mancare pt diabetici de tip 2
Patru boli care iti pot afecta rinichii
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Atunci cand o persoana nu are grija sa bea suficienta apa, dar si cand mostenirea genetica nu o ajuta, exista riscul de a dezvolta o boala de rinichi. Totodata, afectiuni precum diabetul zaharat sau lupusul pot afecta rinichii. In cazul in care pacientul diagnosticat cu o boala cronica sufera de complicatii la nivelul rinichilor, viata ii este pusa in pericol, din cauza unei posibile aparitii a blocajului renal. Principalele boli care pot afecta grav rinichii • Diabetul zaharat. Cauza principala a insuficientei renale este nefropatia diabetica, o boala de rinichi care apare la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat. Aproape o treime dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta nefropatie, de aceea preventia este cel mai important lucru. Nu toti pacientii diagnosticati cu diabet zaharat dezvolta boli de rinichi. Nefropatia diabetica este o complicatie grava a diabetului de tip 1 si a diabetului de tip 2. Se mai numeste si boala renala... [continuare]
Simptomele bolilor pancreasului
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Pancreasul este un organ situat in abdomen si face parte din sistemul digestiv, producand insulina si enzime digestive importante, care ajuta la descompunerea alimentelor. Pancreasul are functie exocrina deoarece elibereaza enzimele digestive direct in sange, dar si functie endocrina deoarece elibereaza insulina si glucagonul, cu rol in reglarea glicemiei. Problemele de control ale insulinei pot determina aparitia diabetului. Enzimele sau sucurile digestive sunt secretate de pancreas in intestinul subtire. Acolo, continua sa descompuna hrana care a parasit stomacul. Alte probleme de sanatate legate de pancreas pot fi pancreatita si cancerul pancreatic. Trasaturi Pancreasul este localizat in cavitatea abdominala si joaca un rol important in digestie. Are o lungime de 15-20 cm si o grosime de 2 cm. Este alungit in sens transversal, cea mai mare parte aflandu-se in partea dreapta a abdomenului, unde stomacul se ataseaza la prima parte al intestinului subtire, a... [continuare]
Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Diabetul este o boala in care organismul fie nu produce, fie nu poate folosi hormonul pancreatic numit insulina. Acest hormon controleaza cantitatea de glucoza (zahar) din sange si procentul in care glucoza este absorbita in celule, deoarece celulele au nevoie de glucoza pentru a produce energie. Mai mult de cat atat, singura hrana pentru creier este glucoza, iar pentru o buna functionare a sistemului nervos trebuie mentinut un nivel optim al glucozei. Dupa ce consumati un anumit fel de mancare care contine carbohidrati sau proteine in mod natural, zaharul din sange creste intre 120-130mg/dl, dar in general nu mai mult de 140mg/dl. Aceasta crestere elibereaza insulina din celulele pancreatice numite celule beta, deschizand astfel “usile” celulelor din corp pentru a capta glucoza in interiorul lor. Dupa ce glucoza a pastruns in celule, nivelul zaharului din sange revine la normal si scapa de varfurile insulinice pana ce organismul asimileaza din nou proteine si... [continuare]
Infectia cu streptococ de grup b
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este streptococul de grup? Infectia cu streptococ de grup B este provocata de bacteria cunoscuta si sub denumirea de streptococcus agalactiae. Acest tip de bacterie (care nu trebuie sa fie confundata cu streptococul de grup A cel care cauzeaza infectiile la nivelul gatului), se gaseste in mod normal in organismul uman si nu determina nici un simptom. Cu toate acestea, in anumite cazuri acesta poate deveni periculos si poate cauza diverse infectii care afecteaza femeile insarcinate si copii nou-nascuti. Streptococul de grup B poate afecta si adultii care sufera de anumite boli cronice. Aceasta infectie este destul de cunoscuta la nivelul populatiei. Care sunt cauzele infectiei cu streptococ de grup? Streptococul de grup B este intalnit la o proportie de 10-15% dintre adultii sanatosi. Acesta este localizat de obicei in vagin, intestin sau in zona rectala. Majoritatea femeilor care sunt purtatoare ale acestei bacterii nu au nici un simptom sau semn. Important este ca, in... [continuare]
14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta
Dr. Roxana Cozubas
Medic Specialist Oftalmolog
Generalitati Ochii sunt "oglinda sufletului", tradand trairile interioare, sinceritatea unei persoane, dispozitia, etc; dar informatiile pe care le pot dezvalui ochii nu se rezuma doar la atat. Acestia pot oferi detalii legate de prezenta anumitor afectiuni hepatice, nivelul de colesterol si chiar existenta diabetului zaharat. Oftalmologii afirma ca ochiul este singurul organ care poate fi analizat in profunzime, caruia i se pot observa venele, arterele si nervul optic fara interventie chirurgicala. Din acest motiv, anumite boli frecvent intalnite (glaucomul, cataracta, degenerescenta maculara) pot fi detectate timpuriu, daca au loc examene oftalmologice regulate. Din pacate, majoritatea oamenilor sunt prea ocupati si merg destul de rar la specialist, desi n-ar trebui sa-si neglijeze sanatatea. Sprancene rare Ce semnifica - Sprancenele rase sunt un moft sau chiar o moda pentru unele persoane, in anumite cercuri. Dar cand acestea se raresc si chiar dispar, fara sa se... [continuare]
Hipertrigliceridemia
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Trigliceridele sunt un tip de grasimi ce se gasesc in sange. Ele constituie o sursa majora de energie, iar in organismul uman grasimile se gasesc cel mai frecvent sub aceasta forma. Dupa luarea mesei, organismul utilizeaza caloriile necesare pentru obtinerea rapida de energie. Caloriile in plus sunt transformate in trigliceride si, ulterior, sunt depozitate in celulele adipoase (celulele ce compun stratul de grasime) pentru a putea fi utilizate mai tarziu. Caloriile in exces sunt depozitate sub forma de grasime, indiferent de tipul de alimente consumate – grasimi, carbohidrati sau proteine. Daca in mod constant sunt consumate mai multe calorii decat necesarul atunci este posibil ca nivelul trigliceridelor din sange sa creasca. In cantitati normale, trigliceridele sunt utile organismului pentru asigurarea starii de sanatate. Nu se stie exact daca atunci cand nivelul trigliceridelor creste se accentueaza in mod direct riscul pentru boli cardiace. Dar... [continuare]
Obezitatea
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Obezitatea nu este numai o problema estetica ci este o boala caracterizata prin sporirea greutatii corporale mult peste nivelul greutatii ideale, cu ample consecinte asupra starii de sanatate. Aparitia obezitatii influenteaza aspectul fizic al persoanei dar si starea ei psihica. Excesul ponderal genereaza numeroase complicatii: diabet zaharat, afectiuni cardiace si cerebro-vasculare, hipertensiune arteriala, apnee de somn, tulburari locomotorii, tulburari psihice (depresie, anxietate, stima de sine scazuta, izolare sociala), afectiuni digestive si pulmonare. Indicele de masa corporala Pentru a diagnostica aceasta boala se foloseste indicele de masa corporala (IMC). IMC este un instrument de evaluare a greutatii raportata la inaltime. Pentru ca foloseste inaltimea si greutatea, doi parametri usor de masurat de catre oricine, este foarte simplu si rapid sa afli daca ai probleme de greutate. Formula lui de calcul este urmatoarea: greutatea (masurata in kilograme) se... [continuare]
Igiena dentara - intrebari frecvente referitoare la respiratia urat mirositoare (halena fetida bucala)
Dr. Sanaz Kavian
Medic specialist chirurgie dento-alveolara
Ce este halena fetida bucala? Mai mult de 90 milioane de oameni sufera de halena cronica sau respiratie urat mirositoare. In majoritatea cazurilor, aceasta este generata de gingii si limba. Ce cauzeaza respiratia urat mirositoare? Desi pot exista cateva exceptii, in majoritatea cazurilor, halena isi are originea in cavitatea bucala. Este cauzata de bacteriile din cavitate care descompun produsele alimentare greu de digerat, precum si de degradarea acestora. Acest proces rezulta in bi-produse denumite compusi sulfurici care emit un miros asemanator oualelor stricate. Tipul de bacterie care initiaza acest proces are nevoie de un mediu lipsit de oxigen, drept pentru care se gasesc in zone dificil de atins, cum ar fi buzunarele din jurul dintilor si fisurile din limba. In anumite cazuri, mirosul poate fi cauzat de o boala cum ar fi diabetul sau de o problema a sinusurilor, a faringelui, a plamanilor sau a stomacului. Alte resturi din cavitatea bucala si o igiena orala... [continuare]
Intepaturile de insecte si paianjeni
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Intepaturile de insecte si paianjeni se manifesta local prin aparitia unor zone pruriginoase, eritematoase si edematiate, mai mult sau mai putin dureroase. Aceste reactii sunt normale si au o durata variata, de la cateva ore la cateva zile. Adesea, singurul tratament care trebuie aplicat este cel local, ce poate fi administrat si la domiciliu, nefiind necesara internarea pacientului. Exista si pacienti care au reactii mai intense la intepaturile de acest tip, organismul lor fiind mai sensibil. Cei mai afectati sunt bebelusii si copii, adultii suportand mai bine o astfel de agresiune. Semne si simptome Intepaturile de paianjeni si alte insecte se caracterizeaza de cele mai multe ori prin aparitia unei reactii locale care certifica agresiunea. Pacientul va observa o zona mai rosiatica,tumefiata, dureroasa (durerea variaza ca intensitate in functie de insecta ce a produs intepatura) eventual si pruriginoasa. Toate aceste semne sunt determinate de procesul inflamator... [continuare]
13 lucruri pe care ochii le spun despre sanatatea ta
Dr. Roxana Cozubas
Medic Specialist Oftalmolog
Generalitati Privitul ochi in ochi in timpul unei discutii poate demonstra sau nu sinceritatea, insa ochii pot dezvalui in mod cert informatii legate de bolile hepatice, colesterol sau diabet. Ochiul este o fereastra unica spre sanatate, considera specialistii. Este singurul loc din organism unde medicii pot privi fara ajutorul chirurgiei si pot vedea vene, artere si chiar nervul optic. In acest mod pot fi detectate din timp, prin intermediul examenelor oftalmologice regulate, glaucomul, cataracta si degenerescenta maculara. Din pacate, multi oameni sunt ocupati si nu au timp nici macar pentru vizita constanta la medicul oftalmolog. Cu ajutorul ochilor, pot fi descoperite si alte conditii, cum ar fi diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala. Iata, mai jos, cateva situatii care pot semnala probleme ale ochilor. Sprancene care dispar Ce inseamna: In unele popoare, raderea sprancenelor este o moda, dar cand partea dinspre urechi a sprancenelor incepe sa dispara sau... [continuare]
Ce este meningita Boala reprezinta o inflamatie a meningelor. Meningele reprezinta trei membrane care invelesc creierul si il protejeaza impotriva expunerii rapide la agentii externi. In majoritatea cazurilor, meningita este cauzata de o infectie virala sau bacteriana. Meningita virala este o forma usoara a bolii si se poate vindeca in mai putin de 10 zile. Un grup de virusi cunoscuti sub denumirea de enterovirusi, care sunt cauza problemelor la stomac, sunt responsabili pentru aproximativ 90% din menigitele virale inregistrate. Factori de risc ai meningitei bacteriene 1.Varsta : Nou-nascutii prezinta un risc crescut de evolutie spre meningita bacteriana, comparativ cu persoanele din alte grupe de varsta. Cu toate acestea, persoanele de orice varsta pot dezvolta meningita bacteriana dar cele mai afectate dintre persoanele adulte sunt batranii sau persoanele cu organisme imunodeprimate (pacientii diabetici, pacientii oncologici). 2. Comunitatile : Bolile infectioase tind sa se... [continuare]
Fereste-te de boli, cu ajutorul alimentelor naturale
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia nesanatoasa, care contine hrana procesata, mancare de tip fast-food, grasimi in exces, poate favoriza aparitia unor probleme de sanatate, de la cele digestive, pana la unele forme de cancer. Alege alimente cat mai aproape de forma lor naturala Un principiu de baza este alegerea alimentelor care sunt cat mai aproape de forma lor naturala. Asa ca in loc de cele ambalate, alege-le pe cele proaspete. De exemplu, in loc de produse semipreparate de curcan, mai bine cumpara carne proaspata de curcan. Cand eviti alimentele procesate, cum ar fi chips-urile, prajiturile si mancaruri gata preparate, sari si peste caloriile, zaharul, sarea si grasimile saturate pe care le contin, de multe ori in exces, potrivit webmd.com. Opteaza pentru cereale integrale Carbohidratii rafinati, cum sunt painea alba, pastele, orezul isi pierd o mare parte din substantele nutritive in timpul procesului de fabricatie. Este indicat sa optezi pentru paine integrala facuta din faina de grau si... [continuare]
Cum iti afecteaza sanatatea lipsa somnului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Privarea de somn are consecinte grave asupra organismului. Creste riscul bolilor de inima, favorizeaza instalarea diabetului, duce la pierderea apetitului sexual si la pierderea puterii de concentrare. Dincolo de efectele asupra starii fizice, lipsa de odihna poate avea consecinte si la nivel psihic, cum ar fi depresia. De cat somn avem nevoie Orele necesare pentru somn variaza de la o persoana la alta. Cei mai multi dintre oameni au nevoie in medie de 8 ore de somn de calitate pentru o sanatate buna. Altii au nevoie de mai multa odihna, in vreme ce sunt persoane care se multumesc si doar cu cinci ore de somn. Iti poti da seama de necesarul de somn in momentul in care constati ca te-ai trezit odihnit, energic, cu pofta de viata. Riscurile somnului insuficient Fiecare persoana a experimentat de-a lungul existentei oboseala, starea de nervozitate si lipsa de concentrare rezultate ca urmare a unei nopti nedormite sau in care a dormit insuficient. Atunci cand... [continuare]
Ghid practic de estimare a portiilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Un bun control al portiilor de mancare este foarte important pentru gestionarea corecta a greutatii corpului, care depinde de numarul de calorii ingerate prin hrana. A intelege exact ce inseamna o portie normala si sanatoasa de mancare face diferenta dintre mentinerea unei greutati ideale si supraponderabilitate, respectiv obezitate. Un ghid practic al estimarii portiilor recomandate pentru fiecare aliment este de un real ajutor in dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sanatoase, care sa garanteze o viata lunga si lipsita de complicatii pentru sanatate. Stabilirea portiilor corecte de mancare Mancatul sanatos, conform filosofiei lui Aristotel, este calea de mijloc derizabila intre cele doua extreme - excesul si deficienta -, mai exact a supraalimentarii si a consumului insuficient de hrana. Controlul portiilor este, asadar, echilibrarea cantitatii si tipurilor diverselor alimente. Esecul in a portiona corect mancarea este cauzat deseori de factori emotionali,... [continuare]
10 mirodenii cu efecte benefice pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Plantele aromatice si condimentele sunt ingrediente culinare cu efecte pozitive asupra organismului. Acestea pot inlocui sarea cu succes, aromatizeaza mancarea fara sa creasca aportul de calorii si au diverse proprietati benefice. Condimente si plante aromatice sanatoase Ultimele cercetari efectuate de oamenii de stiinta arata ca ierburile aromatice si condimentele ajuta la reducerea cantitatii de sodiu din alimente, precum si a aportului de calorii si grasimi. Piperul rosu Mai rar utilizat in bucataria romaneasca decat cel negru, piperul rosu adauga un plus de aroma diverselor feluri de mancare, iar in acelasi timp actioneaza ca un stimulent excelent pentru metabolism. Efectul amintit se datoreaza capsaicinei, un ingredient activ din compozitia acestui condiment, despre care cercetatorii au descoperit ca accelereaza metabolismul si induce mai rapid starea de satietate dupa consum. Astfel, piperul rosu este un adjuvant excelent in arderea... [continuare]
Factori despre care nu stiai ca duc la cresterea glicemiei
Autor: SfatulMedicului
Cum poate fi influentata glicemia? Orice persoana care a fost diagnosticata cu diabet zaharat stie ca dulciurile sunt alimentele vinovate de cresterea glicemiei, de aceea ele trebuie sa fie eliminate din alimentatie. Alimente care pot influenta nivelul glicemiei? Insa exista si alte cauze la care nu te-ai fi gandit ca ar putea duce la cresterea glicemiei: de la unele mancaruri pana la anumite boli. Cafeaua Nivelul de zahar din sange poate sa creasca si dupa ce ai baut o ceasca de cafea, chiar daca este neagra si fara calorii. Acest lucru se intampla din cauza continutului de cofeina, care se mai gaseste si in ceai negru, in ceai verde si in energizante. Fiecare pacient reactioneaza diferit la consumul de cofeina. Cel mai bine este sa nu faci excese si sa nu bei mai mult de doua cani pe zi. Mancarea chinezeasca De vina pentru cresterea glicemiei poate sa fie si mancarea chinezeasca. Intr-o farfurie cu pui si orez alb, se mai afla si grasimi, care pot mari... [continuare]
Riscurile si beneficiile dietei raw vegane
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cu toate ca dieta raw vegana nu este noua, aceasta si-a castigat recent popularitatea. Aceasta dieta combina principiile din dieta vegetariana cu cele ale hranirii cu alimente crude. In timp ce unii oameni pot alege sa urmeze dieta din motive etice sau de mediu, majoritatea o fac pentru beneficiile pretinse de aceasta pentru sanatate. Aceste beneficii includ pierderea in greutate, imbunatatirea sanatatii inimii si reducerea riscului de diabet. Cu toate acestea, o dieta raw vegana poate prezenta si anumite riscuri pentru sanatate, mai ales cand nu este planificata corect. Ce este dieta raw vegana? Dieta raw vegana este o dieta desprinsa din dieta vegetariana. Ca si in aceasta, toate alimentele de origine animala sunt excluse. Pe langa acest lucru, in dieta raw vegana se adauga un concept alimentar ce presupune ca alimentele trebuie consumate complet crude sau incalzite la temperaturi de maxim 40-48 de grade Celsius. Ideea de a consuma doar alimente crude a aparut... [continuare]
Ce este glicemia Glicemia reprezinta valoarea zaharului din sange. Glucoza este cel mai important tip de zahar, fiind principala sursa de energie pentru organism. Aceasta provine din alimente si reprezinta un zahar simplu, adica un monozaharid. Monitorizarea glicemiei este foarte importanta, deoarece nivelurile anormale ar putea indica diabetul. Pancreasul secreta un hormon numit insulina, acesta facand celulele mai sensibile la glucoza. Astfel, impactul pe care zaharul il poate avea asupra organismului poate fi redus. La o persoana cu diabet, fie pancreasul nu produce insulina, fie celulele dezvolta o rezistenta la insulina. Drept urmare, glucoza ramane in sange, mentinand nivelul de zahar constant ridicat. Nivelurile ridicate si persistente ale glicemiei pot produce diferite complicatii corelate cu diabetul zaharat, inclusiv leziuni nervoase, pierderi de vedere, leziuni renale si chiar cresterea riscului de boli cardiovasculare. Pentru a evita toate aceste lucruri, glicemia... [continuare]
Dieta cu o singura masa pe zi - riscuri si beneficii
Autor: SfatulMedicului
Plan alimentar Dieta cu o singura masa pe zi reprezinta un plan alimentar ce pretinde ca ii ajuta pe oameni sa piarda in greutate prin post intermitent. Atunci cand urmeaza aceasta dieta, o persoana va manca doar o singura masa pe zi. Aceasta este de obicei cina, nefiind permis consumul altor calorii in timpul zilei. Desi acest plan alimentar poate reprezenta o solutie rapida pentru unii oameni de a pierde in greutate, riscurile pot depasi beneficiile. Afla mai multe detalii despre dieta cu o singura masa pe zi, inclusiv informatii despre posibilele beneficii si riscuri. Ce presupune dieta cu o singura masa pe zi? Dieta cu o singura masa pe zi are ca scop pierderea rapida in greutate. Aceasta dieta presupune luarea unei singure mese pe zi, fiind considerata a fi un tip de post intermitent. Postul intermitent implica perioade lungi in care nu se mananca si nu se bea nimic ce ar putea contine calorii. Totusi, exista ferestre scurte de timp in care mancatul este permis. In... [continuare]
Cea mai buna cale de a scapa de grasimea suplimentara! Un abdomen plat este visul oricarui adult. Persoanele de varsta medie care fie au fost insarcinate, fie s-au indulcit cu prea multa mancare sau cu o bere in plus, acum trebuie sa dea jos cateva kilograme, in special la nivelul abdomenului. Care este cea mai buna metoda de a scapa de grasimea abdominala? Este asa de simpul, doar prin adaugarea anumitor alimente in dieta sau practicarea anumitor exercitii fizice? Vom vedea in continuare sfatul expertilor. Raspunsul pentru un abdomen plat Expertii spun ca nu exista niciun motiv de disperare, oricine poate scapa de kilogramele in plus, dar ca nu exista o formula secreta pentru asta. Nu exista niciun medicament, nici o dieta speciala, nici un aliment specific sau tip de exercitiu fizic care are ca tinta grasimea abdominala. Dar vestea buna este ca grasimea abdominala este primul tip de grasime care se pierde cand persoana slabeste. Indiferent daca persoana are forma unui... [continuare]
Generalitati Lactatele degresate ofera multe beneficii pentru sanatate. Probabil ca multe persoane prefera consumul de lapte. Totusi, multi dintre tinerii din zilele noastre aleg sa serveasca mancarea de tip fast-food sau iau masa la restaurantele din centrul orasului. Cu siguranta, in aceste conditii lipseste din meniu paharul cu lapte rece, indiferent de perioada zilei. Important este un lucru: mamele au dreptate. Produsele lactate sunt foarte sanatoase (mai ales cele cu un continut scazut de grasime). Statisticile au demonstrat ca preferintele pentru branza si inghetata au crescut in ultima perioada, in timp ce interesul pentru consumul de lapte integral si unt s-a diminuat. Vestea buna este ca pot fi comercializate produse lactate din ce in ce mai diversificate pentru gusturile tuturor: de la sortimente cat mai variate de iaurturi, la branzeturi cu un continut redus de grasime. Secretul este un nivel scazut de grasime. Un studiu recent a demonstrat ca in... [continuare]
Generalitati De cele mai multe ori, pielea uscata este …doar piele uscata! Nu este o afectiune dermatologica grava, insa poate fi destul de agasanta, deoarece necesita o ingrijire complexa. Ne poate da batai de cap, iar alegerea unei creme care sa corespunda nevoilor ei este adesea foarte dificil de realizat, chiar daca produsele dermatocosmetice adresate acestui tip particular de piele sunt intr-o gama foarte variata. Ingrijirea zilnica a pielii Ingrijirea zilnica ne ia mai mult timp. Textura tegumentului se modifica. Pielea apare ridata mult mai devreme. Trebuie sa ne modificam chiar si unele activitati pentru a nu agrava senzatia de uscaciune. Exista situatii in care nu toata pielea este uscata, cand doar anumite zone au aceasta caracteristica, restul tegumentului fiind normal sau mixt. Totusi, in unele situatii pielea uscata inseamna ceva mai mult decat…piele uscata! Poate fi chiar o afectiune medicala importanta care necesita tratament de specialitate si care nu... [continuare]
Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]
Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]
Pierderea in greutate pe cale chirurgicala sau chirurgia obezitatii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Chirurgia bariatrica sau pierderea in greutate pe cale chirurgicala (chirurgia obezitatii) actioneaza in trei moduri: 1. prin micsorarea cantitatii de alimente care pot fi ingerate datorita redimensionarii stomacului; 2. restrictionarea absorbtiei nutrientilor din alimentele consumate care ajung in sistemul digestiv; 3. combinarea primelor doua mijloace de actiune. Chirurgia bariatrica Acest tip de chirurgie se adreseaza anumitor categorii de persoane, care se incadreaza in urmatoarele cerinte: - indicele de masa corporala (IMC) este mai mare de 40; - IMC este intre 35-40, dar sunt prezente boli cardiovasculare, colesterol ridicat sau apnee obstructiva de somn. In general, medicii intervin chirurgical in cazul oamenilor care se afla in imposibilitatea de a pierde in greutate cu ajutorul modificarilor stilului de viata si a tratamentului medicamentos care vizeaza diminuarea numarului de kilograme. Unii doctori le solicita pacientilor sa faca eforturi si sa... [continuare]
Adevarul din spatele miturilor despre sanatate
Autor: SfatulMedicului
Crusta de la paine este plina de vitamine In urma unor studii, cercetatorii au descoperit ca in procesul de coacere al painii se formeaza un tip de antioxidant care este de 8 ori mai abundent in crusta decat in miezul painii. Totusi este important sa se consume painea cu totul, intrucat aceasta este bogata in substante nutritive si fibre. Esential este ca painea sa contina mai ales cereale integrale. Daca o persoana iese afara cu parul umed, va raci Intr-adevar, o persoana care va iesi afara cu parul umed va simti frigul mai ales la nivelul capului, dar nu se va imbolnavi. In timpul unor experimente, unui grup de voluntari li s-a inoculat un virus al racelii la nivelul cavitatii nazale. Jumatate din grup a ramas intr-o camera incalzita, in tip ce restul au facut o baie si au stat intr-un hol rece jumatate de ora fara sa se imbrace. Dupa ce s-au imbracat, au purtat sosete umede cateva ore. Subiectii din al doilea grup nu au manifestat o forma mai grava a racelii... [continuare]
Dulciuri, minerale, vitamine, bere, vin, siropuri si pastile pentru stimularea poftei de mancare. Acestea sunt principalele ingrediente ale unui regim de ingrasare, recomandat persoanelor sanatoase, dar slabe din nastere. "Cei care se decid sa tina o dieta de acest tip trebuie sa adauge treptat in regimul lor alimentar un surplus de calorii", explica dr. Dan Cheta, nutritionist la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Nicolae Paulescu" din Bucuresti. Aceste calorii, spune medicul, trebuie luate in mod echilibrat, respectiv din toate grupele de alimente, deoarece schimbarile bruste pot provoca dezechilibre metabolice. "Este important sa existe o diversitate a meniurilor care sa asigure si lipide, si glucide, si proteine", spune dr. Cheta. Nutritionistii spun ca unu [continuare]
Nutritia si alimentatia rationala la copil
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia sanatoasa Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului? O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei. Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului? [continuare]
Sindromul respirator acut sever (sras)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sindromul respirator acut sever (SRAS) este o afectiune descoperita recent, in randul populatiei Asiei, Americii de Nord si Europei, la sfarsitul anului 2002 si inceputul lui 2003. SRAS este determinat de un virus necunoscut initial, care face parte din familia Coronavirus, care determina de obicei afectiuni ale cailor respiratorii superioare de tipul guturaiului (racelii banale). Acest virus este cunoscut sub denumirea de SRAS-CoV. Modalitati de transmitere SRAS, la fel ca majoritatea infectiilor respiratorii, este transmisa in primul rand prin contactul cu saliva sau picaturile de saliva provenite de la persoane bolnave care tusesc. SRAS nu se poate transmite prin aer, cum ar fi contactul intamplator cu o persoana infectata sau trecerea pe strada pe langa o persoana bolnava. Apropierea (distanta mai mica de 1 m) sau contactul intim sunt necesare pentru a se putea transmite infectia de la o persoana la alta. Contactul intim inseamna... [continuare]
Mama mea are 67 de ani si are diabet stadiul 2 pe care il trateaza cu insulina zilnic. A facut un infarct si are bronsita. De vreo 3 luni are dureri la incheietura labei piciorului, la ambele picioare, unde au aparut niste umflaturi. Aceste dureri se resimt puternic la mers. As dori sa o programez la o consultatie la doctor dar nu stiu la ce specialitate ar trebui sa mearga. Puteti va rog sa-mi recomandati ce ar trebui facut? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Endocrinologie , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter