Artrita reumatoida – importanta exercitiului fizic
Generalitati
Sus
Artrita reumatoida este o afectiune inflamatorie cronica a tesutului conjunctiv, care afecteaza in special articulatiile mici ale mainii si piciorului, articulatiile mari ale membrelor si bazinului.
Formele usoare de boala raspund bine la tratamentul medicamentos si au o evolutie lenta, insa formele grave de artrita pot determina impotenta functionala severa sau chiar imobilizarea pacientului. Poliartrita reumatoida este o boala invalidanta si extrem de dureroasa.
In fazele acute ale bolii exercitiul fizic este contraindicat, deoarece poate agrava evolutia afectiunii, accentuand inflamatia si astfel durerea. Cu toate acestea, in fazele de remisiune a bolii, exercitiul fizic moderat poate ameliora simptomele si poate diminua durerea si anchiloza articulatiilor.
Cuprins articol
Rolul exercitiului fizic in artrita reumatoida
SusExercitiul fizic este recomandat deoarece:
- persoanele care fac regulat exercitii fizice traiesc mai mult si sunt mai sanatoase, lucru valabil si in randul persoanelor cu artrita reumatoida
- exercitiul fizic poate ameliora durerea articulara in artrita reumatoida
- exercitiile fizice intaresc sistemul osos, lucru important in special in cazul peroanelor care fac tratament cu corticosteroizi pentru reducerea inflamatiei (tratament care poate provoca in timp osteoporoza)
- tonifica musculatura si creste forta musculara
- exercitiul fizic regulat imbunatateste abilitatile functionale si conditia fizica generala
- miscarea intareste respectul de sine, inlatura depresia si aduce beneficii pe termen lung in randul pacientilor cu artrita reumatoida.
Tipuri de exercitii fizice in artrita reumatoida
SusTrebuie sa se stie ca doar anumite exercitii fizice sunt recomandate in artrita reumatoida. Acestea sunt:
-strechingul, care consta intr-o multitudine de exercitii fizice usoare, cu un grad de dificultate mic si care constau in intinderea anumitor grupe musculare pentru 10-30 de secunde; aceste exercitii imbunatatesc mobilitatea si tonifica musculatura, constituind de obicei baza pentru efectarea celorlalte tipuri de exercitii fizice
-exercitiile pentru tonifierea musculaturii, sunt menite sa intareasca forta musculara si sa imbunatateasca mobilitatea generala
-aerobicul, imbunatateste activitatea cardio-vasculara si conditia fizica generala; de asemenea, aerobicul poate ajuta la mentinerea unei greutati normale (obezitatea agraveaza simptomele articulare din artrita reumatoida).
Pacientii cu artrita reumatoida pot incerca si alte exercitii fizice, precum innotul, ciclismul sau exercitiile cu bicicleta medicinala.
Pacientii cu artrita reumatoida nu trebuie sa uite ca au nevoie de consimtamantul si recomandarea medicului specialist, pentru efectuarea anumitor exercitii fizice. Acestea trebuie efectuate regulat si trebuie sa fie intrerupte, in cazul in care apare agravarea starii generale.
Contraindicatiile exercitiului fizic in artrite
SusExista anumite exercitii fizice care trebuie evitate in cazul pacientilor cu artrita reumatoida (sau artrite in general). Acestea sunt:
- joggingul, in special cand alergarea se face pe o pista cu pavaj tare
- exercitiile la sala de forta, care pot, de asemenea, agrava simptomele articulare prin accentuarea inflamatiei locale.
De retinut!
Fiecare pacient cu artrita trebuie sa stie ca atunci cand simptomele articulare se agraveaza, trebuie sa se prezinte la medic pentru un consult de specialitate. De asemenea, exercitiul fizic poate fi reluat doar la indicatia acestuia.
Medicul fizioterapeut sau medicul specialist reumatolog poate ajuta pacientul cu artrita reumatoida, si anume, sa-l ajute sa puna la punct un program cu exercitii fizice pentru o recuperare adecvata. Tratamentul medicamentos al artritei reumatoide trebuie sa fie asociat cu recuperarea medicala, pentru a evita pe cat posibil complicatiile articulare grave (anchiloze, deformari articulare) si pentru a imbunatatii conditia fizica generala. Se pot folosi haltere mici, cu care se vor efectua exercitii hipertone, izometrice (la care cresterea tonusului muscular nu determina deplasarea unui segment de corp, deci nu se produce mobilizare articulara).
Medici specialisti Reumatologie
- Sef de lucrari. dr. Bojinca Mihai - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Conferentiar dr. Florina Gabriela Udrea - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Asist. univ. dr. Violeta Bojinca - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
- Conf. dr. Denisa Predeteanu - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
Articole recomandate
-
Artrita juvenila reumatoida
-
7 exercitii pentru maini, care atenueaza durerile articulare
-
Mituri legate de poliartrita reumatoida
-
5 manageri de top din Romania iesiti din tipare
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Esti nevoit sa stai in picioare sau asezat mult timp la munca?
-
Artrita reumatoida - optiuni terapeutice
-
Ameliorarea durerilor artritice prin acupunctura
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
Artrita din bolile inflamatorii...
Generalitati Artritele din bolile inflamatorii sunt reprezentate de afectarea articulara inflamatorie care poate fi periferica si/sau axiala si care poate sa apara in asociere cu bolile intestinale (colita ulcerativa/boala Crohn, enterocolite acute microbiene,...citeste mai mult
-
Reumatismul articular acut
Generalitati Reumatismul articular acut este produs de o infectie faringiana cu streptococ betahemolitic de grup A (faringita streptococica acuta). Infectiile determinate de streptococul de grup A sunt expresia clinica a unui conflict imunologic care afecteaza cordul,...citeste mai mult
-
Cel mai bun exercitiu pentru...
Generalitati Hemoroizii sunt incomozi: inconfortabili din punct de vedere fizic, dar si un subiect delicat de conversatie. Desi ar putea sa vi se para jenant sa abordati problema lor, nu trebuie sa va fie rusine sa vorbiti despre acest lucru cu medicul. Aproximativ...citeste mai mult