imunitatea omului
Donarea de sange si avantajele ei pentru sanatate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati In anumite situatii, pacientii internati in spitale, aflati, de obicei, in stare grava, pot avea nevoie de transfuzii de sange integral sau transfuzii de diverse componente ale sangelui (masa eritrocitara, masa trombocitara, plasma etc). Este foarte important ca fiecare om sa constientizeze importanta donarii de sange. Sangele nu poate fi fabricat, nu se poate cumpara atunci cand cineva are nevoie de o transfuzie, unica solutie fiind donarea. Totodata, donarea de sange este foarte benefica si pentru donator. Astfel, persoana care decide sa doneze sange si care este eligibila din punct de vedere medical, are avantajul de a-si scadea cu 30% riscul de paralizie si de accident vascular. In plus, in urma donarii, organismul este ajutat sa-si improspateze sangele si sa isi creasca in felul acesta imunitatea. Beneficiile donarii de sange pentru sanatate • Are loc o crestere a duratei de viata a persoanelor care doneaza sange. • Persoanele care doneaza sange regulat... [continuare]
Anemia prin deficit de vitamina b12 (anemia pernicioasa)
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Ce este anemia pernicioasa Termenul de “anemie pernicioasa” este un termen folosit in trecut pe la mijlocul anilor 1800, in era cand tratamentul nu fusese inca descoperit si boala era fatala. Acest termen mai este, inca, folosit pentru a denumi acea anemie prin lipsa de vitamina B12 care are un mecanism de producere autoimun. In acest caz, organismul dezvolta reactii de auto-imunitate, adica incepe sa secrete anticorpi impotriva propriilor celule.(autoAc). Vitamina B12 Mecanismul pe scurt este urmatorul: stomacul normal contine la nivelul peretilor niste celule care secreta o proteina numita Factor Intrinsec. Vitamina B12 pe care omul o obtine din alimente nu se poate absorbi in organism ca atare, ci necesita cuplarea cu acest factor intrinsec secretat la nivelul stomacului. In anemia pernicioasa acest Factor intrinsec nu este secretat sau nu este activ ca urmare a doua mecanisme autoimune: 1. secretia de auto-anticorpi anti Factor Intrinsec (care il neutralizeaza si il... [continuare]
Relatia dintre bolile autoimune si cancer
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala
Ce sunt bolile autoimune Bolile autoimune apar datorita unui raspuns inadecvat al organismului la propriile antigene. Astfel acestea sunt recunoscute ca nefacand parte din organism si se declanseaza raspunsul imun cu aparitia de leziuni. Antigenul impotriva caruia este indreptat raspunsul imun poate sa fie o proteina, un carbohidrat sau un acid nucleic. Cum si cand apar Astfel in organism apare inflamatie crescuta, moarte celulara si leziuni ale organelor. Aceste boli pot sa fie generalizate cum sunt bolile reumatice, dar si specifice unui organ (ex tiroida in contextul tiroiditei autoimune) sau unui sistem de organe (ex: sistemul nervos in scleroza multipla). Pot sa fie de asemenea acute sau cronice. Efectorii mecanismelor autoimune sunt limfocitele T si limfocitele B, dar pot sa fie implicati si alti mediatori (citokine) si limfocite reglatorii. Desi raspunsul autoimun este patologic, acesta este similar cu raspunsul imun normal indreptat impotriva agentilor infectiosi sau... [continuare]
Manifestarile neoplazice, primele semne ale cancerului
Dr. Alexandru Gabriel Berescu
Medic rezident Oncologie medicala
Ce sunt manifestarile neoplazice Manifestarile paraneoplazice reprezinta consecinte indirecte ale existentei unui cancer, astfel acestea nu sunt datorate unor modificari locale datorate tumorii. Ele apar fie datorita unor molecule secretate de catre tumora, fie datorita unui raspuns anormal al sistemului imun impotriva unor structuri proprii ale organismului. Manifestarile cancerului Uneori pot sa fie primele manifestari ale cancerului, aceasta situatie putand sa apara in chiar pana la 60% din cazuri. Apar la 8-20% din pacientii cu cancer. Se dezvolta pe o perioada de cateva zile pana la cateva saptamani. Afecteaza ambele sexe in mod egal. Cele mai frecvente cancere asociate cu aceste manifestari sunt: cancerul de san, cancerul de plaman (in special cel microcelular), cancerul de stomac, cancerul de prostata, cancerul de pancreas, cancerul de rinichi. Apar indiferent de stadiul bolii, de cele mai multe ori nu exista legatura cu severitatea cancerului si nici nu modifica... [continuare]
Infectia cu citomegalovirus
Dr. Nicoleta Dumitru
Medic specialist in Pediatrie
Ce este citomegalovirusul Citomegalovirusul (CMV) este un virus herpetic, similar cu virusul herpes simplex, virusul varicelei, virusul Epstein-Barr (EBV) si virusurile herpes 6 si 7. CMV are cel mai mare genom dintre toate virusurile care infecteaza oamenii. Multi parinti au copii care s-au imbolnavit de mononucleoza cu CMV si/sau EBV, sau cel putin au auzit despre aceasta de la prieteni. Ambii virusi sunt specifici pentru om si provoaca simptome asemanatoare. Dintre acesti virusi, CMV are o semnificatie speciala, deoarece pentru o parte a populatiei, in special cei cu imunitate foarte scazuta si nou-nascutii, infectia poate fi uneori fatala. CMV este cea mai frecventa cauza de infectie congenitala la nou-nascuti, cea mai frecventa cauza virala de intarziere mentala si, de asemenea, cea mai comuna cauza non-genetica de pierdere a auzului in copilarie (25%). Odata infectata cu citomegalovirus (CMV), persoana ramane infectata pe viata, virusul avand perioade de excretie... [continuare]
Grasimile: beneficii asupra organismului si siluetei
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Orice dieta din care sunt complet excluse grasimile este periculoasa pentru sanatate. Grasimile sau lipidele, joaca un rol esential in biologia celulelor, tesuturilor, organelor si intregului organism uman, fiind necesare pentru corecta desfasurare a proceselor metabolice si mentinerea starii de sanatate. Grasimi de origine vegetala Denumire Acizi grasi % Raport Omega 6/Omega 3 Colesterol mg% Acizi grasi trans % Rezistenta la incalzire/recomandari de utilizare - Saturati Mono-nesaturati Omega 9 (acid oleic) Poli-nesaturati - - - - - - - Acid linolenic (Omega 6) Acid linolenic (Omega 3) - - ... [continuare]
Ficatul
Dr. Pop-Began Ioan Nicolae Doru
Medic rezident Medicina de Urgenta
Generalitati Ficatul ocupa locul doi ca greutate, dupa piele, intre organele corpului uman, la adult acesta putand ajunge sa cantareasca aproximativ 1,5 kg. El este situat in cadranul drept superior al abdomenului, imediat sub diafragm (muschiul care delimiteaza cutia toracica de abdomen). Ficatul este o parte componenta a sistemului digestiv, participarea sa la procesul digestiei realizandu-se prin intermediul venei porte, care colecteaza substantele absorbite din intestin si prin intermediul bilei, secretata de catre celulele hepatice si depozitata in colecist (vezica biliara). Functiile ficatului Pana in prezent au fost identificate mai mult de 500 de functii, realizate de catre ficat. Putem enumera cateva dintre acestea: - prin intermediul bilei, care ajunge in intestin, sunt eliminate substante reziduale din organism sub forma materiilor fecale - bila participa in metabolismul lipidelor, scindandu-le in substante mai simple, ce pot fi absorbite in sange - sinteza... [continuare]
Intoxicatia alimentara
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]
Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia)
Dr. Petcu Ana Alexandra
Medic Specialist Otorinolaringologie
Generalitati Cauzele bolilor respiratorii sunt reprezentate de factorii care determina reactii congestive (modificari circulatorii) ale mucoasei nasului, faringelui, traheei si bronhiilor, ale alveolelor si ale pleurei. Aceste modificari diminueaza rezistenta si puterea de aparare locala a acestor tesuturi, declansand actiunea microbilor. Aproape orice "raceala" incepe cu o rinita, ce reprezinta inflamatia mucoasei nazale si secretia nazala abundenta. Inflamarea mucoasei nazale poate asocia si o afectare a faringelui, ce se va manifesta cu dureri in gat. Adesea, odata cu mucoasa nasului, faringelui si traheei se congestioneaza si laringele; apare laringita, caracterizata prin tuse uscata si raguseala pana la pierderea vocii. O alta cauza favorizanta este actiunea factorilor iritanti asupra mucoaselor respiratorii, si anume a substantelor care exercita o iritatie mecanica (praf, fum, pulberi minerale si organice, scame, ciment, particule mici de origine vegetala si, mai ales,... [continuare]
Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice
Dr. Claudia Topea
Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice
Ce este stafilococul auriu Stafilococii sunt bacterii de forma rotund-ovalara (coci), gram pozitivi (se coloreaza cu colorant Gram), cu un diametru de 0,5-1,5 mm, dispusi caracteristic in gramezi (ca si ciorchinele de strugure). Genul Staphylococcus cuprinde aproximativ 33 de specii de stafilococi, dintre care cele mai des asociate cu infectii umane sunt in ordinea frecventei: Staphylococcus haemolyticus, Staphylococcus lugdunensis, Staphylococcus saprophyticus si Staphylococcus schleiferi. Pot produce o gama larga de infectii, a caror gravitate si localizare variaza de la infectii superficiale ale pielii pana la infectii ce pun viata in pericol, ca de exemplu septicemia sau meningita. Epidemiologie In functie de capacitatea de a secreta o enzima numita coagulaza (care poate coagula plasma), stafilococii se impart in coagulazo-negativi si coagulazo-pozitivi. Stafilococii coagulazo-negativi sunt ubicuitari (se gasesc peste tot), facand parte din flora normala a... [continuare]
Efectele radiatiilor uv asupra sanatatii organismului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Soarele si, implicit, radiatiile ultraviolete sunt esentiale pentru sanatatea omului, insa pentru a avea efecte benefice nu trebuie sa ne expunem necontrolat si neprotejati. Expunerea excesiva la radiatiile UV este asociata cu un risc crescut pentru diferite tipuri de cancer de piele, arsuri ale pielii, imbatranire accelerata a pielii, cataracta si alte boli ale ochilor. Soarele emite radiatii ultraviolete A, B si C, pe pamant ajungand numai ultravioletele A si B. Ultravioletele pot avea efecte nedorite vara, mai ales intre orele 10:00 si 17:00, iar la altitudine, precum in zona montana, acestea cresc 10% la fiecare 1.000 de metri. Undele B nu trec prin geam, spre deosebire de cele A. Cu toate acestea, ultravioletele au si efect benefic, de exemplu ele sunt esentiale in producerea vitaminei D. Daca expunerea la soare este controlata si protejata, ultravioletele au un efect benefic in ameliorarea unor boli de piele precum psoriazis sau eczeme. Tipuri de radiatii... [continuare]
Imunizarea organismului in sezonul rece
Autor: SfatulMedicului
Cea mai usoara cale spre o viata sanatoasa o reprezinta un sistem imunitar activ, care lucreaza la eficienta maxima. Omul modern duce o viata haotica, derulata intr-un ritm alert si intr-un mediu impropriu; prins in stresul zilnic, in probleme ce trebuie solutionate repede, acesta neglijeaza constant alimentatia, fie sarind peste orele de masa, fie alegand produse de tip fast-food, sucuri carbogazoase si medicamente, de cele mai multe ori scumpe si ineficiente, la cel mai mic simptom de boala. Este important nu doar cat traim, ci si cum traim! Fiindca o longevitate marcata de boli si neputinte nu este lucrul cel mai dezirabil pentru un om ajuns la varsta senectutii. Pentru a putea trece cu bine peste perioadele solicitante sau peste anotimpul friguros, organismul uman are nevoie de ajutor prin intarirea sistemul natural de aparare. Fara sistemul imunitar am fi mult mai vulnerabili i, implicit, mult mai fragili in fata oricarui factor extern. Pe langa imunitatea... [continuare]
Racelile frecvente Inainte sa ne ingrijoram ca stranutam des fara motiv aparent, ca ne suflam nasul prea mult sau ca mereu ne doare capul, trebuie sa gasim cauza acestor simptome neplacute. Cele mai frecvente cauze includ: dieta dezechilibrata, lipsa vitaminei D, deshidratarea, somnul insuficient, igiena precara – maini sau dantura murdare, stresul, alergiile, tulburari ale imunitatii, factori genetici. Cauzele racelilor frecvente Regimul alimentar Este necesar sa ne hranim bine si echilibrat, tinand cont de nevoile specifice diverselor grupe de varsta sau ocupationale. Totusi, exista anumite reguli generale pentru o dieta echilibrata si suficienta: a consuma zilnic fructe si legume, a evita excesul de grasimi, sare si zahar, a consuma cereale integrale cat mai des posibil. Vitamina D Pentru persoanele care racesc des poate fi utila cresterea aportului zilnic de vitamina D. Deficitul de vitamina D este asociat cu deteriorarea imunitatii organismului. Vitamina D se gaseste... [continuare]
Generalitati Exista inca multe secrete nestiute despre zahar, un ingredient adaugat in numeroase produse procesate consumate la scara larga de populatia globului. Zaharul este o sursa extrem de bogata in calorii si deficitara in nutrienti, al carui consum in cantitati mari contribuie la cresterea in greutate, dar si la dezvoltarea de boli grave, precum obezitatea, diabetul de tip 2 sau afectiunile cardiace. Statisticile oficiale arata ca doza zilnica recomandata de zahar (37 de grame pentru barbati si 25 de grame pentru femei) este depasita in dieta omului modern, ceea ce explica fenomenul cresterii in greutate constante a copiilor si adultilor de pretutindeni. Informatii utile despre consumul de zahar Consumul de zahar a devenit o problema generala de cand aproape toate alimentele, pana si cele care nu sunt dulci, au inceput sa contina acest ingredient controversat, sub diverse forme. In afara efectelor sale nocive directe asupra starii de sanatate (ingrasare si... [continuare]
Informatii pe care trebuie sa le aflati despre branza
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Branza este un aliment inclus in alimentatia omului inca din anul 2000 i.e.n, potrivit unor picturi murale de morminte descoperite de arheologi. Fie ca este vorba despre Camembert, Gorgonzola sau Cheddar, branza se realizeaza din patru ingrediente principale lapte, o cultura initiala, sare si cheag. Diversele metode de preparare si servire nasc o gama complexa de informatii despre branza si calitatile ei, pe care trebuie sa le aflati! Istoria branzei Alaturi de multe alte descoperiri remarcante ale omenirii, branza a fost inventata accidental. Potrivit legendei, un comerciant de origine araba a decis sa poarte cu sine lapte intr-o calatorie, depozitandu-l intr-un recipient improvizat din membrana stomacala a unei oi. Sub razele fierbinti ale soarelui, caldura a activat enzima din tesutul stomacal, numita renina, care a condus la inchegarea laptelui si la prepararea accidentala a branzei. Data exacta a aparitiei acestui aliment de baza in nutritia omului nu... [continuare]
Beneficiile consumului de ciuperci pentru organism
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ciupercile comestibile au o multitudine de beneficii pentru sanatatea omului. Contin o serie de nutrienti, unii dintre acestia fiind un real suport terapeutic. Spre exemplu, conform unor studii de laborator, anumiti compusi din ciuperci au capacitatea de a anihila proliferarea celulelor tumorale. Unele specii de ciuperci actioneaza favorabil asupra unor boli, contribuie la scaderea riscului de accident vascular cerebral. Mai mult, asigura o digestie eficienta, sunt foarte bune pentru cresterea imunitatii, scad riscul de boli cronice de la nivelul intestinului si diminueaza riscul dezvoltarii anumitor tipuri de cancer, precum cel de san si cel de colon. Ciupercile sunt importante surse de fibre, vitamine si minerale continand vitamina B1, B2, B6, acid folic dar si minerale precum: potasiu, magneziu, sodiu, cupru, fier si fosfor. Beneficiile ciupercilor pentru organism • Regleaza sistemul digestiv si previn constipatia . F [continuare]
Generalitati Exista 13 cai de a avea o viata sanatoasa si fericita. Sigur multe lucruri se pot spune, dar in cazul de fata 13 nu este un numar cu ghinion. In loc sa aduca nefericire, totusi, cele 13 obiceiuri de mai jos promit o viata viguroasa si vivace. Nu exista, desigur garantii, dar multe dintre ele au fost publicate in reviste stiintifice. Ignorarea lor poate avea repercursiuni asupra sanatatii fizice si psihice a persoanei. Obiceiul sanatos numarul 1: micul dejun in fiecare zi Persoanele care mananca micul dejun in fiecare zi sunt campionii sanatatii. Studiile arata ca aceste persoane au tendinta de a absorbi mai multe vitamine si minerale si mai putine grasimi si colesterol. Rezultatul este deseori un corp mai suplu, colesterol mai scazut si mai putine riscuri de supraalimentare. De asemeni, in 2003 Asociatia cardiologica americana a raportat ca persoanele care mananca de dimineata au riscuri mult mai mici de a fi obeze si a dezvolta diabet zaharat comparativ cu cei... [continuare]
Riscurile legate de expunerea la agenti biologici in munca
Autor: SfatulMedicului
CAPITOLUL 1 - Dispozitii generale HOTARARE Nr. 1092 din 16 august 2006 privind protectia lucratorilor impotriva riscurilor legate de expunerea la agenti biologici in munca Publicata in: Monitorul Oficial NR. 762 din 7 septembrie 2006 In temeiul ARTICOLUL 108 din Constitutia Romaniei, republicata, si al ARTICOLUL 51 alin. (1) lit. b) din Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, Guvernul Romaniei adopta prezenta hotarare. ARTICOLUL 1 (1) Prezenta hotarare are ca obiect protectia lucratorilor impotriva riscurilor pentru securitatea si sanatatea lor, rezultate sau care pot sa rezulte din expunerea la agenti biologici in cursul activitatii, precum si prevenirea acestor riscuri. (2) Prevederile prezentei hotarari reprezinta cerinte minime in acest domeniu. ARTICOLUL 2 Legea securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006 se aplica in totalitate intregului domeniu prevazut la ARTICOLUL 1 alin. (1), fiind completata cu dispozitiile prezentei hotarari. ARTICOLUL... [continuare]
Generalitati Gripa sezoniera, gripa aviara, gripa porcina - ne confruntam cu din ce in ce mai multe virusuri capabile sa determine imbolnaviri, insa parca si miturile care inconjoara transmiterea, evolutia si prognosticul acestor afectiuni sunt mai numeroase ca oricand. Specialistii considera ca zvonurile sunt chiar la fel de greu de stapanit precum virusurile in sine, virusuri care alimenteaza ideile preconcepute referitoare la intregul spectru al bolii, iar acest fapt nu face decat sa se agraveze, tinand cont si de numarul din ce in ce mai crescut de pacienti diagnosticati sau posibil contaminati cu noul virus gripal porcin. Gripa aviara si gripa porcina nu au facut decat sa ne arunce intr-un necunoscut de informatii contradictorii, de temeri si explicatii adesea insuficiente, in fata carora ne putem simti neprotejati si insuficient lamuriti. Expertii sunt adesea alertati de magnitudinea acestor zvonuri care circula mai repede decat informatiile cu scop preventiv pe... [continuare]
Sfaturi utile pentru calatorii…exotice!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cea mai buna metoda de a evita orice tip de problema medicala este sa planificati totul din timp. Daca va faceti planuri de calatorie intr-o alta tara, in special intr-o tara exotica, este bine sa discutati cu medicul dumneavoastra cu cel putin 6 saptamani inainte sa plecati pentru a avea timp sa va faceti eventualele imunizari (vaccinari), sa va procurati medicamentele si sa va faceti asigurare medicala. In functie de regiunea in care mergeti, medicul va poate face anumite recomandari, deoarece sunt zone cu probleme medicale speciale. De exemplu, in multe regiuni din Africa inca mai exista malarie, febra tifoida, in tarile asiatice izbucnesc periodic focare de holera. De asemenea, recomandarile se fac si in functie de problemele de sanatate cu care se confrunta fiecare pacient in mod particular - de exemplu, un pacient cu patologie cardiaca si boala vasculara periferica ar trebui sa evite zborurile lungi cu avionul. Informatii utile pot fi furnizate de catre... [continuare]
Generalitati Malaria este o afectiune de natura infectioasa ce caracterizeaza zonele tropicale (sau predominant tropicale - cel mai adesea in Africa, Asia de Sud Est, America Centrala si America de Sud) si care poate pune in pericol viata pacientilor. Infectia face parte din clasa parazitozelor, boli determinate de paraziti, protozoare. Malaria este cauzata de protozoarul Plasmodium, transmis prin intermediul unei insecte vector, anume femela tantarului anofel. Tantarul poate infecta persoana daca este purtatorul protozoarului, insa pacientii se pot infecta (mai rar) si prin intrarea in contact cu sange infectat. Transmiterea malariei poate fi si verticala, de la mama infectata la fat. Malaria nu se poate lua doar daca stam in preajma unui pacient infectat. Pacientii cu malarie acuza in mod repetat febra (acesta fiind cel mai specific si intens simptom) precum si numeroase alte simptome generale, unele similare gripei, cum ar fi mialgii, artralgii, frisoane. In cazurile... [continuare]
Generalitati Un om cu adevarat infometat ar manca orice, de la hainele de pe el pana la... cel mai bun prieten. Afla si alte lucruri despre infometare si efectele ei. „Mi-e foame” este una din replicile pe care le auzim sau le rostim zilnic. De fapt, intr-o lume in care a obtine mancare inseamna un drum pana la frigider sau cel mult pana la supermarket, putini stiu ce este foamea adevarata, aceea care te-ar aduce in stare sa mananci orice sau sa colectionezi poze cu mancare. Ce pot manca oamenii cu adevarat infometati Un sofer care a ramas captiv timp de o luna in masina lui inghitita de o avalansa a supravietuit pentru ca si-a mancat hainele. A inceput cu pantofii de piele, apoi a trecut la sosetele si caciula de lana, mestecandu-le bine, iar la final a mancat si tricoul din bumbac. El a spus ca s-a inspirat din povestea „omului care si-a mancat cizmele”, un explorator american din anii 1800 care, in cursul unei expeditii a devenit atat de... [continuare]
Infectii cu mycoplasma si ureaplasma
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Mycoplasmele constituie un grup particular de bacterii, din clasa Mollicutes (ce cuprinde bacterii foarte mici si fara perete celular bacterian), incadrate in familia Mycoplasmataceae, familie care cuprinde 69 specii de Mycoplasma – cu doua specii patogene: Mycoplasma pneumoniae si Mycoplasma hominis si 2 specii de Ureaplasma – cu o specie patogena Ureaplasma urealyticum. Celelalte mycoplasme sunt saprofite, facand parte din flora obisnuita a mucoaselor oro-faringiana, vaginala si uretrala. Mycoplasmele sunt ubicuitare, izolate de la om, pasari, insecte, plante, sol, ape de canal, izvoare de apa termala etc. La om colonizeaza cel mai frecvent suprafetele mucoase determinand tipic, boli cronice inflamatorii ale tractului respirator, urogenital si ale articulatiilor. Sunt cele mai mici bacterii, avand un diametru de 0,2-0,8 m, fiind lipsite de perete celular ceea ce le confera forme variate si rezistenta la actiunea antibioticelor beta-lactaminice (peniciline... [continuare]
Boala chagas - tripanosomiaza americana
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Boala Chagas este o parazitoza tropicala foarte frecventa in tarile din America Centrala si de Sud, determinata de infectia cu protozoarul Trypanosoma cruzi. Acesta se transmite vectorial, prin intermediul unei insecte hematofage (care se hraneste cu sangele gazdei) din familia Triatoma (denumit si ?kissing bug? deoarece determina leziuni peribucale). Acestea inteapa gazda umana, singera sange si adesea lasa fecale langa locul intepaturii. Daca persoana se scarpina, va contamina leziunea cu fecalele purtatoare de parazit. Asftel parazitul dobandeste acces in organismul uman unde isi incepe replicarea si ajunge sa invadeze intreaga gazda. Desi aceasta cale de trasnsmitere a infectiei este cea mai comuna, sunt descrise si cazuri aparute in urma transfuziilor cu sange contaminat sau prin transmitere materno-fetala. Simptomatologia bolii este foarte variata, in functie de stadiul de infectie si de imunitatea gazdei: unii pacienti au doar semne loco-regionale, in... [continuare]
Hepatita virala a (hepatita epidemica)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Hepatita este un termen general care semnifica prezenta unei reactii inflamatorii la nivelul ficatului. Hepatitele acute virale sunt infectii virale acute sau subacute caracteristice omului si animalelor, care afecteaza intregul organism dar suferinta manifestandu-se cu predilectie la nivelul ficatului. Se cunosc mai multe tipuri de virusuri hepatitice, notate cu literele mari ale alfabetului latin, cele mai cunoscute fiind cele de la A la E. Unele se transmit pe cale fecal-orala, cum este cazul virusurilor hepatice A si E iar altele prin sange si fluide ale corpului contaminate (virusurile B, C, D). Hepatita virala A este o boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul hepatitic A – se mai numeste si hepatita epidemica, deoarece apare in focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii. Mod de transmitere Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii si purtatorii asimptomatici (mai frecvent copii). Transmiterea este de obicei digestiva,... [continuare]
10 boli care nu pot fi vindecate astazi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Medicina moderna a realizat multe in incercarea de a eradica unele boli, dar a esuat in unele domenii. Din acest domeniu, cel putin o boala care nu poate fi vindecata afecteaza multi oameni in fiecare an – gripa sezoniera. Lista de mai jos cuprinde 10 dintre bolile incurabile. Ebola Ebola este un virus din familia Filoviride care este responsabil pentru o boala severa si deseori fatala, numita febra hemoragica; epidemiile apar la primate, cum ar fi gorilele sau cimpanzeii dar a fost inregistrata si la oameni. Aceasta boala este caracterizata de febra extrema, eruptie cutanata si hemoragii profuze. La oameni, rata mortalitatii variaza intre 50 si 90%. Virusul si-a primit numele de la raul Ebola din nordul bazinului Congo din Africa centrala, unde a aparut pentru prima data in 1976. Epidemiile din acel an din Zair si Sudan au avut ca rezultat sute de morti, la fel ca si o alta epidemie din Zair din 1995. Ebola este un virus inrudit cu virusul Marburg, care a fost... [continuare]
Generalitati Giardioza - numita si giardia - este o boala intestinala cauzata de infectia parazitul Giardia lamblia (numita si Giardia intestinalis). Simptomele de giardie sunt diaree, crampe abdominale, flatulenta si simptome generale intestinale. Simptomele care apar la copii sunt reprezentate de deficitul de crestere si luare in greutate. Simptomele de giardioza pot sa apara doar o data pentru o perioada scurta de timp sau pot sa apara si sa dispara pe o perioada mai lunga de timp. Este posibil sa nu mai existe simptome si inca sa fie prezenta infectia parazitara. Zonele endemice pentru giardia Giardia apare mai in toate zonele lumii, dar este cea mai importanta problema in zonele in care este limitat accesul la apa sau unde regulile igienice sunt precare. In Statele Unite, G. Intestinalis este intalnita in ape, cum ar fi fluvii, rauri sau lacuri (surse la suprafata apei). Epidemii de giardia au aparut datorita tratarii inadecvate a apei din sistemele urbane sau cand... [continuare]
Informatii esentiale despre transplantul de organe
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Transplantul de organe este una din cele mai interesante parti ale medicinei. El reprezinta de fapt inlocuirea unui organ care nu isi mai poate indeplini corect functiile (datorita unor procese patologice sau traumatisme) sau care devine chiar periculos pentru organism, cu altul sanatos, care poate prelua rolul celui bolnav. In vederea realizarii transplantului este necesara existenta a doua persoane cheie: primitorul (receptorul) si donatorul. Donatorul poate fi o persoana in viata sau o persoana recent decedata. Trebuie precizat insa ca nu toate organele organismului uman pot fi transplantate. Cele pentru care deja exista o experienta in domeniu sunt: - Rinichii: daca sunt afectati de lupus, boala polichistica renala, sau sufera de nefropatie diabetica in stadiu avansat. Rinichii sunt cei mai des transplantati. Transplantul poate fi realizat de la un donator mort sau viu, rinichii fiind organe pereche, unul putand prelua si functia celuilalt (in anumite... [continuare]
Zooterapia: animale care vindeca oameni
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Animalele de companie nu sunt considerate a fi simple animale, deoarece rolul acestora este de a oferi sprijin moral si, in unele situatii, de a-si ajuta stapanii sa depaseasca perioade dificile din viata lor. Intr-un secol al vitezei, in care totul se intampla foarte repede si stresul este tulburarea cea mai frecventa, tot mai multe persoane apeleaza la contactul terapeutic al unui animal de companie. Zooterapia a luat nastere ca urmare a nevoii de comunicare emotionala in cadrul familiei; astfel, deseori animalele sunt parte din viata unei persoane. In urma cu cativa ani, in SUA a fost publicat un articol despre un caine care a contribuit la tratarea unui caz de tulburare de stres posttraumatic, afectiune care influenteaza comportamentul individual din viata de zi cu zi. Este destul de dificil ca ceilalti sa perceapa si sa inteleaga sentimentul de durere sau anxietatea intensa al pacientului. De-a lungul timpului au mai fost prezentate cazuri cu... [continuare]
Ce sunt conservantii naturali Actualmente pot fi produse tratamente pentru ingrijirea tenului si corpului folosind numai conservanti naturali, si care au o durata mare de viata in galantar fara a deveni perisabile. Uleiurile esentiale sunt substante naturale care au un important rol conservant; insa, in pofida acestor calitati nu se bucura de o larga reprezentare in piata produselor cosmetice. Aceste uleiuri sunt derivate din flori, frunze, iarba sau plante lemnoase. Prima mentionare a proprietatilor antibacteriene in cazul uleiurilor esentiale atesta inca de pe vremea holerei din Franta secolului al XIX-lea, cand au pierit zeci de mii de persoane. In tumultul evenimentelor s-a observat ca aceia care lucrau in parfumerii erau total imuni la boala. Astazi stim ca numeroase uleiuri utilizate in parfumerie sunt agenti antibacterieni potenti, care distrug bacteriile si ciupercile fara a afecta omul, asadar cu foarte putine reactii adverse. De exemplu, simpla... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Alergologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter