Coronavirus Update

Pediculoza - infestatia cu paduchi

Publicat la data de: 08 Ianuarie 2007
Autor: SfatulMedicului

Generalitati

Sus
Pediculoza - infestatia cu paduchi Vezi galerie foto

Pediculoza este data de insecte mici (paduchi – popular), care traiesc la nivelul pielii si se hranesc cu sange. Infestarea este definita ca reproducerea in numar mare a acestor insecte.

Exista diferite tipuri de pediculoza:
- pediculoza capului – insectele sunt de obicei in pielea paroasa a capului, mai frecvent la ceafa sau dupa urechi; pediculoza capului este mai frecventa la copiii prescolari si la cei din scoala elementara; adultii pot fi afectati de asemenea, in special daca locuiesc cu in aceeasi casa cu copii afectati;
- pediculoza pubiana – paduchii se gasesc de obicei in zona pubiana, dar pot afecta parul facial, genele, sprancenele, parul de pe piept si mai rar pe scalp;
- pediculoza corpului – paduchii traiesc si depun oua pe haine, ei fiind prezenti la nivelul pielii numai cand se hranesc. In anumite conditii, cum ar fi in timpul dezastrelor naturale sau al razboaielor, pediculoza corpului poate sa transmita boli amenintatoare de viata, de exemplu tifos, febra recurenta.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Mecanism fiziopatogenetic
  5. Complicatii
  6. Expectativa vigilenta
  7. Tratament - Generalitati
  8. Profilaxie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Paduchii sunt foarte usor raspanditi, de obicei prin contact personal.

Infestatia poate fi determinata de trei tipuri de insecte:

1. Pediculus capitis
Determina pediculoza capului: poate fi raspandita prin contact personal, folosirea produselor personale (pieptan, perii, palarii, sepci, haine) sau a lenjeriei de pat cu persoanele infestate.

2. Phtirius pubis
Determina pediculoza pubiana. Se raspandeste prin contact sexual si este foarte contagioasa; majoritatea persoanelor se infesteaza dupa un singur contact cu persoana infestata; totusi, insectele si ouale lor pot supravietui pe obiectele de lenjerie sau prosoape suficient de mult incat sa poate fi raspandite la alte persoane; un copil diagnosticat cu pediculoza pubiana poate fi victima unui abuz sexual.

3. Pediculus corporis
Determina pediculoza corpului: este raspandita in special prin folosirea obiectelor persoanelor infestate, mai ales a hainelor si palariilor; ocazional poate fi raspandita prin contact personal.

Simptome

Sus

Pruritul este cel mai frecvent simptom al pediculozei si este cauzat de o reactie alergica. Insectele musca pielea pentru a se hrani, saliva acestora putand determina reactii alergice si in final pruritul.

Pruritul poate sa nu apara imediat, in functie de sensibilitatea persoanei si de istoricul infestatiei. La prima infestatie a pacientului, pot sa treaca saptamani sau chiar luni pana apare pruritul. In cazul in care pediculoza se repeta, pruritul poate sa apara la doua zile de la infestare pentru ca sistemul imun reactioneaza mai repede cand expunerea a fost facuta anterior.

In unele cazuri, pacientii pot deveni hipersensibili la muscatura insectelor si pot avea prurit insuportabil. In alte cazuri, poate sa apara toleranta la muscatura si pruritul sa nu existe sau sa fie minim, chiar in cazul infestarii repetate. Pe langa prurit, simptomatologia variaza in functie de tipul de infestatie prezenta.

Pediculoza capului poate fi vazuta pe firele de par, la ceafa sau dupa urechi. Ouale sunt albe, rotunde sau ovalare si sunt atasate de firul de par aproape de radacina si nu aluneca singure de-a lungul firului de par.

Oualele sunt maronii inainte de a iesi insecta si sunt albe pana la maro deschis dupa iesirea acesteia. Gratajul frecvent poate determina aparitia unor leziuni pe scalp, care se pot infecta. Ca raspuns la infectie, nodulii limfatici din spatele urechilor se pot tumefia.

Pediculoza pubiana poate determina prurit in jurul zonei genitale, dar si in jurul anusului, axilar, palpebral si in alte zone ale corpului acoperite de par. Muscaturile paduchilor pubieni determina aparitia unor leziuni mici, plate, gri-albastre, asemanatoare echimozelor, aflate la nivelul trunchiului, coapselor si bratelor. Semnele pot sa dureze cateva luni, chiar dupa ce infestatia a fost eradicata.

Ouale pot fi vazute la baza firelor de par. Pana la o treime din cei cu pediculoza pubiana prezinta si o alta boala cu transmitere sexuala. Insectele pubiene care infesteaza genele pot determina aparitia unei iritatii, iar oualele pot fi vazute la baza genelor.

Pediculoza corpului determina aparitia unor leziuni pruriginoase la nivelul bratelor, in jurul taliei si pe trunchi in locurile in care hainele preseaza pielea. Insectele si ouale lor nu se vad de obicei pe piele, ci sunt gasiti in haine. Alte afectiuni, cum ar fi matreata sau scabia, pot determina simptome similare pediculozei.

Mecanism fiziopatogenetic

Sus

Pediculoza nu se vindeca fara tratament. Daca tratamentul initial nu omoara ouale, va fi necesar un tratament de 7-10 zile pentru a ucide noile insecte. Pruritul poate persista inca 7-10 zile dupa reusita tratamentului.

Dupa tratament ouale moarte raman pe firele de par pana cand sunt indepartate. In unele scoli nu se permite copiilor sa revina pana cand ouale moarte nu sunt indepartate.

Parintii copilului infestat vor anunta personalul scolii sau al gradinitei pe care o frecventeaza copilul. Ceilalti copii vor fi examinati pentru a putea fi tratati in cazul infestarilor noi sau recurente.

Complicatii

Sus

Gratajul frecvent poate determina aparitia unor infectii la nivelul pielii. In cazurile severe, poate sa apara caderea parului. La unii pacienti pielea din zonele afectate se ingroasa si se inchide la culoare pentru perioade lungi de timp.

Consultul de specialitate

In cazul suspiciunii de pediculoza, se poate incerca initial un produs fara prescriptia medicului sau se poate vizita medicul pentru a confirma diagnosticul. Medicul va fi informat daca:
- exista insecte sau oua vii dupa tratament;
- apar efecte secundare dupa tratament;
- semne de infectie a pielii, cum ar fi durerea, tumefierea, caldura si inrosirea zonei respective, prezenta puroiului la nivelul leziunii, febra mai mare de 37,8 grade Celsius, fara o cauza anume.

Exista multe produse pentru tratamentul pediculozei, inclusiv cele disponibile fara prescriptie medicala, acestea fiind periculoase in cazul utilizarii necorespunzatoare. Instructiunile de folosire vor fi urmate intocmai. Nu se va folosi un produs mai mult de doua ori (cu 7 zile intre cele doua utilizari) fara a consulta medicul.

Expectativa vigilenta

Sus

Pediculoza nu se va vindeca fara tratament corespunzator. In acest timp, pediculoza poate fi raspandita la ceilalti locatari ai casei, partenerilor sexuali sau indivizilor cu care pacientul are contact apropiat. Daca exista suspiciunea prezentei pediculozei, se va incerca un tratament fara prescriptie sau va fi consultat un medic.

Medici specialisti recomandati

Pentru tratamentul pediculozei pot fi contactati urmatorii:
- asistent medical;
- medic internist;
- pediatru;
- medic de familie;
- ginecolog (pentru pediculoza pubiana);
- dermatolog.

Investigatii

Pentru diagnosticul pediculozei este necesara examinarea atenta pentru insecte sau oua vii. Totusi, medicul poate sa examineze insectele sau ouale la microscop pentru confirmarea diagnosticului.

Tratament - Generalitati

Sus

Pediculoza nu este eliminata fara tratament, fiind necesara initierea acestuia imediat ce sunt observate insecte sau oua vii pe firele de par sau pe haine (in cazul pediculozei corpului). Tratamentul difera in functie de tipul pediculozei.

Pediculoza capului si cea pubiana este eliminata cu aplicatii locale si uneori cu medicamente administrate oral. Cele mai obisnuite tratamente sunt cremele, lotiunile sau sampoanele care contin substante nocive pentru paduchi. Se cerceteaza eficienta unui tip de masca de par care omoara paduchii prin sufocare.

Pediculoza corpului, care se dezvolta si depune oua pe haine, este distrusa prin spalarea hainelor in apa calda (mai mult de 54 grade Celsius). Insectele adulte sunt omorate si se previne depunerea oualelor prin mentinerea hainelor in apa calda mai mult de 5 minute. Insectele pot fi gasite pe piele numai atunci cand se hranesc si pot fi indepartate prin spalare si prin schimbarea hainelor. De obicei tratamentul medicamentos pentru pediculoza corpului nu este necesar.

Copiii infestati se vor intoarce la scoala sau gradinita dupa tratament. Totusi, in unele scoli copiii se vor intoarce numai dupa ce vor fi eliminate si ouale. Majoritatea organizatiilor de sanatate accepta intoarcerea copilului la scoala dupa tratamentul corespunzator, cu mentiunea de a se evita contactul apropiat cu ceilalti copii. Trebuie mentinuta confidentialitatea pentru a evita stanjenirea copilului infestat.

Pruritul se poate mentine chiar dupa eliminarea pediculozei datorita unei reactii alergice lente la intepaturile insectelor. Pot fi de folos cremele cu corticosteroizi sau lotiunea cu calamina; in cazul unui prurit sever se pot administra antihistaminice orale sau creme cu continut mare de corticoizi.

De retinut!

Tratamentul este indicat in urmatoarele cazuri:
1. Cei care locuiesc impreuna sau au contact apropiat cu persoana infestata trebuie examinati initial; tratamentul este recomandat daca au prurit si leziuni la nivelul pielii asemanatoare celor prezente in cazul infestarii sau daca sunt gasite insecte sau oua.
2. La cei care dorm in acelasi pat cu o persoana infestata.
3. Daca pediculoza reapare dupa tratament, toate persoanele din casa trebuie tratate.
4. Partenerii sexuali ai pacientilor cu pediculoza pubiana trebuie tratati. De asemenea, este recomandata testarea si pentru alte boli cu transmitere sexuala, pana la o treime din cei infestati cu pediculoza pubiana avand si alte asemenea boli.

Profilaxie

Sus

Pediculoza capului poate afecta persoanele de orice nivel social. Este foarte dificila preventia raspandirii pediculozei intre copii deoarece ei impart foarte frecvent aceleasi caciuli, sepci, pieptan si alte obiecte. Examinarea frecventa a scalpului scolarilor poate sa deceleze prezenta pediculozei iar tratamentul precoce impiedica raspandirea pediculozei la ceilalti membri ai familiei. Riscul este redus prin evitarea contactului prelungit cu persoanele infestate.

Pediculoza pubiana se raspandeste de obicei la cei care au parteneri sexuali multipli. Reducerea numarului de parteneri sexuali poate sa scada riscul de infestare.
Pediculoza corpului poate fi prevenita prin igiena corporala riguroasa si schimbarea zilnica a hainelor. Insectele se gasesc pe haine si nu la nivelul corpului.

Spalarea hainelor in apa fierbinte (mai mult de 54 grade Celsius) de obicei omoara insectele adulte si ouale. Insectele gasite pe piele pot fi indepartate prin spalare si prin schimbarea hainelor. De obicei tratamentul medicamentos pentru pediculoza corpului nu este necesar.

Tratament ambulatoriu

Tratamentul ambulatoriu cu produse fara prescriptie medicala de obicei elimina pediculoza.
Se cerceteaza eficienta unui tip de masca de par care sa omoare insectele de la nivelul capului prin sufocare. Daca aceste metode nu sunt eficiente, este necesar un tratament putenic. Medicul poate prescrie o solutie mai concentrata de permetrin, malation sau sampoane cu piretrin sau piperonil butilat.

Medicii din Statele Unite recomanda folosirea unei lotiuni sau a unui sampon pentru uciderea insectelor si a oualelor acestora. In Anglia, in cazurile in care insectele au devenit rezistente la tratament, folosirea unui pieptan cu dinti foarte desi impreuna cu un sampon s-a dovedit a avea eficienta moderata in cazul pediculozei capului.

Curatarea pieptanului, periei, hainelor si a altor obiecte poate preveni raspandirea pediculozei la ceilalti membri ai familiei.
Tratament medicamentos

Exista medicamente si produse fara prescriptie medicala pentru tratamentul pediculozei capului si pubiene. Sampoanele, cremele sau lotiunile se vor aplica pe zonele afectate, se lasa o perioada de timp si apoi vor fi indepartate. Cand doua sau mai multe lotiuni topice sunt ineficiente va fi folosit tratamentul medicamentos cu ivermectin.

Crema cu permetrin 1% reprezinta o prima alegere in tratamentul pediculozei datorita faptului ca este sigura si eficacitatea acesteia continua, omorand insectele si ouale lor si dupa ce crema a fost indepartata. Acest produs este disponibil fara prescriptie medicala.

In cazul unui tratament medicamentos al pediculozei, vor fi retinute urmatoarele:
- un al doilea tratament la 7-10 zile dupa primul tratament este recomandat pentru a elimina eventualele insecte ramase; doua tratamente consecutive sunt recomandate in cazul pediculozei pubiene;
- pruritul poate persista si dupa un tratament reusit;
- nu se refolosesc produsele decat la indicatia medicului; folosirea in exces a acestora creste riscul efectelor secundare cum ar fi greata, cefaleea sau efecte secundare grave.

In cazul infestarii genelor, se poate aplica o lotiune cu extract de petrol de cateva ori pe zi timp de o saptamana pentru a omori insectele.
De obicei, nu este necesar tratament medicamentos pentru pediculoza corpului – pentru ca se gasesc pe haine si nu la nivelul corpului – cu exceptia cazului in care persoana este infestata sever. Pediculoza corpului este eliminata prin spalarea hainelor si a lenjeriei in apa fierbinte intr-o masina de spalat automata.

Optiuni de medicamente

Produsele fara prescriptie medicala pentru pediculoza capului si cea pubiana includ:
- crema cu permetrin – este o prima optiune de tratament obisnuita pentru pediculoza capului; actioneaza mai mult de doua saptamani de la aplicare, distrugand insectele si ouale acestora;
- sampoane cu piretrin si piperonil butirat: sunt lasate sa actioneze pe par timp de 10 minute si apoi indepartate; un al doilea tratament este necesar dupa o saptamana pentru a omora noile insecte iesite din oua.

Produsele medicamentoase folosite pentru tratamentul pediculozei capului si pubiana includ:
- crema cu permetrin se aplica pe piele sau pe scalp si este lasata sa actioneze timp de 8 pana la 14 ore;
- lotiunea cu malation este aplicata pe par si lasata timp de 8 – 12 ore: tratamentul va fi repetat dupa 7 – 9 zile daca mai sunt prezente insecte;
- lindanul este folosit ca lotiune sau ca sampon: se va utiliza numai in cazul in care alte produse nu pot fi folosite sau au fost ineficiente; samponul se foloseste pentru tratamentul pediculozei capului, iar lotiunea pentru pediculoza pubiana;
- carbaryl, sub forma de lotiune sau sampon, este folosit numai in Europa;
- tratamentul medicamentos oral cu ivermectin poate fi folosit numai cand doua sau mai multe tratamente topice au esuat;
- antihistaminicele, care ajuta la controlul simptomelor determinate de alergii, pot fi administrate in cazul pruritului aparut din cauza pediculozei. Reactia secundara a acestor medicamente este somnolenta.
In cazul unei infectii grave a pielii poate fi necesar un tratament antibiotic.

Alte produse folosite mai rar pentru tratamentul pediculozei includ:
- benzoatul de benzil;
- tiabendazol;
- crotamiton;
- trimetroprim sulfometoxazolul este un antibiotic administrat oral care poate fi folosit in tratamentul cazurilor severe de pediculoza a capului;
- sulful nu este la fel de eficient ca permetrinul sau lindanul, dar unii medici indica acest produs la copiii mici, femeile insarcinate si la cele care alapteaza din cauza sigurantei acestuia.

De retinut!

Indepartarea oualelor dupa tratament poate sa nu fie necesara, desi unii pacienti vor dori acest lucru din considerente cosmetice.
Multe produse folosite pentru tratamentul pediculozei pot determina efecte secundare daca nu sunt folosite corespunzator. Nu se va folosi un produs mai mult de doua ori (cu mai putin de 7 zile intre utilizari) fara a consulta medicul.

Exista posibilitatea ca insectele sa devina rezistente la permetrin si la alte produse folosite in tratamentul pediculozei. Este de asemenea posibil ca insectele sa persiste dupa tratament, deoarece acesta nu a fost administrat corespunzator sau persoana a fost reinfestata de la o alta persoana care nu a fost tratata.

In cazul in care tratamente multiple au esuat in eliminarea pediculozei sau este suspectata rezistenta la tratament, unii medici prescriu tratamente combinate cum ar fi crema cu permetrin si tratament antibiotic cu trimetroprim sulfometoxazol.

Tratament chirurgical

Nu exista tratament chirurgical pentru pediculoza in prezent.

Alte tratamente

Raderea parului ajuta la eliminarea pediculozei capului. Acest lucru poate fi acceptabil pentru baieti, dar poate cauza dificultati sociale pentru fete.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate