fibra conjunctiva
Tulburarile endocrine si bolile articulare
Dr Florescu Maria Cristina
Medic Specialist Endocrinologie
Generalitati Bolile reumatice apar frecvent atunci cand o persoana sufera si de tulburari endocrine, deoarece hormonii sunt implicati in dezvoltarea si functionarea tesutului conjunctiv. In cazul in care componentele specifice ale unui tesut conjunctiv sunt modificate de procese hormonale anormale, vor exista modificari ale proprietatilor fizice ale tesutului conjunctiv, dar si ale capacitatii functionale a testutului. In urma acestui fenomen, se declanseaza unele boli reumatice. Glanda pituitara Productia excesiva de hormoni de crestere duce la o crestere exagerata a copiilor (rezultand gigantismul) sau la acromegalie in cazul adultilor. Artrita intalnita in acromegalie este un tip distinct de boala degenerativa articulara care cauzeaza degenerarea articulatilor mari, asociate cu proliferare osoasa si dureri articulare. Pot sa apara si deformari posturale constand in curbarea coloanei verterale, arcuirea picioarelor si articulatii laxe. Au loc modificari si in zona craniului,... [continuare]
Durerea neuropata
Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie
Generalitati Durerea neuropata este o stare dureroasa cronica si complexa care de obicei este asociata cu o leziune tisulara. In cazul durerii neuropate, fibrele nervoase pot fi afectate, disfunctionale sau distruse. Aceste fibre nervoase lezate trimit semnele incorecte catre centrii durerii. Impactul leziunilor nervoase include o modificare in functionarea nervoasa atat la locul leziunii cat si in aria inconjuratoare. Un exemplu de durere neuropata este sindromul membrului fantoma. Acesta apare cand un membru (superior sau inferior) este amputat datorita unei afectiuni care a necesitat un asemenea tratament. Dupa amputare creierul inca primeste semnale dureroase de la nervii care in trecut conduceau impulsul nervos prin membrul lipsa. Acesti nervi vor transmite impulsuri nervoase incorecte care determina durere. Cauzele durerii neuropate Durerea neuropata pare sa nu aiba, de obicei, nici o cauza evidenta; dar cele mai frecvente cauze ale durerii neuropate sunt: -... [continuare]
Bolile autoimune
Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna
Generalitati Rolul sistemului imunitar este sa protejeze organismul de afectiuni cauzate de bacterii, virusuri, microbi sau celule dezvoltate anormal; in cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar ataca si distruge in mod eronat tesuturile si organele umane. Astfel, pot fi afectate: globulele rosii, vasele sangvine, tesutul conjunctiv, sistemul endocrin, sistemul muscular, articulatiile, centrii nervosi sau pielea. De regula, bolile autoimune apar in randul femeilor aflate la maturitate, mai exact la varsta fertilitatii. De asemenea, aceste afectiuni sunt in special ereditare, dar exista si factori de mediu care conduc la slabirea sistemului imunitar. Simptomele bolilor autoimune variaza de la un individ la altul, fiecare afectiune si manifestare fiind diferita. Clasificare Bolile autoimune sistemice sunt caracterizate prin faptul ca afecteaza mai multe tipuri de organe dar si sisteme functionale ale acestora. Cele mai frecvente afectiuni autoimune sistemice sunt: -... [continuare]
Cancerul colorectal - generalitati
Dr. Georgeta Vremes
Medic primar oncolog
Generalitati Tumora maligna, neoplazica sau canceroasa, se formeaza prin inmultirea necontrolata a unui grup de celule cu formarea unui tesut anormal si caractere maligne - dezvoltare accelerata, invazie, metastazare, etc. In cazul cancerului de colon sau rect tumora se dezvolta in structura peretelui colic sau rectal. Este posibil ca o perioada indelungata (6-12 luni) sa nu fie sesizate semne sau simptome ale bolii neoplazice, pentru ca ulterior simptomele sa apara diferit in functie de localizarea la nivelul diferitelor segmente: - colonul drept - manifestandu-se prin durere discreta, dar persistenta si neinfluentata de calmante, localizata in flancul sau fosa iliaca dreapta, balonare abdominala, diaree, cu scaune de putrefactie, rezistenta de asemenea la tratament, pierdere in greutate, astenie, dinamie, starea subfebrila, sangerari si mai tarziu anemia - colonul stang - manifestate prin jena in partea stanga, cu balonare si gaze, durerea crescand progresiv in... [continuare]
10 reguli de urmat pentru a gati sanatos
Autor: SfatulMedicului
Cand vine vorba de a gati sanatos, fiecare persoana ar trebui sa ia in calcul cateva reguli de baza. In general, specialistii considera ca trebuie majorat continutul de fibre si substante nutritive care au un rol important pentru organism, sa se includa grasimile bune in meniul zilnic, sa se reduca numarul de calorii prin diminuarea cantitatilor de zahar si produse rafinate si sa se controleze consumul de sare. Iata care ar fi cele 10 reguli de urmat pentru ca mancarea gatita sa fie cat mai sanatoasa: 1. Se va inlocui faina alba cu faina integrala. In cele mai multe dintre retetele de panificatie (briose, prajituri, biscuiti, paine etc.) daca se va substitui 1/4 de cana de faina alba cu 1/4 ceasca de faina integrala de grau se va aduce organismului un aport de 3.5 grame de fibre, diverse fitochimicale si se va dubla cantitatea de magneziu si seleniu. Fibrele sunt cele care imbunatatesc digestia si cresc senzatia de satietate. 2. In majoritatea produselor de patiserie, cantitatea... [continuare]
Fasolea alba. beneficii pentru sanatate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut. Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier. Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii. O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre. Desi multe persoane... [continuare]
Generalitati Artroscopia este o investigatie invaziva care permite vizualizarea foarte buna a spatiului articular cu ajutorulul artroscopului. Artroscopul este format dintr-un endoscop cu fibra optica, instrument care se introduce direct in articulatie printr-o mica incizie subcutanata. Artroscopia ofera medicului posibilitatea de a inspecta suprafetele articulare si tesutul moale din jur: ligamentele si cartilajele. Introducerea instrumentelor endoscopice permite nu numai examinarea in scop diagnostic a interiorului articulatiei, dar si tratarea leziunilor articulare sau indepartarea corpilor straini liberi din spatiul articular, fara a traumatiza sever tesuturile invecinate, cat si urmarirea evolutiei unei afectiuni articulare sau monitorizarea eficientei tratamentului. Artroscopia se aplica la nivelul articulatiilor mari, dar in principal la nivelul calcaiului, genunchiului si umarului. Se poate folosi pentru vizualizarea soldului, cotului sau articulatiei pumnului. Se... [continuare]
Generalitati si alte informatii Opioidele sunt substante analgezice cu actiune foarte intensa, care se elibereaza exclusiv pe baza unei retete medicale. Sunt indicate pacientilor cu dureri moderate si severe care nu raspund la tratamentul cu antiinflamatoare, acetaminofen sau fizioterapie, si in momentul actual sunt indicate si pacientilor cu osteoartrita. Osteoartrita sau artrita degenerativa, este o afectiune reumatismala inflamatorie caracterizata prin degradarea, pana la disparitie, a cartilajului articular si scaderea lichidului sinovial. Cartilajul reprezinta o pelicula de tesut conjunctiv ce acopera suprafetele articulare osoase si care favorizeaza miscarea oaselor, iar lichidul sinovial lubrefiaza permanent aceste suprafete. Pe masura ce cartilajul dispare, pacientul incepe sa resimta dureri din ce in ce mai intense la mers si la orice tip de mobilizare a articulatiei respective. Cele mai afectate articulatii sunt soldul, genunchii, articulatiile piciorului si... [continuare]
Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli
Autor: SfatulMedicului
CAPITOLUL I – Definitii Legea 123/2008 pentru o alimentatie sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. ARTICOLUL 1. In sensul prezentei legi, prin alimentatie sanatoasa se intelege acel mod de alimentatie dovedit stiintific a fi optim cresterii, dezvoltarii si mentinerii starii de sanatate a copiilor si adolescentilor in colectivitati. ARTICOLUL 2. In cuprinsul dispozitiilor prezentei legi, sub denumirea de aliment nerecomandat prescolarilor si scolarilor se intelege un aliment cu un aport substantial de compusi cu efect daunator sanatatii, ca grasimi, sare, zahar, indulcitori, aditivi alimentari, in detrimentul compusilor cu efect benefic, cum ar fi fibre, vitamine, minerale. ARTICOLUL 3. In sensul prezentei legi, prin colectivitati se inteleg toate unitatile de invatamant preuniversitar de stat si particulare, inclusiv centrele de vacanta, unitati ce asigura servicii similare, cresele si unitatile destinate... [continuare]
Recuperarea prin fizioterapie a rupturilor partiale de muschi
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ruptura partiala de muschi se poate defini prin ruperea a mai multor fibre musculare insotita de o sangerare localizata. Primul ajutor in cazul rupturilor musculare: 1 Trebuie intrerupta orice activitate fizica; 2 Aplicarea crioterapiei pentru diminuarea durerii si oprirea sangerarii. Simptomatologie Ca simptomatologie leziunea este insotita de o durere violenta si imposibilitatea miscarii membrului. Intr-o ruptura mai severa se mai poate observa formarea unei depresiuni in muschi, ce se poate simti la atingere, ajungandu-se pana la formarea unui hematom si inflamarea zonei. Ruptura partiala de muschi se poate produce in urma unui efort fizic sever sau a unei [continuare]
Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie cronica a tesutului conjunctiv, care afecteaza in special articulatiile mici ale mainii si piciorului, articulatiile mari ale membrelor si bazinului. Formele usoare de boala raspund bine la tratamentul medicamentos si au o evolutie lenta, insa formele grave de artrita pot determina impotenta functionala severa sau chiar imobilizarea pacientului. Poliartrita reumatoida este o boala invalidanta si extrem de dureroasa. In fazele acute ale bolii exercitiul fizic este contraindicat, deoarece poate agrava evolutia afectiunii, accentuand inflamatia si astfel durerea. Cu toate acestea, in fazele de remisiune a bolii, exercitiul fizic moderat poate ameliora simptomele si poate diminua durerea si anchiloza articulatiilor. Rolul exercitiului fizic in artrita reumatoida Exercitiul fizic este recomandat deoarece: - persoanele care fac regulat exercitii fizice traiesc mai mult si sunt mai sanatoase,... [continuare]
Generalitati Sub denumirea de distrofie musculara sunt reunite un grup de boli musculare progresive, non-inflamatorii, fara o patologie a nervilor centrali sau periferici. Boala afecteaza muschii, producand degenerarea definitiva a fibrelor, dar fara dovezi de aberatii morfologice. Progresele in metodele de biologie moleculara au aratat ca la baza distrofiei musculare stau defecte genetice in codarea unei proteine musculare scheletice - distrofina. Aceste defecte determina diferitele prezentari asociate de obicei cu distrofia musculara, precum slabiciune musculara si pseudohipertrofie (falsa hipertrofie musculara prin care se realizeaza o crestere in volum a muschiului prin infiltrare fibrograsoasa, insa cu o valoare functionala redusa). Proteina distrofin se gaseste de asemenea in inima si in creier (ceea ce determina un usor retard mental asociat cu aceasta boala). Desi exista mici variatiuni, toate tipurile de distrofie musculara au in comun slabiciunea musculara... [continuare]
Beneficiile pentru sanatate ale orzului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Orzul este un tip de cereala integrala bogata in fibre si proteine care ofera numeroase beneficii pentru sanatate celor care il consuma. Fiert, orzul are o aroma delicioas de alune si textura gumata. in plus, orzul este o sursa excelenta de carbohidrati si poate fi consumat la micul dejun. Orzul este apreciat pentru continutul sau ridicat de fibre si proteine, care stimuleaza sanatatea metabolismului si ajuta la cresterea nivelului de energie. Continut nutritiv Orzul este bogat in mangan, seleniu, fosfor, cupru, magneziu, fier, zinc si potasiu, insa cantitatea de calciu, vitamina C si acid pantotenic din compozitia sa, este destul de redusa. Orzul este bogat in vitamina B6, diamina, niacina, riboflavina si acid folic. Consumul a 100 grame de orz ofera unei persoane 352 calorii. Aceste cereale integrale sunt bogate in proteine, vitamine, minerale si aminoacizi esentiali pentru sanatate. Mai mult, orzul este una dintr [continuare]
Sfaturi pentru a obtine beneficii din consumul de cereale integrale
Autor: SfatulMedicului
Beneficiile cerealelor integrale Consumul constant de cereale integrale constituie o modalitate simpla de a va asigura o viata sanatoasa, pe termen lung. Cerealele integrale contin o serie de substante nutritive esentiale: proteine, fibre, vitamine din complexul B, antioxidanti dar si minerale (fier, zinc, cupru, magneziu). O dieta bogata in cereale integrale reduce riscul de boli cardiace, diabet zaharat de tip 2 (au un indice glicemic mic), obezitate, dar si unele forme de cancer. De asemenea, adoptarea acestui obicei alimentar imbunatateste digestia, usureaza miscarile propulsive regulate intestinale (imbunatatind digestia) si creste nivelul bacteriilor bune din colon. Potrivit studiilor doar un procent mic de persoane consuma trei portii de cereale integrale pe zi. De ce se intampla acest lucru? Nu este usor sa recunoasteti cerealele integrale, nici macar daca analizati cu atentie painea, diverse tipuri de sortimente de cereale sau snackuri. Teoretic, fiecare produs... [continuare]
Cum functioneaza Dieta cu orez are la baza consumul de carbohidrati sanatosi. Legumele bogate in fibre, fructele si cerealele sunt principalele alimente care vor fi consumate alaturi de orez. De asemenea, mesele zilnice vor avea un continut scazut de sare si grasimi. Inca din prima faza a dietei se va pierde in greutate, intrucat caloriile consumate vor fi de aproximativ 800 pe zi, ceea ce inseamna foarte putin. In mod normal, pentru o nutritie optima sunt necesare zilnic, aproximativ 1600 calorii. Dupa etapa de dezintoxicare, meniul va cuprinde 1000 de calorii pe zi, pana cand se va atinge numarul de kilograme dorit. Faza finala este cea de mentinere a greutatii. Numarul de calorii va creste putin, dar planul de dieta va cuprinde in continuare o cantitate scazuta de grasimi si sare. De asemenea, se vor putea consuma fara mari restrictii fructe, cereale si legume. Exemplu de meniu Dieta pe baza de orez contine alimente cu amidon, fructe, legume si lactate. In acest exemplu... [continuare]
Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale. Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces. Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare. Regulile Dietei Montignac Consumul de carbohidrati si grasimi - "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual; -... [continuare]
Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati O dieta echilibrata este cea care contine o cantitate suficienta de bioelemente, vitamine, fibre si trofine, pentru a asigura o buna functionare a organismului, pentru a-l face apt sa lupte impotriva stresului si a factorilor nocivi din mediu. Studii conduse de cercetatorii americani au concluzionat ca majoritatea adultilor nu au integrate in dieta substante nutritive esentiale, incepand cu calciu si terminand cu vitamine complexe. De astfel de substante organismul are nevoie pentru asigurarea energiei necesare desfasurarii proceselor vitale, pentru sintetizarea de substante proprii si repararea uzurii, iar o dieta echilibrata, continand substantele nutritive mentionate, in cantitati optime, este cea mai sigura cale de a evita aparitia dezechilibrelor, cu toate consecintele lor (afectarea cresterii, a capacitatii de munca si a starii de sanatate). Calciu - esential pentru mentinerea sanatoasa a oaselor, muschilor si nu numai... La nastere, scheletul fetal are... [continuare]
Cauze Agenezia de corp calos reprezinta o boala congenitala rara (prezenta la nastere), ce se caracterizeaza prin absenta partiala sau totala (ca urmare a lipsei de formare - agenezie) a unei regiuni din creier care interconecteaza cele 2 emisfere cerebrale. Aceasta regiune se numeste corp calos si este alcatuita in general din fibrele nervoase cu dispozitie transversa. Boala poate sa apara izolat sau in asociere cu alte malformatii sistemice sau de sistem nervos central. Cauza de aparitie nu este complet cunoscuta, insa specialistii considera ca poate fi mostenita genetic fie ca o trasatura autozomal recesiva fie este transmisa X linkat dominant. Poate fi datorata unor infectii sau traumatisme intrauterine de care fatul a suferit in etape organogenetice esentiale pentru sistemul nervos central (in general in saptamanile 12-22 de dezvoltare gestationala). Fibrele corpului calos se dezvolta din straturile superficiale ale cortexului cerebral, axonii de aici trecand contralateral... [continuare]
Ce este stretchingul? Stretchingul se realizeaza dupa o prealabila incalzire a intregii musculaturi (prin exercitii de aerobic sau jogging). Beneficii Acesta creste treptat tonusul muscular, alungeste si intareste fibrele musculare si tesuturile periaarticulare (tendoanele). Imbunatatirea flexibilitatii si mobilitatii fac miscarea mai libera, mai usoara, previne durerea secundara unor afectiuni reumatismale degenerative (spondiloze, anchiloze). Persoanele predispuse sa dezvolte rupturi musculare, intinderi musculare sau tendinite (inflamatia cartilajului periarticular) au ca si indicatie folosirea regulata a stretchingului. Fiecare sesiune de stretching trebuie sa inceapa cu efectuarea unor exercitii usoare, care sa solicite musculatura si ligamentele treptat si nu brusc. Stretchingul este mult mai eficient daca se efectueaza dupa o prealabila incalzire generala, efectele fiind doar temporare daca se realizeaza pe o musculatura rece si flasca. Exercitiile de stretching... [continuare]
Generalitati Pastele sunt usor de preparat si sunt hranitoare in cazul in care contin ingrediente importante pentru organism. Un fel de mancare ce va contine spaghete va fi bogat in fibre dietetice, vitamine din grupul B si minerale. Pentru o masa sanatoasa se vor alege spaghetele din cereale integrale peste care se vor adauga mai degraba sos de rosii si legume, decat carne tocata si branza. Spaghetele din faina integrala Specialistii recomanda sa se consume spaghete din grau integral pentru a beneficia din plin de substantele nutritive oferite de o portie de paste. Spaghetele care sunt preparate din faina alba rafinata, contin mai multe grasimi si calorii decat cele din grau integral. O optiune pentru consumatorii care nu agreaza textura cerealelor integrale, sunt spaghetele din faina alba imbogatite cu substante nutritive. Insa, in acest caz nu se va beneficia de fibrele continute de cerealele integrale. Carbohidratii Spaghetele sunt un tip de aliment bogat in... [continuare]
Glaucomul - afectarea oculara progresiva poate fi prevenita!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nervul optic este format din aproximativ 1,2 milioane de fibre nervoase, care ajung la nivelul creierul pentru a ne da vederea. Afectiunea nervului optic, care cauzeaza pierderea progresiva a vederii, este numita glaucom, boala descoperita, de obicei, in perioada de adult. Scaderea acuitatii vizuale survine atunci cand aproximativ 50% din fibrele nervoase sunt distruse. Dupa varsta de 40 de ani, trebuie facute examinari periodice (cu dilatare pupilara), deoarece multi oameni nu sunt informati depre aceasta boala. Ea poate fi prevenita. Sunt aproximativ 67 de milioane de bolnavi cu glaucom pe intreg mapamondul, dintre care 10% sufera de cecitate (orbire) ireversibila. In SUA sunt aproximativ de 3 milioane de cazuri, dar o proportie mult mai mica de nevazatori, datorita diagnosticului precoce. Boala determina scaderea progresiva a vederii periferice. In prezent, ochiul bolnav are aspect normal, dar in Grecia antica, ochiul netratat, lispit de... [continuare]
Indicatiile interferonului in tratamentul sclerozei multiple
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Scleroza multipla, denumita si scleroza diseminata, este o afectiune autoimuna in care sistemul imun al pacientului este hiperactiv si ataca celule si fibre nervoase (atat cerebrale cat si medulare) ducand, in final, la demielinizare. Afectiunea are caracter debilitant si evolutie cronica. Datorita distrugerii tecii protective de mielina este afectata comunicarea intre creier si restul structurilor nervoase, iar in final se ajunge chiar la distrugerea nervului in sine, nu doar a tecii sale. Simptome Simptomatologia acestei boli variaza foarte mult de la pacient la pacient, depinzand in principal de numarul de fibre implicate in procesul distructiv. Pacientii cu scleroza grava au tulburari de vorbire, de mers, de echilibru, precum si numeroase simptome oftalmologice (diplopie, scaderea acuitatii vizuale). Scleroza multipla poate debuta la orice varsta, insa cel mai adesea pacientii sunt diagnosticati intre 20 si 40 de ani. Ca majoritatea afectiunilor... [continuare]
Generalitati Cu totii am auzit cliseul: ridurile sunt harta vietii. Dar majoritatea ar prefera sa nu isi aminteasca despre vremurile trecute. Ce se poate face? In primul rand, ar trebui sa intelegem cum se formeaza ridurile. Apoi, cei care doresc sa isi reduca ridurile, vor putea sa exploreze posibilitatile terapeutice. Factori de risc Urmatorii factori sunt cei mai importanti: Imbatranirea Ridurile sunt consecinta procesului de imbatranire. Odata cu inaintarea in varsta, celulele se divid mai lent, iar stratul intern, denumit derm, incepe sa se subtieze. Reteaua de elastina (proteina care confera gradul de intindere al pielii) si fibrele de colagen (principalele proteine de sustinere de la nivelul pielii), care sustin straturile superficilale, devenind mai slabe sau rupandu-se (alunecand unele peste altele), pot cauza aparitia ridurilor (obervate la suprafata). Odata cu inaintarea in varsta, pielea isi pierde elasticitatea, este mai putin capabila... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Medicina interna , Ecografie , Ecografie pediatrica .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter