Clickmed
programare rapida la medic

Importanta unui stil de viata sanatos

Actualizat la data de: 30 Mai 2022

Stil de viata sanatos

Sus
 Importanta unui stil de viata sanatos

Stilul de viata sanatos este definit altfel in ochii fiecarei persoane. Astfel, fiecare persoana acorda un anumit nivel de importanta stilului de viata, in functie de dorinte si nevoi. Totusi, exista cateva caractere definitorii ale sanatatii, care dau cateva beneficii general valabile.

Cuprins articol

  1. Stil de viata sanatos
  2. Beneficiile stilului de viata sanatos
  3. Cum puteti incepe un stil de viata sanatos?
  4. Luati in considerare urmatoarele modificari ale stilului de viata
  5. Concluzie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Beneficiile stilului de viata sanatos

Sus

1. Preventia bolilor

Obiceiurile sanatoase reduc semnificativ riscurile multor afectiuni, a multor organe si sisteme, inclusiv a bolilor cu istoric familia. Diabetul zaharat, afectiunile cardiovasculare, cancerul, afectiunile gastro-intestinale sunt doar cateva categorii de boli ce pot fi prevenite prin stilul de viata.
2. Ajuta economia

Consultul regulat la medic, anual sau bianual, pentru analize de rutina, este mereu recomandat. Totusi, cu cat o persoana este mai sanatoasa, cu atat mai putin necesare sunt vizitele la medic, in special la medicii de specialitate. Prin consulturi rare si administrare rara de medicamente, persoanele cu obiceiuri sanatoase economisesc mult, fata de pacientii cronici.

3. Prelungeste durata de viata

Stilul de viata sanatos este asociat in mod direct cu o durata de viata mai lunga. Daca o persoana cu varsta de 50 de ani nu a fumat niciodata, si-a mentinut o greutate corporala optima si a fost activ in mod regulat, speranta de viata este de cel putin inca 15 ani, conform studiilor. Orice imbunatatire a stilului de viata poate adauga cativa ani in plus.

4. Ajuta mediul inconjurator

Alimentele procesate sunt alimente ce contin aditivi si conservanti, pentru a pastra o anumita culoare, gust si textura. Mai mult de 70% din alimentele gasite in supermarket-uri sunt astfel de alimente, moderat sau inalt procesate. Tot procesul de productie si industrializare a acestor alimente consuma cantitati uriase de resurse si produc un nivel inalt de poluare. Deseurile din plastic, scaderea biodiversitatii si defrisarea padurilor sunt direct asociate cu industria alimentara moderna.

Mai mult decat atat, in plus fata de industria alimentara, industria transporturilor este urmatoare sursa de poluare si distrugere a mediului inconjurator. Un studiu efectuat in SUA a estimat ca daca 20% dintre locuitorii din Wisconsin ar merge cu bicicleta, cel mult 5 km pe zi, in locul autovehiculelor personale, emisia de dioxid de carbon ar scadea cu 57,000 de tone in fiecare an. Acesta este doar un exemplu in legatura cu impactul urias pe care il poate avea fiecare persoana, prin schimbari minore ale stilului de viata.

Astfel, prin evitarea alimentelor procesate, gata prepaparate, gasite preponderent in supermarket-uri, si prin reducerea utilizarii autovehiculelor, industriile poluante nu ar mai fi sustinute si incurajate. Astfel, mediul inconjurator ar fi mult mai bine pastrat si ingrijit.

Cum puteti incepe un stil de viata sanatos?

Sus

Procesul de adoptare a unui stil de viata sanatos nu trebuie sa fie unul brusc si rapid, ci dimpotriva. Obiceiurile sanatoase pe care le puteti adopta sunt numeroase si pot fi implementate in moduri diferite, cate unul pe rand.

Pastrarea unui stil de viata sanatos si echilibrat este mai importanta decat rapiditatea cu care ajungeti la el. Astfel, inarmati-va cu rabdare si perseverenta. Asigurati-va ca obiectivele si scopurile pe care vi le setati sunt intotdeauna:
• specifice
• masurabile
• posibile
• relevante
• delimitate in timp

Nu va setati obiective extreme, nerealiste, intrucat acestea vor avea doar efecte negative intr-un final. Pastrati-va motivatia si construiti o disciplina, un mod de viata, in care faceti modificari mici, treptate, cate unul pe rand. Fiecare nou obicei sanatos format va deveni un castig si va va determina sa treceti la urmatorul obicei.

Luati in considerare urmatoarele modificari ale stilului de viata

Sus

1. Consumati mai multe legume

Consumul crescut de legume si fructe scade considerabil riscul de afectiuni cardiovasculare, accident vascular cerebral, cancer si deces prematur.

Consumul legumelor poate parea ceva neinsemnat pentru multe persoane, insa la o analiza nutritionala de rutina, veti observa, probabil, ca nu consumati legume si fructe la fiecare masa. Acesta este cel mai bun mod de verificare, iar atunci cand doar jumatate dintre mese contin legume si fructe proaspete, deja dieta devine problematica.

Incepeti prin diversificarea legumelor pe care le consumati in mod obisnuit: alegeti si alte feluri de legume, de toate culorile, si pregatiti-le alaturi de mancarea preferata. Cu putina imaginatie, orice fel de mancare gatita poate contine si legume. De asemenea, fructele proaspete sunt mult superioare sucurilor de fructe, intrucat aduc beneficiul fibrelor. Nu uitati sa includeti cel putin o portie de fructe in dieta zilnica.

Retineti ca prin procesele de gatire, legumele isi pierd o parte din nutrienti, minerale si vitamine. Astfel, cu cat sunt mai putin gatite, cu atat sunt mai sanatoase pentru dumneavoastra.

2. Alegeti cereale integrale

Inlocuirea cerealelor rafinate cu cele integrale va aduce numeroase beneficii organismului. Incepeti treptat, prin inlocuirea unei mese zilnice ce contine cereale rafinate, cu varianta integrala.

Experimentati diverse surse de cereale si fainoase integrale, pana gasiti produsele preferate, usor de consumat pe termen lung. Cerealele integrale aduc un surplus de fibre si nutrienti, ofera satietate de lunga durata si ofera energie cu eliberare treptata. Aceste cereale includ:
• fulgi integrali de ovaz
• paine integrala
• paste integrale
• orez brun si orez salbatic
• quinoa

Cerealele rafinate includ:
• painea alba
• pastele albe
• orez alb
• majoritatea cerealelor pentru mic dejun
• chips-uri
• produse de patiserie si cofetarie

3. Fiti mai activ

Activitatea fizica inseamna totalitatea miscarii facute zilnic, de la mers pe jos, curatenie, gradinarit, pana la antrenamente organizate sau sporturi de echipa. Orice activitate, oricat de mica, atunci cand este facuta constant, va aduce un plus stilului de viata. Sedentarismul este dusmanul primordial al unui stil de viata sanatos, iar evitarea lui, prin orice metode, este esentiala.

Daca nu sunteti obisnuit sa faceti miscare, incepeti cu activitati si modificari minime: urcati pe scari in loc sa luati liftul, mergeti 1 km in plus pe jos pana la locul de munca, dansati, miscati-va mai mult prin casa, nu stati niciodata mai mult de o ora asezati pe scaun.

Mai apoi, alegeti-va o activitate sportiva care sa va faca cu adevarat placere. Fie ca este alergat, antranemant cu greutati, clase de fitness, clase de dans, sporturi de echipa, yoga sau orice altceva, important este sa nu va simtiti obligati si ingreunati de acel sport. Astfel veti practica sportul cu mult mai mult spor si pentru mai mult timp.

4. Gestionati stresul zilnic

Desi fiecare persoana trece prin situatii stresante, o data la ceva timp, stresul zilnic este mult mai periculos. Stresul cronic mentine organismul intr-o stare de lupta permanenta, suprasolicitand-ul si crescat riscul multor afectiuni.

Odata ce constientizati faptul ca stresul este prezent in viata de zi cu zi, este nevoie sa gasiti o modalitate de a-l reduce. Cunoasteti-va corpul si mintea si astfel veti sti cum sa reactionati in anumite situatii si cum sa gestionati stresul zilnic.

Din fericire, exercitiul fizic, printre nenumaratele benficii, reduce si stresul, prin eliberarea hormonilor numiti endorfine sau ,,hormonii fericirii’’.
Alte obiceiuri precum meditatia, tehnicile de respiratie, pastrarea unui jurnal, discutia cu persoanele apropiate, timpul in natura, toate acestea pot ajuta la reducerea stresului.

Concluzie

Sus

Stilul de viata este insumarea tuturor obiceiurilor zilnice, iar pentru a ajunge la un stil de viata sanatos, este nevoie de schimbarea obiceiurilor. Unele dintre cele mai grave afectiuni pot fi semnificativ prevenite, doar printr-un stil de viata sanatos, cu o dieta corecta, activitate fizica si stare de liniste.

Bibliografie
https://www.healthline.com/health/fitness-nutrition/healthy-lifestyle-benefits#how-to-start


Medici specialisti Medicina Generala

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate