mierea si glicemi
Interviu cu dr. cristina blot: hipoglicemia poate pune pacientul diabetic in real pericol?
Dr. Cristina Blot
Medic specialist Endocrinologie, Medic specialist Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice
Dr. Cristina Blot, ne vorbeste despre hipoglicemie Diabetul zaharat de tip 1 se caracterizeaza prin deficit absolut de insulina. Ca urmare, insulinoterapia este recomandata de la debut. Diabetul zaharat de tip 2 se trateaza initial cu dieta si antidiabetice orale, in general (exista si exceptii care necesita insulinoterapie din stadiul initial). Fiind o boala progresiva, care se agraveaza in timp, in cazul diabetului zaharat de tip 2 insulinoterapia poate deveni necesara. Medicul diabetolog, in colaborare cu pacientul, stabileste momentul si necesitatea initierii terapiei cu insulina. Tintele terapeutice glicemice sunt individualizate, in sensul ca la pacientii in varsta si/sau cu multiple boli asociate, aceste tinte sunt mai mari pentru a reduce riscul de hipoglicemie.in general, glicemia de dimineata ar trebui sa fie intre 80 si 120 mg/dl, iar cea la 2 ore dupa mese - sub 160 mg/dl. Glicemiile ce depasesc aceste valori se incadreaza la hiperglicemie. Valorile peste 180 mg/dl... [continuare]
Zaharul din fructe: bun sau rau?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
27 de idei pentru un mic dejun gustos si sanatos
Liana Contiu
Nutritionist-Dietetician Clinic
Generalitati Cand va treziti dimineata, aveti pofta sa serviti un mic dejun gustos si sanatos? O veche zicala spune sa mancati la micul dejun ca un rege si la cina ca un cersator. Adevarul este ca majoritatea oamenilor nu prea mananca un mic dejun adecvat si in nici un caz un mic dejun copios. Masa servita dimineata are rolul de a oferi energie pentru intreaga zi. Un mic dejun ar trebui sa contina cereale integrale, alimente bogate in calciu, proteine si fructe bogate in vitamine si minerale. Importanta micului dejun "Micul dejun este extrem de important pentru ca ne sustine energia din prima parte a zilei si evitam sa avem mici gustari mai mult sau mai putin constiente. Indicate sunt alimentele care contin proteina pentru ca e mentin satietatea de care avem nevoie. Ouale, branza, carnea rece ramasa de la o masa anterioara, iaurt alaturi de legume proaspete reprezinta masa ideala. Incercati sa evitati sa consumati doar carhohidrati simpli (ex. cereale de mic dejun, dulciuri,... [continuare]
Diabetul zaharat insulino-dependent (dz de tip i) la copii
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune endocrina caracterizata prin deficit al secretiei pancreatice de insulina. Insulina stimuleaza patrunderea glucozei in celule si folosirea acesteia ca substrat pentru producerea de energie. In lipsa insulinei, glucoza nu mai poate fi utilizata de catre celule pentru producerea de energie si se acumuleaza in sange depasind nivelul sanguin normal. Copiii care au diabet si parintii acestora vor face fata mai bine provocarilor acestei boli daca vor fi cat mai bine informati despre aceasta afectiune si evolutia ei. A trai cu diabet Parintii care au un copil cu diabet insulino-dependent trebuie sa fie atenti la dieta zilnica a copilului, la administrarea corecta a insulinei, la respectarea programului zilnic de exercitii fizice cat si la monitorizarea permanenta a glicemiei. Acest ritual zilnic va reprezenta una din partile cele mai importante ale tratamentului; este un proces consumator de timp si energie dar cu efecte benefice, pentru... [continuare]
Veganism si vegetarianism: diferente, beneficii si riscuri asociate
Autor: SfatulMedicului
Veganismul, mai strict decat vegetarianismul Veganii si vegetarienii aleg sa renunte complet la consumul de carne. Cu toate acestea, exista diferente intre aceste stiluri de viata, deoarece veganismul este mai strict, interzicand chiar si consumul de lapte, oua, miere de albine sau orice alte alimente de origine animala. In plus, veganii interzic utilizarea oricaror elemente derivate din produse de origine animala, de exemplu pielea si matasea. Atat veganismul, cat si vegetarianismul se bucura de o popularitate din ce in ce mai crescuta, dar, cu toate acestea, unii oameni le diferentiaza cu dificultate, mai ales ca exista mai multe variante de vegetarianism. Ce este vegetarianismul? Potrivit Societatii Vegetarienilor, vegetarienii sunt persoane care nu mananca produsele sau subprodusele ce implica sacrificarea animalelor. Astfel, vegetarienii nu consuma: - carne, precum carnea de vita, carnea de porc si de vanat; - carne de pasare, precum puiul, curcanul si rata; - peste si... [continuare]
Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Calculul carbohidratilor este o metoda de planificare a meselor zilnice care ajuta la controlul nivelului glicemiei in sange, tehnica necesara in special persoanelor care sufera de diabet de tip 1 sau 2. Acesti nutrienti care influenteaza cel mai mult cantitatea de glicemie din fluxul sanguin provin din alimente cu zaharuri, fibre si amidon. Tot carbohidratii joaca un rol important in procesul de producere a energiei, insa este esential sa alegeti cu atentie forma in care ei se regasesc in hrana consumata in fiecare zi. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii se numara printre principalii nutrienti preluati din alimente si bauturi. Cei sanatosi, care provin din cereale integrale, fructe si legume, sunt o parte importanta in orice dieta, intrucat furnizeaza atat energie, cat si vitamine, minerale si fibre (care previn constipatia, reduc nivelul de colesterol si ajuta la controlul greutatii corporale). Carbohidratii nesanatosi provin din alimente si bauturi cu... [continuare]
Generalitati Zaharul este recunoscut pentru efectele sale negative asupra sanatatii. Un consum exagerat de zahar duce in timp la acumularea de kilograme in plus, la fluctuatii ale indicelui glicemic, la aparitia cariilor dentare. Daca nu poti consuma anumite bauturi sau preparate in lipsa zaharului, poti incerca macar alternativele sanatoase ale acestuia. Principalii inlocuitori ai zaharului • Sirop de artar are o multitudine de beneficii pentru sanatate, deoarece are in compozitie nutrienti precum: antioxidanti, riboflavin, zinc si mangan, esentiali in desfasurarea proceselor metabolice. Mai exact, numeroase studii sustin ca acesta este bun in lupta cu osteoporoza, cancerul sau maladia Alzheimer. Se poate consuma dimineata, peste cereale, iaurt, clatite. Insa nu trebuie sa abuzezi de el fiindca are destul de multe calorii si silueta poate avea de suferit. • Zaharul de cocos se poate utiliza pentru indulcirea cafelei si a ceaiurilor, dar poate fi adaugat si peste dulciuri.... [continuare]
Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Lucrez intr-un birou 10 ore pe zi, "lipita" de un scaun. Timpul parca nu-mi este niciodata de ajuns pentru cate am de facut. Prea mult stres... Nu prea dorm. Stau in fata calculatorului ore in sir, beau prea multa cafea, fumez, infulec prajituri, sandvisuri, pizza si ciocolata... si m-am pricopsit cu o celulita dizgratioasa... Stiu! Trebuie sa schimb ceva: stilul de viata. Sa fac mai multa miscare, masaj, sa am o dieta echilibrata, bogata in fructe si legume. Nutritionistul mi-a spus ca ar fi bine sa renunt la zahar, pentru ca fixeaza grasimea in corp, asa ca o sa-l inlocuiesc cu miere. Adio combinatii alimentare catastrofale: mezeluri, paine alba, cafea, dulciuri, alcool. "Si ce-o sa mananc?", s-a revoltat pofticioasa din mine. Multe cruditati, alge, fructe (mai ales citrice) si legume (telina, sfecla rosie, castraveti), lactate si carne slaba de peste si pui. Este greu, dar o sa ma obisnuiesc sa mananc mai putin sarat, pentru ca... [continuare]
Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]
Generalitati Majoritatea persoanelor au impresia ca in urma orelor de biologie si antropologie invata totul despre organismul uman, insa materialele dedicate si cartile editate nu dispun de suficient spatiu pentru a cuprinde toate informatiile legate de acest subiect. Unele dintre informatiile prezentate in acest material pot fi considerate banale, altele "depasite" din punct de vedere al actualitatii, insa oricare dintre acestea ar putea sa va salveze viata intr-un moment neasteptat. Fapte neobisnuite Probabil va veti intreba de ce nu ati aflat aceste informatii in timpul orelor de biologie; de la tratamentul mahmurelii si pana la Sindromul Cefalgic (durerile de cap), toate aceste informatii trebuiesc cunoscute. 1. Fiecare persoana are o amprenta a limbii unica, la fel ca si cea digitala 2. Consumul de fructe si legume ar putea ajuta organismul sa-ti produca propria aspirina Conform Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara, persoanele care consuma acid benzoic... [continuare]
Definitie Mahmureala consta intr-un ansamblu de semne si simptome cu incarcatura subiectiva negativa care pot aparea in urma consumului exagerat de alcool. Consecintele mahmurelii sunt nu numai senzatiile neplacute, ci si scaderea performantei la locul de munca, iritabilitatea si starile conflictuale. Ca regula generala, cu cat o persoana consuma mai mult alcool, cu atat mai mare este probabilitatea de aparitie a mahmurelii in ziua urmatoare. Nu exista nicio formula magica pentru a stabili cat alcool poate fi consumat „in siguranta”, la adapost de aparitia mahmurelii. Indiferent cat de neplacuta este, mahmureala dispare de la sine de cele mai multe ori; in anumite cazuri poate dura chiar si mai mult de 24 de ore. Adoptarea unei atitudini responsabile in ceea ce priveste consumul de alcool este singura metoda eficienta de prevenire a aparitiei mahmurelii. Simptome Mahmureala apare atunci cand concentratia de alcool din sange (alcoolemia) scade semnificativ. Efectul... [continuare]
Generalitati Dieta este un regim alimentar special, recomandat in caz de boala pentru mentinerea sanatatii sau pentru pierderea in greutate. Din cauza numarului mare de diete aparute in literatura de specialitate, alegerea uneia dintre ele devine o sarcina destul de dificila pentru orice persoana. Pentru dvs,. am analizat la microscop toate dietele existente pentru a va usura aceasta sarcina si pentru a ne asigura ca fiecare persoana urmeaza o dieta sanatoasa si eficienta. Astfel, a luat nastere topul celor mai populare diete. Criteriile de selectare ale celor mai populare diete: 1. Numarul de articole/materiale aparute in media; 2. Cat de cunoscute sunt de persoane, in general; 3. Numarul persoanelor multumite de rezultate. Dietele se clasifica in trei categorii: • Dieta absoluta - consta in neabsorbirea nici de alimente, nici de bauturi pe cai naturale. In acest caz, aporturile esentiale organismului sunt furnizate sub forma diferitelor solutii administrate... [continuare]
Generalitati O data cu sosirea primaverii, soseste si momentul pentru curatenia de primavara. In plus, ar fi timpul ca fiecare persoana sa acorde importanta inclusiv curateniei interioare, stimularii metabolismului, optimizarii digestiei si schimbarii modului de a se hrani, pentru a manca sanatos si a pierde in greutate in timp ce isi va pastra energia la cote ridicate. Curatare si detoxifiere In general, postul contribuie la imbunatatirea sanatatii, reduce inflamatia din organism si optimizeaza digestia. Majoritatea persoanelor nu tin sub control nivelul de zahar din sange si astfel, intervin senzatia de ameteala si foamea excesiva, care afecteaza capacitatea de a indeplini corespunzator activitatile zilnice. Intr-o prima etapa, detoxifierea naturala de primavara se va concentra asupra procesului de curatare al organismului, nu pe renuntarea la hrana sau prin post. In esenta, digestia este una dintre cele mai importante procese pentru sanatate si frumusete. Prin urmare,... [continuare]
12 reguli de respectat pentru a evita aparitia diabetului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Diabetul este o boala tot mai des intalnita, dar din fericire este una dintre bolile care pot fi prevenite, in cele mai multe dintre cazuri. Persoanele care au prediabet, o stare in care nivelurile de zahar din sange sunt ridicate si care evolueaza in diabet in aproximativ 10 ani, ar trebui sa tina o dieta , sa manance sanatos si sa faca exercitii fizice. Acestea sunt doar cateva dintre obiceiurile sanatoase care pot trata starea de prediabet si cu ajutorul carora se poate preintampina aparitia diabetului sau o viata dependenta de medicamente si monitorizarea nivelului de zahar din sange, risc crescut de boli de inima, boala Alzheimer si alte boli grave. Cei care doresc sa evite declansarea diabetului pot respecta, incepand chiar de astazi 12 reguli ale caror rezultate au fost deja demonstrate: Cele 12 reguli 1. Mentinerea greutatii in limite normale Scaderea numarului de kilograme ale unei persoane reduce semnificativ riscul aparitiei diabetului. Chiar si... [continuare]
Ce este piramida alimentara La cat de multe tentatii sunt in jurul nostru nu este de mirare ca fiecare dintre noi si-ar dori sa guste din toate bunatatile. Dar pentru ca mancarea sa nu se "transforme" in celulita, colesterol, grasimi abdominale este indicat ca oamenii sa se hraneasca tinand cont de piramida alimentatiei. Rolul piramidei alimentare Rolul piramidei alimentare este de a usura alegerea alimentelor sanatoase, astfel incat fiecare persoana, familie sa adopte o alimentatie sanatoasa care le ofera o sanatate indelungata si o buna conditie fizica, psihica si intelectuala. Ce si cat consumam Dulciuri Cantiate: 30 grame de 2 - 3 ori pe saptamana. Optiuni sanatoase: fructe uscate neindulcite, ciocolata neagra, sorbet de fructe, miere. Argumente: ciocolata neagra contine o cantitate semnificativa de antioxidanti. In mod special se recomanda consumul a 30 de grame de ciocolota neagra cu 70% cacao de 2-3 ori pe saptamana. Spre deosebire de alte deserturi cu inghetata... [continuare]
Generalitati Datorita publicitatii pozitive legata de beneficiile ceaiurilor din plante si aromelor delicioase puse la dispozitia consumatorilor, consumul de ceaiuri din plante este considerat un obicei sanatos. Cele mai multe persoane se bucura, mai degraba de infuzia din plante, decat de ceea ce se inseamna, la modul real, ceai. Infuziile de plante au acelasi aspect ca si ceaiul si se prepara, in principiu ca si ceaiul, folosind apa fierbinte. Pot contine frunze uscate, bucati de fructe coapte, flori, ierburi, nuci si alte plante care sa aromatizeze bautura si sa ofere o serie de avantaje in urma consumului lor. Spre deosebire de alte forme de ceai, cele din plante nu contin cafeina. Au un gust minunat si sunt usor de baut. Ceaiul din plante poate consta dintr-un singur ingredient principal pe baza de plante sau dintr-un amestec de ingrediente. Rolul acestuia este sa relaxeze, sa hidrateze, sa revigoreze si sa amelioreze anumite boli. Beneficiile ceaiurilor din plante In... [continuare]
10 alimente indicate in prevenirea stresului!
Autor: SfatulMedicului
Ce este stresul Stresul este definit ca un raspuns al organismului la cerinte sau solicitari exercitate asupra sa de catre un spectru larg de agenti cauzali – fizici, chimici, biologici, psihici. Stresul prelungit poate determina aparitia a diferite afectiuni, cum ar fi: - hipertensiunea arteriala, - infarctul de miocard, - accidentul vascular cerebral, - depresie, - anxietate, - sindromul de oboseala cronica, - sindromul de intestin iritabil, - obezitate, - migrene si diferite afectiuni respiratorii. De asemenea, stresul slabeste sistemul imunitar, lasand pacientul vulnerabil fata de afectiunile autoimune, infectii sau cancere. Manifestari ale stresului Manifestari: tahicardie, polipnee, senzatia de uscaciune in gura, transpiratii, tremor, pierderea sau cresterea in greutate, indigestie, infectii recurente, cefalee, deficit de concentrare, irascibilitate, tulburari ale somnului. Agentii implicati in aparitia stresului declanseaza la nivel... [continuare]
Generalitati V-ati saturat deja sa vi se spuna ce trebuie sa mancati, sa beti si sa faceti? Aceasta este ziua dumneavostra norocoasa! Iata 9 lucruri despre care oamenii nu au o parere prea buna, fiindca sunt omise beneficiile pe care acestea le au pentru sanatate. Inghetata Inghetata este un produs alimentar cu indice glicemic mic. Acest lucru inseamna ca zaharul se elibereaza lent din compozitia acestuia, iar senzatia de satietate dupa ce este mancata o inghetata dureaza mai mult decat situatia intalnita in cazul unui aliment cu un indice glicemic mare. Din acest motiv, probabil o sa va fie mai putina foame dupa ce mancati inghetata. 75 grame de inghetata contine doar 114 calorii, comparativ cu o felie de branza, care are 511 calorii. In plus, inghetata este fabricata din lapte care contine mai multe substante nutritive esentiale, dar si vitamine. O ceasca de lapte reprezinta 30% din totalul zilnic recomandat pentru o persoana. Alti nutrienti care se pot regasi in... [continuare]
Generalitati Daca va numarati printre persoanele care sufera de diabet si isi planifica mesele dupa metoda piramidei nutritionale sau mai nou, a farfuriei alimentare, luati in considerare pregatirea unui meniu de vara. Salatele specifice anotimpului calduros ar putea reprezenta o masa echilibrata nutritional, dar si gustoasa si satioasa. Produsele proaspete din timpul verii reprezinta componenta cheie a meselor pentru bolnavii de diabet zaharat, care ar trebui sa inceapa masa cu 2 cesti de legume crude. Portiile de proteine slabe, de fructe proaspete de vara si grasimi sanatoase pot imbogati salatele de vara si le pot transforma intr-o masa ideala pentru bolnavii de diabet. De ce este importanta dieta pentru persoanele care sufera de diabet? Excesul de greutate este asociat cu: hipertensiunea arteriala diabetul de tip 2 riscul crescut de boli cardiovasculare - infarct miocardic, accident vascular cerebral, angina pectorala Diabetul zaharat de tip 2... [continuare]
Tatal meu are diabet zaharat,iar o cunostiinta ia recomandat sa manance in fiecare zi o cantitate de miere de albine cu samburi de nuca,sa fie ok?adica nu-i face rau????? [continuare]
buna ziua! am 36 ani si cu 5 zile in urma am facut analize medicale . Glicemie=258, am mers la medic specialist acolo a crescut glicemia=483, imi poate raspunde cineva daca exista posibilitataea sa devin insulino-dependent in conditiile in care am inceput regimul alimentar si tratament medicamentos? sunt foarte speriata sa aflu ca am acest diagnostic si sa nuu pot scapa de aceasta boala niciodata. Mentionez ca de 4 ani am si un vitiligo, sa inteleg ca acest diabet s-a in stalat in organism tot din cauza stresului? [continuare]
O sa incep cu povestea vietii mele,copil gurmand,pofticios,crescut cu "de toate" la 15 ani a renuntat la mancare nesanatoasa,devenind totodata vegetarian.Nu mai puteam manca carne,imi era scarba ,am inceput sa slabesc in vara aceea in jur de 17 kg(de la 78),in 3 luni,recunosc nu prea mancam,ca aveam si aparat dentar si aveam dureri de dinti.In clasa a 8 a ,mancam dimineata,masa de pranz nu exista si seara foarte putin,mi am pastrat greutatea pana prin clasa a9 a cand incepeam sa ma infometez mai mult,nu mancam nimic,doar cate 2 ligurite cu gem,si ma ingrasam,slabeam,si tot asa.In vara anului 2013,am hotarat sa trec pe stilul de viata raw vegan(ca sa scap de acnee) ,si am mai slabit si mancam foarte mult,orice cantitate,dar crud.Eram foarte fericita,si am inceput sa mananc si mancare gatita ,faceam si sport (tae bo),dar deodata am inceput sa mananc si covrigei si grisine,pe la scoala,si timp de sport nu prea am mai avut.si incepeam sa ma ingras.Vazand ca ma strang pantalonii de... [continuare]
Buna ziua . Am o intrebare in legatura cu proteina din zer , un nutritionist mi-a recomandat sa iau shake-ul din zer impreuna cu 2 linguri ulei cocos si 2 linguri miere ca altfel proteina nu se va absorbii fara lipide si glucide . Am prieteni care il iau simplu doar cu apa fara nimic adaugat si chestia asta mia cam dat de gandit . Deci cum ar trebuii sa procedez?Multumesc mult! [continuare]
Buna seara ! Mama mea in varsta de 71 de ani. Probleme cardiace HTA gr 3 , macro adenom hipofizar , hipotiroida , ficat gras gradul 3. A descoperit acum 2 luni , in urma unei analize data de cardiolog , ca are si diabet. Glicozilata 6 , 56.Glicemia dim (83 , 86 , 96 ,102 ) A inceput tratam.de pe 10 decemb . A luat seara o pastila de glucophage de 1000mg , timp de 10 zile. Dupa 10 zile a inceput si dim tot cu o pastila de 1000mg. Asa cum ne-a sugerat doamna doctor diabetolog. Mama a tinut si regim, a slabit 4 kg de la inceputul lunii noiembrie pana azi. Glicemiile seara au fost 145 , 109 , 104. Noaptea trecuta s -a trezit la ora 00 30 , cu senzatie de greata , senzatie de varsaturi, transpiratie ...ii era f rau. I-am luat glicemia si era 64. I-am dat o lingurita de miere si deja in 5 minute se simtea mai bine. La 20 de min , glicemia era 110. Vreau sa va rog , sa ma ajutati , sa imi spuneti ce putem face sa nu mai pateasca asa ceva! Macar pana pe 8 ian pana vine... [continuare]
puteti sa imi raspundeti si mie la o intrebare ..Ce alimentatie trebuie sa administrez pentru acest tip de diabet . [continuare]
CE TREBUIE SA FAC? MA SIMT OBOSITA TOT TIMPUL! DORM BINE NOAPTEA ...... IAU ANTIDEPRESIVE ! SUFAR DE DEPRESIE SI ANXIETATE! SIMT CA NU MA ODIHNESC CUM TREBUI ! SUNT MEREU STRESATA ! DE CE OARE MA SIMT ASA ?? CE ANALIZE AR TREBUI SA FAC CA SA DEPISDEZ CAUZA OBOSELEI! [continuare]
buna a folosit cineva pastilutele de slabit alli? sunt f. disperata. vreau sa slabesc in jur de 10 kg si nu pot, nu stiu cum. acum un an si jumatate am nascut si dupa nastere am inceput sa iau kg pentu ca mancam multe dulciuri, ca niciodata. in timpul sarcinii am luat doar 9 kg, pe care le-am pierdut imediat dupa nastere. ajutati-ma . am inceput sa iau alli , una pe zi. sunt ok? [continuare]


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter