Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

fermenti

Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului

Aflatoxinele din alimente si riscul aparitiei cancerului

Actualizat la data de: 04 Ianuarie 2019

Dr. Andreea Vinca
Medic Oncologie Medicala

Generalitati Aflatoxinele sunt substante toxice, cancerigene, teratogene produse de anumite ciuperci, care se gasesc pe anumite cereale (porumb, arahide, seminte de bumbac s.a), care sunt cultivate si depozitate in conditii insalubre. Aflatoxina poate aparea si in produsele de origine animala (preparate din carne, oua, branzeturi fermentate), datorita consumului de catre animale a furajelor contaminate. Contaminarea cu aflatoxine provoaca pierderi economice ale porumbului, semintelor de bumbac, arahidelor, graului, orezului si a altor produse de baza. In urmare, aflatoxinele sunt produse de doua tipuri de mucegai (ciuperci): Aspergillus flavus si Aspergillus parasiticus. Producerea metabolitului toxic de catre diferitele mucegaiuri si gradul de toxicitate depind de factorii de mediu: substrat, temperatura ridicata, umiditate (peste 7%). Cel mai important metabolit fungic cu cele mai active principii biologice si cu efect cancerigen il au aflatoxinele obtinute din mucegaiul... [continuare]

Alcoolul si problemele asupra starii de sanatate

Alcoolul si problemele asupra starii de sanatate

Publicat la data de: 05 Iulie 2019

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Majoritatea bauturilor alcoolice, precum berea, vinul, cidrul, bauturile spirtoase, dar si celelalte bauturi fermentate sau distilate ce se produc la nivel mondial au la baza etanol. Acest etanol apartine unui grup de substante chimice denumite alcooli si este produs in urma fermentarii zaharurilor in prezenta anumitor tipuri de drojdie, proces ce are drept rezultat formarea etanolului si a dioxidului de carbon. Desi alte ingrediente dau culoarea bauturilor, gustul si taria sunt date de etanol, fiind si principalul care produce modificari la nivel cerebral. In circumstantele adecvate, aceste modificari pot sa ne dea o senzatie de fericire, sa ne faca mai vorbareti sau mai relaxati si mai somnorosi. Exista insa si situatii in care etanolul produce efecte neplacute ce se manifesta prin iritabilitate, agitatie, tendinta de a te certa cu cineva si multe alte lucruri negative de moment ce mai apoi sunt regretate de persoana in cauza. Scurt istoric cu privire la consumul de... [continuare]

Cefaleea: cauze, tipuri si tratament

Cefaleea: cauze, tipuri si tratament

Actualizat la data de: 01 Iulie 2025

Dr. Oancea Madalina Elena
Medic rezident Neurologie

Generalitati Cefaleea incadreaza toate durerile si algiile localizate la nivelul extremitatii cefalice. Cefaleea care apare brusc (debut acut) este de obicei cauzata de afectiuni, infectii, raceli sau febra. Alte boli care pot determina cefalee acuta includ sinuzita (inflamatia sinusurilor), faringita (inflamatia faringelui) sau otita (infectia sau inflamatia urechii). In unele cazuri, cefaleea poate fi rezultatul unui traumatism sau mai rar poate fi un semn al unei afectiuni mai grave. Calitatea durerii: - profunda de ex. migrena, cefaleea Cluster, nevralgie trigeminala - superficiala  Localizarea durerii: - hemicraniana - evocatoare pentru migrena; - unilaterala si fixa - tumori cerebrale ce evolueaza cu sindrom de hipertensiune arteriala intracraniana; rar, imprecis localizata de bolnavi. Conditiile de aparitie, durata si evolutia cefaleei Durata si evolutie: -  durerea moderata sau severa, de obicei unilataterala, evolutie in accese ce survin la... [continuare]

Care sunt efectele alimentatiei asupra sanatatii vaginale?

Care sunt efectele alimentatiei asupra sanatatii vaginale?

Actualizat la data de: 10 Februarie 2020

Autor: SfatulMedicului

Sanatatea vaginala Anumite alimente si bauturi contin compusi care pot imbunatati sanatatea vaginala, dar care pot reduce chiar si simptomele unor afectiuni survenite la acest nivel. Aceste produse sunt reprezentate de probiotice, prebiotice si alimente si bauturi fermentate. Vaginul utilizeaza secretii naturale si bacterii bune pentru a fi sanatos si pentru a avea parte de o aparare imuna optima. Astfel, adoptarea unei diete sanatoase si echilibrate ar putea avea un rol foarte important in prevenirea infectiilor si in imbunatatirea starii de sanatate a vaginului. Acest articol are ca scop detalierea unor cercetari cu privire la efectele dietei asupra sanatatii vaginale, analizand inclusiv alegerile dietetice pentru afectiunile vaginale comune. In plus, sunt exemplificate si cateva modalitati de imbunatatire a sanatatii vaginale din prisma alimentatiei, dar cu mentiunea ca oamenii ar trebui sa discute cu medicul inainte de a utiliza alimentele ca remediu pentru anumite probleme... [continuare]

Beneficiile muraturilor pentru sanatate

Beneficiile muraturilor pentru sanatate

Actualizat la data de: 18 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Muraturile sunt un aliment minune pentru sanatate. Putini stiu ca gogonelele, castraveciorii murati, conopida, gogosarii si varza, pe langa faptul ca dau un gust senzational oricarui preparat, prezinta numeroase efecte benefice asupra organismului nostru. Prin fermentare, legumele si fructele dau nastere unor bacterii sanatoase, care contribuie la intarirea imunitatii si la reglararea microflorei. Mai mult decat atat, muraturile amelioreaza alergiile si previn aparitia cancerului, intrucat reduc inflamatiile din organism. Este important, insa, ca muraturile sa nu contina foarte multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Otetul si zaharul sunt contraindicate! Beneficiile muraturilor pentru organsim 1. Muraturile imbunatatesc digestia Muraturile ajuta la digestia meselor bogate in carne si grasimi, inmultind bacteriile probiotice din sistemul digestiv. In plus, fiindca sunt slabe in calorii si bogate in fibre, muraturile sunt indicate din... [continuare]

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

Corpul tau: tot ce nu stii despre el!

Actualizat la data de: 30 Martie 2021

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Majoritatea persoanelor au impresia ca in urma orelor de biologie si antropologie invata totul despre organismul uman, insa materialele dedicate si cartile editate nu dispun de suficient spatiu pentru a cuprinde toate informatiile legate de acest subiect. Unele dintre informatiile prezentate in acest material pot fi considerate banale, altele "depasite" din punct de vedere al actualitatii, insa oricare dintre acestea ar putea sa va salveze viata intr-un moment neasteptat. Fapte neobisnuite Probabil va veti intreba de ce nu ati aflat aceste informatii in timpul orelor de biologie; de la tratamentul mahmurelii si pana la Sindromul Cefalgic (durerile de cap), toate aceste informatii trebuiesc cunoscute. 1. Fiecare persoana are o amprenta a limbii unica, la fel ca si cea digitala 2. Consumul de fructe si legume ar putea ajuta organismul sa-ti produca propria aspirina Conform Jurnalul de Agricultura si Chimie Alimentara, persoanele care consuma acid benzoic... [continuare]

Aditivii periculosi din alimente

Aditivii periculosi din alimente

Actualizat la data de: 27 Iunie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati O dieta care contine prea multe alimente procesate poate provoca multiple probleme in diverse parti ale organismului. Alimentele procesate nu contin prea multi nutrienti, intrucat fie nu contin prea multe vitamine si minerale, ori acestea au fost pierdute in procesul de prelucrare. In al doilea rand, pentru a se satura, oamenii au tendinta de a manca prea multe alimente, cum ar fi chipsurile, prajiturile, alimentele semipreparate si sosuri. In general, senzatia de satietate nu intervine dupa consumul de alimente integrale, fructe si legume cu fibre, asa ca multe persoane au tendinta de a manca in continuare, dar cel mai infricosator aspect, din punctul de vedere al alimentelor procesate, este ca acestea sunt consumate in proportii mai mari. Aditivii alimentari care trebuie evitati Aditivii alimentari au multiple roluri si chiar daca multi oameni nu le acorda atentie, acestia pot avea multe efecte negative asupra sanatatii. 1. Colorantii alimentari ... [continuare]

Ghid de sanatate a-z pentru sezonul rece

Ghid de sanatate a-z pentru sezonul rece

Actualizat la data de: 19 Februarie 2025

Autor: SfatulMedicului

Generalitati In sezonul rece, majoritatea persoanelor cauta cele mai bune remedii pentru tratarea afectiunilor de sezon (raceala, gripa, laringita etc). Aceasta atitudine nu este insa cea mai potrivita din punct de vedere al starii generale de sanatate; dupa cum spune un binecunoscut proverb: "este mai usor sa previi decat sa tratezi". Prevenirea dezvoltarii bolilor de sezon are in prim-plan intarirea sistemului imunitar si hranirea acestuia cu ingredientele potrivite, care sa ii asigure functionarea in conditii optime. Ghid de sanatate A - Z A Antioxidantii - vinul rosu, fructele si legumele colorate sunt toate bogate in antioxidanti care pot preveni aparitia gripei si a racelii; Aerul cald - un studiu german constatat ca cei care petrec o parte din timp intr-o camera cu aburi calzi de doua ori pe saptamana racesc mai greu si congestia nazala este redusa. Nu puteti beneficia de sauna? Si aburul fierbinte de la dus are acelasi efect. B B complex - grupul de vitamine... [continuare]

Gastropareza

Gastropareza

Actualizat la data de: 17 Noiembrie 2017

Autor: SfatulMedicului

Generalitati Gastropareza, atonia gastrica sau golirea gastrica intarziata, este o boala cronica a stomacului caracterizata prin tulburari de eliminare prin defecatie - contractiile musculare de la nivelul stomacului sunt slabe sau inexistente si nu pot impinge alimentele in intestinul subtire pentru realizarea procesului de defecatie. Nervul vag controleaza deplasarea alimentelor din stomac prin tractul digestiv. Gastropareza apare atunci cand nervul vag este deteriorat sau lezat, iar muschii stomacului si ai intestinului nu functioneaza corespunzator, astfel alimentele ingerate se deplaseaza lent sau se opresc de-a lungul tractului digestiv. Hrana stationeaza in stomac si va fi descompusa de sucul gastric si enzimele digestive, iar gravitatia stimuleaza golirea stomacului. Exista doar tratament simptomatic pentru gastropareza. Modificarile dietetice amelioreaza manifestarile si simptomele bolii, dar nu reprezinta intotdeauna o solutie. Medicatia poate fi de ajutor, dar... [continuare]

Buna ziua, in urma unei parazitoze intestinale (analizele au indicat giardioza dar e posibil sa mai fi fost si altceva) netratate mult timp, acuz grave intolerante alimentare, in special la lactoza si la dulciuri (la momentul actual, in urma unor teste de intolerante alimentare, suport 100% doar carnea si derivatele din carne, un anumit tip de peste, faina alba din grau dur (spaghetele italiene) si faina integrala pura)...chiar daca am privit cu neincredere rezultatele acestor analize, s-a dovedit experimental ca exact asa stau lucrurile...in sensul in care, orice mica cantitate consumata din alte produse , imi determina, la cel mult 1 ora dupa ingerare, o stare de astenie deosebita (cu simptome de somnolenta, stare de slabiciune inexplicabila etc.). Mi s-a recomandat, pentru cel putin 2-3 luni sa tin un strict regim dietetic pe baza alimentelor tolerate precum si administrarea unor probiotice puternice (se numesc PROBIOTI de la firma italiana OTI, au 75 miliarde culturi... [continuare]

Comunitate medicala

Gastrita alcalina

Intrebari de la utilizatori

Comunitate > Diete

Buna ziua, Mama mea a facut o endoscopie acum 2 zile si diagnosticul a fost gastrita alcalina, in urma unei operatii mai complicate de eliminare a fierei. Are dureri de stomac sau in zona abdomenului, arsuri mari, regurgitatii, face un scaun mai unsuros si din cauza aciditatii prea mari au aparut hemoroizi externi, usor inflamati. Ia un tratament cu GASTROFAT (sucalfat de 1 gr) si DEBRIDAT. Medicul i-a impus dieta alcalina pt gastrita. a spus sa cautam pe internet detaliile. Nu am gasit mare lucru ca si informatie si de aceea apelez aici. Ce anume alimente sunt permise si care sunt interzise. O sa mentionez cateva aici si va rog sa ma corectati si sa adaugati sugestii. Permise: fructe: suc lamaie proaspat stors, grepfruit, mere, gutui, cirese, pepene legume: legume verzi in general.. brocoli, spanac, ardei, ceapa verde, salata, dar si radacinoase.. morcov, telina, pastarnac, rosie? ( trebuie consumate multe legume in stare cruda sub forma de salate) carne: pui... [continuare]

Fetelor sunt nouă pe acest forum şi aş avea mare nevoie de ajutor. Această lună am început pentru prima dată să iau AC, pe data de 5 când mi-a venit menstruaţia. Sunt la a 10 a pastilă... înainte să o iau mă fermenta burta, dar nu am vrut să merg la baie că mi-a fost cam silă. După ce am luat pastila, m-am balonat puţin şi mă durea burta, dar mi-a fost frică să merg din cauza diareei apoase sau a unui scaun moale şi să pierd protecţia. Eu iau pastila de obicei la 17:00 şi acum este 20:54 şi mă abţin de atunci să nu merg la baie... nu ştiu ce fel de scaun va fi dar nu vreau să merg până nu se împlinesc 4 ore. Am citit pe forum că dacă ai un scaun apos în intervlaul de 3-4 ore pierzi protecţia şi apoi am mai citit că trebuie să ai peste 4 scaune apoase... dar 4 scaune pe parcursul zilei sau dacă am 1 scaun moale-apos în cele 3-4 ore şi după nu mai am deloc... pierd protecţia? pls... mă lămuriţi? [continuare]

Fetelor sunt nouă pe acest forum şi aş avea mare nevoie de ajutor. Această lună am început pentru prima dată să iau AC, pe data de 5 când mi-a venit menstruaţia. Sunt la a 10 a pastilă... înainte să o iau mă fermenta burta, dar nu am vrut să merg la baie că mi-a fost cam silă. După ce am luat pastila, m-am balonat puţin şi mă durea burta, dar mi-a fost frică să merg din cauza diareei apoase sau a unui scaun moale şi să pierd protecţia. Eu iau pastila de obicei la 17:00 şi acum este 20:54 şi mă abţin de atunci să nu merg la baie... nu ştiu ce fel de scaun va fi dar nu vreau să merg până nu se împlinesc 4 ore. Am citit pe forum că dacă ai un scaun apos în intervlaul de 3-4 ore pierzi protecţia şi apoi am mai citit că trebuie să ai peste 4 scaune apoase... dar 4 scaune pe parcursul zilei sau dacă am 1 scaun moale-apos în cele 3-4 ore şi după nu mai am deloc... pierd protecţia? pls... mă lămuriţi? [continuare]

De ce ma constip des,avinď in vedere ca am o operatie de polipi intestinali.Deasemenea mîncarea nu se digera bine fermentind in colon.Mihai.din Valenii de Munte. [continuare]

Bunaziu, Am o fetita de 5 luni care mananca din ce in ce mai putin. Mentionez ca am nascut la termen 4 kg acum are 7 kg in ultima luna a luat in greutate doar 300g. Pediatrul zice ca e normal si sa nu ma ingrijorez e bine ca mananca si putin, mia dat sa ii dau fermenti lactici, ea are parul lungut si a inceput sa ii cada si I am gasit in caca mult par de al ei. Acum o luna a facut caca cu sange de vreo cateva ori avea pete si sangele era de culoare rosu aprins pediatrul a zs ca e possibil sa aiba o rana dar cateodata facea cateodata nu facea cu sange, si acum de curand am vazul cateva pete. Problema cu mancarea este de 3 zile cad vede biberonul e fericita trage de 2 3 ori si incepe sa planga si zici ca se screme, mananca doar lapte si I am mai dat sa guste putin mar si biscuiti dar doar sa guste. Daca imi puteti da un sfat o idee?! Multumesc [continuare]

cum opresc diareea capatata la o luna de de radioterapie??cum pot regla tranzitul intestinal?am auzit de fermenti si bacterii naturale...stiu ca astea se gasesc in prod lactate nepasteurizate dar mama nu poate manca inca lactate din cauza diareei.stiti vre un remediu,medicament cat de cat mai natural care sa ne ajute?multumesc [continuare]

doctorul meu ginecolog a observat ca orice tratament impotriva candidei mi-ar prescrie,aceasta reapare.astfel a ajuns la concluzia ca o am la nivelul intestinului si mi-a prescris un nou tratament cu fermenti lactici activi pentru a-mi curati intestinul.eu insa am gasit pe internet o reclama la un produs ce se numeste colonix iar acesta ar face miracole in reglarea tranzitului intestinal dar si in eliminarea candidei.ce parere aveti despre acest produs?este intr-adevar atat de bun?va multumesc anticipat [continuare]

Buna ziua, am o problema ce tine de la inceputul lunii august cand intr-o seara mi s-a facut rau, am avut diaree apoasa si voma, a 2 a zi am fost la spital si mi s-a spus ca am facut o enterocolita, dupa aceea am tinut un regim de mancare, mi-am mai revenit dar am si slabit putin, si am ramas de atunci cu urmatoarele probleme: scaune moi tot timpu si simpt mereu fermentatii in abdomenu inferior, precizez ca in trecut m-am mai m-am confruntat cu giardia dar mi-a trecut dupa o perioada, si totusi nu inteleg de ce am simptomele astea de atatea luni? ce as putea sa am si ce analize credeti ca ar trebui facute? Va Multumesc si astept un raspuns! [continuare]

Am aflat de curand de o ciuperca numita ciuperca tibetana (kefir de lapte) care se pun doua lingurite din ciuperca respectiva intr-un borcan de 200-300g iar apoi umplem borcanul cu lapte de vaca. Se lasa de pe o zi pe alata dupa care se strecoara cu materiale neferoase laptele de ciuperca si se bea laptele rezultat. Ciuperca se spala cu apa rece si se pune di nou la fermentat. Se spune ca acest lapte rezultat din fermentare insanatoseste toate organele vitale cu probleme din corp. As dori si parerea unui medic specialist despre aceasta ciuperca. Va multumesc! [continuare]

Am colecistul in forma de sarpe si din cauza alimentelor crude, si nu numai, am gaze intestinale in exces aproape mai tot timpul si constipatii cronice. Daca voi adauga in alimentatie sucuri facute la storcator cu presare, in loc de fructe mancate, voi avea si mai multe gaze sau va fermenta mai putin? Eu am si hiperaciditate in organism datorita prezentei in stomac a bacteriei Helicobacter pylori. [continuare]

Pagina 4 din 15 (433 rezultate)