Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

intoxicatii oua

Flatulenta

Flatulenta

Actualizat la data de: 26 Aprilie 2023

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Flatulenta apare in urma inghitirii aerului sau din actiunea normala a bacteriilor asupra substantelor nedigerate din colon. Este normal sa treaca gaze de 6-20 de ori pe zi. Gazele intestinale sunt formate din oxigen, azot, hidrogen, dioxid de carbon, hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Mirosul gazelor este cauzat de obicei de cantitati mici de hidrogen sulfurat, amoniac si metan. Gazele provenite in urma ingestiei de carne si oua miros m [continuare]

Intoxicatia cu monoxid de carbon

Intoxicatia cu monoxid de carbon

Actualizat la data de: 23 Decembrie 2021

Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii

Generalitati Monoxidul de carbon este un gaz, incolor, inodor, insipid. Acest gaz invizibil, otravitor, provine din arderea unor gaze precum gazul natural, motorina, petrolul sau a lemnelor (de exemplu in sistemul de incalzire casnic, in motoarele masinilor, in sistemele de gatit sau focuri). Intoxicarea cu monoxid de carbon apare cand se inhaleaza destul monoxid de carbon, incat acesta incepe sa inlocuiasca oxigenul transportat de sange. Aceasta se intampla, deoarece moleculele de monoxid de carbon se ataseaza de celulele rosii din sange de 250 de ori mai puternic decat cele de oxigen. In timp ce oxigenul din sange este inlocuit de monoxidul de carbon, tesuturile si organele din organism care depind de acest oxigen, nu mai pot functiona normal. Cauze Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzata de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, inodor, incolor, provenind din arderea incompleta a unor gaze. Se poate acumula in zone inchise sau semi-inchise, cum ar fi: masini, case,... [continuare]

Pediculoza - infestatia cu paduchi

Pediculoza - infestatia cu paduchi

Actualizat la data de: 09 August 2021

Dr. Hancu Madalina-Florina
Medic rezident dermatovenerologie

Ce este pediculoza Pediculoza este o dermatita, produsa de ectoparaziti strict umani (paduchi), care traiesc la nivelul pielii si se hranesc cu sange. Infestarea este definita ca reproducerea in numar mare a acestor insecte. Cum se manifesta? Parazitul isi exercita actiunea nociva asupra pielii, in cursul nutritiei sale prin intepare sau suctiune. Pediculoza se intalneste la orice varsta, fiind mai frecventa la copii, femei si persoanele cu o igiena precara. Prevalenta pediculozei capului la populatia scolara este 10-40%, iar susceptibilitatea maxima o prezinta copii sanatosi cu varsta intre 3-10 ani. Parazitarea se face de obicei prin: - contact direct cu parul parazitat si mai rar indirect prin piepteni sau perii (P. h. Capitis); - contact corporal direct sau cu haine infestate (P. h. Corporis); - contact fizic (de obicei contact sexual) (P. Pubis). Cauze Exista diferite tipuri de pediculoza: - Pediculoza capului – este determinata de Pediculus capitis, insectele... [continuare]

Derivati barbiturici

Actualizat la data de: 31 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Compusii din clasa barbituricelor sunt derivati ai acidului barbituric, ureida ciclica a acidului malonic. Cercetatorul belgian, Adolf von Baeyer, sintetizeaza in 1863 acidul barbituric. Descoperirea a survenit in ziua de St. Barbara, asa ca el a ales numele "barbiturate" ca o combinatie dintre St Barbara si "ureea". Primul derivat barbituric introdus in terapeutica a fost sintetizat de E. Fischer si Joseph von Meering in1903, acesta fiind acidul dietilbarbituric (dietilmaloniluree, barbital, veronal). In 1912 a fost introdus, acidul feniletilbarbituric (luminal, fenobarbital). Mai tarziu au fost descoperiti derivatii acidului tiobarbituric, compusi cu liposolubilitate marcata, cu latenta si cu o durata de actiune mai redusa. In functie de durata de actiune, derivatii barbiturici se clasifica astfel: - durata foarte scurta (15-20 min.) – prezinta o liposolubilitate mare, penetreaza rapid in creier, apoi se redistribuie. Sunt utilizate ca anestezice (tiopental,... [continuare]

 dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii

dieta vegetariana si efectele ei asupra sanatatii

Actualizat la data de: 31 August 2011

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta lipsita de produse de origine animala poate avea efecte benefice asupra sanatatii tale, arata studiile de specialitate. Vegetarianismul implica eliminarea din alimentatia ta a tututor produselor ce provin de la animale, de la carne si oua, pana la lactate si miere. In timp ce unii aleg sa mai consume aceste produse uneori, veganii refuza consumul lor si din considerete etice. Dieta vegetariana nu te lipseste de proteinele, mine [continuare]

Inhalanti - generalitati

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Termenul "inhalanti" cuprinde mai mult de o mie de produse casnice sau comerciale care pot fi folosite abuziv prin inhalarea pe gura sau pe nas pentru a obtine o serie de efecte psihoactive. Astfel de produse sunt accesibile, ieftine si usor de ascuns, ceea ce le face sa fie unele dintre cele mai folosite substante in scop abuziv ("droguri sociale"). Produsele ca lipici, dizolvant pentru lac de unghii, spray-uri cu vopsea, deodorante, fixativ pentru par, lichide de curatare, spray-uri pentru indepartat petele, etc sunt larg raspandite si accesibile. Multi tineri inhaleaza vapori din aceste surse in cautarea unei scurte stari de "bine" (de fapt intoxicatie), fara sa fie constienti de consecintele grave ale acestora asupra sanatatii. Abuzul de substante ilicite cum ar fi marijuana, cocaina sau LSD a facut ca pericolul pe care il reprezinta unele produse casnice obisnuite care contin solventi volatili sau aerosoli sa fie ignorat. O dovada in acest sens o reprezinta... [continuare]

Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.)

Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.)

Actualizat la data de: 09 Ianuarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatiile cu medicamente pot fi accidentale si voluntare. Asimilarea substantelor toxice se face pe cale digestiva, prin piele, prin respiratie si la nivelul conjunctivei oculare. Intoxicatia se poate produce cu medicamente sau cu substante chimice nemedicamentoase. Simptomele sunt variate intrucat exista o varietate de medicamente si substante nemedicamentoase care provoaca reactii diferite. Tratamentul implica decontaminarea interna si externa in prima faza si se face in functie de substanta care a produs intoxicatia, presupunand realizarea unei ventilatii optime (prin administrarea de oxigen), imbunatatirea functiei cardiace, administrarea glucozei si vitamina B1 etc. Intoxicatia cu benzodiazepine Benzodiazepinele sunt medicamente ca: diazepam, oxazepam, nitrazepam, midazolam, cloriazoxid, etc. Intoxicatiile cu acestea produc somnolenta, dificultati de vorbire, tulburari ale reflexelor si uneori coma. Tratamentul consta... [continuare]

Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.)

Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.)

Actualizat la data de: 29 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Intoxicatia cu monoxid de carbon Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor rezultat din arderea incompleta a unor carburanti sau din incendii. Intoxicatia se produce ca urmare a amestecarii monoxidului de carbon cu hemoglobina din sange. Simptomele sunt in functie de gravitatea intoxicatiei: cefalee, agitatie, tuse cu dispnee, tahicardie, hipotensiune arteriala (in cazurile mai usoare) sau bronhospasm, insuficienta respiratorie, coma, stare de soc (in cazurile grave). Tratamentul presupune oxigenarea victimei (prin masca sau ventilare artificiala) pana la disparitia simptomelor. Intoxicatia cu insecticide organofosforice Cele mai des folosite insecticide organofosforice in agricultura sunt: parathionul, dicorvosul, tetraetil pirofosfatul,tricorfonul, malathionul, etc. Substantele toxice pot fi absorbite prin piele, inhalatie sau ingestie, iarintoxicatiile acestea sunt foarte grave. Simptomele  intoxicatiei sunt: - greturi, varsaturi, ameteli,... [continuare]

Intoxicatia cu ciuperci

Intoxicatia cu ciuperci

Actualizat la data de: 29 Aprilie 2015

Autor: SfatulMedicului

Simptome In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numarul acestora creste de la an la an datorita mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscatori. Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasifica in functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoaca intoxicatia, astfel: - cu perioada de incubatie scurta - cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifesta prin: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, abundenta salivatiei, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede [continuare]

Alergia la proteinele din ou

Alergia la proteinele din ou

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ouale contin nutrienti esentiali organismului, dar cand o persoana sufera de alergie la acest aliment, corpul sau crede ca ouale sunt periculoase. Cand o persoana este alergica la oua, sistemul imun al acesteia reactioneaza la proteinele din ou. Cum se manifesta alergia la oua? De fiecare data cand un aliment ce contine ou ajunge in sistemul digestiv, organismul crede ca aceste proteine sunt invadatori periculosi. Sistemul imun raspunde prin crearea de anticorpi specifici impotriva acestui aliment, care sunt facuti special pentru a lupta cu “invadatorul”. Acesti anticorpi – numiti imunoglobuline E – declanseaza eliberarea de anumite substante in organism, una dintre ele fiind histamina. Deci, cand un copil cu alergie la ou ingereaza un aliment care contine oua, sistemul imun elibereaza o serie de substante pentru a proteja organismul. Eliberarea acestor substante poate afecta sistemul respirator, tractul gastrointestinal, pielea si sistemul... [continuare]

Himenolepidoza

Himenolepidoza

Actualizat la data de: 25 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Himenolepidoza este o parazitoza cauzata de infectarea organismului uman cu oua sau larve de Hymenolepis nana sau Hymenolepis diminuta. Cel mai frecvent oamenii sunt infectati cu H. nana (afecteaza in principal copiii de varsta scolara). Pentru H.diminuta, omul este mai degraba o gazda accidentala, nu una reprezentativa (gazdele clasice sunt, in acest caz, rozatoarele). H. nana determina frecvent autoinfectii. Autoinfectiile mentin parazitul timp indelungat in organism si ele stau la baza rezistentei bolii la tratament. Himenolepidoza apare mai frecvent in regiunile calde sau cu clima uscata din tarile in curs de dezvoltare, unde sunt conditii igienice precare ce favorizeaza contaminarea fecal-orala. Infectia este frecventa la copiii cu varsta intre 4-10 ani. In lume exista milioane de cazuri de himenolepidoza, iar procentul de infectie variaza foarte mult in functie de zona geografica (intre 0,1%-58%). Regiunile cu rata mare de infectie sunt Sicilia (46%),... [continuare]

Terapia cu chelatori

Terapia cu chelatori

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Terapia cu chelatori reprezinta un proces chimic in care o solutie sintetica denumita EDTA (acid etilendiaminotetraacetic) este injectata intravenos pentru a elimina metalele grele sau mineralele din organism. A chela inseama a lega, a lua. Injectarea de EDTA determina legarea mineralelor ca mercur, fier, arsen, aluminiu, calciu, plumb, cupru si eliminarea lor din organism. In afara utilizarii in otraviri, terapia cu chelatori este controversata si necertificata. Terapia cu chelatori se poate institui la un pacient in ambulator, de obicei nefiind necesara internarea. Indicatii Terapia cu chelatori este foarte eficienta in tratamentul intoxicatiilor cu metale grele. Injectarea de EDTA duce la legarea metalelor de catre acest compus, apoi acestea vor fiind eliminate impreuna la nivel renal. Unii medici au folosit terapia cu chelatori pentru tratamentul aterosclerozei sau bolilor coronariene, desi nu exista destule dovezi stiintifice ca acest... [continuare]

Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.)

Intoxicatia cu substante chimice medicamentoase (barbiturice, neuroleptice, etc.)

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Intoxicatiile cu medicamente pot fi accidentale si voluntare. Asimilarea substantelor toxice se face pe cale digestiva, prin piele, prin respiratie si la nivelul conjunctivei oculare. Intoxicatia se poate produce cu medicamente sau cu substante chimice nemedicamentoase. Simptome Simptomele sunt variate intrucat exista o varietate de medicamente si substante nemedicamentoase care provoaca reactii diferite. Tratament Tratamentul implica decontaminarea interna si externa in prima faza si se face in functie de substanta care a produs intoxicatia, presupunand realizarea unei ventilatii optime (prin administrarea de oxigen), imbunatatirea functiei cardiace, administrarea glucozei si vitamina B1 etc. Intoxicatia cu benzodiazepine Benzodiazepinele sunt medicamente ca: diazepam, oxazepam, nitrazepam, midazolam, cloriazoxid, etc. Intoxicatiile cu acestea produc somnolenta, vorbire dificila, probleme cu reflexele si uneori coma. Tratamentul ... [continuare]

Intoxicatia cu ciuperci

Intoxicatia cu ciuperci

Actualizat la data de: 09 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In Romania exista aproximativ 50 de specii de ciuperci otravitoare (din cele peste 4000 de specii de ciuperci cunoscute) iar numarul acestora creste de la an la an datorita mutatiilor genetice, fenomen foarte derutant chiar pentru cunoscatori. Simptome Simptomele intoxicatiei cu ciuperci se clasifica in functie de perioada de incubatie a tipului de ciuperci care provoaca intoxicatia, astfel: - cu perioada de incubatie scurta - cazuri in care simptomele apar in minim 15 minute si maxim 3 ore de la consumul ciupercilor si se manifesta prin: hipotensiune arteriala, halucinatii, tulburari nervoase, abundenta salivatiei, lacrimare, pupila micsorata, dureri abdominale, scaderea frecventei cardiace, tegumente umede - cu perioada de incubatie lunga (ciuperca alba, buretele viperei, etc) - s [continuare]

Ouale – bune sau rele?

Ouale – bune sau rele?

Actualizat la data de: 01 Aprilie 2021

Autor: SfatulMedicului

Calitatile si contraindicatiile consumului de oua Deoarece suntem in perioada Pastelui este momentul perfect sa deschidem o discutie de multe ori controversata si anume despre oua si despre calitatile si contraindicatiile consumului de oua. La un moment dat oul a fost acuzat ca ingreuneaza digestia si ataca tenul, dar in zilele noastre medicii si dietologii i-au reabilitat imaginea pe buna dreptate. In cele ce urmeaza vom analiza tot ceea ce este pro si contra, astfel incat sa stim daca putem include oul in alimentatia noastra. Oul contine toate substantele necesare organismului ? Fals. Oul este intr-adevar un produs cu un continut ridicat de energie. In compozitia lui intra albumine, bioregulatori, cantitati mari de minerale (calciu si fier), vitaminele A, B1, B2 si acid nicotinic. insa din ou lipsesc hidratii de carbon si vitamina C. Oul este produsul cu cea mai mare cantitate de albumine ? Adevarat. Tocmai din acest considerent dietologii au luat albuminele care... [continuare]

Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.)

Intoxicatia cu substante chimice nemedicamentoase (insecticide, metanol, etc.)

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Intoxicatia cu monoxid de carbon Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor rezultat din arderea incompleta a unor carburanti sau din incendii. Intoxicatia se produce ca urmare a amestecarii monoxidului de carbon cu hemoglobina din sange. Simptomele sunt in functie de gravitatea intoxicatiei: - cefalee, - agitatie, - tuse cu dispnee, - tahicardie, - hipotensiune arteriala (in cazurile mai usoare) sau bronhospasm,insuficienta respiratorie, coma, stare de soc (in cazurile grave). Tratamentul presupune oxigenarea victimei (prin masca sau ventilare artificiala) pana la disparitia simptomelor. Intoxicatia cu insecticide organofosforice Cele mai des folosite insecticide organofosforice in agricultura sunt: parathionul, dicorvosul, tetraetil pirofosfatul,tricorfonul, malathionul, etc. Substantele toxice pot fi absorbite prin piele, inhalatie sau ingestie, iar intoxicatiile acestea sunt foarte grave. Simptomele intoxicatiei sunt: [continuare]

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Legile alimentatiei pentru mentinerea tineretii

Actualizat la data de: 10 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Rolul alimentatiei nu se rezuma doar la satisfacerea papilelor gustative - o alimentatie sanatoasa si echilibrata induce o stare de bine, ajutand doamnele sa se simta si sa ramana vesnic sexy. O alimentatie sanatoasa presupune consumarea a diferite alimente: carne, oua, lactate, fructe si legume, cereale, grasimi si dulciuri. Desi pare simplu, nu este intotdeauna usor sa se stabileasca un program de slabit adecvat fiecarui individ. Uneori se consuma mai mult dintr-un singur grup alimentar (preferat) si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. O dieta sanatoasa necesita un plan, un scop, precum si efortul de a include in dieta o varietate de alimente. In cele ce urmeaza va prezentam cele 5 legi ale alimentatiei, care asigura mentinerea frumusetii si sanatatii corpului decenii intregi! Legea 1 - Culoarea alimentelor Antioxidantii sunt acele substante care dau culoare alimentelor - rosu pentru tomate,... [continuare]

Recoltarea urinei Pentru precizarea diagnosticului, medicul consultant recomanda aproape totdeauna si un examen de urina. Analiza urinei se face nu numai in bolile aparatului urinar ci si in bolile altor organe. Recoltarea urinei se poate face atat la nivelul laboratorului cat si la domiciliu. In raport cu analiza solicitata se recolteaza: - fie urina de dimineata; - fie urina din 24 de ore. Recoltarea urinei de dimineata Persoanele indiferent de sex, care recolteaza urina la domiciliu, in vederea analizelor curente, trebuie sa respecte urmatoarele indicatii: - recipientul (borcanul sau sticla) in care se recoltaza urina sa fie perfect curat, spalat cu apa si soda si apoi clatit cu apa multa; sticlele nespalate in care au fost bauturi alcoolice, otet, ulei, sucuri de fructe, ape minerale, siropuri, medicamente, detergenti pot sa falsifice rezultatele analizelor; se intelege ca si dopul sticlei trebuie sa fie curat, fara urme de substante chimice; - se va recolta urina proaspata... [continuare]

Tratamentul piciorului var-equin in paralizia cerebrala

Tratamentul piciorului var-equin in paralizia cerebrala

Actualizat la data de: 25 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Paralizia cerebrala reprezinta o leziune a sistemului nervos central care consta in miscari reflexe involuntare si spasme (contractii) musculare care pot afecta o regiune, jumatate de corp sau corpul in intregime. Cauze Cauzele paraliziei cerebrale pot apare: - inainte de nastere; - in timpul nasterii; - dupa nastere. Leziunea sistemului nervos central poate determina afectiuni motorii, miscari involuntare, tonus crescut persistent asociat sau nu cu tulburari de gandire. Copiii nascuti prematur au risc crescut de hemoragie cerebrala, ceea ce ar conduce la aparitia paraliziei cerebrale. Cauzele care apar de-a lungul dezvoltarii embrionare pot fi: infectii, diabet (boala mamei), boli ale placentei, consumul de alcool, anemia sau incompatibilitatea Rh dintre mama si copil. De asemenea, o nastere prelungita cu diverse complicatii, timp in care mamei i se administreaza sedative sau anestezice pot reprezenta o cauza a insuficientei oxigenari a creierului... [continuare]

Hipercolesterolemia

Hipercolesterolemia

Actualizat la data de: 12 Noiembrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente, precum cele de origine animala: produse lactate, oua si carne. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Totusi, cresterea colesterolului peste o anumita limita exacerbeaza, implicit si riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. O parte din factorii ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol seric pot fi controlati, altii, insa, nu. Factorii de risc necontrolabili includ: - sexul: dupa [continuare]

Terapia cu agenti chelatori

Terapia cu agenti chelatori

Actualizat la data de: 17 Iulie 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este terapia cu agenti chelatori? Tratamentul cu agenti chelatori consta in administrarea de agenti chelatori care pot inlatura metalele grele din organism. Agentii chelatori sunt indicati in tratamentul intoxicatiei cu fier, plumb, mangan sau aluminiu. Ei sunt de fapt molecule chimice capabile sa (sechestreze) anumite substante cu care formeaza complexe solubile si pe care le inactiveaza astfel incat acestea sa nu precipite in organe si tesuturi. Unul dintre cele mai utilizate chelatoare este EDTA (etilen dianim tetraacetic acid) care, injectat intravenos poate indeparta mercurul, cuprul, fierul, arsenicul, aluminiul si calciul in exces. EDTA nu este insa singurul agent chelator disponibil. Lista lor este mult mai larga si cuprinde: DMSA (acid dimercaptosuccinic), acid alfa lipoic, deferoxamina, dimercaprol, deferiprona. Care sunt indicatiile terapiei cu agenti chelatori? Chelatorii sunt foarte eficienti in tratarea intoxicatiilor cu metale grele, cum ar fi... [continuare]

Alcoolul etilic

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Descriere Etanolul, cel mai vechi drog utilizat, a fost consumat constant, inca de la inceputurile civilizatiei, fiind folosit, de-a lungul timpului, ca aliment, medicament sau in scopuri religioase si sociale. A fost considerat un dar al zeilor (credinta care a persistat de-a lungul secolelor). Desi era privit ca tamaduitor si tonic al organismului, abuzul era incriminat, iar cei care abuzau de alcool erau priviti ca niste pacatosi (victime ale propriei lor lipse de tarie). Primele bauturi alcoolice au fost cele de fermentatie naturala, vinul si berea; distilarea a aparut prima data in cursul secolelor VIII - IX, dar obtinerea whiskey-ului a devenit curenta la sfarsitul anilor 1500. Etimologic, cuvantul "alcool" provine de la verbul ebraic kakhal (a vopsi, a pudra), asociere de idei cu pulberea colorata folosita in acea vreme, avand proprietatea de a fi usor antrenabila in aer, "volatila"; in forma actuala, termenul este adus se pare de arabi, care au adaugat cuvantului cohl... [continuare]

Pagina 3 din 34 (1000 rezultate)