Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

megaslim capsuni

Dieta pe timp de vara

Dieta pe timp de vara

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2018

Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie

Generalitati Dupa o iarna lunga, friguroasa, in care hainele groase au ascuns destul de bine cateva kilograme in plus, a venit vara, cand excesele din timpul iernii trebuie sterse cu buretele. Ce mancam vara pentru a putea slabi sanatos si frumos? Vara este anotimpul potrivit pentru eliminarea kilogramelor in plus, pentru ca, in aceasta perioada, organismul nu mai are nevoie de energia unor alimente bogate caloric. Acest lucru se reflecta intr-un apetit mai scazut, pasul cel mai important catre silueta mult dorita. In plus, pe parcursul verii, este mult mai usor de urmat o dieta echilibrata si diversificata, datorita marii varietati alimentare specifice acestui sezon, mai ales in ceea ce priveste fructele si legumele. Se vor evita in acest mod dietele drastice, care solicita inutil organismul, iar rezultatele pentru silueta si sanatate le vei obtine bucurandu-te in acelasi timp de toate deliciile alimentare ale acestui anotimp. Dieta de vara Recomandari: - Dieta trebuie... [continuare]

Simptomele sistemului imunitar slabit

Simptomele sistemului imunitar slabit

Actualizat la data de: 14 Mai 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Va confruntati deseori cu simptome de raceala si/sau gripa? Sunteti bolnav/a in marea majoritate a timpului? Suferiti de alergii? Va simtiti obosit/a? Ati observat ca unii oameni se imbolnavesc destul de rar si sunt intotdeauna plini de energie? Oamenii au sistemul imunitar diferit Sistemul imunitar este cel care ajuta o persoana sa lupte impotriva infectiilor, germenilor si cancerului. In unele situatii, acesta nu functioneaza corect, cum este cazul tulburarior de imunodeficienta. Oamenii care sufera de aceste tulburari sunt sensibili la dezvoltarea a diverse infectii, dar si cancer. Stabilirea unui diagnostic este vital intrucat un raspuns imun insuficient poate cauza grave probleme de sanatate. Impactul asupra unui sistem imunitar slabit va fi mai mare odata cu cresterea rezistentei agentilor patogeni la antibioticele si medicamentele antifungice obisnuite. De asemenea, provocarile de zi cu zi ale unui mediu poluat si toxic intensifica necesitatea mentinerii... [continuare]

Nutritia pe timpul verii

Nutritia pe timpul verii

Actualizat la data de: 27 Mai 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde.  Pielea uscata si... [continuare]

Bolile copilariei

Bolile copilariei

Actualizat la data de: 13 August 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Multumita vaccinurilor, unele dintre bolile copilariei se manifesta mult mai rar, dar altele inca sunt intalnite destul de frecvent. Acestea variaza de la infectii comune (crupul laringian) la boli misterioase cum ar fi boala Kawasaki. Indiferent de afectiune, este indicat sa consultati medicul pentru un diagnostic si un tratament corect. Virusul sincitial respirator - VSR Acest virus este principala cauza a bronsiolitei si pneumoniei la copii. Infectia debuteaza cu simptome asemanatoare gripei: febra, secretii nazale si tuse. Pana la 40% dintre copiii care sufera prima data de virusul sincitial respirator manifesta respiratie suieratoare si in cazul a pana la 2% dintre acestia va fi necesara spitalizarea. Simptomele vor fi mai blande la copiii mari si la adulti. Copiii, de obicei, manifesta simptomele VSR la aproximativ 3-5 zile dupa ce au fost expusi la persoana bolnava sau au intrat in contact direct cu secretiile respiratorii ale celui infectat fie... [continuare]

Scorbutul - deficitul de vitamina c

Scorbutul - deficitul de vitamina c

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2025

Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta

Generalitati Scorbutul mai este cunoscut si sub numele de boala lui Moeller, sau malafdia lui Cheadle. La copii, scorbutul mai este numit si boala lui Barlow, dupa Sir Thomas Barlow, medicul britanic care a descris-o prima data. Scorbutul este afectiunea cauzata de existenta unui nivel scazut de vitamina C (acid ascorbic) in organism. Denumirea provine din latina, fiind o afectiune cunoscuta inca din timpurile antice grecesti si egiptene. Scorbutul este frecvent asociat cu povestiri despre marinarii din secolele al XVI-lea si al XVIII-lea care navigau in curse lungi, vreme indelungata, fara sa ofere organismului suficienta vitamina C, fapt ce a dus la deteriorarea starii lor de sanatate. In prezent, cazurile de scorbut sunt destul de rare. Pacientii cu aceasta afectiune nu sintetizeaza vitamina C (necesara pentru producerea de colagen si absorbtia fierului) in mod natural, motiv pentru care trebuie sa asimileze aceasta vitamina din surse externe (cum ar fi citricele). Orice... [continuare]

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 15 Mai 2025

Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna

Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]

100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului

100 moduri prin care putem stimula activitatea creierului

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Nu exista persoana care sa nu isi doreasca sa fie mai creativa, mai sensibila, mai productiva, sa exceleze in tot ceea ce face, insa din cauza haosului si a stresului de zi cu zi, este foarte greu de atins intregul potential de activitate al creierului.  Mediul inconjurator Patrunderea in mediul inconjurator se face cu toate simturile, pentru ca persoana sa devina un bun ascultator si sa observa toate detaliile si frumusetile naturii. 1. Ascultarea - devenind un bun ascultator veti reusi sa identificati toate subtilitatile care definesc personalitatea cuiva sau care contribuie la solutionarea unei probleme. Persoana va deveni mai constienta pe mediul in care traieste si de tendintele naturale de evolutie. 2. Pauza - pentru a preveni epuizarea este indicat sa plecati cu cateva ore mai devreme de la serviciu sau sa va luati cateva zile libere pentru a va relaxa si pentru a va recapata linistea interioara. 3. Vizualizarea ghidata - aceasta tehnica de... [continuare]

Masa corporala ideala

Masa corporala ideala

Actualizat la data de: 09 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Greutatea ideala este masa corporala pe care un individ o poate dobandi printr-un regim alimentar sanatos, activitate fizica regulata, managementul adecvat al stresului si oprirea fumatului. Schimbarile stilului de viata pot duce la o greutate lipsita de riscuri pe sanatate pentru orice persoana. De ce este importanta greutatea ideala? Masa corporala este una din componentele care definesc starea de sanatate a fiecarei persoane. O persoana care are o greutate ideala se simte mai bine, are mai multa energie si isi reduce riscul de a dezvolta boli asociate cu obezitatea (de exemplu apneea de somn, diabet zaharat de tip 2, hipertensiune arteriala, atac vascular cerebral sau afectiuni ale arterelor coronare) daca are un regim alimentar echilibrat si efectueaza regulat efort fizic. De fapt o astfel de persoana poate fi mai sanatoasa decat una cu masa corporala redusa si care are o alimentatie deficitara si nu este activa din punct de vedere fizic. De ce este... [continuare]

Noua dieta beverly hills

Noua dieta beverly hills

Actualizat la data de: 09 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Noua dieta Beverly Hills se bazeaza pe "combinarea inteligenta a alimentelor" - a manca mancarea potrivita la momentul potrivit. Dieta clasica consta dintr-o faza foarte severa care se intindea pe 42 de zile. Noua dieta nu mai cuprinde faza restrictiva si se bazeaza pe o alimentatie echilibrata pe parcursul intregii saptamani. A se nota expresia "dieta echilibrata saptamanal". Dieta consta in adoptarea unui plan format din 3 mese pe zi, in care nu trebuie sa combinam carbohidratii cu proteine si invers, iar fructele trebuie consumate separat. "Nu conteaza ceea ce mananci sau cat mananci, explica Mazel, un consilier pe probleme de viata si dieta, conteaza cand mananci si cum sunt combinate alimentele". Cei care sunt adeptii dietelor revigorante, carora le plac fructele si care reusesc atunci cand sunt inarmati cu explicatii, vor putea adopta acest tip de dieta. Alimente permise In cadrul noii diete Beverly Hills, proteinele pot fi combinate... [continuare]

4 alternative inteligente pentru micul dejun

4 alternative inteligente pentru micul dejun

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce trebuie sa contina un mic dejun? Micul dejun poate fi considerata una din cele mai importante mese ale zilei. Studiile au demonstrat ca persoanele care iau micul dejun isi mentin silueta mai usor decat cele care nu o fac. Fenomenul este explicat prin faptul ca metabolismul este stimulat, iar foamea este tinuta sub control. Pentru un mic dejun sanatos, trebuie luate in considerare cateva sfaturi esentiale. Nivel ridicat de fibre Digerarea lenta a fibrelor, ajuta la instalarea rapida a senzatiei de satietate pentru o perioada mai indelungata de timp, implicand putine calorii. S-a demonstrat ca fulgii de ovaz, care au un nivel ridicat de fibre, pot contribui la scaderea in greutate, imbunatatesc nivelul colesterolului, reduc inflamatia si lupta impotriva hipertensiunii arteriale si a diabetului zaharat de tip 2. Pentru cei care iau micul dejun in graba, o combinatie de dulcea [continuare]

10 alimente hipercalorice ale primaverii

10 alimente hipercalorice ale primaverii

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sosirea primaverii nu inseamna doar aparitia lalelelor si a narciselor, dar si o oportunitate pentru recuperarea siluetei in cazul acelora care toata iarna au evitat exercitiile fizice si au adoptat o dieta comoda, bogata in grasimi si carbohidrati. Primele raze de soare ne indeamna sa renuntam la pulovere si sa adoptam o tinuta mai lejera, astfel, consecintele acestei ierni devin dintr-o data vizibile. Chiar daca majoritatea asteptam primavara pentru a ne redobandi silueta, specialistii ne avertizeaza ca in aceasta perioada putem chiar sa crestem in greutate daca nu suntem atenti la alimentele consumate dar mai ales la cantitatea si calitatea acestora. Daca aerul curat si vremea frumoasa ne imbie sa iesim la iarba verde, sa organizam picnicuri sau sa ne ducem la diverse manifestari sportive, nu trebuie sa lasam ispitele culinare sa ne strice cheful de distractie si sa ne streseze intotdeuna greutatea, kilogramele si caloriile. Cu putina atentie si informare,... [continuare]

Alimente usoare de vara

Alimente usoare de vara

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]

28 de alimente supernutritive

28 de alimente supernutritive

Actualizat la data de: 15 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Multe persoane utilizeaza zilnic multivitamine sub pretextul ca acestea sunt sanatoase. Totusi, consumul de alimente este benefic pentru oricine si mult mai placut decat inghitirea de suplimente. In plus, prin selectarea corecta a alimentelor se pot obtine substantele nutritive esentiale pentru organism. Important este sa se aleaga combinatia corecta de alimente. O dieta bogata in produse alimentare nutritive este cea mai buna metoda pentru incetinirea procesului de imbatrinire si prevenirea bolilor cronice. Cele mai sanatoase fructe 1. Prunele uscate - aceste fructe inchise la culoare sunt bogate in cupru si bor, ambele substante fiind importante in prevenirea osteoporozei. De asemenea, contin si o fibra numita inulina care atunci cand este descompusa de bacteriile intestinale determina cresterea aciditatii mediului la nivelul tractului digestiv, facilitand absorbtia calciului. Pentru intarirea oaselor si cresterea energiei sunt necesare patru-cinci prune... [continuare]

Tratament naturist pentru anemia nutritionala

Tratament naturist pentru anemia nutritionala

Actualizat la data de: 31 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anemia nutritionala este determinata de absenta unor substante necesare hematopoiezei din cauza unor carente alimentare. Astfel, cantitatea de hemoglobina din globulele rosii este diminuata. Globule rosii, celulele care transporta oxigenul la tesuturi, constituie aproximativ jumatate din sangele care curge prin vene si artere, iar, zilnic, aproximativ 100 milioane de celule sanguine se formeaza in maduva osoasa. Materiile prime necesare pentru producerea unor noi globule rosii (eritrocite) sunt: fier, proteine si vitamine, dar mai ales acidul folic si vitamina B12. Dintre acestea fierul si proteinele sunt esentiale in construirea materiei colorata in rosu, numita hemoglobina. Durata medie de viata a unei globule rosii este de 120 zile, dupa care este distrusa si inlocuita. Fiecare persoana ar trebui sa aiba intre 12-15 g de hemoglobina la 1dL de sange (diferit in functie de sex, varsta si alti factori), iar in sistemul sanguin aproximativ 3.5 -... [continuare]

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca sunteti unul dintre pacientii diagnosticati cu poliartrita reumatoida, ati auzit cu siguranta ipoteza conform careia simptomele si suferinta indusa de aceasta boala pot fi ameliorate printr-o dieta adecvata. Redoarea matinala specifica bolii, imobilitatea si durerea articulara sunt printre cele mai importante simptome care va pot scadea semnificativ calitatea vietii daca va confruntati cu aceasta afectiune. Poliartrita reumatoida poate fi tinuta sub control terapeutic, insa adesea pretul este destul de scump: tratamentul, chiar daca este eficient impotriva simptomelor, are numeroase reactii adverse care poate determina unii pacienti sa il evite, sa nu il administreze conform recomandarilor medicului. Complianta scazuta la tratament este cea care permite bolii sa avanseze si sa fie cauza de aparitie a unor deformari locale si a anchilozei. In evolutie sunt prinse din ce in ce mai multe articulatii de procesul degenerativ si apar chiar si complicatii... [continuare]

Dieta pritikin

Dieta pritikin

Actualizat la data de: 16 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]

Poftele din sarcina - de la normal la patologic

Poftele din sarcina - de la normal la patologic

Actualizat la data de: 31 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati De la muraturi la inghetata, de la chipsuri la friptura sau chiar la compozitia prajiturilor (direct din vas) nu este decat un pas. Gusturi culinare prea ciudate? Nu, este vorba doar de poftele pe care femeile insarcinate le manifesta pe durata sarcinii, pofte ciudate, diferite, dar care mereu trebuie indeplinite! Si chiar daca astfel de combinatii nu sunt chiar cele mai rafinate recomandari, pentru femeia insarcinata care pofteste la ele, nimic nu poate fi mai bun. Poftele din timpul sarcinii, oricat de neobisnuite, oricat de ciudate, sunt probleme frecvente cu care femeile se confrunta. Desi in afara perioadei sarcinii nici prin gand nu le trece sa consume astfel de produse, in lunile sarcinii, ele trebuie avute la indemana, caci femeile ajung efectiv sa tanjeasca dupa ele. Poftele vor fi resimtite de majoritatea femeilor la un moment dat in timpul sarcinii. De fapt, se pare ca mai mult de jumatate din femeile insarcinate vor dori sa consume ceva... [continuare]

Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima

Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima. Fructe si legume proaspete Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului. Produse lactate si inlocuitori - lapte 1%; - lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao); - unt degresat total sau partial; - smantana degresata partial sau total; - branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - crema de branza degresata partial sau total; - branza de casa 1% grasimi sau degresata; - iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie); - iaurt din soia; - sour cream (smantana fermentata) degresata total; - inlocuitori de oua, albus de ou. Carne, pui, peste si inlocuitori - piept de pui sau curcan... [continuare]

Dieta volumetrics

Dieta volumetrics

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Aceasta dieta se bazeaza pe faptul ca oamenilor le place sa manance. Daca ar trebui sa aleaga intre a manca mai mult sau mai putin, ei vor prefera sa manance mai mult. Spre deosebire de alte diete care au la baza deprivarea alimentara, dieta aceasta nu incearca sa limiteze tendintele naturale ale oamenilor. Autorul dietei, nutritionista Babara Rolls, afirma ca limitarea severa a ingestiei de alimente nu da rezultate pe termen lung. Cei care isi limiteaza sever alimentatia vor fi tot timpul infometati, nemultumiti si se vor intoarce la vechile obiceiuri alimentare. Abordarea lui Rolls consta in consumul unor alimente care sa permita aparitia senzatiei de satietate, dar care determina in acelasi timp pierderea in greutate. Cheia dietei consta in atingerea senzatiei de satietate si asentimentului de plenitudine. Rolls afirma ca oamenii se satura in functie de cantitatea de alimente consumate, nu datorita numarului de calorii consumate sau datorita procentului de... [continuare]

Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor

Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor

Actualizat la data de: 19 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anticonceptionalele sunt medicamente care contin hormoni asemanatori celor care se gasesc in mod natural in organismul uman. Acestea se administreaza zilnic, fiind utilizate ca metoda contraceptiva sau pentru tratarea anumitor dereglari hormonale. Avantajele pilulelor contraceptive: - o metoda de contraceptie eficienta; - convenabile la pret; - contribuie la prevenirea bolii inflamatorii pelvine; - reduc crampele menstruale. Avantaje suplimentare: Pilulele contraceptive care contin atat estrogen, cat si progesteron detin cateva beneficii suplimentare. Astfel, acestea previn: - osteoporoza; - anemia feripriva; - chisturile ovariene; - acneea; - atrofia vaginala si actul sexual dureros; - sarcina ectopica; - pilozitatea excesiva; - simptomele premenstruale (depresia sau cefaleea). Dezavantaje Ca oricare alte medicamente si pilulele contraceptive pot cauza o serie de efecte secundare; de regula, acestea apar in primele 3 luni de utilizare a contraceptivelor... [continuare]

Dieta pentru stimularea fertilitatii

Dieta pentru stimularea fertilitatii

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Obezitatea poate afecta in mod negativ fertilitatea. Dovezile stiintifice sustin ca numai un singur aliment poate stimula fertilitatatea, datorita continutului crescut de zinc: stridiile. O cantitate corespunzatoare de zinc este esentiala pentru producerea unui volum optim de sperma si a unui nivel normal de testosteron. La femei, chiar si cantitati mici de alcool pot afecta fertilitatea, consumul de alcool reducand fertilitatea cu pana la 50%. De asemenea, consumu mai multor ceasti de cafea ar putea avea un efect negativ asupra fertilitatii femeilor, dar ar putea creste mobilitatea spermatozoizilor daca este consumata inainte de actul sexual. S-a tot vorbit despre produsele pe baza de soia si cum ar putea aceste alimente sa influenteze fertilitatea. Soia este o sursa buna de proteine pe perioada sarcinii. Produsele pe baza de soia contin estrogeni vegetali, cunoscuti sub denumirea de fitoestrogeni. Acestia ar putea avea acelasi efect ca estrogenul uman,... [continuare]

Fibrele si bolile diverticulare

Fibrele si bolile diverticulare

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Adopatarea unei diete bogate in fibre (20-35 g fibre, zilnic) contribuie la stimularea eliminarii regulate a scaunului si creste excretia materiilor fecale. Aceasta dieta poate fi folosita pentru a controla simptomele specifice bolilor diverticulare, deoarece fibrele alimentare reduc presiunea de la nivelul colonului, prevenind astfel formarea de diverticuli. Diverticuloza (boala propriu-zisa) si diverticulita (inflamatia) sunt incluse in denumirea de boli diverticulare. Cauza principala a formarii diverticulilor este constipatia - presiunea exercitata in timpul defecatiei determina formarea unor dilatatii in colon, de obicei de marimea unui bob de mazare. Cand diverticulii deja s-au format se poate spune ca s-a instalatat diverticuloza. De regula, aceste afectiuni nu prezinta simptome specifice, iar in cazuri exceptionale diverticuloza se manifesta prin dureri abdominale, sange in scaun sau secretii mucoase abundente. Daca diverticulii se inflameaza, se... [continuare]

Dieta cu calorii negative

Dieta cu calorii negative

Actualizat la data de: 16 Martie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Expresia "alimentele cu calorii negative" face referire la anumite alimente care necesita mai multe calorii pentru procesare decat propriul continut caloric. Consumarea alimentelor cu calorii negative supune organismul unui efort suplimentar si unui consum energetic crescut in procesul de descompunere si digerare, astfel incat numarul caloriilor consumate de organism este mai mare decat numarul celor asimilate. Acest aspect le confera alimentelor cu calorii negative un extraordinar avantaj in arderea naturala a grasimilor. O portie de desert compus din 400 de calorii poate necesita 150 de calorii pentru a fi digerat de organism, de unde rezulta un castig de 250 de calorii adaugat la grasimea corporala. Potrivit teoriei alimentelor cu calorii negative, spre exemplu, daca se consuma 100 de calorii dintr-un aliment ce necesita 150 de calorii pentru a fi digerat, organismul va arde 50 de calorii suplimentare, prin simpla consumare a respectivului aliment. Cum... [continuare]

Alergii oculare - conjunctivita alergica

Alergii oculare - conjunctivita alergica

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Conjuctivita alergica este manifestarea reactiei alergice la nivelul mucoasei oculare, inflamatii de natura alergica ale conjunctivei. Afectiunile alergice (generic alergiile) sunt generate de reactivitatea exagerata a sistemul imun in raport cu expunerea la antigeni din mediul inconjurator. Substantele care provoaca aceste reactii exagerate (alergice) poarta denumirea de alergeni. Raspunsul imun al organismului poate genera simptome precum: congestie a conjunctivei (ochi umflati), lacrimare, stranut, prurit, etc., iar in cele mai grave cazuri chiar soc anafilactic (anafilaxia). Conjunctivita alergica nu se transmite, nu este o afectiune oftalmologica contagioasa, iar acuitatea vizuala ramane neschimbata, nefiind afectata decat in cazul in care apar complicatii. Persoanele care cunosc faptul ca sunt alergice la anumite substante trebuie sa fie foarte atente la componentele medicamentelor pe care le iau sau ale produselor cosmetice pe care le folosesc pentru ca... [continuare]

Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei

Dieta pentru prevenirea si tratarea candidozei

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Adeptii medicinei complementare si alternative considera ca simptomele comune cum ar fi oboseala, durerile de cap sau tulburarile de memorie stimuleaza supraproductia de fungi de candida albicans din organism. Pentru vindecarea bolii, ei recomanda o dieta care presupune evitarea zaharului, a fainii albe, drojdiei de bere si branzei, in premisa ca aceste alimente promoveaza cresterea excesiva a ciupercii candida albicans. Deloc surprinzator, multi oameni au observat ameliorarea simptomelor dupa ce au urmat dieta. Prin evitarea zaharului si fainii albe se vor exclude din meniul zilnic alimentele procesate care tind sa aibe un nivel caloric ridicat si o valoare nutritiva scazuta. Dupa cateva saptamani de la inlocuirea produselor alimentare prelucrate cu cele proaspete si a fainii albe cu cereale integrale, starea de sanatate a oricarei persoane se va imbunatati. Iar principalul beneficiu va fi stoparea cresterii fungilor candidozici din tractul... [continuare]

Regimul puterea proteinelor

Regimul puterea proteinelor

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]

Pagina 5 din 15 (449 rezultate)