Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

leguma

Nutritia pe timpul verii

Nutritia pe timpul verii

Actualizat la data de: 27 Mai 2022

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde.  Pielea uscata si... [continuare]

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Invata sa te hranesti sanatos: top alimente recomandate si alimente nesanatoase

Actualizat la data de: 23 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca din perioada copilariei stim ca este bine sa consumam fructe si legume si ca trebuie sa evitam gustarile dulci pe care, de altfel, orice copil le va prefera oricand. Inainte de a prezenta lista alimentelor nesanatoase, ar trebui sa stiti care sunt produsele alimentare pe care specialistii le recomanda pentru a avea o sanatate de invidiat. Top 10 alimente sanatoase 1. Cartofii dulci sunt bogati in carotenoizi, vitamina C, potasiu si fibre. 2. Painea din cereale integrale contine mai multe vitamine si minerale decat paine din faina alba, rafinata. 3. Broccoli are o cantitate ridicata de vitamina C, carotenoide si acid folic. 4. Pepenele verde este o excelenta sursa de vitamina C si carotenoide. 5. Fasolea are putine grasimi si multe proteine, in plus, contine mult acid folic si fibre. 6. Doar un sfert de felie de pepene galben furnizeaza necesarul de vitamina A si C. 7. Spanacul si varza pot aduce organismului un aport important de calciu, fibre,... [continuare]

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]

Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer

Ceapa si usturoiul pot preveni aparitia unor tipuri de cancer

Actualizat la data de: 12 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

O echipa de cercetatori a reusit sa demonstreze ca prin consumul unei cantitati mari de legume picante poate fi prevenita aparitia unor tipuri de cancer. Echipa de cercetatori italieni a descoperit ca persoanele cu o dieta bogata in ceapa, usturoi si alte legume din genul Allium au un risc mai mic de a dezvolta anumite tipuri de cancer decat persoanele care evita aceste legume. Coordonatorul echipei de cercetatori, Carlotta Galeone de la Instituto di Ricerche Farmacologiche „Mario Negri” din Milano, a declarat ca beneficiile datorate consumului de ceapa si usturoi sunt cunoscute de secole insa prea putine studii au reusit sa demonstreze aceste beneficii. In acest studiu, echipa de cercetatori a folosit datele de la mai multe studii d [continuare]

4 motive pentru a servi o salata zilnic

4 motive pentru a servi o salata zilnic

Actualizat la data de: 04 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ati mancat o salata astazi? Specialistii sunt de parere ca unul din cele mai sanatoase si mai simple obiceiuri alimentare pe care le putem adopta in aceasta perioada a anului, este consumul zilnic al salatei. Primavara poate fi considerata, din acest punct de vedere, sezonul care deschide pofta pentru salate, caci diversitatea legumelor proaspete este foarte mare. In plus, aceasta perioada a anului este singura in care putem gasi din abundenta legume proaspete (nu congelate, sau la borcan). Salata poate asigura consumul mai multor portii (recomandate de catre specialisti) de fructe si legume si poate furniza organismului o gama variata de vitamine, nutrienti si antioxidanti. Salata verde se afla in acest moment in meniul oricarui restaurant, deci si daca mergeti sa mancati in oras puteti face alegeri sanatoase, iar in incercarea de a comercializa si mancare mai sanatoasa, foarte multe lanturi de fast-food au introdus deja in meniul zilnic salata. [continuare]

Ghid de cumparare a alimentelor congelate

Ghid de cumparare a alimentelor congelate

Actualizat la data de: 02 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Printre avantajele cumpararii alimentelor congelate nu se numara doar economia de timp ci si faptul ca unele dintre produsele congelate sunt hranitoare daca sunt bine pastrate dupa achizitionare. Legumele si fructele congelate pot fi, de fapt, mult mai hranitoare decat cele proaspete intrucat acestea sunt ambalate imediat dupa recoltare si sunt bogate in nutrienti. Legumele si fructele, in mod normal, pot fi pastrate in congelator aproximativ 8 luni de zile daca nu sunt decongelate. Legume Cele mai bune sunt legumele simple congelate, fara alte ingrediente. Nu este nici o diferenta nutritiva intre cele care sunt ambalate in cutii si cele ambalate in pungi. Legumele si fructele nu trebuie sa fie inghetate sub forma de bulgari - acesta fiind semnul ca au fost decongelate si recongelate, iar in acest caz alimentele au mai putine vitamine. Se va evita: orice amestec ce contine branza, paste, orez sau este acoperit cu sos. O cana de broccoli simplu... [continuare]

12 reguli de sanatate care pot fi incalcate!

12 reguli de sanatate care pot fi incalcate!

Actualizat la data de: 26 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Opt pahare cu apa, cinci-sapte portii de fructe si legume, opt ore de somn sunt doar cateva dintre regulile pe care ar trebui sa le respectati pentru a va mentine sanatatea la parametri optimi. Totusi, la un moment dat, nu actiunea in sine, ci doar indicatiile privind obiceiurile sanatoase pot deveni obositoare. In cele ce urmeaza va prezentam 12 reguli care ajuta la pastrarea sanatatii chiar si atunci cand sunt incalcate. Nu consumati alimente de pe jos Alimentele care au cazut de pe masa pot fi consumate numai daca in prealabil sunt bine spalate. Daca un alimente a stat pe podea peste noapte exista riscul ca acesta sa fi intrat in contact cu numeroase bacterii si chiar cu gandaci; in aceasta situatie sub nicio forma alimentul respectiv nu trebuie consumat! Feriti-va de persoanele racite Daca nu suferiti de boli pulmonare sau astm nu este atat de grav faptul ca in jurul dvs. sunt persoane racite. Pentru a preveni raceala si gripa este mai important... [continuare]

Spaghetele - informatii nutritionale

Spaghetele - informatii nutritionale

Actualizat la data de: 06 Martie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]

Dieta anti-imbatranire

Dieta anti-imbatranire

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ce putem manca pentru a imbatrani frumos? Se pare ca toti incercam sa gasim secretul magic al imbatranirii sanatoase. Sa atasam o eticheta antiimbatranire pe aproape orice produs si vom vedea cum se golesc rafturile. Daca incerci sa arati bine, fara a apela la chirurgia estetica, un ingredient secret il putem gasi chiar sub nasul nostru. Unii experti afirma ca secretul unei imbatraniri sanatoase il vom gasi intr-o bacanie: in fructe, legume, ceai verde si intr-o varietate de alte alimente sanatoase care sunt bogate in antioxidanti si alti compusi antiimbatranire. Ce este fenomenul de imbatranire? Semnele imbatranirii cuprind nu numai aparitia ridurilor, ci si pierderi ale memoriei, scaderea activitatii cerebrale si cresterea riscului de aparitie a bolilor cronice ca boli de inima, osteoporoza si cancer. Imbatranirea sanatoasa inseamna si a trai mai mult, mai sanatos. Foarte multe studii au aratat legatura dintre o dieta sanatoasa si prevenirea bolilor cronice sau a... [continuare]

Germenii de grau

Germenii de grau

Actualizat la data de: 25 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Germenul este embrionul semintelor. Graul este unul dintre produsele alimentare cu un continut foarte ridicat de nutrienti. Germenii de grau contin 23 de nutrienti, mai multi decat orice alta leguma sau cereala. Germenii de grau sunt bogati in proteine (contin cu 28% mai multe proteine decat cele care pot fi gasite in majoritatea produselor din carne). Organismul uman are nevoie de proteine pentru a repara tesuturile afectate din diverse cauze si pentru a stimula nutrientii si mineralele sa ajunga la celule. Proprietatile germinilor de grau Germenii de grau contin vitamina E, acid folic, fosfor, tiamina riboflavina, niacina, zinc, magneziu, vitamina A etc. acestia contin mai mult fier si potasiu decat orice alte surse alimentare. Vitaminele B1 si B3 sunt foarte importante pentru mentinerea nivelurilor de energie, sanatatea muschilor, organelor, parului si pielii. Germenii de grau sunt nutrienti remarcabili, una din cele mai bune surse de acid folic.... [continuare]

Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima

Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima. Fructe si legume proaspete Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului. Produse lactate si inlocuitori - lapte 1%; - lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao); - unt degresat total sau partial; - smantana degresata partial sau total; - branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - crema de branza degresata partial sau total; - branza de casa 1% grasimi sau degresata; - iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie); - iaurt din soia; - sour cream (smantana fermentata) degresata total; - inlocuitori de oua, albus de ou. Carne, pui, peste si inlocuitori - piept de pui sau curcan... [continuare]

Carnea si leguminoasele. piramida nutritionala

Carnea si leguminoasele. piramida nutritionala

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce reprezinta carnea si leguminoasele? Carnea si leguminoasele sunt principalele componente ale uneia dintre grupele alimentare de baza din noua piramida nutritionala. Care sunt alimentele incluse in grupa carne si leguminoase? Toate preparatele din carne, pestele, mazarea si fasolea uscata, ouale, nucile si semintele, sunt considerate ca facand parte din aceasta grupa. Mazarea si fasolea uscata apartin atat acestei grupe, cat si grupei legumelor. Se recomanda ca sortimentele de carne alese, sa fie carnea macra sau cu continut redus de grasime. Sortimentele cu un continut mai ridicat de grasimi, precum carnea tocata sau carnea de pui cu piele, aduc un plus de grasimi si calorii. Pestele, nucile si semintele contin uleiuri cu efecte benefice, motiv pentru care pot fi considerate substituenti ai carnii, atat alba cat si rosie. Este incurajat consumul cat mai frecvent de peste bogat in acizi grasi Omega-3 (cu efect protector asupra inimii): somon, pastrav,... [continuare]

Alimente usoare de vara

Alimente usoare de vara

Actualizat la data de: 13 Octombrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]

Sunt sanatoase fructele uscate?

Sunt sanatoase fructele uscate?

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In afara sezonului si nu numai, multe persoane mananca fructe uscate. Cu mult inainte de a se inventa avioanele, camioanele si supermarketurile care transporta si din care se pot comercializa aproape orice fel de soi de fructe si legume, uscarea fructelor a fost una dintre metodele destul de des utilizate pentru conservarea acestora. Deoarece bacteriile naturale si enzimele au nevoie de apa pentru a descompune un produs alimentar, eliminarea apei sau deshidratarea este tot ce trebuie pentru a conserva un fruct sau o leguma. In prezent fructele uscate se consuma ca si gustari si sunt uneori mai des utilizate decat alte tipuri de deserturi. Caloriile fructelor uscate sau deshidratate Frctele uscate sunt o alegere placuta pentru timpul gustarilor, pe parcursul unei zile. Multe persoane au tendinta sa le consume in exces, dar trebuie sa fie constiente de numarul caloriilor pe care acestea le contin care este de doua ori mai mare decat cea a versiunii proaspete. Nu... [continuare]

Igiena orala

Igiena orala

Actualizat la data de: 20 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Igiena orala implica spalatul pe dinti si folosirea atei dentare cu regularitate, vizite la medicul stomatolog pentru controale de rutina, curatarea dintilor si o alimentatie optima pentru sanatatea cavitatii bucale. O astfel de alimentatie include alimente bogate in seminte de cereale, fructe si legume si produse lactate. Metode Metodele folosite pentru a mentine sanatatea dintilor Mentinerea sanatatii dintilor si a gingiilor necesita o alimentatie optima si spalarea dintilor cu regularitate. - se foloseste ata dentara cel putin o data pe zi si se spala dintii dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. Aceste lucruri inlatura depunerile ce pot determina distrugerea dintilor, gingiilor si a oaselor cavitatii bucale. - folosirea unei paste de dinti ce contine fluor si previne aparitia cariilor. Se mai pot utiliza: apa de gura ce contine fluor sau pasta de dinti ce inlatura tartrul. - se evita alimentele cu cantitate crescuta de zahar. Zaharul... [continuare]

Alimente care previn cancerul de colon

Alimente care previn cancerul de colon

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Broccoli, usturoi, soia sau ton sunt alimente care lupta impotriva cancerului de colon, eliminand celulele canceroase din organism. O alimentatie echilibrata, bazata pe consumul de legume crucifere, fructe si legume proaspete, lactate si peste este cheia unei vieti sanatoase. Ce alimente previn cancerul de colon 1. Usturoi Usturoiul contine antioxidanti, care previn imbatranirea prematura si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase. Ajuta la eliminarea substantelor nocive din organism si stimuleaza sistemul imunitar. [continuare]

Dieta adecvata la copii poate preveni astmul sau alergiile

Dieta adecvata la copii poate preveni astmul sau alergiile

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Copiii care sunt alimentati cu peste, rosii si anumite tipuri de legume sunt mai putin susceptibili de a avea simptomatologie astmatica, potrivit ultimelor cercetari. Aceste date provin dintr-un studiu efectuat pe un lot de 460 de copii care traiesc in Minorca, o insula spaniola din Bazinul Mediteranean. Copiii erau de varsta mica, pana la 7 ani si nu au urmat o dieta speciala potrivit cercetatorilor, incluzand-o si pe Leda Chantzi, medic la Universitatea din Creta, departamentul de medicina sociala. Chatzi a instruit mamele copiilor in vederea supravegherii copiilor in ceea ce priveste dieta si existenta wheezing-ului, unul dintre simptomele astmului. Aproximativ 90% dintre copii au efectuat teste alergologice. Majoritatea copiilor nu au prezentat wheezing [continuare]

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile

Actualizat la data de: 16 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Rosiile: un aliat important in dietele de slabit si mentinerea sanatatii

Actualizat la data de: 06 August 2019

Autor: SfatulMedicului

Rosiile, pe locul 2 in topul preferintelor romanilor Tomatele sau rosiile sunt unele din cele mai importante legume din alimentatia omului, care pot fi consumate in stare proaspata sau ca ingredient in diferite feluri de mancare. Acestea sunt printre legumele cel mai des consumate, dupa cartofi. Gustoase si aproape indispensabile din bucatarie, rosiile aduc multe beneficii sanatatii. Rosia este apreciata datorita gustului ei dar si avantajelor pe care le ofera sanatatii. Desi pot fi consumate tot timpul anului, datorita culturilor din sera, valoarea lor nutritiva este mai ridicata si gustul este mai intens atunci cand sunt cultivate in gradini, la soare, in lunile de vara (iunie pana in septembrie). Compozitia chimica a tomatelor Exista diverse soiuri de rosii, de la cele rotunde - suculente, cele ovale - carnoase si pana la cele mici cu gust dulce, cherry, dar toate au aceleasi proprietati nutritive, fiind o sursa importanta de: - potasiu, fosfor, magneziu, fier - necesare... [continuare]

Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale

Suplimentele de acid folic previn malformatiile congenitale

Actualizat la data de: 08 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Anumite malformatii congenitale apar datorita inchiderii incomplete a tubului neural care formeaza canalul vertebral, in timpul primelor patru saptamani de viata embrionara. Acestea reprezinta grupul de malformatii de tub neural (MTN). Tubul neural se inchide initial la mijloc, apoi in partea superioara si in ultimul rand in partea inferioara. Cand fuziunea este incompleta, rezulta malformatii ale maduvei spinarii sau ale creierului. Malformatiile tubului neural apar in proportie de aproximativ 1-2 la o mie de copii nascuti vii. Daca mama are ea insasi o malformatie de tub neural sau are deja un copil nascut cu o astfel de malformatie, riscul de recurenta este de 10 ori mai mare. Formele grave, cum ar fi anencefalia (lipsa creierului), nu sunt compatibile cu supravietuirea. Formele mai putin grave, compatibile cu supravietuirea, necesita numeroase interventii chirurgicale pentru a fi corectate si determina invaliditati semnificative, cum ar fi paralizia membrelor... [continuare]

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Alimentatia si varsta - rolul fibrelor in dieta

Actualizat la data de: 16 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Specialistii in nutritie si dieteticienii nu contenesc in a face urmatoarea recomandare: consumati cat mai multe fibre zilnic. Beneficiile consumului crescut de fibre sunt neindoielnice, insa majoritatea persoanelor nu cunosc exact care este necesarul zilnic si nici ce alimente reprezinta sursa sigura de fibre. Imbogatirea dietei cu fibre vegetale este un proces usor, necostisitor si care se bazeaza doar pe achizitia unor obiceiuri alimentare noi, deloc neplacute. Care este cantitatea necesara? Conform specialistilor, fibrele sunt complexe de carbohidrati provenite din alimentele de origine vegetala pe care organismul uman nu le poate digera si absorbi. Fibrele sunt clasificate, in functie de proprietati, in 2 categorii: solubile (se dizolva in apa) si insolubile (nu se dizolva). Fibrele solubile sau pectinele se gasesc cu preponderenta in fructe, mazare si fasole. Aceste fibre se dizolva in apa, rezultand o substanta cu consistenta gelatinoasa. Astfel de fibre,... [continuare]

Regimul puterea proteinelor

Regimul puterea proteinelor

Actualizat la data de: 18 Iulie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Ti-e pofta de... cartofi prajiti? te facem noi sa-ti treaca

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai consumat aliment vegetal. In Europa si, implicit, in tara noastra, situatia nu este diferita - cartofii sunt la putere. De ce nu ar trebui sa faca parte cartofii prajiti dintr-o dieta sanatoasa, afli in cele ce urmeaza. Valorile nutritive ale cartofului Cartoful poate fi considerat, fara rezerve, un aliment de baza, in ciuda ideii gresite conform careia ar fi sarac nutritiv. Un cartof copt de marime medie are: - 145 calorii, - 3 g proteine de cea mai buna calitate (cu toti aminoacizii esentiali), - 33 g glucide (amidon), - 0,15 g grasime, - 20 mg vitamina C (cca 1/3 din necesarul zilnic al unui adult), - vitamine din grupul B, - 14,2 mg acid folic (important in... [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)