Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

minerale doze zilnice

Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara

Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara

Actualizat la data de: 06 August 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Alimentatia in timpul verii Vara, datorita temperaturilor mari, poate sa creasca riscul pentru unele probleme de sanatate, cum ar fi: deshidratare, insolatie, deficiente de minerale si vitamine sau toxiinfectii alimentare. Sfaturi pentru a evita aceste riscuri - Spalati-va des pe maini; - Spalati cu mare atentie fructele si legumele; - Alegeti alimente din surse sigure, fara zone deteriorate (acestea pot fi o sursa de patrundere a microbilor in interior); - Consumati multe fructe si legume, crude, gatite sau sub forma de smoothie; - Si mai ales consumati multe lichide: apa, ceai, sucuri de legume si fructe. Vara este un moment prielnic pentru a te detoxifia, deoarece, fructele si legumele organice proaspete sunt disponibile aproape in toate magazinele. De asemenea, atunci cand este cald, este mai usor pentru organism sa se afle intr-un proces de dezintoxicare. Acesta este un proces natural, de eliminare a toxinelor prin transpiratie sau urina. O cura de fructe si legume, ne... [continuare]

Cum combatem depresia prin alimentatie?

Cum combatem depresia prin alimentatie?

Actualizat la data de: 06 Iunie 2022

Dr. Minodora Andreea Cotea
Medic specialist endocrinolog

Expresia „esti ceea ce mananci” din medicina ayurvedica poate fi inlocuita in societatea occidentala cu „simti ceea ce mananci”. Stresul zilnic, viata agitata si competitia excesiva duc la simptome de surmenaj, depresie si anxietate. In cautarea solutiilor pentru o stare emotionala mai buna, obiceiurile alimentare sanatoase sunt o modalitate simpla, dar adesea ignorata. In ultimii ani, numeroase studii au aratat ca simptomele moderate ale depresiei pot fi atenuate prin abordarea unei alimentatii sanatoase. Participantii la aceste studii au observat o imbunatatire a starii lor mentale, iar unii dintre ei au raportat disparitia simptomelor depresive. Ce componente ale dietei ne pot proteja de depresie? Seleniul Seleniul este un mineral cu proprietati antioxidante si antitumorale, protejand organismul de efectele radicalilor liberi. Nutritia saraca in seleniu a fost asociata cu tulburari de dispozitie, posibil din cauza intreruperii activitatii neurotransmitatorilor... [continuare]

Rolul magneziului pentru sanatate

Rolul magneziului pentru sanatate

Actualizat la data de: 30 August 2022

Autor: SfatulMedicului

Rolul magneziului in organism Incepand de la reglarea glicemiei, pana la imbunatatirea performantei sportive, magneziul este un microelement esential pentru buna functionare a organismului. Desi se gaseste intr-o varietate de alimente, multe persoane nu isi iau aportul suficient de magneziu din dieta zilnica. Magneziul are multe beneficii pentru sanatate, dintre care cele mai importante sunt urmatoarele: Beneficii 1. Este implicat in sute de reactii biochimice In fiecare celula din corpul nostru, in fiecare moment, se produc diverse si numeroase reactii biochimice. Magneziul se gaseste in fiecare celula din organism, participand la multe dintre aceste reactii. Aproximativ 60% din totalul de magneziu din corp se gaseste la nivelul oaselor, in timp ce restul se gaseste in muschi, tesuturi moi si fluide biologice, inclusiv sange. Magneziul are rolul esential de co-factor pentru numeroase enzime, ceea ce inseamna ca ajuta enzimele sa isi desfasoare functiile. Este implicat in... [continuare]

Sindromul de oboseala cronica

Sindromul de oboseala cronica

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2018

Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru

Generalitati Sindromul de oboseala cronica este caracterizat prin oboseala sau extenuare severa, care impiedica efectuarea activitatilor normale, zilnice obisnuite. Mai exista si alte simptome, dar cel principal este oboseala, care dureaza de cel putin 6 luni. Unele persoane se confrunta cu acest sindrom timp de ani de zile. Boala nu este foarte bine cunoscuta. Majoritatea expertilor cred ca este o boala cu setul ei propriu de simptome. Totusi, unii medici nu sunt de aceasta parere. Nu exista teste care sa confirme diagnosticul de sindrom de oboseala cronica. Din aceasta cauza, multi pacienti sau familia si prietenii lor accepta boala cu oarecare dificultate. Este foarte important ca cei din jurul pacientului sa creada in diagnostic si sa-l sustina. A avea un doctor de incredere este de importanta vitala. Oboseala nu este imaginara, are un substrat real. Este reactia organismului la o combinatie de factori fizici si emotionali. Cauze Medicii nu cunosc cauzele sindromului... [continuare]

Fibromialgia

Fibromialgia

Actualizat la data de: 06 Mai 2022

Dr. Carmen-Catalina Iorgus
Medic rezident - specialitatea reumatologie

Generalitati Fibromialgia este o afectiune medicala cronica, ce se caracterizeaza prin durere difuza si sensibilitate in muschi si tesutul moale (tendoane, ligamente), puncte sensibile localizate si tulburari de somn, slabiciune si o varietate de alte simptome. Aceste probleme pot fi suparatoare si pot intrerupe activitatea zilnica a persoanei. Din fericire, acest sindrom nu afecteaza permanent muschii, articulatiile sau organele interne. Fibromialgia este un sindrom de durere cronica, nu este o boala sau o afectiune medicala fiziologica. Cauze Nu se cunosc cauzele exacte ale fibromilagiei. Exista teorii despre posibile cauze, dar nu exista dovezi suficiente pentru a sustine nici una din aceste ipoteze. Deoarece fibromialgia este un sindrom cu o simptomatologie variata este dificila cunoasterea unei cauze specifice. Acest sindrom a fost descoperit ca fiind o afectiune medicala inca din 1980. Ipoteze : - fibromialgia este asociata cu celule nervoase foarte sensibile din... [continuare]

Despre potasiu si sanatatea inimii

Despre potasiu si sanatatea inimii

Actualizat la data de: 26 August 2024

Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog

Ce este potasiul Potasiul este un mineral  esential care joaca mai multe roluri importante in organism: -conduce impulsurile electrice in tot corpul ca un electrolit. -ajuta la mentinerea sanatatii rinichilor, oaselor si a celei cardiovasculare. -asigura contractia musculara si sustine tensiunea arteriala normala. Rolul potasiului in organism Potasiul este deosebit de important in dieta pacientilor care se confrunta deja cu afectiuni cardiace (hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca sau aritmii) si dozarea lui este esentiala pentru conduita medicala corespunzatoare. Pacientii, dar si medicii, trebuie sa acorde o mare importanta dietei, mai ales daca tratamentul include medicamente diuretice care pot favoriza depletiunea organismului de potasiu. In ciuda faptului ca nu exista o corelatie directa intre potasiu si colesterol, se pare ca un regim bogat in potasiu influenteaza benefic si nivelul plasmatic al acestui lipid. Potasiul este un ion ce se gaseste atat in... [continuare]

Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 20 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Coacazele sunt bogate in fitonutrienti si antioxidanti care ofera multiple beneficii pentru sanatate. Aceste fructe de padure mici, rotunde, dispuse in ciorchine, sunt surse excelente de vitamine esentiale si minerale. Sarace in grasimi si calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Continutul important de fibre regleaza digestia si trateaza constipatia sau alte probleme digestive. Rosii sau negre, coacazele ar trebui sa se regaseasca frecvent intr-o dieta echilibrata. Informatii nutritionale O cantitate de aproximativ 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele informatii nutritionale: Calorii: 63 kcal; Carbohidrati: 15 g; Proteine: 1,5 g; Grasimi: 0,5 g; Fibre: 4,5 g; Acid Folic: 8 mcg; Niacina: 0,3 mg; Acid pantotenic: 0,4 g; Piridoxina: 0,6 g; Riboflavina: 0,5 mg; Tiamina: 0,5 mg; Vitamina A: 230 UI; Vitamina C: 180 mg; Sodiu: 2 mg; Potasiu: 0,1 mg; Calciu: 55 mg; Cupru: 0,5 mg Fier: 1,5 mg; Magneziu: 24 mg; Mangan: 0,25... [continuare]

Alimente bogate in potasiu

Alimente bogate in potasiu

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele bogate in potasiu ar trebui sa se regaseasca zilnic intr-o dieta echilibrata. Acest mineral este un nutrient esential pentru organism, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor si al electrolitilor in corp. Deficientele in potasiu cauzeaza stari de oboseala, irascibilitate si presiune arteriala crescuta. Cu exceptia persoanelor care urmeaza un tratament cu dializa, supradoza de potasiu preluat din surse naturale este imposibila. Consumati cat mai des alimente bogate in potasiu, pentru a beneficia de toate proprietatile benefice ale acestui nutrient important. Beneficiile potasiului pentru organism Una dintre cele mai mari probleme ale dietei moderne este aportul prea mare de sodiu, comparativ cu cel de potasiu. Descoperirile recente arata ca suplimentarea dozei zilnice de potasiu, concomitenta cu reducerea consumului de sare, poate diminua riscul producerii unui accident vascular cerebral cu pana la 21%. Potasiul aduce numeroase beneficii... [continuare]

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Suplimentele cu multivitamine pot deveni mai degraba periculoase decat benefice sanatatii, atunci cand sunt administrate intamplator. Completarea aportului de vitamine si minerale pare intotdeauna o idee buna si o masura de prevedere inofensiva, mai ales in conditiile unei alimentatii dezechilibrate, insa suplimentarea dupa ureche poate avea consecinte grave pentru sanatate. Excesele de vitamina C si zinc pot cauza greata, diaree si crampe stomacale. O cantitate prea mare de seleniu in organism poate conduce la caderea parului, tulburari gastrointestinale sau oboseala accentuata. Prin urmare, suplimentele cu multivitamine trebuie sa fie administrate exclusiv sub indrumarea unui specialist. Cand este necesara suplimentarea nutritionala? Compusii chimici esentiali pentru functionarea organismului (vitaminele si mineralele in principal), au fiecare roluri importante in mentinerea starii de sanatate. De exemplu, vitamina A este vitala pentru acuitatea vizuala,... [continuare]

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Bananele verzi - informatii nutritionale si beneficii pentru sanatate

Actualizat la data de: 21 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bananele verzi sunt mai putin apreciate pentru gustul lor decat bananele bine coapte, insa sunt mai eficiente in cresterea ratei metabolice si in arderea grasimilor. Informatiile lor nutritionale releva un complex de vitamine, minerale si fibre cu beneficii unice pentru organism. Comparativ cu bananele coapte, cele vezi contin o cantitate mai mica de zahar. Pot fi consumate in stare cruda, preparate termic sau sub forma de faina, ca alternativa alimentara pentru persoanele care sufera de intoleranta la gluten. Informatii nutritionale Informatiile nutritionale pentru 100 grame de banane verzi in stare proaspata sunt urmatoarele Calorii 89 kcal; Apa 75 grame; Proteine 1 gram; Grasimi totale 0,3 grame; Carbohidrati 23 grame; Fibre alimentare 3 grame; Zaharuri 12 grame; Calciu 5 miligrame; Fier 0,3 miligrame; Magneziu 27 miligrame; Fosfor 22 miligrame; Potasiu 350 miligrame; Sodiu 1 miligram; Zinc 0,2... [continuare]

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

8 alimente benefice sau nocive pentru glanda tiroida

Actualizat la data de: 04 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Glanda tiroida are nevoie de anumite vitamine si minerale pentru a-si indeplini functiile in parametri optimi. Fiecare organism reactioneaza in mod diferit la anumite tipuri de alimentatie, insa oamenii de stiinta au identificat o serie de repere generale privind o dieta benefica celei mai mari glande a sistemului endocrin uman. Cativa nutrienti cheie sunt esentiali pentru buna functionare a tiroidei, pe cand altii ii pot pune sanatatea in pericol. Alegerile alimentare sunt, asadar, foarte importante pentru mentinerea bunei functionari a glandei tiroide. Nutrienti esentiali pentru glanda tiroida Iodul este cel mai important element pentru functionarea glandei tiroidei, deoarece face posibila productia hormonilor tiroidieni de care depinde integritatea tuturor tesuturilor corporale. Tiroxina (T4) si triiodotironina (T3) sunt cei mai importanti hormoni care au in componenta iodul. Seleniul este si el indispensabil glandei tiroide, din mai multe puncte de... [continuare]

Pericolele lipsei de magneziu din organism

Pericolele lipsei de magneziu din organism

Actualizat la data de: 24 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Magneziul este un mineral esential. Nevoia de acest element se resimte pe tot parcursul vietii, mai ales la adolescenti, la femeile insarcinate si la sportivi. O femeie din 4 si un barbat din 5 prezinta aceasta carenta. Magneziul este folosit de toate organele corpului, in special de catre inima, muschi si rinichi. Daca va simtiti obositi sau slabiti si nu intelegeti motivul, daca ritmul cardiac este anormal, daca intampinati spasme musculare sau zvacniri ale ochilor, responsabil poate fi continutul prea scazut de magneziu. O carenta de magneziu este dificil de diagnosticat, mai ales datorita faptului ca nu are simptome evidente. O asemenea lipsa se poate manifesta prin diferite tulburari ca hiperemotivitate, anxietate, tremur, stare depresiva, dureri de cap, ameteli, insomnii, crampe, spasme musculare, dureri ale oaselor, ale spatelui, palpitatii si dificultati respiratorii. Daca ati facut recent analize de sange, presupuneti fara indoiala ca vor indica o... [continuare]

9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii

9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii

Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nutrientii proveniti din alimente ajuta la tratarea rapida a racelii comune, fiind esentiali pentru capacitatea organismului de a se recupera de pe urma luptei cu o infectie virala. Vitaminele, mineralele, aminoacizii, acizii grasi esentiali, carbohidratii si proteinele participa activ la vitalitatea organismului, fiind cu atat mai necesari in timpul vindecarii unei raceli. Alimentatia in timpul unei raceli In afara de o hidratare intensa, organismul are nevoie de o alimentatie bogata, plina de nutrienti, astfel incat sa poata lupta eficient cu virusul care ii afecteaza functionalitatea. Proteinele sunt necesare pentru mentinerea vigorii corpului si pentru intarirea imunitatii, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din meniu atunci cand se manifesta simptomele de raceala. Carnea slaba (de pui sau pe peste), leguminoasele, lactatele, ouale si fructele oleaginoase sunt surse excelente de proteine. Doza zilnica recomandata a acestor nutrienti este de minimum 50... [continuare]

Superalimente pentru sanatatea oaselor

Superalimente pentru sanatatea oaselor

Actualizat la data de: 08 Noiembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Exista o categorie aparte de superalimente bogate in calciu, vitamina D si alti nutrienti importanti pentru sanatatea oaselor, din care puteti sa faceti in fiecare zi alegeri inspirate pentru o viata lunga, lipsita de boli. Un regim alimentar cu adevarat echilibrat nu exclude din meniul zilnic sursele alimentare de baza pentru sanatatea osoasa. Dieta pentru oase puternice Un organism sustinut de un sistem osos puternic are nevoie de doi nutrienti-cheie calciul, care intareste structura oaselor si a dintilor si vitamina D, care asigura absorbtia calciului si dezvoltarea osoasa. Acest duo inegalabil este esential in copilarie, in perioada de crestere si maturizare, insa nu isi pierde din importanta nici la varsta adulta. Dupa 30 de ani, oasele incep sa isi piarda lent si progresiv din densitate, procesul accelerandu-se dupa varsta de 50 de ani. Fara un aport suficient de nutrienti responsabili cu intarirea oaselor si a dintilor, se poate instala... [continuare]

10 alimente cu un continut ridicat de magneziu

10 alimente cu un continut ridicat de magneziu

Actualizat la data de: 29 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele cu un continut ridicat de magneziu sunt o parte importanta a unei diete echilibrate. Acest mineral esential este necesar pentru mentinerea functionalitatii musculare si nervoase a organismului, intarirea sistemului imunitar, reglarea ritmului cardiac si consolidarea oaselor. Intrucat este implicat in peste 300 de reactii biochimice, deficienta de magneziu conduce la aparitia spasmelor musculare, bolilor cardiovasculare, diabetului, hipertensiunii arteriale, tulburarilor anxioase, migrenelor, osteoporozei si infarctului cerebral. Suplimentati sursele alimentare de magneziu, pentru o sanatate de fier, metinuta pe termen lung. Rolul magneziului in organism Putine persoane constientizeaza rolul central pe care magneziul il joaca pentru sanatate. Acesta este un element de baza pentru aproape toate functiile si tesuturile corporale, capacitatea de aparare a organismului, sanatatea cardiaca si protectia impotriva debutului diverselor tipuri de cancer... [continuare]

Cand devine fosforul periculos pentru sanatate

Cand devine fosforul periculos pentru sanatate

Actualizat la data de: 16 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fosforul este singurul mineral din organismul uman care se regaseste in cantitati mai mari in corp decat calciul. Un aport optim de fosfor are numeroase efecte benefice pentru sanatate, insa excesul si deficitul acestui mineral predispun deopotriva la imbolnavire. Cercetatorii sunt preocupati in special de continutul ridicat de fosfor anorganic (fosfatii) regasiti sub forma aditivilor alimentari utilizati la scara larga in industria alimentara. Studiile de specialitate confirma ca aceste motive de ingrijorare sunt justificate. Rolul fosforului in organism Fosforul este un mineral care constituie aproximativ 1% din totalul greutatii corporale a unei persoane, prezent in toate celulele corpului si regasit preponderent la nivelul oaselor si al dintilor. Principalul rol al fosforului este sa participe la formarea dentitiei si a sistemului osos. Mineralul mai contribuie si la procesul prin care organismul utilizeaza carbohidratii si grasimile. Fosforul are un... [continuare]

Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati

Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati sunt recomandate in orice dieta echilibrata, avand o valoare nutritionala ridicata prin vitaminele, fibrele si mineralele pe care le contin. In plus, aceasta categorie de fructe se remarca prin continutul bogat de antioxidanti si alti fitonutrienti care previn numeroase boli, adresandu-se totodata persoanelor care doresc sa consume alimente cu un indice glicemic mic. Fructe cu continut redus de carbohidrati In sezonul estival, aveti acces la unele dintre cele mai sanatoase fructe pentru sanatate, cu continut redus de carbohidrati, care nu afecteaza nivelul glicemiei in sange si nu predispun la ingrasare. De altfel, din punct de vedere nutritional, puteti compara merele cu perele sau cu portocalele, intrucat numarul de calorii, aportul de fibre si calitatea fitonutrientilor difera de la un fruct la celalalt. Fie ca urmeaza sa incepeti o dieta cu reguli stricte, fie ca doriti sa va axati strict pe fructele care... [continuare]

5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate

5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate

Actualizat la data de: 14 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In afara de rosii, castraveti si ardei, in meniul zilnic se pot strecura si alte legume mai putin comune, dar la fel de bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti precum soiurile vegetale consumate la scara larga. Multi dintre noi ignora numeroase legume gustoase si hranitoare, doar din pricina aspectului si texturii lor aparte. Diversificarea meniului zilnic poate fi realizata usor cu ajutorul acestor soiuri de legume mai putin populare, odata ce invatati cum sa le consumati! Legume sanatoase dar mai putin cunoscute Consumate doar in anumite regiuni ale tarii noastre sau provenite din colturi exotice ale lumii, urmatoarele legume mai putin cunoscute au proprietati nutritive unice, de care va puteti bucura la fiecare masa principala. Prazul Arata ca o ceapa verde mutanta, insa furnizeaza nutrienti importanti, in schimbul unui gust mai dulce. Prazul este consumat in cantitati mari in regiunea Olteniei, un ingredient-cheie al multor preparate... [continuare]

Cum sa facem fata caniculei?

Cum sa facem fata caniculei?

Actualizat la data de: 23 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Manifestari ale organismului in caz de canicula Principalele manifestari in caz de temperaturi ridicate sunt: - stare de rau general; - oboseala; - soc caloric ce se manifesta prin: febra, tegumente uscate, pierderea cunostintei; - soc hipovolemic care se manifesta prin: tegumente reci si palide, hipotensiune arteriala; - crampe musculare la nivelul membrelor superioare si inferioare; - tulburari de ritm cardiac sau in cazuri grave infarct miocardic acut; - insomnii neobisnuite care pot fi cauzate de scaderea melatoninei din creier determinand apatie sau stare de nervozitate; - expunerea prelungita la radiatiile solare asociata cu transpiratia poate conduce la aparitia pe piele a unor bubite rosii, cunoscute sub denumirea de dermatita actinica; - cresterea hormonilor tiroidieni datorita cresterii temperaturii ambientale accentuand starea de iritabilitate si agitatie. Astfel, poate aparea astenia fizica marcata precum si perturbari ale unor procese metabolice sau o agravare... [continuare]

Insuficienta renala acuta

Insuficienta renala acuta

Actualizat la data de: 23 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Insuficienta renala acuta se caracterizeaza prin faptul ca rinichii in mod brusc nu-si mai indeplinesc functia. In mod normal rinichii filtreaza produsii de metabolism (deseurile) si mentin nivelul normal de apa, sare si minerale (electroliti) din sange. Cand rinichii nu mai functioneaza, produsii de metabolism, lichidele si electrolitii se acumuleaza in organism, ceea ce poate duce la o situatie ce pune viata in pericol. Cauze Un numar de boli si conditii speciale pot face ca rinichii sa inceteze sa mai functioneze in mod normal. Un pacient poate face insuficienta renala acuta daca acesta: -a pierdut o cantitate mare de sange. Aceasta situatie poate aparea din cauza unei raniri grave sau unei interventii chirurgicale majore. S-a deshidratat din cauza ca a vomitat sau din cauza excesului de diuretice -are o afectiune cardiaca serioasa, ca insuficienta cardiaca, infarct miocardic, aritmie (ritm cardiac anormal), valori tensionale mari, endocardita,... [continuare]

Zincul si importanta sa in dieta

Zincul si importanta sa in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Zincul reprezinta un oligoelement mineral cu rol metabolic in stimularea activitatii nervoase si musculare, dar si in intarirea sistemului imunitar. Are particularitatea de a participa la formarea a peste 60 de tipuri diferite de enzime. Organismul adult contine 2-3 grame de zinc, peste 50%din acesta fiind concentrat in muschi, iar restul distribuindu-se sistemului osos, tegumentelor, viscerelor (ficatul si pancreasul au un mare continut in zinc). Rolurile zincului includ: - participarea la reactia de aparare a organismului prin influentarea activitatii leucocitelor; - roluri in diviziunea celulara, in proliferarea si regenerarea tisulara (favorizeaza sinteza de acizi nucleici si proteine si asimilarea vitaminelor); - interventia in reglarea functiilor gonadelor (atat direct, cat si prin intermediul unor hormoni): instalarea pubertatii, dezvoltarea organelor genitale; - mobilizarea vitaminei A din ficat (cu rol in mentinerea acuitatii vizuale); - reducerea din... [continuare]

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Actualizat la data de: 24 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]

Ce este Calciu-Sandoz + Vit. C 1000 mg si pentru ce se utilizeaza Indicatii Dintre toate mineralele, calciul se gaseste in cantitatea cea mai mare in organism; cea mai mare proportie se gaseste in oase. Calciul joaca un rol important in functionalitatea organismului. Este esential pentru sistemul nervos, muschi si functiile inimii precum si pentru coagularea sangelui. In plus, calciul intermediaza actiunea a numerosi hormoni. Pentru a-si indeplini toate aceste roluri diverse, calciul trebuie sa patrunda in tesuturile respective in concentratia optima. Acidul ascorbic (vitamina C) joaca un rol important in procesele biochimice. El este necesar si pentru formarea colagenului si refacerea tesuturilor. S-a descoperit ca dozele mari de vitamina C au fost eficace in profilaxia si terapia infectiilor tractului respirator superior. Deficitul de calciu si de acid ascorbic poate fi rezultatul unei hraniri inadecvate sau poate aparea ca urmare a cresterii necesarului de calciu si de acid... [continuare]

Ce este Bondronat si pentru ce se utilizeaza Indicatii Cresteri patologice (anormale) ale valorilor calcemiei (hipercalcemie) ca rezultat al tumorilor (sol. perf.); preventia afectarilor osoase (fracturi patologice, complicatii osoase care necesita radioterapie sau interventii chirurgicale) la pacientii cu cancer de san si metastaze osoase (sol. perf. si cpr.). Mod de administrare Cpr. 2,5 mg sau 50 mg: 1 cpr./zi. Cpr. 150 mg: 1/luna. Comprimatele se administreaza dupa un post nocturn de cel putin 6 ore. Se evita alimentele sau medicamentele care contin calciu inainte de administrare. Dupa administrare se asteapta cel putin 30 minute inainte de administrarea oricaror altor medicamente, inclusiv a celor pentru indigestie, a suplimentelor cu calciu si a vitaminelor. Solutia inj. 3 mg/3 ml: 1 fiola la 3 luni, intravenos Solutia perfuzabila 6 mg/6 ml: Preventia afectarii osoase la pacientii cu cancer de san si metastaze osoase: doza recomandata este de 6 mg intravenos,... [continuare]

Vitamax, capsule

Din Medicamente

Indicatii Vitamax este indicat ori de cate ori starea mentala sau fizica trebuie sustinuta: tratamentul oboselii, slabiciunii, epuizarii; ameliorarea eficientei mentale si intelectuale si combaterea tulburarilor de concentrare; ameliorarea rezistentei organismului la infectii; pentru scurtarea perioadei de convalescenta dupa diverse boli, interventii chirurgicale, radioterapie; pentru cresterea performantei fizice, in special la atleti; in tratamentul menopauzei si al impotentei psihogene; pentru intarzierea proceselor degenerative ale imbatranirii; pentru alinarea tensiunilor datorate surmenajului; ca parte integranta a tratamentului: neurasteniei si nevritelor, anemiilor prin deficite nutritionale, afectiunilor hepatice, artritelor, ulcerului gastro-intestinal, hiperlipidemiei, diabetului, distrofiilor pielii si anexelor cutanate, parului si unghiilor; in timpul sarcinii si al lactatiei; pentru inducerea starii de confort si stabilitate. Doze si mod de administrare In absenta... [continuare]

Atripla

Din Medicamente

Ce este Atripla si pentru ce se utilizeaza Indicatii Atripla este un medicament antiviral. Este folosit pentru a trata adultii infectati cu virusul imunodeficientei umane de tip 1 (hiv-1), un virus care cauzeaza sindromul imunodeficientei dobandite (sida). Medicamentul se foloseste doar la pacientii ale caror niveluri sanguine de hiv (incarcatura virala) au fost sub 50 de copii/ml pentru o durata mai mare de trei luni cu actualul tratament combinat al infectiei hiv. Nu se utilizeaza la pacientii la care combinatiile anterioare de tratament au avut efect sau au incetat sa mai aiba efect. Inainte de initierea primului tratament HIV combinat, pacientii nu trebuie sa fi fost infectati cu virusul HIV care este posibil sa nu raspunda la niciuna dintre cele trei substante active continute de Atripla. Medicamentul se poate elibera numai pe baza de reteta. Atripla contine trei substante active: efavirenz, care este un inhibitor non-nucleozidic de revers transcriptaza (INNRT),... [continuare]

Compozitie Fiecare capsula contine: Royal Jelly liofilizat - 34 mg, 68 mg, 204 mg (corespunzator la 100, 200, 600 mg Royal Jelly). Actiune terapeutica Royal Jelly este hrana naturala a reginei stupului, este secretia laptoasa, vascoasa a glandelor salivare a albinelor lucratoare Apis mellifera. Royal Jelly, un produs in intregime natural este o combinatie bine echilibrata de factori nutritivi, aminoacizi, carbohidrati,lipide, acizi grasi nesaturati si enzime. Este, de asemenea, bogat in complex vitaminic B, vitamina c si E, minerale si elemente rare. Aceste elemente vitale se completeaza reciproc pentru reglarea metabolismului celular, restabilirea activitatii normale a celulelor si cresterea rezistentei naturale a organismului. Royal Jelly imbunatateste activitatile fizice si mentale, creste capacitatea de efort intelectual, reduce stresul si tensiuneanervoasa, inlatura oboseala. Indicatii Pentru o mai buna performanta a organismului; pentru cresterea rezistentei... [continuare]

Pagina 4 din 14 (414 rezultate)