intoxicatiile alimentare simptome
Intoxicatia alimentara
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]
Cum facem diferenta dintre intoxicatia alimentara si indigestie?
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Intoxicatia alimentara si indigestia sunt doua afectiuni care nu trebuie confundate, desi unele manifestari pot fi asemanatoare. Intoxicatia alimentara este cauzata de consumul de alimente sau de bauturi contaminate cu bacterii, paraziti sau virusuri, pe cand indigestia se produce atunci cand alimentele sunt fie alterate, fie sunt consumate exagerat. De cele mai multe ori, nu este necesara instituirea unui tratament medicamentos in cazul intoxicatiei alimentare, fiind recomandata o hidratare optima, iar in cazul indigestiei, tratamentul medicamentos consta in suplimente de enzime digestive. Ce este intoxicatia alimentara Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene cum sunt bacteriile, virusurile sau parazitii. Foarte multe organisme pot provoca intoxicatii alimentare, iar cele mai des intalnite sunt: infectia cu Norovirus, Salmonella, E. coli, Campylobacter si Listeria... [continuare]
Diferenta dintre gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Gastroenterita virala si toxiinfectia alimentara sunt doua afectiuni frecvent confundate, desi sunt diferite. Simptomele gastroenteritei virale Un pacient care sufera de gastroenterita poate dezvolta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: • Diaree sau constipatie; • Febra; • Greata si varsaturi; • Crampe stomacale sau intestinale; • Scadere in greutate; • Artralgii (dureri articulare); • Mialgii (dureri musculare). Persoanele afectate dezvolta, de obicei, simptomele prezentate anterior in 24-48 de ore de la expunerea la virus. Majoritatea cazurilor de gastroenterita virala se rezolva in cateva zile. Cu toate acestea, simptomele pot persista chiar mai mult de 10 zile. Cu cat simptomele persista mai mult timp, cu atat mai repede trebuie consultat un medic pentru a exclude orice complicatie sau alte boli. Simptomele toxiinfectiilor alimentare Simptomele tipice ale toxiinfectiilor alimentare sunt: • Crampe stomacale; • Oboseala; •... [continuare]
Diferenta dintre alergie si intoleranta alimentara
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Alergiile alimentare trebuie diferentiate de intoleranta alimentara. Cu toate acestea, multe persoane nu cunosc diferentele dintre aceste doua afectiuni. O alergie alimentara implica un raspuns al sistemului imunitar al organismului, in timp ce intoleranta alimentara nu o face. O persoana cu intoleranta alimentara nu poate digera o substanta din alcatuirea unui aliment in mod corespunzator. Acest lucru apare, adesea, din cauza unei deficiente enzimatice. Alergiile alimentare nu implica astfel de deficiente. Ce sunt alergiile alimentare? Alergiile alimentare reprezinta raspunsuri ale sistemului imunitar in urma detectarii unui ingredient dintr-un aliment, de obicei, o proteina. Sistemul imunitar considera ca acest ingredient este daunator si produce anticorpi care sa lupte impotriva acestuia. Simptomele apar la scurt timp dupa consumul alimentelor la care exista alergia, de obicei, in maxim doua ore. Cu toate acestea, uneori, simptomele pot sa apara chiar si dupa... [continuare]
Scaunele verzi in cazul copiilor: cand este cazul sa ne ingrijoram?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Scaunele verzi, cauzate de infectii bacteriene Scaunele verzi la copii pot fi alarmante pentru parinti, dar, de obicei, aceasta situatie nu trebuie sa fie ingrijoratoare. Alimentele din dieta, precum legumele cu frunze, provoaca adesea eliminarea de fecale verzi. In cazul in care nu au fost consumate astfel de alimente, scaunele de aceasta culoare pot fi legate de diaree sau chiar de diferite infectii bacteriene. De obicei, scaunele copiilor sunt maro, dar acestea isi pot schimba culoarea zilnic, fara a produce sentimente de panica. Motivele pentru care scaunele copiilor devin verzi sau alte culori sunt variante si depind de diferiti factori, inclusiv varsta. Care sunt cauzele? Scaunul are culoarea maro, deoarece contine bila, o substanta lichida de culoare verde-maronie. Atunci cand culoarea scaunelor este maro inseamna ca pancreasul si sistemul hepato-biliar functioneaza in parametri normali, producand suficienta bila. Deoarece bila are o culoare verde-maronie sau... [continuare]
Diferenta intre gastroenterita si intoxicatia alimentara
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce sunt afectiunile gastrointestinale? Daca experimentati simptome gastrointestinale neasteptate, probabil va ganditi la urmatoarea intrebare: ar putea fi vorba de o toxiinfectie alimentara sau ma confrunt cu o gastroenterita? Ambele boli au simptome similare si pot aparea rapid, asa ca uneori poate fi dificil sa le deosebim. Desi simptomele coincid, toxiinfectia alimentara asociaza manifestari mai severe, iar timpul de vindecare este mai scurt. Ce este gastroenterita? Gastroenterita este o inflamatie localizata la nivelul stomacului si a intestinelor, determinata de infectii virale. Aceasta se raspandeste cu rapiditate, motiv pentru care focarele infectioase pot aparea cu usurinta in colectivitati. Se transmite frecvent prin suprafete contaminate, precum ustensile folosite in comun, practici de igiena precare, precum spalarea necorespunzatoare a mainilor sau contact apropiat cu o persoana deja infectata. Cu toate acestea, poate fi prevenita eficient prin... [continuare]
Cum se manifesta alergia alimentara
Dr. Neculae Adina
Medic specialist alergologie si imunologie clinica
Ce este alergia alimentara? Orice aliment poate cauza o reactie alergica, multe din alergiile alimentare aparand in primii ani de viata. Ingestia anumitor alimente la un individ alergic poate determina rapid manifestari cutanate, respiratorii, gastrointestinale chiar anafilaxie. Alergiile alimentare afecteaza 2,2% pana la 5,5% din copiii pana intr-un an de viata, pana la 8% din copiii pana in 5 ani si aproximativ 3,5% din populatia generala. Alergia alimnetara la copii La multi copii, alergia alimentara coexista cu alte manifestari atopice ca dermatita atopica, astmul sau rinita alergica. Copiii sunt mai afectati decat adultii; majoritatea copiilor vor deveni toleranti in cativa ani, cu exceptia cazurilor de alergie la arahide, nuci, fructe de mare. Alergia alimentara trebuie deosebita de “reactii adverse la alimente” ce nu au mecanisme imune, dar mimeaza alergia alimentara in ceea ce priveste manifestarile clinice. Evitarea stricta a alergenului... [continuare]
Generalitati Sincopa reprezinta pierderea temporara a cunostintei si imposibilitatea de a mentine rectitudinea. Pacientii isi pierd tonusul musucular si cad. Spre deosebire de pacientii cu convulsii, cei cu sincope isi recapata starea de alerta imediat dupa ce devin constienti. Termenul de sincopa exclude prin definitie notiunile de convulsie, coma, soc sau orice alta stare ce evolueaza cu alterarea constientei. Sincopa este mai frecventa decat se crede. Specialistii estimeaza ca peste jumatate din populatia va dezvolta un episod sincopal la un moment dat in viata. In Statele Unite, de exemplu, 6% din internarile de la camera de garda se datoreaza sincopelor. Desi exista numeroase cauze de aparitie a sincopelor, cel mai util pentru intelegerea lor este clasificarea acestora in cardiace si noncardiace. Sincopele cardiace asociaza cea mai mare mortalitate. In general, sincopele sunt benigne, insa exista si un procent de pacienti in cazul carora sincopa este un simptom al unei... [continuare]
Intoxicatia cu monoxid de carbon
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Monoxidul de carbon este un gaz, incolor, inodor, insipid. Acest gaz invizibil, otravitor, provine din arderea unor gaze precum gazul natural, motorina, petrolul sau a lemnelor (de exemplu in sistemul de incalzire casnic, in motoarele masinilor, in sistemele de gatit sau focuri). Intoxicarea cu monoxid de carbon apare cand se inhaleaza destul monoxid de carbon, incat acesta incepe sa inlocuiasca oxigenul transportat de sange. Aceasta se intampla, deoarece moleculele de monoxid de carbon se ataseaza de celulele rosii din sange de 250 de ori mai puternic decat cele de oxigen. In timp ce oxigenul din sange este inlocuit de monoxidul de carbon, tesuturile si organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot functiona normal. Cauze Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzata de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, inodor, incolor, provenind din arderea incompleta a unor gaze. Se poate acumula in zone inchise sau semi-inchise, cum ar fi: masini, case,... [continuare]
Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Tulburarile anxioase si atacurile de panica se caracterizeaza prin aparitia unei temeri intense, a unei anxietati importante ce poate determina instalarea unor episoade dispneizante, aritmice sau a unor probleme gastrointestinale. Atacurile de panica sunt asociate unor simptome foarte variate, atat somatice cat si cognitive. Motivul de aparitie nu este, de cele mai multe ori, foarte bine cunoscut, ele aparand adesea brusc si in absenta unor triggeri evidenti. Persoana simte ca pierde controlul unor situatii sau chiar al intregii vieti si ca urmare, apar reactii psihice de o intensitate impresionanta. O parte din pacientii care s-au confruntat cu astfel de probleme au crezut ca, de fapt, sufera un infarct, si au avut senzatia de moarte iminenta. Un atac de panica dureaza in general intre 5 si 20 de minute (insa aceasta perioada este variabila, deoarece s-au descris situatii cu atacuri recurente de 15 secunde sau de cateva ore). Maximum de intensitate al unui atac d... [continuare]
Generalitati Gastrita acuta reprezinta termenul medical ce semnifica inflamatia mucoasei gastrice (a stomacului). Etiologia acesteia este foarte variata, insa aspectul clinic si simptomele sunt relativ asemanatoare in toate cazurile. Inflamatia poate sa afecteze intreaga mucoasa (caz in care boala se numeste pangastrita) sau doar anumite zone (cum este cazul gastritei antrale). Specialistii au impartit gastrita acuta in 2 mari categorii: gastrite erozive si gastrite nonerozive (cele care sunt in general, cauzate de Helicobacter pylori). Gastrita acuta poate fi o afectiune asimptomatica si doar foarte rar exista o proportionalitate directa intre aspectul histopatologic (inflamatia microscopica) si intensitatea simptomelor. De obicei diagnosticul de gastrita acuta se pune endoscopic, cand aceasta investigatie se realizeaza pentru alte probleme de sanatate si gastrita se descopera intamplator. Gastrita acuta afecteaza toate segmentele de varsta. Se pare insa ca tipul... [continuare]
Generalitati Intoxicatia sau toxiinfectia alimentara cu Salmonella este o infectie bacteriana cauzata de o varietate de tipuri ale bacteriei Salmonella. Intoxicatia alimentara cu Salmonella se transmite de la fecalele persoanelor infectate sau animale, prin alimente si bauturi. Alimentele obisnuite contaminate cu bacteria Salmonella includ ouale si carnea de pasare insuficient gatite. Cu toate acestea, orice alimente pot fi infectate cu bacterii de Salmonella in cazul in care acestea sunt manipulate de catre o persoana bolnava care nu isi spala mainile sau in cazul in care alimentele intra in contract cu alte produse alimentare deja contaminate. In urma toxiinfectiei alimentare cu Salmonella poate sa apara iritatia si inflamatia tractului digestiv, ceea ce determina dureri abdominale, greata, febra si diaree. Intoxicatia alimentara cu Salmonella poate sa declanseze complicatii grave la persoanele cu un sistem imunitar slabit, din cauza diverselor boli cum ar fi... [continuare]
Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?
Autor: SfatulMedicului
Consumul de fibre Farfuria oricarei persoane ar trebui sa fie plina, cat de des se poate, cu alimente ca cirese, struguri, ardei, fasole, cereale integrale si nuci. Alimentele bogate in fibre ajuta la reglarea digestiei. Organismul are nevoie de 20-35 grame de fibre pe zi. O alimentatie bogata in fibre este importanta pentru mentinerea greutatii ideale si este utila in prevenirea bolilor de inima, a fluctuatiilor de zahar din sange si poate preveni chiar si aparitia hemoroizilor. Guma de mestecat contra pirozisului (arsurilor provocate de hiperaciditate) Mestecarea gumei poate ajuta la ameliorarea simptomelor refluxului gastroesofagian si a arsurilor stomacale, prin stimularea productiei de saliva pentru neutralizarea acizilor. Deoarece guma de mestecat cu aroma de menta poate provoca arsuri stomacale, ar trebui sa se opteze pentru alte arome cu exceptia acesteia. Totusi, se va renunta la aceasta daca din cauza ei se va inghiti aer care va duce la eructatii si... [continuare]
Dieta brat: recuperarea in urma tulburarilor gastrointestinale
Autor: SfatulMedicului
Ce este dieta BRAT? Daca o persoana a avut diaree sau alte tulburari gastrointestinale, medicul specialist ii va recomanda sa consume anumite alimente care nu ii vor irita stomacul. Dieta BRAT este o dieta care incurajeaza consumul de banane, orez, mere si paine prajita. Cu ajutorul acestora, durerile stomacale sau diareea vor fi ameliorate din cel putin doua motive: - aceste alimente au un continut scazut de fibre, fapt ce creste consistenta scaunului - bananele sunt bogate in potasiu si contribuie la inlocuirea nutrientilor pierduti de organism in caz de varsaturi sau diaree. Cand ar trebui sa fie urmata dieta BRAT? Dupa ce o persoana a manifestat varsaturi sau diaree, acest regim alimentar trebuie introdus pentru a ajuta organismul sa se readapteze la alimentatia normala. Dieta poate calma starea de greata dar si varsaturile pe care unele femei le au in timpul sarcinii. La dieta BRAT se pot adauga si alte alimente cum ar fi: biscuiti sarati, cartofi... [continuare]
Descriere Termenul "inhalanti" cuprinde mai mult de o mie de produse casnice sau comerciale care pot fi folosite abuziv prin inhalarea pe gura sau pe nas pentru a obtine o serie de efecte psihoactive. Astfel de produse sunt accesibile, ieftine si usor de ascuns, ceea ce le face sa fie unele dintre cele mai folosite substante in scop abuziv ("droguri sociale"). Produsele ca lipici, dizolvant pentru lac de unghii, spray-uri cu vopsea, deodorante, fixativ pentru par, lichide de curatare, spray-uri pentru indepartat petele, etc sunt larg raspandite si accesibile. Multi tineri inhaleaza vapori din aceste surse in cautarea unei scurte stari de "bine" (de fapt intoxicatie), fara sa fie constienti de consecintele grave ale acestora asupra sanatatii. Abuzul de substante ilicite cum ar fi marijuana, cocaina sau LSD a facut ca pericolul pe care il reprezinta unele produse casnice obisnuite care contin solventi volatili sau aerosoli sa fie ignorat. O dovada in acest sens o reprezinta... [continuare]
Definitie Hepatita toxica reprezinta o inflamatie a ficatului. Aceasta apare cand ficatul este afectat de substante toxice, sau unele ciuperci otravitoare in urma ingerarii sau a expunerii la ele. In unele cazuri, hepatita toxica apare la cateva ore sau zile de la expunerea la toxic. In alte cazuri, poate dura cateva luni de folosire regulata a toxicului inainte de aparitia simptomelor hepatitei toxice. Deseori, simptomele hepatitei toxice dispar cand expunerea la respectiva substanta toxica a incetat. Dar hepatita toxica poate produce leziuni hepatice permanente, ducand la aparitia unor cicatrici fibroase ale tesutului hepatic (ciroza) si in unele cazuri la insuficienta hepatica. Simptome Formele usoare de hepatita toxica pot sa nu determine aparitia unor probleme observabile si pot fi detectate doar prin teste de sange. Cand semenle si simptomele apar, ele sunt similare cu cele ale altor forme de hepatita: - ingalbenirea pielii si a sclerelor (icter); - oboseala; -... [continuare]
Generalitati Constipatia este o afectiune a tubului digestiv, relativ frecventa in populatia adulta, care insa ramane greu de definit, deoarece simptomatologia difera foarte mult de la individ la individ. Constipatia nu reprezinta o boala in sine, ci este un simptom ce apare in cadrul unor patologii diverse (digestive sau extradigestive). In general, specialistii inteleg prin constipatie scaderea frecventei de eliminare a materiilor fecale sau eliminarea lor cu efort, datorita consistentei crescute. Fecalele devin dure datorita stagnarii in canalul anal cu deshidratare secundara. Epiteliul colic este capabil sa absoarba o mare cantitate de apa din bolul fecal in cazul in care pasajul acestuia este lent, ceea ce va duce la deshidratarea finala a scaunului. In general, simptomatologia constipatiei este extrem de variata si prezinta particularitati individuale. Specialistii considera ca se poate pune diagnosticul clinic de tulburare de tranzit intestinala daca frecventa de aparitie... [continuare]
Tulburarile gastrointestinale sau problemele de digestie
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tractul gastrointestinal este un tub lung si musculos care functioneaza ca un procesor de alimente pentru organismul uman. Sistemul digestiv este format din cavitatea bucala si glandele salivare, stomac, intestin subtire si intestin gros, ficat, pancreas, colon si vezicula biliara. Iritatia si inflamatia a diverse portiuni ale tractului gastrointestinal sunt indentificate sub forma gastritei (stomac), colitei (colon), ileitei (intestinul subtire sau ileon), hepatita (ficat) si colecistita (vezicula biliara). Sistemul gastrointestinal nu este un sistem pasiv. Acesta are rol senzorial si reactioneaza la materialele care circula prin acesta. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, fiecare persoana are nevoie de tipuri si cantitati diferite de alimente. Procesul digestiei Sistemul gastrointestinal descompune alimentele prin intermediul unor mijloace mecanice (mestecatul) si apoi actioneaza asupra acestora printr-o serie de procese chimice complexe. Aceste... [continuare]
Generalitati Polineuropatia alcoolica reprezinta o afectiune caracterizata prin scaderea functionalitatii nervilor, datorata leziunilor induse prin consumul cronic prelungit de alcool. Simptomele neuropatiei alcoolice, ca in cazul altor boli de acest tip, apar initial la nivelul extremitatilor inferioare, mai ales picioare (talpa, fata dorsala a piciorului) si sunt de natura senzitiva, ulterior aparand si manifestarile motorii. Debutul bolii este insidios, dupa o evolutie foarte indelungata, desi au fost descrise si cazuri cu progresie rapida, acuta. Polineuropatia alcoolica este de fapt o neuropatie axonala caracterizata prin ceea ce specialistii numesc 'degenerescenta walleriana', insotita de reducerea mielinizarii fibrelor nervoase. Degenerescenta walleriana este un proces patologic ce apare in momentul in care fibrele nervoase sunt strivite sau taiate si partea axonului desprinsa de corpul celulei moare. Aceasta degenerescenta apare atat in afectiuni ale sistemului nervos... [continuare]
Generalitati Hiperhidroza reprezinta termenul medical care descrie transpiratia in exces fata de cea necesara in mod normal pentru reglarea temperaturii corporale. Este un simptom frecvent, care produce foarte mult disconfort pacientului. Se pare ca 2-3% din populatia americana sufera de hiperhidroza a zonei axilare sau a palmelor si plantelor (talpilor), asestea din urma fiind grupate sub numele de hiperhidroza palmo-plantara. Afectiunea debuteaza in copilarie sau adolescenta (cea axilara apare mai tarziu, in timp ce cea palmo-plantara apare in jurul varstei de 14-15 ani) si poate afecta orice regiune a corpului. Hiperhidroza poate fi idiopatica sau secundara diverselor afectiuni (metabolice, nervoase, stari febrile) sau poate sa apara ca reactie adversa la diverse medicamente. Populatia asiatica este afectata de hiperhidroza de 20 de ori mai frecvent ca alte grupuri populationale. Hiperhidroza severa afecteaza viata pacientului si confortul acestuia, ii ingreuneaza contactele... [continuare]
10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile
Autor: SfatulMedicului
Atentie la alimentatie O dieta daunatoare pentru inima unui barbat are efect negativ si asupra abilitatii sale de a obtine si mentine o erectie. Cercetatorii au demonstrat ca acele obiceiuri alimentare care pot cauza infarct, prin obstructia fluxului de sange in artera coronara - regim sarac in fructe si legume si bogat in grasimi, prajeli si mancare procesata - pot impiedica vascularizarea penisului, blocand fluxul de sange. Studii recente confirma faptul ca disfunctiile erectile sunt rar intalnite in cazul barbatilor care adopta dieta traditionala mediteraneana, bazata pe fructe, vegetale, cereale, grasimi benefice pentru inima: ulei de masline, alune, peste si vin. Alimente recomandate in prevenirea/ameliorarea disfunctiilor - Pepenele verde Prin continutul bogat in citrulina, pepenele verde ajuta la relaxarea si decontractarea vaselor de sange, sustinand vascularizarea penisului. Odata ajunsa in organism, citrulina se transforma in arginina, eliberand acid nitric. [continuare]
Analiza urinei (analiza caracterelor fizice si chimice ale urinei, analiza calculilor urinari, analiza microscopica a urinei)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Primul produs biologic care s-a analizat in vederea punerii unui diagnostic a fost urina. Inca de acum 3000 de ani, medicii din antichtate stiau sa examineze urina si pe baza caracterelor sale fizice (cantitate, culoare, limpezime, sange, cheaguri, spuma, sediment) stabileau diagnosticul si chiar prognosticul bolilor. In evul mediu au aparut uroscopistii sau prorocitorii de urina care puneau diagnosticul tuturor bolilor numai pe baza examenului vizual al urinei. Uroscopistii aveau si ajutoare, "curieri de urina" care transportau urina de la bolnavi in "laboratorul" uroscopistilor. Urina este produsa de rinichi atat prin filtrarea sangelui (urina primara) cat si prin retinerea (reabsorbtia) din urina primara numai a acelor substante care mai pot fi necesare corpului (apa, zahar, minerale etc.). Ceea ce mai ramane neretinut din urina primara (o parte din apa minerala, reziduuri toxice rezultate din arderea alimentelor in organism) constituie urina finala care se... [continuare]
Descriere Etanolul, cel mai vechi drog utilizat, a fost consumat constant, inca de la inceputurile civilizatiei, fiind folosit, de-a lungul timpului, ca aliment, medicament sau in scopuri religioase si sociale. A fost considerat un dar al zeilor (credinta care a persistat de-a lungul secolelor). Desi era privit ca tamaduitor si tonic al organismului, abuzul era incriminat, iar cei care abuzau de alcool erau priviti ca niste pacatosi (victime ale propriei lor lipse de tarie). Primele bauturi alcoolice au fost cele de fermentatie naturala, vinul si berea; distilarea a aparut prima data in cursul secolelor VIII - IX, dar obtinerea whiskey-ului a devenit curenta la sfarsitul anilor 1500. Etimologic, cuvantul "alcool" provine de la verbul ebraic kakhal (a vopsi, a pudra), asociere de idei cu pulberea colorata folosita in acea vreme, avand proprietatea de a fi usor antrenabila in aer, "volatila"; in forma actuala, termenul este adus se pare de arabi, care au adaugat cuvantului cohl... [continuare]
Digestiv (aparat)
Totalitate a organelor avand drept functie principala asimilarea alimentelor destinate sa aduca energia necesara pentru functionarea celulelor. Structura si fiziologie - Se obisnuieste sa se faca distinctia intre tubul digestiv si glandele digestive (ficat, pancreas). - tubul digestiv are un rol esential mecanic, de transportare a alimentelor. El este constituit succesiv din gura, cu limba si dintii, faringe, esofag, stomac, intestin subtire, colon si rect. - Glandele digestive includ glandele salivare (parotide, submaxilare si sublinguale), ficatul, pancreasul sau glandele intestinului subtire. glandele digestive participa la digestia alimentelor secretand sucuri care contin diferite enzime ale digestiei. Dintre organele aparatului digestiv, doar ficatul si intestinul subtire sunt indispensabile vietii. Patologia aparatului digestiv - este foarte diversificata. - Cancerele pot lua nastere la toate nivelurile aparatului digestiv (gura, esofag, stomac, colon, rect, ficat,... [continuare]
Low quel, tablete
Actiune terapeutica Antidiareic. Inhiba motilitatea tubului digestiv avand efect constipant. Poate agrava diareea datorata microorganismelor ce penetreaza peretele intestinal (escherichia coli, Salmonella, Shigella) sau colitele pseudomembranoase induse de antibiotice. Doze mari administrate pe perioade prelungite pot cauza dependenta psihica sau euforie. Debut: 45-60 min. T , difenoxilat: 2,5 h; acid difenoxilic: 12-24 h. Durata:2-4 h. Metabolizat in ficat la acid difenoxilic activ si excretat prin urina. Indicatii Tratamentul simptomatic al diareei cronice / functionale. Diaree asociata cu gastroenterite, coloniritabil, enterite regionale, sindrom de malabsorbtie, coliteulcerative, infectii acute, intoxicatii alimentare, postgastrectomii,induse de medicamente. Controlul timpului de tranzit intestinal la pacientii cu ileostoma /colostoma. Mod de administrare Solutie orala, tablete: Adulti,initial: 2,5-5 mg (difenoxilat) de 3-4 ori/zi. Intretinere: 2,5 mg de 2-3... [continuare]
buna ziua,as dori sa mi se raspunda la o intrebare in legatura cu o raceala simpla a fiului meu,in varsta de 4 luni.raceala se manifesta astfel:stranuta destul de fregvent,tuseste ,ochii sunt inlacrimati si un pic rosii,este nelinistit,ii curge nasul destul de mult,aceste simptome sunt de doua zile,as dori sa mi se spuna cum as putea sa il tratez pe cai cat mai naturale,si cu rezultate eficiente cat mai rapide,as dori sa-mi spuneti daca baitele mai calde ii fac bine.va multumesc .ana.stefan din tulcea. [continuare]
Lipsa scaunului dupa toxiinfectie alimentara?
Buna ziua!Am facut toxiinfectie alimentara din cauza unui aliment infestat.In decurs de 7 ore am vomitat si am avut scaun de peste 10 ori.Dupa trei pastile de Ercefuryl diaria s a oprit.Am avut febra pana in 38 doua zile,plus dureri musculare,frisoane.Am urmat 5 zile de tratament dar nu am mai avut de loc scaun.Este normal acest lucru? [continuare]
Sideremie (fier seric) fe sau si
Fierul prezinta un rol important in transportul oxigenului catre tesuturi, dar si pentru producerea de energie, pentru buna functionare a muschilor si a organelor. Aproximativ 70% din fierul organismului este legat de hemoglobina in celulele rosii din sange. Restul este legat de alte proteine (transferina in sange sau feritina din maduva osoasa) sau depozitat in alte tesuturi ale corpului. Atunci cand hematiile se degradeaza, fierul este eliberat si transportat prin transferina la maduva osoasa si la alte organe, cum ar fi ficatul si splina. In maduva osoasa, fierul este depozitat si utilizat pentru a produce noi hematii. Sideremia reprezinta nivelul seric al fierului legat de transferina. Alimente bogate in fier sunt: spanacul, urzicile, lintea, fructele uscate, ouale, carnea, ficatul, vinul. Organismul are nevoie de mai mult fier in momentele de crestere (cum ar fi in timpul adolescentei), in perioada de sarcina, in timpul alaptarii sau in momentele cand exista niveluri... [continuare]
Mangan in sange si urina
Manganul este un oligoelement indispensabil organismului uman, deoarece joaca un rol important in metabolismul proteineleor si al grasimii, in sanatatea sistemului imunitar si al celui nervos si in reglarea nivelului de zahar. Manganul previne afectarea tesuturilor, cauzata de oxidarea lipidelor, are un rol important in metabolismul glocozei si in sinteza glicoproteinelor, intervine in producerea unor hormoni ca insulina, adrenalina si noradrenalina, activeaza vitamina C, arginaza, colina. Alimente ce contin mangan includ alune, nuci, seminte, cereale integrale, galbenus de ou, afine, ananas, mazare si avocado. Deficitul de mangan poate provoca convulsii, probleme oculare, dereglari cardiace, contractii musculare, puls rapid, tremor, arteroscleroza, confuzie, probleme ale inimii. [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Alergologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter