Durerea neuropata
Generalitati
SusDurerea neuropata este o stare dureroasa cronica si complexa care de obicei este asociata cu o leziune tisulara. In cazul durerii neuropate, fibrele nervoase pot fi afectate, disfunctionale sau distruse. Aceste fibre nervoase lezate trimit semnele incorecte catre centrii durerii. Impactul leziunilor nervoase include o modificare in functionarea nervoasa atat la locul leziunii cat si in aria inconjuratoare.
Un exemplu de durere neuropata este sindromul membrului fantoma. Acesta apare cand un membru (superior sau inferior) este amputat datorita unei afectiuni care a necesitat un asemenea tratament. Dupa amputare creierul inca primeste semnale dureroase de la nervii care in trecut conduceau impulsul nervos prin membrul lipsa. Acesti nervi vor transmite impulsuri nervoase incorecte care determina durere.
Cuprins articol
Cauzele durerii neuropate
SusDurerea neuropata pare sa nu aiba, de obicei, nici o cauza evidenta; dar cele mai frecvente cauze ale durerii neuropate sunt:
- alcoolism;
- amputare;
- probleme medicale ale spatelui, piciorului sau soldului;
- chimioterapie;
- diabet;
- afectiuni ale nervilor faciali;
- infectia HIV sau SIDA;
- scleroza multipla;
- interventia chirurgicala la nivelul coloanei.
Simptomele durerii neuropate
SusSimptomele durerii neuropate includ:
- durere ascutita sau sub forma de arsura;
- amorteala si furnicaturi.
Diagnosticul durerii neuropate
SusMedicul va realiza o anamneza si un examen fizic. Pot fi adresate intrebari despre felul durerii, cand apare aceasta sau factori declansatori ai durerii.
Tratamentul durerii neuropate
SusUnele studii asupra durerii neuropate sugereaza eficienta medicamentelor antiinflamatorii nesteriodiene; acestea pot reduce durerea. Unii pacienti pot avea nevoie de un analgezic mai puternic, cum ar fi cele care contin morfina. Medicamentele antiepileptice si antidepresive par sa fie si ele eficiente in unele cazuri. Daca este implicata o alta afectiune, cum ar fi diabetul, mentinerea sub control a acestei afectiuni poate duce la ameliorarea durerii.
In cazurile dificile de tratat, un medic specialist in durere poate folosi un dispozitiv invaziv sau implantabil pentru un tratament eficient al durerii. Stimularea electrica a nervilor implicati in generarea durerii neuropate poate controla in mod eficient simptomele dureroase. Din pacate, deseori durerea neuropata raspunde doar partial la tratamentele standard pentru durere si ocazional se pot agrava in loc sa se amelioreze in timp. Pentru unii pacienti, aceasta afectiune poate determina o disabilitate importanta.
Medici specialisti Neurologie
- Medic Primar Neurolog Radu Rogozea - Spitalul clinic de urgenta BAGDASAR-ARSENI (fostul Spital de Neurochirurgie)
- Medic Primar Neurolog Sorin Tuta - Institutul de boli cerebrovasculare (IBCV) prof. dr. VLAD VOICULESCU
- Medic Primar Neurologie Onaca Petre - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Neurologie Floricel Vasile Cristea - Spitalul clinic de nefrologie dr. CAROL DAVILA
- Medic Specialist Neurolog Nicolae Alin Bradeanu -
Articole recomandate
-
Efectele negative ale unei dureri netratate la timp
-
Sforaitul, simptome si tratament
-
Ulcerele venoase
-
Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat
-
Frica ingrasa, lasitatea slabeste...
-
Un copil nu spune ca sufera de anxietate, ci Ma doare burtica
-
Metode de ingrijire a membrelor inferioare la persoanele cu diabet zaharat
-
Sindromul de tunel carpian
-
Relatia dintre depresie si durerea cronica
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
Citeste si
Arhiva-
10 recomandari pentru ameliorarea...
Generalitati Probabil ca nu stiti inca, dar exista cel putin 10 recomandari pentru ameliorarea durerilor cronice. Durerea este un mod al organismului uman de a reactiona atunci cand ceva nu este in regula. Durerea care dureaza 3 luni sau mai mult este considerata a...citeste mai mult
-
Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
Generalitati Diabetul zaharat este in prezent o cauza majora de morbiditate si mortalitate. Frecvent este insotit de diverse manifestari cutanate. Aproximativ o treime dintre pacientii diabetici pot sa prezinte manifestari dermatologice. Perturbarea metabolismului...citeste mai mult