indulcitori artificiali
Migrena juvenila
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Migrena reprezinta un motiv destul de frecvent de prezentare a copiilor la medic . La varstele tinere, ca si la adulti de altfel, migrena are o gama foarte variata de cauze, insa adesea nu este nimic grav. Studiile au aratat ca peste 10% din copii de varsta scolara acuza migrene, iar in cazul adolescentilor procentul este chiar mai crescut. Migrena reprezinta un sindrom neurologic caracterizat prin: - cefalee, - greata, - fotofobie, - hiperacuzie (sensibilitate crescuta la zgomote). Este adesea pulsatila si foarte dureroasa. Copilul pare foarte slabit, palid si are o stare generala profund alterata. Aceasta se amelioreaza daca pacientul doarme. Cand este adus la medic, copilul este investigat complet deoarece o etapa foarte importanta in diagnostic este excluderea unor boli grave (de tipul proceselor inlocuitoare de spatiu intracraniene). Apoi se stabileste diagnosticul exact al bolii si se instaleaza tratamentul. Tratamentul consta in evitarea... [continuare]
Factori de risc in dezvoltarea cancerului
Dr. Alexandru Velcescu
Medic specialist in Oncologie
Generalitati Conform datelor statistice, in Romania anului 2020, numarul bolnavilor de cancer a crescut simtitor fata de anii precedenti, numarul total de cazuri noi fiind 98 886, iar numarul deceselor in randul pacientilor cu cancer a fost 54 486. In acelasi timp, multumita progreselor in medicina oncologica, si numarul supravietuitorilor cu cancer a crescut, numarul total de cazuri (pe un interval de timp de 5 ani) fiind 260 884. Factori de risc etiologici Prezenta unor factori de risc in dezvoltarea cancerului (etiologici), demonstrata prin stabilirea unei corelatii intre expunerea la unul din acesti factori si aparitia bolii oncologice si, de asemenea, cresterea incidentei (a numarului de cazuri noi) cancerului la nivelul unei populatii expuse fata de o populatia care nu a fost expusa, a determinat la nivel mondial anumite politici de sanatate la nivel national sau international, implementate in scop de preventie primara. Insa, nici cu metode ultraperformante de diagnostic... [continuare]
Cele mai bune lichide pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Este important sa includeti o varietate de bauturi in dieta dumneavoastra. In prezent, foarte multi oameni consuma sucuri acidulate si bauturi energizante, nesanatoase. Astfel de bauturi sunt nocive pentru sanatate, in principal din cauza ingredientelor pe care le contin: indulcitori, arome artificiale, cafeina etc. Organismul nu va functiona optim daca alegeti sa beti in mod constant aceste tipuri de bauturi. Inainte de a va sabota dieta si stilul sanatos de viata, invatati care sunt cele mai bune bauturi pentru organism si cand sa le consumati. Bauturi sanatoase pentru organism - Apa. Cu siguranta, apa este cel mai sanatos lichid pentru organism. Daca va simtiti obositi, letargici sau aveti dureri de cap, atunci este posibil sa nu fi consumat suficienta apa. In plus, conform unor studii recente, cercetatorii au constatat ca persoanele care au baut apa inainte de mesele principale ale zilei, au pierdut aproximativ 5 kg in plus fata de subiectii care nu au facut... [continuare]
Generalitati Majoritatea persoanelor care sunt sensibile si sufera de hiperaciditate gastrica, de multiple alergii si au un nivel redus de energie ar putea suferi de hipoglicemie si ar trebui sa urmeze aceasta dieta. Atunci cand o persoana hipoglicemica mananca alimente dulci, nivelul zaharului din sange va creste brusc, insa va reveni la normal in scurt timp. In timpul acestui fenomen dar si dupa normalizarea situatiei, pot avea loc o serie de simptome neplacute care ar putea afecta respiratia, circulatia, digestia sau starea emotionala si mentala a unei persoane. In cazul in care glicemia creste dupa ingestia de alimente dulci, pancreasul reactioneaza prin eliberarea de insulina (hormon care are rolul de a regla valorile zaharului din sange). La o persoana hipoglicemica, pancreasul produce prea multa insulina, ca raspuns la consumul de zaharoza sau a combinatiei dintre glucoza si fructoza. Excesul de insulina stimuleaza patrunderea rapida a glucozei in celule iar rez [continuare]
Definitie Incontinenta fecala reprezinta incapacitatea de a controla tranzitul intestinal, ceea ce cauzeaza eliminarea neasteptata a materiilor fecale de la nivelul rectului. Numita si incontinenta intestinala, afectiunea variaza ca grad de severitate, de la mici scapari de materii fecale odata cu eliminarea de gaze la pierderea completa a controlului sfincterian. Cele mai frecvente cauze de incontinenta includ constipatia, diareea si afectarea fibrelor musculare sau a celor nervoase. Incontinenta fecala se poate datora slabirii tonusului sfincterului anal, ca urmare a inaintarii in varsta, a afectiunilor neurologice sau musculare aparute in urma nasterii - in cazul femeilor. Indiferent de cauza, incontinenta fecala este o afectiune cu important rasunet psihologic. In pofida acestui fapt, este indicat sa vorbiti deschis cu medicul dumneavoastra despre aceasta problema, intrucat exista numeroase tratamente care pot diminua in mare masura manifestarile... [continuare]
Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul feminin sufera modificari hormonale drastice in timpul sarcinii. Multe dintre acestea declanseaza simptome clasice cum ar fi poftele alimentare neobisnuite sau pentru mancaruri bogate in grasimi. La astfel de pofte poate fi dificil de rezistat si deseori femeile insarcinate consuma nu doar gustari sanatoase, cu un continut nutritiv adecvat. Este important pentru orice viitoare mama sa isi poata controla pofta pentru dulciuri, alimente prajite si grasimi pentru a reusi sa mentina o stare optima de sanatate, atat pentru ea cat si pentru fat. Nutrientii necesari in perioada sarcinii Pasul 1 - Asigurati-va ca beneficiati in fiecare zi de substantele nutritive necesare pentru dvs. si pentru copilul dvs. Luati multivitamine prenatale zi de zi pentru a preveni deficientele nutritionale care pot stimula pofta de mancare. Pasul 2 - Concentrati-va pe consumul de acid folic pentru a ajuta copilul sa se dezvolte in mod adecvat. Multe vitamine... [continuare]
Incontinenta urinara in boala parkinson
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala Parkinson reprezinta a doua cea mai comuna tulburare neurodegenerativa si este caracterizata prin distrugerea progresiva a neuronilor, care are drept rezultat tremorul necontrolat al membrelor si capului, rigiditate musculara, tulburari de echilibru si coordonare, bradikinezie (miscari lente). In multe dintre situatii, pacientii diagnosticati cu boala Parkinson sufera de incontinenta urinara. Severitatea disfunctionalitatii urinare tinde sa coreleze cu gradul de severitate al bolii Parkinson, insa aceasta nu este o regula. Vezica urinara este un organ muscular care expandeaza gradual, pe masura ce colecteaza urina de la rinichi. Functia pincipala a vezicii urinare este de a stoca urina si apoi de a o elibera prin intermediul uretrei atunci cand atinge o anumita capacitate. Vezica urinara comunica cu mediul extern prin intermediul unui muschi denumit sfincter vezical, care, cu exceptia momentului mictionarii, este foarte bine inchis. La fel ca si... [continuare]
Generalitati O data cu maternitatea cele mai multe dintre femei castiga si cateva kilograme in plus. Grijile legate de dieta nu trebuie sa va streseze si sa contribuie la noptile nedormite, care fac parte din programul unei proaspete mamici. Aflati de la o echipa de specialisti care sunt cele mai bune alimente pe care le puteti consuma pentru a va mentine in forma si pentru a reveni la silueta dorita. Un plus de energie Solutia pentru a creste nivelul de energie nu sunt neaparat orele de somn, ci mai ales ce consumati in timpul zilei. Unul dintre principalele aspecte ale unei diete sanatoase este un nivel ridicat de energie. Este important sa se consume mai multe mese pe parcursul zilei, astfel incat sa se atinga numarul necesar de calorii. In acest mod, proaspata mama va putea avea putere pentru a avea grija de sine si de copil. Importanta cunoasterii nutrientilor Cand consumati alimente bogate in nutrienti veti observa ca unele dintre acestea va vor furniza... [continuare]
Ghid de cumparare a alimentelor congelate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Printre avantajele cumpararii alimentelor congelate nu se numara doar economia de timp ci si faptul ca unele dintre produsele congelate sunt hranitoare daca sunt bine pastrate dupa achizitionare. Legumele si fructele congelate pot fi, de fapt, mult mai hranitoare decat cele proaspete intrucat acestea sunt ambalate imediat dupa recoltare si sunt bogate in nutrienti. Legumele si fructele, in mod normal, pot fi pastrate in congelator aproximativ 8 luni de zile daca nu sunt decongelate. Legume Cele mai bune sunt legumele simple congelate, fara alte ingrediente. Nu este nici o diferenta nutritiva intre cele care sunt ambalate in cutii si cele ambalate in pungi. Legumele si fructele nu trebuie sa fie inghetate sub forma de bulgari - acesta fiind semnul ca au fost decongelate si recongelate, iar in acest caz alimentele au mai putine vitamine. Se va evita: orice amestec ce contine branza, paste, orez sau este acoperit cu sos. O cana de broccoli simplu... [continuare]
Despre ochi si vedere: mit si adevar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ochii au mai mult de 2 milioane de parti componente, situandu-se pe locul secund in topul celor mai complexe organe ale corpului uman, dupa creier. Functia primara a sistemului oftalmologic este vederea, considerata de multi cel mai important simt al omului. Bolile ochiului pot afecta globul ocular, nervul optic sau anexele ochiului (conjunctiva, pleoapele, muschii si nervii oculomotori). Ele pot fi de diferite tipuri: - afectiuni congenitale: cauzate de o modificare de origine genetica in dezvoltarea aparatului ocular sau de o afectiune contactata in timpul vietii intrauterine; - afectiuni inflamatorii: afecteaza partea superficiala a aparatului ocular (conjunctivita, episclerita) sau membranele interioare (uveita, coroidita); - glaucomul este o afectiune in cursul careia presiunea intraoculara, prea ridicata, este insotita de alterari ale nervului optic; - bolile vasculare sunt grave mai ales atunci cand privesc vascularizarea retinei sau a nervului optic... [continuare]
Generalitati Dieta Bernstein, recomandata persoanelor care sufera de diabet, presupune consumul unei cantitati scazute de carbohidrati, dar ridicata de grasime. In realitatea, aceasta este tocmai opusul dietei conventionale in cazul persoanelor cu diabet, recomandata de majoritatea cadrelor medicale, care presupune consumarea alimentelor cu un continut ridicat de carbohidrati si scazut in grasimi. Aceasta dieta a fost descoperita de medicul endocrinolog Richard K. Bernstein, iar in 1997 acesta a publicat cartea numita „Dr. Bernstein’s Diabetes Solution: A Complete Guide to Achieving Normal Blood Sugars” / “Solutiile Dr. Bernstein pentru Diabet: Ghid complet pentru reglarea zaharului din sange”. Cartea Dr. Bernstein se adreseaza tuturor pacientilor care dezvolta sindromul de rezistenta la insulina. Desi caracterizeaza diabetul de tip II, rezistenta la insulina este un factor important si in cazul diabetului de tip I (insulino-dependent). Totodata, rezistenta la... [continuare]
Bauturile carbogazoase: 15 motive pentru a renunta la ele
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Bauturile carbogazoase sunt preferatele societatii din sec. 21, in fiecare an consumandu-se tone de astfel de lichide. Bauturile carbogazoase sunt non-alcoolice, fiind preparate din apa, cafeina si un agent aromatizat. Exista totusi posibilitatea ca si in aceste bauturi sa se gaseasca suc de fructe sau alcool - sub 0.5% din volumul total pentru ca bautura sa fie incadrata in sectorul bauturilor non-alcoolice. Deoarece majoritatea persoanelor nu sunt constiente de riscul impus de consumul acestor bauturi, in cele ce urmeaza va prezentam 15 efecte secundare grave. 15 motive pentru a renunta la bauturile carbogazoase Stiti in ce masura bauturile carbogazoase, cofeinizate, care contin zahar sau indulcitori artificiali, dauneaza organismului? Renuntarea la consumul acestor produse este poate unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le puteti face pentru imbunatatirea starii generale de sanatate. 1. Nu detin proprietati nutritive In aceste bauturi nu exista... [continuare]
Generalitati Oricine a adoptat vreodata un regim de slabire, probabil ca a auzit despre dieta Pritikin: o dieta saraca in grasimi, nu una vegetariana, dar bazata in special pe vegetale, cereale si fructe. Proportia grasimilor reprezinta circa 10% din totalul alimentelor. Inca din 1976, mai mult de 70.000 de persoane au fost tratate in cadrul Centrului Pritikin, invatand care alimente trebuie consumate, sa prepare meniuri si diferite gustari sarace in grasimi si combinand toate acestea cu exercitiul fizic si cu alte principii pentru o viata sanatoasa. Numeroase carti scrise de Nathan Pritikin au transmis principiile dietei. Acestea promovau starea de sanatate prin scaderea nivelului colesterolului si ajutau pacientii bolnavi de diabet sa isi normalizeze nivelul glicemiei, fara a mai fi necesara administrarea insulinei. Fiul sau, Robert, a preluat si a imbunatatit conceptul. Principiile de baza erau constituite tot de catre alimentele vegetale, iar cantitatea de grasimi cat... [continuare]
Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima
Autor: SfatulMedicului
Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima. Fructe si legume proaspete Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului. Produse lactate si inlocuitori - lapte 1%; - lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao); - unt degresat total sau partial; - smantana degresata partial sau total; - branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - crema de branza degresata partial sau total; - branza de casa 1% grasimi sau degresata; - iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie); - iaurt din soia; - sour cream (smantana fermentata) degresata total; - inlocuitori de oua, albus de ou. Carne, pui, peste si inlocuitori - piept de pui sau curcan... [continuare]
13 trucuri pentru a ne stapani pofta de dulciuri
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Simti nevoia sa mananci ceva dulce la nici doua ore dupa micul dejun? Te trezesti ca te infrupti dintr-un baton de ciocolata fara sa iti dai seama? Simti nevoia sa bei o cola pentru a combate somnul care te pandeste dupa o masa de pranz indestulatoare? Iata cateva trucuri cu ajutorul carora sa iti poti stapani pofta de dulciuri, atunci cand aceasta iti da tarcoale. Daca simti nevoia sa mananci dulciuri la scurt timp dupa ce tocmai ai mancat o ciocolata sau o prajitura si acesta este motivul pentru care nu reusesti sa iti mentii silueta, ei bine, nu esti singura persoana in aceasta situatie: ingestia de zaharuri neacompaniate de proteine sau grasimi determina o revigorare a organismului, intrucat carbohidratii ofera multa energie, insa aceasta dispare foarte repede, facand loc unei senzatii imperioase de a manca dulciuri. Apare astfel un cerc vicios. Vestea buna este ca exista metode eficiente cu ajutorul carora sa iti poti controla pofta de dulciuri. De ce simtim... [continuare]
Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicina este o stiinta care are drept scop pastrarea si restabilirea sanatatii si care studiaza in acest scop procese fizice, chimice si biologice ale vietii, structurile si functiile organismului, cauzele si mecanismele de producere a afectiunilor, precum si mijloacele de diagnosticare, tratare si prevenire. Cu toate ca aceasta ramura lupta in scopuri nobile, medicina a fost si ramane un subiect sensibil si controversat din cauza miturilor si a falselor afirmatii. In ciuda progresului medicinei, exista mituri care inca se mentin si care sunt luate in considerare de oamenii care le cunosc, cum ar fi: zaharul conduce la aparitia hiperactivitatii in randul copiilor, trebuie sa consumam 8 pahare de apa zilnic etc. In cele ce urmeaza va prezentam o lista cu cele mai comune mituri din medicina. Curcanul si somnul Mit: Consumarea carnii de curcan da somnolenta din cauza continutului de triptofan. O afirmatie total eronata deoarece carnurile din pui si... [continuare]
Identificarea si evitarea factorilor declansatori ai migrenei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cea mai buna modalitate de a face fata unei migrene este de a o evita. Prin identificarea si evitarea factorilor declansatori, se poate reduce frecventa si severitatea atacurilor. In timp ce unii factori pot scapa de sub control, altii sunt usor de evitat. Urmatoarele recomandari pot ajuta in prevenirea migrenei: - identificarea factorilor declansatori ai migrenei si notarea lor intr-un jurnal zilnic - program de somn si activitati obisnuite - alimentatie echilibrata, evitarea consumului de alimente care ar putea declansa migrena - controlul stresului - evitarea fumatului activ si a fumatului pasiv Factori declansatori Migrenele pot fi declansate de anumite alimente, stres si schimbarea rutinei zilnice sau a mediului. Cei mai obisnuiti factori declansatori ai migrenei: - stresul (chiar in timpul unei perioade stresante sau imediat dupa reducerea stresului); - ciclul menstrual; - durata somnului, prea lunga sau... [continuare]
52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ceaiul verde a fost descoperit de catre chinezi cu peste patru mii de ani in urma si a fost utilizat inca din acea vreme gratie capacitatilor sale naturale de vindecare. Ceaiul verde provine din planta numita Carmellia Sinensis. Spre deosebire de ceaiul negru care este complet oxidat, frunzele de ceai verde asigura conservarea de antioxidanti, taninuri si flavonoide. Ceaiul verde chinezesc este popular mai ales pentru proprietatile sale terapeutice si detoxifiante. Beneficii ale ceaiului verde Dintre toate beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde, pierderea in greutate este cel mai cunoscut. De asemenea, ceaiul verde este folosit pentru detoxifierea organismului. Licoarea mai este utilizata si in alte scopuri mai putin cunoscute. Iata cateva dintre beneficiile oferite de ceaiul verde, sfaturi si modalitati de preparare ale acestuia: 1. Specialistii in nutritie mentioneaza ca polifenolii continuti de ceaiul verde produc caldura suplimentara in organism... [continuare]
Generalitati Morcovul este una dintre legumele cu multe calitati si beneficii pentru sanatate, insa un aport prea mare de morcovi, desi duce cu gandul la o gustoare sanatoasa, poate fi inadecvat. In plus, pe langa morcovi, o persoana mananca pe parcursul unei zile si alte alimente care contin sare, grasimi si calorii. Specialistii au constatat ca atunci cand o persoana vede, miroase sau se gandeste ca un aliment este foarte gustos, creierul elibereaza dopamina, o substanta care este emisa atunci cand se declanseaza starea de placere. Ca atare, productia de dopamina poate fi responsabila pentru dorinta de a consuma o gogoasa cu gem, intrucat savurarea acesteia determina o stare placuta. Combinarea legumelor cu grasimile Desi este chiar indicat sa se consume cruditati sau alte alimente sanatoase in timpul gustarilor sau la micul dejun, combinarea acestora cu unt de arahide ar putea reprezenta o problema. Untul de arahide are in compozitie grasimi si proteine... [continuare]
Masurarea carbohidratilor la persoanele cu diabet zaharat non-insulino-dependent (dz tip 2)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Masurarea carbohidratilor reprezinta indemanarea pacientilor cu diabet zaharat tip II de a-si planifica dieta si controla nivelul glicemiei. Aceasta metoda ajuta persoanele sa determine cantitatea de zahar si de carbohidrati (glucoza) din alimentele consumate, astfel incat carbohidratii sa fie distribuiti pe durata intregii zile pentru a preveni cresterea glicemiei postprandial. Masurarea carbohidratilor ofera flexibilitate persoanelor in consumarea alimentelor si incredere privind autocontrolul diabetului. Alimente bogate in carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati sunt: - fructe si legume - lapte si iaurt - fainoase (ca de exemplu paine, cereale si legume cum ar fi cartofii si porumbul) - dulciuri (cum ar fi bomboane sau prajituri). Alimentele care au in compozitie zahar, au de obicei, pe portie o cantitate de carbohidrati mai mare decat alimentele care au in compozitie amidon (fainoasele). Contrar informatiilor vehiculate,... [continuare]
Vitamine efervescente.rele sau bune?
De cateva zile iau niste vitamine efervescente de tot felul (vitamina C, Magneziu, Calciu, etc.), imi dizolv o tableta in jumatate de litru de apa si o beau incet.Ma simt mai bine si simt ca ma ajuta doar ca am o problema in legatura cu ceea ce contin aceste tablete efervescente.Despre hidrogenulcarbonat de natriu pe care il contin nu am gasit lucruri tocmai bune pe internet, contin si arome si indulcitori si multe altele.Oare nu imi fac aceste vitamine un bine pe de''o parte si mai multe rele pe de''alta parte? [continuare]
Bioclavid, pulbere pentru suspensie orala
Ce este Bioclavid, pulbere pentru suspensie orala si pentru ce se utilizeaza Indicatii Produsul Bioclavid este indicat in tratamentul infectiilor bacteriene determinate de microorganisme gramnegative sau grampozitive rezistente la amoxicilina, dar care sunt sensibile la combinatia de amoxicilina/acid clavulanic. Daca se considera ca aceste microorganisme reprezinta cauza unei infectii, tratamentul cu produsul Bioclavid poate fi inceput inainte de obtinerea rezultatelor antibiogramei. Produsul Bioclavid poate fi indicat in tratamentul urmatoarelor infectii: - ORL: otita medie (inflamatia urechii mijlocii); sinuzita acuta. - ale tractului respirator si parenchimului pulmonar: acutizari ale bronsitei acute; pneumonie. - ale rinichilor si tractului urinar. - ale pielii si tesuturilor moi. Mod de administrare Daca medicul nu recomanda altfel, in general, produsul se administreaza conform indicatiilor de mai jos. Comprimatele nu trebuie rupte in doua pentru a obtine jumatate de... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter