grasimile alimentare pe care sa le alegem
Dr. simona carniciu, medic specialist in diabet, nutritie si boli metabolice: creierul copiilor nu percepe diferenta intre alimentele benefice sau nu! greselile parintilor moderni
Dr. Simona Carniciu
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, doctor in stiinte medicale
Sedentarismul si industrializarea intensa In societatea moderna, sedentarismul si industrializarea intensa care a adus de la sine accesul facil la alimente - de cele mai multe ori alimente hipercalorice, bogate in lipide si zaharuri rafinate - sunt principalii factori care au facut ca obezitatea sa fie considerata boala cronica inca din anul 1997 de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii. Din pacate, obezitatea a luat proportii epidemice, tot mai multe persoane fiind afectate in prezent de obezitate, in diferite grade, atat populatia adulta, dar si populatia tanara, chiar copii. Despre efectele obezitatii asupra sanatatii ne-a vorbit dr. Simona Carniciu, medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice. Cauze SfatulMedicului.ro: Statisticile arata ca 15% dintre copiii romani sunt obezi, iar Romania ocupa locul doi in Europa la obezitate infantila. Care sunt cauzele care au dus la aceasta situatie? Dr. Simona Carniciu: Obezitatea ia proportii epidemice, tot mai multe... [continuare]
Care este diferenta dintre grasimile saturate si cele nesaturate?
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Ce sunt grasimile ? Grasimea poate sa aiba o reputatie proasta dar ea nu inseamna intotdeauna un lucru rau. In perioadele de post alimentar organismul foloseste energia furnizata de grasimile din depozitele tesutului adipos. De asemenea, ele intra in componenta membranelor celulare si a sistemului nervos. Deoarece grasimea este foarte bogata in calorii, eliminarea ei pare o cale sigura spre un control mai bun al greutatii insa nu este recomandat acest lucru. Avem nevoie de o ratia zilnica de grasimi (recomandata de Institute of Medicine) care este de 25-35% din valoarea calorica a tot ceea ce am mancat in ziua respectiva. De multe ori, grasimea este inlocuita cu zaharurile adaugate si carbohidratii rafinati in alimentele procesate. Astfel, desi am scazut caloriile din grasimi, se adauga cele din carbohidratii rafinati, preparatul ajungand sa contina chiar mai multa energie decat cel initial; in plus valorile nutritionale sunt mici sau inexistente. Ce sunt gasimile... [continuare]
Care este legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar?
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este anxietatea Anxietatea este o afectiune ce produce schimbari ale apetitului in cele mai multe dintre cazuri. Astfel, unii oameni cu anxietate tind sa consume cantitati prea mari de alimente sau sa manance multa hrana nesanatoasa, in timp ce altii isi pierd semnificativ pofta de mancare atunci cand se simt stresati sau anxiosi. Anxietatea este o tulburare de sanatate mintala care afecteaza un numar foarte mare de persoane la nivel mondial in fiecare an, iar modificarile de apetit completeaza adesea tabloul clinic al acesteia. In continuare sunt prezentate mai multe detalii despre legatura dintre anxietate si pierderea apetitului alimentar, precum si date despre unele remedii si tratamente ce ar putea fi de ajutor. Anxietatea si inhibarea apetitului alimentar Cand o persoana incepe sa se simta stresata sau nelinistita, corpul sau va elibera anumiti hormoni specifici. Acesti hormoni activeaza sistemul nervos simpatic si declanseaza un raspuns de tip „lupta sau... [continuare]
Lipsa poftei de mancare la copii - care sunt cauzele?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Scaderea brusca a apetitului alimentar Parintii se plang adesea de apetitul scazut pe care il au copiii lor, iar acest lucru este si mai frecvent in cazul in care cei mici au varste cuprinse intre doi si cinci ani. In cazul copiilor cu greutati si inaltimi normale pentru varsta lor, parintii nu trebuie fie acaparati de panica, deoarece unii copii, mai ales cei cu o structura fizica mai mica, ar putea avea cerinte alimentare mai reduse si, prin urmare, un apetit mai scazut. Totusi, daca cei mici sufera de o pierdere sau o scadere brusca a apetitului alimentar, insotita de pierdere in greutate, atunci se recomanda consultul medical, astfel incat medicul sa poata stabili cauza si sa poata oferi un tratament adecvat. Acest articol are scopul de a prezenta posibilele motive din cauza carora poate sa apara lipsa poftei de mancare la copii, astfel incat parintii sa inteleaga mai bine acest fenomen. Care sunt cauzele? Lipsa poftei de mancare la copii nu reprezinta intotdeauna un... [continuare]
Reguli de combinare a alimentelor, realitate sau fictiune?
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Combinatiile alimentelor Combinarea alimentelor este o filozofie a alimentatiei care are radacini stravechi, in medicina ayurvedica din India antica. Principiile combinarii alimentelor au fost reluate la inceputul anilor 1900 prin dieta Hay. De atunci, au devenit o baza pentru multe diete moderne. Sustinatorii dietelor care combina alimentele, considera ca o combinare necorespunzatoare a alimentelor poate duce la boli, acumularea de toxine si suferinta digestiva. In general, dietele care combina alimentele atribuie alimentele diferitelor grupuri. Acestea sunt de obicei impartite in carbohidrati si amidon, fructe (inclusiv fructe dulci, fructe acide si pepeni), legume, proteine si grasimi. Alternativ, unele planuri clasifica alimentele ca fiind acide, alcaline sau neutre. Dietele care combina alimentele, specifica modul in care ar trebui sa combinati aceste grupuri la o masa. Reguli de combinare a alimentelor Cele mai comune reguli includ urmatoarele: • Fructele se consuma... [continuare]
Nutritia de toamna: alimente si suplimente pentru mentinerea sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Anotimpul si alimentatia Toamna reprezinta o perioada de tranzitie intre caldura verii si frigul iernii, iar organismul nostru resimte aceste schimbari. Temperaturile mai scazute, zilele mai scurte si modificarile stilului de viata pot influenta starea de sanatate, energia si sistemul imunitar. Nutritia joaca un rol esential in adaptarea organismului la sezonul rece, fiind o modalitate naturala de prevenire a afectiunilor si mentinere a vitalitatii. Importanta alimentelor sezoniere Consumul de alimente sezoniere este recomandat in mod special toamna, deoarece acestea contin nutrienti optimi pentru perioada respectiva si ajuta la fortifierea sistemului imunitar. Printre acestea se numara: - Fructe: mere, pere, struguri, gutui si fructe de padure precum afinele si merisoarele. Acestea sunt bogate in vitamine (in special vitamina C) si antioxidanti care protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Merele si perele, de exemplu, contin fibre solubile ce... [continuare]
Alimente bogate in carbohidrati
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Carbohidratii sunt compusi organici alcatuiti din carbon, hidrogen si oxigen, care reprezinta principala sursa de energie pentru organism. Tipuri de carbohidrati Exista trei tipuri majore de carbohidrati: simpli, complecsi sau amidonul si fibre dietetice. Carbohidratii simpli se gasesc in lapte, fructe si zaharul rafinat, iar cei complecsi sau amidonul in cereale, tuberculi si leguminoase. Un aport ridicat de carbohidrati complecsi ofera multiple beneficii sanatatii. Carbohidratii nerafinati cum ar fi orezul brun sau cerealele integrale sunt cea mai buna alternativa, intrucat acestia sunt bogati in vitamina B si fibre dietetice esentiale. Beneficiile consumului de carbohidrati Alimentele bogate in carbohidrati ofera o serie de beneficii sanatatii oricarei persoane. Acest lucru este valabil mai ales pentru produsele alimentare care contin carbohidrati complecsi formati din cantitati mari de fibre solubile si insolubile si amidon rezistent. Iata cateva... [continuare]
Sfaturi alimentare pentru rezistenta la insulina
Dr. Florea Ana Maria
Medic specialist boli de nutriție și metabolism, diabet
Ce este rezistenta la insulina Rezistenta la insulina este o conditie medicala ce creste riscul de aparitie a prediabetelor si a diabetului de tip 2. Cu toate acestea, diagnosticarea cu rezistenta la insulina nu este decat un semn de avertizare. Este posibil ca diabetul sa fie prevenit prin alegeri sanatoase, inclusiv exercitii fizice regulate si o dieta echilibrata. Sfaturi pentru dieta In general, pentru o dieta sanatoasa se recomanda alegerea alimentelor intregi si neprocesate. Alimentele procesate, cum ar fi painea alba, pastele, orezul si bauturile carbogazoase, se digera foarte rapid si cresc nivelurile de zahar din sange. Acest lucru induce un efort suplimentar asupra pancreasului, organul care produce insulina. Grasimile saturate au fost, de asemenea, asociate cu rezistenta la insulina. Grasimile nesaturate sunt sanatoase si reprezinta o alegere mai buna. Consumul de alimente bogate in fibre si mesele mixte pot ajuta la imbunatatirea digestiei si la usurarea sarcinii... [continuare]
Reguli pentru mese sanatoase
Dr. Alice Burcea
Medic specialist endocrinologie
Generalitati Sunt din ce in ce mai multi oameni obezi. Anual sunt diagnosticati din in ce mai multi oameni cu diabet. Apar din ce in ce mai multe diete “minune” care “ne slabesc” rapid intr-o perioada scurta de timp si apoi, cand renuntam la dieta, luam un numar dublu de kilograme. Ce putem face pentru a ne mentine o greutate constanta? Ce trebuie sa mancam? Cum trebuie sa mancam? Oare alimentele pe care le consumam sunt cele mai bune? Ce dieta ni se potriveste? Iata intrebari care le auzim zilnic in familie, la prieteni, la colegii de serviciu. Nu cred ca exista cineva care sa nu aiba cel putin un supraponderal, daca nu un obez in familie. Cum putem sa ne ajutam pe noi si pe cei apropiati?...Mancand sanatos. Cum sa mancam sanatos? Adoptand un mod de a manca sanatos. Da, am spus bine un mod de a manca sanatos. A manca sanatos este ca si cum ai adopta un mod de viata. Reguli pentru a fi sanatosi Dar cum putem manca sanatos si mai ales ce alimente si sub ce forma de... [continuare]
Cauze banale care pot provoca imbatranirea prematura
Autor: SfatulMedicului
Legatura dintre stilul de viata si imbatranirea organismului Un stil de viata nesanatos te poate face sa arati cu 12 ani mai batran decat in realitate. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii, dupa ce au studiat efectele abuzului de tutun si alcool asupra pielii, precum si impactul unei alimentatii bogate in zahar, prajeli si alte grasimi hidrogenate periculoase. Exista mai multi factori care contribuie la imbatranirea prematura a pielii. Fumatul Fumatul favorizeaza aparitia pungilor sub ochi si formarea ridurilor in jurul gurii. In plus, tenul devine tern. Explicatia este cat se poate de simpla: fumatul reduce nivelul de oxigen din organism si inhiba circulatia sangelui, iar aceste lucruri provoaca imbatranirea pielii mult mai repede. In plus, tutunul elibereaza toxine si radicali liberi in organism. Acestia din urma afecteaza productia de colagen si descompun proteinele din piele. Consecintele nefaste ale fumatului asupra tenului pot fi combatute printr-o... [continuare]
Principalii factori care fac imposibila pierderea kilogramelor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sunt persoane care, desi isi doresc sa slabeasca, nu reusesc. Daca vrei sa pierzi kilogramele in plus, atunci trebuie sa ai mare grija la tot ceea ce mananci, sa te hidratezi corespunzator, sa dormi opt ore pe noapte si sa practici zilnic sport. In cazul in care toate aceste conditii sunt indeplinite si totusi nu poti scapa de kilogramele in plus, atunci este indicat sa consulti un specialist in nutritie, dar si un medic care sa te indrume corespunzator. De ce nu slabim • Calitatea alimentatiei nu este cea corecta. In cazul in care mananci prea multe alimente care contin faina, zahar sau aditivi, nu vei reusi sa slabesti. Ca sa poti slabi, trebuie sa consumi produse sanatoase si bogate in substante nutritive esentiale, cat mai putina mancare procesata, dar asigurandu-ti in acelasi timp necesarul de [continuare]
Generalitati Dependenta de anumite alimente este un fenomen real, validat de catre cercetatori. Oamenii de stiinta au descoperit ca unele tipuri de hrana pot avea efecte similare cu cele narcoticelor asupra creierului uman. Persoanele care nu se pot abtine de la ciocolata sau cartofi prajiti sunt considerate "lacome" sau "lipsite de vointa". In realitate, este pot fi victimele unor reactii chimice puternice la nivel cerebral, provocate de anumite substante din compozitia unor alimente. Cand dau alimentele dependenta Tot mai multe cercetari stiintifice sunt dedicate introducerii alimentelor, respectiv a substantelor continute de acestea, in aceeasi categorie cu abuzul de droguri sau alcool. Oamenii de stiinta cred ca de vina pentru adictia de mancare sunt trei elemente-cheie: zaharul, sarea si grasimile. Organismul uman nu a evoluat suficient de mult, incat sa gestioneze efectul triplu de hiperstimulare al acestor trei ingrediente din hrana. In trecut, zaharul era consumat mult... [continuare]
10 alimente care cauzeaza imbatranirea prematura
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Dieta multor persoane este compusa dn alimente care cauzeaza imbatranirea prematura, din pricina efectului de crestere a inflamatiilor in organism, soldat cu aparitia timpurie a ridurilor. Specialistii Academiei Americane de Dermatologie sustin ca dieta influenteaza major aspectul fizic. In timp ce un desert consumat din cand in cand nu isi va pune amprenta peste noapte asupra chipului unei persoane, o alimentatie bogata in dulciuri si alimente procesate va accelera procesul de imbatranire odata cu trecerea timpului. Alimente care accelereaza imbratranirea Expertii in nutritie au formulat recomandari clare asupra alimentelor de evitat in raport cu mentinerea aspectului fizic tanar. Pentru prevenirea imbatranirii premature, este esential sa inlocuiti uleiurile vegetale, painea alba sau zaharul cu alimente bogate in acizi grasi omega-3, precum semintele de in, fructele de avocado, somonul sau uleiul de masline. Introduceti zilnic in meniu fructe si legume proaspete,... [continuare]
Carbohidratii sanatosi pe care ar trebui sa ii consumati zilnic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Carbohidratii fac parte din categoria macronutrientilor de care organismul are nevoie pentru a functiona corespunzator. Daca proteinele si grasimile sunt necesare pentru productia de energie utilizata lent, carbohidratii satisfac necesitatile energetice imediate ale corpului. Prin urmare, excluderea totala a carbohidratilor din alimentatie poate avea consecinte importante asupra sanatatii pe termen lung. Invatati sa ii alegeti pe cei sanatosi, pentru a face fata cu brio unui stil de viata activ. Tipuri de carbohidrati Carbohidratii sunt un tip de macronutrienti preluati din numeroase alimente si bauturi. Majoritatea sunt produsi in mod natural in hrana de origine vegetala, asa cum sunt cerealele. Producatorii de alimente adauga alte tipuri de carbohidrati in alimentele procesate, sub forma amidonului sau a zaharurilor. Printre sursele naturale de carbohidrati se numara - fructele; - legumele; - laptele; - nucile; - cerealele; - semintele; -... [continuare]
Sfaturi alimentare de sarbatori pentru diabetici
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sarbatorile inseamna, pentru diabetici, numeroase tentatii culinare dificil de gestionat. Dulciurile abunda in meniul meselor festive, la fel si preparatele cu grasimi nesanatoase si carbohidrati simpli. In aceste conditii, controlul glicemiei devine cu atat mai dificil. Urmatoarele sfaturi alimentare pentru persoanele care sufera de diabet ajuta la preintampinarea complicatiilor care ar putea surveni de pe urma unor abuzuri in dieta in perioada sarbatorilor. Reguli de nutritie pentru diabetici Diagnosticul de diabet nu este o sentinta la petrecerea sarbatorilor de iarna intr-o continua privare de preparate gustoase, traditionale. Diabeticii isi pot satisface pe deplin poftele alimentare, cata vreme isi planifica atent mesele si isi asculta cu atentie semnalele transmise de organism. Dulciurile sunt considerate cel mai mare dusman al diabetului, insa controlul acestei boli cronice implica adoptarea de masuri mult mai complexe decat simpla evitare a zaharului.... [continuare]
Alimente si bauturi de consumat si de evitat pe timp de canicula
Autor: SfatulMedicului
Generalitati In zilele de vara, se asteapta instalarea caniculei in perioade diferite ale acestui anotimp. Cand canicula se apropie, se recomanda consumul de lichide, cu precadere apa, pentru a evita deshidratarea. In cazul alimentatiei, sunt cateva alimente recomandate pentru a fi consumate si altele care ar trebui evitate. Ce mancam in caz de canicula Pentru a elimina de tot riscul deshidratarii, optati pentru alimente bogate in apa, in special fructe si legume. Mizati mai ales pe rolul castravetilor si al frunzelor de salata care sunt legumele cele mai bogate in apa, dar, de asemenea, in randul legumelor recomandate pentru consum pe timp de canicula se numara rosiile si dovleceii. In ceea ce priveste fructele , cele mai bune de consumat sunt pepenele rosu, pepenele galben, piersica, capsunile si altele. Carnea de peste alb este o alegere buna pe timp de caldura puternica. Pentru a va racori, puteti alege un sorbet racoritor, care este mai putin caloric decat o inghetata... [continuare]
Generalitati Pentru a va satura, trebuie sa stiti ca exista cateva alimente mai satioase, care in acelasi timp sunt sanatoase si delicioase. Unele alimente sunt mai satioase decat altele si va pot ajuta sa slabiti. O alimentatie poate prezenta acelasi numar de calorii cu alta, doar ca va poate oferi si satietate. Cei care tin o dieta, trebuie sa-si inceapa ziua cu un mic-dejun sanatos si slab in calorii. Dar unele persoane constata ca le este foame dupa doar o ora si trebuie sa caute fel de fel de gustari mai mult sau mai putin sanatoase pentru rontait in spatele biroului, ruinand astfel eforturile matinale. Cunoscand alimentele satioase, puteti avea in vedere usurinta cu care puteti slabi. Integrandu-le in hrana zilnica, acestea vor scadea crampele de stomac (din cauza foamei) si pot preveni excesul in timpul meselor respective. De ce sa luptati impotriva foamei rontaind tot timpul cand puteti sa folositi acelasi numar de calorii pentru a va satura? Alimente... [continuare]
Alimentele care va scapa de constipatie
Autor: SfatulMedicului
Sansele sa fi experimentat constipatia sunt destul de mari. Daca va intalniti cu aceasta problema mai mult decat ocazional sau aveti dureri severe sau sangerari, este important sa consultati medicul cu privire la simptomele care pot fi semnul unei tulburari digestive destul de serioase. Totusi, in majoritatea cazurilor, constipatia este doar un semn ca alimentatia dumneavoastra are nevoie de mai multe fibre. Un adult are nevoie in medie de 25-30 de grame de fibre pe zi pentru a face fata constipatiei. Pentru a evita balonarea si crampele, trebuie sa adaugati gradual fibre in dieta. Alimentele de acest fel impreuna cu un consum necesar de apa ajuta tractul digestiv sa isi desfasoare corespunzator activitatea. Fructe de padure Pentru a trata usor constipatia, cumparati sau culegeti zmeura, mure si capsuni. Toate sunt exemple de fructe care au un continut ridicat de fibre. O jumatate de ceasca de capsuni proaspete aduce 2 grame de fibre, in timp ce aceeasi cantitate de mure... [continuare]
Legatura stresului si a alimentatiei cu diabetul
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Daca suferiti de diabet zaharat de tipul 2, anumite alimente, in special alimentele ce sunt bogate in carbohidrati, pot face ca glicemia sa creasca si sa ajunga la un nivel ridicat. Dar nu doar alimentele sunt principalii factori, ci exista o lista lunga de alti factori – prea putin somn, o boala, chiar si ciclurile menstruale lunare – acesti factori pot sabota eforturile controlului de zahar din sange. Fie ca este vorba despre locul de munca, fie despre o relatie sau orice alt aspect al vietii cotidiene, conform ADA (Asociatia Diabeticilor din America), s-a demonstrat ca stresul emotional continuu poate provoca ca nivelul de zaharuri din sange sa creasca. Si cum un control foarte strict al nivelului zaharurilor din sange este o solutie perfecta pentru gestionarea cu succes a diabetului de tip 2, este foarte important sa se inteleaga modul in care stresul afecteaza corpul uman si trebuie gasite modalitati sanatoase pentru a face fata acestui lucru. Stresul si... [continuare]
Factori despre care nu stiai ca duc la cresterea glicemiei
Autor: SfatulMedicului
Cum poate fi influentata glicemia? Orice persoana care a fost diagnosticata cu diabet zaharat stie ca dulciurile sunt alimentele vinovate de cresterea glicemiei, de aceea ele trebuie sa fie eliminate din alimentatie. Alimente care pot influenta nivelul glicemiei? Insa exista si alte cauze la care nu te-ai fi gandit ca ar putea duce la cresterea glicemiei: de la unele mancaruri pana la anumite boli. Cafeaua Nivelul de zahar din sange poate sa creasca si dupa ce ai baut o ceasca de cafea, chiar daca este neagra si fara calorii. Acest lucru se intampla din cauza continutului de cofeina, care se mai gaseste si in ceai negru, in ceai verde si in energizante. Fiecare pacient reactioneaza diferit la consumul de cofeina. Cel mai bine este sa nu faci excese si sa nu bei mai mult de doua cani pe zi. Mancarea chinezeasca De vina pentru cresterea glicemiei poate sa fie si mancarea chinezeasca. Intr-o farfurie cu pui si orez alb, se mai afla si grasimi, care pot mari... [continuare]
19 produse alimentare care pot lupta cu pofta de zahar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pofta de zahar este extrem de frecventa, in special in randul femeilor. De fapt, pana la 97% dintre femei si 68% dintre barbati raporteaza ca sufera de un fel de pofta de mancare, inclusiv pofta pentru zahar. Alimente care va pot ajuta sa va luptati cu pofta de zahar Cei care se confrunta cu o pofta de zahar simt o dorinta puternica de a manca ceva dulce si poate fi greu sa se abtina in jurul hranei. Acest lucru poate duce la consumul exagerat de calorii, uneori in mod regulat. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a „pacali” pofta de dulce. Fructele Atunci cand majoritatea oamenilor simt o pofta de zahar, ajung sa consume alimente bogate in grasimi, cu continut ridicat de zahar, cum ar fi ciocolata. Fructele sunt un dulce natural, dar contin, de asemenea, o multime de fibre benefice din plante, permitandu-va sa va mentineti sanatosi. Pentru a va asigura ca va linisteste pofta de dulce, mancati fructe care sunt mai putin bogate in... [continuare]
Cea mai buna cale de a scapa de grasimea suplimentara! Un abdomen plat este visul oricarui adult. Persoanele de varsta medie care fie au fost insarcinate, fie s-au indulcit cu prea multa mancare sau cu o bere in plus, acum trebuie sa dea jos cateva kilograme, in special la nivelul abdomenului. Care este cea mai buna metoda de a scapa de grasimea abdominala? Este asa de simpul, doar prin adaugarea anumitor alimente in dieta sau practicarea anumitor exercitii fizice? Vom vedea in continuare sfatul expertilor. Raspunsul pentru un abdomen plat Expertii spun ca nu exista niciun motiv de disperare, oricine poate scapa de kilogramele in plus, dar ca nu exista o formula secreta pentru asta. Nu exista niciun medicament, nici o dieta speciala, nici un aliment specific sau tip de exercitiu fizic care are ca tinta grasimea abdominala. Dar vestea buna este ca grasimea abdominala este primul tip de grasime care se pierde cand persoana slabeste. Indiferent daca persoana are forma unui... [continuare]
Generalitati Un somn odihnitor in timpul noptii are un impact enorm asupra calitatii vietii de zi cu zi, atat din punctul de vedere al conditiei fizice, cat si al celei mentale. Daca va confruntati cu insomnii sau cu somnul insuficient pe timpul noptii, cauzele pot fi diferite. Una dintre aceste cauze o reprezinta alimentele pe care le consumati inainte de somn. Problemele ar putea fi determinate si de alimentele pe care ar trebui sa le consumati inainte de a merge la culcare, dar le excludeti din componenta mesei de seara. Daca mancati cu precautie si alegeti alimentele potrivite pentru cina, va veti bucura de un somn odihnitor pe timpul noptii. Alimente de evitat inainte de a merge la somn - Alimente bogate in grasimi. Cercetarile arata ca persoanele care consuma frecvent alimente bogate in grasimi experimenteaza o intrerupere a ciclurilor de somn. Ar trebui sa excludeti consumul alimentelor bogate in grasimi inainte de a merge la culcare, pentru a va putea odihni... [continuare]
12 idei de meniuri lacto-ovo vegetariene care nu depasesc 500 de calorii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Introducerea catorva preparate lacto-ovo vegetariene in dieta, cel putin ocazional, poate fi o strategie buna de a beneficia de numeroase beneficii pentru sanatate, de la pierderea in greutate, pana la reducerea nivelului de colesterol in sange. Alimentele de provenienta vegetala contin foarte putine grasimi saturate, furnizand in schimb cantitati importante de fibre, vitamine si minerale. Un alt avantaj al preparatelor lacto-ovo vegetariene este acela ca rareori depasesc 200 de calorii pentru o portie, insa au o valoare nutritionala superioara. Meniurile lacto-ovo vegetariene de mai jos contin preparate culinare preponderent cu alimente vegetale, care insumeaza un numar mic de calorii, in schimbul unei senzatii accentuate de satietate. Meniuri vegetariene sub 500 de calorii Multe persoane considera ca este mai dificil sa diversifici un meniu folosind in mare parte doar alimente vegetale, insa in realitate, variantele disponibile sunt numeroase si, in egala... [continuare]
Topul celor mai bogate surse alimentare de proteine
Autor: SfatulMedicului
Proteinele sunt substante organice, formate aproape integral din aminoacizi si prezente in toate celulele vii. Ele indeplinesc in organism functii fundamentale variate, fiind indispensabile vietii. Proteinele provenite din produsele animale (carne, lapte, branza, oua) contin toti cei 25 de aminoacizi existenti si se numesc proteine complete, de mare calitate. Proteinele vegetale nu contin toti aminoacizi, dar sunt mai sanatoase si pot fi combinate intre ele pentru o alimentatie completa. Iata topul celor mai bogate alimente in proteine: Pestele In functie de specie, pestele poate contine pana la 94% proteine, cum este cazul tonului. Somonul, pe de alta parte, contine 46% proteine. Pestele este totodata bogat in grasimi esentiale (Omega 3 si 6), care reduc inflamatiile, fluidizeaza sangele si sustin buna functionare a creierului. Carnea slaba Carnea reprezinta cea mai cunoscuta sursa de proteine, insa trebuie aleasa si preparata cu grija, pentru a nu da peste cap... [continuare]
Alimente care combat astenia de primavara
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Fie ca este vorba de o noapte de nesomn sau un program incarcat, in anumite zile se pare ca nu aveti deloc energie. Inainte de a apela la o ceasca de cafea sau alte bauturi energizante, incercati alte strategii mai sanatoase de a evita lipsa energiei, cauzate de astenia de primavara. Urmatoarele alimente va pot ajuta sa aveti un nivel ridicat de energie, contribuind in acelasi timp la mentinerea sanatatii generale, prin continutul lor de substante nutritive. Cum puteti inlatura astenia de primavara cu ajutorul alimentelor - Seminte de dovleac. Daca va simtiti epuizati dupa un antrenament de numai 30 de minute, este posibil sa aveti un deficit de magneziu. In cadrul unui studiu, cercetatorii au restrictionat acest mineral din dieta subiectilor (femei cu varste cuprinse intre 47 si 75 de ani). Ei au descoperit ca cei care au valori mai scazute de magneziu in organism au nevoie de mai mult oxigen in timpul activitatilor fizice. Pentru a se evita acest lucru, includeti... [continuare]
Cele mai bune alimente care pot combate oboseala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Multe persoane observa ca masa le poate afecta energia. Astfel, de multe ori o masa bogata si copioasa poate face ca o persoana sa se simta obosita. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul isi foloseste mare parte din energie pentru a digera acea masa, in loc sa o utilizeze pentru restul corpului. Cea mai usoara modalitate de a evita acest lucru consta in mancatul unor portii mai mici pe parcursul zilei. In acest mod, organismul ramane alimentat in mod regulat si poate chiar si sa piarda in greutate. Pentru ca o persoana sa aiba mai multa energie in urma consumului de alimente trebuie sa ii ofere organismului cea mai buna mancare. Recomandari Fructe si legume proaspete Cu cat mancarea este mai proaspata, cu atat aceasta ofera mai multe substante nutritive. Consumul de fructe si legume de sezon reprezinta cea mai buna modalitate prin care acestea se pot consuma proaspete si pot oferi tot ce este mai bun. Merele, capsunile, afinele, citricele si morcovii... [continuare]
Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni?
Autor: SfatulMedicului
Cei mai folositi indulcitori naturali Indulcitorii naturali provin direct din flori si plante, cu foarte putine procese de prelucrare. Cateva exemple sunt reprezentate de stevie, fructul calugarului si siropul de yacon. Multe persoane se distanteaza de zaharul de masa rafinat si de siropul de porumb bogat in fructoza, cautand optiuni mai naturale si mai sanatoase. De asemenea, pot fi realizate modificari mult mai largi la nivelul alimentatiei, cum ar fi urmarea de diete ketogenice. Pentru toate aceste lucruri se apeleaza la diversi indulcitori naturali. Persoanele cu anumite afectiuni de sanatate, cum ar fi diabetul, trebuie sa fie constiente de tipurile de indulcitori pe care le folosesc, deoarece multe afecteaza glicemia. In timp ce indulcitorii naturali pot fi o alternativa mai buna la zaharurile rafinate, unii sunt mai putin sanatosi decat se crede. Orice persoana care doreste sa realizeze schimbari in alimentatie, inclusiv cu privire la indulcitorii folositi, ar trebui sa... [continuare]
5 mituri de detoxifiere care va pot compromite sanatatea
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gandite ca metode de indepartare a toxinelor din corp si de slabit, dietele de detoxifiere se bucura de o popularitate crescanda in ultimii ani. Chiar daca celebritatile sau cateva nume publice din lumea medicala le promoveaza, expertii in nutritie sunt inca rezervati in a declara daca ele functioneaza cu adevarat, din punct de vedere stiintific. Odata cu extinderea diverselor retete eliminare a toxinelor din corp, au luat nastere si numeroase mituri de detoxifiere, care fie va pot induce in eroare, fie va pot compromite starea de sanatate. Epidemiologii Scolii Publice de Sanatate de la Harvard sustine ca nu exista nicio baza pertinenta in biologia umana care sa ateste eficienta unei formule de detoxifiere, care sa nu tina de functiile organismului (ale organelor interne si ale sistemului imunitar) de excretare a toxinelor din corp. Ce sunt curele de detoxifiere Curele de detoxifiere sunt diete de slabit extreme, care pretind curatarea organismului de substantele... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter