Patru boli care iti pot afecta rinichii
Generalitati
Sus
Atunci cand o persoana nu are grija sa bea suficienta apa, dar si cand mostenirea genetica nu o ajuta, exista riscul de a dezvolta o boala de rinichi. Totodata, afectiuni precum diabetul zaharat sau lupusul pot afecta rinichii.
In cazul in care pacientul diagnosticat cu o boala cronica sufera de complicatii la nivelul rinichilor, viata ii este pusa in pericol, din cauza unei posibile aparitii a blocajului renal.
Principalele boli care pot afecta grav rinichii
Sus• Diabetul zaharat. Cauza principala a insuficientei renale este nefropatia diabetica, o boala de rinichi care apare la pacientii diagnosticati cu diabet zaharat.
Aproape o treime dintre persoanele cu diabet zaharat dezvolta nefropatie, de aceea preventia este cel mai important lucru. Nu toti pacientii diagnosticati cu diabet zaharat dezvolta boli de rinichi.
Factorii care influenteaza dezvoltarea bolilor de rinichi includ mostenirea genetica, un bun control al glicemiei si al tensiunii arteriale.
Monitorizarea glicemiei si a tensiunii arteriale reduc semnificativ riscul de a dezvolta o boala de rinichi.
Nefropatia este adeseori asimptomatica pana in momentul in care rinchii sunt afectati aproape in totalitate, insa aceste simptome sunt destul de comune cu cele ale altor boli. Primul simptom al bolii renale este de cele mai multe ori retentia de apa.
Alte simptome ale bolii renale includ pierderea somnului, apetit scazut, stomac deranjat, slabiciune si dificultati de concentrare. Boala renala diabetica poate fi prevenita prin mentinerea nivelului de zahar din sange in intervalul tinta.
Totodata, trebuie specificat faptul ca, daca un pacient se afla in blocaj renal, acesta are nevoie urgenta de dializa. In lipsa dializei, unica sansa de supravietuire o reprezinta transplantul renal.
• Lupusul eritematos sistemic. Este o afectiune autoimuna, care poate afecta multiple organe, inclusiv rinichii.
Nefrita lupica este termenul medical utilizat atunci cand lupusul este cel care cauzeaza inflamatia rinichilor, impiedicandu-i pe acestia sa elimine in mod adecvat deseurile din sange sau sa controleze cantitatea de fluide din organism.
Astfel, se pot strange cantitati mari de deseuri in sange, determinand astfel dezvoltarea edemului. Netratata, nefrita se poate solda cu afectarea permanenta a rinichilor sau cu aparitia insuficientei renale acute.
• Anorexia. Pacientii diagnosticati cu anorexie declansata pe sistem nervos au obiceiul de a manca extrem de putin, devenind in acest mod subponderali.
Astfel, exista riscul ca acestia sa sufere de o lipsa de apa in organism, ceea ce poate declansa o boala cronica de rinichi. Acest risc este crescut in cazul pacientilor care utilizeaza tot felul de metode pentru a elimina si putinul pe care il mananca.
• Mielomul multiplu. Acest tip de cancer ataca plasma, celulele albe ale sangelui - cele care asigura protectia organismului in fata diferitor infectii. Celulele canceroase se aduna in oase, inlaturand celulele normale ale sangelui si cauzand complicatii, inclusiv in zona rinichilor.
Medici specialisti Urologie
- Dr. Mihail Alexandrescu -
- Dr. Daniel Liviu Badescu - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Bogdan Braticevici - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr. Daniel Damian - Spitalul clinic de urologie prof. dr. THEODOR BURGHELE (fost Spitalul Panduri)
- Dr Gheorghe Nita - Spitalul clinic de urgenta Sf. IOAN
Articole recomandate
-
10 boli care nu pot fi vindecate astazi
-
Bolile de colagen vasculare
-
Efectele diabetului asupra organismului - bolile cardiovasculare
-
Ce tunsoare ți se potrivește, în funcție de forma feței. Sfatul stiliștilor pentru femei
-
Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi?
-
Ilinca Vandici și Andrei Neacșu s-au despărțit. Bărbatul scria mai multor femei: „De ceva timp am ales să locuim separat”
-
Dieta si bolile cardiovasculare
-
Bolile renale (de rinichi)
-
Dieta pentru sanatatea rinichilor