omega 3 colesterol
Cardiopatie ischemica – cum va afecteaza sanatatea aceasta boala coronariana?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Cardiopatia ischemica apare atunci cand exista o problema in irigarea corespunzatoare a inimii ca urmare a reducerii fluxului sangvin prin arterele coronare principale. Depozitele ce contin colesterol in artere si inflamatiile sunt principalii vinovati pentru boala coronariana. Cand se acumuleaza multe placi, ele ingusteaza arterele coronare, scazand fluxul sanguin catre inima. In cele din urma, fluxul sanguin scazut poate determina durere in piept (angina pectorala), dificultati de respiratie sau alte semne si simptome ale bolii arterelor coronare. Un blocaj complet poate provoca un atac de cord. Pentru ca boala coronariana se dezvolta timp de cateva decenii, nu se poate observa o problema pana ce nu are loc un blocaj semnificativ ori un atac de cord. Dar exista o multime de cai de a preveni si trata bolile coronariene. Un stil de viata sanatos poate avea un impact mare asupra organismului dumneavoastra. Simptomele cardiopatiei ischemice In cazul pacientilor... [continuare]
Grasimile bune si rele prezente in organism. alimentatia cu rol protectiv
Dr. Sebastian Pale
Medic cardiolog
Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]
Dislipidemia - un real pericol pentru cardiaci
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este dislipidemia Dislipidemia este una dintre cele mai frecvente afectiuni intalnite atat in randul tinerilor cat si in randul adultilor. Se caracterizeaza prin cresterea valorilor colesterolului cat si a trigliceridelor din sange. Evolutia dislipidemiei netratate duce in timp la ateroscleroza, iar in randul pacientilor cardiaci este un pericol pentru sanatate ce nu trebuie neglijat. Cauzele instalarii dislipidemiei 1.Cauze genetice sau primare ce nu pot fi modificate deoarece echipamentul genetic mostenit nu poate fi influentat, dar poate fi intretinut prin tratament dietetic si medicamentos. 2.Cauze secundare ce includ un stil de viata nesanatos, o alimentatie crescuta in grasimi, zaharuri, carbohidrati, vicii precum fumatul si consumul de alcool in mod regulat, sedentarismul si chiar anumite medicamente. Exista si afectiuni care in mod indirect contribuie la perturbarea fractiilor de colesterol si trigliceride. Aceste afectiuni sunt: diabetul zaharat, hipotiroidismul,... [continuare]
Cum iti afecteaza trigliceridele inima?
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce sunt trigliceridele? Trigliceridele reprezinta particule lipidice de origine naturala care circula in torentul sanguin. In urma procesului de digestie, acestea sunt scindate in elementele componente, si anume in glicerol si acizi grasi de diferite tipuri (saturati sau nesaturati, cu lant lung sau scurt), proces desfasurat sub actiunea unor enzime specifice. Rolul acestor trigliceride este de a servi drept substrat energetic pentru functiile pe care organismul trebuie sa le defasoare de-a lungul zilei. Din cantitatea de calorii ingerate ca zaharuri si grasimi, cele pe care organismul nu le utilizeaza sunt transformate in trigliceride si depozitate in celulele tesutului adipos, cunoscute sub numele de adipocite. Aceste depozite la nivelul tesutului adipos va fi decelat la analizele medicale prin cresterea valorilor trigliceridelor. Valoarea considerata normala pentru trigliceride este sub 150 mg/dl, ceea ce trece peste aceasta poate fi factor de risc pentru aparitia bolilor... [continuare]
Generalitati Alimentele sunt sursa noastra de nutrienti si elemente de toate tipurile necesare organismului uman. Exista multiple surse in mediul on-line de retete ideale, de alimente minune sau de un singur aliment care sa le contina pe toate. Principiul de baza este bun, in sensul in care un meniu diversificat este absolut necesar deoarece organismul are nevoie atat de ioni (adica sodiu, potasiu, magneziu, fier, iod, fosfor, lecitina si omega 3), are nevoie si de nutrientii de baza (adica proteine, glucide si lipide) dar si de vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C, D, K). Insa sursele de pe internet asupra carora exista alimente care sa le contina pe toate aceste elemente este pe de-o parte fals, deoarece nu exista un panaceu universal sau un aliment universal cu un continut bogat in orice, insa exista anumite alimente care sa aiba un pluri-continut adica un aliment care sa contina mai multi din acesti excipienti vitali organismului. Este asadar obligatoriu a trece prin filtrul... [continuare]
Generalitati Nucile sunt un aliment care este la indemana oricarui om si datorita unui pret accesibil dar si datorita faptului ca au un continut bogat si in lecitina si in omega 3 dar si de proteine. O cantitate de 100 grame de nuci se poate stabili ca totusi 15 grame reprezinta proteine si 2,4 fibre (care ajuta la digestie sau la un tranzit fiziologic) dar si antioxidanti, vitamine sau minerale. Insa o cantitate de aproximativ 50 de grame din aceasta suta de grame reprezinta lipide (desi sunt lipide de natura vegetala tot in categoria lipidelor intra adica intr-o cantitate excesiva poate produce atat obezitate dar si o crestere a colesterolului). Faptul ca sunt lipide de natura vegetala si nu animala in prima faza va creste HDL-ul (Colesesterolul bun) iar tipul acesta de grasimi este mai solubil si mai usor digerabil asadar. Pe langa toate acestea daca nucile ajuta in preventia sau in terapia adjuvanta in cancerul de colon este inca in studiu si in analiza, daca acest lucru... [continuare]
Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Pestele este bogat in acizi grasi esentiali, de tipul Omega 3, care mentin sanatatea aparatului cardiovascular. El poate constitui alimentul ideal atata timp cat nu provine din ape contaminate cu metale grele, pesticide sau alte deseuri. Studiile recente au aratat ca unele specii de peste pot contine substante nocive precum dioxina, metil-mercur sau cantaxantina, un colorant artificial folosit in anumite crescatorii de pesti. Ce tipuri de peste este bine sa consumi? Specialistii in nutritie sustin ca pestele cel mai sigur pentru consum este cel provenit din crescatoriile avizate sau din tarile Uniunii Europene. De exemplu, somonul de crescatorie, provenit din tarile nordice, se inscrie in mai toate standardele. O alta alegere buna este si pastravul romanesc. Iubitorii de ton, pe de alta parte, trebuie sa fie atenti la ce fel de specie de ton cumpara, mai ales daca este la cutie. Evita conservele ieftine de ton maruntit in ulei, pentru ca iti pot cauza probleme de digestie.... [continuare]
Generalitati Broccoli este o leguma foarte buna pentru sanatate, avand o multitudine de beneficii. Broccoli scade colesterolul, imbunatateste vederea, lupta impotriva cancerului, detoxifica organismul. Prezinta numeroase proprietati, fiind o leguma extrem de bogata in substante nutritive, minerale si vitamine, precum: vitamina A, vitamine B, vitamina C, vitamina K, acid folic, potasiu, seleniu, mangan si fosfor. Mai mult, aceasta leguma contine si anumiti compusi cu rol antioxidant puternic, precum flavonoizi si glucozinolati. Principalele beneficii • Broccoli protejeaza vederea . Broccoli contine zeaxantina, vitamina A, complexul B, C, E betacaroten si fosfor, substante utile pentru sanatatea oculara. Aceste substante au rol de protectie impotriva degenerarii maculare si a daunelor produse la nivel ocular de radiatiile ultraviolete. Mai mult, aceasta leguma are un rol important in prevenirea cataractei. • Detoxifica organismul . Broccoli purifica sangele si previne... [continuare]
Beneficii ale consumului de peste si fructe de mare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Crabii, crevetii, calamarii si caracatitele, somonul sau codul sunt adevarate surse de vitamine (A, B12, D, E), minerale (fosfor, iod, potasiu) si uleiuri de peste. In plus, pestele este unul dintre cele mai sanatoase si benefice alimente pentru organismul uman. Este bogat in grasimi saturate, proteine si acizi grasi Omega-3, avand rolul de a preveni o multitudine de afectiuni, de aceea este indicat sa consumati cel putin o data pe saptamana peste si fructe de mare. Beneficiile consumului fructelor de mare - Daca sunt consumate cu regularitate, fructele de mare pot reduce riscul producerii unui atac de cord. - Acestea au un puternic efect antioxidant. Mai mult, sunt studii care sustin ca au si efect anticancerigen, prevenind cancerul de colon. - Zincul regasit in fructele de mare ajuta la stoparea caderii parului, iar calciul contribuie la mentinerea unei danturi sanatoase. - Crevetii au efect antiinflamator si anticancerigen. - Bogat in iod, fosfor si [continuare]
Porumbul dulce: alimentul-minune cu multiple beneficii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Porumbul dulce este o sursa bogata de carbohidrati. Acestia furnizeaza energie pe parcursul zilei, previn cresterile si scaderile bruste de glicemie si ofera o senzatie de satietate de lunga durata. 100 de grame de porumb contin 7 grame de fibre. Porumbul previne constipatia si mentine sanatatea tractului digestiv. Porumbul mai contine, de asemenea, si acizi grasi Omega-3 si Omega-6, vitamina B1 si vitamina B6, seleniu si magneziu. Toate aceste informatii nutritionale sunt valabile in cazul porumbului crud, insa cum acesta nu poate fi consumat ca atare, ci fiert sau copt, unele valori ar putea varia. Spre exemplu, vitaminele din complexul B, fiind hidrosolubile, se distrug prin fierbere prelungita. De aceea, porumbul copt ar putea sa conserve mai bine substantele nutritive decat cel fiert. Stiuletii de porumb pentru fiert sau pentru copt sunt culesi cand inca sunt insuficient maturizati, adica atunci cand bobul inca elimina un lichid laptos in momentul in care este... [continuare]
Beneficiile uleiului de peste asupra sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Uleiul de peste este unul dintre cele mai frecvent consumate suplimente alimentare. Este bogat in acizi grasi Omega-3, necesari pentru sanatatea umana, dar pe care organismul nu poate sa-i produca in mod natural. Uleiul de peste este grasimea sau uleiul extras din tesutul pestilor grasi precum heringul, tonul, hamsiile si macroul. Acesta poate fi extras si din ficatul altor pesti, cum este cazul uleiului din ficat de cod. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda consumarea a 1-2 portii de peste pe saptamana. Acest lucru se datoreaza faptului ca acizii grasi Omega-3 din peste ofera multiple beneficii pentru sanatate, inclusiv protectie impotriva anumitor boli. In cazul unui consum redus de peste, suplimentele de ulei de peste pot ajuta la obtinerea dozei necesare de Omega-3. Aproximativ 30% din uleiul de peste este alcatuit din acizi grasi Omega-3, in timp ce restul de 70% este format din alte grasimi. Uleiul de peste neprelucrat contine si vitaminele A si... [continuare]
Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor. De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Alimente benefice pentru un ficat sanatos Cafea Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi ce pot fi consumate pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Aceasta protejeaza organismul de afectiunile hepatice. De exemplu, studiile au aratat in repetate randuri ca utilizarea cafelei scade riscul de ciroza sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Consumul de cafea poate sa reduca riscul de aparitie al cancerului hepatic si are efecte... [continuare]
Nucile si beneficiile lor uimitoare pentru creier si organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nu intamplator nucile sunt supranumite “hrana creierului”. Pe langa faptul ca sunt delicioase si pline de vitamine si minerale esentiale pentru sanatatea intregului organism, nucile aduc o serie de beneficii creierului uman, asigurand buna functionare a intregului sistem nervos. Consumul de nuci proaspete este asociat cu diminuarea colesterolului, reducerea riscului aparitiei de cancer, prevenirea bolilor cardiovasculare si scaderea in greutate. Acestea sunt doar cateva efecte pozitive ale nucilor pentru sanatate! Nucile, o sursa importanta de vitamine si minerale Nucile sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe oleaginoase si nu trebuie sa lipseasca din alimentatia noastra de zi cu zi. Contin vitamina A, vitamine din complexul B (B2, B6, B12 si acid folic), precum si vitaminele D vegetala, care ajuta calciul sa se fixeze in oase, si E, care comabate stresul oxidativ. Nucile sunt bogate in magneziu, fier, potasiu, zinc si calciu, precum si in acizi grasi... [continuare]
Cum sa urmati corect un regim alimentar vegetarian
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In cazul in care va doriti sa adoptati un regim alimentar vegetarian, este important sa stiti ca acest mod de viata nu inseamna doar sa excludeti complet carnea din alimentatie. Dietele vegetariene sunt de mai multe tipuri, au reguli si principii distincte, dar si efecte resimtite diferit de persoanele care le urmeaza. Numerosi oameni de stiinta considera ca regimul vegetarian este o alegere sanatoasa, deoarece este mai sarac in colesterol, grasimi saturate si zahar, contribuind la prevenirea bolilor de inima si a diabetului de tip 2. Dietele vegetariene si semi-vegetariene Primul aspect de care trebuie sa tineti cont in schimbarea radicala a regimului alimentar este distinctia dintre dieta vegetariana si alte variatiuni ale sale. Un regim alimentar vegetarian exclude in mod complet carnea, inclusiv pe cea de peste. Un regim lavo-ovo-vegetarian permite consumul de lactate si oua, insa nu si pe cel al carnii de orice tip. O dieta lacto-vegetariana presupune... [continuare]
Generalitati O dieta zilnica bogata in grasimi sanatoase sau "grasimi bune" inseamna un sistem cardiovascular ferit de boli si un sistem nervos echilibrat. In ultimii ani, medicii nutritionisti au pus accentul pe diferentierea grasimilor din alimente si intelegerea modului in care tipurile lor diverse, influenteaza longevitatea. In timp ce este important sa limitati aportul de grasimi saturate si grasimi trans (din lactate, carne, unt, carnati si deserturi), asigurati-va ca meniul zilnic contine si grasimi mononesaturate si polinesaturate, precum acizii grasi omega-3, care au reale proprietati benefice pentru sanatate. Diferenta dintre grasimile sanatoase si grasimile rele Grasimile au fost blamate ani la randul de catre specialisti pentru pericolele pe care le ridica sanatatii, de la cresterea nivelului de colesterol, pana la ingrasare si imbolnavire cardiaca. Insa nu toate grasimile au fost create in mod egal. Exista patru tipuri principale de grasimi: - grasimile... [continuare]
Maslinele, beneficii si informatii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Maslinele sunt un aliment de baza in dieta mediteraneana, cu numeroase beneficii pentru sanatate. Aceste fructe in forma ovala produse de copacul Olea europaea apartin familiei botanice Oleaceae si genului Olea, furnizand un aport important de antioxidanti, minerale, fitosteroli si vitamine. Cele mai multe calorii din masline provin din grasimi mononesaturate, care reduc nivelul colesterolului rau LDL in organism si diminueaza riscul aparitiei bolilor coronariene si a atacului vascular cerebral. Informatii nutritionale Nutrientii importanti pe care maslinele ii contin contribuie la mentinerea starii de sanatate prin proprietatile esentiale bunei functionari a organismului. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de masline sunt: - Calorii 115 kcal; - Carbohidrati 6,26 grame; - Proteine 0,84 grame; - Grasimi totale 10,68 grame; - Fibre alimentare 3,2 grame; - Niacina 0,037 mcg; - Acid pantotenic 0,015 mcg; - Piridoxina 0,009 mcg; - Tiamina 0,003... [continuare]
Batai de inima puternice balonare spasme musculare ameteli palpitatii presiune in piept
hello ! am 25 de ani si de ceva timp ma confrunt cu palpitatii batai puteice de inima balonare insomnii ameteli dureri de cap spasme musculare .... am fost la doctori ...miam facut 4 analize de sange la diferite spitale...miau iesit ok ..fara infectii inafara de ionograma..lipsa de calciu ionic si fier... am facut 4 ekg tot la fel la diferiti doctori siau iesit f bune si pulsu si tensiunea ,,,am facut si o ecocardiografie mia iesit inima sanatoasa tun .... am fost si la psiholog mia dat sa iau arketis si anxiar.... cica as fi panicat ....stresat sunt de la pbme de la despartit de iubita... munka etc pbmele uzuale.. miau recomandat vitamax calciu cu d3 ..fier ... pe langa astea iau magneziu cu b6 0mega 3 omega 6 ...coenzima q10 ... pbma e ca inca am palpitati inima in gat in piept mai puternica..batai f puternice dar rare ...o pauza si odata o bataie f puternica si un val rece asa in corp....si dupa isi revina la normal... obosesc ametesc ...spasme musculare ... cica ar fi de la... [continuare]
Am 42 de ani si urmatoarele rezultate la analizele efectuate> colesterol total 172mg/100ml; trigliceride 461mg/100ml; HDL 30mg/100ml; LDL 56mg/100ml. Nu sunt supraponderal (am un pic de burta), nu fumez, nu beau alcol, nu am mancat de cca o luna alimente de origine animala, dar nici nu fac miscare acea jumatate de ora minima pe zi ( fac o usoara inviorare dimineata de cca 10-15 min), si consum aproape zilnic 2 cani de cafea la filtru/zi. As dori sa sti cum sa ajung la valori normale, fara regim medicamentos, fiind diagnosticat acum aprox 14 ani si cu o boala Chron, care, zic eu, nu a evoluat, sau m-am obisnuit cu ea. Multumesc. Doamne ajuta! [continuare]
Bună ziua, Este prea mult și implicit dăunător ca HDL să fie 92.6? Menționez ca in octombrie și noiembrie a fost 80, iar în august 60. Din august am îmbunătățit alimentația, am mâncat mai multe fructe și nuci zilnic, pește gras de două ori pe săptămână, fructe care pot crește nivelul HDL. De asemenea am mers pe bandă 30 minute pe zi. Iar de 3 luni am luat Arterin colesterol și suplimente de omega 3. Mulțumesc! [continuare]
Bună ziua. Am colesterolul total 260. Nu știu cît este fiecare în parte HDL(colesterol bun)LDL (colesterol rău)pentru că nu scrie în analize despre fiecare în parte ci scrie doar colesterol total. În urma acestei valori am primit de la medicul de familie tablete:sortis de 10 mg.1 pe zi timp de 3 luni, 10 zile pe lună,și mia zis să nu mai mănânc mezeluri și sa repet analize peste 3 luni. Acuma întrebarea este mea doar atit ar trebui să fac să nu mai mănânc mezeluri și să iau tratamentul primit sau ar mai trebui și un alt regim?Mi se pare prea puține indicați primite de la medicul de familie. Eu am 41 de ani nu sînt supraponderală nici fumatoare! [continuare]
Amorteala ambele maini si picioare!?
Buna seara, Am ajus sa pun o intrebare ai online oentru ca deja la 3 medci am fost si toate cu pareri diferite.( 1 tunel carpian.2 diabet.3 nu mai retin) Totul a incepu de 1 lunat stand la birou cu coturile pe masa sa mi se amorteasca degetele mari de la mana. In prima saptamana toate 3 degetele mi-au amortit la ambele maini.Urmand furnicaturi si parca ma intepau cu un ac. Am facut Rmn cercical... O mica deshidratare. Am facut analize de sange...Ldl colesterol Mare 165 Fier.23 mic Dupa 2 saptamani am facut atac de panica si de atuncia simt ca inca ma strange ceva in piept. Din 14 iunie Mi sa tras amorteala si intepaturiile de la mana stanga ..sub bratul stang catre piept. si de la genunchi pana la calcai. Urmeaza sa fac un Emg in 24 sa vedem ce mai zic. Spatele nu ma doare doar cand fac o miscare mai brusca simt furnicaturiile si intepaturiile. Oare ce poatw fi? Multumesc [continuare]
De cateva saptamani sufar de mancarimi de piele, in mod special pe picioare si pe brate.Nu am alte semne pe piele, decat ca atunci cand ma scarpin pielea se inroseste si pare inflamata.Au fost zile cand acest prurit a mai scazut in intensitate, alteori e mai intens.Am analizele uzuale relativ bune,doar colesterolul un pic marit.Iau Omega 3, iar pentru niste dereglari menstruale iau Femicur.Am varsta de 45 ani.As vrea sa stiu daca este bine sa incerc cu Claritin, desi acesta este doar pentru simptomatologie sau tebuie sa fac alte investigatii mai speciale.Multumesc anticipat . [continuare]
Oboseala si dureri in zona ficatului si pancreasului
am facut analize generale in urma carora au rezultat bilirubina si transaminazele la un nivel ridicat am fost la medicul de familie am primit tratament cu hepatoprotect si omega 3 ( am si colesterolul putin peste normal ) dar nu s-a ameliorat nimic ,astept un sfat ,multumesc. [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter