Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

glutation

Bolile inflamatorii - ce sunt si ce factori le provoaca

Bolile inflamatorii - ce sunt si ce factori le provoaca

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2022

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Generalitati Pana acum, se cunosc peste 100 de boli inflamatorii care pot afecta tesuturile din organism, fiecare in felul ei. Inflamatia nu este altceva decat o reactie a corpului fata de un agent patogen declansator. Lista scurta cu boli inflamatorii Chiar daca lista de boli inflamatorii este lunga, anumite afectiuni sunt mai des intalnite. Este vorba despre: - Alzheimer - Parkinson - spondilita anchilozanta - artrita (osteoartrita, artrita reumatoida, artrita psoriazica) - astmul - bolile cardiace si cardiovasculare (ateroscleroza, endocardita, miocardita) - bolile inflamatorii ale intestinului (boala Chron, rectocolita ulcero hemoragica) - boala inflamatorie pelvina - colita - diverticulita - fibromialgia - lupusul eritematos sistemic Bolile inflamatorii si stresul oxidativ Inflamatia este rezultatul unui stres oxidativ care agreseaza celulele si le impiedica sa functioneze in mod normal. In general, stresul oxidativ sta la baza multor afectiuni, nu doar la... [continuare]

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Abc-ul aminoacizilor. care sunt alimentele care ii contin?

Actualizat la data de: 21 Mai 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Cat de importanti sunt aminoacizii Aminoacizii sunt compusi chimici sau asa-numitele "caramizi" ce alcatuiesc proteinele. Ei contin in proportie de 16% azot, iar din acest punct de vedere se deosebesc de zaharuri si acizi grasi care nu contin azot. Pentru a intelege mai bine cat de importanti sunt ei pentru viata, trebuie sa cunoastem importanta proteinelor - ce sunt elemente necesare fiecarei celule vii din organism, iar - dupa apa - aceste proteine constituie cea mai mare parte a corpului. In corpul uman, substantele proteice intra in alcatuirea muschilor, ligamentelor, tendoanelor, glandelor, organelor, unghiilor, firului de par, dar si alte multe fluide vitale din organism, fiind implicate si in cresterea si dezvoltarea osoasa. Enzimele si hormonii care au rol de a cataliza si regla majoritatea proceselor din organism sunt proteine, iar, pe langa asta, tot proteinele intervin si in schimburile de nutrienti intre fluidele intercelulare si tesuturi, sange sau limfa, regland... [continuare]

Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara

Alimente care nu trebuie sa-ti lipseasca vara

Actualizat la data de: 06 August 2020

Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei

Alimentatia in timpul verii Vara, datorita temperaturilor mari, poate sa creasca riscul pentru unele probleme de sanatate, cum ar fi: deshidratare, insolatie, deficiente de minerale si vitamine sau toxiinfectii alimentare. Sfaturi pentru a evita aceste riscuri - Spalati-va des pe maini; - Spalati cu mare atentie fructele si legumele; - Alegeti alimente din surse sigure, fara zone deteriorate (acestea pot fi o sursa de patrundere a microbilor in interior); - Consumati multe fructe si legume, crude, gatite sau sub forma de smoothie; - Si mai ales consumati multe lichide: apa, ceai, sucuri de legume si fructe. Vara este un moment prielnic pentru a te detoxifia, deoarece, fructele si legumele organice proaspete sunt disponibile aproape in toate magazinele. De asemenea, atunci cand este cald, este mai usor pentru organism sa se afle intr-un proces de dezintoxicare. Acesta este un proces natural, de eliminare a toxinelor prin transpiratie sau urina. O cura de fructe si legume, ne... [continuare]

9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii

9 alimente care ajuta la tratarea rapida a racelii

Actualizat la data de: 07 Ianuarie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Nutrientii proveniti din alimente ajuta la tratarea rapida a racelii comune, fiind esentiali pentru capacitatea organismului de a se recupera de pe urma luptei cu o infectie virala. Vitaminele, mineralele, aminoacizii, acizii grasi esentiali, carbohidratii si proteinele participa activ la vitalitatea organismului, fiind cu atat mai necesari in timpul vindecarii unei raceli. Alimentatia in timpul unei raceli In afara de o hidratare intensa, organismul are nevoie de o alimentatie bogata, plina de nutrienti, astfel incat sa poata lupta eficient cu virusul care ii afecteaza functionalitatea. Proteinele sunt necesare pentru mentinerea vigorii corpului si pentru intarirea imunitatii, de aceea ele nu trebuie sa lipseasca din meniu atunci cand se manifesta simptomele de raceala. Carnea slaba (de pui sau pe peste), leguminoasele, lactatele, ouale si fructele oleaginoase sunt surse excelente de proteine. Doza zilnica recomandata a acestor nutrienti este de minimum 50... [continuare]

10 beneficii ale dusului rece asupra sanatatii

10 beneficii ale dusului rece asupra sanatatii

Actualizat la data de: 20 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Practica dusului rece se inscrie in traditiile mai multor tari, precum Finlanda, Rusia, Tailanda, Coreea sau Japonia, fiind insotita de mai multe beneficii confirmate de catre expertii medicali. De la arderea mai rapida a grasimilor si pana la imbunatatirea circulatiei sanguine, efectele pozitive ale dusurilor cu apa rece sunt nenumarate. In ciuda ideilor preconcepute care circula in folclor, dusul rece poate fi chiar benefic pentru mentinerea starii de sanatate si a esteticii corporale. Oamenii de stiinta ofera o serie de informatii utile despre potentialul impact pozitiv al spalatului cu apa aflata la temperaturi scazute. Efecte pozitive ale dusurilor reci 1. Intarirea sistemului imunitar O serie intreaga de studii stiintifice demonstreaza ca expunerea la frig ajuta la intarirea sistemului imunitar. Contactul corpului cu apa rece creste rata metabolica prin reflexul tremuratului si activarea raspunsului imun. Anumite experimente efectuate pe esantioane umane au... [continuare]

Beneficiile apei asupra detoxifierii ficatului

Beneficiile apei asupra detoxifierii ficatului

Actualizat la data de: 01 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Detoxifierea ficatului se numara printre cele mai importante beneficii ale apei asupra organismului. O hidratare corespunzatoare este esentiala pentru eliminarea toxinelor din organul supranumit bucataria corpului, cu peste 500 de functii complexe. Dupa ingestia alimentelor, acestea sunt prelucrate in tubul digestiv si metabolizate pana la forma nutrientilor diferentiati, care sufera o serie intreaga de transformari inainte sa ajunga la tesuturile beneficiare. Adaugarea sucului proaspat de lamaie intr-un pahar de apa plata stimuleaza procesul detoxifierii ficatului, cea mai importanta cale prin care toxinele sunt evacuate din corp. Rolul apei in functionarea ficatului Organismul este constituit in proportie de 67%-70% din apa, de aceea numeroase probleme de sanatate survin pe fondul deficientei in acest compus esential. In afara de beneficiile aduse diverselor tesuturi, organe si sisteme, apa sustine si sanatatea ficatului. Apa este responsabila pentru... [continuare]

5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii

5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Detoxificarea regulata a organismului nu este doar importanta, ci critica pentru sanatatea organismului. Eliminarea toxinelor in timpul iernii ar trebui sa constituie o prioritate pentru oricine, de vreme ce fructele si legumele nu mai sunt consumate in cantitati generoase, asa cum se intampla in sezonul cald. Cateva obiceiuri care contribuie la detoxificarea corpului sunt usor de adoptat iarna si asigura mentinerea unui echilibru fiziologic si mental pe tot parcursul anotimpului rece. Acumularea toxinelor in exces in sezonul rece In sezonul rece, zilele mult mai scurte predispun la instalarea depresiei sezoniere, pe fondul expunerii insuficiente la soare. Alimentatia axata pe un aport prioritar de grasimi si proteine creste riscul de ingrasare si acumulare excesiva a toxinelor in organism. Rinichii si glandele suprarenale au nevoie de o ingriire speciala in sezonul rece. Vezica urinara si rinichii lucreaza impreuna la procesul natural de detoxificare a... [continuare]

6 moduri sa va detoxifiati organismul si sa va intariti imunitatea in mod natural

6 moduri sa va detoxifiati organismul si sa va intariti imunitatea in mod natural

Actualizat la data de: 06 Martie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Detoxifierea organismului si intarirea imunitatii ar trebui sa fie doua prioritati de baza la inceput de an, dupa excesele culinare de sarbatori si in conditiile temperaturilor scazute de afara. Cea mai buna strategie in acest sens este sa va modificati stilul de viata, astfel incat sa eliminati natural toxinele acumulate excesiv in organism. Supraincarcarea de toxine este un fenomen imposibil de evitat. De aceea, specialistii recomanda cel putin patru cure de detoxifiere efectuate anual, care ajuta totodata si la imbunatatirea functionarii sistemului imunitar. Remedii naturiste de detoxifiere si crestere a imunitatii 1. Apa calda cu lamaie O metoda la indemana tuturor este consumul zilnic de apa calda cu suc de lamaie proaspat. Puteti sa va incepeti ziua cu aceasta bautura excelenta pentru detoxifiere si accelerare a arderilor metabolice. Continuati sa beti cate un pahar pe tot parcursul zilei, daca este posibil. In sezonul rece, adaugati un praf de piper rosu... [continuare]

Efecte negative surprinzatoare ale produselor din plante

Efecte negative surprinzatoare ale produselor din plante

Actualizat la data de: 12 Iulie 2017

Autor: SfatulMedicului

Unul dintre rolurile de baza ale ficatului este de a actiona ca un filtru pentru toxine. Aceasta actiune se face printr-un proces metabolic complex, prin ingerarea de noi medicamente. Medicamentele si suplimentele pot afecta ficatul in timpul acestui proces. Anumite substante pot forma metaboliti toxici ce pot deteriora celulele hepatice si, ca rezultat, ficatul poate deveni atat de deteriorat, incat nu mai poate functiona. Un produs pe baza de plante cu toate ingredientele naturale suna destul de bine pentru sanatatea dumneavoastra, cum ar fi extractul de ceai verde sau ceaiul de tataneasa. Aceste doua ceaiuri pot provoca leziuni la nivelul ficatului – organul care descompune medicamentele din corp. Iar daca suferiti de o boala de ficat gras sau hepatita C, cu siguranta veti dori sa pastrati ficatul in cea mai buna forma posibila. Leziunile hepatice induse de medicamente, o forma a bolii de ficat, se bazeaza pe cresterea de suplimente pe baza de plante. Aceste plante au... [continuare]

Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje

Tot ce trebuie sa stii despre consumul de carne de pui: avantaje si dezavantaje

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Carnea de pui a fost multa vreme considerata o sursa bogata de proteine si vitamine, avand un continut redus de grasimi. Noi studii au relevat un lucru surprinzator: puiul crescut in zilele noastre contine de pana la sase ori mai multa grasime decat cei de acum 150 de ani. Chiar si asa, carnea de pui ramane in topul preferintelor culinare, pentru alte calitati. Pe de alta parte, medicii atrag atentia asupra potentialului cancerigen al hormonilor de crestere, prezenti in carnea de pui comercializata la nivel mondial. Avantajele consumului de carne de pui Sursa de proteine Proteinele din carnea de pui sunt considerate proteine slabe si, prin urmare, de calitate. O portie de carne de pui iti ofera aproximativ un sfert din necesarul zilnic de proteine, acei nutrienti esentiali organismului pentru a transforma grasimile in energie si pentru a preveni pierderea masei osoase. Acest aliment are si proprietati energizante, multumita aportului insemnat de vitamina [continuare]

Beneficiile unui pahar de vin rosu

Beneficiile unui pahar de vin rosu

Actualizat la data de: 15 Decembrie 2022

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Vinul rosu prezinta foarte multe beneficii asupra sanatatii, totul este sa fie consumat un moderatie. In cazul in care are loc un abuz, efectele negative asupra sanatatii nu vor intarzia sa apara. Astfel, consumul a doua sau mai multe pahare de vin pe zi poate creste riscul de accident vascular cerebral, hipertensiune arteriala, boli hepatice, dar si anumite tipuri de cancer. Franta si Italia se afla pe primele locuri in topul tarilor unde se consuma cel mai mult vin, urmate de Elvetia, Germania, Portugalia, Luxemburg si Statele Unite ale Americii. Diferenta principala dintre vinul alb si cel rosu este aceea ca cel rosu contine de aproximativ 7 ori mai multi polifenoli decat vinul alb, ceea ce-i ofera un plus pentru organism. Beneficiile vinului rosu • Vinul rosu contine melatonina, un antioxidant care contribuie la reglarea ceasului biologic. Studiile au demonstrat ca un pahar de vin rosu baut inainte de culcare ajuta persoana in cauza sa adoarma mult mai... [continuare]

Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos

Alimentele indicate si contraindicate pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 05 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este organul implicat in eliminarea toxinelor din organism, curata corpul prin filtrarea elementelor toxice din sange si ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si sa elimine bacteriile din sange. In plus, are un rol important si in digestia alimentelor. Atunci cand ficatul este suprasolicitat, ca urmare a stresului sau a expunerii excesive la toxine, organismul este afectat si astfel pot sa apara diferite boli grave. Este foarte important sa avem grija de sanatatea ficatului si putem sa o facem inclusiv prin ceea ce mancam, deoarece anumite alimente fac bine ficatului, in timp ce altele nu. Principalele alimente benefice pentru ficat • Grepfrut . Este un excelent protector hepatic natural, datorita substantei glutation din compozitie, dar si a vitaminei C sau a antioxidantilor. Acest fruct ajuta corpul sa elimine substantele toxice. • Uleiul de masline presat la rece si organic, daca este consumat cu moderatie, este de ajutor ficatului, [continuare]

Cum ne putem detoxifia ficatul cu ajutorul unor simple obiceiuri?

Cum ne putem detoxifia ficatul cu ajutorul unor simple obiceiuri?

Actualizat la data de: 19 Decembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este organul principal care are rolul de a elimina toxinele din organism, ajutand astfel celelalte organe sa functioneze corect. Mai mult, ficatul are peste 500 de functii in organism, printre care curatarea sangelui, digerarea grasimilor si cresterea activitatii metabolice. Supus zilnic insa unui mediu de viata nesanatos, cu mancaruri grele, alcool sau fumat, ficatul nu-si mai poate indeplini cu succes aceste roluri. De aceea, este esential sa fie ajutat astfel incat sa functioneze in parametri optimi. Principalele obiceiuri care ajuta la detoxifierea ficatului • Apa calda cu lamaie. Dimineata este util sa-ti faci un obicei din a bea, pe stomacul gol, imediat dupa ce te trezesti, un pahar de apa calda cu lamaie. Acest obicei determina eliminarea toxinelor din ficat, stimuleaza metabolismul si te ajuta sa elimini constipatia, fiind foarte bun la digestie. • Bea cel putin 2 litri de apa zilnic . Consumul de apa este unul dintre cele mai bune remedii... [continuare]

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Cele mai bune alimente pentru un ficat sanatos

Actualizat la data de: 02 Noiembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ficatul este un organ foarte complex, avand foarte multe roluri. Efectueaza o varietate de sarcini esentiale, de la producerea de proteine, colesterol si bila, pana la depozitarea vitaminelor, mineralelor si carbohidratilor. De asemenea, neutralizeaza toxinele, alcoolul, medicamentele si produsele secundare naturale ale metabolismului. Mentinerea ficatului intr-o forma buna este importanta pentru pastrarea unei stari optime de sanatate. Alimente benefice pentru un ficat sanatos Cafea Cafeaua este una dintre cele mai bune bauturi ce pot fi consumate pentru a promova sanatatea ficatului. Studiile au demonstrat beneficiile consumului de cafea. Aceasta protejeaza organismul de afectiunile hepatice. De exemplu, studiile au aratat in repetate randuri ca utilizarea cafelei scade riscul de ciroza sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afectiuni hepatice cronice. Consumul de cafea poate sa reduca riscul de aparitie al cancerului hepatic si are efecte... [continuare]

Beneficiile consumului de avocado

Beneficiile consumului de avocado

Actualizat la data de: 07 Decembrie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Fructele de avocado sunt o sursa bogata de acizi grasi esentiali, insa beneficiile pe care ele le prezinta pentru sanatate izvorasc din numeroase alte proprietati nutritionale importante. Avocado este un fruct ce apartine familiei Lauracae, alaturi de alte plante cu flori precum camforul, scortisoara sau dafinul. Consistenta untoasa a pulpei si gustul specific al avocado-ului il fac similar fructelor oleaginoase, precum nucile si semintele. Numele stiintific al fructului este Persea americana. Fructul de avocado devine verde inchis sau mov inchis atunci cand este copt, iar in interior are o samanta lemnoasa maron. Fiecare fruct cantareste in jur de 300-700 g. Oamenii de stiinta au descoperit, in cadrul studiilor afectuate asupra beneficiilor aduse de consumul fructelor de avocado, ca ele au rol protectiv impotriva bolilor cardiovasculare, ajuta la controlul greutatii corporale si imbunatatesc abilitatea organismului de a absorbi in parametri optimi... [continuare]

Tot ce trebuie sa stiti despre antioxidanti

Tot ce trebuie sa stiti despre antioxidanti

Actualizat la data de: 24 Octombrie 2013

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Antioxidantii sunt o categorie de vitamine si ingrediente nutritive care ajuta organismul sa scape de actiunea nociva a radicalilor liberi, molecule care produc oxidarea celulelor si instalarea diverselor tipuri de cancer. Importanta antioxidantilor este acceptata in prezent pana si in randul expertilor in medicina cu viziuni conservatoare, fiind asumata de multe persoane in alegerile alimentare de zi cu zi. Rolul antioxidantilor in organism Un antioxidant este o molecula capabila sa inhibe oxidarea unei alte celule. Astfel, antioxidantii rup lantul reactiilor radicalilor liberi, sacrificandu-si electronii proprii pentru a hrani radicalii liberi. Din acest motiv, mai sunt considerati si donatori de electroni. De altfel, antioxidantii fac parte din mecanismul natural de protectie a celulelor organismului impotriva atacurilor speciilor reactive de oxigen. Corpul permite circularea unei varietati de nutrienti cu proprietati antioxidante si produce enzime... [continuare]

Comunitate medicala

Analize,ce sa fac?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Hepatita

hepatita b. analize : tgo=32, tgp= 68, alb=48.24%, electroforeza: alfa1=5.12%, alfa2=15,44%, beta=9.62%, gama=21.58%. Pana acum a folosit esentiale si spirulina. Acum a intrerupt aceste medicamente si a inceput cu BIO BRAN 1000. ESTE BINE? Este vorba de un baiat de 23 ani care i-a fost descoperita boala la o donatie pt.un bolnav. Va rog sa ne ajutati cu un raspuns [continuare]

sotul meu are hepatita c si in acest moment face tratament cu interferon.As vrea sa stiu daca poate face reteta d-nei Monica care are in continut tinctura de propolis 150 ml. [continuare]

Comunitate medicala

Hepatita c?

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Hepatita

ce inseamna anticorpi hcv indeterminat [continuare]

Iau de ceva vreme Piracetam in vederea imbunatatirii cognitiei, atentiei, memoriei. Am tot citit pe forumurile straine ca ar fi bine a fi combinat cu un anume medicament/suplement numit Citicoline. Am tot cautat pe site-urile romanesti un eventual medicament care sa contina aceasta substanta insa nu am gasit nimic. Sunt interesat de numele medicamentului disponibil in Romania. Daca as merge la farmacie si ii spun farmacistei Citicoline s-ar putea sa dea din umeri http://en.wikipedia.org/wiki/Citicoline Va multumesc. [continuare]

Comunitate medicala

Myricetin

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Alzheimer

buna ziua sunt nou venita aici, dar vreau sa va intreb daca ati auzit ceva despre Myricetin, pentru tratarea Alzeimer-ului? Soacra mea a fost diagnosticata cu aceasta boala acum vreo 4-5 ani, a mers si merge regulat la control, la medicul neurolog, ia tratamentul prescris de acesta si, totusi, tot nu se poate odihni, a ramas cu aceeasi stare de depresie, care intre timp s-a mai agravat. In afara de faptul ca uita, lucruri marunte de altfel, si ca nu se odihneste in limite normale, nu are alte manifestari ale bolii. Are 61 de ani. [continuare]

Comunitate medicala

Tratament cancer

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Cancer

cancerul se poate trata cu ulei de canabis sau ulei de canepa. cautati informatii in acest sens pe net, sunt multe cazuri in care acesta a reusit sa vindece. [continuare]

Buna ziua. am 23 de ani si de 4ani am aflat ca am hepatita c. de anu trecut tot am fost la doctor, analize peste analize sa incep tratamentul, dupa care am fost sfatuita sa maiastept cateva luni sa iasa pe piata noul tratament de lux "asha a fost numit pe unele site uri " , din cauza faptului ca este foarte costisitor.am inceput din luna iulie triplul tratament. pe data de 5ianuarie am terminat tratamentul si am fost la analize. rezultatul la 1 luna , la 3 si acum la sfarsit la 6luni a fost negativ. nedetectabil. mai trebuie sa fac inca o data la 6luni. a mai beneficiat cineva de acest tratament sau cine doreste sa il inceapa si vrea sa imi puna niste intrebari. [continuare]

Comunitate medicala

Oncolyn

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Cancer

Sunt disperata sa aflu amanunte despre Oncolyn!Va rog daca poate cineva sa-mi ofera informatii... [continuare]

Pagina 4 din 5 (124 rezultate)