Clickmed
programare rapida la medic

Atentie la sare! Excesul poate fi fatal

Actualizat la data de: 23 Septembrie 2016

Generalitati

Sus
Atentie la sare! Excesul poate fi fatal

Sarea sau clorura de sodiu este o substanta benefica organismului, atunci cand este consumata in cantitati moderate, respectiv 2 grame pe zi, conform recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Sodiul continut de sarea alimentara ajuta la mentinerea volumului adecvat de lichide in organism, la transmiterea impulsurilor nervoase si la contractia muschilor.

Consumata in exces, sarea are insa efecte negative asupra sanatatii inimii si a aparatului circulator.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Efectele consumului exagerat de sare asupra organismului
  3. Boli asociate excesului de sare
  4. Sfaturi si recomandari
  5. Citeste pe aceeasi tema

Efectele consumului exagerat de sare asupra organismului

Sus

Potrivit statisticilor, populatia generala consuma 10-12 grame de sare pe zi, adica de 5-6 ori mai mult decat este recomandat. Si asta din cauza alimentelor procesate, semipreparate sau de tip fast food, pline de sare.

Sarea retine apa in corp, ceea ce duce la marirea volumului de sange si, implicit, la cresterea presiunii sangvine.

Sodiul continut de sare determina totodata contractia arteriolelor (arterele mici), ducand astfel la cresterea tensiunii arteriale si la fortarea muschiului inimii. In concluzie, o dieta care respecta consumul optim de sare te ajuta sa previi bolile cardiovasculare.

Boli asociate excesului de sare

Sus

Insuficienta cardiaca: O cantitate mare de sodiu in sange duce la hipertensiune arteriala. La randul ei, aceasta poate cauza diabet, atacuri de cord si accidente vasculare cerebrale.

Afectiuni ale rinichilor: Studiile au aratat ca rinichii retin sodiul si apa in organism, cauzand deteriorarea functiei renale. Mai mult, alimentele bogate in calciu favorizeaza dezvoltarea calciului urinar, cel care intra in compozitia pietrelor la rinichi. Aparitia calculilor renali este influentata si de hipertensiunea arteriala.

Edemul sau retentia de apa: Cand mananci sarat, corpul tau acumuleaza fluide in exces. Poti experimenta umflarea mainilor sau a picioarelor ori a incheieturilor, completata de senzatia de rigiditate.

Accidentul vascular cerebral: Excesul de sare provoaca anual peste de 75.000 de accidente vasculare cerebrale. O treime dintre pacientii afectati mor, in urma unui astfel de atac cerebral.

Cancerul gastric: Sodiul deterioreaza mucoasa stomacului, facand-o mai vulnerabila la actiunea bacteriei H. pylori. Aceasta este responsabila pentru mai bine de jumatate din cazurile de ulcer, o boala care poate evolua, din pacate, spre cancer.

Hipertrofie ventriculara stanga: se manifesta prin cresterea in volum a peretilor ventriculului stang al inimii si este, cel mai adesea, o consecinta a suprasolicitarii muschiului cardiac si a cresterii presiunii sangelui.

Osteoporoza: Mancarurile sarate provoaca eliminarea calciului prin urina. In lipsa calciului, oasele devin mai fragile si sunt mai predispuse la fracturi.

Sfaturi si recomandari

Sus

Iata cum iti poti mentine sanatatea inimii si a arterelor, reducand astfel si aportul de sare in organism:

- Evita sa mananci mezeluri, produse preparate industrial, muraturi, peste afumat sau produse la conserva.

- Inlocuieste sarea pe baza de sodiu cu cea care contine clorura de potasiu.

- Alege gatitul cu aburi, inabusirea si fierberea alimentelor. In felul acesta, alimentele isi vor pastra toate vitaminele si gustul lor natural, iar tu nu vei mai fi nevoit sa adaugi sare peste ele.

- Foloseste condimente precum usturoi, ceapa, marar, lamaie. Dau un gust deosebit mancarurilor gatite si nu mai e nevoie sa adaugi atat de multa sare.

- Mananca fructe, legume si cereale integrale. Sunt bogate in fibre si retin grasimile si zaharul in exces.

- Consuma apa saraca in sodiu.


Medici specialisti Diete-Nutritie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate