Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

linte

Osteoporoza

Osteoporoza

Actualizat la data de: 21 August 2020

Dr. Ionut Dobrescu
Medic Specialist Recuperare, medicina fizica si balneologie

Generalitati Fiind o boala osoasa care demineralizeaza osul, fragilizandu-l, osteoporoza detine un record absolut: este cea mai importanta cauza de fracturi la persoanele de peste 50 de ani, fiind vinovata de aproape 80% din totalul lor. Va puteti imagina ce urmeaza de aici: durere, spitalizare, interventii chirurgicale, posibile complicatii si o lunga perioada de recuperare, cheltuieli etc. Pentru a preveni toate aceste neajunsuri, ne putem pune intrebarea logica: ce putem face pentru a nu ajunge aici? Cum putem evita sau trata osteoporoza? De la normal la patologic Inainte de a porni in cautarea raspunsurilor la aceste intrebari, ar fi bine sa stim care sunt factorii care influenteaza sanatatea osului. In mod obisnuit, osul se gaseste intr-o permanenta activitate de resorbtie si formare, dupa 30-35 de ani, densitatea osoasa incepand sa scada. La femei, pierderea osoasa se accelereaza dupa menopauza, cand scade dramatic secretia de hormoni estrogeni si progesteron, care au... [continuare]

Generalitati Prostata este o glanda situata chiar sub vezica urinara la barbati, care inconjoara primii centimetri ai uretrei. Prostata face parte din glandele seminale, ea secretand plasma seminala, din care la randul ei, se formeaza sperma. Problemele ce pot aparea sunt cresterea in volum, inflamatia si cancerul de prostata. Marirea in volum a prostatei In mod normal, dimensiunile prostatei sunt cat cele ale unei nuci. Prostata incepe sa se mareasca la majoritatea barbatilor in jurul varstei de 50 de ani. Forma neinflamata si necanceroasa a maririi volumului prostatei, numita hipertrofie benigna, nu necesita tratament daca nu produce simptome. Daca prostata se mareste astfel incat sa preseze peretii uretrei, atunci se produce obstructia fluxului urinar, ceea ce duce la dorinta de a urina des, zi si noapte, in cantitati mici. Cum sa iti protejezi prostata marita? In cazul unei prostate marite evitati urmatorii factori de risc: - exercitiile cu sarituri... [continuare]

Alimente bogate in carbohidrati

Alimente bogate in carbohidrati

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2025

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Carbohidratii sunt compusi organici alcatuiti din carbon, hidrogen si oxigen, care reprezinta principala sursa de energie pentru organism. Tipuri de carbohidrati Exista trei tipuri majore de carbohidrati: simpli, complecsi sau amidonul si fibre dietetice. Carbohidratii simpli se gasesc in lapte, fructe si zaharul rafinat, iar cei complecsi sau amidonul in cereale, tuberculi si leguminoase. Un aport ridicat de carbohidrati complecsi ofera multiple beneficii sanatatii. Carbohidratii nerafinati cum ar fi orezul brun sau cerealele integrale sunt cea mai buna alternativa, intrucat acestia sunt bogati in vitamina B si fibre dietetice esentiale. Beneficiile consumului de carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati ofera o serie de beneficii sanatatii oricarei persoane. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele alimentare care contin carbohidrati complecsi formati din cantitati mari de fibre solubile si insolubile si amidon rezistent. Iata cateva... [continuare]

Alimentatia corecta a copiilor

Alimentatia corecta a copiilor

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2022

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Generalitati Regimul alimentar sanatos al copiilor este cel care furnizeza o cantitate adecvata de nutrienti, in proportii corespunzatoare si care este perfect adaptat etapei de dezvoltare in care se incadreaza copilul. Dar regim alimentar sanatos nu este doar despre calitatea alimentelor pe care le mancam, este si despre: -  a acorda timp pentru a servi masa, a constientiza cand iti este foame si cand esti satul; - a planifica ce sa mananci si a implica si pe altii in acest lucru dar si in prepararea mancarurilor; - a te bucura de mancare, traditiile culturale si alimentare putand fi integrate in stilul alimentar sanatos; - a manca impreuna cu cei apropiati.  Dieta nou-nascutilor si sugarilor sub 4 luni In primele 4-6 luni de viata, specialistii recomanda ca dieta sugarilor sa fie bazata in special (daca nu chiar in exclusivitate) pe laptele matern (sugarul hranit prin alaptare la san) sau pe formule de lapte suplimentate cu nutrienti care sa se adapteze nevoilor si... [continuare]

Despre balonare, eructatii si flatulenta

Despre balonare, eructatii si flatulenta

Actualizat la data de: 28 Septembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Generalitati Balonarea, flatulenta si eructatiile sunt procese, pe cat de stanjenitoare cand apar in public, pe atat de normale si naturale. Medicii isi fac probleme atunci cand pacientul nu le mai sesizeaza, insa nu atunci cand acestea exista. Flatulenta consta in expulzia (pe cale anala) a unui amestec de gaze ce rezulta din procesele digestive. Flatulenta este termenul medical, mai popular aceste emisii numindu-se de fapt “gaze” sau “vanturi”. Gazele ajung la nivel rectal ca urmare a miscarilor peristaltice normale care caracterizeaza activitatea fiziologica a tubului digestiv (segmentul distal, in special, anume colonul). O data cu gazele prin peristaltismul intestinal avanseaza si materiile fecale, deci existenta gazelor semnifica faptul ca tranzitul este normal, si ca nu a aparut (din diverse motive, un ileus intestinal). Toate persoanele sanatoase au gaze, insa exista variatii individuale, unii avand mai multe decat altii. Eliminarea lor pe cale orala se numeste... [continuare]

Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate?

Balonarea, eructatia si gazele intestinale: cum pot fi evitate?

Actualizat la data de: 08 Mai 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Balonarea, eructatia si gazele intestinale pot fi stanjenitoare si inconfortabile pentru orice persoana. Balonarea si eliminarea gazelor continute in stomac sunt procese naturale, provocate de inghitirea aerului sau descompunerea alimentelor prin digestie dupa o masa. Iata care sunt principalele semne si simptome - si cum putem proceda pentru a le preveni Balonarea Balonarea: prin aceasta intelegem acumularea de gaze in stomac si intestine. Atunci cand gazele intestinale nu sunt eliminate prin eructatii sau flatulenta, ele se pot acumula in stomac sau intestin, rezultand marirea in volum a abdomenului, prin destinderea acestuia. Balonarea este adesea insotita de dureri abdominale - de intensitate mica sau severa. Eliminarea gazelor poate duce la disparitia durerii si ameliorarea simptomelor. Balonarea este asociata cu: - Consumarea de alimente grase. Grasimile incetinesc viteza cu care stomacul descompune carbohidratii si cresc senzatia de balonare astfel incat... [continuare]

Dieta si bolile cardiovasculare

Dieta si bolile cardiovasculare

Actualizat la data de: 12 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si cardiologii au convenit ca o dieta sanatoasa si echilibrata in nutrienti esentiali organismului poate influenta in mod benefic bolile de inima (poate avea rol atat in prevenirea cat si in ameliorarea lor). Regimul alimentar corect, combinat cu un stil de viata sanatos (in care exercitiile fizice sunt foarte importante) poate reduce semnificativ riscul de aparitie a bolilor cardiace, coronariene, a infarctului miocardic si accidentelor vasculare cerebrale. Prin scaderea nivelului de colesterol se scad si sansele de a dezvolta sindroame metabolice, hipertensiune arteriala, diabet zaharat, obezitate sau sindroame dislipidemice severe. De asemenea, o dieta corespunzatoare confera organismului protectie impotriva osteoporozei si chiar impotriva unor forme de cancer (de exemplu, cancerul de colon). Surse de alimente sanatoase Adoptarea unui mod de viata sanatos, cu o dieta echilibrata, nu presupune realizarea unor eforturi suplimentare... [continuare]

Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise

Psoriazisul: alimente permise - alimente interzise

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Psoriazisul este o afectiune cutanata cronica, care se caracterizeaza prin eruptii de placi eritemato-scumoase (pete rosii acoperite de scuame). Aceste eruptii apar frecvent pe fata anterioara a genunchiului, in coate, la nivelul pliurilor cutanate inghinale sau axiale, la nivelul palmelor sau pe suprafata plantara. Cauzele care conduc la aparitia acestei afectiuni nu sunt cunoscute; deoarece aproximativ 50% dintre cazuri sunt ereditare, considerandu-se ca principala cauza existenta unui factor de risc ereditar. Potrivit studiilor, regimul alimentar este foarte important in ameliorarea manifestarilor bolii. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca o dieta bogata in fructe si legume proaspete care contin antioxidanti, beta-caroten, folati, acizi grasi Omega-3, zinc si cupru contribuie la prevenirea psoriazisului si trateaza eruptiile eritemato-scuamoase. Alimente permise 1. Fructe (proaspete) - cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise. 2.... [continuare]

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate

Actualizat la data de: 13 Noiembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]

Bauturile dietetice sunt periculoase pentru rinichi

Bauturile dietetice sunt periculoase pentru rinichi

Actualizat la data de: 24 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Daca suferiti de o boala renala care se afla intr-un stadiu avansat, medicul dvs. v-ar putea recomanda sa evitati bauturile acidulate, mai ales cele inchise la culoare. In urma acestor indicatii ar trebui sa faceti modificari semnificative ale stilului de viata, mai ales daca aveti obiceiul de a bea cola dietetica in mod regulat. Intelegerea conexiunilor dintre declinul functiei renale si bauturile acidulate poate predispune mai degraba la consumul de bauturi acidulate dietetice, care sunt considerate mai sigure. Rinichii si fosforul Rinichii sanatosi pot regla nivelul de fosfor din sange. In cazul in care functia renala este depreciata, scade capacitatea rinichilor de a mentine valorile fosforului intr-un interval adecvat. Daca nivelul de fosfor depaseste 5.5 mgdl, nefrologul ar putea indica o dieta saraca in fosfor. Limitarea alimentelor care contin fosfor va permite echilibrarea nivelului de fosfor din sange in cazul in care rinichii nu mai pot... [continuare]

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Relatia dintre regimul alimentar si diverse boli

Actualizat la data de: 24 Iulie 2009

Autor: SfatulMedicului

Calciul si osteoporoza Calciul reprezinta unul din cele mai importante elemente minerale, fiind esential in dezvoltarea normala a scheletului (oasele contin peste 90% din totalul calciului din organism), a dentitiei, are roluri importate in conducerea nervoasa, contractia musculara si in procesul de coagulare a sangelui. Necesarul de calciu depinde de varsta, sex si starea metabolica a organismului, fiind mai ridicat in copilarie (pe parcursul formarii si mineralizarii osoase), in cazul femeilor insarcinate, sau in cazul celor care sunt in perioada de menopauza. Specialistii sunt de parere ca aportul dietetic de calciu trebuie sa fie in permanenta cat mai ridicat, organismul asimiland in procente si proportii diferite acest mineral pana la varsta de 30 de ani (inclusiv). In general, doza minima recomandata este de aproximativ 1000 mg zilnic, cu anumite particularitati: - copiii intre 1-10 ani: 800-1200mg - intre 11- 24 ani: 1200-1500mg - femeile la menopauza: 1500mg zilnic. [continuare]

Ce spun unghiile despre sanatatea organismului?

Ce spun unghiile despre sanatatea organismului?

Actualizat la data de: 05 Noiembrie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Datorita culorii, texturii si aspectului, unghiile sunt considerate indicatori precisi pentru starea de sanatate a organismului. Modificarile patologice ale unghiilor sunt semne si simptome pentru afectiuni precum: diabetul zaharat, boli cardiovasculare, onicomicoza, anemie sau cancer. Trebuie mentionat ca pacientii pot manifesta si alte semne si simptome specifice acestor afectiuni inainte ca modificarile unghiilor sa devina evidente. Inca din vremea lui Hippocrate unghiile sunt considerate indicatori ai starii generale de sanatate! Linii, urme de traumatisme, pete albe sau decolorate, forme neregulate, fragilitate, toate acestea sunt semne care apar la nivelul unghiilor si care indica existenta unor deficiente de vitamine si minerale, infectii fungice sau afectiuni grave, precum: anemie, diabet zaharat, boli cardiovasculare sau cancer. Astfel, daca organismul nu primeste o cantitate necesara de proteine sau zinc pe suprafata unghiilor pot aparea pete albe; daca... [continuare]

Remedii naturiste pentru astm

Remedii naturiste pentru astm

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Remedii Astmul este o afectiune inflamatorie cronica a cailor respiratorii si apare ca reactie a organismului la unul sau mai multi alergeni – praf, polen, par animale, mucegai. Tratamentul astmului se concentreaza pe eliberarea cailor respiratorii si controlarea inflamatiei. Iata cateva remedii naturiste pentru tratarea astmului! 1. Tratamentul cu miere Mierea este poate cel mai folosit remediu pentru astm. Pentru a beneficia de puterea mierii pacientul trebuie sa respire usor si profund deasupra unui recipient cu miere. 2. Tratamentul cu smochine Dintre toate fructele, smochinele sunt cele mai indicate in cazul pacientilor cu astm. Acestea imbunatatesc confortul pacientului prin drenarea sputei (flegmei). Pentru tratament 3-4 smochine se lasa in apa calduta peste noapte, iar dimineata acestea pot fi consumate. 3. Tratamentul cu lamaie Si lamaile fac parte din grupul fructelor permise pacientilor cu astm. Pentru tratament se dilueaza sucul de la o lamaie intr-un pahar... [continuare]

Dieta pentru stimularea fertilitatii

Dieta pentru stimularea fertilitatii

Actualizat la data de: 05 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Obezitatea poate afecta in mod negativ fertilitatea. Dovezile stiintifice sustin ca numai un singur aliment poate stimula fertilitatatea, datorita continutului crescut de zinc: stridiile. O cantitate corespunzatoare de zinc este esentiala pentru producerea unui volum optim de sperma si a unui nivel normal de testosteron. La femei, chiar si cantitati mici de alcool pot afecta fertilitatea, consumul de alcool reducand fertilitatea cu pana la 50%. De asemenea, consumu mai multor ceasti de cafea ar putea avea un efect negativ asupra fertilitatii femeilor, dar ar putea creste mobilitatea spermatozoizilor daca este consumata inainte de actul sexual. S-a tot vorbit despre produsele pe baza de soia si cum ar putea aceste alimente sa influenteze fertilitatea. Soia este o sursa buna de proteine pe perioada sarcinii. Produsele pe baza de soia contin estrogeni vegetali, cunoscuti sub denumirea de fitoestrogeni. Acestia ar putea avea acelasi efect ca estrogenul uman,... [continuare]

Alimentatia in timpul sarcinii

Alimentatia in timpul sarcinii

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa si echilibrata creste sansele unei sarcini usoare, fara complicatii si poate creste sansa de a da nastere unui copil sanatos, putand chiar reduce riscul unor afectiuni cronice ce pot apare in primii ani ai copilariei. Cu toate ca mai exista inca multe persoane care cred in conceptia gresita conform careia fatul poate lua din corpul mamei toti nutrientii de care are nevoie indiferent daca ea are sau nu o alimentatie corespunzatoare, atat studiile efectuate cat si frecventa mare a copiilor dismaturi si cu malformatii congenitale nascuti in timpul foametei din al doilea razboi mondial, au dovedit contrariul. Lipsa sau surplusul unor principii alimentare din dieta are repercursiuni asupra dezvoltarii fatului. De aceea, in timpul sarcinii, mai mult decat oricand femeia trebuie sa aiba o alimentatie sanatoasa si echilibrata; in cazul in care femeia a avut o astfel de alimentatie si inainte de sarcina, sansele de a avea un copil sanatos cresc... [continuare]

Dieta cu indice glicemic scazut

Dieta cu indice glicemic scazut

Actualizat la data de: 15 Martie 2011

Autor: SfatulMedicului

Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]

Generalitati Proteinele sunt substante organice complexe ale materiei vii, care contin azot, sulf si fosfor. Ele sunt necesare pentru cresterea organismului pentru refacerea celulelor uzate, precum si pentru producerea de energie calorica, un gram de proteine producand 4 calorii. Majoritatea proteinelor din organismul omului provin din alimente bogate in proteine, fie de origine animala (carne, lapte, branza, oua), fie de origine vegetala (fasole, mazare, soia, linte etc.). Analiza proteinelor se face din serul sanguin. Exista mai multe feluri de analize care exploreaza diferite componente ale proteinelor, astfel: proteine totale, electroforeza, fibrinogenul, teste hepatice etc. Proteine totale Proteinele totale reprezinta cantitatea globala a proteinelor sanguine exprimate in grame la 100 ml ser sanguin. Valorile normale ale proteinelor sanguine sunt: - la adulti = 6,6- 8,6 g la 100ml; - la copii 1-3 ani = 6,0 - 8,6 g la 100ml. Din acestea, circa 60% (3,6-4,8g) sunt... [continuare]

Importanta fierului in dieta

Importanta fierului in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

9 sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Actualizat la data de: 09 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentatia sanatoasa nu inseamna o nutritie stricta, mentinerea unei siluete subtiri sau privarea de alimente preferate. O stare generala de bine, mai multa energie, stabilizarea starii de spiri si mentinerea sanatatii organismului - toate aceste lucruri sunt posibile cu o dieta potrivita pentru fiecare persoana. Puteti invata cum sa va extindeti gama de alimente sanatoase si sa cunoasteti felul in care va puteti planifica dieta astfel incat sa se transforme intr-una sanatoasa si gustoasa. Propuneti-va sa atingeti succesul Acest lucru il puteti face prin planificarea unei diete sanatoase cu pasi marunti, si nu prin schimbari nutritionale drastice. Cu schimbari usoare, treptate, dieta dvs. s-ar putea transforma intr-una sanatoasa, mai devreme decat va asteptati. - Simplificati In loc sa va preocupe numaratul caloriilor sau masurarea portiilor, ganditi dieta dvs. in termeni de culoare, varietate si prospetime. Incepeti usor si modificati pe termen lung unele... [continuare]

Ardeti grasimile si dezvoltati-va musculatura in 5 saptamani

Ardeti grasimile si dezvoltati-va musculatura in 5 saptamani

Actualizat la data de: 03 Mai 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cu ajutorul urmatorului plan pentru slabit, va puteti infrumuseta, tonifia si contura trupul, dar mai ales veti reusi sa scapati de aproximativ 7 kilograme in doar 5 saptamani. Fie ca doriti sa va pregatiti pentru vacanta sau doar doriti sa pierdeti kilogramele in plus, cativa specialisti in nutritie va propun un plan care va va transforma cu adevarat corpul. Pentru inceput este important sa fiti constienti de obiectivele care va vor stimula sa slabiti, intrucat acestea vor sta la baza motivatiei schimbarilor pozitive pe care urmeaza sa le faceti si va vor ajuta sa rezistati tentatiilor care ar putea interveni pe parcurs. Cum sa ardeti maximum de grasimi Pentru a arde maximul de grasimi si a va dezvoltata musculatura, solutia ar fi antrenamentele cardio care combina rezistenta si arderea unui numar destul de mare de calorii pe minut (comparativ cu alte metode). Exercitiile fizice constante de acest tip stimuleaza metabolismul si rezultatele nu vor... [continuare]

Gastrita. regim alimentar

Gastrita. regim alimentar

Actualizat la data de: 30 Decembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastrita este o afectiune medicala care se defineste prin iritatia mucoasei gastrice si are la baza mai multe cauze, majoritatea lor fiind provocate de un stil de viata dezorganizat sau de un consum irational de medicamente. Principala cauza a gastritei este administrarea prelungita si necontrolata a medicamentelor din categoria antiinflamatoarelor nesteroidiene sau a celor care contin ibuprofen ori aspirina. Si consumul excesiv de alcool, stresul sau infectiile bacteriene pot declansa aparitia gastritei. Simptome si diagnosticare Gastrita este diagnosticata prin numeroase examene medicale, anamneza, adica informatiilor medicale relevante din istoricul personal al pacientului si a stilului de viata pe care il duce, dar si pe baza simptomatologiei manifeste la momentul prezentarii la medic. Investigatia medicala mai poate cuprinde si alte teste, in vederea stabilirii diagnosticului final, precum analize de sange, endoscopie digestiva superioara sau... [continuare]

4 vitamine esentiale pentru un par sanatos

4 vitamine esentiale pentru un par sanatos

Actualizat la data de: 28 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Sfaturi esentiale Caderea parului intervine atunci cand regimul alimentar nu este suficient de bogat in Vitamina B, acid folic, minerale, sulf, zinc. Pentru a favoriza cresterea parului, este necesara imbunatatirea circulatiei in scalp, prin asigurarea unei doze optime de vitamina E si C. Lipsa vitaminei A in organism creaza o deficienta de sebum la nivelul scalpului, rezultand un par uscat si fragil. Vitamine 1. Vitamina A Vitamina A are un rol foarte important in producerea de sebum. Fara ea, parul este uscat, subtire si exista o mare predispozitie pentru matreata. Toate aceste simptome, pot determina caderea parului. Absorbtia vitaminei A in organism poate fi impiedicata de: - administrarea de aspirina sau alte medicamente; - fumul de tigara. La polul opus, o doza prea mare de vitamina A poate avea acelasi efect: caderea parului, prin cantitati crescute de sebum. Cu toate acestea, daca doza recomandata de vitamina A este asigurata prin consumul de alimente... [continuare]

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]

Sfaturi practice pentru ameliorarea durerilor cronice

Sfaturi practice pentru ameliorarea durerilor cronice

Actualizat la data de: 16 Septembrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Durerea cronica este definita de catre specialisti ca fiind durerea ce persista mai mult de 6 luni. Cele mai frecvente astfel de dureri sunt cele de spate, de cap si cele avand origine musculoscheletala, insa tot dureri cronice acuza si pacientii cu diabet zaharat si diverse neoplazii si fibromialgie. In general, durerea este privita ca modalitatea organismului de a avertiza asupra unor patologii si agresiuni la care este supus. Exista insa o limita de eficienta a acesteia dupa care durerea poate deveni o patologie in sine. Este vorba de perioada de persistenta a durerii in absenta stimulului declansator (boala s-a vindecat, agresiunea a fost inlaturata, insa durerea continua deoarece nervii trimit in permanenta stimuli catre creier ce vor fi perceputi ca durere). In continuare sunt prezentate cateva sfaturi practice a caror aplicare poate ameliora starea generala si imbunatati tonusul psihic al pacientilor cu astfel de afectiuni. Avantajele centrarii... [continuare]

Cancerul vaginal

Cancerul vaginal

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2009

Autor: SfatulMedicului

Defnitie Cancerul vaginal este o forma rara de cancer localizata la nivelul vaginului – tubul muscular care face legatura intre uter si organele genitale externe. Cancerul vaginal apare cel mai frecvent in celulele care captusesc suprafata vaginului, canal care porta numele si de canal de nastere. In timp ce alte forme de cancer se pot extinde si la vagin din alte parti ale corpului, cancerul cu originea la nivelul vaginului (cancer vaginal primar) este rar. Cancerul vaginal reprezinta doar 2-3% dintre toate cancerele ginecologice. Femeile cu cancer vaginal in stadiu precoce au cele mai bune sanse de vindecare. Cancerul care se extinde dincolo de vagin este mult mai greu de tratat. Simptome Cancerul vaginal in stadiu precoce poate sa nu prezinte semne si simptome. Pe masura ce progreseaza, acesta poate determina simtome cum ar fi: - sangerare vaginala neobisnuita, cum ar fi dupa contactul sexual sau dupa menopauza; - secretii vaginale apoase care pot fi sanguinolente... [continuare]

Indicele glicemic al alimentelor

Indicele glicemic al alimentelor

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar. Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de... [continuare]

Dieta sugar busters (eliminati zaharul)

Dieta sugar busters (eliminati zaharul)

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Eliminati zaharul pentru a echilibra cantitatea de grasimi din corp", este sloganul pe care il gasim pe coperta acestei carti. Din carte aflam ca zaharul este toxic si ca sloganul de mai sus este principiul de baza al acestui regim de slabit. Trebuie sa eliminam toate dulciurile preparate pe baza de zahar rafinat si anumite fructe si legume cu continut ridicat de glucide, deoarece acestea distrug echilibrul biochimic al organismului. De asemenea, dieta reduce nivelul colesterolului, asigura obtinerea unei sanatati optime, creste energia organismului si contribuie la tratarea diabetului si a altor afectiuni. Cei patru autori ai dietei sunt H. Leighton Steward, un mare director si trei medici de la Big Easy: Dr. Morrison C. Bethea - chirurg cardiovascular, Dr. Samuel S. Andrews - medic endocrinolog si Dr. Luis A. Balart - medic gastroenterolog. Desi autorii sustin ca numararea caloriilor si masurarea cantitatii de alimente ingerate nu este o parte a acestei diete,... [continuare]

Dieta dukan

Dieta dukan

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta Dukan a fost initiata de medicul francez Pierre Dukan. Potrivit acestuia, secretul acestei diete consta in consumul exclusiv de proteine intr-una din zilele saptamanii, de preferat Joi. Dieta Dukan a ajutat foarte multi francezi sa isi controleze greutatea corporala, iar autorul acesteia face inconjurul lumii pentru a oferi sfaturi nutritionale unor vedete precum, Jennifer Lopez sau Giselle Bundchen. Aceasta dieta garanteaza o pierdere rapida in greutate, aproximativ 6 kg pe luna, desi adeptii ei pot consuma aproape orice, cu exceptia unei singure zi pe saptamana cand trebuie sa consume numai proteine. Dieta Dukan este considerata noua dieta Atkins, si inca se fac studii pentru a se stabili daca acest program alimentar revolutioneaza stiinta nutritionala. Dieta Dukan este formata din patru etape; in primele 2 faze se urmareste scaderea semnificativa in greutate, iar in ultimele 2 faze mentinerea greutatii corporale. Faza de atac Prima faza,... [continuare]

Dieta in functie de grupa sanguina

Dieta in functie de grupa sanguina

Actualizat la data de: 25 Ianuarie 2010

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Dieta in functie de grupa sanguina a devenit cunoscuta odata cu lansarea cartii lui Peter D'Adamo, "Eat Right 4 Your Type" / "Alimentatia adecvata celor 4 grupe sanguine", care si astazi detine titlul de bestseller in lectura de specialitate. Potrivit, Dr. D'Adamo regimul alimentar in functie de grupa sanguina ajuta la pierderea in greutate, previne aparitia alergiilor, creste rezistenta la infectii si imbunatateste starea generala de sanatate. Fiecare grupa sanguina detine un set de caracteristici, care influenteaza regimul alimentar, rezistenta la stres, predispunerea la anumite afectiuni, personalitatea etc. Dr. Peter D'Adamo sustine ca acest set de caracteristici face parte din incarcatura genetica mostenita si este stabilita de lectine. Lectinele sunt proteine care se gasesc in produsele alimentare si care au proprietati de aglutinare, fapt care conduce la modificari la nivelul sangelui. Astfel, in momentul in care o persoana consuma alimente care contin... [continuare]

Pagina 3 din 11 (312 rezultate)