minerale in organism
Ce sunt afectiunile osoase metabolice Patologiile osoase metabolice reprezinta un grup de boli ce afecteaza puterea sistemului osos. Dezechilibrele minerale (ale nivelului de calciu, fosfor sau vitamina D) afecteaza masa osoasa, cresterea si regenerarea tesutului osos. Exista factori ce altereaza metabolismul osos si duc astfel la aparitia acestor afectiuni, factori precum deficitele vitaminice sau mutatiile genetice. Tipologie afectiuni Osteoporoza este cea mai comuna afectiune osoasa metabolica, afectand aproximativ 200 de milioane de persoane la nivel mondial. Aceasta apare mai frecvent la femei, in special dupa menopauza, atunci cand metabolismul este perturbat suplimentar. Pacientii cu osteoporoza au masa osoasa scazuta, ceea ce inseamna ca scade componenta minerala a oaselor, acestea se slabesc si apare riscul de fracturi spontane. Alte exemple de boli metabolice osoase includ: • Sindromul Cushing • Hipofosfatemia • Osteogeneza imperfecta • Osteomalacia •... [continuare]
Astenia de primavara, pericol pentru silueta
Sorina Cristea
Psiholog clinician
Generalitati 'Nu am chef azi, nu am chef de nimic!', asa incepe o melodie a formatiei Vama Veche, si cam asa s-ar putea traduce starea generala de proasta dispozitie pe care o resimtim odata cu venirea primaverii. Astenia de primavara este resimtita de organism ca oboseala cronica si slabiciune si afecteaza atat sfera fizica (inclusiv viata sexuala), cat si sfera psihica (intelectuala). Spune-i STOP inainte sa te bucure si cu cateva kilograme in plus. Cum se manifesta? Astenia este o tulburare afectiva de scurta durata, care apare, de regula, cam in aceeasi perioada din an, cu urmatoarele simptome: tristete, anxietate, iritabilitate, pierderea interesului pentru activitati de rutina, pierdea capacitatii de concentrare. Se manifesta in special la persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, insa, uneori, a fost observata si la copii si adolescenti. Cauza exacta nu se conoaste insa, o explicatie plauzibila ar fi lipsa luminii soarelui din timpul iernii. [continuare]
Sparanghelul - beneficii pentru sanatate
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Sparanghelul (Asparagus officinalis) este o planta perena din familia Liliaceae, recunoscuta pentru proprietatile sale nutritionale si terapeutice. Acesta este consumat in mod frecvent ca leguma in intreaga lume si este apreciat nu doar pentru gustul sau delicat, ci si pentru beneficiile substantiale pe care le aduce sanatatii umane. In articolul de fata, vom explora in detaliu compusii bioactivi ai sparanghelului, beneficiile acestuia pentru sanatate, precum si posibilele contraindicatii. Compozitia nutritionala a sparanghelului Sparanghelul este o sursa excelenta de vitamine si minerale esentiale. Este bogat in vitamina K, vitamina C, vitaminele din complexul B (inclusiv B6, B1, B2, B3, si acid folic), vitamina E, precum si minerale precum fier, calciu, magneziu si potasiu. De asemenea, contine o cantitate semnificativa de fibre dietetice si antioxidanti, cum ar fi flavonoidele si polifenolii. Acesti compusi contribuie la efectele benefice ale... [continuare]
Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Retentia de apa cunoscuta si sub denumirea de edeme este o conditie care rezulta atunci cand au loc infiltratii de lichid (apa) in tesuturile organismului din plasma sangelui. In conditii normale, lichidul este drenat din tesuturi de catre sistemului limfatic care este localizat in tot corpul si are rolul de a elimina deseurile si substantele straine din organism, varsandu-se apoi in fluxul sanguin. Problema retentiei de apa apare atunci cand lichidul nu mai este eliminat in mod corespunzator prin sistemul limfatic, ramanand in tesuturi. Astfel se formeaza edemul. Retentia de apa din organism este cel mai frecvent intalnita la nivelul membrelor inferioare dar poate sa apara inlcusiv in zona bratelor, cavitatea abdominala, in zona plamanilor. Unele femei observa retinerea de apa in fiecare luna inainte de menstruatie. Dezechilibrele hormonale si dieta unei femei pot provoca retentie de apa premenstruala. Retentia de apa poate fi inconfortabila si... [continuare]
Deficitul de substante nutritive - boli si simptome
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Deficitul nutritional este situatia in care un organism nu dispune de suficiente substante nutritive pentru a functiona normal. Deficientele de nutritie pot afecta una sau mai multe functii corporale si variaza mult in severitate. Un nivel scazut al anumitor substante nutritive poate determina organismul sa reactioneze intr-un mod anormal. De exemplu, deficitul de calciu si fosfor poate fi problematic pentru structura oaselor, unghiilor si parului, iar existenta unor valori scazute a proteinelor va afecta muschii si nivelurile de energie. Tipuri de deficit nutritional Valorile scazute de substante nutritive dintr-un organism sunt influentate de stadiile de dezvoltare diferite ale organismului, in care acesta necesita diferite valori a diverse tipuri de nutrienti. Exemple in acest sens sunt: perioada sarcinii, cresterea in perioada adolescentei si varsta inaintata. Cerintele nutritive se modifica o data cu varsta si in functie de circumstante si sunt afectate de... [continuare]
Nutrientii din diferite tipuri de lapte
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor stiu ca laptele contine calciu, care contribuie la consolidarea oaselor, dar oare toate tipurile de lapte au aceleasi efecte asupra organismului? Exista mai multe opinii si toate sunt diferite. Ce este laptele de soia? Are aceleasi beneficii pentru sanatate ca si laptele de vaca? Dar laptele de cocos? In mod traditional, laptele este definit ca fiind un lichid secretat de glandele mamare ale femelelor in scopul de a-si hrani puii - cum este cazul laptelui de vaca. Cu toate acestea, laptele poate fi si un lichid derivat dintr-o sursa de plante cum ar fi nuca de cocos sau soia. Laptele care provine din plante a castigat popularitate in ultimii ani, fapt ce a dat nastere la o serie de intrebari cum ar fi care sunt diferentele din punct de vedere nutritiv dintre laptele de vaca si substitutul de lapte. Nutrientii din lapte Calciul - laptele de vaca din dieta unei persoane constituie o sursa importanta de calciu si proteine. Doar o... [continuare]
Deoarece alimentatia are un rol determinant pentru sanatatea noastra, aceasta trebuie sa fie adecvata varstei si trebuie adaptata in ermanenta nevoilor calorice ale organismului. Odata cu venirea iernii, organismul nostru este mai vulnerabil, datorita temperaturilor scazute, iar obiceiul de a manca sanatos devine si mai important. E demonstrat faptul ca 70% din sistemul imunitar al organismului este situat in intestin. Ca urmare, este evident ca printr-o alimentatie corect ne putem mentine si creste rezistenta la imbolnavire, inclusiv la infectiile frecvente in timpul iernii. In Romania, un copil sufera, in medie, de 5 – 6 raceli pe an, iar un adult de 2 - 4 raceli pe an. Care sunt solutiile si ce alimente ar trebui sa consumam pe parcursul iernii, pentru a ne asigura un sistem imunitar puternic? Vitaminele care sustin activitatea sistemului imunitar sunt: – vitamina C : aportul zilnic recomandat este de 200 mg, pe care le putem gasi intr-un ardei rosu de marime... [continuare]
Generalitati Majoritatea persoanelor au impresia ca in urma orelor de biologie si antropologie invata totul despre organismul uman, insa materialele dedicate si cartile editate nu dispun de suficient spatiu pentru a cuprinde toate informatiile legate de acest subiect. Unele dintre informatiile prezentate in acest material pot fi considerate banale, altele "depasite" din punct de vedere al actualitatii, insa oricare dintre acestea ar putea sa va salveze viata intr-un moment neasteptat. Fapte neobisnuite Probabil va veti intreba de ce nu ati aflat aceste informatii in timpul orelor de biologie; de la tratamentul mahmurelii si pana la Sindromul Cefalgic (durerile de cap), toate aceste informatii trebuiesc cunoscute. 1. Fiecare persoana are o amprenta a limbii unica, la fel ca si cea digitala 2. Consumul de fructe si legume ar putea ajuta organismul sa-ti produca propria aspirina Conform Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara, persoanele care consuma acid benzoic... [continuare]
Generalitati Dieta restrictiva caloric se caracterizeaza prin consumarea unui numar mai mic de calorii decat are nevoie organismul pentru mentinerea greutatii corporale, asigurandu-se, in acelasi timp, necesarul de vitamine si minerale. De regula, adoptarea acestei diete presupune reducerea consumul de calorii cu 20-30% decat in mod normal. Potrivit cercetatorilor nutritionisti, dieta restrictiva este o strategie de a creste speranta de viata prin reducerea cuantumului de calorii ingerate zilnic. Totodata, aceasta dieta a fost gandita pentru a preveni si ameliora numeroase probleme de sanatate, in special bolile cardiovasculare si diabetul zaharat. Spre deosebire de alte programe dietetice, dieta restrictiva caloric impune ca fiecare calorie consumata sa detina o valoare nutritionala speciala. Astfel, nu este recomandat ca o persoana care adopta dieta restrictiva pentru o scurta perioada de timp sa consume numai dulciuri sau produse fast-food. Beneficii Cu... [continuare]
Curcan vs. pui: beneficii nutritionale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Probabil ca deja multi oameni stiu ca este important sa scada cantitatea de carne rosie si sa suplimenteze cantitatea de legume si fructe din dieta. Un rol la fel de important il au pestele si fructele de mare, pentru ca organismul sa beneficieze de un regim alimentar care sa satisfaca toate nevoile nutritive. Totusi, multe persoane se intreba care tip de carne alba este mai sanatoasa, carnea de pui sau cea de curcan. Adevarul este ca atat carnea de pui cat si cea de curcan sunt destul de sanatoase atunci cand sunt pregatite in mod corespunzator. Pentru acest lucru, trebuie sa indepartati pielea si sa mancati doar carnea, fara grasime, sa nu o prajiti in mult ulei si sa nu adaugati sosuri sau alte ingrediente cu multe calorii. Principalele diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan Principalale diferente nutritionale dintre carnea de pui si cea de curcan de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti carnea potrivita pentru dvs:... [continuare]
Postul negru - beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Postul este o perioada de abstinenta la toate produsele alimentare daca este vorba de postul negru sau doar la anumite alimente daca este vorba de postul obsinuit. Fluidele pot fi consumate in cantitati normale pentru a satisface setea si alte cerinte fiziologice. Cand organismul este privat de alimente va avea loc o curatare sistemica a acestuia, cu exceptia tesuturilor vitale. Infometarea va interveni doar atunci cand organismul va fi nevoit sa foloseasca tesut vital pentru a supravietui. Desi proteinele sunt consumate destul de rapid in timpul postului, o persoana poate supravietui peste 40 de zile cu apa fara sa sufere vreun deficit de vitamine, minerale sau acizi grasi. In procesul de descompunere a celulelor nesanatoase sunt utilizate si conservate toate substantele esentiale din organism, intr-o maniera incredibila. Teama legata de diminuarea fibrelor musculare ca urmare a catabolismului proteinelor este nejustificata. Chiar si in... [continuare]
Generalitati Hidroterapia este parte a medicinei care implica utilizarea externa a apei, pentru a mentine si restabili starea de sanatate a unei persoane. Hidroterapia include sauna, baile cu abur, baile pentru picioare precum si aplicarea de comprese cu apa calda si rece. Parintele hidroterapiei este Sebastian Kneipp, un calugar bavarez care a trait in secolul 19. Kneipp considera ca bolile pot fi vindecate prin eliminarea toxinelor din organism cu ajutorul apei. Tipuri de hidroterapie Hidroterapia poate fi practicata fie in centrele de sanatate sau poate fi recomandata la domiciliu ca metoda de autoingrijire. Unele dintre cele mai utilizate tipuri de hidroterapie sunt: - baile de sezut (sitz) - implica folosirea a doua recipiente cu apa: unul rece si unul cald. Se va sta intr-un recipient cu sezutul si apoi se va alterna cu celalalt. Baile de sezut sunt recomandate pentru tratarea hemoroizilor, sindromului premenstrual, cistita, polipi; - baile cu apa calda - se va... [continuare]
Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]
6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O nutritie adecvata si obiceiuri sanatoase pot sustine sanatatea copilui dvs. in anii preadolescentei, adolescentei si maturitatii. Majoritatea parintilor au cunostinte de baza despre ceea ce ar trebui sa manance copilul lor pentru a avea un organism puternic care sa se dezvolte normal, dar s-ar putea ca acestia sa nu cunoasca si sa nu introduca in dieta micutilor unele dintre substantele nutritive importante. Daca doriti sa va asigurati ca includeti toti nutrientii esentiali, trebuie sa va asigurati urmatoarele substante nutritive se regasesc in alimentele din dieta copilului dvs. Calciul un nutrient important pentru dezvoltarea oaselor Calciul este binecunoscut pentru rolul sau in optimizarea cresterii oaselor si pentru faptul ca ar contribui la evitarea fracturilor in timpul copilariei dar si zeci de ani mai tarziu. In mare parte, cantitatea de calciu din organism este depozitata in tesutul osos, iar o alta parte circula in sange. Calciul din sange... [continuare]
Generalitati Odata cu sosirea primaverii, este momentul ca organismul sa fie curatat si detoxifiat, sa se optimizeze digestia si sa se inceapa o dieta care sa permita pierderea in greutate dar si cresterea nivelului de energie. Articolul prezinta modalitatile de baza prin care organismul va fi curatat, detoxifiat si hidratat pentru a va putea bucura de primavara. Curatarea Prima parte din detoxifierea naturala de primavara se va concentra pe operatiunea de curatare. In esenta, digestia este unul dintre procesele importante pentru sanatate si frumusete, prin urmare, o curatire bazata pe consum de fibre si de alimente nutritive, va oferi organismului posibilitatea de a se purifica. Procesul va avea o durata de cinci zile, de luni pana vineri, deoarece, de obicei, weekendurile sunt perioade mai dificile pentru schimbari nutritionale. In general, ar putea fi suficient sa consumati alimente cu indice glicemic scazut dar bogate in fibre, pentru a oferi senzatia de satietate si... [continuare]
Vitaminele sustin un mod de viata sanatos
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Majoritatea oamenilor cunosc faptul ca vitaminele sustin un mod de viata sanatos, cu cat mai putine imbolnaviri. Vitaminele disponibile in prezent sunt mult mai complexe si orientate catre anumite aspecte ale organismului si sanatatii unei persoane. Chiar daca unii oameni nu constientizeaza, produsele alimentare nu ofera toate vitaminele si nutrientii de care are nevoie corpul lor. Pentru a beneficia de vitaminele, mineralele si nutrientii de care aveti nevoie, trebuie sa utilizati suplimente si vitamine. Dieta si suplimentele vitaminice Suplimentele vitaminice sunt cel mai simplu mod de a oferi organismului ceea ce are nevoie. In acest scop puteti utiliza vitamine si minerale pe langa dieta dvs. normala. Totusi trebuie sa faceti alegeri corecte privind atat dieta pe care o veti urma cat si tipul de suplimente vitaminice pe care doriti sa le folositi. Pentru a va asigura ca organismul dvs. nu sufera de nici o deficienta si functioneaza la capacitate maxima,... [continuare]
Generalitati In contrast cu majoritatea dietelor care au facut valva in ultimile decenii, programul Perricone, cel putin in forma sa actuala, nu pune accentul pe scaderea in greutate. Specialistii in dermatologie si nutritie (in frunte cu Dr. N. Perricone) care propun acest program, considera ca acest regim alimentar, la care se adauga vitamine si suplimente minerale, plus lotiuni si creme, incetinesc procesul de imbatranire, iar persoanele care urmeaza programul Perricone vor arata mai tineri si vor fi mai sanatosi. De asemenea, Dr. Perricone afirma ca aceasta dieta diminua procesele inflamatorii de la nivelul diferitelor organe si sisteme, imbunatateste metabolismul, induce o buna dispozitie si echilibreaza starea psihica. In plus, cordul este mai putin supus imbolnavirilor, riscul de cancer este redus semnificativ, densitatea osoasa este crescuta, pielea este refacuta si arata mai bine, sistemul imunitar este intarit si se poate pierde chiar si excesul... [continuare]
Crom in plasma si urina
Cromul exista in mai multe combinatii, cele mai stabile fiind insa cel tri- si hexavalent. Cromul trivalent este un mineral foarte util organismului, in cantitati mici, si poate fi intalnit in drojdia de bere proaspata, fructe de mare, ficat si alte organe, cereale integrale, mere, oua si in toate legumele cu frunze verzi. Cromul hexavalent, insa este toxic organismului uman si este utilizat in metalurgie pentru acoperirea aliajelor fierului si otelului, ca pigment in colorarea sticlei sau cu rol anticoroziv. Adeseori, pacientii care prezinta niveluri crescute de crom plasmatic/sau urinar sunt cei care lucreaza in industria metalurgica. De asemenea, niveluri crescute de crom se pot intalni la pacientii cu proteze fabricate din aliaje precum molibden, cobalt, crom. [continuare]
Saturatia transferinei (sange) tfs
Transferina este principala proteina de transport a fierului in sange. Fiecare molecula de transferina prezinta doua situsuri de legare a fierului. In mod normal, doar 20-50 % din situsurile de legare a fierului sunt saturate. Saturatia transferinei consta intr-un calcul reprezentand procentajul acestui transferin care este saturat cu fier. La persoanele sanatoase, aproximativ o treime din transferina este saturata cu fier. Acest lucru lasa doua treimi ca rezerva pentru legarea suplimentara a transferinei in cazul in care este necesara. Saturatia transferinei se calculeaza din cantitatea masurata de transferina si de fier in sange. In cazurile cunoscute de deficit de fier, cantitatea de saturatie a transferinei este un indicator extrem de bun al cantitatii de depletie a fierului in organism. Saturatia transferinei este utilizata pentru a verifica supraincarcarea cronica cu fier, de exemplu cu aportul excesiv sau cu o boala genetica numita hemocromatoza. Testul este util in... [continuare]
Fosfataza alcalina alp
Fosfataza alcalina (ALP) este o enzima care se afla in sange si care ajuta la descompunerea proteinelor din organism. Aceasta exista in diferite forme, in functie de locul din care provine, ficatul fiind una dintre principalele surse de ALP, dar alte surse sunt si oasele, intestinele, pancreasul si rinichii. La femeile gravide, ALP se produce in placenta. Un test ALP poate fi efectuat pentru a determina cat de bine functioneaza ficatul si vezica biliara sau pentru a identifica afectiunile osoase. Nivelurile serice modificate ale fosfatazei alcaline indica cel mai adesea o afectiune hepatica, sau afectarea vezicii biliare sau afectiuni osoase. Cu toate acestea, ele pot indica, de asemenea, malnutritie, tumori maligne renale, afectiuni intestinale, pancreatice sau o infectie grava. Verificarea nivelurilor de ALP din sange reprezinta o parte de rutina a testelor functiei hepatice si a vezicii biliare. Medicul recomanda acest test daca pacientul prezinta simptome de afectare... [continuare]
Zinc (sange si urina) zn
Zincul este un oligoelement necesar organismului uman, care se gaseste in alimente precum carne (in special de peste), produse lactate, oua, leguminoase si cereale integrale. Din punct de vedere cantitativ, zincul reprezinta al doilea element dupa fier in organismul, aportul acestuia fiind permanent. Zincul se absoarbe la nivelul mucoasei duodenale si jejunale, distribuindu-se in organismul uman: aproximativ 60-70% din totalul de zinc se gaseste in oase, piele si muschi, fir de par, unghii si prostata. Principalele roluri ale zincului: - prevenirea si tratarea unor infectii (de tract respirator, boli diareice acute si persistente la copii); - rol antioxidant; - cicatrizarea plagilor si arsurilor; - participa la sinteza lecitinei si la formarea surfactantului; - stimuleaza hormonul somatotrop, prin participarea la sinteza acizilor nucleici, ADN-ARN si prin influentarea diviziunii celulare. [continuare]
Cupru in plasma si urina cu
Cuprul este un oligoelement vital organismului si poate fi gasit in seminte, peste, crustacee, legume verzi, organe de animale, insa si in apa potabila, de aceea, deficitul de cupru este rar intalnit. Cuprul este prezent in toate tesuturile, insa ficatul este organul cu cel mai mare continut de cupru, reflectand concentratia acestui oligoelement in organism. Afectiunile gastrice si ale intestinului subtire pot determina o malabsorbtie a cuprului, stiut fiind ca 40% din acest oligoelement este absorbit la nivelul stomacului si jejunului proximal. De asemenea, unele afectiuni precum sindromul nefrotic, hipoproteinemia sau sindromul Menkes pot cauza un deficit de cupru. [continuare]
Secom®
Secom® este compania romaneasca lider de autoritate in solutii de medicina integrativa care raspund nevoilor unui lifestyle sanatos al omului modern. Compania Secom® este specializata in importul, promovarea si comercializarea de produse naturale pentru sanatate. Inca de la inceput, Secom® si-a castigat pozitia de trendsetter, fiind prima companie care a introdus pe piata romaneasca ciupercile medicinale, extractele standardizate din plante, precum si ingrediente inovative: colostru, glutation, resveratrol, 5-HTP si multe altele. In prezent, portofoliul Secom® acopera toata gama de afectiuni cuprinzand peste 180 de produse 100% naturale, o mare parte unice pe piata din Romania - vitamine si minerale, extracte standardizate din plante, fructe si legume, formule fito-homeopate, ciuperci medicinale, extracte glandulare, aminoacizi, enzime, probiotice si prebiotice, o linie speciala de produse pentru copii si creme medicinale. Demersul medicinei integrative este sustinut prin... [continuare]
Cabinet de homeopatie dr. silvia nedelcu
Homeopatia - este o ramura a medicinei care abordeaza pacientul integral (medicina holistica); trateaza cauzele profunde ale bolilor prin stimularea capacitatii naturale de autovindecare a organismului. Este un sistem medical stiintific bine fundamentat, recunoscut pe plan mondial si practicat oficial in Romania de catre medici cu pregatire postuniversitara de specialitate. Individualizarea tratamentului este un principiu fundamental al homeopatiei. Cele mai frecvente intrebari pe care le primesc de la pacienti sunt de tipul “ tratati gastrita?” , “cu homeopatie se trateaza enurezisul?” , “dar prostata? ( adica “tratati ...diagnosticul alopat? “) Raspunsul este foarte simplu: Nu. Prin homeopatie se trateaza individul – un anume pacient cu toate suferintele sale, indiferent de modul in care au fost ele etichetate ca diagnostic. Nu exista retete universal valabile pentru o anume afectiune si nu sunt protocoale standardizate la fel ca in medicina... [continuare]
Acupunctura dr. codrut tutu - centru medicina traditionala
Acupunctura este un sistem complex de diagnosticare, tratare si prevenire a bolilor si ocupa un loc aparte in medicina traditionala. Exista numeroase teorii care incearca sa explice mecanismele prin care acupunctura ajuta corpul uman sa se regenereze si sa se vindece, in cele mai multe cazuri in mod miraculos. Principiile sale de actiune insa nu au nici o legatura cu structura anatomica a organismului si nici a sistemului nervos, circulator sau limfatic. Teoriile care abordeaza din punct de vedere anatomic mecanismele acupuncturii nu pot cuprinde si explica actiunea sa, desi structura anatomica a corpului a fost studiata atent de-a lungul timpului de catre oameni de stiinta apartinand unor centre medicale sau religioase de prestigiu din lumea intreaga. In credinta orientala, corpul material este sustinut de scheletul energetic. Efectele terapeutice ale acupuncturii constau in deblocarea si eliminarea dezechilibrelor energetice minore sau majore ce apar in cadrul acestui... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter