indicele glicemic al alimentelor
Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. in ce consta tratamentul?
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Hipoglicemia si hiperglicemia, complicatii frecvente ale diabetului zaharat Atat hipoglicemia, cat si hiperglicemia reprezinta doua stari patologice care intervin in homeostazia nivelului glucozei in sange (glicemie). Ambele entitati sunt reprezentate de o multitudine de manifestari clinice, semne si simptome, iar in lipsa unei atitudini terapeutice corespunzatoare pot duce la complicatii grave, ajungand in anumite cazuri pana la deces. Hiperglicemia reprezinta manifestarea clinica a unui grup de tulburari metabolice care per total formeaza ceea ce numim diabet zaharat. Sunt considerate hiperglicemii valorile glicemiei care depasesc 110 mg/dl dimineata pe nemancate (glicemie a jeun) si cele mai mari de 140 mg/dl la 2 ore dupa ingerarea a 75 grame de glucoza. Hipoglicemia reprezinta scaderea valorilor glicemiei sub un prag critic, stabilit de ghiduri ca fiind 70 mg/dl. Orice valoare mai mare de 70 mg/dl, desi insotita de manifestari clinice, nu poate fi definita ca fiind... [continuare]
Ce poate indica nivelul crescut al enzimelor hepatice?
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Ce sunt enzimele hepatice Nivelul crescut al enzimelor hepatice poate fi un semn prin care sa se indice faptul ca ficatul unei persoane nu functioneaza corect. Celulele hepatice deteriorate sau inflamate elibereaza anumite enzime in fluxul sanguin, acestea fiind detectate in cadrul analizelor de sange. Medicii testeaza nivelul enzimelor hepatice atunci cand observa manifestari caracteristice unor afectiuni ce cauzeaza leziuni hepatice. Care sunt cauzele? Atunci cand rezultatele testelor de sange ale unei persoane indica niveluri ridicate ale enzimelor hepatice, medicul va investiga posibilele cauze. Acest lucru poate fi realizat prin teste suplimentare, dar si prin discutii amanuntite cu pacientul referitor la stilul de viata si obiceiurile alimentare. Cea mai frecventa cauza a cresterii nivelurilor enzimatice de acest tip este reprezentata de steatoza hepatica sau boala de ficat gras. Cercetarile sugereaza ca 25-51% dintre persoanele cu valori crescute ale acestor parametri... [continuare]
Cum monitorizam glicemia Monitorizarea glicemiei reprezinta una dintre cele mai importante aspecte ale gestionarii diabetului zaharat, atat pentru pacientii cu diabet de tip 1 si administrare de insulina, cat si pentru cei cu diabet de tip 2. Modalitatile de monitorizare a glicemiei acasa includ glucometrul si sistemul de monitorizare continua a glicemiei. Glicemia reprezinta nivelul de glucoza din sange, iar monitorizarea sa zilnica este esentiala pentru pacientii cu diabet zaharat, intrucat aceasta este cheia in evaluarea eficientei tratamentului. Glicemia indica pacientilor eventualele modificari pe care trebuie sa le faca in dieta, stil de viata sau tratament. Factori ce modifica glicemia Exista numerosi factori din viata de zi cu zi ce duc la modificarea glicemiei, astfel ca valoarea acesteia va varia pe parcursul zilei si noptii. Factorii ce cresc de regula valoarea glicemiei sunt: • Consumul de carbohidrati • Dozele prea mici de medicamente antidiabetice/sarirea... [continuare]
Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Generalitati Diabetul zaharat este o afectiune cronica, progresiva, care odata aparut se mentine toata viata. Netratat corespunzator, diabetul duce la aparitia complicatiilor si reduce durata de viata a persoanei in cauza. Diabetul zaharat trebuie controlat in permanenta, fiindca exista riscul de hipoglicemie sau de hiperglicemie, dar si a altor complicatii grave. Mai mult, vara este anotimpul in care, datorita abundentei de fructe, pacientul poate controla mai greu valorile glicemice pentru ca nu reuseste sa consume contitatea de carbohidrati (glucide) recomandata de medicul curant diabetolog. Ce este glicemia Glicemia este concentratia glucozei din sange iar valorile normale ale glicemiei sunt situate intre 70 si 100 mg/dl, sange prelevat dupa un post alimentar de 10-12 ore. Ce este hiperglicemia Hiperglicemia - glicemia mare - este de fapt, cresterea glicemiei peste anumite valori. In cazul pacientului care nu este diagnosticat cu diabet, o glicemie recoltata dimineata cu... [continuare]
Sfaturi pentru mentinerea glicemiei in limite normale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Glucoza joaca un rol important in mentinerea functiilor organismului. Dezechilibrele zaharului din sange sunt asociate cu o serie de simptome si probleme de sanatate, incluzand diabetul de tip 2, oboseala inexplicabila, cresterea in greutate si schimbarile de dispozitie. Cum mentinem glicemia in limite normale? Glicemia se mentine in limite normale printr-o alimentatie echilibrata, bogata in fibre si saraca in zaharuri rafinate. Activitatea fizica regulata si monitorizarea periodica ajuta organismul sa foloseasca eficient glucoza si sa evite fluctuatiile. Iata cateva sfaturi utile, mai jos: Exercitiile fizice regulate Sportul, miscarea ajuta nu doar la slabit, ci si la cresterea sensibilitatii la insulina. Astfel, organismul este capabil sa utilizeze zaharul din sange. Miscarea ajuta, de asemenea, muschii sa foloseasca glucoza din sange pentru a efectua contractia musculara si pentru a obtine energia necesara. Exercitiile cele mai potrivite in acest caz... [continuare]
Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Diabetul este o boala in care organismul fie nu produce, fie nu poate folosi hormonul pancreatic numit insulina. Acest hormon controleaza cantitatea de glucoza (zahar) din sange si procentul in care glucoza este absorbita in celule, deoarece celulele au nevoie de glucoza pentru a produce energie. Mai mult de cat atat, singura hrana pentru creier este glucoza, iar pentru o buna functionare a sistemului nervos trebuie mentinut un nivel optim al glucozei. Dupa ce consumati un anumit fel de mancare care contine carbohidrati sau proteine in mod natural, zaharul din sange creste intre 120-130mg/dl, dar in general nu mai mult de 140mg/dl. Aceasta crestere elibereaza insulina din celulele pancreatice numite celule beta, deschizand astfel “usile” celulelor din corp pentru a capta glucoza in interiorul lor. Dupa ce glucoza a pastruns in celule, nivelul zaharului din sange revine la normal si scapa de varfurile insulinice pana ce organismul asimileaza din nou proteine si... [continuare]
Sfaturi alimentare pentru rezistenta la insulina
Dr. Florea Ana Maria
Medic specialist boli de nutriție și metabolism, diabet
Ce este rezistenta la insulina Rezistenta la insulina este o conditie medicala ce creste riscul de aparitie a prediabetelor si a diabetului de tip 2. Cu toate acestea, diagnosticarea cu rezistenta la insulina nu este decat un semn de avertizare. Este posibil ca diabetul sa fie prevenit prin alegeri sanatoase, inclusiv exercitii fizice regulate si o dieta echilibrata. Sfaturi pentru dieta In general, pentru o dieta sanatoasa se recomanda alegerea alimentelor intregi si neprocesate. Alimentele procesate, cum ar fi painea alba, pastele, orezul si bauturile carbogazoase, se digera foarte rapid si cresc nivelurile de zahar din sange. Acest lucru induce un efort suplimentar asupra pancreasului, organul care produce insulina. Grasimile saturate au fost, de asemenea, asociate cu rezistenta la insulina. Grasimile nesaturate sunt sanatoase si reprezinta o alegere mai buna. Consumul de alimente bogate in fibre si mesele mixte pot ajuta la imbunatatirea digestiei si la usurarea sarcinii... [continuare]
Cand si cui ii este indicata coronarografia?
Dr. Baican Iuliana
Medic Rezident
Ce reprezinta coronarografia? Angiografia coronariana (coronarografia) este o procedura medicala de cardiologie interventionala minim-invaziva care ajuta medicul cardiolog sa determine severitatea unei eventuale stenoze (ingustari) la nivelul arterelor coronare care iriga inima. Aceste stenoze pot fi cauzate fie de o patologie care afecteaza musculatura neteda a peretilor arterelor coronare, fie de un obstacol (placa de aterom sau tromb) localizat in interiorul lumenului si care poate determina obstructia partiala sau chiar totala a acestuia. Este procedura utilizata de electie in cazul pacientilor coronarieni si, in comparatie cu angioCT-ul sau angioRMN-ul, are pe langa avantajul diagnostic si posibilitatea interventionala. Astfel, in cazul in care se constata o obstructie coronariana care pune in pericol irigarea si activitatea cardiaca prin limitarea fluxului de sange catre inima, coronarografia poate fi convertita in angioplastie coronariana cu montarea de stenturi la... [continuare]
Rezistenta la insulina
Dr. Balan Dumitra
Medic primar diabet, nutritie si boli metabolice
Ce este insulina Insulina este un hormon esential secretat de celulele beta din pancreas si implicat in metabolizarea zaharurilor din organism. Fara acest hormon, organismul se afla in imposibilitatea de a converti alimentele consumate in energie utilizabila. Intelegerea rezistentei la insulina contribuie la intelegerea modului in care functioneaza insulina in organism. Imediat dupa consumarea produselor alimentare, o parte dintre alimentele digerate sunt desfacute in glucoza - principala sursa de energie a organismului. Pancreasul raspunde la cresterea cantitatii de glucoza din sange prin secretia de insulina. Majoritatea celulelor din organism contin receptori ai insulinei, care ajuta la asimilarea acesteia la nivel celular. Rolul insulinei Odata ce insulina ajunge in interiorul celulei sunt activate alte cai metabolice, care permit glucozei sa intre in celule si sa le furnizeze energia necesara pentru mentinerea functionalitatii si vietii. Alte roluri ale... [continuare]
Cele mai periculoase alimente pentru creier
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Creierul tau este cel mai important organ al corpului. Controleaza bataile inimii, respiratiile plamanilor si aproape toate sistemele corpului tau. De aceea, este esential sa mentinem creierul in conditii optime de functionare cu o dieta echilibrata. Alimente cu efecte negative asupra creierului Unele alimente pot avea efecte negative asupra creierului, afectand memoria si dispozitia, crescand astfel riscul de dementa si depresie. Din fericire, putem reduce acest risc prin eliminarea/reducerea din dieta a urmatoarelor alimente. Bauturile bogate in zahar Bauturile carbogazoase, bauturile energizante sau chiar sucurile naturale din fructe contin o cantitate mare de zahar adaugat si depasesc cu mult necesarul zilnic de glucide. Aceste bauturi nu numai ca iti vor mai adauga cativa centimetri in talie, dar pot afecta sanatatea creierului, prin cresterea riscului de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 – care, la randul lui, mareste posibilitatea... [continuare]
Gustari rapide indicate in diabetul zaharat de tip 2
Autor: SfatulMedicului
Diabetul zaharat de tip 2 sau diabetul non-insulino-dependent este caracterizat prin faptul ca productia pancreatica de insulina este in continuare prezenta, uneori in cantitati chiar mai mari decat in mod natural. Organismul dezvolta rezistenta la efectele insulinei, astfel, in realitate existand un deficit insulinic. Carbohidratii reprezinta cea mai importanta categorie de alimente in dieta oamenilor, alaturi de proteine si grasimi, furnizand energie organismului, sub forma de glucoza. Carbohidratii au efect imediat asupra nivelului de zahar din sange, deoarece acestia sunt descompusi direct in glucide, in timpul digestiei. In cazul persoanelor cu diabet zaharat de tip 2 este esentiala o gestionare eficienta a aporturilor de carbohidrati, fibre si grasimi. In articolul urmator sunt prezentate 11 gustari rapide indicate in aceasta afectiune. Aceste gustari sanatoase si delicioase reduc foamea si ofera un impuls de energie pe parcursul zilei. 1. Nuci nesarate Desi toate... [continuare]
10 alimente indicate in prevenirea stresului!
Autor: SfatulMedicului
Ce este stresul Stresul este definit ca un raspuns al organismului la cerinte sau solicitari exercitate asupra sa de catre un spectru larg de agenti cauzali – fizici, chimici, biologici, psihici. Stresul prelungit poate determina aparitia a diferite afectiuni, cum ar fi: - hipertensiunea arteriala, - infarctul de miocard, - accidentul vascular cerebral, - depresie, - anxietate, - sindromul de oboseala cronica, - sindromul de intestin iritabil, - obezitate, - migrene si diferite afectiuni respiratorii. De asemenea, stresul slabeste sistemul imunitar, lasand pacientul vulnerabil fata de afectiunile autoimune, infectii sau cancere. Manifestari ale stresului Manifestari: tahicardie, polipnee, senzatia de uscaciune in gura, transpiratii, tremor, pierderea sau cresterea in greutate, indigestie, infectii recurente, cefalee, deficit de concentrare, irascibilitate, tulburari ale somnului. Agentii implicati in aparitia stresului declanseaza la nivel... [continuare]
Buna ziua.Am DZ TIP 2 de 3 ani,am mers cu siofor,diaprel 2 ani ,de 1 an am reneos 0,5 mgx3/zi, siofor 500 x 2/zi si insulina lantus seara 8 u.i.In ultimul timp glicemiile au crescut, ziua am 270-328 la 2 ore dupa mese iar noaptea am hipoglicemii ,45,67.Tin regimul si iau tratamentul dar de ex. seara la culcare am 294, dimineata am 285,in alta seara am tot atat sau 300 si noaptea fac hipo.Ce sa mai fac? [continuare]
Glucoza serica sau glicemie glu , gli
Glucoza este sursa primara de energie pentru celulele corpului si singura sursa de energie pentru creier si sistemul nervos. In mod normal, nivelul glucozei din sange creste usor dupa o masa, insulina fiind eliberata de pancreas in sange. Pe masura ce glucoza circula in celule si este metabolizata, are loc oprirea producerii de insulina. In cazul in care nivelul glucozei din sange scade prea mult, cum ar fi intre mese sau dupa un antrenament intens, glucagonul (alt hormon pancreatic) este secretat pentru a determina ficatul sa transforme glicogenul in glucoza, crescand nivelul glucozei din sange. Daca mecanismul de feedback al glucozei/insulinei functioneaza corect, cantitatea de glucoza din sange ramane stabila. Daca balanta este intrerupta si creste nivelul de glucoza din sange, corpul incearca sa restabileasca echilibrul, atat prin cresterea productiei de insulina, cat si prin eliminarea excesului de glucoza in urina. Exista anumite cauze care pot intrerupe echilibrul... [continuare]
Generalitati Dieta este axata pe consumul de scazut de carbohidrati si s-a dorit a fi o dieta care ar putea fi mentinuta ca un stil de viata, nu doar o alternativa rapida pentru diminuarea numarului de kilograme. Dieta foloseste ca reper, indicele glicemic pentru a determina daca anumite alimente sunt indicate pentru consum sau nu. Un aliment care are un indice glicemic ridicat, se descompune rapid in zaharuri simple, care declanseaza niveluri mai mari de insulina in organism. Dieta sugar busters sustine scaderea nivelului de insulina, fapt ce ajuta functiile intestinale, reduce nivelul de colesterol si incurajeaza pierderea in greutate. Se considera ca adeptii dietei prezinta un risc scazut de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 si obezitate. Planul dietei sugar busters Planul dietei stabileste cum, cand si ce alimente trebuie consumate. Planul este menit sa devina un stil de viata. Ideea de baza este de a consuma cat mai multe fructe, legume bogate in fibre, [continuare]
Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cele mai sanatoase fructe sarace in carbohidrati sunt recomandate in orice dieta echilibrata, avand o valoare nutritionala ridicata prin vitaminele, fibrele si mineralele pe care le contin. In plus, aceasta categorie de fructe se remarca prin continutul bogat de antioxidanti si alti fitonutrienti care previn numeroase boli, adresandu-se totodata persoanelor care doresc sa consume alimente cu un indice glicemic mic. Fructe cu continut redus de carbohidrati In sezonul estival, aveti acces la unele dintre cele mai sanatoase fructe pentru sanatate, cu continut redus de carbohidrati, care nu afecteaza nivelul glicemiei in sange si nu predispun la ingrasare. De altfel, din punct de vedere nutritional, puteti compara merele cu perele sau cu portocalele, intrucat numarul de calorii, aportul de fibre si calitatea fitonutrientilor difera de la un fruct la celalalt. Fie ca urmeaza sa incepeti o dieta cu reguli stricte, fie ca doriti sa va axati strict pe fructele care... [continuare]
Fasolea alba. beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]
Adevarul despre dependenta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dependenta de zahar este o sintagma care defineste lipsa de autocontrol in fata consumului de alimente dulci in mod regulat. Foarte multe persoane spun ca nu trai fara ciocolata, ceea ce a dat nastere unei credinte populare ca dependenta de deserturi este, de fapt, o realitate. Expertii in sanatatate sustin ca zaharul declanseaza secretia cerebrala a hormonilor fericirii intr-o maniera similara cu cea a substantelor stupefiante. Chiar daca impactul zaharului asupra creierului nu are aceeasi anvergura precum cea al heroinei, de pilda, acesta poate sa modifice reactiile chimice care se petrec la nivel cerebral. Impactul zaharului asupra creierului Zaharul actioneaza ca un combustibil pentru celulele creierului, insa atunci cand este consumat in exces, el poate sa afecteze in mod negativ partile cerebrale care controleaza apetitul alimentar. Impactul zaharului asupra creierului s-a dovedit a fi destul de mare, in cadrul experimentelor stiintifice dedicate acestui... [continuare]
Cum sa calculati aportul zilnic de carbohidrati
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Calculul carbohidratilor este o metoda de planificare a meselor zilnice care ajuta la controlul nivelului glicemiei in sange, tehnica necesara in special persoanelor care sufera de diabet de tip 1 sau 2. Acesti nutrienti care influenteaza cel mai mult cantitatea de glicemie din fluxul sanguin provin din alimente cu zaharuri, fibre si amidon. Tot carbohidratii joaca un rol important in procesul de producere a energiei, insa este esential sa alegeti cu atentie forma in care ei se regasesc in hrana consumata in fiecare zi. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii se numara printre principalii nutrienti preluati din alimente si bauturi. Cei sanatosi, care provin din cereale integrale, fructe si legume, sunt o parte importanta in orice dieta, intrucat furnizeaza atat energie, cat si vitamine, minerale si fibre (care previn constipatia, reduc nivelul de colesterol si ajuta la controlul greutatii corporale). Carbohidratii nesanatosi provin din alimente si bauturi cu... [continuare]
Carbohidratii care aduc beneficii dietei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ati dezvoltat o teama irationala de a consuma carbohidrati? Va feriti sa mancati paine proaspata, orez sau paste? Mii de persoane au dezvoltat o aversiune fata de aceste alimente de baza, din cauza programelor de slabire rapida precum dietele Atkins sau South Beach, care sustin eliminarea totala a carbohidratilor, in favoarea alimentelor bogate in grasimi si proteine. Este timpul sa reconsiderati introducerea alimentelor precum painea integrala, orezul brun sau legumele in dieta dumneavoastra, pentru a fi in forma, a arde grasimi sau chiar a creste protectia impotriva bolilor de inima. Ce sunt carbohidratii? Carbohidratii se gasesc intr-o gama larga de produse - paine, fasole, lapte, floricele de porumb, cartofi, prajituri, spaghete, bauturi racoritoare, porumb, etc. Acestia sunt disponibili intr-o varietate de forme. Elementul constitutiv de baza al fiecarui carbohidrat este o molecula de zahar, o uniune simpla de carbon, hidrogen si oxigen. Amidonul si... [continuare]
Generalitati Dulciurile sunt unele dintre cele mai savurate alimente in sarcina si sunt in topul poftelor alimentare la gravide. Acestea sunt preparate din zahar industrial si au tendinta de a creste nivelul glicemic din sange. Consumul exagerat de dulciuri are repercusiuni serioase asupra fatului si chiar a viitoarei mame. Cauzele poftei de dulce in sarcina Sarcina este o perioada insotita de o multime de schimbari. Fluctuatiile hormonale de la inceputul sarcinii determina nevoia de a manca dulciuri in sarcina. Exista si alte cauze care stau la baza poftei de dulce pe perioada sarcinii: - cresterea poftei de mancare; - stresul; - depresia; [continuare]
Generalitati Dieta celor 5 factori este un plan de alimentatie bine proportionat care include toate grupele de alimente, astfel incat, in mod subtil dar inteligent ajuta persoanele sa isi schimbe comportamentul alimentar, si implicit ajuta la pierderea kilogramelor in plus. Aceasta dieta este poate cel mai recent program de slabit, care a ajutat nenumarate vedete de la Hollywood, printre care: Jessica Simpson, Mandy Moore, Eva Mendes, Alicia Keys, John Mayer, vedete invidiate pentru formele corpului de milioane. Bazele acestei diete au fost puse de catre Harley Pasternak - un alt "pusti minune" de la Hollywood care a picat ca un dar pentru vedetele care doreau sa-si recapete formele de invidiat sau sa atinga "perfectiunea corporala". Depre Dieta celor 5 factori Cifra cinci din "Dieta celor 5 factori" nu provine doar de la numarul elementelor nutritionale pe care fiecare masa trebuie sa le contina (proteine, carbohidrati, fibre, grasimi si lichide), ci si de la... [continuare]
Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale. Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces. Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare. Regulile Dietei Montignac Consumul de carbohidrati si grasimi - "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual; -... [continuare]
Ce este dieta South Beach? Desi par asemanatoare, dieta South Beach este mai mult decat o varianta a dietei Atkins. Cu toate acestea, ele au multe lucruri in comun: - sunt creatii ale unor medici specialisti; autorul dietei South Beach este medicul cardiolog Arthur Agatston, doctor in medicina, director al Centrului Mount Sinai de Prevenire a Bolilor Cardio-Vasculare situat in Miami Beach, Florida - ambele diete, South Beach si Atkins sunt best-sellere: numai cine locuieste intr-o pestera nu a auzit inca despre dieta South Beach a doctorului Agatston (plina de alimente delicioase, creata de un medic, un proiect sigur de pierdere in greutate rapida si sanatoasa) - constau in limitarea consumului de carbohidrati nesanatosi (cu indice glicemic ridicat); carbohidratii potriviti, cu indice glicemic scazut sunt permise; in primele doua saptamani ale dietei South Beach, pacientii nu au voie sa consume paine sau produse de patiserie de orice fel, cereale, orez, cartofi, fructe,... [continuare]
Generalitati Gastropareza, atonia gastrica sau golirea gastrica intarziata, este o boala cronica a stomacului caracterizata prin tulburari de eliminare prin defecatie - contractiile musculare de la nivelul stomacului sunt slabe sau inexistente si nu pot impinge alimentele in intestinul subtire pentru realizarea procesului de defecatie. Nervul vag controleaza deplasarea alimentelor din stomac prin tractul digestiv. Gastropareza apare atunci cand nervul vag este deteriorat sau lezat, iar muschii stomacului si ai intestinului nu functioneaza corespunzator, astfel alimentele ingerate se deplaseaza lent sau se opresc de-a lungul tractului digestiv. Hrana stationeaza in stomac si va fi descompusa de sucul gastric si enzimele digestive, iar gravitatia stimuleaza golirea stomacului. Exista doar tratament simptomatic pentru gastropareza. Modificarile dietetice amelioreaza manifestarile si simptomele bolii, dar nu reprezinta intotdeauna o solutie. Medicatia poate fi de ajutor, dar... [continuare]
Generalitati Ficatul este cel mai mare organ intern. Acest organ vital desfasoara o multitudine de functii, inclusiv transformarea produselor alimentare in energie, producerea bilei pentru digestie si eliminarea deseurile si toxinelor din fluxul sanguin. Pentru mentinerea unei functii hepatice optime, este primordial consumul de alimente sanatoase. Unul dintre fructele santoase pentru ficat este avocado. Acesta contine nutrienti care ajuta la functionarea ficatului si imbunatateste starea generala de sanatate a unei persoane. Avocado este un fruct popular in bucataria vegetariana, un substitut pentru carnea din sandwichuri si salate intrucat acesta are un continut ridicat de grasimi. Este utilizat in bucataria mexicana in compozitia preparatului numit guacamole, precum si pentru umplerea rulourilor de sushi. Poate fi servit pasat sau feliat ca parte din mai multe mancaruri sau chiar intins pe painea prajita, servit cu sare si piper. Continut de grasime Fructele de... [continuare]
O sa incep cu povestea vietii mele,copil gurmand,pofticios,crescut cu "de toate" la 15 ani a renuntat la mancare nesanatoasa,devenind totodata vegetarian.Nu mai puteam manca carne,imi era scarba ,am inceput sa slabesc in vara aceea in jur de 17 kg(de la 78),in 3 luni,recunosc nu prea mancam,ca aveam si aparat dentar si aveam dureri de dinti.In clasa a 8 a ,mancam dimineata,masa de pranz nu exista si seara foarte putin,mi am pastrat greutatea pana prin clasa a9 a cand incepeam sa ma infometez mai mult,nu mancam nimic,doar cate 2 ligurite cu gem,si ma ingrasam,slabeam,si tot asa.In vara anului 2013,am hotarat sa trec pe stilul de viata raw vegan(ca sa scap de acnee) ,si am mai slabit si mancam foarte mult,orice cantitate,dar crud.Eram foarte fericita,si am inceput sa mananc si mancare gatita ,faceam si sport (tae bo),dar deodata am inceput sa mananc si covrigei si grisine,pe la scoala,si timp de sport nu prea am mai avut.si incepeam sa ma ingras.Vazand ca ma strang pantalonii de... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter