igenizarea in industria alimentara
Ce ar trebui sa contina o masa sanatoasa
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce este regimul alimentar sanatos Un regim alimentar sanatos este, in cazul copiilor, baza cresterii si dezvoltarii lor armonioase si, in cazul adultilor, previne aparitia unor boli cronice. Ce trebuie sa contina Un regim alimentar de calitate contine o varietate mai mare de legume si fructe, cereale integrale, proteine, lactate semidegresate si uleiuri sanatoase. De asemenea, are un continut scazut de grasimi de tip saturat si trans, dar, si de sare si zahar. Toate aceste caracteristici duc la un aport corespunzator de vitamine, minerale si macronutrienti (adica proteine, glucide si grasimi). Importanta regimului alimentar sanatos Un consum scazut de legume, leguminoase si fructe, adaosul de zahar si glucide rafinate, un aport crescut de alimente procesate si sedentarismul sunt factorii care contribuie la aparitia obezitatii, atat in cazul copiilor cat si in cazul adultilor. Prevenirea si tratamentul obezitatii la populatia pediatrica poate reduce comorbiditatile pe... [continuare]
Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]
Contract colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006
Autor: SfatulMedicului
Capitolul I - Dispozitii generale Publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007. Incheiat conform ARTICOLUL 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895/21/29.12.2006 ARTICOLUL 1. (1) Partile contractante, reprezentate conform anexei nr. 7, recunosc si accepta pe deplin ca sunt egale si libere in negocierea Contractului colectiv de munca unic la nivel national si se obliga sa respecte in totalitate prevederile acestuia. (2) Angajatorul recunoaste libera exercitare a dreptului sindical, conform conventiilor internationale pe care Romania le-a ratificat, Constitutiei Romaniei si legislatiei nationale, precum si libertatea de opinie a fiecarui salariat. ARTICOLUL 2. (1) Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile angajatorilor*) si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca prevazute de legislatia in vigoare, precum si cele... [continuare]
Consecintele sedentarismului si ale alimentatiei dezechilibrate Prevalenta obezitatii in randul barbatilor americani s-a dublat in ultimii 25 de ani. Un studiu din anul 2004 a aratat ca aproximativ 70% dintre barbatii de peste 20 de ani erau supraponderali, ia dintre acestia, 31% erau obezi. Un studiu asemanator efectuat in anul 1970 avea drept rezultat faptul ca doar 47 % dintre barbati erau supraponderali la acea data, si ca dintre acestia, doar 15% erau obezi. In zilele noastre stiinta cauta sa descopere cauzele obezitatii explorand rolul zestrei genetice, al alimentatiei femeilor insarcinate si al hranei primite de sugari. Dar in pofida tuturor acestor factori, se pare ca un rol crucial il joaca adoptarea unui stil de viata sedentar si lipsa rezistentei in fata atator tentatii alimentare pe care societatea actuala ni le face din ce in ce mai accesibile. Problemele de sanatate pe care le pot avea barbatii supraponderali Chiar daca stim ca nu este bine sa depasim greutatea... [continuare]
Definitie Botulismul este o afectiune rara, de o gravitate considerabila, cauzata de o toxina produsa de o bacterie numita Clostridium botulinum, toxina care se numara printre cele mai puternice otravuri cunoscute. Exista trei mari tipuri de botulism: 1. Botulismul transmis prin alimente. Bacteriile daunatoare traiesc si se inmultesc in mediile cu foarte putin oxigen, cum ar fi alimentele ambalate sub forma de conserva in cutii inchise; 2. Botulismul transmis prin rani . Daca bacteriile patrund intr-o rana pot cauza o infectie foarte periculoasa, urmata de producerea de toxina botulinica la nivelul plagii; 3. Botulismul infantil . Cea mai frecventa forma de botulism, care apare dupa ce bacteriile (Clostridium botulinum) se inmultesc in tractul gastro-intestinal al copiilor mici cu varste intre 6 saptamani si 6 luni. Toate cele trei tipuri de botulism reprezinta urgente medicale deoarece pun viata in pericol. Simptome Semnele si simptomele botulismului transmis prin... [continuare]
Menta are efecte uimitoare pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Cand oamenii aud de menta, bomboanele sau inghetatata sunt primele lucruri la care se gandesc. Dar stiati ca frunzele de menta au fost utilizate de mii de ani ca medicamente pentru tratarea unei game largi de probleme intestinale. Uleiul extras din planta de menta contine o serie de compusi chimici benefici. Dintre acesti compusi, cel mai important este mentolul. Iata mai jos si alte efecte pozitive ale mentei, asupra sanatatii. Beneficiile pe care le ofera menta pentru sanatate Studiile au aratat ca uleiul de menta este destul de eficient in ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil, manifestari ce includ crampe, dureri abdominale, balonare, constipatie si diaree. Potrivit statisticilor, sindromul de colon iritabil afecteaza 5-20% din populatia lumii. Oamenii de stiinta explica faptul ca mentolul blocheaza canalele de calciu, fapt ce ajuta la relaxarea muschilor netezi ai peretilor intestinali. Mai nou, medicii sustin ca suplimentele cu ulei... [continuare]
Generalitati Grasimile trans sunt considerate de specialistii in medicina a fi cel mai periculos tip de grasimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rau in organism (LDL) si il reduc pe cel bun (HDL). Cand colesterolul LDL predomina, apare susceptibilitatea dezvoltarii de boli cardiace, cauzele cele mai frecvente ale deceselor la nivel mondial. Ce sunt grasimile trans Numite si acizi grasi trans, grasimile trans sunt concepute prin adaugarea hidrogenului in ulei vegetal, in cadrul unui proces numit hidrogenare. Folosirea acestor grasimi in prepararea alimentelor procesate ajuta la prelungirea prospetimii acestora, a termenului de garantie si a aspectului atragator in rafturile magazinelor. In urma cu cativa ani, grasimile trans erau utilizate de producatorii de alimente procesate la scara larga, gratie efectelor pozitive asupra intensificarii aromei, texturii si rezistentei hranei, de la pizza congelata, pana la prajituri. Mici cantitati de grasimi trans se formeaza in... [continuare]
Mituri si adevaruri despre pierderea memoriei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pierderea memoriei este cel mai intimidant stereotip asociat cu inaintarea in varsta, de aceea a devenit subiectul mai multor mituri contestate de specialisti. Oamenii de stiinta sustin ca modificarea functiilor cognitive la varste inaintate nu determina pierderea randamentului memoriei in mod radical. Sindromul Alzheimer este asociat de cele mai multe ori cu pierderea memoriei, in acceptiunea patologica a termenului. Din acest motiv, numeroase mituri circula frecvent pe baza acestei probleme neurologice, ale caror adevaruri nu sunt cunoscute de toata lumea. Cele mai raspandite mituri despre pierderea memoriei 1. Celulele creierului mor in fiecare zi, instalandu-se pierderile de memorie Pierderile de memorie nu sunt influentate in mod direct de numarul de celule cerebrale care mor odata cu trecerea anilor, dupa incetarea procesului de crestere si dezvoltare a creierului. Oamenii de stiinta sustin ca reducerea masei cerebrale cu aproximativ 10% in cursul... [continuare]
Generalitati Avertismentele publice emise de specialisti cu privire la consumul exagerat de sare a condus la o perceptie negativa fata de acest aliment, desi organismul are nevoie de sodiu pentru a functiona in mod corect. Sodiul este un mineral si un electrolit important pentru numeroase functii ale corpului, avand rolul de a mentine echilibrul fluidelor in interiorul celulelor. In plus, sodiul este implicat si in functionarea optima a impulsurilor nervoase si musculare. Cantitati mici de sodiu sunt prezente in majoritatea alimentelor, insa el provine in cea mai mare cantitate din sare. Diferenta dintre sare si sodiu Sarea este un compus ionic format prin reactia dintre un acid si o baza, insa de cele mai multe ori se refera la termenul utilizat pentru a desemna sarea de masa, clorura de sodiu (40% sodiu si 60% clor) folosita pentru asezonarea preparatelor culinare in toate bucatariile lumii. Asadar, sarea contine sodiu, insa aceste chimicale nu se confunda. Sodiul este un... [continuare]
Generalitati Alimentele procesate sunt definite de nutritionisti ca fiind hrana procesata in mod deliberat inainte ca ea sa fie consumata, fie din motive de siguranta, fie din convenienta. Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica sau stabilirea unui echilibru corespunzator intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza. Multe persoane cred ca alimentele procesate sunt echivalente cu prajiturile din comert, chipsurile si bauturile carbonatate, insa in realitate aceasta categorie de produse alimentare este mai complexa decat atat. Tipuri de alimente procesate Era procesarii alimentelor a inceput in urma cu aproximativ doua milioane de ani, cand stramosii nostri au invatat sa gateasca hrana cu ajutorul focului. Dupa descoperirea gatitului, oamenii au observat ca mai exista si alte procese biochimice care transforma si conserva alimentele, precum fermentatia, deshidratarea (uscarea), conservarea cu sare... [continuare]
Generalitati Dependenta de anumite alimente este un fenomen real, validat de catre cercetatori. Oamenii de stiinta au descoperit ca unele tipuri de hrana pot avea efecte similare cu cele narcoticelor asupra creierului uman. Persoanele care nu se pot abtine de la ciocolata sau cartofi prajiti sunt considerate "lacome" sau "lipsite de vointa". In realitate, este pot fi victimele unor reactii chimice puternice la nivel cerebral, provocate de anumite substante din compozitia unor alimente. Cand dau alimentele dependenta Tot mai multe cercetari stiintifice sunt dedicate introducerii alimentelor, respectiv a substantelor continute de acestea, in aceeasi categorie cu abuzul de droguri sau alcool. Oamenii de stiinta cred ca de vina pentru adictia de mancare sunt trei elemente-cheie: zaharul, sarea si grasimile. Organismul uman nu a evoluat suficient de mult, incat sa gestioneze efectul triplu de hiperstimulare al acestor trei ingrediente din hrana. In trecut, zaharul era consumat mult... [continuare]
Cand devin suplimentele cu multivitamine periculoase?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Suplimentele cu multivitamine pot deveni mai degraba periculoase decat benefice sanatatii, atunci cand sunt administrate intamplator. Completarea aportului de vitamine si minerale pare intotdeauna o idee buna si o masura de prevedere inofensiva, mai ales in conditiile unei alimentatii dezechilibrate, insa suplimentarea dupa ureche poate avea consecinte grave pentru sanatate. Excesele de vitamina C si zinc pot cauza greata, diaree si crampe stomacale. O cantitate prea mare de seleniu in organism poate conduce la caderea parului, tulburari gastrointestinale sau oboseala accentuata. Prin urmare, suplimentele cu multivitamine trebuie sa fie administrate exclusiv sub indrumarea unui specialist. Cand este necesara suplimentarea nutritionala? Compusii chimici esentiali pentru functionarea organismului (vitaminele si mineralele in principal), au fiecare roluri importante in mentinerea starii de sanatate. De exemplu, vitamina A este vitala pentru acuitatea vizuala,... [continuare]
Cancerul de san - lactatele, incluse sau excluse din dieta bolnavului?
Sunt foarte confuza cu privire la alimentatia in cazul cancerului in genereal, de san in special. Mama mea este afectata de aceasta groaznica boala si vreau sa ii fiu alaturi cum pot. In prezent , au trecut2 luni de la operatie (mastectomie totala) abia a facut o sedinta de chimioterapie si se simte foarte bine. Doctorul ei oncolog, printre recomandarile facute, a amintit si lactatele. Acum, cititnd pe internet, diferite site-uri medicate, diferite rapoarte de cercetare, car afirma ca lactatele cresc riscul aparitiei cancerului de san si trebuie excluse din alimentatie. Intrebarea mea e simpla. Pot sau nu bolnavii de cancer sa consume lactate? In ce masura afecteaza sau ajuta? M-ar ajuta foarte mult un raspuns din partea unui profesionist in legatura cu alimentatia recomandata. Legume Fructe, Cereale, Da, stim. Dar despre lactate, cafea, carne de pui,vin, citrice, alimente care aduc o bucurie mult mai mare decat oamenilor sanatosi, sunt... [continuare]
Am 14 ani si sanii mei nu se dezvolta cum trebuie. Nu am mai vazut nicio presoana de varsta mea cu asa o problema. Are vreo legatura cu faptul ca sunt prea slaba pentru inaltimea mea cu 6 kg? Pe cine am intrebat mi-a spus ca fiecare se dezvolta altfel dar am nevoie de alt raspuns . Exista alimente care sa ma ajute?Sunt mult prea mici si putin dezvoltati .Ce sa fac? [continuare]
as vrea sa stiu mai multe lucruri despre astm si ce tratamente naturiste as putea sa ii fac?De cate ori pe an se merge la salina pentru asta?Daca o sa se faca bine sau o sa trebuiasca tot timpul sa depinda de medicatie? [continuare]
BUNA ZIUA. CONSUM LUNAR 2 KG DE SNITELE DE SOIA .ESTE DAUNATOR UN CONSUM ASA DE MARE ? AM O PERIOADA DE 4 ANI ,DE CAND CONSUM ACEASTA CNTITATE. VA MULTUMESC ! [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter