fructele pentru sugari
Boli cauzate de deshidratare
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Apa este vitala pentru sanatate. In functie de greutate si varsta, cantitatea de apa in corpul uman variaza de la 50% pana la 70%. Corpul unui adult contine intre 50% si 60% apa, in timp ce corpul unui copil contine si mai multa. Deshidratarea reprezinta scaderea cantitatii de apa din corp sub nivelul acceptabil pentru organism. La adult, deshidratarea este o problema care se intalneste mai ales la persoanele in varsta si la bolnavii imobilizati la pat. In cazul copiilor, deshidratarea poate fi mai rapida, in special daca se asociaza cu febra, voma si diaree. Semnele deshidratarii - sete intensa cu uscarea gurii, dar acest semn va disparea cu varsta; - rarirea momentelor urinarii, disparitia lacrimilor; - dureri de cap; - crampe; - intr-un stadiu superior, ochii sunt seci si tristi, apatici; - agitatie sau, din contra, apatie care se datoreaza functionarii insuficiente a creierului din cauza deshidratarii. Probleme cauzate de deshidratare Oboseala – apa este... [continuare]
Beneficiile consumului de lapte la copii
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Generalitati Substantele nutritive obtinute din lapte sunt esentiale pentru o buna functionare a organismului, inca din primele clipe de viata. Iar beneficiile laptelui vizeaza cresterea fortei osoase, dezvoltarea unui sistem imunitar puternic, prevenirea unor boli precum hipertensiunea, cariile dentare, problemele respiratorii sau obezitatea si chiar unele forme de cancer. Laptele este unul dintre alimentele de baza pentru o nutritie corecta si sanatoasa. Acesta contine aproape toate substantele nutritive de baza de care are nevoie un copil aflat in crestere: grasimi, carbohidrati, proteine, vitamine si minerale (cu exceptia fierului). Este adevarat ca multe dintre acestea pot fi obtinute cu usurinta din alte surse cum ar fi legumele sau fructele, insa laptele le livreaza pe toate la pachet. Laptele integral nu reprezinta singura modalitate prin care copiii pot dobandi calciul necesar, insa este cel mai practic mod. Beneficiile laptelui la nou-nascuti • Este suficient si... [continuare]
Fierul si importanta acestuia in alimentatia copilului
Dr. Butila Liana Maria
Medic Specialist in Pediatrie
Ce este fierul Fierul este un mineral de care organismul are nevoie pentru crestere si dezvoltare. Corpul nostru foloseste fier pentru a produce hemoglobina, o proteina din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani in toate partile corpului, si mioglobina, o proteina care furnizeaza oxigen muschilor. De asemenea, corpul are nevoie si de fier pentru a produce anumiti hormoni. Cantitatea de fier de care avem nevoie in fiecare zi depinde de varsta, sex si tipul de dieta. Vegetarienii care nu mananca carne, carne de pasare sau fructe de mare au nevoie de aproape de doua ori mai mult fier deoarece organismul nu absoarbe fierul nonhem in alimentele vegetale, precum si fierul hem in alimentele de origine animala. Ce este deficitul de fier si cum se manifesta Anemia cu deficit de fier este un tip comun de anemie - o afectiune in care sangele nu are celule rosii sanatoase adecvate. Celulele rosii transporta oxigen catre tesuturile corpului. Fara suficient fier, corpul nu... [continuare]
Obezitatea la copii
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Obezitatea infantila este o problema grava in lume, expunand copiii si adolescentii la riscul de a avea o sanatate precara. Prevalenta obezitatii in randul copiilor si adolescentilor este inca prea mare. Pentru copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 2 si 19 ani in 2017-20201: Prevalenta obezitatii a fost de 19,7% si a afectat aproximativ 14,7 milioane de copii si adolescenti. Prevalenta obezitatii a fost de 12,7 % in randul copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani, de 20,7 % in randul copiilor cu varste cuprinse intre 6 si 11 ani si de 22,2 % in randul copiilor cu varste cuprinse intre 12 si 19 ani. Obezitatea infantila este, de asemenea, mai frecventa in randul anumitor populatii. Prevalenta obezitatii a fost de 26,2% in randul copiilor hispanici, de 24,8% in randul copiilor de culoare neispanici, de 16,6% in randul copiilor albi neispanici si de 9,0% in randul copiilor asiatici neispanici. Printre afectiunile legate de obezitate se numara... [continuare]
Alergiile copiilor
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Ce este alergia De cate ori copiii nostri nu s-au confruntat cu suparatoarele alergii! Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie in urma unei plimbari pe un camp sau printr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia si, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei. De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun ca medic de familie cu privire la alergie si la care voi incerca sa raspund in acest articol. Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate a organismului capatata la contactul cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte etc.), fie la un produs medicamentos sau la o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii. Cauze Cele mai... [continuare]
Alergiile copiilor nostri - cauze, simptome, tratament si profilaxie
Dr. Cristina Anca Dascalescu
Medic specialist in medicina de familie, competenta in api-fitoterapie
Generalitati De cate ori nu s-au confruntat copiii nostri cu suparatoarele alergii? Fie ca erau cauzate de fructele mult dorite, cum sunt capsunile, fie dupa o plimbare pe un camp sau intr-o livada inflorita, senzatia de mancarime, eruptia sau, mai grav, problemele respiratorii stricau toata bucuria zilei. De ce apare alergia si mai ales ce putem face in cazul ei? Acestea sunt cele mai frecvente intrebari care mi se pun, ca medic de familie, cu privire la alergie si la care voi raspunde in acest articol. Ce este alergia Alergia reprezinta o reactie de hipersensibilitate dobandita a organismului unei persoane la contactul fie cu anumite substante alergene, care in mod normal sunt inofensive (par, praf, polen, ciocolata, peste, lapte), fie cu un produs medicamentos sau cu o anumita bacterie. Pot fi intalnite reactii ale organismului dintre cele mai neasteptate, dar cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, al mucoaselor si al cailor respiratorii. Care... [continuare]
Vitamine necesare
Dr. Mihaela Posea
Medic specialist Diabet, Nutritie si Boli Metabolice
Vitamina A Rolul vitaminei A Vitamina A intervine in fotoreceptie, fiind un compus esential al rodopsinei (substanta fotosensibil prezenta in celulele cu bastonase de la nivelul retinei care sunt implicate in vederea nocturna). De asemenea, ea intervine in cresterea si diferentierea celulara, dezvoltarea embrionara a cordului, plamanilor, rinichilor; participa in reglarea functiilor sistemului imun si in reproducere. Diferiti compusi (hormoni tiroidieni, steroizi, prostaglandine, vitamina D) controleaza sisteme metabolice in care sunt implicati receptori pentru acidul retinoic (RAR) si receptorii X retinoizi (RXR) Vitamina A are dou forme active: retinal si acid retinoic. Aceste forme sunt obtinute prin precursori precum retinol, retinilester (forma esterificat a retinolului), carotenoizi (beta caroten, alfa caroten, etc). Atat carotenoizii cat si esterii de retinol sunt intai transformati in retinol din care, prin procese de oxidare, se obtine retinalul si in final acidul... [continuare]
Diareea la copii - sfaturi dietetice
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Generalitati Diareea la copii este greu de definit, specialistii considerand-o, de fapt, cresterea numarului obisnuit de scaune pentru copilul respectiv si reducerea consistentei acestora prin cresterea continutului apos. Etiologia ei este plurifactoriala, incluzand atat cauze infectioase (microbiene, virale, parazitare), cat si neinfectioase (diete necorespunzatoare, tratament antibiotic prelungit). Diareea poate fi agravata prin regim alimentar necorespunzator, insa prin regim adecvat poate fi si ameliorata. Recomandarile specialistilor Printre sfaturile utile adresate de catre specialisti parintilor, se numara: Mentinerea alimentatiei normale Mentinerea unei diete cat mai normale, continand alimentele de baza, cu care copilul e deja obisnuit. Daca in trecut medicii recomandau instituirea unei diete hidrosaline, care avea drept scop punerea in repaus a tubului digestiv, insa cu asigurarea aportului de apa si electroliti, studiile clinice recente au demonstrat ca... [continuare]
Vitaminele
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Vitaminele reprezinta un grup de substante organice naturale, necesare organismului (desi in cantitati mici), pentru realizarea in conditii optime a unor procese metabolice esentiale. Vitaminele, prin moleculele lor, nu elibereaza energie si nu au nici roluri plastice, insa sunt esentiale in generarea acesteia. Deoarece majoritatea vitaminelor nu pot fi sintetizate de catre organism, acesta trebuie sa le primeasca prin dieta (fie ca atare, fie sub forma de provitamine). Vitamine esentiale Exista 13 vitamine esentiale (lipsa lor afecteaza functionalitatea normala a organismului): A, C, D, E, K, tiamina (B1), riboflavina (B2), niacina (B3), acidul pantotenic, biotina, vitamina B6, vitamina B12, acidul folic. Functiile vitaminelor sunt complexe, incluzand aici: functie de hormoni sau hormon-like (vitamina D), antioxidanti (vitamina E), rol in cresterea si diferentierea tisulara (vitamina A) si lista poate continua. Vitaminele sunt grupate in doua categorii... [continuare]
Intoxicatia alimentara
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Ce este intoxicatia alimentara Intoxicatia alimentara (toxiinfectia alimentara) este o afectiune datorata consumului de alimente sau bauturi contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau parazitii. Cum sunt contaminate alimentele Alimentele pot fi contaminate prin urmatoarele metode: - pe parcursul procesului de preparare. In mod normal organele si tesuturile animale pot fi colonizate de diferite tipuri de microorganisme (in special la nivelul intestinelor), astfel ca acestea pot contamina persoana care manevreaza carnea - pe parcursul cresterii si anume in cazul fructelor si legumelor, care pot fi contaminate mai ales daca sunt folosite ingrasamintele naturale sau daca este folosita irigatia cu apa dintr-o sursa contaminata - in timpul procesului de preparare al alimentelor si anume in cazul persoanelor care sunt purtatoare a unui tip de microorganism (de exemplu stafilococ) sau in cazul persoanelor bolnave, care de asemenea pot contamina... [continuare]
Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Ce este candidoza bucala Candidoza bucala (orofaringiana) este o infectie determinata de anumiti fungi (ciuperci) ce se dezvolta la nivelul gurii, limbii si al gatului. Candidoza bucala este mai frecventa la nou-nascuti, sugari si batrani, dar poate sa apara la orice alta varsta. La nou-nascutii si sugarii sanatosi candidoza bucala nu reprezinta o problema serioasa, ea fiind tratata si vindecata foarte usor. Medicamente Unele medicamente permit ciupercilor sa se inmulteasca necontrolat: - antibioticele, in special cele cu spectru larg (de exemplu, tetraciclina); - contraceptive orale (pilulele); - medicamente ce scad capacitatea de aparare a organismului, precum corticosteroizii. Mod de transmitere Modul de transmitere a ciupercii ce determina candidoza bucala difera in functie de varsta; - nou-nascutii si sugarii . Un nou-nascut poate contacta candida de la mama, in timpul nasterii, daca aceasta are candidoza vaginala. Simptomele apar in medie la 3 pana la 7 zile... [continuare]
Infectiile virale
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati Virusul este un agent submicroscopic care cauzeaza o infectie in organism. Acesta detine material genetic de tip ADN - ARN, pe care il reproduce. Pentru ca un virus sa supravietuiasca trebuie sa invadeze si sa se ataseze de o celula vie (celula gazda), unde se va multiplica, dand nastere altor virusuri. Prin atasarea la celula gazda, virusul poate distruge sau modifica functiile celulei, astfel sunt eliberate noi tipuri de virusuri si sunt infectate alte celule. Practic, acesta este mecanismul prin care virusurile provoaca boli. De regula, virusul infecteaza un singur tip de celula; de exemplu, virusul care provoaca raceala infecteaza numai celulele tractului respirator superior. Virusurile pot fi transmise prin: contactul cu o persoana infectata, ingestie, inhalare sau sex neprotejat. Igiena deficitara si obiceiurile alimentare neadecvate pot creste riscul de a contacta o infectie virala. Barierele externe (pielea si mucoasele) reprezinta prima linie de aparare a... [continuare]
Efectele benefice ale consumului de cereale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]
Generalitati Numerele care apar pe etichetele produselor alimentare, E-uri, sunt alocate unor aditivi alimentari. Acestia sunt folositi pentru a augmenta culoarea, aroma si structura alimentelor, dar si pentru a preveni alterarea produselor. Simbolul “E” provine de la Europa, intrucat acesti aditivi au fost standardizati in Uniunea Europeana, iar codul face aditivul respectiv usor de identificat. E-urile nu sunt in principiu rele, insa orice substanta este toxica daca se depaseste o anumita doza. Tocmai de aceea exista reglementari cu privire la utilizarea E-urilor in alimente. Unele state au impus restrictii cu privire la utilizarea anumitor aditivi alimentari. Substante naturale precum vitamina C (E300), boia de ardei (E160) si chiar oxigenul (E948) au fiecare atribuit cate un cod de tipul “E”. Exista insa si E-uri, de obicei din seria colorantilor artificiali, care sunt puse in legatura cu hiperactivitatea la copii, spre exemplu, astfel ca recomandarea generala a... [continuare]
Gastroenterita - o problema de sanatate mereu actuala
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Gastroenterita este un termen medical destul de nespecific, folosit pentru descrierea unor afectiuni foarte variate ale tractului digestiv. Elementul definitor al bolii este inflamatia epiteliului gastrointestinal, cu aparitia consecutiva a diareei. Daca exista o afectare predilecta a mucoasei gastrice, termenul folosit este cel de “gastrita”, iar daca este afectata mai ales mucoasa intestinala, afectiunea se numeste “enterita”. Inflamatia generalizata poate avea numeroase cauze, cele mai frecvente fiind cele infectioase (bacteriene sau/si parazitare). Acestea sunt adesea prezente in apa sau alimente contaminate, si astfel vin in contact cu organismul. In unele cazuri, agresiunea asupra epiteliului poate fi reprezentata chiar de anumite alimente in sine, iritatia aparand, in general, pe un teren predispozant. Un exemplu sugestiv de gastroenterita alimentara este cea datorata intolerantei la lactoza. Foarte multi dintre pacientii cu episoade diareice,... [continuare]
8 moduri de a va mentine sanatatea gurii
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Pentru a avea o viata sanatoasa, este necesar sa aveti grija de gura si zonele din imprejurimile gurii. Este foarte important sa retineti ca pot aparea numeroase situatii periculoase daca nu aveti grija de cavitatea bucala. Intrebarea este cum puteti proteja gura si gingiile. In acest scop, trebuie sa va mentineti gura si gingiile curate. Inca din copilarie, este necesar sa stiti cum sa va portejati gura si gingiile. Sanatatea gurii 1. Vizitati medicul stomatolog. Multe persoane ocolesc dentistul din cauza fobiei dentare, motive financiare sau doar din neglijenta. Este recomandat sa se viziteze medicul stomatolog de cel putin 2 ori pe an pentru a se descoperi si a se trata din timp cariile, bolile gingivale, traumatismele sau cancerul, inca din stadii incipiente, pentru ca atunci cand problemele sunt usor tratabile sunt necesare mai putine cheltuieli. 2. Numarati anii. Copiii si adultii mai in varsta au tendinta de a amana ingrijirea dintilor, dar si in... [continuare]
Cat de sanatoase sunt alimentele dietetice?
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Exista opinii contradictorii cu privire la beneficiile si efectele adverse ale dietelor pentru slabit. Acestea presupun consumul de alimente care au mai putine grasimi si mai putin zahar, dar si anumite substante chimice adaugate pentru a le imbunatati gustul. Au fost realizate diverse cercetari care au studiat acesti aditivi chimici controversati si s-au analizat efectele pozitive ale acestora pe termen lung. Dieteticienii recomanda, in cazul in care nu este prezenta o alta boala - cum este diabetul - sa se manance portii mici de alimente naturale pentru a se evita orice substanta chimica adaugata. Sorbitol Sorbitolul (E 420) este un substitut pentru zahar folosit pentru diminuarea cantitatii de zahar dintr-o dieta alimentara. Spre deosebire de zahar, care contine 4 calorii per gram, sorbitolul contine aproximativ 2.6 calorii per gram. Acesta este utilizat pentru prepararea bauturilor, inghetatei dietetice, siropurilor pentru tuse, bomboanelor... [continuare]
Definitie Dieta cu indice glicemic scazut este o dieta in urma careia nu numai ca se vor pierde kilograme, dar care are si un rol important in prevenirea diabetului intrucat presupune consumul alimentelor si bauturilor care pot preveni cresterile rapide ale cantitatii de zahar din sange. Dieta se bazeaza pe ideea ca reglarea nivelului de zahar din sange duce la scaderea in greutate. Multe dintre dietele cunoscute presupun diminuarea valorilor de zahar din sange: Nutrisystem, dieta Zone si Busters Sugar. Dieta cu indice glicemic scazut ia in calcul valorile indicelui glicemic pentru constituirea unui plan de nutritie care sa contribuie la eliminarea surplusului de greutate, desi a fost initial dezvoltata in scopul mentinerii echilibrului glicemiei in diabetul zaharat. Indicele glicemic masoara carbohidratii transformati prin digestie in glucoza si care au ca rezultat cresterea parametrilor normali de zahar din sange. Planul de dieta presupune o clasificare a alimentelor care... [continuare]
Generalitati Iodul este un oligoelement prezent in organism in cantitati mici, insa este esential pentru functionarea corecta a glandei tiroide. Organismul uman contine aproximativ 30-40mg de iod, dintre care 10mg sunt depozitate in tiroida, structura ce prezinta o afinitate deosebita pentru aceste element. Iodul este necesar pentru mentinerea functionalitatii si artei metabolismului celular in parametrii optimi. Prin corecta desfasurare a proceselor metabolice, organismul este capabil sa transforme nutrientii in energie. Insa, iodul este recunoscut pentru rolul sau in sinteza hormonilor tiroidieni (triiodotironina, tetraiodotironina sau tiroxina), ce apar prin cuplarea acestui oligoelement cu tirozina. Printre alte efecte benefice ale iodului se numara rolul antiaterosclerotic, antitoxic, antisenescent (prin promovarea functiilor celulare) si hipotensor. Surse alimentare de iod Cea mai importanta sursa de iod este reprezentata de sarea iodata (reprezinta, de fapt, sare de... [continuare]
Nutritia si alimentatia rationala la copil
Autor: SfatulMedicului
Alimentatia sanatoasa Ce este alimentatia rationala si ce alimente sunt necesare in dieta copilului? O dieta sanatoasa, rationala, include o varietate de alimente care ofera copilului energia si nutrientele necesare unei dezvoltari psihosomatice normale. O alimentatie corespunzatoare nu semnifica doar consumul unor "alimente sanatoase", putand fi consumate o varietate de alimente atat timp cat dieta ramane variata, echilibrata si este consumata in cantitati moderate. Copii, prezinta chiar de la nastere un mecanism intern de reglare al consumului de mancare, astfel ca nou nascutii si sugarii au capacitatea de a semnala aparitia foamei (de obicei prin plans) si de asemenea stiu cand sunt satui si astfel se opresc din alimentare (prin controlul unor semnale interne care indica satietatea). Odata cu inaintarea in varsta copii au capacitatea de a-si doza alimentele in functie de necesitatile fiziologice specifice varstei. Cum pot mentine parintii o dieta sanatoasa a copilului? [continuare]
Generalitati Giardioza - numita si giardia - este o boala intestinala cauzata de infectia parazitul Giardia lamblia (numita si Giardia intestinalis). Simptomele de giardie sunt diaree, crampe abdominale, flatulenta si simptome generale intestinale. Simptomele care apar la copii sunt reprezentate de deficitul de crestere si luare in greutate. Simptomele de giardioza pot sa apara doar o data pentru o perioada scurta de timp sau pot sa apara si sa dispara pe o perioada mai lunga de timp. Este posibil sa nu mai existe simptome si inca sa fie prezenta infectia parazitara. Zonele endemice pentru giardia Giardia apare mai in toate zonele lumii, dar este cea mai importanta problema in zonele in care este limitat accesul la apa sau unde regulile igienice sunt precare. In Statele Unite, G. Intestinalis este intalnita in ape, cum ar fi fluvii, rauri sau lacuri (surse la suprafata apei). Epidemii de giardia au aparut datorita tratarii inadecvate a apei din sistemele urbane sau cand... [continuare]
Cele mai toxice spatii din interiorul casei
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ne place sa credem ca locul in care locuim este curat, dar putem avea surpriza sa aflam ca in casa noastra exista si locuri considerate a fi toxice. Majoritatea persoanelor folosesc dezinfectante, inalbitoare si alte tipuri diferite de produse pentru curatenie, majoritatea continand substante chimice care sunt toxice si exista o multime de dovezi privind prezenta anumitor materiale toxice in locuinta fiecaruia, mai ales daca veti cauta unde trebuie. Iata care sunt cele mai comune locuri unde puteti gasi astfel de substante toxice in interiorul si in jurul casei, si ce puteti face pentru a minimaliza riscurile acestora pentru sanatate. Spatiile de depozitare din baie si bucatarie Fie ca este vorba de inalbitor, dezinfectant sau alt tip de agent de curatare, marea majoritate contin substante chimice periculoase. Ar putea fi amoniac sau clor, prezente in inalbitorul pe care il folositi, iar acestea pot provoca iritatii ale ochilor si ale tractului respirator... [continuare]
Importanta fierului in organism Fierul reprezinta un macroelement ce se gaseste in toate celulele corpului. Importanta lui in economia organismului deriva din cantitatea in care se gaseste, 2,5-5 grame si din faptul ca peste 65% din total intra in structura hemoglobinei din hematii (proteina cu rol esential in transportul oxigenului catre celule si tesuturi). Organismul uman are nevoie de un aport consecvent si crescut de fier pentru a-si putea indeplini functiile. Fierul trebuie sa existe in permanenta si la un nivel cat mai ridicat deoarece functiile sale sunt multiple si au interesare plurisistemica, de exemplu: transporta oxigenul catre tesuturi, transporta diverse substante chimice implicate in metabolismul energetic, are actiune antioxidanta si este implicat in promovarea cresterii si dezvoltarii armonioase, in mentinerea imunitatii la niveluri optime si asigurarea functiei reproductive. Fierul se gaseste in organism in structura hemoglobinei si mioglobinei (proteina din... [continuare]
Generalitati Mineralele sunt elemente nutritive necesare organismului pentru a functiona corespunzator si pentru a se mentine puternic. Un numar mare de persoane considera ca vitaminele si mineralele sunt unul si acelasi lucru; insa nu este asa. Mineralele, ca si vitaminele, sunt nutrienti importanti care se gasesc in produsele alimentare; principala diferenta consta in faptul ca vitaminele sunt substante organice (contin elementul carbon) si mineralele sunt substante anorganice. De obicei, mineralele necesare organismului sunt furnizate dintr-un regim alimentar variat format din fructe, legume si oleaginoase. Clasificare Fiecare mineral aduce anumite beneficii organismului, din aceasta cauza nu se va recurge la o clasificare dupa importanta mineralelor. Mineralele sunt esentiale pentru functionarea corecta a organismului, majoritatea fiind implicate in metabolizare, echilibrul apei din organism si sanatatea sistemului osos. Mineralele se impart in doua grupe:... [continuare]
nepotelul meu de 6 luni are stari de voma si diaree de aseara. cred ca ii cresc dintisorii pentru ca are stari de nervozitate.ce ar putea sa ii dea sora mea? multumesc [continuare]
Anason (pimpinella anisum l.)
Planta medicinala anuala, de cultura, cu putine frunze, dintate si inflorescente umbrelate de forma ovala, mici si albe. fructele sunt in forma de stea, acoperite de un par aspru, scurt. Contin semninte din care se prepara infuzii. Au gust aromat si miros placut. Acestea au in compozitie ulei volatil format din anetol, metilcavicol, cetone, adelhide anihica si acetica, colina, protide, lipide, amidon, zaharuri si substante minerale. Fructele coapte se recolteaza din luna iulie pana in septembrie, recomandabil dimineata sau seara. In scop medicinal se folosesc fructele uscate pentru ca au efect carminativ, galactogog dar si expectorant. Anasonul se utilizeaza si in gastronomie, pentru aromatizarea mancarurilor. Uz intern: - fructe - bronsite, stimularea secretiei lactate, combaterea oxiurozei, sindrom dispeptic gastric, meteorism, colici abdominale (recomandat si sugarilor si copiilor mici), stimuleaza digestia, apetitul si... [continuare]
Chimionul (cuminum cyminum)
Chimionul este o planta medicinala bienal care creste in regiuni de munte sau regiuni deluroase, in zone cu umiditate ridicata. Pentru a se dezvolta armonios si a produce fructe aromate are nevoie de lumina si caldura, de mult soare. Tulpinile sunt ramificate, florile sunt mici de culoare rosie sau alba. fructele sunt achene arcuite, cu forma de semiluna, oval-alungita, de culoare bruna-cenusie. Florile se recolteaza in luna iulie, cand fructele au deja o coloratie bruna. Pentru a nu se scutura fructele, se recomanda ca recoltarea sa se faca rapid. Mirosul acestora este aromat ca si gustul, de altfel. Fructele contin ulei volatil format din carvona, limonen, dehidrocarvona, dihidrocarveol, lipide, substante albuminoide, substante minerale, amidon, glucide, rezine, tanoizi etc. Chimionul este galactogog, antispastic, astringent, antimicrobian. Datorita aromei sale, chimionul se utilizeaza si in alimentatie in preparatele culinare. Important este sa se faca distinctia dintre... [continuare]
Zymafluor, tablete
Indicatii Prevenirea cariei dentare. Zymafluor reprezinta o sursa de fluor pentru dintii copilului dumneavoastra, ce creste rezistenta acestora la aparitia cariilor. Procesul incepe inainte de aparitia dintilor si trebuie mentinut pe tot parcursul vietii. Doze si mod de administrare Zymafluorul trebuie administrat regulat, fara intreruperi, de la 2 saptamani la 18 ani. Cand copilul incepe sa inteleaga, trebuie abandonata administrarea tabletelor prin inghitire si inceputa cea prin mentinerea acestora in gura pana la dizolvarea completa. Administrarea Zymafluorului trebuie facuta in mod alternativ, pe partea stanga si apoi la urmatoarea tableta, pe partea dreapta a cavitatii bucale, de preferat seara, dupa spalarea dintilor, ceea ce permite mentinerea unei concentratii crescute de fluor pe o perioada mai mare de timp. La sugari, tabletele de Zymafluor se faramiteaza si se dizolva in putina apa, apoi se adauga continutul alimentar al biberonului (insa nu se amesteca cu... [continuare]
Tardyferon, drajeuri
Indicatii Anemii feripive (anemii hipocrome). Terapie cu cerinte in fier crescute sau de carenta latenta in fier (de ex. la femeile fertile, in timpul sarcinii, post-partum in timpul perioadei de alaptare, cat si dupa gastrectomie). Punerea in evidenta a unei carente in fier si gradul sau de gravitate trebuie sa se bazeze pe un diagnostic sigur si sa fie conformat prin examene de laborator corespunzatoare. Doze si mod de administrare anemii feriprive usoare si carenta latenta in fier: 1 drajeu/zi dimineata. anemii feriprive grave: 1 drajeu 2 ori/zi, dimineata si seara. Drajeurile trebuie sa fie luate in prize, inainte de mese, cu putin lichid fara a fi sfaramate. Durata tratamentului este fixat in functie de gradul de deficit in fier. Dupa normalizarea valorilor hemoglobinei, tratamentul va fi continuat timp de cateva saptamani reducandu-se la un drajeu pe zi dimineata, pana cand procentul de feritina serica indica reconstituirea satisfacatoare a rezervelor de fier. Daca... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Ecografie pediatrica , Neonatologie , Cardiologie pediatrica , Chirurgie pediatrica , Ecografie pediatrica , Neurologie pediatrica , Ortopedie pediatrica .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter