grasa
Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul face parte dintr-o anumita categorie de lipide insolubile in apa, necesar functionarii optime a organismului. Datorita caracterului insolubil, acesta nu se dizolva si are nevoie de proteine transportoare catre celulele organismului. In functie de densitatea proteinelor transportoare, colesterolul prezinta doua fractiuni, LDL-colesterol si HDL- colesterol. HDL- HDL HDL-colesterol( colesterolul bun) are proprietatea de a impiedica ateromatoza( depunerea lipidelor la nivelul vaselor si formarea placii de aterom), iar o valoare scazuta se asociaza cu un risc cardiovascular crescut de boala cardiovasculara. LDL-colesterol (colesterolul rau) favorizeaza procesul de ateromatoza si nivele crescute se asociaza cu un risc mare de boala cardiovasculara. Intr-un studiu finlandez realizat pe 1551 subiecti de sex masculin si de varsta medie, au fost evaluate efectele unei diete bogate in grasimi "bune"- acizi grasi omega-3 (acidul linoleic de exemplu) si... [continuare]
Ce este gelozia Pretutindeni, oamenii incearca sa construiasca relatii profunde; se straduiesc sa renunte la sine, la trecut, la hobly-uri, carne grasa, la fumat, alcool, sex, la rusine si multe alte vulnerabilitati, dar isi permit dependenta nesanatoasa numita gelozie cu tot pachetul ei de iluzii romantice. Peste tot am intalnit barbati si femei sau baieti si fete care nu stiau sa faca diferenta intre iubirea sanatoasa, matura, interdependenta si dragostea obsesiva, dependenta, imatura. Putini stim ca cei mai multi oameni nu pot iubi sanatos, fiindca au invatat sa-si reprime dorinta fireasca de iubire din cauza ca au fost raniti, la un moment dat, de parinti, prieteni, parteneri, societate sau un anumit grup de oameni. Si tanjind dupa iubire, in disperare, omul modern se teme de intimitatea unei relatii - iar de aici nu rezulta doar singuratate, izolare sau durere si violenta -, regasim o cale de mijloc care impaca dragostea si tradarea si o gasim la gelosi. Portretul... [continuare]
Nutritia pe timpul verii
Dr. Negrutiu Claudia
Medic rezident Medicina Muncii
Generalitati Vara este anotimpul potrivit pentru adoptarea unei diete sanatoase, hipocalorice, dar diversificate, ideala pentru scaderea in greutate si totodata pentru pastrarea unui echilibru metabolic corespunzator. Vara aduce cu ea o multime de alimente gustoase si hranitoare precum fructele de padure (bogate in antioxidanti care protejeaza impotriva cancerului), rosiile, ardeii grasi (sursa bogata de vitamina C), pestele si salatele de legume si fructe. Exista mai multe probleme de sanatate sau legate de ingrijirea corporala care pot fi remediate prin adoptarea unei diete corespunzatoare. Pe timpul verii, limonada, sucurile ,frutele si multa apa au devenit parte din dietele de vara pentru a mentine organismul in mod natural racoros. Cu toate acestea , lichidele nu sunt singura solutie pentru a invinge caldura si pentru amentine organismul hidratat. anumite alimente ajuta ,de asemena,la mentinerea corpului in forma si racoare in lunile calde. Pielea uscata si... [continuare]
Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna
Ce este colesterolul? Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”. Ce alimente scad colesterolul? Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de... [continuare]
Hepatita cronica cu virus b - cum se pune diagnosticul?
Dr Alecse Valerian Ditoiu
Medic specialist Medicina Gastroenterologie si Hepatologie, Doctor in Stiinte Medicale
Generalitati si alte informatii De multe ori, cercetarea existentei unei hepatite cronice cu virus B porneste de la descoperirea intamplatoare a cresterii transaminazelor; la un om fara simptome. Alteori (mult mai rar) in hepatita cronica cu virus B se intalnesc unele simptome: - astenie (oboseala) nejustificata; - scaderea capacitatii de munca; - aparitie de vanatai pe piele; - curgeri de sange din nas (epistaxis); - simptome datorate afectarii imunologice a altor organe in cadrul hepatitei cronice; - daca se asociaza si poliarterita nodoasa, pacientul are oboseala musculara, dureri musculare, ulcere ale pielii, proteine in urina si uneori insuficienta renala, hipertensiune arteriala; - daca se asociaza glomerulonefrita, pot sa apara edeme si modificari de analize in urina (hematii, proteine, cilindri). Cele mai frecvente cauze de crestere a transaminazelor fiind virusurile hepatitice, alcoolul si ficatul gras, se recomanda pacientului cu transaminaze crescute sa... [continuare]
Ingrijirea tenului
Dr. Karina Ilonca
Medic specialist dermatolog
Tipurile de ten si ingrijirea tenului Este foarte important sa-ti poti indentifica tipul de ten. Acest lucru iti permite sa iti ingrijesti tenul corect. De asemenea, alegerea gamei de cosmetice este la randul ei influentata de tipul de ten. Desi niciun ten nu seamana cu celalalt, majoritatea au caracteristici care le permite gruparea in unul din urmatoarele tipuri: - piele uscata; - piele normala; - ten mixt; - ten gras. Pentru a determina tipul de ten, se recomanda curatarea tenului cu un demachiant usor. Apoi, dupa 30 de minute, se aplica pe frunte, nas, obraji si barbie o foita curata. Daca pe foita nu apar urme de grasime, atunci tenul este uscat. Tenul uscat este rugos si predispus la aparitia de linii fine si riduri premature. Daca tenul este gras pe anumite portiuni si uscat in altele, atunci ai un ten mixt. Tenul norma l este de obicei neted si nu este predispus la acnee. Tenul gras este uleios la atingere si luceste. Tenul gras este predispus la aparitia... [continuare]
Vitamine necesare
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]
Ateroscleroza coronariana si cardiopatiile ischemice
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul ca urmare a unei afectiuni cardiovasculare, iar infarctul miocardic este cauza principala. Ce este ateroscleroza Ateroscleroza este o combinatie de modificari la nivelul arterelor mari si medii, constand in acumularea focala de lipide, polizaharide, de sange si constituientii acestuia, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare. Depunerile de grasimi bogate in colesterina in endoteliu (aterom) incep din copilarie sau adolescenta, insotite de o reactie fibroasa (aterom, fibroscleroza); se depun saruri de calciu si progresiv placa de aterom se ulcereaza. Extensiunea proceselor aterosclerotice distruge tunica musculara a arterei, ducand la dilatari... [continuare]
Hipercolesterolemia: principii de baza
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Generalitati Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa, produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente de origine animala, precum produsele lactate, ouale sau carnea. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Celulele parietale (ale peretelui) vasculare sau membranele celulare au in structura lor colesterol; de asemenea, este nevoie de colesterol pentru a produce hormoni, vitamina D sau acizii biliari, ce ajuta la digestia grasimilor. Dar, organismul are nevoie doar de o cantitate foarte mica de colesterol pentru aceste nevoi. Cand se acumuleaza niveluri crescute din aceasta substanta in organism (hipercolesterolemie) apar problemele medicale, precum bolile coronariene, bolile cerebrale. Cresterea valorilor colesterolului se asociaza cu un risc crescut de a dezvolta un eveniment cardiovascular , potential fatal, intr-un interval de timp. Bolile coronariene Cand in organism se acumuleaza prea mult colesterol se... [continuare]
Generalitati "Puterea proteinelor" este una dintre dietele cu continut scazut in carbohidrati, bogata in proteine, foarte populare in ultimile decenii. Dr. Michael Eades si Dr.Mary Dan Eades, in cartea "Protein Power", publicata de New York Times, care mai bine de un an s-a mentinut pe lista celor mai bine vandute carti, promoveaza ideea ca nu carnea grasa, ouale si produsele lactate sunt responsabile de aparitia obezitatii, ci carbohidratii ce se gasesc in cantitate mare in anumite fructe, legumele si cereale. Autorii cartii sintetizeaza toate datele despre dietele sarace in carbohidrati si influenta majora pe care aceste diete le-a avut in schimbarea stilului alimentar. Sunt prezentate explicatii stiintifice privind rolul jucat de hormonii implicati in metabolism, insulina si glucagonul, cat si recomandari practice, de tipul: "ce meniu sa fie ales intr-un restaurant frantuzesc sau intr-un fast-food". Alimente permise Iubitorii de friptura, oua si branza pot sta... [continuare]
Colesterolul este o substanta grasa, ceroasa produsa la nivelul ficatului, dar care se gaseste si in anumite alimente, precum cele de origine animala: produse lactate, oua si carne. Organismul necesita colesterol pentru o buna functionare. Totusi, cresterea colesterolului peste o anumita limita exacerbeaza, implicit si riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare. O parte din factorii ce contribuie la cresterea nivelului de colesterol seric pot fi controlati, altii, insa, nu. Factorii de risc necontrolabili includ: - sexul: dupa [continuare]
Generalitati Uleiurile trebuie alese cu grija in functie de continutul de grasimi si de temperaturile la care incepe deteriorarea substantelor nutritive. Grasimile din uleiuri, necesare intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ajuta absorbtia vitaminelor A, D, E si K, iar acizii grasi asigura sanatatea parului si pielii, dar si a inimii si creierului. Ule [continuare]
Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic
Autor: SfatulMedicului
Compozitia laptelui de vaca Specialistii nu incurajeaza si nici nu recomanda introducerea laptelui de vaca in dieta copiilor cu varsta sub 1 an (aflati inca in perioada de sugar). Motivele pentru care laptele integral de vaca nu este agreat se bazeaza pe continutul insuficient in vitamina E, D, C, fier si acizi grasi esentiali, ce caracterizeaza acest tip de lapte. De asemenea, laptele de vaca are un continut excesiv de ridicat in sodiu si potasiu si contine de 3 ori mai multe proteine decat laptele uman, ceea ce presupune o suprasolicitare a activitatii hepatice. Carbohidratii sunt in cantitate mica, acest lucru impunand suplimentarea cu zahar (zaharul prezinta efecte nedorite asupra metabolismului sugarului, stimuland activitatea adipocitelor, cu aparitia obezitatii). Imunoglobulinele se gasesc si ele in cantitate mica si sunt distruse prin actiunea enzimelor proteolitice in procesul de digestie. Sugarii a caror alimentatie se bazeaza pe acest tip de lapte... [continuare]
Ce sa fac daca nu ma pot abtine, sunt pofticioasa!
Autor: SfatulMedicului
Ce este bulimia? Ce sa fac daca nu ma pot abtine, sunt pofticioasa! In bulimie, gandurile disfunctionale pot fi: sunt grasa, nu reusesc sa slabesc, nimeni nu ma place, orice as face nu slabesc, nu ma pot abtine sa nu mananc, sunt pofticioasa, daca nu mananc am ameteli, sunt dezgustatoare, sunt hidoasa, sunt grasa si urata, nu o sa ma placa niciun barbat, asa ca mai bine renunt si nu ma mai chinui, ca oricum nu slabesc. La nivelul perceptiei, bulimica se vede grasa in comparatie cu celelalte si se simte vinovata atunci cand mananca. Caracteristici comportament bulimic Comportamental, bulimia se manifesta prin ingestia unor cantitati mari de alimente ‚’’interzise’’, din mai multe categorii, la o singura masa, prelungita pana la senzatia de durere a stomacului, si a unei cantitati semnificative de lichid, dupa care urmeaza regurgitarea prin provocarea vomismentelor, pana la evacuarea completa a alimentelor din stomac. Acest lucru se intampla de regula acasa, pe... [continuare]
Generalitati Acneea vulgara, popular denumita acnee, este o boala comuna a pielii care apare atunci cand sebumul (secretia grasa, uleioasa a glandelor sebacee) si celulele moarte ale pielii astupa porii. Astuparea porilor pielii determina aparitia unor pete care sunt frecvent rosii si umflate. Forma usoara de acnee este caracterizata de aparitia catorva pete rosii, numite comedoame sau popular "cosuri". Acneea severa consta in sute de cosuri sau leziuni care pot acoperi fata, gatul, pieptul si spatele. In timp ce acneea usoara este doar suparatoare, acneea severa poate duce la tulburari psihice si emotionale. Cei mai frecvent afectati sunt adolescentii. Mai mult de 85% fac cel putin forma usoara a acestei boli. In cele mai multe cazuri, acneea dispare in jurul varstei de 20 de ani, dar unele persoane, cele mai multe femei, pot avea acnee pana la 40-50 de ani. Cauze In timpul adolescentei, astuparea porilor este cauza cea mai frecventa a acneei. In timpul pubertatii,... [continuare]
Top 5 alimente care indeparteaza durerile
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ghimbirul, somonul, cafeaua, salvia sau uleiul de masline sunt cateva dintre ingredientele pe care natura le-a inzestrat cu numeroase proprietati benefice pentru organismul uman. Bogate in antioxidanti, acizi grasi omega 3 si compusi chimici naturali, aceste alimente lupta impotriva durerilor si previn imbatranirea prematura. 5 alimente care indeparteaza durerile Ghimbir pentru dureri musculare Ghimbirul este o radacinoasa ideala pentru inlaturarea durerilor stomacale si a racelilor. Este insa si un aliment cu puternice proprietati antiinflamatorii, care reduc durerile produse de [continuare]
Consumul de peste poate ajuta la sanatatea inimii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Acizii grasi Omega-3 care se gasesc in peste sunt buni pentru sanatatea inimii. Pentru persoanele ingrijorate pentru sanatatea inimii – indiferent daca vor sa le evite sau au deja o afectiune pe care cauta s-o amelioreze – consumul uneia sau a doua mese de peste pe saptamana poate reduce cu o treime riscul de deces prin infarct miocardic. Este cunoscut de mai mult timp faptul ca grasimile nesaturate care se gasesc in peste, numiti acizi grasi Omega-3, par sa reduca riscul de deces prin afectiuni cardiace. De multi ani exista recomandarea ca oamenii sa consume acizi grasi Omega-3 cel putin de doua ori pe saptamana, dar exista si oameni preocupati de faptul ca prezenta mercurului si a altor metale grele in pestele oceanic ar contrabalansa beneficiile pentru sanatate ale inimii. Totusi, cand e vorba de o inima mai sanatoasa, beneficiile consumului de peste depasesc eventualul risc reprezentat de expunerea la contaminanti. Ce sunt acizii grasi Omega-3 si de ce... [continuare]
Uleiul de nuca, beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de nuca au fost remarcate inca din 1931 cand cercetatorii au descoperit ca nucile sunt o sursa importanta de vitamina C. Uleiul de nuca este bogat in acizii grasi omega 3, vitaminele B1, B2, si B3, vitamina E si niacina. S-au facut numeroase studii pentru a se evalua efectele si rezultate in urma consumului de ulei de nuca, privind prevalenta bolilor, mortalitatii si factorilor de risc pentru diverse conditii. In prezent, se poate afirma ca un consum regulat de nuci poate preveni mai multe tipuri de boli, dar cel mai important avantaj este ca se va diminua riscul aparitiei afectiunilor cardiace coronariene. Nucile sunt bogate in fitonutrienti si sunt o sursa excelenta de seleniu, fosfor, magneziu, zinc, fier si calciu. Cum se obtine si se pastreaza uleiul de nuci? Uleiul nerafinat de nuci este obinut din fructul lemnos al nucului, dupa uscare si este presat la rece. Un ulei de nuca de calitate va avea gust de nuci si... [continuare]
Tinea versicolor (pitiriazis versicolor)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tinea versicolor (cunoscuta si sub numele de pitiriazis versicolor) este o infectie a pielii produsa de o ciuperca si este caracterizata prin aparitia mai multor pete mici, de obicei la nivelul tegumentului mai gras de la nivelul trunchiului (piept si spate). La acest nivel pielea are un aspect solzos, cu cruste, mai ales cand este usor gratata (scarpinata). Medicii specialisti descriu frecvent un aspect patat al trunchiului. Cauze Tinea versicolor este provocata de o ciuperca (Malassezia furfur) ce se gaseste peste tot in mediul inconjurator, inclusiv la suprafata pielii. In mod normal, igiena zilnica va indeparta portiunile de piele moarta ce contin aceasta ciuperca. Cu toate acestea, la temperaturi si umiditate mari (in timpul verii sau in regiunile tropicale), ciuperca se poate dezvolta mai rapid. Pe masura ce ciuperca se inmulteste, se produce un dezechilibru la nivelul pielii, se schimba culoarea normala a pielii (pigmentare) si apar pete. Deoarece aceasta... [continuare]
Omega-3 si omega-6: de ce sunt importanti?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Organismul nostru nu stie sa produca acizii grasi Omega-3 si omega-6, asa ca alimentele sunt singurele surse din care ii putem procura. Echilibrul dintre Omega-3 si Omega-6 le permite acestora sa actioneze eficient asupra inflamatiilor dermatologice si osteo-articulare, precum in cazul psoriazisului si a reumatismelor inflamatorii. Acesti acizi amelioreaza, de asemenea, astmul si rinitele alergice. Cat despre inima, acestia favorizeaza ritmicitatea batailor cardiace. Acizii Omega-3 si Omega-6 fac sangele mai fluid si arterele mai suple Acesti acizi grasi fluidizeaza sangele si impiedica placile responsabile de aparitia [continuare]
Generalitati Uleiul de argan este extras din semintele fructelor de argan. Arganul este un copac nativ din Maroc. Uleiul de argan este o resursa rara si valoroasa pentru tratarea a multiple probleme de natura cosmetica si medicala. Acesta contine un procent ridicat de acizi grasi esentiali si fenoli, fiind mult mai rezistent la oxidare decat uleiul de masline. De asemenea, contine vitamina A, acizi grasi omega-6 si omega-9 care ofera organismului multe dintre beneficiile specifice substantelor antioxidante. Uleiul de argan este dificil de extras si este destul de scump. Datorita costurilor ridicate, se regaseste doar in cantitati modeste in componenta a diverse produse. Beneficiile pentru sanatate a uleiului de argan implica: tratarea pielii uscate, eczemelor, acneei, ridurilor, etc. Uleiul de argan este folosit pentru intretinerea si frumusetea pielii, parului, unghiilor. Are proprietati hidratante si protejeaza pielea, astfel incat poate fi utilizat pentru... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Diabet si boli metabolice , Diabet si boli metabolice .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter