Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

fructe bogate calciu

Boala celiaca si dieta fara gluten 

Boala celiaca si dieta fara gluten 

Actualizat la data de: 15 Martie 2024

Dr. Iancu Marilena
Rezident Medicina de Urgenta

Ce este glutenul Glutenul, o proteina gasita in cereale precum graul, ovazul, orzul, secara si are rolul principal de a lega ingredientele, contribuind astfel la cresterea aluatului pentru paine. Desi nu este bogat in valori nutritive, glutenul este esential in panificatie. Boala celiaca Cand o persoana cu predispozitie genetica consuma alimente ce contin gluten, aceasta poate declansa o reactie imunitara in intestinul subtire, provocand inflamatie cronica. Aceasta inflamatie poate duce la deteriorarea vilozitatilor intestinale, esentiale pentru absorbtia nutrientilor, si poate declansa o gama variata de simptome. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de boala celiaca. Simptome Simptomele bolii celiace pot varia semnificativ de la o persoana la alta, afectand diferite sisteme ale corpului si pot include: Simptome Digestive: Diaree cronica sau constipatie Balonare si gaze Dureri abdominale Greturi si varsaturi Steatoree (scaune deschise la culoare, lipicioase si cu... [continuare]

Vitamina c pentru sanatatea organismului

Vitamina c pentru sanatatea organismului

Actualizat la data de: 21 Decembrie 2023

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Introducere Vitamina C este una dintre vitaminele solubile in apa. Se descompune foarte repede in organism si se consuma rapid, ceea ce ramane constant in organism fiind intre 1,5 la 3,5 grame. Aportul de vitamina C trebuie sa fie, prin urmare, regulat. Pentru asta, ideal este consumul de alimente proaspete, bogate in vitamina C: coacaze, kiwi, citrice, macese, legume verzi si rosii, piper rosu, de doua-trei ori pe zi. In organism, vitamina C are efecte benefice pentru creier, ficat, ochi, dinti, splina, plamani i pentru sange. Beneficiile vitaminei C • Vitamina C actioneaza cel mai bine atunci cand vorbim despre o dieta echilibrata, in care si alte substante, vitamine si minerale precum vitamina E, fierul, calciu exista in cantitati suficiente in organism. • Vitamina C este unul dintre antioxidantii (alaturi de vitamina E) care protejeaza celulele de radicalii liberi. Administrarea de suplimente orale de vitamina C in combinatie cu alte vitamine si minerale pare sa previna... [continuare]

Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Caisele beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 24 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Caisele se numara printre fructele cu numeroase beneficii pentru sanatate, datorita continutului bogat in nutrienti care ajuta la tratarea indigestiei, constipatiei, bolilor cutanate sau chiar a anemiei. Uleiul esential extras din caise poate contribui la vindecarea mai rapida a ranilor si a febrei musculare. Caisele pot imbunatati sanatatea cardiaca si bolile respiratorii, fortifica sistemul osos si mentin echilibrul electrolitic in organism. Delicioase in stare proaspata, caisele pot fi introduse si in retete sanatoase, potrivite pentru sezonul cald. Informatii nutritionale Impresionantele beneficii pentru sanatate ale caiselor se datoreaza continutului generos de vitamine (A,C,K,E, niacina etc.), minerale (potasiu, cupru, mangan, magneziu si fosfor) si fibre alimentare. Aceste fructe foarte accesibile pe timp de vara prezinta urmatoarele informatii nutritionale (pentru 100 grame de caise proaspete) Calorii 50 kcal Carbohidrati 11 g ... [continuare]

5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate

5 legume mai putin comune si cum pot fi consumate

Actualizat la data de: 14 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In afara de rosii, castraveti si ardei, in meniul zilnic se pot strecura si alte legume mai putin comune, dar la fel de bogate in vitamine, minerale, fibre si antioxidanti precum soiurile vegetale consumate la scara larga. Multi dintre noi ignora numeroase legume gustoase si hranitoare, doar din pricina aspectului si texturii lor aparte. Diversificarea meniului zilnic poate fi realizata usor cu ajutorul acestor soiuri de legume mai putin populare, odata ce invatati cum sa le consumati! Legume sanatoase dar mai putin cunoscute Consumate doar in anumite regiuni ale tarii noastre sau provenite din colturi exotice ale lumii, urmatoarele legume mai putin cunoscute au proprietati nutritive unice, de care va puteti bucura la fiecare masa principala. Prazul Arata ca o ceapa verde mutanta, insa furnizeaza nutrienti importanti, in schimbul unui gust mai dulce. Prazul este consumat in cantitati mari in regiunea Olteniei, un ingredient-cheie al multor preparate... [continuare]

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Pepenele rosu beneficii si informatii nutritionale

Actualizat la data de: 22 Iulie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In ciuda conceptiei generale ca pepenele rosu ar contine doar apa si zahar, acest fruct popular al verii este considerat de specialisti ca fiind un aliment dens in nutrienti. Informatiile nutritionale ale pepenelui rosu arata ca fructul este bogat in numeroase vitamine, minerale si antioxidanti, cu beneficii unice asupra organismului. Alaturi de rosii, pepenele rosu se afla pe lista celor mai importante surse alimentare de licopen, un fitonutrient carotenoid care imbunatateste sanatatea cardiovasculara si osoasa. Informatii nutritionale In compozitia pepenelui rosu se regasesc numerosi compusi si nutrienti benefici sanatatii, printre care se numara tiamina, riboflavina, vitamina B6, acidul folic, acidul pantotenic, magneziul, fosforul, potasiul, zincul, cuprul, manganul, seleniul, colina, licopenul si betaina. Acest aliment contine cea mai mare cantitate de licopen dintre toate fructele. Informatiile nutritionale pentru aproximativ 100 de grame de pepene rosu... [continuare]

6 retete delicioase pentru mentinerea sanatatii oaselor

6 retete delicioase pentru mentinerea sanatatii oaselor

Actualizat la data de: 12 Septembrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Sanatatea oaselor se mentine printr-un stil de viata echilibrat, in care alimentatia ocupa un loc fruntas. Hrana bogata in calciu, vitamina D si alti nutrienti importanti pentru sistemul osos trebuie sa se regaseasca in regimul alimentar zilnic, fara exceptie. Copiii au nevoie de retete sanatoase bogate in acesti nutrienti pentru a se dezvolta armonios, iar adultii pentru a-si reduce la minimum sansele de a suferi de osteoporoza odata cu inaintarea in varsta. Retete pentru prevenirea bolilor sistemului osos In timp ce lactatele sunt surse pretioase de calciu si vitamina D, multe alte alegeri alimentare, de la somon si pana la legumele cu frunze verzi, contribuie la prevenirea bolilor sistemului osos. Studii recente arata ca pana si uleiul de masline, boabele de soia, afinele si alimentele bogate in acizi grasi omega-3 (semintele de in, uleiul de peste etc.), aduc beneficii directe densitatii si rezistentei osoase. Introduceti urmatoarele retete sanatoase... [continuare]

Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Corcodusele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 12 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Corcodusele, fructe extrem de accesibile in regiunile rurale din tara noastra, detin numeroase proprietati nutritive cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Compozitia chimica a corcoduselor abunda in vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri si pectine. Corcodusele sunt benefice in tratarea anemiilor si a oboselii cronice, fiind si ingredientele unor retete sanatoase si gustoase. Informatii nutritionale Corcodusele contin apa in proportie de 90%, insa acest lucru nu inseamna ca nu sunt dense in nutrienti. Continutul bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fierul, calciul, fosforul si magneziul completeaza aportul bogat de substante nutritive al acestor fructe care apartin genului Prunus. Valorile nutritionale pentru 100 de grame de corcoduse proaspete sunt urmatoarele: Calorii: 63 kcal Acid folic: 5 mcg Acid pantotenic: 0,15 mg Piridoxina: 0,3 mg Riboflavina: 0,2 mg Tiamina:0,3 mg Vitamina A: 345... [continuare]

Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Coacazele: beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 20 August 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Coacazele sunt bogate in fitonutrienti si antioxidanti care ofera multiple beneficii pentru sanatate. Aceste fructe de padure mici, rotunde, dispuse in ciorchine, sunt surse excelente de vitamine esentiale si minerale. Sarace in grasimi si calorii, coacazele sunt recomandate si in curele de slabire. Continutul important de fibre regleaza digestia si trateaza constipatia sau alte probleme digestive. Rosii sau negre, coacazele ar trebui sa se regaseasca frecvent intr-o dieta echilibrata. Informatii nutritionale O cantitate de aproximativ 100 de grame de coacaze prezinta urmatoarele informatii nutritionale: Calorii: 63 kcal; Carbohidrati: 15 g; Proteine: 1,5 g; Grasimi: 0,5 g; Fibre: 4,5 g; Acid Folic: 8 mcg; Niacina: 0,3 mg; Acid pantotenic: 0,4 g; Piridoxina: 0,6 g; Riboflavina: 0,5 mg; Tiamina: 0,5 mg; Vitamina A: 230 UI; Vitamina C: 180 mg; Sodiu: 2 mg; Potasiu: 0,1 mg; Calciu: 55 mg; Cupru: 0,5 mg Fier: 1,5 mg; Magneziu: 24 mg; Mangan: 0,25... [continuare]

Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Strugurii beneficii, informatii nutritionale si retete sanatoase

Actualizat la data de: 02 Septembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii se numara printre fructele cu cele mai importante beneficii pentru organism, tratand constipatia, indigestia, oboseala cronica, afectiunile renale sau degenerarea maculara si prevenind cataracta. Strugurii contin si antioxidanti puternici, care amana imbatranirea celulelor si protejeaza impotriva mai multor tipuri de cancer. Numeroase retete sanatoase contin struguri, datorita aromei lor speciale. Informatii nutritionale Aceste fructe asociate cu sosirea toamnei sunt surse foarte bune de vitaminele A, C, B6 si acid folic, alaturi de minerale esentiale precum calciul, potasiul, fierul, magneziul, fosforul si seleniul. Informatiile nutritionale pentru 100 de grame de struguri sunt urmatoarele Calorii 69 kcal; Carbohidrati 18 g; Proteine 0,7 g; Grasimi totale 0,2 g; Fibre alimentare 1 g; Acid folic 2 mcg; Niacina 0,2 mg; Acid Pantotenic 0,05 mg; Piridoxina 0,1 mg; Riboflavina 0,1 mg; Tiamina 0,1 mg; Vitamina A 66 UI; Vitamina C 11 mg; Vitamina... [continuare]

 5 retete simple pentru o piele sanatoasa pe timp de vara

5 retete simple pentru o piele sanatoasa pe timp de vara

Actualizat la data de: 08 Octombrie 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pielea sanatoasa pe timp de vara nu se intretine doar din exterior. Dieta joaca un rol esential in protectia tesutului cutanat impotriva actiunii razelor ultraviolete, iar un meniu zilnic bogat in alimente care furnizeaza din plin antioxidanti contribuie la prevenirea imbolnavirii pielii. Cateva retete usoare si sanatoase va ajuta sa va satisfaceti micile placeri culinare din timpul verii, dar si sa va pastrati pielea hidratata, supla si stralucitoare. Retete de vara benefice pentru piele Intrucat pielea se regenereaza in permanenta, mai ales sub efectul actiunii agresive a razelor UV din timpul verii, are nevoie de aporturi nutritive adecvate in sezonul cald. Printre nutrientii esentiali tesutului cutanat se numara vitamina A, zincul si acizii grasi esentiali, preluati din alimente precum galbenusul de ou, lactate, legume verzi, morcovi, pepene galben, caise, mango, stridii si alte fructe de mare, germeni de grau, nuci si alune sau peste... [continuare]

5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii

5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii

Actualizat la data de: 10 Decembrie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Detoxificarea regulata a organismului nu este doar importanta, ci critica pentru sanatatea organismului. Eliminarea toxinelor in timpul iernii ar trebui sa constituie o prioritate pentru oricine, de vreme ce fructele si legumele nu mai sunt consumate in cantitati generoase, asa cum se intampla in sezonul cald. Cateva obiceiuri care contribuie la detoxificarea corpului sunt usor de adoptat iarna si asigura mentinerea unui echilibru fiziologic si mental pe tot parcursul anotimpului rece. Acumularea toxinelor in exces in sezonul rece In sezonul rece, zilele mult mai scurte predispun la instalarea depresiei sezoniere, pe fondul expunerii insuficiente la soare. Alimentatia axata pe un aport prioritar de grasimi si proteine creste riscul de ingrasare si acumulare excesiva a toxinelor in organism. Rinichii si glandele suprarenale au nevoie de o ingriire speciala in sezonul rece. Vezica urinara si rinichii lucreaza impreuna la procesul natural de detoxificare a... [continuare]

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

7 alimente fermentate care fac minuni pentru organism

Actualizat la data de: 04 Februarie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Alimentele fermentate aduc beneficii importante organismului datorita continutului bogat de bacterii probiotice esentiale pentru echilibrul florei intestinale. Gustul lor intepator se datoreaza procesului de transformare a zaharurilor in compusi alcoolici, prin interventia bacteriilor sau a drojdiei. Specialistii spun ca introducerea alimentelor fermentate cat mai des in dieta zilnica are efecte pozitive asupra functionarii intregului organism, inclusiv asupra sistemului imunitar. Ce sunt alimentele fermentate Alimentele fermentate au trecut printr-un proces de lacto-fermentatie, prin care lactoza este transformata in acid lactic. Dezvoltarea lactobacililor confera un gust acru alimentului, facandu-l totodata mai usor de digerat. In acelasi timp, lacto-fermentatia are efect de conservare, produce enzime benefice, vitamine din complexul B, acizi grasi omega-3 si diverse tulpini de bacterii probiotice. Fermentatia naturala a alimentelor s-a dovedit a fi eficienta... [continuare]

Trucuri pentru a albi dintii in mod natural

Trucuri pentru a albi dintii in mod natural

Actualizat la data de: 15 Iulie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cu timpul, dintii ingalbenesc sau se pateaza. Aceste neplaceri se accentueaza daca aveti obiceiuri gresite (alimentatie bogata in zaharuri, fumat, consum excesiv de cafea, ceai, etc.) si daca smaltul dintilor dumneavoastra este prea poros. Totusi, nu va panicati, pentru a va albi dintii si pentru a le reda sanatatea fara sa ii ruinati este de ajuns sa aplicati cateva dintre trucurile urmatoare si de a cunoaste alimentele care redau albul dintilor, dar si cele care ii pateaza. Trucuri pentru dinti mai albi in mod natural Carbonul natural sub forma de pudra pentru albirea dintilor – carbonul vegetal este un medicament natural obtinut datorita carbonizarii a mai multor varietati de lemn de plop sau chiar de nuca de cocos. Pentru a avea parte de binefacerile carbonului natural, va puteti ajuta de acest produs in ceea ce priveste dantura in momentul in care va spalati dintii. Puteti adauga carbon natural sub forma de pudra intr-o lingura, sa inmuiati un betisor cu... [continuare]

Beneficiile ananasului

Beneficiile ananasului

Actualizat la data de: 21 Octombrie 2015

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Ananasul este originar din sudul Braziliei si Paraguay. Acest fruct adus de popoarele autohtone vine dintr-un spatiu salbatic si a fost initial considerat necomestibil. Elementele nutritive cele mai importante din ananas sunt cantitatea ridicata de vitamina C, mangan si bromelina, o enzima de o importanta vitala. El mai contine cupru, vitaminele B1 si B6, fibre alimentare, acid folic si acid pantotenic. Ananasul este al doilea fruct cel mai apreciat din America dupa banana din categoria fructelor tropicale. 150g de ananas, furnizeaza 100% din aportul zilnic de vitamina C recomandat. Nutrienti pe care ii contine ananasul: acid citric, acid malic, bromelina, calciu, calorii, celuloza, apa, fier, glucide, grasimi, hidrati de carbon, iod, magneziu, fosfor, mangan, potasiu, saruri minerale, sodiu, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, C. Beneficiile ananasului pentru sanatate Este un bun antiinflamator. Partile diferite ale ananasului ajuta la lupta... [continuare]

8 beneficii uimitoare ale bananelor. iata de ce trebuie sa le introduci in dieta ta

8 beneficii uimitoare ale bananelor. iata de ce trebuie sa le introduci in dieta ta

Actualizat la data de: 20 Octombrie 2025

Autor: SfatulMedicului

Beneficiile bananelor Bananele se numara printre fructele preferate ale multora dintre noi, fiind ideale pentru micul dejun, cat si pentru gustarile din timpul zilei. Cei care aleg sa le consume frecvent aduc organismului un aport de vitamine si minerale esentiale. O banana de marime medie contine 400 mg potasiu, mineral care ajuta la buna functionare a sistemului nervos. De asemenea, in banane se mai gaseste vitamina C, aproximativ 15% din necesarul de care are nevoie un adult, vitamina B6 (35% din necesarul zilnic), dar si magneziu, calciu, fibre si vitaminele A si E. Nu contin colesterol si nici grasimi, fiind foarte usor de digerat de organism. Un ten stralucitor Bananele pot fi folosite si ca ingredient pentru masti cosmetice preparate in casa. Poti prepara o masca din jumatate de banana cu un albus, pe care o lasi sa actioneze 15 minute. Pielea devine mai stralucitoare, capatand un aspect sanatos. Acest lucru se datoreaza vitaminelor A si E. [continuare]

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare

Actualizat la data de: 22 August 2024

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Merisoarele sunt unele dintre fructele cu foarte multe beneficii nutritionale si de sanatate. In ziua de azi, merisoarele sunt folosite ca o gustare sanatoasa seara, din care se poate face suc, se pot amesteca cu bauturi alcoolice ori pur si simplu se utilizeaza ca un sos ce poate fi pus peste un desert. Cu toate acestea, merisoarele au mult mai multe beneficii decat cele prezentate. Merisoarele sunt centrul multor fitonutrienti de protectie si al compusilor de a preveni diverse boli, pentru ca actioneaza ca un antioxidant. De asemenea, este o sursa bogata de vitamine, cum ar fi vitamina A, vitamina C. Pe langa acestea, merisoarele mai sunt bogate in calciu, sodiu, fosfor, beta-caroten si fibre, astfel ca se dovedesc a fi niste fructe foarte sanatoase pentru corp. Merisoarele, chiar si uscate, sunt sanatoase pentru organism. Merisoarele, sursa importanta de vitamina C, fibre si vitamina E a. Vitamina C – este un antioxidant natural puternic, capabil de... [continuare]

Efectele benefice ale consumului de cereale

Efectele benefice ale consumului de cereale

Actualizat la data de: 02 Martie 2016

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Inca de la inceputurile agriculturii, cerealele au furnizat beneficii nelimitate in ceea ce priveste sanatatea. Pentru oameni, cerealele sunt un aliment de baza in dieta zilnica. Cerealele sunt bogate in glucide complexe, care ofera energie si ajuta la prevenirea cancerului, constipatiei, tulburarilor de colon, la pastrarea nivelului corespunzator de zaharuri din sange si, de asemenea, imbogatesc starea generala de sanatate cu proteine abundente, grasimi, lipide, minerale, vitamine si enzime. Cerealele sunt imbogatite cu niacina, fier, riboflavina si tiamina, iar cele mai multe cereale au un continut abundent de fibre, mai ales orzul, ovazul si graul. Cerealele au in componenta lor tarate solubile care ajuta la scaderea nivelului de colesterol din sange si tin la distanta bolile de inima. Consumul de cereale inseamna un aport de cantitati mari de proteine, cerealele pentru micul dejun sunt adesea consumate cu lapte, care presupun o masa bogata in proteine. Pentru... [continuare]

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Alimentele cu cel mai mare continut de vitamina c

Actualizat la data de: 02 Iunie 2016

Autor: SfatulMedicului

Citricele sunt alimentele despre care se spune cel mai des ca au un continut bogat de vitamina C. Insa aceasta vitamina, numita si acid ascorbic, se gaseste si in alte produse. Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute dintre vitamine. Ea se consuma pentru a stimula energia, are proprietati antioxidante, care neutralizeaza radicalii liberi, protejand contra imbatranirii premature, dar ajuta si la intarirea sistemului imunitar si atenueaza simptomele infectiilor respiratorii. Pentru a profita de beneficiile sale, poti consuma 110 mg pe zi. Iata care sunt alimentele cu un continut bogat al acestei vitamine: 1. Broccoli In 100 de grame de broccoli se gasesc aproximativ 37 de mg de vitamina C. Il poti consuma ca garnitura, alaturi de o portie de peste. Mai contine potasiu, sodiu, vitaminele A, B12 si E, cat si fibre alimentare. Are si avantajul de a contine putine calorii, ceea ce il r [continuare]

Corcodusele, un elixir pentru sanatate. iata ce boli pot preveni!

Corcodusele, un elixir pentru sanatate. iata ce boli pot preveni!

Actualizat la data de: 30 Iulie 2024

Autor: SfatulMedicului

Trecute cu vederea de multi dintre noi, corcodusele sunt insa unele dintre cele mai bune fructe ale verii. Pot fi consumate in stare proaspata, dar si sub forma de compot, oferind organismului minerale importante, precum magneziu si fier, dar si vitamine esentiale. De aceea, ele sunt utile pentru prevenirea unor afectiuni. Sursa importanta de vitamina C Stiati ca 100 de grame de corcoduse contin nu mai putin de 345 de unitati de vitamina A, esentiala pentru prevenirea bolilor oculare? Aceasta vitamina este importanta si pentru mentinerea sanatatii si elasticitatii pielii. Numarul de calorii este de aproximativ 46 la 100 de grame, deci pot fi consumate si de catre persoanele care tin dieta. In aceste fructe se mai gasesc acid folic, riboflavina, vitamina C si vitamina K. In compozitia corcoduselor intra si cantitati importante de calciu, fosfor, seleniu, magneziu, fier si potasiu. Este important de stiut ca aceste fructe pot creste aciditatea gastrica, de aceea persoanele care... [continuare]

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Semintele de floarea-soarelui: 5 beneficii pe care sigur nu stiai ca le au!

Actualizat la data de: 14 Aprilie 2017

Autor: SfatulMedicului

Semintele de floarea-soarelui sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si grasimi benefice organismului. Ultimele cercetari au aratat ca ele ajuta la reducerea nivelului de colesterol in sange, intarirea imunitatii si scaderea riscului de a dezvolta cancer, toate acestea multumita fitosterolilor din compozitie. Semintele de floarea-soarelui sunt ieftine si pot fi cumparate din orice supermarket, tot timpul anului. Cand iesi la cumparaturi, nu uita sa adaugi in cos si o punga de seminte crude. Beneficiile lor sunt uriase, ceea ce le transforma intr-un aliment-minune. Semintele de floarea-soarelui previn cancerul Acest fapt se explica prin prezenta seleniului in compozita lor. Seleniul este un inamic dovedit al cancerului, de mai bine de jumatate de secol. In plus, are un impact imens asupra functionarii creierului, atata vreme cat nu este consumat in exces. Conform studiilor recente, el ajuta la mentinerea unei bune dispozitii. Semintele de floarea-soarelui pot preveni... [continuare]

Impactul cofeinei asupra inimii si a randamentului fizic

Impactul cofeinei asupra inimii si a randamentului fizic

Actualizat la data de: 10 Iunie 2014

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Cafeina, o substanta naturala extrasa din frunzele, semintele si fructele a peste 100 de specii diferite de plante, face parte din categoria compusilor numiti metilxantine. Efectele sale asupra inimii si randamentului fizic au fost studiate intens de catre cercetatori, regasindu-se in numeroase alimente si medicamente consumate uzual de populatie. Intrucat exista numeroase idei eronate despre impactul cofeinei asupra organismului, specialistii elucideaza actiunile sale reale si formuleaza recomandari despre cum ar trebui sa fie consumata in siguranta. Cofeina si randamentul fizic Cafeina este o substanta care se regaseste frecvent in dieta atletilor, fiind introdusa tot mai des in multe produse noi, de la bauturi energizante, pana la geluri sportive si suplimente alimentare. Expertii medicali spun ca aceasta substanta poate fi un puternic adjuvant ergogenic la un nivel care se incadreaza in limitele impuse de comitetele olimpice internationale, asadar cofeina... [continuare]

Multiplele beneficii ale strugurilor

Multiplele beneficii ale strugurilor

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii sunt fructe foarte bune pentru sanatate, fiind o sursa naturala de antioxidanti si de vitamine. Consumul de struguri contribuie la combaterea anemiilor, a asteniilor, a stresului, dar si a starilor de oboseala. In plus, strugurii au un efect diuretic, laxativ, coleretic, colecistokinetic, detoxifiant, hipocolesterolemiant, sunt regeneratori hepatici, calmanti si combat insomniile. Strugurii se numara printre fructele cu cel mai mic indice glicemic, iar aportul lor caloric este redus, ei avand circa 70 de calorii per 100 de grame. Strugurii negri contin resveratrol, unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali cunoscuti. Mai contin si licopen, bioflavonoide, acizi grasi Omega 3 si 6, mangan, cupru, antocianine, acid elagic si melatonina. De asemenea, strugurii negri contin multe oligoelemente care fortifica organismul si ii ofera vitalitate, tocmai de aceea au fost denumiti si „polivitamine naturale”. Principalele beneficii • Intaresc... [continuare]

Alimentatia scolarului si a prescolarului

Alimentatia scolarului si a prescolarului

Actualizat la data de: 21 Septembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Copilul aflat la inceputul scolii sau al gradinitei este in crestere continua si are nevoie de o alimentatie cat mai sanatoasa pentru a se putea dezvolta armonios. Este esential ca acesta sa manance cat mai variat: legume, fructe, lapte, peste si carne slaba, cereale integrale, orez, paine integrala, fara zahar in exces si, de preferat, cat mai putine dulciuri din comert. Concret, scolarul are nevoie de o nutritie bogata, variata, echilibrata, care sa fie adaptata varstei. El trebuie sa manance de mai multe ori pe zi, deoarece are nevoie de multa energie pentru a creste, a invata si a se juca sau pentru diverse activitati fizice. Nu trebuie uitat ca performantele scolare sunt influentate de alimentatie, mai exact de structura si distributia meselor. In plus, nu trebuie uitat faptul ca o alimentatie incorecta alaturi de viata sedentara fac ca tot mai multi copii sa sufere de obezitate infantila. Ce trebuie sa manance un copil de varsta scolara Copilul de varsta... [continuare]

Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase

Zece beneficii ale unei alimentatii sanatoase

Actualizat la data de: 24 August 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O alimentatie sanatoasa include o varietate de fructe si legume, cereale integrale si alimente bogate in amidon, grasimi bune si proteine slabe. O dieta sanatoasa se bazeaza, de asemenea, pe evitarea alimentelor in care au fost adaugate cantitati mari de sare si zahar. Acest articol are scopul de a prezenta primele 10 beneficii ale unei diete sanatoase. Beneficiile unei alimentatii sanatoase 1. Pierderea in greutate Pierderea in greutate poate ajuta la reducerea riscului de afectiuni cronice. Daca o persoana este supraponderala sau chiar obeza, aceasta prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta diferite afectiuni, printre care: afectare cardiaca, diabet zaharat non-insulino-dependent, scaderea densitatii osoase, diferite forme de cancer. O persoana care doreste sa slabeasca trebuie sa reduca aportul de calorii la limita necesarului caloric zilnic. Determinarea necesarului caloric zilnic poate fi usor realizata prin diferite ghiduri dietetice. Mentinerea unei... [continuare]

Prunele, sursa de vitamine si minerale

Prunele, sursa de vitamine si minerale

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Prunele sunt extrem de hranitoare, oferind o varietate de beneficii pentru sanatate. Pe langa fibre si antioxidanti, acestea sunt bogate in vitamine si minerale. Prunele usureaza digestia, previn diabetul si sunt utile impotriva obezitatii. De asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii inimii prin reducerea nivelului colesterolului. Prunele pot fi consumate proaspete sau uscate. Indiferent de starea lor, isi pastreaza proprietatile. Valoarea nutritiva a prunelor Prunele sunt o sursa excelenta de vitamine precum vitamina A, vitamina C (acid ascorbic), acid folic si vitamina K (filochinona). Mai sunt si o sursa buna de vitamina B1 (tiamina), B2 (riboflavina), B3 (niacina), B6 si vitamina E (alfa-tocoferol). Mineralele prezente in prune includ potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu si zinc. De asemenea, furnizeaza fibre, carbohidrati si un numar redus de calorii. Beneficiile consumului de prune proaspete si uscate Au proprietati antioxidante . Aceste fructe contin [continuare]

Strugurii - sursa naturala de sanatate

Strugurii - sursa naturala de sanatate

Actualizat la data de: 18 Septembrie 2018

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Strugurii sunt intalniti in diferite culori, de la alb, rosu, verde, negru si violet. Toate tipurile de struguri sunt usor accesibile pe tot parcursul anului. Acestia contin un numar mare de substante nutritive esentiale si ofera o serie de beneficii pentru stimularea imunitatii. De asemenea, sunt o sursa bogata de minerale, inclusiv magneziu, fier si calciu. Strugurii mentin organismul hidratat, reduc riscul de diabet si de cancer, trateaza problemele cutanate si sunt o sursa importanta de potasiu, insa beneficiile strugurilor nu se opresc aici. Aceste fructe sustin sanatatea creierului, combat inflamatia si ajuta la pierderea in greutate. Valoare nutritionala Strugurii sunt surse bogate de fitonutrienti, in special fenoli si polifenoli. Fitonutrientii din struguri variaza de la specie la specie. Continut per 100 grame: - Calorii: 67 - Grasime totala: 0,4 g - Colesterol: 0 mg - Potasiu: 191 mg - Fibre dietetice: 0,9 g - Proteine: 0,6 g - Vitamina C: 6% -... [continuare]

Beneficiile muraturilor pentru sanatate

Beneficiile muraturilor pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Muraturile sunt un aliment minune pentru sanatate. Putini stiu ca gogonelele, castraveciorii murati, conopida, gogosarii si varza, pe langa faptul ca dau un gust senzational oricarui preparat, prezinta numeroase efecte benefice asupra organismului nostru. Prin fermentare, legumele si fructele dau nastere unor bacterii sanatoase, care contribuie la intarirea imunitatii si la reglararea microflorei. Mai mult decat atat, muraturile amelioreaza alergiile si previn aparitia cancerului, intrucat reduc inflamatiile din organism. Este important, insa, ca muraturile sa nu contina foarte multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Otetul si zaharul sunt contraindicate! Beneficiile muraturilor pentru organsim 1. Muraturile imbunatatesc digestia Muraturile ajuta la digestia meselor bogate in carne si grasimi, inmultind bacteriile probiotice din sistemul digestiv. In plus, fiindca sunt slabe in calorii si bogate in fibre, muraturile sunt indicate din... [continuare]

Semintele de dovleac, un adevarat elixir pentru sanatate!

Semintele de dovleac, un adevarat elixir pentru sanatate!

Actualizat la data de: 24 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Pe langa faptul ca ne ajuta sa preparam cele mai delicioase placinte si prajituri, dovleacul este unul dintre cele mai sanatoase alimente specifice toamnei. Este bogat in betacaroten, are proprietati antioxidante si antiinflamatoare si contine foarte multe vitamine si minerale necesare organismului nostru. Nu trebuie sa ignoram, insa, beneficiile uimitoare ale semintelor de dovleac, care au efecte miraculoase asupra sanatatii noastre. Semintele de dovleac sunt o adevarata sursa de sanatate si putem spune ca au proprietati medicinale uimitoare, ajutand la prevenirea si vindecarea numeroaselor afectiuni. Acestea contin magneziu, calciu, potasiu, zinc si acizi grasi, care impreuna contribuie la buna functionare a inimii, a sistemului osos, precum si la intarirea sistemului imunitar. Beneficiile semintelor de dovleac asupra organismului Fortifica sistemul imunitar Semintele de dovleac au un puternic efect antioxidant si sunt bogate in zinc, un mineral care... [continuare]

hello ! am 25 de ani si de ceva timp ma confrunt cu palpitatii batai puteice de inima balonare insomnii ameteli dureri de cap spasme musculare .... am fost la doctori ...miam facut 4 analize de sange la diferite spitale...miau iesit ok ..fara infectii inafara de ionograma..lipsa de calciu ionic si fier... am facut 4 ekg tot la fel la diferiti doctori siau iesit f bune si pulsu si tensiunea ,,,am facut si o ecocardiografie mia iesit inima sanatoasa tun .... am fost si la psiholog mia dat sa iau arketis si anxiar.... cica as fi panicat ....stresat sunt de la pbme de la despartit de iubita... munka etc pbmele uzuale.. miau recomandat vitamax calciu cu d3 ..fier ... pe langa astea iau magneziu cu b6 0mega 3 omega 6 ...coenzima q10 ... pbma e ca inca am palpitati inima in gat in piept mai puternica..batai f puternice dar rare ...o pauza si odata o bataie f puternica si un val rece asa in corp....si dupa isi revina la normal... obosesc ametesc ...spasme musculare ... cica ar fi de la... [continuare]

Pagina 5 din 18 (540 rezultate)