nestle piure legume cu vitel si orez
Fructele si legumele nespalate te pot imbolnavi – parazitii intestinali
Autor: SfatulMedicului
Fructele si legumele nespalate Ar putea legumele si fructele sa te imbolanveasca? Atunci cand nu sunt spalate corect, cu siguranta da. Desi fructele si legumele sunt sursa principala de vitamine, minerale, antioxidanti si alte substante nutritive absolut esentiale pentru sanatatea omului, ele pot uneori sa devina o sursa de imbolnavire. Mai exact, fructele si legumele pot purta paraziti, bacterii si alte microorganisme, care raman pe suprafata lor daca nu sunt spalate inainte de consum. Precautii Pentru a evita posibilele imbolnaviri si tulburari gastro-intestinale, spalatul fructelor si legumelor, inainte de fiecare masa, fara exceptie, este obligatoriu. Alte precautii importante includ: • Nu lasati fructele si legumele in chiuveta, dupa spalare. Deseori chiuveta din bucatarie este o sursa de bacterii potential periculoase. Utilizati un vas mare, curat, in care sa depozitati fructele si legumele imediat dupa spalare. • Produsele de tip detergent pentru alimente nu sunt... [continuare]
Beneficiile sucurilor de legume pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Legumele sunt alimente importante care au rol de protectie impotriva bolilor. Acestea ofera numeroase alte beneficii pentru sanatate. Sucurile extrase din fructe proaspete sunt cele mai indicate pentru consum, deoarece acestea furnizeaza celulelor si tesuturilor organismului toate elementele nutritive si enzimele de care au nevoie. Este adevarat ca organismul poate obtine aceste substante benefice si din fructele consumate intregi, dar sucurile proaspete sunt mai usor de digerat si de asimilat. Deficitul de vitamine si minerale poate fi echilibrat mai repede atunci cand se beau sucuri decat cand se mananca legume crude. Sucuri de legume benefice pentru sanatate Iata o lista cu cele mai bune ingrediente pentru sucurile de legume: Acidoza - morcov, sfecla, castravete si spanac Acnee - morcov, salata verde si spanac Anemie - sfecla, telina si morcov Alergii - morcov, salata verde si spanac Apendicita - morcov, sfecla si spanac ... [continuare]
Rolul benefic al prebioticelor: afla in ce fructe si legume le gasesti
Autor: SfatulMedicului
Ce sunt prebioticele? Prebioticele sunt fibre nedigerabile, care se gasesc in fructele si legumele crude, dar si in cerealele integrale. Ele absorb apa din intestin, asemenea unui burete, si imping resturile alimentare, usurand astfel tranzitul intestinal si prevenind constipatia. Prebioticele favorizeaza dezvoltarea bacteriilor benefice organismului de la nivelul colonului. In plus, ele permit cresterea absorbtiei de minerale, precum calciu si magneziu, stimuleaza sistemul imunitar si te protejeaza impotriva cancerului de colon. Prebioticele ajuta digestia Prebioticele asigura un mediu optim pentru dezvoltarea si activitatea miliardelor de bacterii ce formeaza microflora intestinala normala a colonului si imbunatatesc starea de sanatate a organismului. Cand aportul de fibre este deficitar, apar probleme de tranzit intestinal precum balonari, exces de gaze sau constipatie ori boli precum infectiile intestinale. Prebioticele nu trebuie confundate cu probioticele. [continuare]
Orezul brun vs orezul alb - beneficii si atentionari
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Orezul brun detine o serie intreaga de beneficii pentru sanatate, fiind recomandat de medicii nutrionisti in detrimentul orezului alb. Diferenta dintre aceste doua cereale nu consta doar in culoare, ci si in calitatile nutritionale oferite de fiecare in parte. In timp ce orezul alb este mai apetisant si mai pufos prin gatire decat orezul brun, cel din urma recupereaza teren din prisma impactului pe care il are asupra sanatatii. Orezul brun este forma integrala a cerealei, fiindu-i indepartat doar stratul superior prin macinare. Prin urmare, acesta pastreaza intreaga cantitate de fibre si germeni, partile cele mai bogate in nutrienti vitali. Orezul alb este cereala care si-a pierdut prin macinare taratele si germenii de orez, fiind mai sarac in fibre si nutrienti. Acesta trece printr-un proces complex de rafinare, care inlatura stratul de aleuron, bogat in uleiuri esentiale (ce determina orezul integral sa rancezeasca mai repede decat cel alb,... [continuare]
10 legume cu continut redus de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de legume cu continut redus de carbohidrati este foarte important pentru mentinerea nivelului de glicemie din sange in parametri normali, prevenirea acumularii greutatii in exces si urmarea unei diete sanatoase in cazul persoanelor care sufera de diabet. Legumele care nu furnizeaza cantitati mari de carbohidrati sunt bogate, in schimb, in vitamine, minerale si fibre. Un alt motiv pentru care ele sunt recomandate in dieta este acela ca nu contin multe calorii. Mai mult decat atat, numeroase legume cu continut redus de carbohidrati s-au dovedit utile in prevenirea mai multor tipuri de cancer sau boli cardiace, in cadrul demersurilor stiintifice de specialitate. Efectele carbohidratilor asupra organismului In ultimii ani, reputatia carbohidratilor a inceput sa oscileze intre extrema pozitiva si cea negativa, fiind asociati cu ingrasarea si eliminati de multe programe de slabit. Pe de alta parte, unele tipuri de carbohidrati au proprietati importante... [continuare]
Conceptii gresite despre legume si slabire
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe diete impun restrictii alimentare cu privire la legume bazate pe intelepciunea populara, nu pe date stiintifice. Conceptiile gresite despre legume si slabire trebuie inlaturate pentru o alimentatie sanatoasa, care nu provoaca cresteri in greutate. Salata iceberg nu este hranitoare Pentru ca nu este la fel de plina de minerale si vitamine ca alte legume, salata iceberg este adesea ignorata, insa beneficiile ei nu sunt de neglijat. Bogata in vitamina K, s [continuare]
Fructe si legume de iarna. conditii de depozitare si moduri de preparare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Alimentatia din sezonul de iarna a fost intotdeauna mai saracacioasa in legume si fructe proaspete, si nu pentru ca nu exista oferta, ci din cauza obiceiurilor de a se consuma mai multe conserve, carne grasa si mancare gatita. Exista insa o multime de fructe si legume care se gasesc toata iarna in galantare si care sunt valoroase din punct de vedere nutritional pentru sanatate. Merisor - afine rosii Merisorul este un fruct de padure frecvent intalnit in lunile octombrie-noiembrie si are o multime de proprietati nutritionale unice pentru organism. O jumatate de cana de afine rosii proaspete contine - 2 g de fibre (majoritatea insolubile); - 9% din DZR (doza zilnica recomandata) de vitamina C. Depozitare. Afinele atent selectionate se pun in pungi de plastic si se tin in frigider pana la 7 zile. Pentru o depozitare pe termen mai lung se baga la congelator. Mod de preparare. Merisorul se consuma in stare naturala, proaspata, ca orice alt fruct. Insa... [continuare]
Profitati de vara - imbogatiti-va dieta cu legume proaspete!
Autor: SfatulMedicului
Vara este in toi, iar legumele si fructele parca sunt mai diversificate ca niciodata. Oferta este atat de bogata si tentanta incat nu se poate sa rezistam! Regimul nostru alimentar are numai de castigat daca vom consuma cat mai multe legume si fructe proaspete in aceasta perioada. Pline de vitamine si nutrienti necesari, legumele sunt solutii foarte potrivite si la indemana pentru a ne stimula sanatatea. Nu este greu sa sporim cantitatea legumelor si fructe proaspete pe care o consumam zilnic. Putem combina fructe cu un bol cu cereale, putem adauga morcovi prospeti la un sos de paste sau putem alege drept garnituri salate de vara si ca desert fructe de sezon. Iata cum ne recomanda specialistii sa ne fortificam cu vitamine si sa ne sporim cantitatea de legume [continuare]
Generalitati Alimentele contin energie sub forma caloriilor. Cresterea in greutate apare cand numarul de calorii consumate este mai mare decat al celor arse, in urma exercitiilor fizice. Totusi, exista alimente care contin calorii negative, ceea ce inseamna ca acestea contin mai putine calorii decat cele consumate de organism pentru a le digera. Cand produsele alimentare care au calorii negative sunt asociate cu alimente grase, acestea pot arde o parte din excesul de grasime, iar acest lucru ii ajuta pe oameni sa previna cresterea in greutate. In acest mod functioneaza mai ales unele fructe si legume. Alimente care ajuta la slabit - Marul - Un mar pe zi impiedica acumularea de kilograme in plus. Merele contin cantitati mari de vitamina C care dilueaza grasimea, fiind mai us [continuare]
Beneficiile fructelor si legumelor de vara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pe perioada verii puteti alege dintr-o diversitate de fructe si legume, care mai de care mai atragatoare. Specialistii recomanda sa va bucurati din plin de nutrientii si avantajele oferite de acestea pentru sanatate. Iata mai jos, prezentate principalele beneficii ale fructelor si legumelor pe care le gasiti proaspete in comert, in anotimpul calduros. Pepene verde Experimentati una dintre placerile specifice sezonului estival: luati o muscatura mare dintr-o felie de pepene verde si savurati-o. Parfumat, dulce, pepenele rosu este reconfortant si usor. Aceasta contine per portie mai mult licopen, care lupta impotriva cancerului, decat tomatele: aproximativ 40%. Licopenul prezent in pepenele verde este usor de absorbit, fara sa necesite tratare la temperaturi inalte, spre deosebire de cel din tomate si, este relativ stabil atunci cand fructele sunt depozitate si refrigerate. Pepenele verde este o sursa bogata de vitaminele A si C, contine vitamina B6,... [continuare]
Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Toamna aduce cu sine o bogatie de fructe si legume sanatoase, in culori vibrante. Ce modalitate mai buna de a ispiti papilele gustative ar putea exista, daca nu sa se serveasca in timpul mesei fructe si legume sanatoase? Merele Merele sunt fructele specifice toamnei, dar si unele dintre cele mai sanatoase din cate exista. Acestea sunt incarcate cu antioxidanti puternici, inclusiv quercetine, catechine, florizine si acizi clorogenici care protejeaza impotriva declansarii cancerului de san, cancerului de colon, ajuta la prevenirea formarii pietrelor la rinichi si contribuie la scaderea colesterolului rau, in timp ce stimuleaza cresterea celui bun. Studiile au constatat ca, persoanele care mananca cel putin doua mere pe saptamana pot reduce riscul aparitiei astmului si diabetului de tip 2 si este stimulata sanatatea plamanilor. Merele sunt o gustare usor de luat orinde. Le puteti servi ca atare, crude, cu unt de arahide, branza sau in salate. Avocado Avocado... [continuare]
Dureri de stomac dupa consum de legume crude si salate verzi
Sufar de dureri abdominale dupa ce consum legume crude sau salate verzi, iar consumul de rosii imi creaza arsuri la stomac. Am remarcat ca salatele verzi si legumele crude nu sint digerate. As dori un sfat, un tratement posibil, daca se poate. Va multumesc mult, Nick L. [continuare]
buna ziua,as vrea sa stiu daca e adevarat ca daca mananci seara fructe sau salata nu e bine ptr ca baloneaza. eu in general mananc multe fructe si seara imi fac cam de 2,3 ori pe sapt o salata cu morcovi,rosii,salata verde,ardei gras si cateodata si un pic de branza. mananc asa de vreo cateva luni dar de slabit nu am slabit deloc(in celelalte seri mananc peste sau carne de vita)dar problema e ca nu pot sa renunt la dulciuri,mananc putin dar mananc.seara merg pe jos cam o ora si nimic. oricum as vrea sa stiu daca e adevarat ca mancand seara fructe si legume provoaca balonare,ceea ce mie mi se intampla. va multumesc [continuare]
Piurie
Prezenta de puroi in urina. O piurie este dovada unei infectii a cailor urinare excretoare (pielonefrita, cistita, uretrita, prostatia acuta etc.) Urina este tulbure si de cele mai multe ori urat mirositoare. Tratamentul consta intotdeauna in administrarea de antibiotice. [continuare]
Orezul (oryza sativa)
Planta anuala de cultura, intalnita in zone cu climat bland si umed. Radacina este fasciculata, se prelungeste aerian cu o tulpina cilindrica de pana la 1.3 m inaltime care prezinta frunze ce au lingula triungiulara, urechiuse dezvoltate ce inconjoara tulpina. Inflorescenta apare in iulie-august, sub forma de panicul, care se transforma in fructe cariopse, concrescute cu paleele. Planta contine celuloza, proteine, grasimi, substante extractive neazotate, minerale (calciu, fosfor, fier, potasiu, sodiu, sulf, magneziu, mangan, clor, iord, zinc, fluor, arsenic) si vitamine A, B1, B6, b12 continute in coaja care din pacate se pierde in procesul de prelucrare. Cariopsele contin: 13.7 % apa, 10.4% fibre, 2.3% lipide, 5.8% proteine, 73.7% glucide. In scop fitoterapeutic se utilizeaza boabele de orez decorticate partial sau integral (orezul cargo – orezul curatat de prima lui invelitoare, de pleava, apoi orezul semi-complet care a suferit o prima prelucrare si orezul alb sau... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter