muschi vs grasime
Ce este liposuctia Liposuctia este o procedura chirurgicala care implica o tehnica speciala de aspiratie pentru a indeparta grasimea din anumite zone ale corpului, cum ar fi abdomenul, coapsele, soldurile, fesele sau bratele. O varietate de noi denumiri au fost legate de liposuctie: liposculptura, liposculptura "tumescenta" si liposuctia superficiala. Procedura era la inceput destinata conturarii corpului sau remodelarii depozitelor de grasime si nu ca o forma de pierdere in greutate, asa cum este tendinta actuala. Compozitia grasimii depinde de un numar de factori: - dieta; - factori genetici; - factori hormonali; - exercitiul fizic. Toti acesti factori pot determina cantitatea si locul unde grasimea se depune pe corp. Distribuirea grasimii are un rol important in rezultatul final al conturului siluetei. Cresterea sau scaderea in greutate modifica dimensiunea adipocitelor nu numarul acestora care ramane constant. Liposuctia, in schimb, reduce numarul adipocitelor... [continuare]
Chirurgia abdomenului cu pliuri (abdominoplastia)
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Ce este abdominoplastia Abdominoplastia este o procedura chirurgicala utilizata in scopul obtinerii unui abdomen plat, in cazul in care celelalte metode au esuat. Procedura implica indepartarea grasimii si a tegumentului in exces, precum si intarirea fasciei de la nivel abdominal cu ajutorul suturilor. Este important de stiut ca abdominoplastia este o interventie chirurgicala majora, deci pacientul trebuie sa fie foarte atent. In functie de intinderea interventiei, pacientul poate ramane cu o cicatrice importanta. Avand in vedere faptul ca multe dintre persoanele care apeleaza la acest tip de interventie o fac pentru a-si ridica stima de sine, este util ca inainte de procedura sa se explice toate riscurile, complicatiile care pot aparea, precum si felul in care decurge recuperarea. Motivele pentru care se apeleaza la abdominoplastie Exista o serie de motive pentru care o persoana poate sa se confrunte cu grasime in exces, elasticitate scazuta a pielii sau probleme la nivelul... [continuare]
Liposuctia (abdominala)
Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva
Ce este liposuctia Liposuctia reprezinta procedura chirurgicala menita sa modifice forma anumitor regiuni ale corpului, prin extragerea depozitelor de grasime in exces, imbunatatind astfel conturul si proportiile. Putem vorbi de liposuctie in cazul in care celelalte metode de slabire au esuat: dieta echilibrata, sport, renuntarea la obiceiurile nesanatoase. De asemenea, trebuie sa luam in calcul faptul ca nu este o solutie permanenta, desi poate parea solutia salvatoare pentru kilogramele in plus. Procedura Procedura implica inserarea unui dispozitiv de aspirare la nivelul grasimii dintre tegument si muschi, rezultand un contur al corpului mai atractiv. Procedura : nu este necesara spitalizarea pacientului; cu toate acestea, in cazul in care se indeparteaza o cantitate importanta de grasime, spitalizarea va fi necesara. Procedura necesita efectuarea de anestezie generala. Medicul chirurg va injecta o solutie formata dintr-un anestezic (lidocaina), solutie salina si... [continuare]
Miocardita
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Miocardita este o boala cardiovasculara caracterizata printr-o inflamare a miocardului (muschiul inimiii) care are o gama foarte variata de forme clinice (de la asimptomatica la amenintatoare de viata). Desi mai frecvent miocardita are etiologie infectioasa (virala, bacteriana sau fungica), reactiile toxice secundare administrarii medicamentelor si/sau hipersensibilitatea la acestea ori cardiomiopatia peripartum pot determina aparitia bolii. Apare in stare de aparenta sanatate si poate avea evolutie rapida spre insuficienta cardiaca sau aritmii maligne. Specialistii au clasificat miocardita in mai multe categorii, in functie de debut si evolutie, astfel: Miocardita acuta - se caracterizeaza prin simptome nespecifice, precum dispneea, oboseala, palpitatii, fatigabilitate. Miocardita fulminanta - are un debut brusc, cu un tablou clinic sever de insuficienta cardiaca acuta, soc cardiogen, insa are o rezolutie de obicei completa. Miocardita cu celule... [continuare]
Bolile coronariene
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Inima este o pompa puternica musculara. Ea furnizeaza oxigen si substante nutritive tuturor organelor, prin intermediul sangelui. Pentru a putea realiza aceasta sarcina inima este irigata permanent de catre arterele coronare si ramurile sale care ii furnizeaza sangele necesar oxigenarii. Inima dispune de urmatoarele artere: artera coronara dreapta, care asigura irigarea normala a peretelui posterior, artera coronara stanga care se desparte la iesirea din aorta in doua ramificatii: interventriculara anterioara care furnizeaza sange peretelui anterior al inimii si circumflexa care furnizeaza sange peretelui lateral. Multe alte artere mai mici ies din aceste artere principale, ele parcurgand si irigand muschiul cardiac. Simptome Gradul de obstructie arteriala (stenoza arteriala) determina frecventa si modul de instalare al crizelor de angina pectorala. Atunci cand stenoza este putin grava durerea va aparea doar in cazul efortului fizic, iar atunci cand stenoza este... [continuare]
Atacul de cord si bolile cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati La nivel global, aproximativ 200 milioane de oameni sunt diagnosticati cu boala coronariana, iar rata anuala de deces este de aproximativ 9 milioane. Un atac de cord sau infarct miocardic presupune deteriorarea permanenta a muschiului inimii prin moartea tesutului ca urmare a lipsei de alimentare cu sange. Ce se intampla in timpul unui atac de cord? Pentru ca muschiul cardiac sa functioneze normal, trebuie sa i se furnizeze in mod constant, o cantitate de sange bogata in oxigen, care ajunge la inima prin intermediul arterelor coronare. Daca este prezenta o boala coronariana, acestea se ingusteaza si fluxul de sange devine insuficient. Grasimile, calcul, proteina, celulele inflamatorii existente in interiorul arterelor formeaza placi de diverse dimensiuni. Daca un cheag de sange obstuctioneaza complet artera, muschiul inimii va fi privat de oxigen, iar in scurt timp va avea loc moartea miocitelor (celulele muschiului inimii), iar leziunile vor fi permanente. Astfel... [continuare]
Hipertrigliceridemia
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Trigliceridele sunt un tip de grasimi ce se gasesc in sange. Ele constituie o sursa majora de energie, iar in organismul uman grasimile se gasesc cel mai frecvent sub aceasta forma. Dupa luarea mesei, organismul utilizeaza caloriile necesare pentru obtinerea rapida de energie. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si, ulterior, sunt depozitate in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu. Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate. Nu se stie exact daca atunci cand nivelul trigliceridelor creste se accentueaza in mod direct riscul pentru boli cardiace. Dar... [continuare]
Angioplastia coronariana
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Angioplastia coronariana este o procedura interventionala utilizata pentru diagnosticarea leziunilor atersclerotice de la nivelul arterelor carotide dar si de largire a unei artere coronare (vas de sange care transporta sange spre muschiul inimii) blocata sau ingustata. Este folosita pentru tratarea afectiunilor arterelor coronare si este o procedura minim invaziva. Denumirea medicala a angioplastiei coronariene este angioplastia coronariana transluminala percutana. Angioplastia coronariana este in mod obisnuit folosita pentru tratamentul anginei pectorale, durere toracica ce insoteste afectiunile cardiace. De asemeni poate fi folosita pentru tratamentul de urgenta al unui infarct miocardic acut. Cum se realizeaza? Pentru angioplastie se foloseste un cateter (un tub flexibil) pentru inserarea unui stent (o plasa din otel inoxidabil) in artera coronara. Un mic balon este umflat pentru a deschide stentul, care va fi impins impotriva peretelui arterial. [continuare]
Durerea in piept
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Durerea in piept este disconfortul sau durerea care ar putea fi resimtita oriunde in partea din fata a corpului intre gat si partea superioara a abdomenului. Orice organ sau tesut toracic poate fi o sursa de durere, inclusiv: inima, plamanii, esofagul, muschii, coastele, tendoanele sau nervii. Angina este un tip de durere in piept (asemanatoare cu cea a unui atac de cord) legata de inima. Aceasta apare atunci cand inimii nu ii este furnizat suficient sange sau oxigen. Angina pectorala stabila este situatia in care durerea incepe din zona toracica cand se exercita activitati de o anumita intensitate. In cazul in care durerea in piept are loc in mod neasteptat, dupa o activitate usoara sau apare in timpul repausului, se manifesta angina pectorala insabila, o forma mult mai periculoasa de angina care necesita vizita de urgenta la camera de garda. Cauze Alte cauze de durere in piept includ: - astmul - insotit de scurtarea respiratiei, tuse sau respiratie... [continuare]
Generalitati Celulita reprezinta acumularea de tesut adipos (grasime) subcutanat la nivelul coapselor, soldurilor si feselor. Aceasta conditie este prezenta la majoritatea femeilor. Desi nu esta o conditie medicala serioasa, celulita poate fi inestetica si poate deranja femeia cand poarta pantaloni scurti sau costum de baie. Celulita poate afecta atat barbatii, cat si femeile, dar este mai frecventa la femei, din cauza distributiei diferite a grasimii, muschilor si tesutului conjunctiv. Intre 80 si 90 la suta dintre femei se pot confrunta cu celulita la un moment dat in viata lor. Multe dintre tratamentele pentru celulita, incluzand masajele si cremele anticelulita, sunt prezentate ca avand rezultate remarcabile. Dar, din pacate, majoritatea acestor tratamente nu sunt atat de eficiente pe cat se prezinta. Deci, ce se poate face? Semne si simptome Celulita apare ca o piele cu gropite. Deseori este descrisa "coaja de portocala". Celulita variaza in severitate. Cazurile usoare... [continuare]
Constipatia
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Generalitati Desi majoritatea persoanelor catalogheaza drept constipatie absenta tranzitului intestinal pe o perioada mai lunga de o zi, aceasta este caracterizata atat de frecventa, cat si consistenta scaunului. Activitatea normala a tubului digestiv poate varia de la trei scaune pe zi pana la 3 scaune pe saptamana, fara a indica o afectiune subiacenta. De asemenea, aproape fiecare individ poate avea scaune mai rare decat in mod obisnuit si cu caracter temporar, in functie de diversi factori de mediu, precum hidratarea, alimentatia sau schimbarea habitatului. Intelegand cauzele care duc la declansarea constipatiei, pacientii pot prezenta ameliorarea si chiar preventia acesteia pe termen lung. Cauzele constipatiei Pentru a intelege ce inseamna constipatia, trebuie explicat mecanismul prin care functioneaza colonul (intestinul gros). Pe masura ce alimentele semilichide avanseaza in tubul digestiv, pe intreg traiectul intestinal au loc procese de reabsorbtie a apei, astfel... [continuare]
Dischinezia biliara
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Dischinezia biliara este o afectiune a veziculei biliare. Aceasta inmagazineaza bila eliberata de ficat (secretia externa hepatica) si o transporta in intestinul subtire unde contribuie la descompunerea (digestia) grasimilor rezultate din timpul mesei. Bila trece in vezica biliara prin canalul biliar comun pe care il are cu intestinul subtire. Daca aceasta substanta nu este secretata de vezica biliara sau nu poate circula prin ductul biliar comun, va reajunge in vezica, fapt ce duce la dischinezie biliara. Atunci cand o persoana se hraneste, un hormon cunoscut sub denumirea de colecistochinina este secretat de celulele din intestinul subtire. Aceasta este legata de receptorii distribuiti la nivelul muschilor veziculei biliare si determina contractii ale acesteia. Apoi, bila este golita din vezica biliara si se deplaseaza spre intestinul subtire. Daca un pacient sufera de dischinezie biliara, vezica nu se poate contracta intr-un mod corespunzator. Catre... [continuare]
Durerea de inima – cardiopatia ischemica: angina pectorala, infarctul miocardic
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Angina sau durerea precordiala de etiologie coronariana apare ca urmare a aportului insuficient de oxigen in conditiile unei nevoi crescute ale acestuia. Aceasta se intampla atunci cand arterele coronare (arterele care iriga inima cu sange) sunt ingustate sau blocate complet din cauza procesului de ateroscleroza. In urma acestui proces, pe peretele arterelor se depun placi de grasime calcificata, care vor reduce debitul sangvin la acel nivel. O alta cauza a anginei este reprezentata de situatia in care efortul care se solicita din partea inimii este peste capacitatile pe care ea le are sau de situatiile in care are nevoie de mai mult oxigen decat in conditii normale. Angina mai apare si in cadrul altor boli cum ar fi anemia, bolile valvulare aortice, tulburarile de ritm cardiac sau functionarea exagerata a glandei tiroide. Bolile coronariene Bolile coronariene constituie prima cauza de deces in intreaga lume, deci si in Romania. In S.U.A., de exemplu, anual, peste... [continuare]
Proteinele au fost denumite asa de catre Mulder, in anul 1838. Aceasta denumire provine din limba greaca si inseamna „a fi pe primul loc”. Dr. Liebig, un faimos chimist german din secolul al IX-lea, a crezut ca, deoarece muschii sunt alcatuiti in principal din proteine, acestea trebuie sa fie „hrana” muschilor. El a emis o ipoteza care influenteaza si acum gandirea populara, si anume ca forta si energia musculara depind de cantitatea de proteina consumata. Dr. Carl Voit, un elev de-al lui Liebig, a promovat ideile acestuia, recomandand o alimentatie foarte bogata in proteine, aproximativ 120 g pe zi, cantitate consumata de minerii studiati de el. Aceste idei au intretinut pana astazi o ingrijorare obsesiva in legatura cu insuficienta consumului de proteine. Ce sunt proteinele si la ce ajuta ele? Proteinele sunt molecule mari, alcatuite din aminoacizi. In organism, exista 22 de aminoacizi din a caror combinatie rezulta o varietate infinita de proteine. Dintre... [continuare]
Trigliceridele
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce sunt trigliceridele Orice persoana care si-a verificat vreodata nivelul colesterolului, probabil a fost testat si pentru trigliceride. Noi cercetari arata ca trigliceridele pot fi factor de risc potent, dar controlabil, pentru accidentul vascular cerebral si afectiunile cardiace. Trigliceridele sunt substante grase sintetizate de organismul uman din grasimile din alimente (si uneori din zahar). Trigliceridele sunt extrase apoi din sange si sunt stocate in organism sub forma tesuturilor adipoase. Unele trigliceride sunt sintetizate la nivelul ficatului. Trigliceridele din plasma sunt obtinute din grasimile alimentare sau sintetizate in organism din alte surse energetice cum ar fi carbohidratii. Caloriile ingerate in timpul mesei si care nu sunt folosite imediat de tesuturi sunt convertite in trigliceride si sunt transportate in adipocite pentru a fi stocate. Anumiti hormoni regleaza eliberarea trigliceridelor din tesuturile grasoase, pentru a implini nevoile energetice ale... [continuare]
Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, ldh, creatin kinaza)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri... [continuare]
Medicina anti-imbatranire, sau cum sa intineresti cu ajutorul hgh
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un program extrem de elaborat si avansat in domeniul medicinei Anti-Aging axat pe Terapia Hormonala de Substitutie cu HGH (hormon uman de crestere) presupune obtinerea unor beneficii printre care se numara: - Arderea grasimilor. - Cresterea nivelului energetic. - O atitudine mai optimista si un simt al umorului mai bun. - Cresterea masei musculare, mai ales la persoanele care fac exercitii fizice. - Imbunatatirea tonusului muscular. - Imbunatatirea cresterii unghiilor. - O digestie mai buna. - Imbunatatirea functiei sexuale. - Cresterea fortei fizice. - Imbunatatirea vederii, inclusiv pe timp de noapte. - Imbunatatierea proceselor mentale, incluzand dorinta de a face si duce la bun sfarsit proiecte. - Vindecare mai accelerata a leziunilor. - Ameliorarea simptomelor premenstruale. - O mai mare flexibilitate a corpului. - Ameliorarea simptomelor menopauzei. - Cresterea parului. - Cresterea apetitului sexual. -... [continuare]
10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile
Autor: SfatulMedicului
Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]
Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: informatii pentru pacient
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tumora carcinoida a tractului digestiv ia nastere din tesutul care captuseste (mucoasa) tractului digestiv. Tractul gastrointestinal (digestiv) este format din stomac, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste structuri formeaza tractul digestiv in care elementele nutritive (vitaminele, mineralele, carbohidratii de carbon, grasimile, proteinele si apa) rezultate din alimentele ingerate sunt prelucrate si excretate de organism. Tumorile carcinoide gastrointestinale se dezvolta dintr-un anumit tip de celule secretoare de hormoni de la nivelul mucoasei digestive (mucoasa ce captuseste intreg tractul gastrointestinal). Aceste celule produc hormoni care ajuta la reglarea sucurilor digestive si a musculaturii implicate in transportul alimentelor, la nivelul stomacului si a intestinului. De asemenea tumorile carcinoide digestive pot produce hormoni. O tumora carcinoida cu punct de plecare la nivelul rectului (ultimul segment al intestinului gros) de obicei nu... [continuare]
Generalitati Aceste infectii se incadreaza in categoria celor difuze necrotizante produse in principal de germeni facultativ anaerobi (microaerofili de tipul peptococilor si peptostreptococilor) si intereseaza in principal tesutul celular subcutanat fara afectarea tesutului muscular (criteriu distinctiv de gangrena gazoasa), putand fi insotite de crepitatii. Exista doua entitati patologice principale, fasceita necrozanta si gangrena bacteriana progresiva, intre care exista diferente etiologice, anatomo-clinice si evolutive. Din punct de vedere anatomic, cele doua afectiuni se diferentiaza dupa raporturile lor cu fascia lui Scarpa: - fasceita necrozanta afecteaza in principal fascia Scarpa (pe care o invadeaza si o distruge dar nu o depaseste in profunzime) si progreseaza prin prinderea acesteia, producand clivarea tesuturilor supraiacente si necroza lor (tesut celulo-adipos subcutanat si tegument) prin lipsa de aport sangvin - gangrena bacteriana progresiva afecteaza... [continuare]
Generalitati Odata cu venirea sezonului cald, majoritatea oamenilor participa la diverse activitati precum gratare in aer liber sau petreceri care incurajeaza consumul de alimente cu continut ridicat de grasimi precum carne, inghetata sau bere. In cazul in care nu consumati cu masura astfel de produse alimentare, kilogramele in plus nu vor intarzia sa apara. Iata mai jos care sunt aceste alimente si cum le puteti ocoli astfel incat sa nu adaugati kilograme in plus siluetei dvs. Carnea grasa gatita pe gratar Gratarul poate aduce dezavantaje siluetei dvs. 500 de grame de friptura cu os poate contine pana la 1500 de calorii si 125 g de grasime. Un cheeseburger normal contine 750 calorii si 45 g de grasime. Continut mare de grasimi si calorii au si coastele de porc sau vita, deoarece provin din partea cea mai grasa a animalului. Atunci cand mergeti la gratar, consumati muschi de porc, piept de pui fara piele si carne slaba de vita. Carnatii Chiar daca preferati sa... [continuare]
Generalitati Majoritatea expertilor sunt de parare ca o alimentatie sanatoasa, care ajuta la pierderea kilogramelor in plus, presupune o alimentatie saraca in grasimi si bogata in carbohidrati. Insa, programul de slabit Atkins sustine exact contrariul, adica pentru a slabi o persoana trebuie sa consume cantitati ridicate de grasimi si scazute de carbohidrati. Filosofia dietei Atkins Organismul uman este capabil sa arda atat grasimile cat si carbohidratii pentru a produce energia necesara functionarii adecvate. Carbohidratii, sub forma de glucoza, sunt prima sursa utilizata de organism pentru a produce energie. Dr. Atkins sugereaza ca prin reducerea semnificativa a cantitatii de carbohidrati consumati, organismul uman trece de la arderea carbohidratilor la arderea grasimilor pentru a produce energie. Acest proces este cunoscut sub denumirea de lipoliza, rezultatul secundar al acestui proces fiind cetoza. Cand grasimile sunt dizolvate pentru producerea de energie, prin... [continuare]
Cum puteti pierde in greutate cu ajutorul dietei cu un continut ridicat de proteine
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dietele cu un continut ridicat de proteine au devenit un mod popular de a pierde in greutate, intrucat cercetari in curs au sugerat ca proteinele pot fi capabile de a satisface foamea mai bine decat grasimile sau carbohidratii. Oamenii au nevoie de proteine, in diverse cantitati, in toate etapele vietii, pentru buna desfasurare a multiple functii ale corpului. Proteinele sunt utile pentru crestere, dezvoltare, stimularea imunitatii, lupta impotriva infectiilor si protectia organismului. Necesarul de proteine Specialistii recomanda ca proteinele sa reprezinte intre 10-35% din totalul caloriilor pentru adultii sanatosi. Totusi, este posibil ca o persoana sa consume prea multe proteine. Nu exista pericole asociate cu cantitatile prea mari de proteine - cu exceptia cazului in care suferiti de boli renale. Pentru a beneficia de scaderea in greutate cu ajutorul proteinelor, expertii recomanda sa sa consume aproximativ 120 de grame de proteine pe... [continuare]
Generalitati Fasceita necrozanta este o infectie bacteriana rara, care poate distruge pielea si tesuturile moi de sub ea, incluzand grasimea si tesutul care acopera muschii (fascia). Deoarece aceste tesuturi mor rapid (se necrozeaza rapid) o persoana cu fasceita necrozanta se spune ca este infectata cu o bacterie "mancatoare de carne", in mod special Streptococcus pyogenes. Fasceita necrozanta este o boala rara dar grava. In jur de 30% dintre cei care dezvolta fasceita necrozanta decedeaza din cauza ei. Majoritatea persoanelor care dezvolta boala se afla intr-o stare de sanatate buna inaintea infectiei. Persoanele care au un risc crescut de a face infectia sunt cele care: -au un sistem imun slabit sau o lipsa a anticorpilor necesari luptei impotriva infectiei -au o boala cronica cum ar fi diabetul zaharat, cancerul, boli renale sau care afecteaza ficatul -au taieturi postchirurgicale, incluzand epiziotomia -au avut recent varicela sau o infectie virala care a... [continuare]
Uleiul de masline: beneficii si utilizare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile uleiului de masline sunt recunoscute inca din antichitate, din vremea lui Hipocrate, Galen sau Diocles, cand maslinele erau simbolul pacii al gloriei. In prezent, medicii si nutritionistii au realizat ca uleiul de masline extra virgin, in special, detine importante proprietati nutritionale benefice pentru mentinerea sanatatii organismului. Cea mai bogata sursa de grasimi mononesaturate este uleiul de masline; din acest motiv acesta este componentul principal in dieta mediteraneana. Uleiul de masline este un suc natural care pastreaza gustul, aroma, vitaminele si proprietatile curative ale maslinelor. Totodata, acesta este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat - proaspat presat din masline. Beneficiile medicale ale uleiului de masline se datoreaza atat continutului ridicat de acizi grasi monosaturati, cat si continutului ridicat de antioxidanti. Potrivit studiilor realizate pana in prezent, uleiul de masline previne aparitia bolilor... [continuare]
50 de sfaturi pentru imbunatatirea dietei
Autor: SfatulMedicului
Imbunatatirea dietei Antrenamentul cu greutati te poate ajuta la acumularea unei mase musculare. Totusi, aspectul de "frigider cu picioare" nu este nicidecum dovada conditiei fizice, a sanatatii si a bunastarii. Daca vrei sa arati atletic, grasimea excesiva nu este o optiune. 50 moduri in care poti evita acest aspect neplacut 1. Accepta lucrurile ca atare. Nu exista nici un fel de magie in reducerea stratului de grasime. Trebuie sa tii regim. Cu alte cuvinte, controleaza si/sau limiteaza cantitatile de mancare si bautura. In cazul in care consumul de energie este mai mic decat cantitatea de calorii asimilata, vei deveni din ce in ce mai gras. Trebuie sa te angajezi in mod hotarat in fata acestui fapt, in caz contrar vei esua. 2. Mentine sau creste masa musculara. In special, prin antrenament cu greutati. Muschiul este activ din punct de vedere metabolic - necesita calorii. Cu cat ai mai mari muschii, cu atat ai nevoie de mai multe calorii pentru a-i sustine, si cu atat mai mult... [continuare]
Generalitati Prostata este un organ musculo-glandular, de forma unei castane, care inconjoara portiunea initiala a uretrei la barbat, adica tubul prin care urina si lichidul seminal ies din corp. Structura prostatei Prostata se dezvolta in luna a 3-a a embrionului, iar la un adult ajunge la 3,8 cm lungime si 20-30 de g in greutate la pubertate. Glanda este compusa din 30-50 tuburi sau mici glande, a carei secretie este in jur de 1/4 de lingurita pe zi si care se varsa in uretra si in canalele de ejaculare. Tesuturile care inconjoara canalele secretoare si glanda sunt compuse din muschi cu fibre elastice si colagen, care sunt un suport si un invelis tare. Structura interna a prostatei este formata din 3 lobi. Lobul interior, care inconjoara uretra, este cel care produce inflamatia la oamenii in varsta. El va constrange uretra producand o multitudine de simptome colective, cunoscute ca "hipertrofia benigna a prostatei (HBF)". Lobii sau capsulele exterioare ale glandei... [continuare]
Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii, din substante mai simple. Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta, pe langa energie, si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc. De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este prea mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila,... [continuare]
Intrebari frecvente legate de exercitiul fizic regulat
Autor: SfatulMedicului
Cat de mult interfera aerobicul cu exercitiile la sala de forta? Exercitiile fizice de induranta, precum pregatirea pentru un concurs de cros sau maraton, necesita antrenamente care consta in alergarea a peste 60 de mile (96,5 km), zilnic. Acest tip de antrenament este un mare consumator de energie si scade in timp masa musculara (alergarea este un tip de miscare in care predomina contractia izometrica si nu cea izotona, care creste masa musculara). Cu toate acestea, un astfel de antrenament poate fi efectuat doar de sportivii de performanta. Persoanele care fac sport de intretinere nu trebuie sa-si faca griji in legatura cu pierderea masei musculare, deoarece in acest caz catabolismul muscular (pierderea proteinelor din muschi cu scaderea volumului muscular) este absent sau minim. Persoanele care doresc sa-si tonifice musculatura si sa evite pierderea masei musculare sunt sfatuite sa efectueze cate 20-30 de minute de exercitii intense de aerobic (la o intensitate de 50-70% din... [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter