igenizarea in industria alimentara
Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni
Dr. Simona Carniciu
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, doctor in stiinte medicale
Sedentarismul si industrializarea intensa In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a adus de la sine accesul facil la alimente - de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate - sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul 1997 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in prezent de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii asupra sanatatii ne-a vorbit dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cauze SfatulMedicului.ro: Statisticile arata ca 15% dintre copiii romani sunt obezi, iar Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie? Dr. Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe... [continuare]
Cum si de ce trebuie sa porti masca de protectie?
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Despre masca de protectie Metoda cea mai sigura de preventie in perioada pandemiei, este masca chirurgicala confectionata dintr-un material special ce are in tesatura lui anumite filtre speciale pentru a nu patrunde particulele daunatoare. Purtarea mastii chirurgicale/medicale se face atat de catre cadrele medicale in timpul interventiilor sau consulturilor generale, cat si de pacienti sau persoanele sanatoase mai ales in contextul actual, al pandemiei COVID, dat fiind faptul ca suntem obligati prin lege sa purtam masca in spatiile publice. Cum se poarta corect masca de protectie Daca in urma cu cateva luni, purtarea mastii era facuta cu prudenta de cadrele medicale, acum cu totii incercam sa o purtam, doar ca multi dintre noi nu stiu cum sa o poarte corect si risca imbolnavirea chiar cu masca “la purtator”. Intrebarea este :”De ce?” Pentru ca nu sunt respectate cateva reguli banale si pentru ca multi neglijeaza acest aspect din varii motive: fie nu cred in acest virus,... [continuare]
Stil de viata sanatos Stilul de viata sanatos este definit altfel in ochii fiecarei persoane. Astfel, fiecare persoana acorda un anumit nivel de importanta stilului de viata, in functie de dorinte si nevoi. Totusi, exista cateva caractere definitorii ale sanatatii, care dau cateva beneficii general valabile. Beneficiile stilului de viata sanatos 1. Preventia bolilor Obiceiurile sanatoase reduc semnificativ riscurile multor afectiuni, a multor organe si sisteme, inclusiv a bolilor cu istoric familia. Diabetul zaharat, afectiunile cardiovasculare, cancerul, afectiunile gastro-intestinale sunt doar cateva categorii de boli ce pot fi prevenite prin stilul de viata. 2. Ajuta economia Consultul regulat la medic, anual sau bianual, pentru analize de rutina, este mereu recomandat. Totusi, cu cat o persoana este mai sanatoasa, cu atat mai putin necesare sunt vizitele la medic, in special la medicii de specialitate. Prin consulturi rare si administrare rara de medicamente,... [continuare]
Boala celiaca sau intoleranta la gluten
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este boala celiaca Boala celiaca este o afectiune autoimuna inflamatorie a intestinului subtire, care poate prezenta si manifestari sistemice dintre cele mai diverse. Apare la persoanele susceptibile genetic, aproximativ 1% din populatia Europei si a Statelor Unite, ca urmare a raspunsului adaptativ aberant al sistemului imunitar impotriva glutenului din cereale. Factorii participanti la declansarea bolii sunt: bagajul genetic, sistemul imunitar si glutenul. La persoanele cu boala celiaca, ingestia de gluten duce la aparitia enteropatiei, cu afectarea mucoasei si, consecutiv, absorbtia anormala a nutrientilor. Manifestari clinice Boala celiaca prezinta caracteristici deosebite in comparatie cu alte tulburari autoimune, inclusiv recuperarea completa a afectarii mucoasei, precum si reversibilitatea progresiei sale odata cu evitarea total a glutenului. Desi boala celiaca a fost initial interpretata ca o afectiune pediatrica, diagnosticul se stabileste cu frecventa crescuta si... [continuare]
Zaharul din fructe: bun sau rau?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este fructoza Fructoza, numita si "zaharul din fructe", este un monozaharid (glucid sau carbohidrat simplu) care se gaseste in mod natural in fructe sau in miere. In dieta de tip occidental, cantitatea cea mai mare de fructoza nu provine din fructele proaspete, ci din zaharoza, numita si sucroza, sau zahar, care contine 50% fructoza si 50% glucoza, si din siropul de porumb bogat in fructoza (42-55% fructoza). Siropul de porumb bogat in fructoza a fost pentru prima data introdus in industria alimentara in anul 1972, in Statele Unite, si este metoda cea mai ieftina si cel mai frecvent utilizata pentru indulcirea bauturilor racoritoare. Sunt sucurile nocive? Consumul de bauturi racoritoare a crescut foarte mult in ultimele decenii (de la aproximativ 2 portii/saptamana in 1942 la aproximativ 2 porti/zi in anul 2000) si este asociat cu cresterea aportului caloric, cresterea greutatii corporale si reducerea aportului de nutrienti esentiali. Deoarece atat zaharul, cat si siropul de... [continuare]
Sindromul metabolic: sindromul x metabolic; sindromul de rezistenta la insulina
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Definitie, semne si simptome, investigatii, diagnostic Sindrmul metabolic este o afectiune cu multiple cauze ce consta din asocierea mai multor factori de risc in care rezistenta la insulina se insoteste de o depunere si o functie anormala a tesutului gras. El cuprinde o combinatie de afectiuni care, prezente impreuna la aceeasi persoana, reprezinta factori de risc pentru boala coronariana ischemica (angina pectorala, infarct miocardic acut, fibrilatie atriala cronica, hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, moarte subita etc), pentru diabet zaharat, pentru ficat gras si pentru unele forme de cancer. Semne si simptome • Hipertensiune arteriala (valori crescute ale TA 140/85 mm Hg) • Hiperglicemie (valori ale glucozei sanguine 100 mg/dl) • Hipertrigliceridemie (valori ale trigliceridelor serice 150 mg/dl) • Valori scazute ale HDL-colesterol (colesterol “bun”, cu efect protector)(valori scazute • Obezitate de tip abdominal • Semne sugestive pentru... [continuare]
Ce beneficii ne ofera suplimentele cu omega 3 si omega 6
Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie
Ce sunt acizii grasi Acizii Omega 3 si Omega 6, precum si Omega 9, sunt cu totii acizi grasi importanti in dieta zilnica. Acestia au fiecare anumite beneficii pentru sanatate, insa este important sa obtineti un echilibru bun intre acestia, in special intre Omega 3 si Omega 6. Dezechilibrul acizilor grasi din dieta zilnica poate contribui la o varietate de boli cronice. Acizii Omega 3 Acizii grasi Omega 3 sunt grasimi polinesaturate si nu pot fi sintetizati in organism, fiind numiti si grasimi sau acizi grasi esentiali. Omega 3 este un acid gras specific regasit in peste, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alegerea pestelui gras ca sursa primara de Omega 3, introdus in dieta de cel putin 2 ori pe saptamana. In functie de structura lor chimica, exista mai multi acizi grasi Omega-3, insa cei mai cunoscuti sunt: • Acidul eicosapentanoic sau EPA : functie principala in reducerea inflamatiei • Acidul docosahexanoic sau DHA: acesta constituie pana la 8%... [continuare]
Reducerea aportului de sare din organism
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Consumul moderat de sare Reducerea aportului de sare este extrem de importanta pentru sanatatea generala, deoarece consumul excesiv de sare poate avea efecte negative asupra organismului. Este important sa consumam sodiu in cantitati moderate, deoarece excesul de sodiu poate contribui la aparitia hipertensiunii arteriale si la alte probleme de sanatate. Organizatiile de sanatate recomanda limitarea consumului de sare pentru a mentine tensiunea arteriala in limite normale si pentru a reduce riscul de boli cardiovasculare. Cand este nevoie sa reducem aportul de sare? Cea mai cunoscuta afectiune in care aportul de sare are un rol important este hipertensiunea arteriala. In aceasta boala este foarte important ca pacientul, pe langa administrarea zilnica si permanenta a tratamentului medicamentos, sa evite alimentele bogate in sare/sodiu. Alte afectiuni in care aportul de sare este foarte important: boala cronica de rinichi, ciroza hepatica insotita de ascita, litiaza renala si... [continuare]
Pneumonita de hipersensibilitate - o boala pulmonara interstitiala speciala
Dr. Ana-Maria Cucu
Medic rezident Medicina Interna
Ce este pneumonita de hipersensibilitate Pneumonita de hipersensibilitate este o forma particulara de boala pulmonara interstitiala, determinata de reactii imune la nivelul sistemului respirator, ca urmare a expunerii la un antigen habitual. Apar manifestari clinice diverse, in functie de evolutia bolii, de la astenie pana la dispnee, insuficienta respiratorie. Este o boala inca subdiagnosticata, neavand un “standard de aur ” care sa o defineasca in totalitate. Epidemiologie Pneumonita de hipersensibilitate este o boala destul de rara. In SUA se estimeaza o incidenta de 0.13-1.94 cazuri la 100 000 de locuitori si o prevalenta de 0.45-2.71 cazuri la 100. 000 de locuitori. Numarul de cazuri difera in functie de tara, de clima, de domeniul de activitate, prevalenta find crescuta la cei care lucreaza in agricultura, industria alimentara, industria metalurgica, de prelucrare a lemnului, in constructii si in industria textila. In Romania nu avem suficienta date care sa ateste... [continuare]
Intoleranta la lactoza versus boala celiaca - diferente si similitudini
Dr. Laura Popa
Medic Rezident Gastroenterologie
Ce este boala celiaca? Boala celiaca sau enteropatia glutenica este o boala inflamatorie autoimmuna declansata printr-un raspuns imun inadecvat la gluten, o proteina regasita in alimente precum grau, orz sau secara. Acest raspuns imun cauzeaza in timp distrugerea mucoasei intestinului subtire, cu consecinte atat locale, cat si sistemice, secundare deficitelor de absorbtie a nutrientilor la acest nivel. Ce este intoleranta la lactoza? Intoleranta la lactoza reprezinta mai degraba un sindrom clinic rezultat in urma consumului de alimente ce contin lactoza, un dizaharid care in mod normal este metabolizat de lactaza, enzima ce se regaseste la nivelul intestinului subtire. Deficitul de lactaza congenital este rar si se obiectiveaza genetic, majoritatea pacientilor prezentand de fapt un declin progresiv al activitatii enzimei odata cu varsta. De asemenea, anumite afectiuni, cum ar fi boala celiaca, bolile inflamatorii intestinale, medicatia chimioterapica sau antibiotica si... [continuare]
Hepatita a si e – prevenirea bolilor transmise prin apa si alimente in sezonul cald
Autor: SfatulMedicului
Ce este hepatita? Hepatita reprezinta o patologie infectioasa de natura virala a ficatului ce afecteaza milioane de persoane la nivel mondial. In hepatita apare inflamatia tesutului hepatic si manifestari destul de specifice, durata bolii putand fi una scurta (hepatita acuta) sau indelungata (hepatita cronica). Tipologie Exista 4 tipuri principale de hepatita virala, acestea fiind diferentiate prin modul de transmitere si contagiozitate : - Hepatita A: virusul hepatitei A se transmite prin intermediul alimentelor si a apei contaminate - Hepatita B: cel mai comun tip, aceasta se transmite prin intermediul produselor de sange/alte fluide din organism. Infectia cu virus hepatitic D este posibila doar in asociere cu hepatita B - Hepatita C, deseori cronica, se transmite in acelasi mod ca si hepatita B - Hepatita E, o forma relativ usoara de hepatita virala, transmisa de asemenea prin alimente si apa contaminate Semne si simptome Desi cele 4 tipuri de hepatita pot avea... [continuare]
Bauturi extrem de periculoase pentru ficatul tau. evita-le!
Autor: SfatulMedicului
Tot mai multi romani consuma diverse bauturi si sucuri in loc de apa, expunandu-se in felul acesta la boli grave. Apa are un rol vital in organism, contribuind la transportul elementelor nutritive, eliminarea toxinelor si reglarea temperaturii corpului. In plus, prin faptul ca are zero calorii, apa te ajuta sa iti mentii greutatea corporala in limite normale. Din contra, sucurile dulci, bauturile carbogazoase si alte lichide vandute in comert nu aduc niciun beneficiu organismului, multe dintre ele fiind extrem de nocive pentru sanatate, in special pentru ficat. Bauturile alcoolice dulci Consumate in cantitati mari, crema de whisky, lichiorul de cafea, cocktailurile alcoolice cum ar fi fresh-urile amestecate cu votca pot duce la aparitia cirozei. Combinatia de alcool cu zahar este foarte periculoasa si provoaca leziuni hepatice, pancreatita (inflamatia pancreasului), precum si cresterea nivelului trigliceridelor, o forma de grasime din sange. In plus, astfel de bauturi sunt... [continuare]
Sarea iodata - benefica pentru sanatate?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sarea iodata este o sare imbogatita cu un mineral numit iod. Acesta, la fel ca si sodiul, este regasit inclusiv in fructe si legume. Practic, sarea iodata este prezenta in bucataria fiecarei persoane. Cert este ca organismul are nevoie de iod, iar acesta trebuie procurat din alimente. Consumata excesiv, sarea iodata poate avea efecte negative asupra organismului. Sarea este foarte importanta pentru organism, ea contribuie la transportul substantelor nutritive spre celule, ajutand la echilibrul fluidelor si la mentinerea presiunii arteriale. Cantitatea zilnica de care avem nevoie este de 0,5 grame de sodiu. Mai exact, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), o persoana ar trebui sa consume maximum 6 grame de sare iodata zilnic. Mai mult, pacientii diagnosticati cu afectiuni cardiovasculare, cu boli renale cronice, diabet zaharat de tip 2 si osteoporoza nu ar trebui sa depaseasca un consum mai mare de 1,5 grame/zi. In magazine se gaseste doar sare iodata,... [continuare]
Generalitati Problemele digestive, precum balonarea, durerile si arsurile stomacale sunt cauzate de gluten si fructan. Ambele pot fi benefice, dar si nocive organismului nostru. Medicii recomanda consumarea moderata a alimentelor care contin atat gluten, cat si fructan. Credeti ca aveti intoleranta la gluten Prin definita sa, glutenul este o proteina ”lipicioasa”, care se gaseste de cele mai multe ori in cereale. Produsele care contin cel mai mult gluten sunt: painea, maioneza, pastele fainoase, mezelurile, inghetata etc. Glutenul actioneaza deseori impotriva sistemului nostru imunitar, fiind o substanta „straina”, care inhiba intestinele. Intoleranta la gluten afecteaza 1% din populatie si de cele mai multe ori poate aparea atat la adulti, cat si la copiii de orice varsta. O adevarata surpriza a aparut in momentul in care studiile au aratat ca nu glutenul este problema intolerantei in sine, ci fructanul. Un studiu gastroenterologic a caracterizat fructanul ca fiind un... [continuare]
Generalitati Alergiile alimentare sunt reactii ale sistemului imunitar la o proteina din anumite alimente care este considerata inofensiva pentru organism. Alergiile alimentare sunt mai frecvente la copii decat la adulti, la persoanele cu antecedente familiale de alergii, astm, febra fanului sau eczeme. La adulti si copii, alergiile alimentare apar in mod inegal. Daca doar 3,5% dintre adulti sunt subiectii unei astfel de probleme, aproape 10% dintre copii sunt inclusi. Toleranta naturala la proteinele alimentare straine este o particularitate biologica originala. La unii copii, exista un teren familial, o predispozitie genetica de a elabora anticorpi impotriva alergenilor naturali care intra in contact cu organismul prin cai naturale: piele si mucoase (respiratorii si digestive). In cazul in care copilul dumneavoastra are o alergie alimentara, va avea cu siguranta o reactie cutanata, dureri abdominale, nasul care curge, dureri de gat, mancarimi, ochii care curg, eruptii... [continuare]
Efectele bauturilor alcoolice asupra organismului Sunt din ce in ce mai numeroase persoanele care ofera un minim de atentie alimentatiei zilnice, dar cand vine vorba despre bauturi, mai ales cele alcoolice, nu multa lume ia cele mai bune decizii pentru sanatate. Tot ceea ce incercati sa faceti in timpul saptamanii, pentru a va mentine sanatatea, poate fi ruinat intr-un week-end. In timp ce alimentele si bauturile non-alcoolice trebuie sa indice lista ingredientelor si sunt supravegheate tot timpul, berea nu face parte din aceasta categorie. Industria alcoolului a incercat pe cat posibil sa evite etichetarea ingredientelor fie pentru a proteja reteta, cat mai ales pentru a ascunde ingredientele nocive pe care le contine un anumit produs de acest fel. Ce ingrediente nocive contine berea? Bauturile alcoolice pe baza de drojdie, orz si apa au fost dintotdeauna printre cele mai populare dar, inca din Egiptul Antic, berea a fost supusa mai multor modificari pentru a mari nivelul... [continuare]
Alimentele pe care expertii nu le-ar manca niciodata
Autor: SfatulMedicului
Ce produse cresc riscul de toxiinfectie alimentara Fiecare aliment pe care il consumam ne influenteaza intr-o oarecare masura sanatatea. Bacteriile, parazitii si virusurile pot ajunge in alimente si bauturi, iar persoanele care le consuma pot sa se confrunte cu toxiinfectii alimentare. Anual, in Statele Unite ale Americii exista aproximativ 48 de milioane de cazuri de toxiinfectii alimentare, potrivit statisticilor Administratiei Nationale pentru Alimente si Medicamente. Unele dintre aceste cazuri sunt foarte grave si duc chiar si la decesul celor care au consumat alimentele contaminate. Persoanele care au cel mai mare grad de risc la toxiinfectie alimentara sunt femeile insarcinate, copii, varstnicii, cat si cei care au un sistem imunitar slabit. Printre simptomele intoxicatiei cu alimente sunt greata, starile de voma, diareea, febra, frisoanele, durerile de cap, crampe stomacale si lipsa apetitului. Iata o serie de produse de care ar trebui sa ne ferim si care, in opinia... [continuare]
Adevarul despre indulcitorii artificiali: te ajuta sa slabesti sau iti afecteaza sanatatea?
Autor: SfatulMedicului
Cand te hotarasti sa tii o dieta de slabire, este bine sa consulti medicul nutritionist si sa nu mananci fara indrumare, alegand din rafturile hipermarketului alimente dietetice si bauturi cu indulcitori artificiali. Este drept ca acestea contin mai putine calorii, insa efectul lor pe termen lung asupra organismului nu este unul benefic. Expertii au descoperit ca indulcitorii artificiali cresc apetitul, conducand in final spre efectul opus: in loc sa slabesti, te vei ingrasa mai mult. Ce sunt indulcitorii artificiali? Indulcitorii artificiali sunt substante chimice care asigura alimentelor un gust dulce, fara a genera un numar mare de calorii. Ei sunt folositi pe scara larga in industria alimentara, pentru a intampina nevoia acelor consumatori preocupati de mentinerea greutatii corporale. Totodata, indulcitorii sunt utilizati de catre persoanele bolnave de [continuare]
Căt de grav poate fii continutul de E171 și E218 dacă folosesc acest medicament ca tratament ? [continuare]
Ce înseamnă E uri suspecte ? [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina generala , Medicina de familie , Ecografie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter