fermenti
Interactiunea alimentelor cu medicamentele
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Generalitati Daca trebuie sa luati medicamente este necesar sa consultati medicul pentru a evita interactiunile nedorite si uneori periculoase dintre alimente si medicamente. Grepfrut-ul Fruct al plantei citrus paradisi, fam. Rutacee, originar din Asia. Acest citric este bogat in vitamina C (40 mg%), potasiu (230 mg%), continand si compusi de tip glucarat, care pot avea actiune de prevenire a cancerului de san. Grepfrut-ul contine limonoizi, care inhiba formarea tumorilor. Grepfrut-ul roz - rosu contine licopen (care se gaseste si in rosii, caise, portocale rosii), un puternic antioxidant cu actiune de prevenire a cancerului de prostata. Pulpa de fruct este bogata in fibre alimentare solubile si insolubile cu efect de scadere a indexului glicemic, de stabilizare a glicemiei si de reducere a colesterolului sanguin. Atentie! Acest efect este caracteristic numai consumului de pulpa de fruct, nu si consumului de suc de grepfrut. Efectul se datoreaza pectinelor care se... [continuare]
Depresia - optiuni terapeutice
Dr. Ovidiu Balaban-Popa
Medic specialist psihiatru
Generalitati Depresia reprezinta una dintre ele mai frecvente tulburari psihoemotionale ale lumii moderne. Aceasta se caracterizeaza prin tonus psihic foarte diminuat, acompaniat de scaderea stimei de sine si lipsa oricarui tip de placere sau interes pentru lucurile din jur. Impactul depresiei asupra vietii individului este major: 800.000 de persoane comit un act suicidar in fiecare an (aproximativ o persoana la 40 de secunde), iar OMS considera tulburarea depresiva majora ca fiind cea mai invalidanta boala la nivel mondial. De asemenea, 60% din totalitatea sinuciderilor apar pe un fond de depresie majora sau alta tulburarea psihica din aceasta categorie. Depresia interfera cu modul de gandire si cu actiunile pe termen lung si scurt ale pacientului, iar in cazurile severe afecteaza foarte mult calitatea vietii acestuia, interferand cu activitatile cotidiene, cu munca sau cu relatiile cu cei dragi. Specialistii considera depresia o afectiune cronica ce necesita tratament pe... [continuare]
Alimentatia si bolile metabolice
Dr. Trut Crina-Daniela
Medic Medicina Generala
Generalitati Alimentatia reprezinta unul dintre principalii factori de sanogeneza. Deoarece modificarile in alimentatie pot determina modificari in schimburile metabolice care concura la mentinerea echilibrului nutritional, masurile dietetice reprezinta mijlocul prin care pot fi contracarate unele tulburari induse de factori patogeni. Caracteristicile unei alimentatii sanatoase Alimentatia trebuie sa asigure: - mentinerea starii de sanatate; - cresterea, dezvoltarea fizica si intelectuala corespunzatoare; - o activitate fizica si intelectuala normala. Ratia alimentara este cantitatea de alimente exprimata in calorii care, consumata in 24 de ore, acopera necesitatile energetice si plastice ale organismului in aceasta perioada. Alcatuirea unei ratii alimentare implica: 1. Stabilirea nevoilor nutritive ale organismului; 2. Stabilirea modalitatii in care se poate realiza acoperirea acestor nevoi. Energia necesara proceselor vitale este furnizata de principiile nutritive... [continuare]
Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie
Generalitati Fie ca este vorba de cartofi dulci, de struguri sau de un pahar de cabernet, veti fi surprinsi sa aflati ca sunt foarte multe alimente ce contin fitonutrienti cu rol esential in promovarea repararii tisulare, reinoirii celulare si prevenirii lezarii tesuturilor vitale organismului; iar un astfel de efect constituie baza prevenirii afectiunilor cardiace. Un regim adecvat bolilor cardiovasculare nu trebuie sa fie guvernat doar de restrictii. Desigur, cu totii stim ca daca suferim de boli de inima, sau daca avem probleme cu tensiunea, nu trebuie sa mancam sarat, gras, condimentat, trebuie sa ne abtinem de la muraturi, carne de porc, frigarui, si uneori trebuie sa fim atenti chiar si la ce fructe consumam. Pentru ca deja cu restrictiile ne-am obisnuit si le cunoastem destul de bine, specialistii au dorit sa realizeze si un top al celor mai sanatoase alimente, al caror consum ne poate face foarte mult bine, mai ales daca avem probleme de sanatate de natura... [continuare]
Tratamente eficiente pentru acnee
Dr. Hancu Madalina-Florina
Medic rezident dermatovenerologie
Ce este acneea vulgara Acneea vulgara reprezinta o afectiune inflamatorie cronica a pielii, care determina aparitia de puncte albe (comedoane inchise), puncte negre (comedoane deschise) si cosuri pustule), in special la nivelul fetei, umerilor, spatelui, gatului, toracelui si bratelor, deoarece aceste zone prezinta cele mai multe glande sebacee.Acneea constituie o problema dermatologica intalnita atat la adolescenti, cat si la adulti. Semne si simptome Simptomele locale ale acneei vulgare pot include durere, sensibilitate sau eritem (roseata). Simptomele sistemice (generale) sunt cel mai adesea absente in acneea vulgara, insa in cazuri rare, dar severe, acneea vulgara poate duce la acneea conglobata si uneori la acneea fulminans care este mai severa decat acneea conglobata, prezentand simptome sistemice precum febra, dureri articulare si stare generala de rau. In plus, acneea vulgara poate avea un impact psihologic asupra oricarui pacient, indiferent de gravitatea sau gradul... [continuare]
Generalitati Probioticele sunt organisme mici care ajuta la mentinerea balantei normale a microorganismelor (microflora) de la nivel intestinal. Tractul digestiv normal contine aproximativ 400 de tipuri de bacterii care impiedica dezvoltarea bacteriilor daunatoare si contribuie la mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Cel mai mare grup de bacterii probiotice de la nivel intestinal este cel al acidului lactic, dintre care Lactobacillus acidophilus gasit in iaurt este cel mai cunoscut. Drojdia este, de asemenea, o substanta probiotica. Probioticele pot fi gasite in comert ca suplimente dietetice. Rolul probioticelor In majoritatea cazurilor, probioticele sunt folosite pentru profilaxia diareei determinata de antibiotice. Antibioticele omoara, pe langa bacteriile care cauzeaza aparitia unei boli, si bacteriile benefice ale tubului digestiv. O scadere a bacteriilor benefice poate duce la diaree. Administrarea unor suplimente probiotice (sub forma de capsule,... [continuare]
Generalitati Capacitatea intestinului subtire de a absorbi nutrientii intr-un mod adecvat, poate fi afectat de o multime de cauze. Printre exemple pot fi incluse atat erori in perturbarea functiei sistemului digestiv (dificultatea acestuia de a produce enzimele necesare pentru descompunerea anumitor alimente, de exemplu), defecte structurale sau tumori la nivelul intestinului, procese inflamatorii, infectii intestinale sau alte boli, leziuni sau indepartarea chirurgicala a unor portiuni din intestinul subtire, dar si defecte congenitale. Cauze si factori de risc Tulburarile specifice malabsorbtiei includ: - Intoleranta la lactoza - Este cauzata de lipsa unei enzime specifice, necesara pentru descompunerea zaharului din componenta laptelui. Simptomele sunt: flatulenta, diaree, crampe. - Boala celiaca (enteropatia glutenica) - Este o afectiune ereditara care prespune intoleranta la gluten, o proteina din componenta fainei de grau si secara. Simptomele includ incetinirea... [continuare]
10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Vitaminele joaca un rol important in alimentatie si dezvoltarea organismului. Produsele alimentare sanatoase contin o multime de vitamine si nutrienti. Este adevarat, ca oamenii nu primesc suficiente vitamine doar din dieta zilnica. Conform datelor actuale, barbatii ar trebui sa consume cu 350% mai multe legume si cu 150% mai multe fructe decat o fac in prezent. Tipuri de vitamine Exista doua tipuri de vitamine: cele solubile in grasimi si cele solubile in apa. Absorbtia are loc atunci cand acestea ajung in intestinul subtire. Vitaminele solubile in apa sunt transportate in mod activ pentru absorbtie, ceea ce inseamna ca moleculele din intestine le conduc in intestin de unde acestea pot patrunde apoi in fluxul sanguin. Din moment ce acestea se dizolva in apa, vitaminele sunt eliminate din organism zilnic. Asa cum sugereaza si numele, vitaminele liposolubile se dizolva in grasimi. Acest lucru se intampla cu ajutorul bilei, adica prin digestia grasimilor in... [continuare]
Generalitati Supa poate fi ultimul lucru pe care o persoana ar dori sa-l consume intr-o zi torida de vara. Totusi, gratie unor retete delicioase si cu un numar redus de calorii acest mod de a privi lucrurile poate fi schimbat. Important este ca toate cele cinci supe ale caror retete vor fi prezentate mai jos pot fi refrigerate: ca atare ar putea deveni oricand un mod perfect de a racori o persoana atunci cand mercurul termometrelor se ridica. De asemenea, acestea contin produse proaspete de sezon si necesita putin efort pentru gatit. Iar cea mai buna parte este ca fiecare castron de supa este bogat in substante nutritive, fara sa ingrase (sunt mai putin de 240 calorii per portie, astfel incat acestea vor ajuta pe oricine sa isi mentina greutatea). Supa miso cu legume si tofu Tofu este o sursa bogata de calciu, care ar putea ajuta organismul in lupta cu grasimea (mai ales in cazul celei depozitate in jurul burtii). Pentru 4 portii 2 1/2 linguri de miso rosu... [continuare]
Hipercolesterolemia: alimente sanatoase pentru inima
Autor: SfatulMedicului
Mai jos sunt redate cateva alimente de baza ce fac parte dintr-un regim sanatos pentru inima. Fructe si legume proaspete Fructele de sezon cum ar fi portocalele, merele, perele si strugurii, precum si legume ca ardei, broccoli, napi, conopida, rosii, telina ar trebui sa fie nelipsite din frigiderul pacientului. Produse lactate si inlocuitori - lapte 1%; - lapte de soia (simplu, neindulcit, cu vanilie sau cacao); - unt degresat total sau partial; - smantana degresata partial sau total; - branza degresata partial sau total (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - branza din soia (sub forma de felii, cuburi sau framantata); - crema de branza degresata partial sau total; - branza de casa 1% grasimi sau degresata; - iaurt 1% grasime sau degresat ( simplu, cu fructe sau vanilie); - iaurt din soia; - sour cream (smantana fermentata) degresata total; - inlocuitori de oua, albus de ou. Carne, pui, peste si inlocuitori - piept de pui sau curcan... [continuare]
Generalitati Orice sistem care trece de la o stare de functionare la alta are nevoie de asa-zisa "stare de tranzitie" si numai dupa un anumit interval atinge din nou starea de echilibru ca expresie a adaptarii la noile conditii. Organismul uman - inaintea fiecarui efort pe care il depune in cadrul lectiilor de educatie fizica sau antrenament, precum si inainte de competitii - trebuie pregatit, in scopul ridicarii nivelului functional al marilor sisteme somatice si vegetative (aparatul cardio-vascular, aparatul respirator, aparatul locomotor etc.). Acest lucru se realizeaza prin exercitii speciale, efectuate in cadrul incalzirii. Pentru a trece de la starea de repaus la efort fizic intens, organismul are nevoie de un anumit timp de acomodare, astfel ca in momentul intrarii in efort organismul sa se afle intr-o stare de capacitate functionala optima. Printr-o incalzire bine alcatuita, in sport, organismul este pregatit pentru efectuarea efortului care va urma,... [continuare]
Generalitati Cele mai importante studii realizate recent au fost cele care au descoperit fitochimicalele si beneficiile pe care soia le aduce organismului uman - printre acestea se afla: imbunatatirea functionarii sistemului cardiovascular si osos, prevenirea cancerului si ameliorarea simptomelor de la menopauza. Soia este singura sursa naturala de aminoacizi esentiali – valina, leucina, lizina, treonina, metionina, histidina, izoleucina, triptofanul si fenilalanina. Pe langa acesti amonoacizi, soia mai contine: - calciu, - fier, - zinc, - fosfor, - magneziu, - complexul de vitamine B, - fibre si acizi grasi omega-3. 1. Afectiunile cardiovasculare Laptele din soia are capacitatea de a reduce cantitatea de colesterol din organism. Acest efect asupra afectiunilor cardiovasculare a fost descoperit la mijlocul anilor ’90 cand au fost publicate rezultatele de la 38 de studii clinice, care sustineau ca proteinele din soia reduc nivelul... [continuare]
Generalitati Soarele straluceste, temperaturile sunt in crestere. Vara este sezonul in care dam jos din straturile de haine, dar poate fi si o buna oportunitate sa dam jos din kilogramele in plus. Acum este timpul sa obtinem greutatea pe care ne-o dorim, iar natura ne poate ajuta din plin. Desigur, putem alege o dieta drastica, foarte restrictiva in speranta ca astfel vom arde caloriile in plus, dar nu ar fi mai bine sa alegem o dieta bazata pe diversitatea de fructe si legume ce caracterizeaza vara? Kilogramele se vor reduce, iar sanatatea organismului nu va avea deloc de suferit, dimpotriva: vitaminele si minerale esentiale ii vor stimula functiile vitale si vor face minuni pentru intregul dumneavoastra corp. Este un trend natural ca vara sa mancam mai putin si mai sanatos, iar acum aceasta tendinta generala poate fi urmata foarte usor, fara sa apara senzatia de deprivare sau restrictie. Daca urmati recomandarile specialistilor si veti consuma zilnic echivalentul a... [continuare]
52 de beneficii incredibile ale ceaiului verde
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Ceaiul verde a fost descoperit de catre chinezi cu peste patru mii de ani in urma si a fost utilizat inca din acea vreme gratie capacitatilor sale naturale de vindecare. Ceaiul verde provine din planta numita Carmellia Sinensis. Spre deosebire de ceaiul negru care este complet oxidat, frunzele de ceai verde asigura conservarea de antioxidanti, taninuri si flavonoide. Ceaiul verde chinezesc este popular mai ales pentru proprietatile sale terapeutice si detoxifiante. Beneficii ale ceaiului verde Dintre toate beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde, pierderea in greutate este cel mai cunoscut. De asemenea, ceaiul verde este folosit pentru detoxifierea organismului. Licoarea mai este utilizata si in alte scopuri mai putin cunoscute. Iata cateva dintre beneficiile oferite de ceaiul verde, sfaturi si modalitati de preparare ale acestuia: 1. Specialistii in nutritie mentioneaza ca polifenolii continuti de ceaiul verde produc caldura suplimentara in organism... [continuare]
Furunculul, o consecinta a igienei deficitare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sa ne spalam pe maini, sa mancam echilibrat, sa avem grija de curatenia noastra corporala si de cea a locului in care locuim. Neglijarea acestor aspecte poate avea repercusiuni asupra starii noastre de sanatate, iar de cele mai multe ori se vede si la exterior printr-o paleta larga de semne inestetice. Furunculoza este o boala a pielii care se manifesta prin aparitia la nivelul pielii a unor infectii, inflamatii ale radacinilor firelor de par, ca rezultat al acumularilor de puroi si tesuturi moarte. Furunculele pot sa apara si grupat, formand niste retele interconectate. In cazurile severe, aceste grupari de furuncule pot sa degenereze in abcese (o colectie de puroi cu localizari diferite: sub piele, in muschi, in organe - ficat, creier, plamani, rinichi etc.). Furunculoza prezinta si o faza severa cand pacientul are un numar mare de infectii care pot provoca febra si pot duce la inflamarea ganglionilor limfatici. Aparitia recurenta a acestor... [continuare]
Medicamentul - extras din legea privind reforma in domeniul sanatatii
Autor: SfatulMedicului
Capitolul I - Delimitari conceptuale Legea nr. 95 din 14 aprilie 2006 - privind reforma in domeniul sanatatii – extras – TITLUL XVII: Medicamentul ARTICOLUL 695 In intelesul prezentului titlu, termenii si notiunile folosite au urmatoarele semnificatii: 1. medicament: a) orice substanta sau combinatie de substante prezentata ca avand proprietati pentru tratarea sau prevenirea bolilor la om; sau b) orice substanta sau combinatie de substante care poate fi folosita sau administrata la om, fie pentru restabilirea, corectarea sau modificarea functiilor fiziologice prin exercitarea unei actiuni farmacologice, imunologice sau metabolice, fie pentru stabilirea unui diagnostic medical; 2. substanta - orice materie, indiferent de origine, care poate fi: - umana, precum: sange uman si produse derivate din sangele uman; - animala, precum: microorganisme, animale intregi, parti de organe, secretii animale, toxine, extracte, produse derivate din sange; - vegetala, precum:... [continuare]
Descriere Opiul si preparatele pe baza de opiu sunt cunoscute de aproape patru mii de ani, fiind folosite ca unele din cele mai vechi remedii ale durerii. In prezent, preparatele de opiu au o utilizare limitata in terapie, fiind folosite in special ca analgezice si antidiareice. Practica consumului si toxicomania generata de dependenta de opiu poarte numele de opiomanie. Alcaloizii din opiu fac parte din doua grupe structurale diferite: 1. alcaloizii cu nucleu morfinanic (subgrupa morfinei) - morfina, codeina, tebaina, neopina si oripavina. 2. alcaloizii cu nucleu izochinolinic - papaverina, noscapina. Papaver somiferum este o planta de cultura care cunoastemai multe varietati. Fructele sunt denumite capete de mac; cele imature, prin incizare secreta la exterior un suc alb si lipicios (latex) care se brunifica in contact cu aerul. Obtinerea opiului se realizeaza prin scarificarea (incizarea) capsulelor de mac ajunse la dimensiunea maxima, dar inca verzi. Latexul alb (cateva... [continuare]
Cum sa consumam polivitaminele naturale? Din cele mai vechi timpuri si pana acum, strugurii au ocupat un loc important in alimentatia omului, dar si in vechile tratamente medicale. Initial, vita-de-vie s-a gasit in stare salbatica pe tarmurile Marii Negre si ale Marii Caspice, iar de aici s-a raspandit in Europa (Italia, Grecia, Franta) si in Asia Mica (Israel). Medici renumiti ai Antichitatii, precum Hipocrate si Pliniu, dar si alti celebri invatati, de atunci si pana in zilele noastre, recomandau folosirea strugurilor ca medicament impotriva frigurilor si anginei, iar romanii ii intrebuintau pentru dezintoxicarea organismului. Polivitamine naturale Strugurii contin o serie intreaga de oligoelemente ce intaresc organismul si ii dau vitalitate, de aceea au fost denumiti „polivitamine naturale”. In compozitia lor intalnim: calciul, fosforul, potasiul, sodiul, fierul, dar si vitaminele A, B1, B2 , C, precum si niacina si taninuri. Valoarea energetica a 100g struguri este... [continuare]
Generalitati In functie de sursa, o dieta cu alimente crude poate fi calea catre o stare perfecta de sanatate sau poate cauza stare grava de subnutritie. Adevarul este undeva la mijloc. Unii specialisti considera ca o dieta care consta in principal in consumul de alimente nepreparate si neprocesate poate avea ca rezultat un corp mai suplu, o piele mai frumoasa si un nivel mai ridicat de energie. De asemenea, ar putea sa scada riscul aparitiei multor boli. Dieta cu alimente crude Principiul care sta la baza acestei diete este consumul alimentelor in starea lor naturala negatite si neprelucrata - forma cea mai sanatoasa pentru organism. Dieta cu alimente proaspete este un mod de viata, nu este un plan de pierdere in greutate. Urmarea unei astfel de diete nu este usoara. Cele mai multe dintre alimentele specifice acestei diete sunt tocate, amestecate, decojite si deshidratate in bucatarie. Acest lucru se intampla intrucat aceasta dieta presupune in proportie... [continuare]
Otetul de mere: remediu natural pentru o viata mai sanatoasa!
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Otetul de mere este un eficient agent antibacterian cu un continut ridicat in minerale si oligoelemente vitale pentru un organism sanatos - potasiu, calciu, magneziu, fosfor, clor, sodiu, cupru, fier, siliciu si fluor. Un amestec care contine numai 5% otet de mere elimina pana la 99% dintre bacterii, 82% dintre mucegaiuri si 80% dintre virusuri. Otetul de mere este un produs complet natural, atunci cand este preparat prin fermentarea sucului de mere, urmata de o a doua fermentatie a otetului insusi. Acest produs pastreaza toate proprietatile nutritive specifice merelor; in plus, este imbunatatit cu acizi suplimentari si enzime produse in timpul celor doua etape de fermentatie. Pentru a beneficia de toate proprietatile otetului de mere se recomanda sa achizitionati produse care au pH-ul/aciditatea de 5-7. Timp de secole, otetul de mere a fost utilizat ca produs alimentar si medicament pentru tratarea oamenilor si animalelor. In timpul lui Hippocrate, otetul... [continuare]
strugurii ne ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Sezonul strugurilor este in toi. Deliciosi, racoritori si foarte sanatosi, este destul de greu sa refuzam un ciorchine apetisant. Indiferent de preferinte (albi, roze sau negri), strugurii pot fi un aliat de baza al organsimului in combaterea unor efectiuni acute (avitaminoza, deficit de minerale) sau cronice. Chiar daca pare surprinzator, acele bobite pe care poate pana acum nu le priveam decat ca pe o sursa de savoare, pot fi adevarati adjuvanti ai tratamentelor clasice administrate impotriva unui spectru foarte larg de boli : astm, boli cardiovasculare, constipatie, migrene, afectiuni renale, indigestie, hiperlipidemii, sindroame metabolice. Un studiu publicat recent de catre specialistii americani sugereaza faptul ca strugurii ne pot ajuta sa luptam impotriva hipertensiunii arteriale. Rolul lor benefic se datoreaza continutului bogat in vitamine si antioxidanti. Flavonoizii, compusi naturali care se gasesc din abundenta in coaja, pulpa si chiar semintele... [continuare]
Cum sa asociati alimentele pentru a pierde in greutate
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Combinarea alimentelor pentru a pierde in greutate ar putea insemna, pentru unii, eliminarea totala a unor produse alimentare sau tipuri de preparate, din dieta. Restrictia ar putea fi automat asociata cu scaderea in greutate, fara insa sa se tina cont de numarul de calorii si energia consumate. Exista insa si alternativa combinarii alimentelor astfel incat acestea sa contribuie la instalarea senzatie de satietate care sa persiste un timp mai indelungat, intr-un mod care sa asigure celor care vor sa slabeasca o dieta adecvata din punct de vedere nutritiv, in ciuda unui raport caloric scazut. Aprovizionare, preparare si portionare 1. Achizitionati cat mai multe fructe, legume, produse lactate cu continut scazut de grasime si carne proaspata. Exceptiile de la aceasta regula includ cerealele pentru micul-dejun, semipreparatele, fructele si legumele congelate. Cei interesati sa piarda in greutate ar trebui sa cumpere produse care intra in categoriile... [continuare]
7 metode de a preveni infectiile de tract urinar
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Nevoia urgenta de a merge la toaleta, senzatia de arsura in timpul urinarii, sunt doar doua dintre simptomele foarte neplacute ale infectiei de tract urinar (ITU). Conform evidentelor, femeile prezinta infectie urinara cel putin o data pe parcursul vietii si cel putin 1 si 5 femei care se confrunta cu ITU, prezinta si o alta infectie. Infectia recurenta este intalnita intr-un numar relativ mic de cazuri. Principalele simptome ale ITU: - urinari frecvente si in cantitati mici; - urina inchisa la culoare sau rosiatica, in cazul in care prezinta si sange; - presiune sau durere in zona pelvisului, abdomenului inferior sau spate; - febra In mod normal, urina este sterila; de obicei nu contine bacterii, virusuri sau fungi, ci este compusa din fluide, sare si toxine. Infectiile urinare apar in momentul in care organisme minuscule, de regula bacterii din tractul digestiv, se prind de deschiderea uretrei si incep sa se multiplice. Femeile sunt mai predispuse in... [continuare]
Generalitati Sarea (sodiul) este unul din mineralele de care organismul are nevoie zi de zi. Impreuna cu potasiul, aceasta ajuta la reglarea nivelului de apa din corp. Sodiu este un mineral care trebuie sa fie prezent in cantitati moderate in dieta noastra zilnica. Riscurile unei diete bogate in sodiu In medie, o persoana consuma 9 grame de sare pe zi. Cu cat consumati mai multa sare, cu atat creste tensiunea arteriala. O presiune ridicata a sangelui, constituie un factor de risc pentru dezvoltarea afectiunilor cardiovasculare deoarece acest lucru presupune ca inima sa munceasca mai mult pentru a pompa sange in organism. Aceasta presiune arteriala ridicata poate aduce prejudicii arterelor ce transporta sangele slabindu-le si blocandu-le cu depozitari de grasime. Consumul unei cantitati prea mari de sare, pare sa fie strans legata de aparitia cancerului de stomac. Alte studii au confirmat relatia intre consumul ridicat de sodiu si osteoporoza si inrautatirea... [continuare]
Generalitati Exista persoane care se simt rau de fiecare data cand beau alcool. Si nu este vorba de „mahmureala” de a doua zi ci de aparitia unor simptome de alergie alimentara sau simptome gastrointestinale si fizice ciudate aparute dupa ingestia de alcool. In timp ce alergia adevarata la etanol este rara, bauturile alcoolice includ o serie de ingrediente care pot determina alergii si intolerante. In timp ce unele dintre acestea necesita o abstinenta totala de la alcool, altele pot fi ocolite. Glutenul si graul Glutenul, proteina care declanseaza simptomele celiakiei, se gaseste in malt, din care se obtine berea si unele tipuri de cidru tare. Unele bauturi alcoolice sunt distilate, lucru care inseamna ca au fost concentrate si apoi apa evaporata. Cele mai comune bauturi distilate sunt realizate mai frecvent din grau, orez, si malt si includ vodka, whiskey, gin. Asociatiile internationale considera bauturile distilate sigure pentru pacientii cu... [continuare]
Terapia mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Terapia Mayr este de fapt, un program complex de detoxifiere a organismului, adresat in principal persoanelor cu importante probleme de tranzit intestinal. Majoritatea adultilor se plang de faptul ca au un sistem digestiv suprasolicitat printr-o dieta inadecvata, dezechilibrata si prin obiceiuri alimentare nesanatoase. Acestea duc in timp la scaderea eficientei digestiei si procesului de absorbtie, cu instalarea ulterioara a unor carente vitaminice si nutritionale importante. Alimentele ce nu sunt procesate corespunzator in tubul digestiv vor fermenta si efectiv vor putrezi in tractul gastro-intestinal, dand nastere unor produsi metabolici toxici, ce sunt absorbiti in sange si distribuiti apoi in intregul organism. Acest proces de autointoxicare afecteaza functia numeroaselor organe cu rol vital, efectele nocive neintarziind sa apara si manifestandu-se in principal prin modificarea aspectului fizic si scaderea tonusului psihic si emotional. Terapia Mayr... [continuare]
Analize microbiologice (hemocultura, coprocultura, urocultura si multe altele)
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Aceste analize se efectueaza cu scopul de a pune in evidenta o serie de microbi, care pot cauza infectii acute si cronice. Exista doua metode pentru depistarea microbilor, precum: - prin examinarea lor la microscopul optic - care poate mari pana la 1500 de ori sau cel electronic care mareste de cateva zeci de mii de ori; microbii vazuti la microscop au dimensiuni foarte mici, de 1-10 microni, un micron fiind a mia parte dintr-un milimetru; ei au diferite forme: punct (coci), betisor (bacili), spirale (spirochete), virgula (vibrioni); cocii se aseaza de obicei in gramezi sau chiorchine (stafilococi) sau in siruri (streptococi) - prin cresterea microbilor pe medii de cultura, adica pe niste substante hranitoare speciale, lichide si solide; cand microbii cresc pe mediile lichide, ei tulbura mediul, asa cum se intampla in cazul fermentarii vinului de catre microorganisme; pe mediile solide, care se prepara in niste cutii de sticla, acoperite, microbii cresc formand... [continuare]
Tulburarea bipolara: alimentatia corespunzatoare
Autor: SfatulMedicului
Generalitati Tulburarea bipolara este o afectiune complexa, caracterizata prin schimbari extreme si neobisnuite de dispozitie. Astfel, pacientii cu aceasta tulburare se confrunta cu episoade de depresie severa pana la episoade maniace. In cursul episoadelor maniace, pacientii tind sa aiba o dispozitie euforica, sa fie hiperactivi si agitati fara sa simta nevoia de a se odihni. Starea de spirit asociata pacientilor cu tulburare bipolara are stranse legaturi cu tulburarile de gandire, perceptiile distorsionate si abaterile de la normele sociale. Se estimeaza ca tulburarea bipolara afecteaza 1% din populatia globala; insa, potrivit unor cercetatori, prevalenta acestei afectiuni este mult mai mare. Recomandari dietetice Nu a fost stabilita o dieta specifica, insa este indicat sa optati pentru un regim alimentar sanatos, care sa contribuie la mentinerea greutatii corporale. Sfaturi dietetice 1. Evitati consumul de carne rosie, grasimi saturate, trans si carbohidrati.... [continuare]
Programează-te rapid la medicii recomandați de SfatulMedicului.ro prin serviciul de programări Clickmed
Găsești peste 7500 de medici cu program disponibil
Alege medicul potrivit pentru: Gastroenterologie , Hepatologie .


Urmareste Sfatul Medicului
Aboneaza-te la Newsletter