Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

miel

5 vitamine pentru o dezvoltare sanatoasa a copilului

5 vitamine pentru o dezvoltare sanatoasa a copilului

Actualizat la data de: 29 Ianuarie 2025

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Dezvoltarea sanatoasa a copilului Din momentul in care devenim parinti prioritatea principala devine cel mic. Tot timpul suntem preocupati ca acesta sa fie sanatos, sa se dezvolte armonios si sa nu ii lipseasca nimic. Tot timpul ne gandim care este cea mai buna alimentatie pentru copii, ce activitati sa cuprinda programul si cum sa asiguram educatia potrivita. Pentru ca toate acestea trebuie sa aiba la baza o structura sanatoasa, care sa ii permita copilului sa se bucure de momentele speciale ale copilariei, va recomandam cateva vitamine importante pentru elementele esentiale ale organismului. Vitamine importante pentru elementele esentiale ale organismului Vitamina A pentru ochi ageri si piele sanatoasa Vitamina A are rol in eficienta functiilor vizuale: mentine buna functionare a ochilor si creste acuitatea vizuala pe timp de noapte. Vitamina A ajuta si la hidratarea corespunzatoare a pielii si la mentinerea aspectului sanatos si stralucitor al acesteia, precum si la... [continuare]

Sanatatea familiei in perioada sarbatorilor

Sanatatea familiei in perioada sarbatorilor

Actualizat la data de: 21 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In timpul iernii, soarele apune mai devreme, iar temperatura atmosferica este destul de scazuta. Majoritatea oamenilor isi vor petrece mult mai putin timp in aer liber si vor fi mai putin activi. Vor consuma mai multe alimente zaharoase sau care contin amidon. Instinctul de hibernare nu mentine neaparat organismul intr-o forma maxima de sanatate. Sistemul imunitar este cel care va apara de racelile si gripele de iarna, pentru a va bucura de sarbatorile sezonului rece. Spalati-va des mainile Pastrati-va mainile curate pentru a evita contactul cu germenii si bacteriile care pot declansa diverse boli, dar si pentru a impiedica raspandirea acestora. Spalati-va mainile cu apa calda si sapun, pentru cel putin 20 de secunde. Acoperiti-va nasul si gura cu o batista atunci cand tusiti sau stranutati. Mentineti-va organismul cald Temperaturile scazute pot cauza grave probleme de sanatate, mai ales sugarilor si adultilor in varsta. De aceea, este important ca in anotimpul... [continuare]

Mentinerea sanatatii pe timpul iernii

Mentinerea sanatatii pe timpul iernii

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In timpul iernii, virusurile si bacteriile isi fac simtita prezenta. Indiferent ca va petreceti timpul in locuri aglomerate (la scoala sau la serviciu) sau in aer liber, sistemul imunitar este pus la incercare. In plus, cateva dintre activitatile sanatoase din timpul verii (de exemplu, exercitiile fizice) pot deveni mai dificil de efectuat, atunci cand totul in jur este inghetat. Nu va ingrijorati, dumneavoastra si intreaga familie va puteti bucura de o stare buna de sanatate, chiar si in anotimpul rece. Beti lichide sanatoase Bauturile indulcite si cele care contin cofeina pot suprima functia sistemului imunitar. In plus, aceste bauturi incurajeaza cresterea in greutate si deshidrateaza organismul. Cel mai bine este sa beti zilnic cel putin 6 pahare de apa sau ceai, pentru a pastra sanatatea sistemului digestiv, pentru a imbunatati nivelul de energie si pentru a avea o greutate corporala optima. [continuare]

Cum sa aveti o dieta sanatoasa

Cum sa aveti o dieta sanatoasa

Actualizat la data de: 08 Ianuarie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sanatoase nu inseamna sa urmati o dieta restrictiva. Principiul de baza al unei diete sanatoase este de a include in alimentatie o mare varietate de alimente care sa ofere organismului substante nutritive diferite. De asemenea, nu se vor face excese alimentare. Indicat ar fi sa obtineti vitaminele, mineralele, dar si alti compusi, dintr-o dieta sanatoasa si nu prin utilizarea de suplimente alimentare. Principiile unei diete sanatoase Specialistii recomanda ca o dieta sanatoasa sa fie compusa din: - 6-8 portii de cereale pe zi. Acestea pot include: paine, cereale, orez si paste. Cel putin jumatate din cantitatea indicata zilnic trebuie sa fie compusa din cereale integrale. O portie de paine este compusa dintr-o felie de paine, iar o portie de cereale integrale reprezinta o ceasca de cereale. In aceasta categorie este permis, doar ocazional, consumul de cornuri, briose sau gogosi. - 2-4 portii de fructe si 4-6 portii de... [continuare]

Legatura dintre dieta si afectiunile oculare

Legatura dintre dieta si afectiunile oculare

Actualizat la data de: 08 Martie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Bolile de ochi sunt printre cele mai comune cauze de invaliditate permanenta. Tot mai multe persoane, cu varsta de peste 40 de ani, sufera de cataracta si un numar destul de ridicat de oameni cu varsta de peste 60 de ani dezvolta degenerescenta maculara. Aceste conditii apar odata cu inaintarea in varsta. Nutritia poate avea un anumit efect in aparitia, progresia sau prevenirea acestor doua conditii. Degenerescenta maculara apare atunci cand celulele din macula ochiului mor. Macula este situata in centrul retinei (in spatele ochiului) si este responsabila pentru vederea buna. Odata ce macula se deterioreaza, vederea devine neclara, iar oamenii nu mai pot vedea detaliile fine ale obiectelor. In prezent, nu exista niciun leac pentru degenerescenta maculara, dar specialistii sustin ca o nutritie adecvata poate ajuta la incetinirea progresiei bolii. Dieta sanatoasa pentru ochi Potrivit expertilor, anumite elemente nutritive sunt asociate cu mentinerea sanatatii... [continuare]

Dieta dukan - principii si etape

Dieta dukan - principii si etape

Actualizat la data de: 08 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Dukan este un plan alimentar dezvoltat de medicul francez Pierre Dukan in urma cu un deceniu, fiind gandit ca un tratament de reechilibrare ponderala pentru persoanele obeze. In timp, dieta Dukan a inceput sa fie adoptata de persoanele care isi doresc o pierdere rapida in greutate si nu vor sa urmeze o cura de slabire ce implica monitorizarea numarului de calorii sau cantarirea alimentelor inainte de consum. Dieta Dukan promite nu doar inlaturarea excesului ponderal, ci si sanse maxime de mentinere a greutatii corporale ideale pe termen lung. Principiile dietei Dukan Dieta Dukan este, in esenta, un plan nutritional hipocaloric, bazat pe consumul de proteine, care se imparte in 4 etape. Avantajele acestei diete sunt acelea ca alimentele permise pot fi consumate in orice cantitate, la orice ora a zilei, cata vreme meniul este constituit din proteine slabe. De altfel, proteinele se afla la baza tuturor celor 4 etape ale dietei Dukan, alaturi de taratele de... [continuare]

Cum sa reduceti nivelul de colesterol in mai putin de 5 minute

Cum sa reduceti nivelul de colesterol in mai putin de 5 minute

Actualizat la data de: 26 Iulie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Colesterolul este asociat deseori cu o substanta nociva pentru organism, cand in realitate el are un rol important in mentinerea sanatatii. Acest alcool policiclic este mediul de care se leaga acizii grasi, fiind o grasime regasita in toate alimentele de origine animala. Cele doua tipuri de lipide care constituie colesterolul total din organism, numite LDL (lipoproteine de densitate mica) si HDL (lipoproteine de densitate mare), sunt produse de ficat, intrucat sunt necesare pentru functionarea corecta a proceselor organice. Colesterolul devine periculos pentru sanatate atunci cand nivelul lipoproteinelor de tip LDL creste, organismul devenind mai susceptibil bolilor cardiovasculare, aterosclerozei sau bolii vasculare periferice. Oamenii de stiinta au descoperit ca cea mai buna metoda de a mentine nivelul colesterolului in echilibru nu sunt dietele fade si private de grasimi, ci regimurile alimentare bogate in alimente care reduc nivelul colesterolului rau in... [continuare]

Dieta pentru hipotiroidism

Dieta pentru hipotiroidism

Actualizat la data de: 05 Decembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Hipotiroidismul reprezinta conditia medicala in care glanda tiroida nu produce destul hormon tiroidian. Tiroida este o glanda in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Aceasta produce hormoni care controleaza modul in care organismul foloseste energia. Un nivel scazut de hormoni tiroidieni afecteaza intregul corp. Persoanele cu hipotiroidism experimenteaza senzatii de slabiciune si oboseala. Atunci cand afectiunea nu este tratata, este posibil sa apara cresterea nivelului de colesterol. Astfel se maresc riscurile de atac de cord sau accident vascular cerebral. In timpul sarcinii, hipotiroidisumul netratat poate afecta sanatatea copilului dumneavoastra. Cea mai buna dieta pentru gestionarea hipotiroidismului include consumul anumitor produse alimentare si eliminarea altora (chiar daca acestea sunt considerate, in general, sanatoase). Dieta mai trebuie sa contina suplimente naturale specifice si remedii pe baza de plante care ajuta la diminuarea... [continuare]

Totul despre grasimile trans

Totul despre grasimile trans

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Grasimile trans sunt considerate de specialistii in medicina a fi cel mai periculos tip de grasimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rau in organism (LDL) si il reduc pe cel bun (HDL). Cand colesterolul LDL predomina, apare susceptibilitatea dezvoltarii de boli cardiace, cauzele cele mai frecvente ale deceselor la nivel mondial. Ce sunt grasimile trans Numite si acizi grasi trans, grasimile trans sunt concepute prin adaugarea hidrogenului in ulei vegetal, in cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grasimi in prepararea alimentelor procesate ajuta la prelungirea prospetimii acestora, a termenului de garantie si a aspectului atragator in rafturile magazinelor. In urma cu cativa ani, grasimile trans erau utilizate de producatorii de alimente procesate la scara larga, gratie efectelor pozitive asupra intensificarii aromei, texturii si rezistentei hranei, de la pizza congelata, pana la prajituri. Mici cantitati de grasimi trans se formeaza in... [continuare]

Cum sa castigati lupta impotriva pielii uscate

Cum sa castigati lupta impotriva pielii uscate

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pielea uscata este o problema cu care se confrunta multe persoane in sezonul rece, din pricina aerului geros din mediul exterior si a celui uscat din locuinta. Prevenirea deshidratarii pielii vizeaza in special mentinerea nivelului optim de hidratare in organism, astfel incat tesutul cutanat sa nu devina uscat si crapat sub efectul factorilor nocivi din mediul inconjurator. Pielea uscata nu este exclusiv o problema de natura estetica. Atunci cand aceasta se crapa, bacteriile pot patrunde in organism si pot produce infectii. Castigati lupta impotriva pielii uscate in sezonul rece, prin cateva metode simple de protectie! Cauze si factori de risc Oricine poate suferi de pielea uscata, o conditie medicala in care pielea isi pierde rezervele de umiditate si uleiurile naturale de protectie, insa exista cativa factori de risc care cresc predispozitia catre aceasta problema dermatologica - Varsta . Odata cu inaintarea in varsta, pielea devine mai subtire si mai uscata.... [continuare]

Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon

Ce alimentatie sa adoptati pentru a preveni cancerul de colon

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cancerul de colon poate fi prevenit prin gestionarea factorilor de risc care pot fi controlati, precum alimentatia pe care o adoptati si programul regulat de miscare. Majoritatea studiilor de specialitate arata ca supraponderalitatea si obezitatea cresc riscul cancerului colorectal in randul ambelor sexe, cu o incidenta crescuta la barbati. O talie mai mare (mai mult tesut gras in jurul abdomenului) determina de asemenea o susceptibilitate crescuta in fata cancerului de colon. Cercetatorii au descoperit ca o dieta bogata in legume, fructe si cereale integrale, din care sunt excluse carnea rosie si produsele procesate de origine animala, este benefica in prevenirea cancerului colorectal. Alimentatia care scade riscul dezvoltarii cancerului de colon Prima regula in respectarea unei alimentatii care scade riscul dezvoltarii cancerului de colon este evitarea tuturor surselor alimentare de grasimi saturate si grasimi trans. Carnea de vita, porc, miel si mezelurile... [continuare]

Turul piramidei nutritionale

Turul piramidei nutritionale

Actualizat la data de: 20 Noiembrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta cu adevarat sanatoasa respecta principiile piramidei nutritionale, care incurajeaza consumul celor mai importanti nutrienti si o portionare corecta a hranei. Constituita pe baza diverselor categorii de alimente consumate de oameni, piramida nutritionala prioritizeaza produsele esentiale organismului, de la cele mai importante si recomandate in portii consistente, pana la cele care pot fi chiar eliminate din regimul alimentar. Istoria piramidei nutritionale In anul 1992, Departamentul de Agricultura din SUA a publicat prima piramida nutrititonala, alcatuita din straturi orizontale, din ce in ce mai mici de jos in sus. Aceasta a luat nastere din dorinta educarii populatiei privind grupele alimentare esentiale sanatatii. Prima varianta a piramidei nutritionale punea pret pe carbohidrati, populatia fiind incurajata sa consume in cea mai mare parte aceasta categorie de nutrienti. Cea mai noua forma a piramidei nutritionale este constituita in straturi... [continuare]

Adevarul despre prezervative

Adevarul despre prezervative

Actualizat la data de: 12 Martie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In prezent, prezervativele sunt cea mai eficienta metoda contraceptiva si de prevenire a contactarii bolilor cu transmitere sexuala sau a virusului HIV din intreaga lume. Folosite constant si in mod corect, prezervativele blocheaza migrarea spermei in canalul vaginal si transferul de sange si secretii de la un partener la celalalt. Exista pe piata de profil atat prezervative masculine, cat si prezervative feminine, ambele cu propriile caracteristici menite sa previna o sarcina nedorita si raspandirea bolilor. Prezervativul masculin Prezervativele masculine sunt concepute ca un invelis din latex, poliuretan (plastic), poliizopren (cauciuc natural fara latex) sau membrana naturala (piele de miel) menit sa fie aplicat pe organul genital masculin erect inainte de consumul actului sexual. In afara de vasectomie, prezervativul este singura metoda contraceptiva disponibila pentru barbati. Avantajele prezervativului masculin sunt urmatoarele: - pretul scazut si... [continuare]

Moduri istete prin care sa faceti preparatele de paste mai sanatoase

Moduri istete prin care sa faceti preparatele de paste mai sanatoase

Actualizat la data de: 21 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Preparatele de Paste au o reputatie mai putin admirabila din prisma caloriilor pe care le furnizeaza. Desi sunt gustoase si stabilesc atmosfera sarbatorilor pascale, sunt pline de grasimi saturate, carbohidrati si zahar. Vestea buna este ca specialitatile culinare pascale pot lua o forma prietenoasa cu silueta, cata vreme sunt preparate cu ingrediente atent alese, care stirbesc o buna parte din calorii. Ingrediente pentru retete de Paste sanatoase Retetele de Paste pot fi cu usurinta reinventate, astfel incat sa pastreze gustul apetisant pentru care sunt indragite si sa scape in acelasi timp de caloriile suplimentare. Cateva ajustari in modul de preparare a bunatatilor de sarbatoare sunt suficiente pentru eliminarea riscului de ingrasare. In linii mari, este bine sa respectati urmatorii pasi prin care meniul de Paste poate deveni mult mai dietetic - Inlocuiti toate lactatele integrale cu variantele lor degresate. - Folositi doar albusurile de ou... [continuare]

10 alimente care agraveaza indigestia

10 alimente care agraveaza indigestia

Actualizat la data de: 16 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indigestia este o tulburare a sistemului digestiv des intalnita in perioada sarbatorilor, iar Pastele nu face exceptie. Traditionalele alimente care sunt consumate la festinul pascal nu doar ca pot ingreuna digestia, ci pot chiar agrava simptomele provocate de indigestie. Din acest motiv, este extrem de important sa stiti cum sa va adaptati alimentatia, odata ce balonarea si greata se instaleaza. Alimente nerecomandate in tulburarile digestive Daca in restul anului, mesele zilnice sunt in general echilibrate si usor de digerat, de sarbatorile pascale lucrurile se schimba radical. Consumul mult mai mare de oua, carne de miel dificil de digerat, branza preparata cu zahar si colesterol in prajituri si pasca, cozonacii si abuzul de bauturi alcoolice sunt atat traditii care ne definesc poporul la mijlocul primaverii, cat si surse ale tulburarilor digestive medii si grave. Indigestia, denumita medical dispepsie, se refera la incapacitatea tractului digestiv... [continuare]

De cate proteine aveti nevoie zilnic si cum sa le procurati

De cate proteine aveti nevoie zilnic si cum sa le procurati

Actualizat la data de: 23 Aprilie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele sunt elemente de baza ale fiecarei celule din organism, regasindu-se la nivelul pielii, muschilor, organelor, glandelor si fluidelor corpului, cu exceptia bilei si a urinei. Acesti macronutrienti esentiali contribuie la regenerarea celulara, dezvoltarea masei musculare, mentinerea sanatatii cardiace si stimularea sistemului imunitar. Un aport zilnic optim de proteine constituie baza unei stari de sanatate depline. Importanta proteinelor in organism Proteinele fac parte dintr-o clasa de nutrienti compusi din aminoacizi, molecule mici alcatuite din atomi de carbon, hidrogen, oxigen si nitrogen. Acesti atomi formeaza diferite lanturi chimice, care dau nastere tipurilor distincte de aminoacizi. Unii dintre aminoacizi sunt esentiali, intrucat ei nu pot fi produsi de ficat in prezenta substantelor chimice necesare, deci trebuie sa provina din hrana. Proteinele au functii variante si importante in organism. Ele sunt responsabile cu cresterea si... [continuare]

Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati

Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati

Actualizat la data de: 08 Mai 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe condimente si ierburi aromatice mai putin familiare celor care respecta retetele traditionale romanesti merita sa fie incercate, atat pentru aroma lor speciala, cat si pentru proprietatile benefice pentru organism pe care le detin. Acestea permit, totodata, inlocuirea cantitatilor mari de sare sau zahar din preparate, oferind un plus de gust, fara sa puna sanatatea in pericol. Gatiti cu condimente si ierburi aromatice noi, pentru o experienta noua in bucatarie si mai putine calorii in fiecare farfurie! Ierburi aromatice si condimente sanatoase Mancarea poate fi gustoasa si fara sare, ulei si zahar utilizate in cantitati generoase. Secretul sta in gustul special oferit de numeroase ierburi aromatice si condimente folosite de alte popoare in bucataria lor traditionala. Rozmarinul Rozmarinul este o iarba aromatica cu aroma proaspata, asemanatoare pinului, care condimenteaza excelent carnea de pui, miel, porc sau somon. Versatilitatea rozmarinului este... [continuare]

Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate

Ghimbirul si beneficiile sale pentru sanatate

Actualizat la data de: 08 Aprilie 2022

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ghimbirul este apreciat inca de acum doua milenii pentru beneficiile sale importante pentru sanatate, in special in mentinerea functionalitatii digestive. Aromata intens si revigoranta, radacina de ghimbir nu este doar un condiment potrivit preparatelor din bucataria asiatica, ci un adevarat izvor de substante cu efect terapeutic. Tulpina subterana (rizomul) poate fi utilizata in stare proaspata, sub forma de pulbere, uscata sau sub forma de ulei sau suc. Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, impreuna cu cardamomul, curcuma si galangalul. Beneficii Ghimbirul este folosit in alimentatie, dar si in medicina traditionala. Iarna, acest condiment special face mancarea mai usoara si mai usor digerabila, este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire, regleaza echilibrul intern al organismului si contribuie la mentinerea sanatatii scalpului, fiind un remediu excelent pentru matreata. Chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele cinci... [continuare]

Lucruri esentiale pe care trebuie sa le stiti despre prezervativ

Lucruri esentiale pe care trebuie sa le stiti despre prezervativ

Actualizat la data de: 04 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prezervativul este metoda de contraceptie cu cel mai ridicat nivel de siguranta impotriva contactarii bolilor cu transmitere sexuala, pe langa protectia oferita impotriva unei sarcini nedorite. Insa exista inca multi adulti activi sexual care evita sa foloseasca prezervativul, fie din pricina disconfortului pe care il provoaca, fie din alte motive personale. Atunci cand cunoasteti informatiile practice despre utilizarea corecta a prezervativelor masculine si feminine, puteti evita cu succes inconvenientele asociate cu aceasta metoda contraceptiva. Informatii utile despre prezervativul masculin Cel mai des folosite tipuri de prezervativ masculin sunt cele din latex, avand nivelul cel mai ridicat de protectie impotriva BTS-urilor. Pe piata de profil exista si prezervative masculine confectionate din poliuretan (plastic), poliizopren (cauciuc natural fara latex) si membrana naturala (piele de miel). Prezervativele masculine sunt disponibile in diverse forme,... [continuare]

  cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza

cel mai bun regim alimentar pentru intrarea la menopauza

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intrarea la menopauza este cauzata de scaderea semnificativa a productiei de estrogen la nivelul ovarelor. In aceasta importanta perioada de tranzitie, regimul alimentar joaca un rol esential in transformarile fiziologice si mentale aduse de sfarsitul vietii reproductive. Nivelul de energie, randamentul memoriei, sanatatea oaselor, echilibrul hormonal sau functionarea inimii sufera schimbari importante odata cu intrarea la menopauza, care pot avea insa un impact minor in conditiile respectarii unei diete corecte. Reguli de baza in dieta recomandata la menopauza Introducerea alimentelor corecte in dieta in perioada premergatoare menopauzei poate preveni sau chiar reduce din simptomele suparatoare specifice, precum bufeurile sau uscarea pielii. Iar un regim alimentar atent organizat odata cu intrarea la menopauza protejeaza impotriva problemelor de sanatate asociate cu aceasta perioada a vietii (osteoporoza, cresterea nivelului de colesterol, bolile cardiovasculare... [continuare]

Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum

Reguli pentru un frigider curat si alimente sigure pentru consum

Actualizat la data de: 11 Noiembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Un frigider curat, care sa mentina alimentele la o temperatura corecta si in conditii optime, este una dintre caile principale de a tine la distanta bolile asociate cu consumul hranei contaminate de microorganisme periculoase. Mucegaiul, bacteriile si resturile alimentare din frigider cresc riscul contactarii unei toxiinfectii alimentare, astfel ca sunt importante igienizarea, programarea si curatarea corespunzatoare acestui aparat electrocasnic, in mod regulat. Intretinerea frigiderului pentru o sanatate de fier Urmatoarele reguli de baza ale intretinerii corecte a frigiderului din prisma mentinerii alimentelor sigure pentru consum trebuie sa fie respectate intocmai, pentru eliminarea oricarui tip de risc de imbolnavire. 1. Atentie la temperatura Prima conditie de care trebuie sa beneficieze alimentele pastrate la frigider este temperatura corecta. Monitorizarea si mentinerea hranei intr-un mediu suficient de rece previn dezvoltarea microorganismelor... [continuare]

Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica

Cum va poate schimba viata o dieta macrobiotica

Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta macrobiotica nu este doar o cura de slabire, ci o transformare in bine a propriei persoane prin alegeri alimentare sanatoase. Acest plan alimentar popularizat inca din anii '60 urmareste atingerea unui echilibru in viata, antrenand autocontrolul, consumul corect al hranei si disciplina. Persoanele care urmeaza dieta macrobiotica sunt incurajate sa respecte un program regulat de masa, sa mestece mancarea foarte bine, sa isi asculte corpul, sa fie activi si sa adopte o viziune optimista asupra vietii in general. Principiile dietei macrobiotice Cerealele integrale, legumele si leguminoasele sunt elementele principale ale dietei macrobiotice. In esenta, este incurajat consumul alimentelor de origine vegetala, cu un continut cat mai redus de grasime si un aport sporit de fibre. O astfel de alimentatie este benefica si in reducerea riscului de instalare a afectiunilor cardiace si a unor tipuri de cancer. Principiile de baza ale dietei sunt: - Urmarea unei... [continuare]

Generalitati Este cunoscut faptul ca hrana intretine viata si nu invers. Toate activitatile pe care organismul le desfasoara zilnic sunt consumatoare de energie; aceasta energie isi are originea in degradarea nutrientilor pe care noi ii consumam zilnic. In continuare vom prezenta o serie de alimente si aportul lor nutritiv pe care il aduc organismului. Carne, peste, oua si derivate Carnea, pestele, ouale si preparatele din ele sunt principalele surse de proteine, continutul variaza intre 15 si 35%. Cantitatea de proteine variaza cu cantitatea de apa si grasime. In general, carnea prelucrata termic, fara grasime vizibila, are cam 30% proteine. Grasimile oscileaza in limite foarte largi (carne slaba 5%, peste 1%, carne grasa 35%). Acizii grasi saturati reprezinta sub 50% din grasimile din carne. Carnea de pui are cel mai mare continut de aiczi grasi polinesaturati si cel mai mic procent de acizi grasi saturati. Pestele reprezinta o sursa excelenta de acizi grasi polinesaturati... [continuare]

Alergiile alimentare la copii

Alergiile alimentare la copii

Actualizat la data de: 25 August 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]

Buna ziua.doresc sa relatez ca am o piatra la fiere de 6mm,mi s a spus ca trebuie sa ma operez urgent,insa eu nu sunt in tara si abia in luna iulie voi veni.imi puteti spune,va rog,ce alimentatie trebuie sa am.daca am voie sa fac sport,si daca este vreun risc.va multumesc! [continuare]

Comunitate medicala

Guta

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Oase si articulatii

educerea durerilor la picioare si maini [continuare]

Am ciclu menstrual neregulat si de aproximativ 2 luni nu mi a venit si nu înțeleg de ce am facut vreo 4 teste de sarcina si nu unul dupa altul si sunt negative , nu am simptome sau ceva ce ar detecta o sarcina iar de câteva zile am niște scurgeri alb gălbui nu sunt abundente .. Puteți sa ma ajutați cu niște păreri ? Sper sa nu fie vorba de vreo sarcina !! [continuare]

Comunitate medicala

Buna ziua

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Dezechilibrele hormonale

ma trezesc in fiecare dimineata aproape cu mainilie umflate si umflat la fata, am crezut citind pe net ca poate fii vorba de tiroida si mi am facut analizele rezultatele au fost : T3 126 ng% T4 5.90 ug/dL TSH 5.97 uIU/mL v- am scris rezultatele astfel intrucat nu sunt in tara si nu le am efectuat in tara.aici doctorul mi a zis ca este f putin marit TSh dar f putin.va rog frumos sa ma ajuttai cu aceste analize.daca este importanta greutatea mea si fizicul sa stiti ca am 1.81 si aproximativ 90 kg am facut si analizele normale la sange inaine de astea si eu iesit toate in limitele normale decat uric acid 7.7 (0.0-7.0) trigliceridele 290 (200 max) colesterolul 195 (max 200) va rog frumos poate puteti sesiza ceva in urma a tote aceste analize [continuare]

Pagina 4 din 5 (138 rezultate)