Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

hreanul in alimentatie

Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni

Alimentatia in functie de varsta: 0-6 luni

Actualizat la data de: 19 Noiembrie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Alimentatia bebelusului Primele 6 luni de viata ale unui bebelus sunt cruciale pentru dezvoltarea sa. In aceasta perioada, nutritia joaca un rol fundamental in cresterea si dezvoltarea copilului. Laptele matern este considerat hrana ideala pentru bebelusi. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata, urmata de introducerea treptata a alimentelor solide, continuand alaptarea pana la 2 ani sau mai mult. Beneficiile alaptarii 0 - 6 luni - Contine toti nutrientii necesari in proportiile corecte - Se adapteaza la nevoile in schimbare ale bebelusului - Ofera anticorpi care ajuta la protejarea impotriva bolilor - Promoveaza dezvoltarea sistemului digestiv - Poate reduce riscul de obezitate si diabet de tip 2 mai tarziu in viata - Favorizeaza legatura emotionala intre mama si copil - Reduce riscul mamei de a dezvolta cancer de san Frecventa si cantitatea hranirilor 0-1 luna: 8-12 hraniri pe zi, aproximativ 45-90 ml per... [continuare]

Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni

Alimentatia in functie de varsta: 6-12 luni

Actualizat la data de: 10 Iulie 2024

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Generalitati Fiecare copil este unic, diferit, astfel ca unii dintre ei simt nevoia diversificarii in jurul varstei de 4 luni, altii abia la 6 luni, recomandarea cea mai des intalnita fiind aceea ca diversificarea sa inceapa la 6 luni de viata.  Diversificarea alimentatiei bebelusului reprezinta o etapa importanta in dezvoltarea sa. Acest proces implica introducerea treptata a alimentelor solide in dieta copilului, pe langa laptele matern sau formula de lapte praf. Scopul diversificarii este de a asigura nutrientii necesari pentru cresterea si dezvoltarea optima a bebelusului, precum si de a-l obisnui cu diferite texturi si gusturi. Cu toate acestea, bebelusul va continua sa fie hranit ca si pana acum cu lapte, insa parintele ii poate introduce treptat si alte alimente. Conditii de diversificare • Sugarul este sanatos; • Bebelusul trebuie sa-si sustina bine capul; • Introducerea noului aliment se face progresiv si nu se introduc simultan mai multe alimente noi; •... [continuare]

Colesterolul si trigliceridele Cele mai importante doua tipuri de grasimi din organismul uman sunt reprezentate de colesterol si trigliceride. Consumul regulat de mancare sanatoasa (protectiva) va tine concentratiile de colesterol si trigliceride intr-un interval benefic pentru sanatate. Ficatul, intestinele si chiar pielea contribuie la metabolismul colesterolului. Acesta este legat de proteine si transportat in intreg organismul formand astfel complexe numite lipoproteine. Colesterolul participa la o serie de procese din organism cum ar fi - intervine in procesul de formare al membranelor celulare, izoleaza fibrele nervoase, ajuta la formarea unor hormoni, a vitaminei D si a sarurilor biliare. Doua tipuri de colesterol Exista doua tipuri de colesterol. Unul cu potential daunator organismului - LDL colesterolul - si unul cu efecte benefice - HDL colesterol. Rolul colesterolului LDL este acela de a transporta grasimile de la ficat la nivelul intregului organism, unde vor... [continuare]

Pasi simpli catre o alimentatie sanatoasa

Pasi simpli catre o alimentatie sanatoasa

Actualizat la data de: 31 Mai 2022

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Stil de viata sanatos Cu totii poate ne dorim un stil de viata sanatos, o dieta mai echilibrata, dar uneori ne este greu sa facem cateva schimbari in obiceiurile noastre sau pur si simplu nu stim de unde sa incepem pentru a aduce cateva imbunatatiri in viata noastra. Care este psihologia nutritiei? De cand ne nastem si pana ne incheiem cursul vietii, alimentatia reprezinta una dintre activitatile cele mai stridente de care sanatatea organismului nostru depinde si totodata viata noastra. Pentru o buna perioada de timp nu s-a cunoscut relatia dintre alimentele ingerate si starea psihica, insa din ce in ce mai multe studii scot la iveala rolul nutritiei asupra acesteia. De la bun inceput trebuie retinut faptul ca in organismul nostru au loc in permanenta procese de distrugere, regenerare si formare de noi celule. Prin urmare, materialul necesar proceselor de regenerare si formare de noi celule, in mod normal, poate fi obtinut printr-un aport optim, atat din punct de vedere... [continuare]

Alimentatia in hipotiroidism

Alimentatia in hipotiroidism

Actualizat la data de: 04 Martie 2024

Dr. Madalina Alice Lata
Medic rezident endocrinologie

Ce este hipotiroidismul Hipotiroidismul o afectiune rezultata din deficienta de hormoni tiroidieni, ceea ce va avea ca si efect incetinirea tuturor proceselor metabolice. In functie de intensitatea fenomenelor induse, se pot intalni forme fruste si forme severe (mixedem). Este afectat mai ales sexul feminin, cel mai frecvent la varsta cuprinsa intre 40-60 de ani. Cum se mnaifesta Glanda tiroida situata in partea anterioara a gatului, de forma unui fluture, iar sub influenta hormonului tireotrop hipofizar (TSH) va produce hormonii tiroidieni, triiodotiroxina (T3) si tiroxina (T4) in urma captarii iodului din circulatia sangvina; urmata de reactii chimice in interiorul celulelor tiroidiene; ulterior hormonii tirodieni sunt trimisi catre toate celule corpului pentru a-si exercita actiuni specifice. In ceea ce priveste manifestarile clinice, acestea vor fi la nivelul tuturor aparatelor si sistemelor, deoarece hormonii tiroidieni influenteaza fiecare organ in parte. Semnul... [continuare]

Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii

Alimentatia ultra-procesata: efecte asupra sanatatii

Actualizat la data de: 14 Octombrie 2025

Dr Alexandra-Elena Bolohan
Medic rezident medicina de familie

Ce este un aliment ultra-procesat Termenul de ultra-procesat se refera la alimentele care au fost supuse unui proces extensiv de prelucrare industriala, de obicei pentru a le extinde durata de valabilitate, a le imbunatati gustul sau textura si a le face mai convenabile pentru consum. Aceste alimente tind sa contina aditivi, conservanti si alte ingrediente adaugate pentru a le imbunatati calitatile organoleptice si pentru a creste atractivitatea lor comerciala. Termenul vine din clasificarea internationala a alimentelor pe baza gradului de procesare, clasificare condusa si realizata de catre cercetatorii Universitatii Sao Paulo, Brazilia. Tipologie Acest sistem include alimente impartite in 4 categorii, astfel: 1. Alimente neprocesate sau minim-procesate. Aceasta categorie include fructe si legume proaspete, lapte, peste, oua, nuci si seminte ce nu sunt amestecate cu alte ingrediente, nefiind semnificativ modificata starea lor naturala. 2. Ingrediente procesate. Aici sunt... [continuare]

Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra

Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra

Actualizat la data de: 30 Septembrie 2024

Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Ce este zaharul? Zaharul este o substanta din “familia” glucidelor sau, cum le mai intalnim, carbohidratilor care da un gust dulce alimentelor in care el este adaugat. Cunoscut si sub denumirea de zaharoza, el este obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar si este format dintr-o molecula de glucoza si una de fructoza. Unde gasim zaharul? Toata lumea il stie sub forma de zahar alb, zahar tos, zahar pudra, zahar vanilinat, zahar brun, zahar fin si il cumparam din magazine. Insa, cand spunem “zahar” ar trebui sa nu uitam de celelalte substante asemanatoare lui, cum sunt: • mult folositul, mai ales de catre americani, sirop de fructoza din porumb; • diferite siropuri naturale - artar, agave, melasa, nuca de cocos, sirop din orez, sirop din malt de orz, sirop de glucozo-fructoza, etc • miere. Multa lume foloseste si zaharul de mesteacan ca alternativa “naturala”, “sanatoasa” la zahar. Acesta este de fapt, un indulcitor (un poliol, adica un... [continuare]

Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?

Alimentatia in primii ani de viata – ce evitam si ce incurajam?

Actualizat la data de: 30 Iunie 2025

Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie

Principii in alimentatia copiilor Nutritia copiilor se bazeaza pe aceleasi idei ca si nutritia adultilor. Toata lumea are nevoie de aceleasi tipuri de lucruri, cum ar fi vitamine, minerale, carbohidrati, proteine si grasimi. Acestea se numesc nutrienti. Copiii au nevoie de cantitati diferite de nutrienti specifici la diferite varste. Cel mai bun model alimentar pentru cresterea si dezvoltarea unui copil ia in considerare varsta copilului, nivelul de activitate si alte caracteristici. Alimentele pline de nutrienti - fara sau cu un continut limitat de zahar, grasimi saturate sau sare adaugate - sunt considerate bogate in nutrienti. Concentrarea pe alimente bogate in nutrienti ii ajuta pe copii sa obtina nutrientii de care au nevoie, limitand in acelasi timp caloriile totale. Alimentatia in primul an de viata Alegerea alimentelor potrivite pentru bebelusul in primul an de viata este foarte importanta. Cresterea copilului dumneavoastra are loc mai mult in primul an decat... [continuare]

Alimentatia cu dulciuri poate distruge dentitia copilului tau

Alimentatia cu dulciuri poate distruge dentitia copilului tau

Actualizat la data de: 06 Noiembrie 2018

Dr. Corneliu Gherasim
Medic Stomatologie Generala

Generalitati Copilul tau poate beneficia de tratamente speciale: Efecte preeruptive Acest rol este vizibil astfel: - printr-o cristalizare imbunatatita – in consecinta, solubilitatea la acid este mai scazuta; - cuspizii si tiparele de fisuri sunt rotunjite. Efecte posteruptive Fluorurile la nivelul dintilor: - inhiba demineralizarea si faciliteaza remineralizarea cariilor precoce, iar smaltul remineralizat capata o rezistenta crescuta la ulterioarele atacuri acide sau bacteriene; - scade productia de acid in placa, iar scaderea pH-ului are ca rezultat cresterea ionilor de fluorura. Toxicitate si grad de siguranta Fluorura este mai utila in cazul suprafetelor netede decat in cazul fisurilor si al fosetelor. Intr-un procent oarecare, fluorura este prezenta in orice apa naturala. Multe substante chimice devin toxice atunci cand sunt consumate in exces, lucru valabil si in cazul fluorurii. Fluorura se absoarbe rapid in stomac, iar nivelul maxim este atins dupa o ora de la... [continuare]

Ar trebui sa te ingrijoreze nivelul de arsenic din alimentatie?

Ar trebui sa te ingrijoreze nivelul de arsenic din alimentatie?

Actualizat la data de: 07 Februarie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Arsenicul este un element chimic metaloid (semi-metal) care se poate gasi in natura sau sintetic in diferite forme – organic sau anorganic, forma anorganica fiind mult mai toxica decat cea organica. El este un constituent pentru mai mult de 200 de specii de minerale, cel mai comun fiind arsenopirita, Romania fiind una dintre tarile bogate in acest tip de mineral. Sursele principale de expunere la arsenic pentru populatia Europeana sunt alimentele, in special cele bazate pe procesarea cerealelor cum sunt graul, orezul, dar si produsele lactate sau apa potabila. Alte grupuri de alimente care contribuie la expunerea zilnica la arsenic sunt anumite produse dietetice, apa imbuteliata, cafea, vin, peste si anumite produse vegetale (in special algele marine). Efectele adverse care pot aparea dupa ingestia pe termen lung de arsenic anorganic sunt: leziuni tegumentare, cancer, toxicitate developmentala, neurotoxicitate, boli cardiovasculare, metabolism anormal al... [continuare]

Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie

Metode de a reduce cantitatea de sare din alimentatie

Actualizat la data de: 23 Mai 2025

Autor: SfatulMedicului

Ce este sarea si ce implicatii are asupra sanatatii? Cantitatea de sare pe care o consumam are un efect direct asupra tensiunii arteriale. Sarea determina organismul sa retina apa. Atunci cand consumam prea multa sare, cantitatea de apa excesiva din corp creste tensiunea arteriala. Astfel, cu cat mancam mai multa sare, cu atat tensiunea va fi mai mare. Cu cat tensiunea arteriala este mai mare, cu atat creste presiunea asupra inimii, arterelor, rinichilor si a creierului. Acest lucru poate duce la infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale, dementa si boli renale. De asemenea, consumul unor cantitati mari de sare poate influenta efectul medicamentelor pentru tensiunea arteriala (precum diureticele), astfel incat acestea sa nu mai functioneze asa cum ar trebui. Na - sodiul Sodiul este un electrolit important pentru organism. Multe alimente contin cantitati mici de sodiu in mod natural, insa cea mai mare parte a sodiului din dieta provine din sare. Sarea... [continuare]

Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?

Cum influenteaza alimentatia sanatatea orala?

Actualizat la data de: 21 Iulie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Unele alimente si combinatii de alimente influenteaza nivelul crescut de bacterii cauzatoare de boli. Cele mai comune boli orale ale civilizatiei moderne, anume cariile (in cazul dintilor) si paradontozele (care privesc gingiile) pot fi prevenite prin folosirea unei diete. Aceste boli apar cand dintii si alte componente ale gurii sunt distruse de produsii acizi din bacteriile de la nivelul cavitatii bucale. Chiar daca nutritia saraca nu cauzeaza direct boli parodontale, cercetatorii cred ca boala progreseaza mai repede si se agraveaza in cazul pacientilor a caror alimentatie nu suplineste nutrientii necesari. Malnutritia afecteaza intregul sistem imunitar, astfel creste susceptibilitatea multor boli. Persoanele cu un sistem imunitar deficitar au demonstrat un risc mai mare de probleme parodontale. In plus, cercetarile au aratat ca exista o legatura intre sanatatea orala si diabetul sau bolile cardiovasculare. Astfel, consumand o varietate de alimente ca fiind... [continuare]

Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?

Influenteaza alimentatia activitatea sexuala?

Actualizat la data de: 04 August 2009

Autor: SfatulMedicului

Alimente recomandate O dieta sanatoasa poate avea efecte pozitive si asupra activitatii sexuale. In cazul in care va doriti o activitate sexuala implinita, ingrijiti-va sistemul cardiac. Acestea sunt sfaturile date de autoarea Lynn Fischer in cartea „Un sex mai bun prin dieta”. In aceasta carte nu exista referiri la partea emotionala (desi acesta ar putea fi subiectul unei carti separate), ci la sistemul muscular care coordoneaza organul muscular situat la nivelul toracelui (cordul). In fond, oamenii, indiferent de varsta, necesita un flux sanguin ridicat la nivelul organelor genitale, pentru erectie si excitatie sexuala. Foarte multe persoane, cu tulburari ale coagularii, pot avea diverse tulburari in activitatea sexuala. Pentru a preveni acest lucru, Ficher prescrie o dieta bazata pe descoperirile doctorului Dean Ornish. Rezultatele studiului au aratat ca afectiunile cardiace pot fi reversibile printr-o dieta cu continut scazut in grasimi, efectuarea de exercitii... [continuare]

Alimentatia mamei dupa nastere

Alimentatia mamei dupa nastere

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O data cu maternitatea cele mai multe dintre femei castiga si cateva kilograme in plus. Grijile legate de dieta nu trebuie sa va streseze si sa contribuie la noptile nedormite, care fac parte din programul unei proaspete mamici. Aflati de la o echipa de specialisti care sunt cele mai bune alimente pe care le puteti consuma pentru a va mentine in forma si pentru a reveni la silueta dorita. Un plus de energie Solutia pentru a creste nivelul de energie nu sunt neaparat orele de somn, ci mai ales ce consumati in timpul zilei. Unul dintre principalele aspecte ale unei diete sanatoase este un nivel ridicat de energie. Este important sa se consume mai multe mese pe parcursul zilei, astfel incat sa se atinga numarul necesar de calorii. In acest mod, proaspata mama va putea avea putere pentru a avea grija de sine si de copil. Importanta cunoasterii nutrientilor Cand consumati alimente bogate in nutrienti veti observa ca unele dintre acestea va vor furniza... [continuare]

Sarea in alimentatie

Sarea in alimentatie

Actualizat la data de: 19 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sarea (sodiul) este unul din mineralele de care organismul are nevoie zi de zi. Impreuna cu potasiul, aceasta ajuta la reglarea nivelului de apa din corp. Sodiu este un mineral care trebuie sa fie prezent in cantitati moderate in dieta noastra zilnica. Riscurile unei diete bogate in sodiu In medie, o persoana consuma 9 grame de sare pe zi. Cu cat consumati mai multa sare, cu atat creste tensiunea arteriala. O presiune ridicata a sangelui, constituie un factor de risc pentru dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare deoarece acest lucru presupune ca inima sa munceasca mai mult pentru a pompa sange in organism. Aceasta presiune arteriala ridicata poate aduce prejudicii arterelor ce transporta sangele slabindu-le si blocandu-le cu depozitari de grasime. Consumul unei cantitati prea mari de sare, pare sa fie strans legata de aparitia cancerului de stomac. Alte studii au confirmat relatia intre consumul ridicat de sodiu si osteoporoza si inrautatirea... [continuare]

Alimentatia dupa exercitiile fizice

Alimentatia dupa exercitiile fizice

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Masa luata dupa exercitiile fizice, ar trebui sa fie cea mai importanta masa a zilei pentru orice persoana interesata de nutritie sau care doreste sa isi construiasca masa musculara, sa slabeasca sau pur si simplu sau sa-si tonifice corpul. Exista extrem de multe recomandari referitor la alimentele care trebuie consumate in timpul acestei mese, lucru care nu face simpla alegerea celor mai bune alimente pentru masa de dupa antrenament. Sa nu mai vorbim despre varietatea de shake-uri si suplimente disponibile, felul in care acestea pot fi combinate cu restul dietei, sfaturile legate de ceea ce trebuie sau nu consumat imediat dupa antrenament. Ei bine, adevarul este ca imediat ce intelegeti de ce are nevoie propriul corp (si ce nu are nevoie) dupa antrenament, de cat are nevoie si de ce fel de alimente, masa de dupa antrenament va deveni, probabil, cea mai simpla masa a zilei. Ce trebuie si ce nu trebuie sa consumati dupa exercitii fizice In afara de apa... [continuare]

Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice

Alimentatia pacientilor cu pirozis: sfaturi practice

Actualizat la data de: 26 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Credeati ca daca aveti pirozis nu mai puteti manca nimic bun? Ca regimul dumneavoastra trebuie redus drastic si alcatuit doar din mancaruri ce va faca sa strambati din nas? Nici pe departe! Specialistii s-au gandit la dumneavoastra si au realizat o lista de recomandari practice ce poate fi aplicata astfel incat masa sa ramana masa. Si gustoasa, pe de-asupra! Vi s-a intamplat sa incercati sa gatiti pentru mai multe persoane si fiecare sa aiba alte preferinte? Sa incercati sa-i impacati pe toti, dar sa fie atat de greu incat sa va aflati intr-o adevarata incurcatura? Foarte multi adulti se confrunta cu pirozis, sau clasicele arsuri cum sunt ele numite in limbaj mai putin stiintific, si fiecare este sensibil la un alt tip de aliment. Este greu, daca nu imposibil sa le faceti tuturor pe plac, iar mancarea sa ramana variata si delicioasa. Usturoi, ceapa, rosii si sos de rosii, condimente, cafea, ciocolata... lista posibililor triggeri ai... [continuare]

Alimentatia si varsta - dieta la menopauza

Alimentatia si varsta - dieta la menopauza

Actualizat la data de: 10 Iulie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Instalarea menopauzei implica aparitia unei game diverse de probleme de sanatate, de la afectiuni de ordin psihologic pana la probleme dermatologice, metabolice si osoase (osteoporoza fiind una dintre cele mai frecvente manifestari). Exista unele afectiuni asociate menopauzei care nu pot fi evitate si a caror aparitie este consecinta dezechilibrului hormonal caracteristic perioadei. Alte manifestari insa, pot fi reduse prin adoptarea unei diete corespunzatoare necesitatilor organismului. Principii de baza ale dietei la menopauza In perioada premergatoare instalarii menopauzei, cat si dupa, este esential ca dieta femeilor sa contina o gama cat mai variata de substante nutritive in cantitati optime necesitatilor, in special calciu si fier (dietele femeilor fiind in general sarace in aceste elemente). Iata cateva sfaturi pentru a avea o dieta sanatoasa: Aportul de calciu : in vederea aprovizionarii organismului cu o cantitate suficienta de calciu, se recomanda... [continuare]

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Proteinele: tipuri, alimentatie si cantitatea necesara

Actualizat la data de: 17 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Proteinele sunt moleculele de baza ale materiei vii, care contribuie la dezvoltarea normala a organismului (muschi, par, piele, organe interne). Unele proteine se afla in sange, alaturi de hormoni, enzime si globule rosii. Proteinele sunt alcatuite din lanturi de aminoacizi. Acestia fac diferenta intre un pui si o bucata de branza sau o unghie de un fir de par. In organism, exista 22 de aminoacizi, dintre care 8 nu pot fi sintetizati de organism, motiv pentru care trebuie asimilitati din dieta - aminoacizi esentiali. Prin combinatia aminoacizilor rezulta o varietate infinita de proteine. Clasificare dupa functia proteinelor Intrucat proteinele sunt responsabile de multe functii ale celulelor vii, se poate realiza o clasificare in functie de acest criteriu. 1. Enzimele Sunt proteine care catalizeaza reactiile chimice si biochimice ale celulelor vii. Acestea sunt unele din cele mai importante si sunt responsabile pentru toate reactiile metabolice din... [continuare]

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Alimentatia corecta in bolile hepatice

Actualizat la data de: 30 Octombrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Functiile ficatului Ficatul este un organ cu multiple functii in economia organismului. O parte din aceste functii sunt legate de metabolismul energetic (ficatul jucand un rol cheie in transformarea nutrientilor in surse energetice). Bolile hepatice (cum ar fi hepatitele, ciroza) pot influenta in mod dramatic functionarea corecta a organului, acest lucru avand repercusiuni asupra intregului organism (care astfel ajunge sa fie privat de o gama larga de nutrienti esentiali). Ficatul primeste o mare parte din nutrientii absorbiti si vehiculati in sistemul circulator. Acestia sunt depozitati sau sunt transformati astfel incat sa poata fi utilizati imediat de organism (in functie de nevoi). In acelasi timp, ficatul indeplineste si un rol de detoxifiere generala a organismului. Toate aceste functii sunt mult diminuate in prezenta unor afectiuni ale organului. Dieta hepatoprotectoare Prin adoptarea unei diete corespunzatoare, pacientul cu diverse hepatopatii poate evita instalarea... [continuare]

Sfaturi pentru alimentatia bolnavilor de diabet

Sfaturi pentru alimentatia bolnavilor de diabet

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2012

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Numarul persoanelor care sufera de diabet este in crestere. Totusi, de cele mai multe ori boala poate fi prevenita prin modificari pe care trebuie sa le aduceti dietei dumneavoastra, pentru a fi mai sanatoasa. Acest lucru nu inseamna neaparat ca trebuie sa excludeti din dieta anumite alimente. De exemplu, nu trebuie sa renuntati in totalitate la dulciuri. Respectati urmatoarele sfaturi de baza si va puteti bucura in continuare de alimentele dumneavoastra preferate, fara sa suferiti de foame: - Consumati alimente cu indice glicemic scazut - Includeti in dieta carnea slaba, pestele sau alte surse de proteine - Consumati multe fibre - Incercati sa limitati consumul de sare si grasimi saturate.� Importanta unui aport ridicat de fibre si carbohidrati complecsi Carbohidratii au un impact puternic asupra nivelului de zahar din sange, mai mult decat grasimile si proteinele. Totusi, acestia nu [continuare]

copilul meu in varsta de 5 luni nu mai are pofta de mancare din cauza cefalexinei va rog frumos cine sa confruntat cu aceasta problema sa-mi dea un raspuns [continuare]

buna ziua.. sunt insarcinata in 14 saptamani si as vrea sa stiu daca pot manca conserve de peste si somon afumat.. imi este tare pofta.. dar daca face rau la bebe ma abtin.. Va multumesc anticipat pentru raspunsrile dumneavoastra [continuare]

As dorii exemple de produse ce contine fibra.Multumesc [continuare]

AM UN BAIETEL DE 3 ANI DE VREUN AN JUMATATE AM PROBLEME CU EL CU MANCAREA I-AM DAT MULTIVITAMINE DAR CAND INTRERUP TRATAMENTUL IAR NU MAI MANANCA CE SA FAC MANANCA FART PUTIN SI DOAR CE VREA EL.VA ROG AJUTATI-MA CU UN SFAT VOI CE LE DATI COPIILOR VOSTRI PENTRU POFTA DE MANCARE? [continuare]

Buna ziua ma numesc andreea,si as vrea sa va intreb daca ceaiul antiadipos sanye diminueaza efectul aticonceptionalelor....iau cam de 20 de zile acest ceai......si folosesc si anticonceptionale harmonet.....pilula o iau seara in jurul orei 10 iar cana de ceai cam la o ora dupa pilula.....afecteaza acest ceai.....imi e frica pt ca mi-a zis o colega dea mea ca ar diminua efectul si as putea ramane insarcinata si nu vreau asta.....asta e a 3 luna de cand iau anticonceptionale ......e normal ca sa ma doara sanii si sa am dureri abdominale.....durelile abdominale le am cam din prima luna,iar durerea de sani o am de luna asta .....e normal????.....va rog sa ma lamuriti ....multumesc mult [continuare]

Comunitate medicala

Alimentatia

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Nutritia copiilor

buna tuturor am o fetita de 7 luni si mananca urmatoarele banana ,mar, biscuiti ,cereale, legume cartof telina pastarnac patrunjel dovlecel si ceapa iaurt si branza ce i-as mai putea da diversificarea am inceput-o la 5 luni va multumesc [continuare]

Pagina 4 din 34 (1000 rezultate)