fier, dar si vitamine esentiale. De aceea, ele sunt utile pentru prevenirea unor afectiuni. Sursa importanta de vitamina C Stiati ca 100 de grame de corcoduse contin nu mai putin de 345 de unitati de vitamina A, esentiala pentru prevenirea bolilor oculare? Aceasta vitamina este importanta si pentru mentinerea sanatatii si elasticitatii pielii. Numarul de calorii este de aproximativ 46 la 100 de grame, deci pot fi consumate si de catre persoanele care tin dieta. In aceste fructe se mai gasesc acid folic, riboflavina, vitamina C si vitamina K. In compozitia corcoduselor intra si cantitati importante de calciu, fosfor, seleniu, magneziu, fier si potasiu. Este important de stiut ca aceste fructe pot creste aciditatea gastrica, de aceea persoanele care... [continuare]
Cat de importanta este detoxifierea pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
O cura de detoxifiere a organismului este utila pentru ficat, caci ajuta la eliminarea toxinelor, cat si pentru stimularea metabolismului si a pierderii de kilograme. Insa o astfel de cura nu trebuie tinuta de catre oricine, caci poate avea efecte negative, fiind saraca in proteine si elemente nutritive. Cura de detoxifiere nu trebuie tinuta de cei care nu au implinit 18 ani, de catre varstnici, de persoanele care sufera de diabet, anemie, dar nici de femeile insarcinate sau de cele care alapteaza. Cel mai indicat este sa ceri parerea unui medic inainte de a tine o astfel de cura. Regimul se poate tine sub mai multe forme: - poate sa dureze intre una si sapte zile - poate sa se bazeze doar pe consumul de fructe - regim bazat doar pe legume - regim care presupune numai sucuri din fructe si smoothie - regim bazat pe alimentatie de tip vegetarian Cele mai indicate alimente Indiferent de tipul de detoxifiere pe care o alegi, exista anumite alimente pe care este indicat sa le... [continuare]
11 alimente minune care te ajuta sa traiesti mai mult
Autor: SfatulMedicului
Ce este o alimentatie sanatoasa? O alimentatie sanatoasa este esentiala pentru mentinerea tineretii organismului. Studiile au demonstrat ca ceea ce mananci afecteaza modul in care functioneaza intregul corp. Mai mult, exista alimente anti-imbatranire care mentin longevitatea organismului. Iata care sunt cele 11 alimente-minune care stimuleaza longevitatea si ce alte beneficii au ele asupra organismului. Avocado Bogat in potasiu si grasimi monosaturate sanatoase, avocado nu ingrasa. Acest fruct previne retentia de apa, ajuta la reducerea colesterolului „rau” si diminueaza riscul de ateroscleroza. El este o sursa naturala de acid folic si vitamina E, atenuand bufeurile din timpul menopauzei. Iaurtul Grecii si bulgarii sunt mari consumatori de iaurt, speranta medie de viata in aceste tari fiind de 100 de ani. Explicatia este ca iaurtul contine probiotice, care ajuta la absorbtia substantelor nutritive. Cercetarile au demonstrat ca probioticele incetinesc procesul de... [continuare]
Legumele si fructele de toamna - adevarate minuni pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Toamna este cel mai potrivit anotimp pentru a te vitaminiza si a-ti intari imunitatea, inaintea sezonului rece. Legumele si fructele de sezon sunt cele mai bogate in antioxidanti, vitamine si minerale, esentiale pentru sanatatea organismului. Consuma-le ca atare sau in salate, pentru a-ti reface resursele de energie si pentru a preveni infectiile si afectiunile aparatului respirator si circulator. Strugurii negri – cei mai bogati in antioxidanti Aceste fructe sunt o adevarata minune a naturii, continand vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP si K. Totodata, au minerale benefice, precum potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si mangan. Strugurii mai contin cantitati importante de aminoacizi, acid tartric si citric. Strugurii negri sunt cei mai bogati in antioxidanti, in coaja lor gasindu-se cea mai mare cantitate de resveratrol care poate exista in vegetale. Acest antioxidant te protejeaza de cancer, bolile de [continuare]
Atentie la sare! excesul poate fi fatal
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sarea sau clorura de sodiu este o substanta benefica organismului, atunci cand este consumata in cantitati moderate, respectiv 2 grame pe zi, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Sodiul continut de sarea alimentara ajuta la mentinerea volumului adecvat de lichide in organism, la transmiterea impulsurilor nervoase si la contractia muschilor. Consumata in exces, sarea are insa efecte negative asupra sanatatii inimii si a aparatului circulator. Efectele consumului exagerat de sare asupra organismului Potrivit statisticilor, populatia generala consuma 10-12 grame de sare pe zi, adica de 5-6 ori mai mult decat este recomandat. Si asta din cauza alimentelor procesate, semipreparate sau de tip fast food, pline de sare. Sarea retine apa in corp, ceea ce duce la marirea volumului de sange si, implicit, la cresterea presiunii sangvine. Sodiul continut de sare determina totodata contractia arteriolelor (arterele mici), ducand astfel la cresterea... [continuare]
Remedii naturale pentru gripa si raceala
Autor: SfatulMedicului
Raceala si gripa - simptome Dureri de cap si de gat, nas infundat, febra, tuse seaca sau productiva, dureri de muschi si o stare generala de disconfort. Toate aceste simptome sunt specifice racelii si gripei. Orice pastile ai lua pentru atenuarea durerilor, stii ca ele nu amelioreaza decat simptomele. Organismul trebuie sa lupte singur cu virusul. Remedii naturale Chiar daca pastilele nu te vor scapa de gripa, medicii spun ca remediile naturiste sunt extrem de benefice, deoarece sustin organismul pe durata evolutiei bolii. Iata cateva dintre ele: Ceai de tei cu musetel si ghimbir Infuzia de flori de tei este folosita din cele mai vechi timpuri pentru ameliorarea simptomelor provocate de raceala si gripa. Ceaiul de tei cu un strop de lamaie face adevarate minuni. Regleaza temperatura organismului, decongestioneaza caile nazale, stimuleaza transpiratia, scanzand astfel febra, reduce inflamatiile si amelioreaza durerile de cap. Musetelul , pe de alta parte, are rol... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter